2022-01-26 255 浏览
早餐唔知食咩就是但求其食啦,早餐都唔會期望有咩特別好食同唔好食是日早餐五香肉丁米,煎雙太陽蛋,奶油多士熱咖啡一杯份量都多,我食咗3份2碗米粉,味道正常唔太咸,侍應態度又幾好喎,早晨,唔該前同唔該後,算係咁啦

是日早餐
五香肉丁米,煎雙太陽蛋,奶油多士
熱咖啡一杯

2021-11-11 94 浏览
今日喺九龍灣公園附近搵食,正值午市時間,見到周圍嘅食肆都好多人,唯獨翠河有位,因為唔想等位,咁就入去食咗先。今日係星期五,午市餐牌竟然有我最鍾意食嘅上海粗炒,咁就即刻叫嚟試吓先。結果… … Oh no… … 望到外表已經超級失望。我平時最鍾意食嘅肉絲同炒椰菜,結果嚟到係好少餸,成碟都係炒麵,同我平時去上海菜館食實在相差太遠😅。唯獨杯凍檸茶都叫做好飲,好有茶味。不過經過今次教訓,我以後都係唔好冒險去茶餐廳叫上海粗炒喇~

唯獨杯凍檸茶都叫做好飲,好有茶味。

不過經過今次教訓,我以後都係唔好冒險去茶餐廳叫上海粗炒喇~
上海炒粗麵
2021-10-30
2019-08-03 607 浏览
我們在翠河餐廳,點了4款食物,有茄汁豬扒飯、公司三文治。亦有點了湯飯。茄汁豬扒飯的味道不錯,茄汁味香濃,建議可以再多一點醬汁。而公司三文治就不太化算,當中只時些藩茄和午餐用。其中的鮮茄蛋花牛肉湯飯,我最喜歡吃藩落湯飯了,抱著滿心歡喜的熱情開餐。在我開始進食了數口,味道很鮮甜,藩茄湯味一流。不是太重口味,亦不是很淡。正當我想馬上全速開餐醫肚時,竟然....在湯飯當中發現了一隻蟑螂!!!!!!!真的讓人很不安,令我感到極為嘔心,亦有多次作嘔的反應。請餐廳正視衞生情況!
我們在翠河餐廳,
點了4款食物,
有茄汁豬扒飯、公司三文治。
亦有點了湯飯。

茄汁豬扒飯的味道不錯,
茄汁味香濃,
建議可以再多一點醬汁。

而公司三文治就不太化算,
當中只時些藩茄和午餐用。

其中的鮮茄蛋花牛肉湯飯,
我最喜歡吃藩落湯飯了,
抱著滿心歡喜的熱情開餐。

在我開始進食了數口,
味道很鮮甜,
藩茄湯味一流。
不是太重口味,亦不是很淡。
正當我想馬上全速開餐醫肚時,
竟然....
在湯飯當中發現了一隻蟑螂!!!!!!!

真的讓人很不安,令我感到極為嘔心,
亦有多次作嘔的反應。

請餐廳正視衞生情況!
外卖送餐
2019-06-30 258 浏览
訓醒晏覺已經8點超肚餓搵網上外賣平台都超耐先送餐option少最後網上外賣平台 只需要等30min 就可以有野食所以揀左網上外賣平台銀芽肉絲炒麵 炒麵依然超脆很細心的將銀芽肉絲和炒麵分開以免炒麵變淋很好吃魚香茄子豆腐飯豆腐是一大片的炸豆腐而不是碎豆腐有咬口茄子肉碎微麻辣 不錯
訓醒晏覺已經8點

而不是碎豆腐
有咬口
茄子肉碎微麻辣 不錯
外卖送餐
点的外卖,饺子猪软骨拉面,先是在面上面吃到一根毛发,想可能是不小心的吧,结果没想到又吃到了一根,接着又是一根咖啡色的眼睫毛,然後我就把面撩起来,结果看到了更多的断掉的毛发和眼睫毛。。太恶心了。。。。。再也不会去翠河

2019-02-13
外卖自取
午餐
2018-12-14 283 浏览
醒晨早餐 B火腿通粉+牛乳炒蛋&蒜多(半件)($33)熱飲免費通粉味精粉仲痴住碗邊,但相對其他連鎖快餐店,好食好多。炒蛋一啲牛油味都無,偏淡🤢,但咁岩小編咁岩今日病,所以呢種味道都算可接受。不過份量都算幾多。蒜多士睇落好似幾正,搽曬半份麵包。總括而言,$33既質素都算中等水準。
醒晨早餐 B

火腿通粉+牛乳炒蛋&蒜多(半件)($33)
熱飲免費

通粉味精粉仲痴住碗邊,但相對其他連鎖快餐店,好食好多。

蒜多士睇落好似幾正,搽曬半份麵包。

總括而言,$33既質素都算中等水準。
2018-01-25 401 浏览
近年有間茶餐廳的分店越開越多,無論在屋邨或者閙市,都總有一間分店在附近。今天和朋友途經麗晶花園正是午飯時段,決定試試這間茶餐廳。餐廳裝修得十分簡單、普通,用餐的人也不算多。我和朋友各自點了ㄧ份㗎喱雞飯和窩蛋免治牛肉飯。可能是預先煮好的關係,飯餐很快送上桌。先試試㗎喱雞,雞用的是急凍的雞脾肉。肉質入囗尚算腍滑,但可惜㗎喱汁不够濃和辣,完全掩蓋不了雞的雪味。窩蛋免治牛肉飯的賣相還可以,醬汁特別多。而味道則普普通通,不過不失。两個套餐的共通點是飯不够熱。在飯餐裡,無論餸菜的味道如何,熱飯是最基本要求。可惜這基本要求,也不是每間餐廳可以做到的。失望!
2017-10-25 190 浏览
約了人在麗晶花園交收,早到了,就到這間 翠河餐廳食晚餐, 平時都有食過這間餐廳的其他分店,食物都ok。但今次真係好失望,我叫了冬瓜陳皮鴨湯飯, 但估唔到啲冬瓜好似生的,好硬, 鴨又 煮得唔夠淋 ,用筷子篤都都唔入,湯又唔夠味,陳皮及 芫茜 少之又少。 失望……

2017-10-25
今晚舉家出外用餐, 我提意到隔離邨大排檔, 但娘親表示唔想行太遠, 去就近的翠河其實從翠河進駐商場, 我一直未光顧過, 原因是「無好感」連鎖式餐廳有兩種:一是各方面有一定水準, 能帶信心給顧客另一種是各方面都一面倒但由於是集團式管理所以不意為意好可惜翠河一直比我感覺都是後者, 今晚終於一試一家五口每人一款餸, 爹選鮮魷通菜, 娘選生炒骨, 弟A選咖哩牛腩煲, 弟B沙薑雞, 我選粟米斑塊跟女店員落單, 先說要半隻沙薑雞, 她即說一個字「無」。然後弟B繼續落單, 她叫停...因為她務必要查餐牌搵號碼 (其實都只是家常菜..)落好單, 娘親表示四個要轉餐(飯+飲品), 兩弟要凍檸茶少冰娘親問「有湯嗎?可轉湯嗎?」女店員再開聲「Err...唔知仲有無湯, 可能無湯喇喎!」娘親 :「麻煩你幫我睇下,有就要湯吖」女店員 : 「哦~睇下先啦!」**這刻我心諗這是什麼態度? **先送上兩杯凍檸茶弟A反應是「少冰了嗎?」弟B反應是「點解有隻叉係杯檸茶度?」然後送上湯兩碗明顯兩碗湯份量不一, 娘親說「是鹹水, 有點眉豆味」其後餸菜陸續上枱, 大家都各自取筷子, 到我正打算取的時候, 發現幾隻筷子頂有點不詳
其實從翠河進駐商場, 我一直未光顧過, 原因是「無好感」

連鎖式餐廳有兩種:
一是各方面有一定水準, 能帶信心給顧客
另一種是各方面都一面倒但由於是集團式管理所以不意為意
好可惜翠河一直比我感覺都是後者, 今晚終於一試

跟女店員落單, 先說要半隻沙薑雞, 她即說一個字「無」。

娘親問「有湯嗎?可轉湯嗎?」
女店員再開聲「Err...唔知仲有無湯, 可能無湯喇喎!」
娘親 :「麻煩你幫我睇下,有就要湯吖」
女店員 : 「哦~睇下先啦!」
**這刻我心諗這是什麼態度? **

先送上兩杯凍檸茶
弟A反應是「少冰了嗎?」

弟B反應是「點解有隻叉係杯檸茶度?」

然後送上湯兩碗
明顯兩碗湯份量不一, 娘親說「是鹹水, 有點眉豆味」

其後餸菜陸續上枱, 大家都各自取筷子, 到我正打算取的時候, 發現幾隻筷子頂有點不詳乾跡...唉~用叉算了

鮮魷通菜
鮮魷通菜
全家人表示「清到唔清」, 我連忙問家人要不叫店員另加蝦醬調味
娘親又向女店員詢問「這個菜好清, 可不可給我點蝦醬或腐乳?」
女店員 : 「下!蝦醬或腐乳?」
娘親再次解釋: 「因為個菜炒得好清...」
女店員: 「哦!蝦醬囉!」
隔一會, 她把小碟"跌"落枱, 小碟發出幾下轉著的聲音便停了, 而她已經走遠了。

**我再一次疑問, 這是什麼態度?**

其他小菜:
生炒骨
粟米斑塊
咖哩牛腩煲

其他小菜味道尚可接受, 但我已經無胃口再食下去

太差的服務態度! 衛生程度太差! 直覺沒錯, 這的確是一面倒。

2017-05-30
生炒骨
粟米斑塊
2017-04-27 224 浏览
今日收工後往麗晶商場內翠河餐廳買外賣,付錢後取單據站在收錢處等,約十分鐘後有員工將數分外賣放於收錢處等客人自取,再等大約二十分鐘後正奇怪為何還未到我呢?原來巳於二十分前放在收銀員處!!那個收銀大姐既不通知又不叫number,只是一直和其他員工講是非,真真笑死
2017-04-27
25 分钟 (外卖自取)
2017-03-26 259 浏览
周未趕時間吃午飯,沒有選擇下,唯有選翠河。是日選了套餐的沙姜雞飯($45 包熱飲)及時菜咸蛋肉片湯飯($45 包熱飲,凍飲加$3,特飲加$12)。沙姜雞飯差不多是每次光顧必見的。雞的肉質ok不算靭也不算油膩,而同配的米飯也不算太硬,整體來說是可以的。時菜咸蛋肉片湯飯,肉片很明顯是雪藏貨,被處理到很腍滑又完全沒有肉味,湯亦是味精湯,可以說是不合格的。翠河故事裡,$45 包熱飲的套餐,在沒有選擇下,有你..無奈有我!
周未趕時間吃午飯,沒有選擇下,唯有選翠河。

2017-03-26
午餐
2016-12-02 400 浏览
因工作關係,平日都會去麗晶食飯,而通常都會幫襯翠河,今日如常去買左個C餐配意粉,買到返公司一打開,Oh!竟然有一舊煙灰,個刻火都黎左,打去翠河問點解會咁,佢地只係答叫我拎返個飯返去先,我心諗唔係吖,你有問題要我拎返去點知拎到返去俾個著黑色衫個丫姐,黑晒面問我換乜,我火都黎,你有問題你黑晒口面想點,我話你地換返個乾淨嘅飯已經好好啦,唔該!呢間嘢無下次,我地公司同事都唔會再幫襯另外,Openrice呢個所謂食評網會自動河蟹啲文章,唔怪之得啲人話呢個網好多都係請槍寫假食評

呢間嘢無下次,我地公司同事都唔會再幫襯

2015-06-08 575 浏览
今次想講嘅係翠河餐廳嘅炒飯同炒麵,首先第一樣係肉絲炒麵,個炒麵啲汁唔夠,本身啲麵煎到好脆,唔夠汁好難入口。然後啲銀牙炒得唔夠熟,食落去好似生生地。肉絲發現有啲肥豬肉 ,感覺好似唔係太健康。但係二樣係福建炒飯,福建炒飯啲飯炒得唔夠乾身。不過炒飯啲餸都幾多,見到有蝦,有冬菇,有雞肉,有瓜等等。炒飯啲汁比炒麵啲汁多好多,如果炒麵啲汁多番啲就好啦。兩樣嘢都食過之後,發覺個醬汁好似係用咗雞汁來煮。因為個餐牌有個logo係家樂牌,所以有咁嘅推測。其實啲味道就一般,雞汁其實咪又係味精,所以下次都唔會再食呢兩樣野啦。
今次想講嘅係翠河餐廳嘅炒飯同炒麵,
首先第一樣係肉絲炒麵,
個炒麵啲汁唔夠,
本身啲麵煎到好脆,
唔夠汁好難入口。
然後啲銀牙炒得唔夠熟,
食落去好似生生地。
肉絲發現有啲肥豬肉 ,
感覺好似唔係太健康。
但係二樣係福建炒飯,
福建炒飯啲飯炒得唔夠乾身。
不過炒飯啲餸都幾多,
見到有蝦,有冬菇,有雞肉,有瓜等等。
炒飯啲汁比炒麵啲汁多好多,
如果炒麵啲汁多番啲就好啦。
兩樣嘢都食過之後,
發覺個醬汁好似係用咗雞汁來煮。
因為個餐牌有個logo係家樂牌,
所以有咁嘅推測。
其實啲味道就一般,
雞汁其實咪又係味精,
所以下次都唔會再食呢兩樣野啦。
Green River Restaurant is in many different locations in Hong Kong nowadays. I was afraid of long queues. Finally, I went to the one near my home in Kowloon bay. There wasn’t a queue there at 6:45p.m.When I was there, I found it difficult to choose a dish since most of them seemed quite reasonable priced and looked very delicious.Firstly, I ordered a fish (around $50). This is a popular dish there and I think it was quite a good choice because it is cheap and yummy. Then, I ordered a pot of Tofu
Firstly, I ordered a fish (around $50). This is a popular dish there and I think it was quite a good choice because it is cheap and yummy. Then, I ordered a pot of Tofu with some seafood. It was brilliant as it isn’t too expensive and it is suitable for families to eat.
However, one of the waiters was quite talkative and quite annoying. In addition to this some of the waiters were quite busy as they couldn’t serve us.
As the prices are reasonable, I think Green River Restaurant is worth to try if there are no queues. The restaurant felt comfortable and it is quite fantastic. This is a perfect place for family and you can have a quick meal.
2013-10-06 208 浏览
放工後往這餐廳吃晚飯,入門口沒人帶位,無所謂;自行找到位子,桌上還有上手的水、紙巾,算數;等了五分鐘,沒有招呼,也可;出聲嗌寫嘢,一位侍應回應「得」,然後再等十分鐘,再叫數次,仍無人理。這樣的服務態度,即使最差的茶餐廳也少見,我想老闆應該對員工極差,因侍應都一副想餐廳倒閉的嘴臉!
2013-10-03