2019-06-27 399 浏览
觀塘又多一家泰菜,位置在駿業里以前《佳閣》,新店粉紅的叫《翟道翟 JJ Market》。似曾相識的環境,但配合新裝潢,感覺清新午餐餐牌都頗多選擇,位位一個主菜配一碗湯和飲品,價錢方面不算經濟,似乎《越泰丰》性價比較高。季節靚湯肉粒配少許菜粒,但有芫荽,變相減分。主菜:火車頭炒飯,富泰國夏日特色炒豬肉粒份量夠多,蛋絲、菜心和蕃茄粒夾雜在飯粒中,特別甘甜加上用泰國特製醬料炒出來,咸咸地幾好食,食得出那股鍋氣用個似菠蘿殻的杯,裝戴著清涼的青檸薏米水清新的感覺在咀裡,很少喝到微酸的薏米水。新店而言,$68一餐算貴,但全店一直播著泰文歌,加上正中央放置一座泰國著名佛像,食環境、氣氛都好,誠意搭救,不妨一試。

似曾相識的環境,但配合新裝潢,感覺清新

季節靚湯
肉粒配少許菜粒,但有芫荽,變相減分。

主菜:火車頭炒飯,富泰國夏日特色
炒豬肉粒份量夠多,蛋絲、菜心和蕃茄粒夾雜在飯粒中,特別甘甜
加上用泰國特製醬料炒出來,咸咸地幾好食,食得出那股鍋氣

用個似菠蘿殻的杯,裝戴著清涼的青檸薏米水
清新的感覺在咀裡,很少喝到微酸的薏米水。

2019-06-26
2019-06-25 238 浏览
With the rising land price and continuous upgrading of Kwun Tong area, the once cheap (not very hygiene) cha chang teng is finally replaced by an international cusine because we don't deserve anything cheap. The Thai restaurant has a down to earth deco, layered with the modern industrial wall design and the classic Thai purple red color window frame. You can tell they put some heart into this money-for-calue renovation combo. The food is on that line too. With an average price of $65 for a lunch
The Thai restaurant has a down to earth deco, layered with the modern industrial wall design and the classic Thai purple red color window frame. You can tell they put some heart into this money-for-calue renovation combo. The food is on that line too. With an average price of $65 for a lunch set in Kwun Tong, what can you ask for? A mediocre pork feet rice with plenty of sauce with mediocre presentation.
The pork feet is tender but yet I can't call it tasty. The not very thoughtful soup and a made in bulk pearl barley lemon water. Everything is of good value but I can't feel the eart of a spark of joy. Maybe I'm just dead inside. (The food is ok, but really just ok, because the price is ok, but really so just ok)
🧚🏽
2019-06-06 790 浏览
又到了成班同事出去吃午飯的星期五🥳今次我們選了一間新開的餐廳!去一試究竟~結果一致好評👍🏻下午茶餐大份抵食 可以再來啊!無骨海南雞飯 配餐飲 $46正常水平吧~海南雞肉算滑,飯挺香的😀鮮菠蘿雞肉炒飯 $48太肚餓了一上枱時忘了拍照,吃了幾口才補拍😂如圖所見材料豐富,雞肉挺多的!炒飯味道也夠!不錯👌🏻每個餐除了有杯餐飲外還配了一碗餐湯,是冬瓜湯來的,味道正常!而環境方面滿有泰式風情的,坐得舒服😌

無骨海南雞飯 配餐飲 $46
正常水平吧~海南雞肉算滑,飯挺香的😀

鮮菠蘿雞肉炒飯 $48
太肚餓了一上枱時忘了拍照,吃了幾口才補拍😂
如圖所見材料豐富,雞肉挺多的!炒飯味道也夠!不錯👌🏻

而環境方面滿有泰式風情的,坐得舒服😌
2019-06-03 621 浏览
最近觀塘工廈附近開了間新的泰國菜,一直都很想試終於有機會去品嚐一番。店員的服務態度很好主動殷勤而且裝修亦很Modern做得也很舒服這是其中一部份的餐牌餐牌上的食物選擇也不少。當天我們叫了三道菜青檸烏頭:魚好大條也夠新鮮啲椰菜浸滿左青檸嘅酸味好開胃呢一個係豪仔煎蛋就一般啦調味唔係話好好最欣賞係一個馬拉盞炒椰菜廟唔會好鹹而且椰菜苗都好新鮮大大粒咁樣價錢唔算太貴而且都坐得舒服我下次會再食
店員的服務態度很好主動殷勤

而且裝修亦很Modern做得也很舒服

這是其中一部份的餐牌餐牌上的食物選擇也不少。
當天我們叫了三道菜

青檸烏頭:魚好大條也夠新鮮
啲椰菜浸滿左青檸嘅酸味好開胃

呢一個係豪仔煎蛋就一般啦調味唔係話好好

價錢唔算太貴而且都坐得舒服我下次會再食
2019-05-11 1187 浏览
突然朋友找食飯,臨急臨忙用openrice搜尋附近新餐廳,即時用apps book到枱 20:00,還有88折優惠!抵!去到附近,沿住巧明街一找,就見到光燦燦的門面,可惜友人手持拉車一大部,到了才知要爬樓梯上,苦! 入座后,即看到枱上的插電位,比什麼都讚! 3個人叫了8個菜,還擔心吃不完,最後last order 還加了兩個甜品。坐到 22:45,埋單$872.00,想用支付寶付款,被告知新店開業未能及時安裝,只限收取現金,好咗友人富有現金隨身,嚇得寶寶我以為無錢俾。最後,說說這裡的菜式味道,個人認為都很平均,沒有特別很突出。要是家常食飯聚餐,可以來一試!

沙律鳳爪

蒜蓉包
菠蘿沙冰
咸檸7
2019-04-21 1366 浏览
新開一星期左右的泰式餐廳,進來第一下覺得環境舒服👍🏻坐的椅子也舒服,卡位都有私隱,餐廳的人也有禮貌。試了好幾味菜 全都好味!特別推薦青咖哩牛肉和青檸盲鰽魚另外,喜歡冬蔭功的朋友,我亦推薦你們試一試他們的冬蔭功湯!(當晚叫了中辣,不算太辣,但不用擔心!味道是夠的好好味)其他菜式也不錯,愛吃泰國菜既朋友可以來試下我認為這餐廳的性價比幾高,值得一試PS:佢地既午餐雖然較附貴少許($65起)但性價比值!在附近工作既朋友可以來試一試
試了好幾味菜 全都好味!特別推薦青咖哩牛肉和青檸盲鰽魚
好好味)其他菜式也不錯,愛吃泰國菜既朋友可以來試下
我認為這餐廳的性價比幾高,值得一試

2019-04-21
  • 青咖哩牛肉
  • 青檸盲鰽魚
家人生日🎂,相約試一試觀塘呢間新開既泰國餐廳🍴地點十分方便,雖然近工廠區,但係其實由apm行🚶🏻‍♂️去只需5分鐘左右!好就腳🦶🏻環境方面亦都十分舒適。出面餐廳大多數都為左坐多幾枱客,泊到d枱好迫😐。不過呢間翟道翟絕對無咁既問題,唔只通道寬闊,d枱都好夠大,上哂餸張枱都仲有位剩。座位亦好鬆動,好好坐!超級舒適☺️!加上裝修令人感覺清新舒服🌟,所以好適合朋友家人聚會傾計💁🏻‍♀️。食物方面大部份野食都好岩我同家人口味🤤聽員工介紹係泰國廚師👨‍🍳正宗泰國口味食材新鮮!食到😋😋😋😋生日嗰位好滿意!
家人生日🎂
,相約試一試觀塘呢間新開既泰國餐廳🍴

食物方面大部份野食都好岩我同家人口味🤤
聽員工介紹係泰國廚師👨‍🍳正宗泰國口味
食材新鮮!食到😋😋😋😋
生日嗰位好滿意!
椰青
  • 泰酸辣生蝦沙律
  • 柚子鮮蝦沙律
  • 炭烤松阪豬頸肉
2019-04-19 711 浏览
觀塘好多野食,但泰國菜嘅選擇唔多;味道好嘅就價錢貴,而且唔坐得耐。難得同朋友食飯想認真吹下水都不斷俾人虎視眈眈⋯⋯試咗今最近新開嘅泰國菜👍🏻地方就腳(雖然係工業區,但只距離地鐵站5分鐘路程)👍🏻枱夠大,空間感十足;唔使擔心同隔離枱鬥大聲👍🏻服務好,侍應會收碟但唔係要逼你走(可以盡情吹水)👍🏻食物質素好好,聽講所有廚師都係泰國人,口味正宗如果你哋都中意食泰國菜,又想慢慢享受,唔驚被迫提早離場,呢間真心推介!

試咗今最近新開嘅泰國菜

👍🏻地方就腳(雖然係工業區,但只距離地鐵站5分鐘路程)

👍🏻枱夠大,空間感十足;唔使擔心同隔離枱鬥大聲

👍🏻服務好,侍應會收碟但唔係要逼你走(可以盡情吹水)

👍🏻食物質素好好,聽講所有廚師都係泰國人,口味正宗

• 大蝦粉絲煲
  • 碳燒豬頸肉
  • 咖哩蟹
2019-04-14 650 浏览
早前返工經過見到開左間新開的泰國菜餐廳,超愛食泰國菜的我隨即就約左班朋友去試下。金不換炒花甲:陣陣奶油香同花甲幾夾,食完連朋友都想叫多碟青檸盲鰽:超足料魚肉滑,味道酸酸地好開胃,唔洗點醬都已經好夠味清邁辣肉碎生菜包:呢個生菜包要提提大家記得落單時要簡個辣度,由於當時冇簡到,食的時候要係咁飲水,雖然辣但係個種感覺又會令你繼續再食其他菜式的味道都唔差,而家新開張晚市訂座有88折,一行6個人食到肚都脹,仲決定要搵日再黎食過

金不換炒花甲:

陣陣奶油香同花甲幾夾,食完連朋友都想叫多碟

青檸盲鰽:

超足料魚肉滑,味道酸酸地好開胃,唔洗點醬都已經好夠味

清邁辣肉碎生菜包:

2019-04-14
  • 青檸盲鰽
  • 金不換奶油炒花甲
2019-04-14 477 浏览
有一晚出去食飯同埋慶祝我和細妹轉新工,就一行四人去到觀塘找地方食飯,見到有間新開的泰國菜餐廳,就睇下會唔會好似我和女友係九龍城啲泰國菜餐廳一樣。我路經有間好窄的樓梯有個招牌,見係做泰國菜,就上去睇下。一入去就見到個環境幾大,個窗口可以望見對面城東誌和駿業里。啲梳化椅好大張,坐得都算舒服。我亦見到有個好大的四面佛,好多泰國餐廳都有。食物方面我們叫得唔算好多,但每樣價錢都係八十幾九十蚊。可能新開張,佢哋都幾好招呼。食過我覺得好像好多野都幾好食,特別燒雞和黃油飯真係好食過好多間九龍城啲菜館。我女朋友成日覺得食泰國菜要去九龍城食,依家我可以帶佢黎觀塘食了。

泰式併盤
香茅燒雞
椰汁西米糕
2019-04-07
泰式併盤
香茅燒雞
椰汁西米糕
❤️地方易揾 上到去環境舒適 仲要裝修都好靚 比人感覺真係好返係泰國甘😁豬頸肉好軟熟 軟殻蟹香脆可口而且有膏 仲有蟹肉炒飯😍😍👍🏻👍🏻👍🏻真係勁正 其他其實都好好味 但我覺得以上推介呢3樣真係必食😋😋😋咖哩雞既雞肉都勁滑 中意食雞既野一定要嗌 再配蒜蓉包或者薄餅都係一流👏🏻👏🏻最後去到甜品叫左個椰汁西米糕真係不得了 我冇誇大 真係勁好食🤣食完呢幾日都心思思想為左個椰汁西米糕返去食多次😋😋😋呢間餐廳真心推薦👍🏻❤️
2019-04-12 351 浏览
正宗泰國菜蝦餅好新鮮彈牙 蒜蓉包熱辣辣重牛油和蒜 超香 忍不住追加了一份其他菜式都十分惹味同正宗想不到在觀塘都有咁好味同正宗既泰國菜 好驚喜下次一定會叫埋三五好友再光顧
2019-04-07