2023-07-16 434 浏览
自從有次食過西式午餐後,已經放棄翠河既西餐,只係晚飯食魚餐,有時叫蒸魚有時叫薑葱魚腩煲,都係唔錯的。上星期個胃唔舒服又唔想食粥,就去食個late breakfast。以往會去商場另一間茶記的因為佢個沙嗲牛好正,件多士係丹麥酥多士。但唔知幾時開始轉咗用餐包或白麵包,無多士供應了!即時downgrade晒個早餐,怪不得人氣都下滑了。講返翠河,今次個經典早餐竟然有件唔錯既油多。牛油份量ok,烘得有多士金黃色绝不馬虎,比起搬舖前有大進步。係舊舖時件多士乾睜睜的,同白麵包分別不大,我次次都要求加牛油,否則完全無意欲食佢。但而家件油多已經煥然一新,由可有可無的配角變成呢份早餐不可或缺的重要元素。總括嚟講呢份經典A餐既質素對得住捧場客。但通粉個湯底仍有進步空間。
早餐A
2023-07-15
$36 (早餐)
早餐A
2022-06-18 514 浏览
幫襯了年幾,厨房啲野越來越難食,佢鐘意比咩就咩,德國腸比太陽腸,問下換一句唔好意思唔換,黑椒雞髀有茄汁未,魚柳飯可以一碟滿汁,服務不講地方唔糸好光淨可以以後不用幫襯了,可惜真可惜。
2021-12-07 427 浏览
翠河在新址重開後今日第二次幫襯。上次只匆匆食咗個下午茶,見佢人手係少但剛開張比d時間佢改善啦。事隔两星期今日去食晏。員工多咗幾個但都似係無乜受過訓練既。翠河話哂都係連鎖集團就算請唔到有受過專業訓練既人,公司都應該內部調教吓至比佢地落場做。今日我叫杯咖啡少奶,送嚟果杯有d污漬係杯度梗係叫佢換過杯啦。全場員工裙拉褲甩咁忙住出餐,執枱,出外賣,好不容易叫停個嬸嬸幫我换,但换來一杯d奶仲多過奶茶既。無奈再叫佢換過杯但佢唔多采我,果時一位高级既係附近見到就叫佢即安排,但個嬸嬸好似未瞓醒咁攞住盒奶行埋來。我係要少奶啊!之後高级果位即喝住佢叫佢重新磨過杯咖啡比我。幫我落單果位似中層,但態度都差。我坐落後睇緊餐牌佢就行埋來話落埋我張單先。但我都未決定食乜,又唔係我叫佢來落單,佢竟然好不滿咁勵我一眼就走開。什麼態度?我食完碟意粉但仲有大半杯咖啡未飲,唔知點解忽然有個人坐埋來話搭枱。中午時間明白卡位要搭枱好正常,咁我咪要求d侍應放塊格板,大家三唔識七,我唔知我自己有無新冠病毒咖嘛!個侍應好勞嘈咁話:無呀! 佢地係門口有個牌叫人排隊但好似唔見有人帶位所以d客咪亂坐,見卡位一邊有位就想坐唔理疫情。感覺呢間服務

我食完碟意粉但仲有大半杯咖啡未飲,唔知點解忽然有個人坐埋來話搭枱。中午時間明白卡位要搭枱好正常,咁我咪要求d侍應放塊格板,大家三唔識七,我唔知我自己有無新冠病毒咖嘛!個侍應好勞嘈咁話:無呀! 佢地係門口有個牌叫人排隊但好似唔見有人帶位所以d客咪亂坐,見卡位一邊有位就想坐唔理疫情。感覺呢間服務水平真要提高。
2021-11-27
午餐