筆者比較少踏足到旺角白布街一帶。今晚受到好友邀約,表示這邊有一間頗為玩味的餐廳,名為「老二花廳」,於是一起來打個卡。「老二花廳」主打香港懷舊風,店內的各款裝飾陳設、背景音樂都是舊年代的產物。其中,因為餐廳老闆是從事電影業,2樓窗邊還放有幾塊著名香港電影的拍板。幾欣賞他們的創意,一碟腸粉也可以有港日fushion的風格!腸粉上軟身滑溜,配上香濃的明太子醬汁,中間還夾雜著蟹肉絲。明太子醬的鹹香和腸粉又幾搭。而且還灑了飯素,令這一道港式小食變得日系。另一碟銀針粉同樣都來了個大變身!平時都是食湯銀針粉,今次就以星洲炒米做法來處理。銀針粉炒得好香,彈牙帶微微辣香,幾惹味。配餸有雞蛋、火腿、叉燒等,令整體口感更加豐富。雞翼單骨,進食夠方便。雞翼經香炸,外皮脆身,肉質嫩口juicy。配上明太子醬,令鹹香間多了一股辣感,香口惹味。份量都幾大碗!鯪魚肉入口彈牙,而且不會有腥味。而且還可以配上白飯,變成一份主食(不過今次就未有加配)。飲品同樣非常有特色。豆腐花薑汁梳打,以豆腐花和梳打做一個組合,味道香甜清新,2者竟然沒有違和感。另一杯雪糕紅豆冰可以說是兒時情懷,椰汁順滑,紅豆棉密大粒,再來一個雪糕,大滿足
,於是一起來打個卡。

明太子蟹肉腸粉

幾欣賞他們的創意,一碟腸粉也可以有港日fushion的風格
。而且還灑了飯素,令這一道港式小食變得日系。
星洲炒銀針粉

。配餸有雞蛋、火腿、叉燒等,令整體口感更加豐富。
明太子雞翼

。配上明太子醬,令鹹香間多了一股辣感,香口惹味

份量都幾大碗

飲品同樣非常有特色
。另一杯雪糕紅豆冰可以說是兒時情懷
,椰汁順滑,紅豆棉密大粒,再來一個雪糕,大滿足。

2025-01-21
明太子雞翼
2025-01-18 1157 浏览
嚟到呢間懷舊風港式fusion cafe,啱晒大胃呢啲懷舊姐長崎良美表示成世人未食過魚翅撈飯,呢度竟然有得嗌,價錢仲要幾親民雖然係素翅,但啲料都好足,用砂煲滾啲魚翅再撈蔥油飯食,好食過去蛇王食臘味飯,油香鹹香雙重享受再配特製辣菜脯同炸魚仔,夠晒土炮風味,辣香後湧幾刺激腸粉當意粉咁整,做pasta嘅base,效果非常驚艷明太子蟹肉醬本身好夠濃,腸粉好掛汁,質感保持到唔會糊,口感仲幾彈炸饅頭通常係齋炸,都已經夠好食,呢間更有心思,仲間有花生同咖央醬,仲有奸角牛油,令人唔壞唔愛,勁香脆囉由於胃民逼大胃從良,唯有嗌碟沙律贖贅,不過佢地啲沙律菜都好鮮爽,可以揀醬,柚子醋亦係醒胃嘅選擇,配合豐潤嘅煙三文魚,更心甘情願地食草呢間飲品組合都好特別,好多豆腐配搭,焙茶拿鐵亦得估唔到連薑汁梳打都得,不失梳打嘅刺激,薑味相對溫和,更用薄荷做中和,呢杯平衡得唔錯

魚翅撈飯

雖然係素翅,但啲料都好足,用砂煲滾啲魚翅

轉蔥油飯

再撈蔥油飯食,好食過去蛇王食臘味飯,油香鹹香雙重享受

再配特製辣菜脯同炸魚仔,夠晒土炮風味,辣香後湧幾刺激

明太子蟹肉腸粉

腸粉當意粉咁整,做pasta嘅base,效果非常驚艷

煙三文魚沙律

焙茶豆腐拿鐵(凍)

呢間飲品組合都好特別,好多豆腐配搭,焙茶拿鐵亦得

2025-01-17
轉蔥油飯
煙三文魚沙律
焙茶豆腐拿鐵(凍)
2025-01-09 1477 浏览
位於旺角白布街這間新開業兩個月的「老二花廳」,遠遠望到門面的裝潢已經很搶眼🤩餐廳樓高2層,樓底高,空間感十足,坐得好舒服❣️位於餐廳2樓的舊物佈置corner,都是店主的珍貴收藏,牆上的手繪壁畫也很有特色,整間餐廳都是打卡位。📸 餐牌上的菜式名是很有趣的fusion港式美食,還有注入新元素的特色飲品🍹 魚翅撈飯 $58打卡度高的魚翅撈飯🤩其實是碗仔翅來😁以瓦煲上桌,更用上蠟燭小火爐座保溫,以無味精的鮮雞湯為底,雖然無真魚翅,但食材絕對足料,配料有魚肚、螺片、冬菇、木耳、雞絲等,連雞絲都是店家自己手撕,碗仔翅質感濃稠,另配魚仔及自家炒辣菜脯,絕對是真材實料❤️ 還有一個隱藏食法❗️我點了生菜魚肉,把魚肉加到碗仔翅內混合一起吃,就變成魚肉碗仔翅啦😂 豬油渣卡邦尼銀針粉 $62招牌菜式‼️一睇個名就吸引左☺️銀針粉面頭的豬油渣是店家每日新鮮炸起😍,而食材、醬汁和調味跟carbonara是一樣的,加入蛋黃、忌廉及火腿,店家把意粉換上中式的銀針粉🍝,銀針粉每條都掛滿醬汁,味道豐富😍 小饅漢堡 $42一口一個又甜又軟糯的中式饅頭,中間夾著的也是中式食材,分別是芝士肉餅、魚餅及雞肉,饅頭外脆內軟,食落十分有驚

餐廳樓高2層,樓底高,空間感十足,坐得好舒服❣️

魚翅撈飯 $58

魚仔及自家炒辣菜脯

豬油渣卡邦尼銀針粉 $62

小饅漢堡 $42
一口一個又甜又軟糯的中式饅頭,中間夾著的也是中式食材,分別是芝士肉餅、魚餅及雞肉,饅頭外脆內軟,食落十分有驚喜❗️

生菜魚肉 $38
生菜魚肉是鯪魚肉🐟加上爽口生菜🥬入湯,湯底是無味精的鮮雞湯🐔,味道清甜,鯪魚肉用真魚肉打成的魚漿,咬口十足,不會有鬆散「好削」的口感,完全無腥味,好正❗️

豆腐花薑汁梳打 $40
想不到好有驚喜,薑汁味道相當突出,加上底部滑溜的豆腐花,味道好清爽😍

黑牛 $38
很喜歡的飲品🍨一杯可樂🥤加上一個朱古力雪糕球,雙重享受🥰
黑牛,豆腐花薑汁梳打

坐在聽著舊日情歌,甚是懷舊又悠閒。
2025-01-06
魚仔及自家炒辣菜脯
黑牛,豆腐花薑汁梳打
2025-01-08 1213 浏览
老二花廳回歸旺角了🥳!最近喺白布街見到老二花廳個招牌,同以前唔同既係Menu 走港式創意路線,將港式食品換個方式登場!新舖樓高二層,都係走懷舊風格重回六十年代既景物,連播既歌曲都係😂所以我都搵返首鄧麗君襯返條片比大家✨魚翅撈飯(配辣菜脯、炸魚仔) $58大家不要太認真,$58當然不會係真魚翅啦~但有個器皿一路暖住佢,好有誠意!碗仔翅撈飯加點紅醋其實都幾開胃架~乾炒牛肉腸粉 (跟辣椒油) $58乾炒牛河變成腸粉底,炒得有點鑊氣都幾夠香,沾少少辣椒油🌶️更好惹味!三姊妹咖央饅頭 $38雖然係叫三姊妹饅頭,但我好想叫佢軍隊饅頭!咖央加牛油🧈痴住炸饅頭,加埋三支旗仔係咪好似軍隊巡遊!😂慢煮雞胸沙律(柚子醬)$58依家外出晚餐都盡量叫一個綠色有菜既菜式平衡一下,柚子醬酸酸甜甜,咁會唔會反而越食越多呢?焙茶豆腐拿鐵(凍) $48我最喜歡佢地既焙茶豆腐拿鐵係無糖,我愛焙茶的味道,有時有糖會搶去茶香!豆腐花薑汁梳打 $40依個好得意呀!如果你/妳係喜歡薑汁的話就可以試一試,薑汁好多所以好香,配左梳打都好清爽,加埋豆腐花既滑嘟嘟,口感好有趣😁👅味道指數:3.8/5💰價格指數:4.3/5💁‍♀️禮貌指數:4.

魚翅撈飯(配辣菜脯、炸魚仔) $58

旺角白布街22號地下4號舖

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持
乾炒牛肉腸粉
豆腐花薑汁梳打
#老二花廳 係山東街的時候已經幫襯過幾次記得以前要行條好窄的樓梯上去 (都相當有香港情懷)依個搬咗落嚟大街 兩層嘅空間更寬敞門面店內嘅裝修壁畫by @hin_art 尤其令人欣賞多幅玩味重同時與當代香港人童年回憶緊緊相扣的畫作仲有好多一貫作風嘅懷舊擺設 每個角落都係打卡位食物方面價錢都超級親民 小食三四十蚊 主食都只係五六十兩個人嗌咗兩個小食兩個主食兩杯飲品人均都只係$150🥹主食主要係銀針粉同腸粉嘅不同配搭 聽落奇怪嘅組合原來好夾好好食 🤤另外仲有陳村粉同素魚翅撈飯 蔥油飯麵等港式經典都有推介:1️⃣豬油渣卡邦尼銀針粉日本有味素 香港派出嘅代表就有豬油渣豬油渣簡直係港式經典不敗配菜 遇上卡邦尼醬 同銀針粉估唔到咁滋味 超彈牙銀針粉 掛滿濃稠卡邦尼 同脆口豬油渣2️⃣乾炒牛腸粉上枱已經超有鑊氣 食落冇平時乾炒牛河咁油膩牛肉份量多而且勁入味 呢個炒得好出色 好有港式風味🐮3️⃣明太子雞翼單骨雞翼啱晒懶人 明太子味偏濃郁 重口味人士可試!4️⃣小饅漢堡一客三小件嘅迷你炸饅頭 入邊係煎肉餅 魚餅同豬頸肉估佢唔到嘅配搭 三款各有特色 味道都係偏濃郁建議上枱之後盡快食 如果唔係放涼後饅頭可能會出油5️⃣豆腐花薑汁梳
#老二花廳 係山東街的時候已經幫襯過幾次
記得以前要行條好窄的樓梯上去 (都相當有香港情懷)
依個搬咗落嚟大街 兩層嘅空間更寬敞

2️⃣乾炒牛腸粉

上枱已經超有鑊氣 食落冇平時乾炒牛河咁油膩
牛肉份量多而且勁入味 呢個炒得好出色 好有港式風味🐮

3️⃣明太子雞翼

單骨雞翼啱晒懶人 明太子味偏濃郁 重口味人士可試!
4️⃣小饅漢堡

• 豬油渣卡邦尼銀針粉
  • 乾炒牛腸粉
  • 小饅漢堡
2025-01-30 0 浏览
🍽老二花廳(旺角)📍旺角白布街22號4號舖旺角呢間復古懷舊特色餐廳真係令我哋有驚喜,唔單只係裝修夠特別可以打卡,食物仲好有創意,而且美味,絕對值得一試❤️~明太子蟹肉腸粉腸粉滑嫩,充滿咗蟹肉嘅鮮甜同明太子嘅鹹香,好味道🦀🍣~明太子雞翼雞翼炸得外皮香脆唔油膩,內裏嫩滑多汁,明太子醬嘅鹹香同雞翼嘅酥脆口感形成咗絕妙對比,入口即化,好正🍗🦑~豬油渣卡邦尼銀針粉結合咗卡邦尼同銀針粉嘅風味,豬油渣嘅酥脆同卡邦尼嘅濃郁味道非常特別,個人都好鍾意煙煙韌韌嘅銀針粉,好正🐷🍝~蒜蓉包配黑松露炒蛋香氣撲鼻,蒜蓉包外脆內軟,黑松露炒蛋滑嫩,味蕾嘅享受呀🍞🍳~豆腐花薑汁梳打好清新,豆腐花嫩滑,薑汁帶有微辣嘅刺激,梳打水嘅氣泡感增加咗趣味,仲非常解渴添🥛😁~雪糕紅豆冰冰涼清爽,紅豆香甜可口,雪糕綿滑,最尾食呢個甜品兼飲品係好好嘅選擇🍧🍦
🍽老二花廳(旺角)
📍旺角白布街22號4號舖

~明太子蟹肉腸粉
腸粉滑嫩,充滿咗蟹肉嘅鮮甜同明太子嘅鹹香,好味道🦀🍣

~明太子雞翼

~豬油渣卡邦尼銀針粉

~蒜蓉包配黑松露炒蛋
香氣撲鼻,蒜蓉包外脆內軟,黑松露炒蛋滑嫩,味蕾嘅享受呀🍞🍳

~豆腐花薑汁梳打

~雪糕紅豆冰

2025-01-30 0 浏览
呢晚嚟咗呢間新開業嘅fusion餐廳食晚餐,完全俾佢嘅裝修吸引咗,好似置身於七80年代嘅老香港🫢 見到有唔少嘅客人仲同餐廳嘅環境打卡添呀,呢份老香港嘅情懷真係好多人嘅回憶啊🇭🇰明太子蟹肉腸粉呢碟菜式嘅味道好熟悉,但係又帶點陌生😂 因為佢嘅明太子醬同埋蟹肉嘅味道喺意粉上經常會食到,但係比較特別嘅係放喺做滑捋捋嘅腸粉都係咁夾😮豬油渣卡邦尼銀針粉呢碟都係將西式嘅醬汁放上中式食物,卡邦尼意粉我哋就食得多,轉成銀針粉都幾特別👍🏻 最有驚喜係佢嘅豬油渣粒粒,唔會太油膩,更脆口🐷 其他配料大致上都係煙肉碎、蘑菇片同埋洋蔥,我哋仲額外加咗隻溫泉蛋🍳 同卡邦尼嘅味道好夾,仲令個銀針粉嘅汁更加稠杰,銀針粉嘅形狀可以掛到更多汁🥰 三姊妹咖央饅頭一件香脆嘅炸饅頭入面有咖央醬,花生醬同埋牛油,雖然聽個名覺得佢好邪惡,但絕對令人一試愛上🤪 食落口有滿滿嘅幸福感。生菜魚肉配蔥油麵係個出名嘅街頭小食,魚肉粉量都算幾多🐟 湯底充滿胡椒同麻油嘅香味😗 我地仲額外加配蔥油麵,底下有啲豉油同埋蔥油,將個麵撈勻,食落唔會太鹹。飲品♦️豆腐花薑汁梳打係款幾特別嘅飲品,主要係飲到梳打嘅fresh,然後會飲到香滑順喉嘅豆花,最後會有少

生菜魚肉配蔥油麵
蔥油麵

飲品
♦️豆腐花薑汁梳打
係款幾特別嘅飲品,主要係飲到梳打嘅fresh,然後會飲到香滑順喉嘅豆花,最後會有少許薑汁嘅辛辣🥳

♦️焙茶豆腐拿鐵
呢杯係一杯幾濃郁嘅焙茶latte ,加埋有啲豆花增加口感🍵
焙茶豆腐拿鐵

呢餐食咗好多款配搭新奇得嚟又幾好食嘅食物,睇得出餐廳好用心設計中西合璧菜式,好值得大家支持吓本土嘅fusion餐廳👍🏻
朋友發現旺角有間餐廳可以魚翅撈飯即刻帶肥妹去撈一撈:)店內充滿港式懷舊風味中帶點玩味設計一共有兩層,踏上長樓梯走進樓上雅座擺放不少八九十年代物品作裝飾彩色大牛龜電視還播放著西遊記✾ 魚翅撈飯(轉蔥油飯) $63用小火爐一直熱著保持溫度熱騰騰用料豐富,滿滿素翅、冬菇、雞絲和螺片等每一口都充滿鮮味,濃稠度剛剛好再撈一撈蔥油飯更香口,完全吃不停口另外搭配醋、辣菜脯及炸魚仔✾ 明太子蟹肉腸粉 $68有沒有想過腸粉加明太子蟹肉?濃郁明太子醬搭配柔軟腸粉腸粉沾滿鹹香明太子醬且帶一絲絲蟹肉再灑上飯素帶點紫菜芝麻香,真的很惹味!✾ 蒜蓉包配黑松露炒蛋 $42蒜蓉包烘得香脆,包面鋪滿炒蛋炒蛋嫩滑帶濃濃黑松露香味✾ 牛油蜜糖雞翼 $38單骨雞翼炸得脆身,外脆內嫩上枱時牛油慢慢被雞翼熱溶每一根雞翼都帶甜滋滋蜜糖香甜✾ 豆腐花薑汁梳打 $40平時薑汁豆腐花就吃得多,變飲品真是第一次見出奇地夾, 滑溜豆腐花搭配微辣氣泡感薑汁梳打 入口清爽且解膩,每一啖都飲到軟滑豆腐花✾ 菠蘿青檸忌廉沙冰 $48厚厚一層香滑忌廉,沙冰打至幼滑完全沒有碎冰,入口甜甜酸酸帶清新果香
朋友發現旺角有間餐廳可以魚翅撈飯
即刻帶肥妹去撈一撈:)
店內充滿港式懷舊風味中帶點玩味設計
一共有兩層,踏上長樓梯走進樓上雅座
擺放不少八九十年代物品作裝飾
彩色大牛龜電視還播放著西遊記

✾ 魚翅撈飯(轉蔥油飯) $63
用小火爐一直熱著保持溫度熱騰騰
用料豐富,滿滿素翅、冬菇、雞絲和螺片等
每一口都充滿鮮味,濃稠度剛剛好
再撈一撈蔥油飯更香口,完全吃不停口
另外搭配醋、辣菜脯及炸魚仔

✾ 明太子蟹肉腸粉 $68
有沒有想過腸粉加明太子蟹肉?
濃郁明太子醬搭配柔軟腸粉
腸粉沾滿鹹香明太子醬且帶一絲絲蟹肉
再灑上飯素帶點紫菜芝麻香,真的很惹味!

✾ 蒜蓉包配黑松露炒蛋 $42
蒜蓉包烘得香脆,包面鋪滿炒蛋
炒蛋嫩滑帶濃濃黑松露香味

✾ 牛油蜜糖雞翼 $38
單骨雞翼炸得脆身,外脆內嫩
上枱時牛油慢慢被雞翼熱溶
每一根雞翼都帶甜滋滋蜜糖香甜

✾ 豆腐花薑汁梳打 $40
平時薑汁豆腐花就吃得多,變飲品真是第一次見
出奇地夾, 滑溜豆腐花搭配微辣氣泡感薑汁梳打
入口清爽且解膩,每一啖都飲到軟滑豆腐花

✾ 菠蘿青檸忌廉沙冰 $48
厚厚一層香滑忌廉,沙冰打至幼滑
完全沒有碎冰,入口甜甜酸酸帶清新果香

2025-01-27 0 浏览
舖名:老二花廳地點:九龍旺角白布街22號地下4號舖電話:3108 9123IG: LOYIFAATENG服務:全是年青人經營,態度可嘉,主動熱誠,詳盡回答。食物:揉合了中西的煮食方法,把銀針粉引入西式餐譜中,是革命性的創新味道不錯,茄汁味濃厚,蝦肉新鮮彈牙,而且大蝦隻數量達4-5隻。只是價錢中間偏高。
舖名:老二花廳
地點:九龍旺角白布街22號地下4號舖
電話:3108 9123
IG: LOYIFAATENG
服務:全是年青人經營,態度可嘉,主動熱誠,詳盡回答。
茄汁大蝦銀針粉
题外话/补充资料: 服務員說,他們新春紅色假期下午3時營業。
2025-01-25
2025-01-25 90 浏览
今日上完堂吃午飯,發現這家特色餐室。餐廳的裝修幾有懷舊氣息,餐點有些fusion港式。薑汁豆腐花latte這咖啡幾特別,咖啡味唔係咁濃,可惜未夠熱,入口是暖的口感。不但有咖啡味,又有少少薑汁,味道輕甜,加上滑滑豆花的口感,幾特別。燒春雞這燒春雞炸得皮脆肉嫩,皮下沒什麼脂肪,雞肶嫩滑,雞胸也軟身唔鞋口。薯條炸得香脆又有薯味,不油膩,不錯。

今日上完堂吃午飯,發現這家特色餐室。

餐廳的裝修幾有懷舊氣息,餐點有些fusion港式。

薑汁豆腐花latte

燒春雞

2025-01-25
午餐
時光隧道中的花廳‼️🔑係旺角有間特色餐廳😃白布街地下的老二花廳🏜裝修帶有濃厚七八十年代懷舊特色👾內部佈置充滿了懷舊風情🥳播放的懷舊金曲進了時光隧道⌛️如同無憂無慮的童年時光🧒🏻魚翅撈飯🍲魚翅撈飯呈現讓人驚艷。魚翅的鮮香與醬汁的融合,讓每一口都充滿了奢華的味道。米飯吸收了魚翅的精華,滑順的口感令人陶醉。這道菜不僅讓人感受到港式的傳統😃明太子蟹肉腸粉🦀明太子蟹肉腸粉的創意十足。腸粉的皮薄滑嫩,裡面包裹著新鮮的蟹肉,明太子的醬汁更是為整道菜增添了層次感。每一口都能感受到海鮮的鮮美,搭配的醬汁恰到好處,讓人忍不住多咬幾口😁牛油蜜糖雞翼🐔牛油的香氣撲鼻而來。雞翼外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,搭配牛油與蜜糖的醬汁,甜中帶鹹,讓人一試成主顧。這道菜同樣適合與朋友分享,增添了用餐的樂趣。咖哩拼盤🍛咖哩拼盤包含了魚蛋、豬皮和魷魚,每一款都充滿了風味。咖哩的香氣濃郁,魚蛋彈牙,豬皮滑嫩,魷魚則帶有嚼勁,讓整個拼盤的口感層次分明。這道菜是港式小食的代表,讓人回味無窮🥰豆腐花薑汁梳打🥤清新可口,豆腐花滑順,搭配薑汁的微辣,讓人感受到一種獨特的口感。這道特飲既能解膩,又能讓人感受到健康的元素😁融入了七八十年代的懷舊元素。
時光隧道中的花廳‼️🔑

明太子蟹肉腸粉🦀

牛油蜜糖雞翼🐔

咖哩拼盤🍛

豆腐花薑汁梳打🥤

融入了七八十年代的懷舊元素。這裡的餐點價格合理,讓人可以隨意點選多款來試,增添用餐的樂趣😀👨‍👨‍👦‍👦
2025-01-21 236 浏览
老二花廳朋友話旺角新開咗一間復古懷舊特色餐廳,入面啲設計融合香港舊式茶樓同埋現代嘅擺設,有雀籠、茶餐廳元素係入面,當然都係主打懷舊香港fusion菜明太子蟹肉腸粉 $68明太子蟹肉腸粉表面淋上好多明太子醬,蟹肉呢就夾雜係醬汁中間,整體creamy,加埋港式腸粉食落有咬口魚翅撈飯 $63魚翅撈飯材料好豐富,包括有元貝、魚肚螺片、雞絲、冬菇、素翅,飯加咗五蚊轉蔥油飯,仲有埋辣菜脯、炸魚仔,蔥油飯好香口,加埋醋一齊食真係好典型嘅港式碗仔翅味道大蝦沙律 $73沙律表面鋪上三隻蝦,底下主要都係沙律菜、車厘茄,醬汁做揀咗芝麻醬,配埋溫泉蛋,健康又清爽蒜蓉包配黑松露炒蛋 $42蒜蓉包一共有三塊,烘得好香脆,炒蛋帶有淡淡嘅黑松露香,鋪喺蒜蓉包上面一齊食好夾豆腐花薑汁梳打 $40餐廳嘅特色飲品之一,底下係薑汁豆腐花,夾埋清爽嘅梳打飲落好refreshing抹茶豆腐拿鐵 $53抹茶豆腐拿鐵,味道比較清淡,入口順滑
老二花廳

明太子蟹肉腸粉 $68

魚翅撈飯 $63

大蝦沙律 $73

蒜蓉包配黑松露炒蛋 $42

抹茶豆腐拿鐵 $53
抹茶豆腐拿鐵,味道比較清淡,入口順滑
  • 魚翅撈飯
老二花廳再臨旺角😆舊舖冇機會去,重開當然要去潮聖吓🤭餐廳充滿香港七八十年代特色,處處都係打卡位📸除咗佈置懷舊,嘢食都充滿當年特色😋中西夾雜嘅fusion菜,玩味得嚟味道又夾🤣重點係,價錢唔算貴,叫多幾款嚟試都得😌🥘魚翅撈飯 ($63)一見到就知係必試😎用瓦煲上,再有小火爐座熱住😁既打卡又保溫,呢排天氣凍冰冰真係好需要😙用料豐富,有素翅、元貝、魚肚、螺片、雞絲同冬菇🍄‍🟫雖然係素翅,但口感十足🤗味道似碗仔翅,咸鮮味啱哂撈飯😋我哋再轉咗蔥油飯 (+$5)油香滿分嘅油飯配翅真係好夾,想再重口味啲就加埋辣菜脯🌶️好惹味😆🥓豬油渣卡邦尼銀針粉 ($62)卡邦尼配銀針粉,中西合璧😆再加豬油渣,添加港式風味😙豬油渣脆卜卜,好邪惡但好好食🤤銀針粉爽彈嘅口感估唔到又同卡邦尼汁幾襯😆食落仲唔覺膩😋🧈三姊妹咖央饅頭($38)🥬生菜魚肉 ($38)🥛豆腐花薑汁梳打 ($40)☕️黑杞子紅棗茶 ($51)

魚翅撈飯
🥘魚翅撈飯 ($63)

豬油渣卡邦尼銀針粉
🥓豬油渣卡邦尼銀針粉 ($62)

三姊妹咖央饅頭
🧈三姊妹咖央饅頭($38)

生菜魚肉
🥬生菜魚肉 ($38)

豆腐花薑汁梳打
🥛豆腐花薑汁梳打 ($40)

黑杞子紅棗茶
☕️黑杞子紅棗茶 ($51)

黑杞子紅棗茶
2025-01-15 303 浏览
係一間港式西式fusion嘅餐廳🍴 係門口已經被佢好舊式香港嘅裝修吸引咗❤️ 餐單裡面嘅食物都幾特別又有特色,又似港式小食但又有個twist✨ 例如有明太子蟹肉腸粉、乾炒牛肉腸粉😆 好多食物都好吸引😍 我同朋友決定咩都試少少🥰🔸 明太子蟹肉腸粉 ($68)有超多明太子醬淋咗係啲腸粉裡面,而蟹肉都撈埋係醬入面🦀 個醬超多✨ 食落去都好creamy,配住腸粉好特別😮 因為腸粉比意粉更厚,又更有米味,令到成個口感好正🩷🔸 魚翅撈飯 ($58)佢嘅「魚翅」係素翅,但係個碗仔翅好足料🤩 有滿滿嘅元貝、魚肚、螺片、雞絲、冬菇、素翅🤤 啲料都好大塊🤩 撈住飯食又幾好食😆💕 個翅用個爐座熱住,keep住暖笠笠🥰🔸 蒜蓉包配黑松露炒蛋 ($42)蒜蓉包好出色,外脆內軟😳😍 蒜蓉味又超出‼️ 炒蛋都好滑💛 仲有黑松露嘅香味🖤 成個組合好夾💯🔸 慢煮雞胸沙律+溫泉蛋 ($58+5) 首先雞胸又大舊又多又厚🤤❤️ 沙律菜嘅份量都唔少🥗 沙律有柚子醬/芝麻醬揀😆 撈埋溫泉蛋🥚 真係健康又好食✨👍🏻🔸 焙茶豆腐拿鐵(熱) ($45)呢杯飲品好好飲🩷 首先焙茶味好出✨ 雖然佢冇落糖,但裡面嘅豆花本身都帶有甜味,所以反而個

🔸 明太子蟹肉腸粉 ($68)
明太子蟹肉腸粉

🔸 魚翅撈飯 ($58)
魚翅撈飯

🔸 蒜蓉包配黑松露炒蛋 ($42)

🔸 慢煮雞胸沙律+溫泉蛋 ($58+5)

🔸 焙茶豆腐拿鐵(熱) ($45)
呢杯飲品好好飲🩷 首先焙茶味好出✨ 雖然佢冇落糖,但裡面嘅豆花本身都帶有甜味,所以反而個甜度好適中🤩💕 一路飲一路食到豆花,好正🥰

🔸 豆腐花薑汁梳打 ($40)
呢杯飲品好refreshing😆 梳打嘅氣泡帶有薑汁嘅味道👅 配埋底層嘅豆花,真係出奇地夾😍

整體而言,食物好新奇特別而又好出色🤩 值得一試✨
魚翅撈飯
最近見到有食評介紹呢間餐廳,先知道原來老二花廳喺旺角開返!疫情前都有去幫襯,因為覺得啲嘢食好好味,好開心佢終於開返,仲帶咗新Menu返嚟🤩明太子蟹肉腸粉 $68老闆首推呢款腸粉,傳統腸粉被豐富嘅明太子同蟹肉包裹住,一啲都冇偷工減料,食到最後都仲有蟹肉喺度🤤 腸粉大件又柔滑,明太子同蟹肉嘅鹹香味好出,呢個配搭都真係幾特別😙魚翅撈飯 $58翅同飯係分開,碗翅放喺個小蠟燭上面keep住保溫,食到最尾都仲係暖暖地有煙出嗰隻暖🙂‍↕️ 味道就似係海鮮版嘅高級碗仔翅😆入味仲有元貝定瑤柱等,附上嘅辣菜葡同魚乾仔都好惹味,送飯一流,超級加分!老二咖喱拼盤 $58 (薄餅 + $15 )魚蛋係陳皮魚蛋😋 魷魚、豬皮份量都唔少。咖喱味幾香濃,薄餅烤得外脆內軟撈埋咖喱一齊食仲正😍豆腐花薑汁梳打 $48睇個名都知呢樣嘢飲夠fusion🤣本身都諗住伏伏地,不過!其實唔差!特別之餘都幾清爽😆 豆腐花夠細又滑嫩,啜住飲有口感。薑汁未唔算好出,梳打就好清爽,值得一試😎雪糕紅豆冰 $38好飲,唔會好甜,雪糕夠凍又滑又有奶香,傳統野👍🏻😍聽到老細講,呢個係試做價,有興趣試吓嘅你哋快啲去試啦,之後就會轉價錢㗎啦!結論🫰fus

明太子蟹肉腸粉 $68

魚翅撈飯 $58

老二咖喱拼盤 $58 (薄餅 + $15 )

豆腐花薑汁梳打 $48

雪糕紅豆冰 $38
好飲,唔會好甜,雪糕夠凍又滑又有奶香,傳統野👍🏻😍

結論
🫰fusion又足料!
🫰裝修復古風,有特色,適合打卡😆

CP值:8/10

🎡餐廳資料