2024-11-07 215 浏览
一直都有食開呢間台式嘢,今日出黎染髮,順便食個早餐再去。見到呢間咁早開咗門,入到去發現有早餐Menu,而且選擇都幾多。🧀玉米火腿起司蛋餅$42套餐有跟沙律薯餅同飲品🥤,個蛋餅新鮮熱辣辣即點即整真係好好味,蛋餅好軟身,入口充滿蛋香,咬開食到大量🧀芝士、肉鬆、玉米🌽同火腿🥓,口感煙靭又豐富!🥪甜辣醬卡拉雞腿蛋三文治三文治嘅份量真係好大份,兩大塊厚切方包烘到外層好香脆,包住新鮮即炸嘅鹽酥雞腿、🥚蛋、蕃茄🍅、芝士🧀、生菜🥬,再加埋特製醬汁,真係辣辣地幾開胃😋,雞腿份量都好大,食半份已經好飽。

🧀玉米火腿起司蛋餅$42

🥪甜辣醬卡拉雞腿蛋三文治
簡單快捷食咩好?台灣菜我諗都係唔少都市人食茶記外嘅選擇,呢間門面裝修靚仔,仲有分店,總算搵到個機會一試。 環境 餐牌 三杯雞排蔥油拌麵 $58 好似較少香港嘅台灣茶有咁多款乾拌麵嘅,其實牛肉麵都可以轉拌麵,不過三杯雞排好鬼吸引🤩上枱果然賣相討好,雞排有成2大塊,而且上哂色,煎至皮脆香,雞排入哂味,店家嘅麵選用油麵,以蒽油拌油麵十分掛汁! 起司肉鬆蛋餅 $40每次食台灣嘢,總係忍唔住要叫返份蛋餅,最Basic有邪惡一定係芝士肉鬆簡單好味。

餐牌

三杯雞排蔥油拌麵 $58

三杯雞排蔥油拌麵
三杯雞排蔥油拌麵

起司肉鬆蛋餅 $40

2024-11-07 221 浏览
台式輕食好在有你【佐敦•老厝邊】@ππππππππππππππππππππππππππππππ台式輕食好在有你香煎雞排鐵板麵番茄肉醬凍豆漿超濃芋泥蛋餅加起司 熱熟成奶茶香煎雞排鐵板麵雞排外脆內嫩,搭配香濃的醬汁,麵條吸附了美味的湯底,口感豐富。番茄肉醬 肉醬鮮甜可口,番茄的酸度恰到好處,和意粉搭配非常合適。凍豆漿清新順口,豆香濃郁,特別適合炎熱的天氣。超濃芋泥蛋餅加起司芋泥香滑,蛋餅外層酥脆,起司融化後更添風味,是完美的早餐選擇。熱熟成奶茶奶香濃郁,茶味醇厚,暖心又提神,適合隨時享用。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 100✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#佐敦美食 #老厝邊 #web3佐敦老厝邊上海街86號地舖
台式輕食好在有你

超濃芋泥蛋餅加起司
熱熟成奶茶

香煎雞排鐵板麵
番茄肉醬
肉醬鮮甜可口,番茄的酸度恰到好處,和意粉搭配非常合適。

凍豆漿
清新順口,豆香濃郁,特別適合炎熱的天氣。

超濃芋泥蛋餅加起司

熱熟成奶茶
奶香濃郁,茶味醇厚,暖心又提神,適合隨時享用。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#佐敦美食 #老厝邊 #web3佐敦
老厝邊
上海街86號地舖
2024-10-27 350 浏览
$38 就有滷肉飯 同古早冬瓜茶,超抵! 朋友叫左麵線,不過不失,但我覺得如果有埋辣醬會更加好👍🏻 同埋呢個麵線蒜味較重。超濃芋泥蛋餅我去食親台灣菜都會叫蛋餅,第一次試食芋泥蛋餅,勁多芋泥 ,軟綿綿,帶小許甜,好食👍🏻入面除咗芋泥仲有肉鬆芝士,估唔到又幾夾!花雕醉雞味道係雞酒味,但冇客家酒咁重酒味,較淡酒味,食落口唔會刺刺的,同埋有杞子係上面,岩晒想養生清淡既朋友冬瓜茶ok 好飲不過不失,但珍珠奶茶就較淡,奶味唔夠

$38 就有滷肉飯 同古早冬瓜茶,超抵!

超濃芋泥蛋餅
入面除咗芋泥仲有肉鬆芝士,估唔到又幾夾!

花雕醉雞

冬瓜茶ok 好飲不過不失,但珍珠奶茶就較淡,奶味唔夠

2024-10-24 379 浏览
香港很多食肆經營困難,不過亦有些逆市奇葩,眼看這間由大角咀開始的台灣小店,逐漸在香港發展了四間分店,想必食物質素不錯,今天便專程來看過究竟。下午茶:迷你牛三寶麵$52,油菜、冬瓜茶加燒仙草。迷你牛三寶麵內有牛腱、牛筋和牛肚,三者都很軟腍可口,麵質爽口彈牙,湯底味道濃郁。生菜份量適中,爽脆可口。冬瓜茶甜度適中,燒仙草爽口彈牙。下午茶:大腸麵線細份,花雕醉雞三片、冬瓜茶加椰果、愛玉。大腸麵線是正宗台灣味道,麵線軟腍可口,大腸清潔得很乾淨,邪惡又美味。花雕醉雞酒香肉嫩,作為小食一流。冬瓜茶加上愛玉和椰果之後,顏色變得淺了很多,味道不變,椰果帶點嚼勁,愛玉爽滑可口。肉鬆皮蛋豆腐$40,肉鬆帶起了皮蛋和豆腐的味道層次,是台式小食的佼佼者。台式蒜片香腸$38,台式香腸已經切片,方便進食,加上表面的懷疑、蒜片、和蔥絲,味道層次豐富,蒜片亦可以減少油膩感。

下午茶:迷你牛三寶麵$52,油菜、冬瓜茶加燒仙草。

生菜份量適中,爽脆可口。
冬瓜茶甜度適中,燒仙草爽口彈牙。

下午茶:大腸麵線細份,花雕醉雞三片、冬瓜茶加椰果、愛玉。

花雕醉雞酒香肉嫩,作為小食一流。

2024-10-21 318 浏览
老厝邊佐敦上海街86號地舖經開佐敦,老友推介地道台式餐廳,環境舒適有驚喜,尋找台灣的味道!😽經典滷味大拼盤配料有鹵水豬大腸、鹵水豆腐、鹵水豬耳、鹵水蛋和海帶,口感煙韌、爽口、入味。面層加了辣椒和芫茜提升層次,醬汁鹹度適中,古早風味,大滿足!🤤香炸魷魚即叫即炸,炸油新鮮,香脆煙韌,調味恰到好處,好邪惡!😋起司肉鬆蛋餅大廚即叫即製,蛋餅皮薄餡靚,起司肉鬆惹味,一口一件,趁熱食好正,食到中段加醬汁提升層次,推薦!😻百香蜂蜜綠茶茶膽清香,百香果味香濃,酸酸甜甜,冰底夠凍,飲完好舒暢。😋蜂蜜烏龍香甜蜂蜜夠滋潤,烏龍茶膽夠香濃,少甜少冰啱啱好。😁老厝邊 環境舒適,食材新鮮,台灣古早味,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
老厝邊

佐敦上海街86號地舖

經典滷味大拼盤

香炸魷魚

即叫即炸,炸油新鮮,香脆煙韌,調味恰到好處,好邪惡!😋

百香蜂蜜綠茶

茶膽清香,百香果味香濃,酸酸甜甜,冰底夠凍,飲完好舒暢。😋

蜂蜜烏龍

香甜蜂蜜夠滋潤,烏龍茶膽夠香濃,少甜少冰啱啱好。😁

2024-10-17
2024-10-19 334 浏览
Weekday Dinner 充滿台灣特色的裝潢,牆身掛著台灣景點相片,有一種台灣古早味道。超濃芋泥肉鬆起司蛋餅 $44即叫即製,蛋餅皮薄脆,中間以雞蛋、芋泥、肉鬆及拉絲起司作為餡料,每一口都很滿足,鹹甜鹹甜,推薦。三杯雞蔥油乾拌麵 $58三杯雞肉入味嫩滑,幼身拌麵加入香氣撲鼻的蔥油,是滿足的主食選擇。大腸麵線(大) $45大腸麵線有驚喜,像是在台灣吃到的味道,味道濃郁,有不少大腸,足料有水準。珍珠鐵觀音奶茶 $26鐵觀音茶香與奶味比例剛剛好,加上煙靭珍珠,很不錯。凍蜂蜜檸檬愛玉 $24愛玉QQ彈彈,配搭蜂蜜及檸檬,味道酸酸甜甜,清新解膩。
Weekday Dinner

超濃芋泥肉鬆起司蛋餅 $44

三杯雞蔥油乾拌麵 $58

大腸麵線(大) $45

珍珠鐵觀音奶茶 $26
鐵觀音茶香與奶味比例剛剛好,加上煙靭珍珠,很不錯。

凍蜂蜜檸檬愛玉 $24
愛玉QQ彈彈,配搭蜂蜜及檸檬,味道酸酸甜甜,清新解膩。
2024-10-15 429 浏览
同朋友行完裕華既台灣展,就好掛住台灣嘢食,搵到附近有間好性價比既台式小店,我哋樣樣都想食🤣太多選擇,又有小食。超濃芋泥起司蛋餅第一次食呢個配搭,估唔到原來芋泥都可以同肉鬆咁夾!一咬落去好香軟,芋泥就爆出黎,仲有陣陣芝士🧀味,推薦👍🏽大腸麵線(大)都幾大碗,份量好足,麵線好多,每啖食落都有蒜香,大腸份量都幾多,而且好肥美😋好有台灣風味海陸炸物拼盤佢咩都有啲,鹽酥雞、魷魚、花枝丸、甜不辣、四季豆、玉米筍,滿滿一盤,炸到好香脆,食完點都要飲杯珍珠奶茶先圓滿,好滿足既一個晚餐😊

超濃芋泥起司蛋餅

大腸麵線(大)

海陸炸物拼盤

2024-10-13 267 浏览
. #哈比四圍食 #佐敦 #佐敦美食🐮 招牌牛三寶麵 $86一次過試晒牛展、牛筋、牛肚,份量都好多,牛展超好切但淋而入味,湯底滿滿嘅牛香,麵質適中🥢 香蔥油乾拌麵 $42呢碗都好抵食,四十幾蚊鬆啲,大大碗麵,而且蔥油味確係好香,調味又惹味🥚 芝士肉鬆蛋餅 $40爆滿嘅芝士每件到有拉絲效果,配埋超多肉鬆,淨係呢個蛋餅都可以好飽肚🐔 塔香鹽酥雞 $40新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,炸粉又唔會好厚,肉質都嫩,每粒都均勻沾滿調味粉➡️ 老厝邊 (佐敦)佐敦上海街86號地舖
#哈比四圍食 #佐敦 #佐敦美食
🐮 招牌牛三寶麵 $86
🥢 香蔥油乾拌麵 $42
🥚 芝士肉鬆蛋餅 $40
🐔 塔香鹽酥雞 $40

➡️ 老厝邊 (佐敦)
佐敦上海街86號地舖
2024-10-13 314 浏览
黎到佐敦呢頭搵野食, 想食個間無開之下就唯有搵第2間, 見呢間環境OK又有位就入去試下了睇完menu 揀左雞扒滷肉大碗公, 醉雞試下啦雞扒滷肉飯, 見到比較失望既...  (POOR) $58一見到滷肉真係太少了... 應該係出黎食野以黎最少滷肉既一次... 見到都嚇親...拼返哂出黎都只係得幾舊... 一個正常size 既飯得呢個份量既滷肉真係少得誇張...雞扒既味道係正常既, SIZE 正常, 不過有D飯有D係好林, 有D就係正常口感叫疌熟D,令到出現左2種口感.... 唔知點解可以一碗飯會咁...醉雞 (OK) $48份量同口感算係OK,肉質未算最滑個種但OK, 不過唔夠酒味...因為無飲品跟食物, 要另外叫,最後$22 蜂蜜綠茶, 味道正常不過不失啦呢餐加埋都已經~$120了... 另服務就正常態度~總結黎講.. 醉雞算係可以接受, 但雞扒滷肉飯真係比較失望.... 滷肉同飯既口感都係唔OK...
睇完menu 揀左雞扒滷肉大碗公, 醉雞試下啦
雞扒滷肉飯, 見到比較失望既...  (POOR) $58
令到出現左2種口感.... 唔知點解可以一碗飯會咁...
醉雞 (OK) $48
呢餐加埋都已經~$120了... 另服務就正常態度~
2024-10-09 263 浏览
📍 老厝邊(佐敦)每次經過依一間台灣店,其實都已經好想入去食🥢一入到去裝修已經好有台灣風氣,而且啲食物質素都好地道,果然係台灣之小店👍✨ 三杯雞扒煎蛋飯雞扒外層輕輕煎過,食落好香口,一咬落去好Juicy,不過塊雞扒勁重量,最鍾意都係佢個醬,用佢個醬撈飯勁正🥢配咗小食-{九層塔手抓餅}香口有蔥味,即叫即製• 熱辣辣而且用料十足🫶🏻✨ 紅蔥油雞肉飯望落去一啲都唔吸引,但係紅蔥油撈埋雞肉,特別易入口😍配咗小食-{炸物拼盤}有花枝丸同埋地瓜,都係台灣出名小食😊✨ 麻醬雞肉粉皮粉皮夠薄而且口感爽口~上面鋪滿哂雞絲,麻醬同花生醬,夠哂惹味加上有清爽嘅青瓜絲•可以平衡翻成個前菜嘅感覺~✨ 起司肉鬆蛋餅現點現煎,熱騰騰的蛋餅配芝士,果然係最棒~蛋餅很軟Q,邊邊帶點微脆,比起麵香,蛋香味更濃郁,而裡頭的肉鬆放的很大方🥚✨ 烏龍奶茶這款奶茶奶味濃郁亦有烏龍茶的回甘味。甜度沒有太甜更重要的是它選用了台灣種植的茶葉☘️✨ 古早味冬瓜茶顛覆傳統甜膩的冬瓜茶加上滿滿的配料 👍清爽解渴又有飽足感!

📍 老厝邊(佐敦)

✨ 三杯雞扒煎蛋飯

配咗小食-{九層塔手抓餅}
香口有蔥味,即叫即製• 熱辣辣而且用料十足🫶🏻

✨ 紅蔥油雞肉飯
望落去一啲都唔吸引,但係紅蔥油撈埋雞肉,特別易入口😍

配咗小食-{炸物拼盤}
有花枝丸同埋地瓜,都係台灣出名小食😊

✨ 麻醬雞肉粉皮

✨ 起司肉鬆蛋餅

✨ 烏龍奶茶
這款奶茶奶味濃郁亦有烏龍茶的回甘味。
甜度沒有太甜
更重要的是它選用了台灣種植的茶葉☘️

✨ 古早味冬瓜茶
顛覆傳統甜膩的冬瓜茶
加上滿滿的配料 👍
清爽解渴又有飽足感!

{食盡佐敦之台式 — 老厝邊 }————————————————去旅行大家可能好鍾意返日本,但係間唔中都會懷念起台灣食物嘅台灣味道, 而我今日係行街諗食晚餐食咩既時候,就諗起台灣嘢喇! 🔸滷排骨滷肉飯 $64 本身想單食佢個滷肉飯,又想散叫排骨,但係又驚食唔曬🤨所以呢個餐就滿足曬我嘅要求喇! 一嚟到真係畀佢手掌咁大嘅滷排骨驚親呀🤣佢嘅外皮炸得黎有滷肉既味道, 好鍾意佢有唔同嘅配菜包括係白菜,半隻蛋,仲有啲芽菜, 感覺健康d🤗 🔸半筋半肉麵 $78 佢有紅燒湯 麻辣湯 同埋蔥油乾拌麵可以揀, 我就揀返紅燒湯啦, 一啖湯一啖牛肉, 啲牛好似食極都有,尤其是係牛筋,好似有成五六塊😂, 滿滿骨膠原 🔸 薯餅起司蛋餅 $38 其實食一人一碗嘢都已經好飽㗎喇,但又拒絕唔到起司蛋餅,而且佢既薯餅都煎得好香口,既邪惡又美味呀!🥸 Overall comment: 店內應該有幾位店員都係台灣人,聽住佢地講野就特別有台灣味道🤣,餐廳主要以2人或4人位為主,得閒經過可以一試哦!
{食盡佐敦之台式 — 老厝邊 }
————————————————

🔸滷排骨滷肉飯 $64

🔸半筋半肉麵 $78

🔸 薯餅起司蛋餅 $38

Overall comment:

因為最近好想飲下台式飲品 ,揀左揀咗間台式料理店食個晚餐:通常台式料理嘅 滷肉飯蛋餅都比較油膩 , 雖然呢間餐廳招牌菜係蛋餅, 因為唔想食得咁肥膩,所以想揀餐牌入面比較清淡嘅菜式,估唔到,佢有藥膳粉麵,好養生好有驚喜❤️👉🏻 藥燉排骨湯米粉:呢碗排骨湯米粉真係燉得arm arm 好,排骨湯濃郁,米粉又Q彈,入口滑嫩, 而且藥膳湯底都有好多杞子,藥材味唔算好濃, 好容易入口 令人回味無窮🐰🐰🐰👉🏻 茉莉奶綠:茉莉奶綠清新香濃,茶香與奶味完美結合,清涼解渴,叫左微甜少冰,同埋佢有奶嘅茶品都用鮮奶,very good🐰🐰🐰
因為最近好想飲下台式飲品 ,揀左揀咗間台式料理店食個晚餐:

👉🏻 藥燉排骨湯米粉:

👉🏻 茉莉奶綠:

2024-10-07 214 浏览
佐敦人氣台式餐廳,主打多款性價比高嘅台灣美食,經典飯麵、夜市小食、特色飲品樣樣有齊,就連個名都充滿台灣風味,依家港九新界都有分店,鍾意食台灣菜嘅唔好錯過~ 夏日之選有三絲麻醬涼麵,混合青瓜、雞蛋絲同火腿,麵條軟硬度適中,冰冰涼涼,混合邪惡麻醬,十分開胃,建議可以額外添加醬汁,雖然好肥但食落真係好過癮🤣私心推介三杯雞排蔥油拌麵,麵條同涼麵大同小異,相比起會更黏同鹹,上面放上兩大塊雞,肉質嫩滑可口,啖啖肉,外皮夠香,份量十足,值得一試。飯類有香噴噴炸雞排大碗公,包含粟米、芽菜、蛋同少量蔬菜。炸雞切開為四大件,外層炸至酥脆,肉質同樣嫩,味道調得唔錯,唔會死鹹但又有少少香氣,唔夠食嘅可以選擇多飯。小食方面要咗個香酥炸排骨,大件夾抵食,炸法同雞一樣,只不過換咗款肉,調味亦係一樣,感覺比較重複,下次會叫其他款色試試。

2024-10-02 248 浏览
去開佐敦做嘢,經過上海街有間老厝邊,之前一直好想食呢間台灣菜,原來呢到開咗分店,一步進店有台式風味嘅橫裝。價錢唔貴,款式多樣化。 下午茶時段都係$42起😍 雞蔥油拌麵 ,蔥香十足,雞肉嫩滑一d都唔鞋,麵身幼滑彈牙😋醉雞卷,有淡淡的花雕酒香,入口啖啖肉,肉質嫩滑👍烏龍鮮草奶茶, 茶香奶滑😋仲想食埋蛋餅,牛肉麵,鹵肉飯,大腸線麵,甜不辣,台灣腸,手抓餅等等😋下次要同朋友一齊嚟食share可以食多🤩

雞蔥油拌麵 ,蔥香十足,雞肉嫩滑一d都唔鞋,麵身幼滑彈牙😋

醉雞卷,有淡淡的花雕酒香,入口啖啖肉,肉質嫩滑👍

烏龍鮮草奶茶, 茶香奶滑😋

2024-09-28
下午茶