2023-11-24 24 浏览
今日去油塘探朋友,佢又帶我嚟到佢平時鍾意去嘅開餐地方同我食飯,呢間小廚,集合茶餐廳同埋小菜館於一身,既有茶餐廳小炒又有風味小菜。記得上次嚟過一次印象都唔錯,今次我哋叫咗三款菜式。酸菜魚$148 天氣涼涼哋,食一啲熱又辣辣地嘅嘢就最暖身。呢個酸菜魚我哋揀咗小辣,上菜時見到窩酸菜魚好大,又紅卜卜,有啲擔心會唔會太辣,handle 唔到。但食落去又唔會真係超辣果種,微酸少少麻辣。啲魚片都幾多,大大塊又白雪雪,完全冇細骨。另外,啲配菜都唔少,有大大件嘅雲耳,大量爽口大豆芽菜,豆卜,酸菜。當然仲有寬粉,寬粉同豆卜吸入晒d湯汁精華,越食越開胃又越食越辣,夠刺激。蜜椒薯仔牛柳粒$118呢個牛柳粒有鑊氣超惹味,黑椒蜜汁均勻咁鋪上牛柳,甜甜地又少少辣辣地,好佐飯。牛柳大大粒,口感軟腍,完全唔會韌。薯仔亦香口粉嫩。好喜歡這個色香味俱全嘅菜式。臘味炒芥蘭$108 秋風起,最適合食臘味。而家芥蘭又當造,order 咗呢碟臘味炒芥蘭。大大碟,芥蘭爽嫩,臘腸同埋臘肉肥瘦適中,咸香油潤,好味道。

酸菜魚$148

蜜椒薯仔牛柳粒$118

臘味炒芥蘭$108

餐廳主打港式小菜,座位空間闊落,坐得舒服!今次嚟叫咗小炒,好出色,夠獲氣!見到隔離枱打邊爐飲啤酒勁chill,打算下次嚟又試試佢。🥔 蜜椒薯仔牛柳粒牛柳粒配上甜辣可口嘅蜜椒同香炸薯仔。每一啖都散發出濃郁嘅香氣,口感豐富,令人難以忘懷。🌿 老友記小炒王有韭菜、魷魚同腰果,炒製出濃郁嘅香氣同入味嘅口感。令人回味無窮!🍗 半隻芝麻沙薑雞色香味俱佳。雞肉酥脆多汁,外層裹滿咗香濃嘅芝麻沙薑醬,平時唔鐘意食雞嘅我都忍唔住食多幾舊!🍜 豉油皇炒麵麵條本身彈牙有嚼勁,同豉油皇嘅鮮香相得益彰,美味十足。The food here is simply delicious! I highly recommend a visit if you are seeking delectable cuisine. The dishes here boast unique flavors and fresh ingredients, leaving a lasting impression and a desire for more.𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜🍴 老友記廚房 📍 油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖———————————

🥔 蜜椒薯仔牛柳粒
🌿 老友記小炒王
🍗 半隻芝麻沙薑雞
🍜 豉油皇炒麵
麵條本身彈牙有嚼勁,同豉油皇嘅鮮香相得益彰,美味十足。

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴 老友記廚房 📍 油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖
——————————————————
2023-11-18 726 浏览
🥢必食地道港式小菜🇭🇰即叫即製街坊小炒王🔥🥰老友記廚房今次同豬仔嚟到油塘,哩邊有間新開既港式小炒店,餐廳名夠曬特別又易記🤣一於試吓先~餐廳環境開揚光猛,有圓枱適合多人聚會,仲有卡位坐得更舒適🤗餐廳仲有多個魚缸,保證食材夠曬新鮮🐟我地叫咗3款小菜,每款都一樣咁出色✨臘味炒芥蘭 $108就到冬天,時令臘味炒芥蘭簡直一流,芥蘭完美地吸附曬臘味既油脂香,仲有臘腸,超惹味,食落又唔會好咸,伴飯簡直無敵,就似冬天食既煲仔飯一樣咁正🤩👏🏻佢嘅份量十足,一啲都唔吝嗇🤤✨蜜椒薯仔牛柳粒 $118哩道既招牌菜果然當之無愧👍🏻從未食過咁好味既牛柳粒!口感十足牛扒一樣咁嫩滑,牛味超濃,絕對係靚牛😍薯仔煎焗得金黃香口,非常入味,牛肉汁超香濃,配上黑椒更惹味,又唔會辣🥰一定會再嚟食👍🏻✨冰梅金沙骨 $98金沙骨酸酸甜甜好開胃,件件都好大塊,好多肉,肉質好嫩,一啲都唔乾柴😆每件金沙骨都油亮亮,配上紅椒綠椒賣相很吸引🥰伴飯簡直一流🤩食肉獸必點🤣食物✨✨✨✨環境✨✨✨✨衛生✨✨✨✨價錢✨✨✨✨🏠老友記廚房油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖
🥢必食地道港式小菜🇭🇰

價錢✨✨✨✨

🏠老友記廚房
2023-11-15
2023-11-14 24 浏览
今晚又係自己開飯,於是想起幾日前去過油塘的老友記餐廳,上次食過好味道,今次就叫佢店鋪自家小炒,餸名叫老友記小炒王,韭菜、鱿鱼、腰果炒起來好香,夠入味,又食兩碗飯。
週末同家人去了鯉魚門個邊行下 從油塘站走過去途徑這間餐廳 見到餐廳好乾淨企理😬食物好多選擇 港式常餐同中式小菜都有🔥質素有驚喜價錢又相宜😍下次可以夜晚來試下海鮮同小菜✨特餐B:五香肉丁公仔麵|雞翼煎太陽蛋|鮮牛油厚多士 $48港式常餐來說性價比好高好值得叫😍有兩大隻雞全翼煎得夠焦脆🍜公仔麵煮得剛好配上香香辣辣的五香肉丁同太陽蛋好正🍳厚多士烘得脆身夠熱可以熱溶鮮牛油🍞🧈✨白胡椒豬肚雞湯飯 $53快餐送中式例湯及飲品👍🏻乳白色的胡椒豬肚雞湯一大碗熱辣辣好足料🍲白飯以碟頭上份量都好多 味道重胡椒香味配上新鮮雞件及枝竹好暖胃✨黑椒汁豬扒雞翼火腿飯 $53碟頭飯有一大塊已切件的帶骨豬扒🥩雞翼及火腿 淋上港式黑椒汁🍚味道香濃惹味不算辣都好撈飯 勝在大件夾抵食😋📍老友記廚房 (油塘)油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖

特餐B

✨白胡椒豬肚雞湯飯 $53
白胡椒豬肚雞湯飯

✨黑椒汁豬扒雞翼火腿飯 $53
黑椒汁豬扒雞翼火腿飯

📍老友記廚房 (油塘)
特餐B
白胡椒豬肚雞湯飯
黑椒汁豬扒雞翼火腿飯
2023-11-13 15 浏览
今日去開油塘探朋友,走的時候已晚,肚子一餓就要食的我,就在公園旁邊找到老友記厨房這間平民餐廳。點了一個小菜,是腊味炒芥兰,叫個飯就大吃一餐,炒得夠镬氣,肉香菜爽超好味
2023-11-09 23 浏览
哥哥跟別人交收幾盒模型玩具,交收後約我到油塘吃晚飯,他說交收成功賺了些錢,任我大吃一餐。我們步行路過三家村遊樂場,在草園街就發現這間門外有養海鮮缸的餐廳,名叫老友記廚房。我被海鮮缸內肥肥的蜆所吸引,立即點了炒蜆一碟,哥哥就點了蜜椒薯仔牛柳粒,臘味炒菜和老友記小炒王。炒蜆來了,椒香味撲鼻令人忍不住口,蜆隻比一般的大,立即下了半碗飯。蜜椒薯仔牛柳粒的牛肉粒很好,容易入口,加上蜜椒薯仔帶點甜和脆口,十分好味。臘味炒菜和老友記小炒王都是家常菜,但廚師功力好,炒得入味好送飯,令我們再多叫一碗白飯兩份分來吃,前後共吃了三碗飯。老友記小炒王當中有鱿魚和腰果,我覺得特別喜歡。這店值得再次來吃,兩個人開心飽著大肚回家。
2023-11-09 31 浏览
今晚去油塘探朋友,好帶了我去一間叫「老友記廚房」吃飯,真有意思,因為我倆很老友。地方雖然不算很大,但環境整齊企理,有圓枱,有卡位,坐得幾舒服,不錯!選擇不少,有套餐、多款小菜、時令海鮮,還有火鍋等等。我倆揀了三款小菜,先上蜜汁薯仔牛柳粒。牛柳粒一啖一口,肉嫩兼有牛味香,還帶些焦香,加了黑椒和蜜糖,甜甜地就辣辣地,味道吸引!薯仔外微脆內粉綿,還加入青紅椒和洋蔥同炒,色彩豐富吸引。再來一碟馬拉盞炒通菜,相當有鑊氣,通菜翠綠幼嫩,加入馬來盞拌炒,味道鹹香,用來佐飯一流。最後是熱辣辣的豉汁蒸白鱔。白鱔好肥美,每件夾雜着油潤的魚脂,嫩滑鮮美,以豉汁蒸,一向是最佳拍檔,相當惹味,若然厚身一些,口感會更佳。
選擇不少,有套餐、多款小菜、時令海鮮,還有火鍋等等。
馬拉盞炒通菜
2023-10-13
馬拉盞炒通菜
豉汁蒸白鱔
正宗港式花生醬西多士🍞經典日式咖喱牛肉飯 / 五香肉丁公仔麵我好喜歡吃香港茶餐廳,因為款式多秋高氣爽,我和好友昨天去油塘附近遠足,我就找到一間老友記餐廳去食午飯到了午餐時間,我發現顧客較多,因為這餐廳的美食是多麼令人有驚喜😘🐮日式咖喱牛肉煎蛋飯(是日快餐$53)香濃清甜的咖喱汁是撈香軟白飯的最佳拍檔,微辣的咖喱,而且牛肉好滑口,令人吃得津津有味。🐷餐廳主打特餐: 香肉丁公仔麵非常惹味的五香肉丁粒配上剛熟又不太淋的公仔麵,更配上2隻炸雞全翼和煎蛋,真正的啖啖肉,完全滿足愛吃肉的我,我推薦大家早餐和午餐都要吃哦。🍹由於中午的陽光太過猛烈,即使平日喝熱飲的我也叫了一杯少冰涷奶茶 ,好香醇而且入口絲滑,好值得一試啊。🍞壓軸出場的西多士甜品兩片厚身多士,中間夾著一層惹味的花生醬,麵包炸得非常甘香脆口,我真想不到茶餐廳的甜品水準都可以做得和甜品屋一樣出色!
正宗港式花生醬西多士🍞
經典日式咖喱牛肉飯 / 五香肉丁公仔麵

我好喜歡吃香港茶餐廳,因為款式多

🐮日式咖喱牛肉煎蛋飯(是日快餐$53)

日式咖喱牛肉煎蛋飯

🐷餐廳主打特餐: 香肉丁公仔麵

🍞壓軸出場的西多士甜品

日式咖喱牛肉煎蛋飯
2023-11-06 13 浏览
一般茶記質素,啲用料唔係好得 ,雖然呢個價錢都知係做街坊生意,但係一碟所謂XO醬海鮮炒烏冬,可以完全冇XO醬味,得鼓油味果度好嘢,仲要成碟得3-4隻雪藏蝦仁同蟹柳棒。其實想Keep住個成本低咪轉唔好炒「海鮮」囉.... 另外白飯都係,已經預咗用啲一般米,都唔expect米香,但係只少要粒粒米都要煮熟,點知成碗隊埋嚟仲有啲好似唔夠水煮嘅感覺,真係唔係好得lor... 另外個地下由入門口到座位都好油,唔知係咪本身咁滑定係唔乾淨,著定防滑鞋去就差唔多啦。
2023-11-05 22 浏览
👨🏻‍🍳街坊廚房抵食常餐🙌🏻-平時好少去開呢區 不過因為重陽時節 所以去咗油塘嗰邊 落山時有啲肚餓 咁唯有揾下嘢食啦😃 呢間係屋苑樓下嘅茶餐廳個名好得意 所以誤打誤撞入咗去食 雖然唔係啲咩特色野 不過好抵食好日常 作為街坊廚房 絕對過之而無不及😌-🦑XO醬海鮮炒烏冬 $53炒烏冬嘅烏冬唔會好淋 唔會炒完一pat pat 料嘅總種都唔少 有蝦仁 蟹柳棒 魷魚等 不過最令我在意係佢個份量 真係好大碟🥰 細食啲嘅話兩個人share 都應該ok🤣 以呢個價錢食到呢個份量喺香港地真係買少見少啦-🐥白胡椒豬肚雞湯飯 $53呢個有一大碗白胡椒豬肚雞湯 加一碟白飯 同樣係走抵食夾大份路線🤣 湯底顧名思義就是新加坡果款白胡椒加豬肚去煮嘅湯底 加上雞件🐣 個湯好足料 就咁撈都撈到好多件豬肚同雞肉😗-📍老友記廚房 (油塘)油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖
👨🏻‍🍳街坊廚房抵食常餐🙌🏻
🦑XO醬海鮮炒烏冬 $53

🐥白胡椒豬肚雞湯飯 $53

📍老友記廚房 (油塘)
2023-11-03 20 浏览
特餐B😀五香肉丁公仔麵,配雞翼煎蛋,跟鮮牛油厚多士,優質的炸雞全翼應該有外酥內嫩的口感。外層應該炸得酥脆,內部則保持多汁嫩滑,以確保外層酥脆,同時減少多餘的油脂。公仔麵應該有彈牙的口感,五香肉丁應該被調味得香氣四溢,好啱下午茶時段食🙏🏻法蘭西多士☺️法蘭西多士應該有一層酥脆的外殼,這是由於麵包在煎炸過程中形成的。外層的酥脆度應該剛好適中,不過度油膩。有柔軟嫩滑的口感。麵包應該在煎炸過程中完全熟透,但不至於過於脆硬。下午茶不能錯過🙏🏻
特餐B😀

法蘭西多士☺️

2023-11-01 282 浏览
去完鯉魚門睇完浪漫日落,其實唔一定要食海鮮嘅~🤭朋友話早前誤打誤撞搵到一間好鑊氣街坊小炒,順藤摸瓜~行入一條街就搵到<老友記廚房>(唔係小巴站見到嗰間老友記車仔麵呀…😅),門面幾大,樓底好高,好開揚!淨係攞住佢本menu已經覺得好有誠意,好硬淨又乾乾淨淨…老細叫咗佢最愛咕嚕肉,嚟得呢啲地方梗係要試小炒王啦!因為係一間食肆嘅美味指標!🥰👍🏻叫多個豉椒炒蜆同埋粉絲雜菜煲,咁就夠喇!如果我唔係咳,一定會叫返兩支大啤🍻因為佢個小炒王真係好出色!👍🏻👍🏻用料非常豐富!😋xo醬係靈魂,菜甫、土魷、鮮魷…仲有大大隻蝦仁,加埋韭菜一齊炒,香到一個點!😍個粉絲雜菜煲湯底好味,份量又多~海鮮好新鮮~老細大讚個咕嚕肉酥脆香口,個醬汁又唔會太濃~樣樣配菜嘅配合得天衣無縫!豉椒炒蜆用咗沙白,啲蜆肉鮮嫩,醬汁香濃,炒得幾好味!!見到隔離枱叫龍蝦,賣相都唔錯,份量又夠,望吓餐牌,價錢合理!順口問多句,老闆娘話佢哋都會做來料海鮮加工,價錢都好合理,下次釣完魚,可以買啲海鮮上嚟加工,不過佢講明魚仔唔劏㗎!😅🤫

蝦米粉絲雜菜煲

鳳梨生炒骨

豉椒炒蜆用咗沙白,啲蜆肉鮮嫩,醬汁香濃,炒得幾好味!!
豉椒炒大蜆

2023-11-01
蝦米粉絲雜菜煲
鳳梨生炒骨
豉椒炒大蜆
2023-10-26 17 浏览
今晚約了住油塘的朋友吃飯,地膽朋友帶我到老友記廚房。餐廳面積很大,空間感十足,裝修整潔乾淨。打開餐牌,有很多食物種類供選擇,有西餐類、小菜類、烤魚、煲仔菜等等,患有「選擇困難症」的我們花上一段時間才能選擇食物。最後我們點了:1. 四川水煮魚:四川水煮魚的份量十足,香辣的湯底有大量的辣椒、花椒和豆瓣醬,味道非常濃郁,充滿麻辣鮮香。魚片鮮嫩多汁,搭配了豆卜、香茜、雲耳、豆芽等配料,吃著充滿了層次感。2. XO醬萵筍炒蝦球:蝦球非常鮮嫩入味,厚切的萵筍很爽脆,以香辣的XO醬炒勻,鑊氣十足。整碟小菜混和了豐富的蝦球香氣和XO醬微辣的味道,非常惹味。3. 芥蘭炒牛肉:牛肉切片均勻且十分嫩滑,醃得非常入味。芥蘭一點也不苦,非常爽口,芡汁亦煮得很惹味,伴着白飯一起吃,簡直是絕配!朋友果真沒有介紹錯!這一間貌似普通的餐廳,入內後原來內有乾坤!小菜非常有鑊氣,種類繁多,價錢亦十分大眾化。已和朋友約定下次再來吃煲仔小菜。
最後我們點了:
1. 四川水煮魚:
2. XO醬萵筍炒蝦球:
3. 芥蘭炒牛肉:
以廣東菜為主打 味道鮮美而濃郁😉菜品注重原味 使用新鮮食材+獨特調味讓每一道菜都散發出獨特的風味✨無論係清炒/燉煮/炸烹 都能品嚐到廣東菜風味菜品上睇到佢地嘅用心 令人食慾大增🥰🐟酸菜魚酸菜魚湯中滿滿嘅酸菜+魚肉賣相鮮亮誘人 令人垂涎欲滴‼️✨以新鮮魚肉+酸菜為主要材料魚肉鮮嫩可口 搭配麻辣調味料+香料酸味辣味相互平衡 令人回味無窮😃帶來酸辣鮮美的口感和豐富的風味啖啖都食到魚肉嘅鮮嫩+醬汁嘅醇厚🐟🌶️😋🐮蜜椒薯仔牛柳粒牛柳粒搭配蜜椒的鮮紅色 色彩鮮豔誘人薯仔經過煎炒後呈現微微焦香的外觀 一上枱仲散發出誘人炒香味😋😋蜜椒嘅香氣同牛肉嘅香味交織埋牛柳粒咬下去嫩滑多汁 薯仔口感鬆軟內綿帶來口感鮮嫩又香氣四溢美味每一口都能品味到牛肉嘅嫩滑及蜜椒甜辣嘅風味🥩🌶️😋🥬馬拉盞炒通菜以通菜炒製而成 搭配馬拉盞調味料+香料通菜色澤翠綠 鮮甜爽甜😌帶來清爽嘅口感+獨特香辣風味經過快速翻炒保持了鮮脆口感 😆👍🏻香辣味在口中迸發 帶來一種微微的麻感每一口都能品味到通菜嘅鮮甜+香料辣香🌿🌶️帶來一種鮮美而有趣的味覺體驗
以廣東菜為主打 味道鮮美而濃郁😉

每一口都能品味到通菜嘅鮮甜+香料辣香🌿🌶️
帶來一種鮮美而有趣的味覺體驗

2023-10-23
等候时间
10 分钟 (堂食)