2023-10-05 100 浏览
今日想食台灣菜,就嚟咗呢一間喺奧海城一期嘅老媽拌麵,見到佢哋有個二人套餐性價比高,即刻嗌🥳🥳二人餐包括前菜,我哋揀咗路邊攤小食拼盤,裏面有炸雞快,台灣腸,花枝丸等。上菜嘅時候熱辣辣,炸雞脆口多汁,台灣腸切片香口。主菜就叫咗食台灣菜,一定要食嘅滷肉飯,滷肉飯肥瘦適中,同埋啲老玉嘅量都好多。另外個主菜就叫咗佢哋推介嘅西紅柿慢煮牛肋條鍋(配珍珠米飯),牛肋條炆到好淋,可能慢煮嘅關係好入味飲品就叫咗抹茶鮮奶同金羅漢果海底椰,我哋就鍾意抹茶鮮奶多啲。最後甜品就叫咗雪糕同埋花奶仙草凍,雪糕上面有曲奇同果仁碎,再用Dreyers雪糕,都幾精緻。

2023-10-04 721 浏览
經常到奧海城下午茶,尤其奧海城三期地下,有好幾間餐廳都是寵物友善的,冇咁多人,環境又 Chill。老媽拌麵其中一家近期比較常到的台式餐廳。今天兩個人,點了兩個下午茶餐:西紅柿慢煮牛肋條拌麵配特飲 凰梨茉莉鮮果茶拌麵挺有新意的,用蕃茄燉煮牛肋條,肉質鮮嫩多汁,醬汁濃郁酸甜,配上我喜歡的刀削麵,麵條彈牙有嚼勁。麵條吸收了醬汁的味道,很開胃。果茶很有台灣風味,茉莉花茶加入了凰梨果肉和果汁,甜而不膩。椒麻手撕雞拌麵配特飲 草莓沙冰拌麵選了幼麵,比較適合配麻辣,用手撕的雞肉,拌上花椒和辣椒油,麻辣鮮香,雞肉的皮和肉都很有嚼勁。沙冰是新品,很有驚喜!士多啤梨和雪糕打成沙冰,灑滿酥脆麥片,層次豐富,士多啤梨跟雪糕很挾,很適合夏天吃。另外又追加了一款小吃,蒜香麻辣豬耳朵,大量蒜末和花生,賣相不錯。若不配特飲下午茶餐五、六十元,加配特飲小吃每人也不到一百元。

今天兩個人,點了兩個下午茶餐:

西紅柿慢煮牛肋條拌麵
配特飲 凰梨茉莉鮮果茶

配特飲 草莓沙冰

2023-10-03
  • 草莓沙冰
  • 西紅柿慢煮牛肋條拌麵
2023-10-01 41 浏览
#蒸魚腩爸媽好介紹 💖👩🏻老媽拌麵🍜😍📍大角咀海泓道1號奧海城3期地下G30號舖Openrice🔗https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E8%80%81%E5%AA%BD%E6%8B%8C%E9%BA%B5-%E5%A4%A7%E8%A7%92%E5%92%80-%E5%8F%B0%E7%81%A3%E8%8F%9C-%E5%8F%B0%E5%BC%8F%E9%A3%B2%E5%93%81-r780487💠午市套餐:✴️和牛炸醬拌麵(關廟刀削麵)🐮🍜✴️+前菜兩款(豆腐、四季豆🫛)+洛神花茶☕️👉🏻和牛脂肪比例好平均👍🏻和牛香味非常濃郁🐮😍😍💖💖配埋特製醬汁,新鮮紅蘿蔔🥕青瓜🥒木耳,最正係煎燶邊蛋🍳連埋我至愛嘅彈牙刀削麵撈勻一齊食,好滿足好滋味🤗😋🤩🤩👍🏻👉🏻前菜豆腐好滑嫩,同醬汁好夾!四季豆好新鮮,少少辣🤏好開胃🤤👉🏻洛神花茶好香好濃,配午市套餐仲唔洗另外加錢,推介😍👍🏻💠✴️酥炸雞扒肉燥飯(原味)🐔✴️ +前菜兩款(豆腐、四季豆🫛)+ 芒果沙冰🥭🍧👉🏻酥炸雞扒烹調方式同平時食嘅唔同,雞扒炸得香脆又入味,雞肉嫩滑,有驚喜😍🤩👍🏻👍🏻配埋肉燥飯一啲都唔油
#蒸魚腩爸媽好介紹

💖👩🏻老媽拌麵🍜😍
📍大角咀海泓道1號奧海城3期地下G30號舖

👉🏻洛神花茶好香好濃,配午市套餐仲唔洗另外加錢,推介😍👍🏻

👉🏻酥炸雞扒烹調方式同平時食嘅唔同,雞扒炸得香脆又入味,雞肉嫩滑,有驚喜😍🤩👍🏻👍🏻配埋肉燥飯一啲都唔油膩🤗正!
👉🏻 芒果沙冰大大杯,又夠哂清涼❄️解渴消暑一流😋

💠追加:澎湃花枝丸🤗
彈牙又爽口,配埋醬汁好好味😋

💠追加:香煎蔥抓餅🫓
夠熱😊 蔥抓餅煎至微微金黃色,好香口!

🍴餐廳環境舒適,乾淨企理,服務態度好,上菜速度又夠快👍🏻抵讚🤗👍🏻👍🏻

🩷其他重點推廣食品:(🆕新產品)🩷
🎉1.西紅柿慢煮牛肋條飯
🎉2.麻醬手撕雞肉燥飯
🎉3.話梅酸汁豬手飯
🎉4.沙冰系列
🎉5.鮮果茶

#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
2023-09-30 36 浏览
麻醬手撕雞肉燥飯麻醬嘅味道好濃郁,加上微辣嘅調味,真係令人回味無窮。雞肉燥飯嘅雞肉好嫩滑,每一口都係滿滿嘅幸福感。飯粒都好香口,咀嚼起嚟都好有彈性。台式半筋半肥牛微辣湯拌麵都係一個唔可以錯過嘅選擇。湯底香濃微辣,牛肉嫩滑多汁,刀削麵彈牙有咬勁。佢哋嘅湯底真係煮得好入味,令人食完之後都想再嚟一碗。加咗小食烤台灣香腸真係增添咗全餐嘅豐富感。香腸夠熟透,外脆內嫩,帶有淡淡嘅甜味同烤香味,一啖落肚好過癮。冬瓜檸檬茶同鳳梨茉莉鮮果茶都好開胃。冬瓜檸檬茶清涼解渴,帶有淡淡嘅冬瓜味同檸檬嘅酸爽。鳳梨茉莉鮮果茶有鮮果嘅甜味同茉莉花嘅芬芳香氣。

2023-09-28
  • 椒麻手撕雞拌麵
2023-09-22 42 浏览
一直都鍾意食老媽拌麵出嘅即食伴麵原來香港開設左餐廳前幾日去咗奧海城三期食lunch店舖樓底相當高,裝修文青風格🌿午市套餐選擇算多,配埋前菜兩款,指定飲品一杯,有拌麵,湯麵,飯類可選擇兩款前菜非常健康,香滑豆腐+新鮮蕃茄仔🍅✨清燉半筋半肉牛肉湯麵$86燉煮入味,湯清味濃,半筋半肉牛肉,口感柔軟彈口✨麻醬手撕雞肉燥飯 $78手撕雞份量相當大,啖啖鮮嫩手撕雞肉,配上青瓜紅蘿蔔絲,可中和香濃麻醬,多重口感
一直都鍾意食老媽拌麵出嘅即食伴麵
原來香港開設左餐廳
前幾日去咗奧海城三期食lunch
店舖樓底相當高,裝修文青風格🌿

兩款前菜非常健康,香滑豆腐+新鮮蕃茄仔🍅

✨清燉半筋半肉牛肉湯麵$86
燉煮入味,湯清味濃,半筋半肉牛肉,口感柔軟彈口

✨麻醬手撕雞肉燥飯 $78
午餐
2023-08-24 550 浏览
近排Office附近開咗老媽拌麵分店…見佢裝修好靚好似坐得好舒服咁😍心思思想坐呢個位打卡👇🏻最後真係俾我坐到呀😺😺😺上天真係待我不薄🤭午市套餐包埋兩款前菜同埋指定飲品💁🏻‍♀️價錢由$68-$92 不等~有飯有麵,我就梗係揀番食拌麵啦🤪<<酸辣手撕雞拌麵>>($82)麵底可以揀幼麵/關廟刀削麵~我梗係揀刀削麵啦除咗酸辣之外,佢仲勁麻!! 食到我個咀唇冇晒感覺🤭唔食得辣嘅人要小心⚠️因為你會清晰見到麵條上掛住辣油‼️愈食愈刺激🔥手撕雞肉都唔少🐥旁邊嘅番茄絲同青瓜絲都可以有助解辣😆<<西紅柿慢煮金沙骨飯>>($86)味道係好似番茄炆金沙骨咁~個汁甜甜酸酸,撈飯一流😋金沙骨肉嫩易咬~紅蘿蔔同白蘿蔔都嗦晒味,好腍🥕+$22 可以追加小食,煙韌控表示唔會放過任何食到<<酥炸甜不辣>>嘅機會🙃🙃🙃一份嘅份量太少…唔夠喉!!下次要打孖嚟 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و+$20 都有得將餐飲轉邪惡嘅<<黑糖珍珠鮮奶>>超好味👏🏻👏🏻👏🏻飲完勁滿足!!!不過其實佢本身跟嘅餐飲都好大杯👍🏻👍🏻👍🏻超濃

近排Office附近開咗老媽拌麵分店…
見佢裝修好靚好似坐得好舒服咁😍

心思思想坐呢個位打卡👇🏻
最後真係俾我坐到呀😺😺😺
上天真係待我不薄🤭
午市套餐包埋兩款前菜同埋指定飲品💁🏻‍♀️
價錢由$68-$92 不等~
有飯有麵,我就梗係揀番食拌麵啦🤪

<<酸辣手撕雞拌麵>>($82)
麵底可以揀幼麵/關廟刀削麵~
我梗係揀刀削麵啦
除咗酸辣之外,佢仲勁麻!! 食到我個咀唇冇晒感覺🤭
唔食得辣嘅人要小心⚠️
因為你會清晰見到麵條上掛住辣油‼️愈食愈刺激🔥
手撕雞肉都唔少🐥
旁邊嘅番茄絲同青瓜絲都可以有助解辣😆

<<西紅柿慢煮金沙骨飯>>($86)
味道係好似番茄炆金沙骨咁~
個汁甜甜酸酸,撈飯一流😋
金沙骨肉嫩易咬~
紅蘿蔔同白蘿蔔都嗦晒味,好腍🥕

一份嘅份量太少…唔夠喉!!
下次要打孖嚟 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

+$20 都有得將餐飲轉邪惡嘅<<黑糖珍珠鮮奶>>
超好味👏🏻👏🏻👏🏻飲完勁滿足!!!
不過其實佢本身跟嘅餐飲都好大杯👍🏻👍🏻👍🏻
超濃味<<洛神花茶>>,解辣一流💯
2023-07-24
2023-08-16 69 浏览
屋企人想食台灣嘢 揀咗食老媽拌麵呢間餐廳有唔同分店 去咗奧海城嗰間被安排坐近窗位 下晝嚟都幾曬😂坐低後 係scan qr code落單嘅叫咗兩個套餐 再加錢追加台式小食✨西紅柿慢煮牛肋條拌麵 💰$68✨台式原味蛋餅(豬肉鬆)配沙拉💰$56✨酥炸甜不辣 💰+$22✨台灣烤香腸 💰+$22✨凍抹茶鮮奶 💰+$10✨柚子蜜綠茶.慢煮牛肋條食落唔乾 亦唔會好韌🐮幾香番茄味🍅麵底就揀咗煙韌嘅刀削麵 而蛋餅有肉鬆 番茄 青瓜 生菜 芝士蛋餅幾煙靭 配上爽脆嘅餡料 口感幾豐富至於小食味道還好 份量偏少 少貴😝跟餐飲品有五款 另外可以加錢要其他揀咗兩款嘅都係甜甜地飲品
屋企人想食台灣嘢 揀咗食老媽拌麵

至於小食味道還好 份量偏少 少貴😝
跟餐飲品有五款 另外可以加錢要其他
揀咗兩款嘅都係甜甜地飲品

2023-08-01 93 浏览
週末奧海城人頭湧湧非常熱鬧, 行到3期見到老媽拌麵, 可以坐低休息下順便食個下午茶😆原本坐係入面二人位, 見門口位窗邊有幾個闊落梳化位🛋️不過已經坐滿客人, 坐低一陣店員很好待客人用完餐離開後安排左俾我地去坐🫶🏻店舖係大落地玻璃旁邊, 所以採光同樓底都好高, 坐得好舒適😎下午茶套餐:溏心蛋肉燥飯 $52下午茶份量好大🍚一碗飯上面放滿溏心蛋🥚肉燥同秋葵。溏心蛋好好食, 淡淡醬油味唔會太鹹, 中間溏心位置香醇可口😋肉燥香醇濃郁, 鹹香中帶點甘甜, 拌著白飯一齊食, 肉燥細緻既口感送飯一流。另外小菜有碟蕃茄仔🍅有醃過食落好清甜。餐飲揀左洛神花茶, 酸酸甜甜好開胃。西紅柿慢煮牛肋條拌麵 $68慢煮牛肋條肉質嫩滑🥩非常易咬開, 牛肉味濃郁亦帶有淡淡西紅柿味🍅拌麵用上慢煮牛肋條既濃郁湯汁, 更可以食到西紅柿既味道, 似西式醬汁配上中式麵條, 另有一番風味。餐飲金羅漢果海底椰, 金羅漢果味道較清香, 配上海底椰甜而不膩👍🏼台式原味蛋餅(豬肉鬆)配沙拉 $56台式蛋餅香用上蔥薄餅加上肉鬆、蛋🍳芝士🧀生菜🥬番茄🍅青瓜🥒同千島醬整成。豐富滿滿既材料, 蛋餅口感較Q軟🫓生菜青瓜口感脆口, 增加左蛋餅既口感。

下午茶套餐:
溏心蛋肉燥飯 $52

西紅柿慢煮牛肋條拌麵 $68

台式原味蛋餅(豬肉鬆)配沙拉 $56
2023-07-30 66 浏览
今次試呢間人氣台灣菜老媽拌麵聽聞喺台灣非常之出名,除咗店舖之外仲有獨立包裝麵推出,做到成行成市,喺台灣當地十分受人歡迎👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻金華火腿花雕雞湯刀削麵雞肉鮮嫩,湯汁鮮甜美味,仲有少少花雕酒嘅香味添,刀削麵煙靭又彈牙。佢嘅午餐套餐仲包埋左配菜:有醃製過嘅蕃茄仔,同埋麻將味嘅秋葵。和牛炸醬拌刀削麵和牛肉質鮮嫩,口感多汁,配埋清新嘅配菜,爽口嘅木耳同埋半熟太陽蛋,撈刀削麵配搭一流。👍🏻👍🏻👍🏻蒜香麻辣火鷄腎蒜香麻辣有嘢未爽口火雞腎。凍洛神花茶酸酸甜甜洛神花凍飲🥤消暑又解喝。凍柚子蜜綠茶🍵味道清香嘅柚子同綠茶🍵配埋香甜可口嘅蜂蜜,消暑解渴又透心涼。
今次試呢間人氣台灣菜老媽拌麵
聽聞喺台灣非常之出名,
除咗店舖之外仲有獨立包裝麵推出,
做到成行成市,
喺台灣當地十分受人歡迎👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

金華火腿花雕雞湯刀削麵

和牛炸醬拌刀削麵

蒜香麻辣火鷄腎
蒜香麻辣有嘢未爽口火雞腎。

凍洛神花茶
酸酸甜甜洛神花凍飲🥤消暑又解喝。

凍柚子蜜綠茶🍵
2023-07-20 90 浏览
📍 老媽伴麵(奧海城)半室內半開揚既餐廳🍴裝修好有新鮮感,好優雅,環境令人舒服😌食物質素高質,食到正宗台灣風味🤩🔸 台式烟肉蛋餅配沙拉{美式咖啡}煙肉🥓生菜🥬夾雜住,簿簿一層煎蛋🍳包住外皮,蔥蛋既香氣好足夠,厚實綿密,帶有點飽肚感👍🔸 溏心蛋肉燥飯滷肉食起來肥嫩鹹香,帶點微辣,配飯真係一流,再配搭半流心溏心蛋🥚蛋黃汁留在飯面,令我愛上😍🔸 老媽黑糖珍珠鮮奶珍珠口感煙韌,超有嚼勁,而且份量夠多,啖啖入口都飲到鮮奶食到珍珠🥛🔸 秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯沾上秘製醬汁既沙朗肉{牛肉},甜甜辣辣既感覺,令人開胃🤤再配肥瘦比例適中既肉燥飯,不知不覺,就食哂整個飯了👍
📍 老媽伴麵(奧海城)

🔸 台式烟肉蛋餅配沙拉{美式咖啡}

🔸 溏心蛋肉燥飯

🔸 老媽黑糖珍珠鮮奶

🔸 秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯

2023-07-20 53 浏览
相信鍾意食台式拌麵嘅朋友都唔會對「老媽拌麵」陌生,記得幾年前我去台北旅行,都特地去咗老媽拌麵朝聖,由於樣樣都想試,結果兩個人都叫到成枱都係餸,好誇張,但真係超滿足!最近知道屋企附近開咗新分店就去咗回味一下台灣嘅古早味。路邊攤小食拼盤($68)呢個小食拼盤好豐富,可以一次過試到多款台灣小食,啱晒鍾意樣樣都要試嘅我哋!當中仲有招牌小食-豆乳香香雞,炸雞配搭鹹鹹地嘅腐乳醬好特別,味道地道,頗有特色!如果炸雞juicy d就更好啦!川味紅燒三寶牛肉湯麵($82)老媽拌麵嘅關廟麵以古法手工精製、再以日光自然曬乾,令麵條更加耐煮,即使浸湯都仍然保持嚼勁嘅口感。牛肉湯底加入花椒、八角等多種香料,花費12小時熬煮而成,味道微辣鮮香,非常濃郁!牛腱、牛筋及牛肚以慢火滷煮,肉質軟腍入味。椒麻手撕雞拌麵($80)除咗湯麵之外,呢度嘅拌麵都係我嘅至愛!拌麵質地較幼身,但非常掛汁,拌上麻辣嘅椒麻醬汁,好惹味!手撕雞份量都好多,加埋溏心蛋,材料豐富!

路邊攤小食拼盤($68)

川味紅燒三寶牛肉湯麵($82)

椒麻手撕雞拌麵($80)
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍜 S̆̈ᑌᑭᗴᖇ Yᑌᗰ T̆̈ă̈ĭ̈w̆̈ă̈n̆̈ĕ̈s̆̈ĕ̈ F̆̈ŏ̈ŏ̈d̆̈ @ 🌟 老媽拌麵《👽食神大媽食台灣菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:椒麻手撕雞拌麵 HKD 89豆乳香香雞 + HKD 22柚子蜜綠茶配珍珠 + HKD 5台式甜辣醬牛腱刈包配地瓜條 HKD 104澎湖花枝丸 + HKD 22老媽黑糖珍珠鮮奶茶 + HKD 20.👽 大媽相信呢間超地道嘅人氣台式餐廳就一定可以令大家回憶返台灣嘅感覺。佢有好幾間分店,一路都未黎過呢間,今次一於試下。揀咗兩個下午茶套餐,價錢好實惠呢!.🍜 黎呢度就當然要試吓佢最出名嘅拌麵啦,揀左「椒麻手撕雞拌麵」,拌麵超級入味,麵好彈牙,加上椒麻雞肉絲,口感好豐富。經濟實惠,份量十足,夠飽肚。.🐔 跟餐可以加錢要「豆乳香香雞」,雞肉炸完都仍然保持鮮嫩,配上香濃的豆乳醬汁,味道醇厚。份量適中,好合適下午茶。.🥤 跟餐有「柚子蜜綠茶」,加錢可以配珍珠。味道好清新,綠茶味濃,珍珠Q彈有嚼勁,正!.🥯 另一份揀左「台式甜辣醬牛腱刈包配地瓜條」,兩大塊牛肉,加上甜辣醬,蔬菜爽脆,刈包皮唔痴牙整得好,搭配地瓜條好健康。.🍡 跟餐加
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
老媽黑糖珍珠鮮奶茶 + HKD 20

豆乳香香雞

柚子蜜綠茶配珍珠

台式甜辣醬牛腱刈包配地瓜條

🍡 跟餐加錢要「澎湖花枝丸」,花枝丸口感超級彈牙,配上特製醬汁好惹味,份量剛剛好。

澎湖花枝丸

🧋 當然要試招牌「老媽黑糖珍珠鮮奶茶」,黑糖味超濃郁,珍珠好Q彈,鮮奶茶香濃,絕對值得一試。

老媽黑糖珍珠鮮奶茶

😋 下午茶餐真係物超所值,每一款食物都好好味,非常足料,超級抵食!更重要嘅係一啲都唔油膩,調味仲要非常之好,食完係唔會口渴㗎!一路飲野一路食,超惹味呢!地方又坐得超舒服,大家一定要黎試下。

📍 大角咀海泓道1號奧海城3期地下G30號舖
柚子蜜綠茶配珍珠
澎湖花枝丸
老媽黑糖珍珠鮮奶茶
2023-07-15 65 浏览
老媽拌麵我自己都會成日買返屋企煮黎!咁啱經過奧海城3期咁啱見到有佢地嘅門市又心郁郁想食!所以就入左去試.地獄麻辣肥牛拌麵麻辣肥牛香辣充滿椒麻香麻辣味突出又唔會過嗆拌上肥牛嘅牛脂後味道更濃郁拌幼麵質感彈牙又唔會黏每條幼麵分明又掛汁川味紅燒三寶牛肉湯麵三寶牛肉麵配料好豐富牛肚。牛展。牛筋份量都好多湯麵嘅牛骨香濃郁唔油膩牛肚爽彈又唔會韌牛筋充滿膠原感配搭關廟刀削麵更吸湯金羅漢果海底椰清香帶微甘嘅金羅漢果帶天然甜味味道清新解渴配搭海底椰更香甜又天然菠蘿水果茶水果量同樣豐富帶住天然水果甜味同樣係好適合夏日嘅消暑飲品餐前小食肉鬆豆腐 l 四季豆涼拌小食開胃豆腐香滑充滿豆香
老媽拌麵我自己都會成日買返屋企煮黎!

地獄麻辣肥牛拌麵
麻辣肥牛香辣充滿椒麻香
麻辣味突出又唔會過嗆
拌上肥牛嘅牛脂後味道更濃郁
拌幼麵質感彈牙又唔會黏
每條幼麵分明又掛汁

川味紅燒三寶牛肉湯麵
三寶牛肉麵配料好豐富
牛肚。牛展。牛筋份量都好多
湯麵嘅牛骨香濃郁唔油膩

涼拌小食開胃
豆腐香滑充滿豆香
午餐
  • 地獄麻辣肥牛拌麵
以前自己好鍾意煮老媽拌麵,個關廟麵的確好食!所以對呢個品牌都唔陌生。之後係香港開埋門市,喺荃灣都食過,今日咁啱行過,估唔到原來奧海城都開咗一間,就係奧海城三期大門口,一入去左手面就係。門面仲幾靚!於是同個女去食下午茶。下午茶選擇都幾多!😍好多台式特色嘢食:麵食/肉燥飯/蛋餅/刈包/甜品都有!💕🌮台式雞扒刈包配地瓜條比想像中炸得靚嘅雞扒!大大塊鹽酥雞扒,自己炸唔到!外層香口脆卜卜,雞肉超級juicy,配埋個醬汁,好味呀!地瓜條配梅子粉,perfect match yummy!😋🥞🍦🍫朱古力醬珍珠雪糕吐司兩大塊脆脆吐司,好多cream、雲呢拿雪糕、珍珠、士多啤梨、藍莓、朱古力醬!呢個甜品應該冇人抗拒得到!又係明明想減肥,都放埋一邊食左先算啦🤣🤣飲品方面,夏天有新嘅沙冰系列。🥤朱古力沙冰偏向dark choco既朱古力味,唔會好甜,凍透心!爽!仲有枝朱古力蛋捲同一細塊oreo面頭仲有忌廉,正!💖另外梗係都試下佢嘅珍珠奶茶,🧋老媽黑糖珍珠鮮奶茶不錯!
以前自己好鍾意煮老媽拌麵,
個關廟麵的確好食!
所以對呢個品牌都唔陌生。
之後係香港開埋門市,喺荃灣都食過,
今日咁啱行過,
估唔到原來奧海城都開咗一間,
就係奧海城三期大門口,一入去左手面就係。

門面仲幾靚!

於是同個女去食下午茶。

下午茶選擇都幾多!😍
好多台式特色嘢食:
麵食/肉燥飯/蛋餅/刈包/甜品都有!💕

🌮台式雞扒刈包配地瓜條
比想像中炸得靚嘅雞扒!
大大塊鹽酥雞扒,自己炸唔到!

外層香口脆卜卜,雞肉超級juicy,
配埋個醬汁,好味呀!
地瓜條配梅子粉,perfect match yummy!😋

🥞🍦🍫朱古力醬珍珠雪糕吐司
兩大塊脆脆吐司,
呢個甜品應該冇人抗拒得到!
又係明明想減肥,都放埋一邊食左先算啦🤣🤣

飲品方面,夏天有新嘅沙冰系列。

🥤朱古力沙冰
偏向dark choco既朱古力味,
唔會好甜,
凍透心!爽!
仲有枝朱古力蛋捲同一細塊oreo
面頭仲有忌廉,正!💖

另外梗係都試下佢嘅珍珠奶茶,
🧋老媽黑糖珍珠鮮奶茶
不錯!

2023-07-10 54 浏览
哩個位以前係越南餐廳,轉左老媽拌麵之後好似熱鬧左好多,而且佢裝修幾靚,有大玻璃窗感覺寬廣。Menu選擇多,除左招牌拌麵湯麵外,仲有石鍋飯同小菜套餐。和牛炸醬石鍋飯套餐石鍋夠哂熱,牛肉炸醬整得好香,內有豆干,有粒粒肉粒既口感唔會一pat野咁☑️份量多夠哂撈成鍋飯。加左小食百頁豆腐,口感彈彈地食落好似有豆腐香既魚片咁。金羅漢果海底椰近排熱到溶成日想飲d清熱野,哩個野飲就岩哂!自家煲既羅漢果茶,加埋仙草凍清熱解渴☑️川味紅燒半筋半肉牛肉湯麵中意食辣既我食親台灣麵都一定揀辣,哩個湯底好特別,佢唔係油膩個種辣,入首先帶有藥膳味,然後慢慢滲出辣味,一路食個湯比我飲到見底,飲完又無口渴👍🏻好中意佢既關廟麵,彎彎曲曲夠薄身,彈牙又好掛湯👍🏻最驚d又厚又粉既刀削麵!!!朱古力醬珍珠雪糕吐司🍞哩個係跟餐加既甜品,兩個人share岩哂☑️多士即焗外層微脆,有d珍珠咬下口感豐富d,沾上朱古力醬同雪糕食一流👍🏻埋單$300有找,質素同份量都good,值得一試🫶🏻

Menu選擇多,除左招牌拌麵湯麵外,仲有石鍋飯同小菜套餐。

和牛炸醬石鍋飯套餐

加左小食百頁豆腐,口感彈彈地食落好似有豆腐香既魚片咁。

金羅漢果海底椰

川味紅燒半筋半肉牛肉湯麵