呢間喺銅鑼灣京都廣場開咗好耐嘅火鍋店 — 老鍋,今次又再同朋友去食下三黃雞鍋。餐廳掛咗好多天燈做裝飾,座位方面有唔少係卡座,較高私隱度之餘又坐得舒服。霜降牛($388)以木架上枱,將主角霜降牛嘅完美油花呈現客人面前,牛肉油脂分布均勻,唔洗煠太耐,肉質鮮美多汁又重牛味。花膠椰青三黃雞($298)這道菜以椰青為湯底,加入花膠和三黃雞肉,口感豐富,層次分明。椰青的清香和花膠的鮮味相得益彰,雞肉則是口感嫩滑,入口即化。整道菜配色非常美麗,湯汁清澈透亮,十分滋補。

2023-06-01 78 浏览
同朋友去SOGO thankful week🛍睇下有冇岩嘅野買,順便係附近醫肚。呢間火鍋店好似好多明星嚟食,朋友同我選擇咗午市2人火鍋🍲套餐醬料係出面自己揀⭐️ 午市2人火鍋套餐湯底選擇了尚膳養生鍋,入面好足料,有冬菇、紅棗、人蔘、粟米🌽、台灣豆腐、杞子,超級鮮甜😋個湯都飲咗唔少雪花肥牛花紋好靚,而且係有啲厚度,食落啖啖肉😝五彩鮮蔬盤有金菇、冬菇、娃娃菜、生菜🥬墨魚丸、香菇貢丸、魚皮餃、台灣蛋餃,每樣丸、餃都有少少,岩曬我地人少,但想樣樣食嘅人😙米線全部吸曬湯嘅精華,仲好貼心比埋個隔箕我地,唔洗驚搵唔返啲米線👍🏻👍🏻餐廳仲有啲天燈做裝飾,好似去咗台灣咁🙈

醬料係出面自己揀

⭐️ 午市2人火鍋套餐

2人火鍋套餐

雪花肥牛花紋好靚,而且係有啲厚度,食落啖啖肉😝

五彩鮮蔬盤有金菇、冬菇、娃娃菜、生菜🥬

2人火鍋套餐

餐廳仲有啲天燈做裝飾,好似去咗台灣咁🙈

2023-06-01 54 浏览
座落於銅鑼灣駱克道的「老鍋台式火鍋(京都廣場)」,是一家擁有豐富火鍋文化的台式火鍋店,午餐時段內,它成為了舒緩工作壓力、享受美食的理想場所。談到這裡的鴛鴦鍋湯底,老饕酸菜白肉鍋與美人鍋的組合堪稱完美。老饕酸菜白肉鍋帶有酸菜的獨特酸香,和新鮮的白肉相結合,鮮香酸甜,回味無窮。而美人鍋則是帶有濃厚的膠原蛋白,既美味又養顏,兩者相輔相成,既有口感的對比,又不失火鍋的總體風味。在火鍋配料上,美國梅花豬以其細膩的肌理和適中的油脂受到我們的讚賞,搭配酸菜鍋的鮮香味道,口感更是絕佳。另一邊,雪花肥牛也不容忽視,細腻的肥牛切片,肉質鮮嫩,與美人鍋的滋潤完美結合,讓人回味無窮。墨魚丸的彈牙口感和獨特的魚香,配上湯底後,更加鮮美。魚皮餃和蛋餃等創新配料則是出人意料的驚喜,魚皮餃的口感爽滑,蛋餃的濃郁蛋香,讓人回味無窮。總的來說,「老鍋台式火鍋(京都廣場)」的午餐火鍋提供了多元化的選擇,無論是湯底的獨特,還是各種配料的新鮮,都能給人留下深刻的印象。份量適中,足夠兩個人享用。本次的正面評價,並非過度美化,而是他們的確為顧客提供了一頓讓人回味的午餐。

銅鑼灣 老鍋台式火鍋餐廳裝修有古風特色 掛咗好多天燈🏮好似去咗台灣啲老街咁㊙️仲可以用手機掃描QR Code之後就會喺顯示屏展示又可以分享俾朋友 非常搞笑好玩🤪🤪午市由一人火鍋套餐到二人餐/四人餐都有價錢已經包湯/蔬菜/肉/飯或烏冬/飲品等好夠飽又可以同朋友開心share唔想打邊爐都仲有仲有多款米線套餐等多款飲品/小食 配搭多元化👌🏻👍🏻🌈膠原蛋白美人鍋 💁🏻‍♀️湯料有原隻烏雞/桃膠/紅棗/南棗/圓肉/准山/ 等中藥材料配料仲有豆腐/栗米/菇 幾足料又豐富雞肉都算多 而且烏雞有更加多營養價值又唔會過鹹 仲可以當濃湯咁飲唔知飲完會唔會變美人呢😂😂😂🌈特級美國安格斯雪花肥牛🐂目測以為得幾片 原來一片卷住一片牛肉質鮮嫩味濃 油脂分佈均勻 肥瘦剛好容易咬又冇乜筋或者似柴咁乾硬☺️🥹🌈丸餃拼盤🍡🍢(有墨魚丸+貢丸+魚皮餃+蛋餃各兩件)魚皮餃皮薄餡靚 口感彈牙 餡料鮮美墨魚丸爽口彈牙☺️多幾粒更好🥹台式蛋餃好香蛋味 貢丸圓碌碌又多汁🌈蔬菜盤🥬(有油麥菜+唐生菜+娃娃菜+金菇+冬菇)兩個人分享剛剛好 都係打邊爐常客等啲湯滾到咁上下再落更加好食😋🌈2碗白飯🍚做埋最新總結 食飽滿足😌
銅鑼灣 老鍋台式火鍋

目測以為得幾片 原來一片卷住一片
牛肉質鮮嫩味濃 油脂分佈均勻 肥瘦剛好
容易咬又冇乜筋或者似柴咁乾硬☺️🥹

🌈丸餃拼盤🍡🍢
(有墨魚丸+貢丸+魚皮餃+蛋餃各兩件)
魚皮餃皮薄餡靚 口感彈牙 餡料鮮美
墨魚丸爽口彈牙☺️多幾粒更好🥹
台式蛋餃好香蛋味 貢丸圓碌碌又多汁

🌈蔬菜盤🥬
(有油麥菜+唐生菜+娃娃菜+金菇+冬菇)
兩個人分享剛剛好 都係打邊爐常客
等啲湯滾到咁上下再落更加好食😋

🌈2碗白飯🍚做埋最新總結 食飽滿足😌
2023-05-28
作為老鍋的常客,除了性價好高午市套餐,麻辣火鍋都係佢哋嘅招牌菜!特別鍾意中午時間的二人套餐,無加一、唔限時間可以慢慢食,湯底方面都幾多選擇,如秘製麻辣火鍋、老饕酸菜白肉鍋、美人鍋和養生鍋,食物份量都好足夠,比起吃到飽食物質素更加有保證,而且人均消費仲更加優惠午市二人火鍋套餐 $299 價錢已經包括正宗台式麻辣原個鍋底,仲有好多豆腐和麻辣鴨血及麻辣香料,神還原台灣風味!雪花肥牛 - 質素keep到,唔會好似紙咁薄,即叫即切有肉味,一定唔會失望丸餃拼盤 - 每次嚟都有少少唔同,但還是最鍾意食台式蛋餃,台灣貢丸米線 - 比起烏冬更加鍾意食米線,而且份量極多!又幾細心配上煮火線小筲箕,為一餐畫上完美句號醬汁區方面,炸蒜蔥辣椒芫茜蒜茸通通有,重口味的最值得一試係蒜蓉醬,味道好似平時台式麵線店的口味,令醬料更香濃————————————————老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodie

午市二人火鍋套餐 $299

————————————————

老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓

————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #麻辣火鍋 #銅鑼灣美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2023-05-29 60 浏览
朋友約銅鑼灣附近食lunch,介紹左呢間台式火鍋,原來有2人lunch set ($299),唔使諗又幾抵食!🍲2人午市火鍋套餐 ($299) 湯底 :- 有4款選擇 (麻辣鍋, 酸菜白肉, 美人鍋, 養生鍋)。- 選了美人鍋,有一整隻開邊的烏雞,仲有好多桃膠,用料十足,非常養顏。如果早d食烏雞,肉質仲好嫩滑tim🐮肉類: 3揀1- 雪花肥牛, 梅花豬肉, 嘉美雞肉。- 肥牛卷起好靚,半肉半肥膏又真係唔錯,放落美人鍋到吸曬湯底甜甜精華🌟丸餃拼盤: 貢丸、魚皮餃、蛋餃、花枝丸。款款都水準唔錯🥬仲有蔬菜盤,真係幾balance嘅一餐最後仲有米線or白飯揀,包保夠飽肚😆ps 食飽後可以去led 天燈位置打卡,仲可以customise 自己嘅天燈,真係好似去左台灣放天燈😆😆

🍲2人午市火鍋套餐 ($299)
火鍋午市套餐

湯底 :

🐮肉類: 3揀1- 雪花肥牛, 梅花豬肉, 嘉美雞肉。

🌟丸餃拼盤: 貢丸、魚皮餃、蛋餃、花枝丸。款款都水準唔錯

🥬仲有蔬菜盤,真係幾balance嘅一餐

最後仲有米線or白飯揀,包保夠飽肚😆

火鍋午市套餐
2023-05-27 69 浏览
我地點左美人鍋,個湯好好飲,入面既烏雞好滑嫩。櫻花蝦滑亦好好食。油炸鬼反而有小小硬得濟,但整體而言好食🤤🤤🤤店員的服務態度非常好,侍應姐姐更是主動問是否需要幫手。🤘🏻🤘🏻🤘🏻今次主要係同朋友慶呀的生日,我哋以為需要付切餅費,但老闆非常友善地告訴我不用。他還主動播放了生日歌,讓我們感到非常開心。這次用餐體驗非常棒,我一定會再來這家餐廳用餐,也會把這家餐廳推薦給我的朋友和家人👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-05-25
庆祝纪念
生日
2023-05-23 57 浏览
夏天都要打邊爐架今次要為大家介紹既係 - 老鍋台式火鍋老鍋係位於銅鑼灣既京都廣場2樓餐廳以天燈為主題仲有一個好interactive既屏幕可以俾你掃QR code許願今次分別點左個午市二人套餐 包左:- 老饕酸菜白肉鍋- 雪花肥牛- 墨魚丸- 香菇貢丸- 魚皮餃- 台灣蛋餃- 五彩鮮蔬盤重點推介:老饕酸菜白肉鍋:個鍋超足料有白肉 粟米 蕃茄 泡菜飲落個湯底好鮮甜After taste仲有小小酸辣 超開胃Location: Causeway BayPrice : $150-$250/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
夏天都要打邊爐架

Location: Causeway Bay
Price : $150-$250/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2023-05-23 94 浏览
話說之前見到大胃王挑戰, 台灣肉燥飯好似幾好食,而且輸了只付$120,所以膽粗粗去試吓。到後,待應好好服務,廚師即時幫我準備食材。飯到後,好厲害,好大碗,4隻雞蛋,8塊青瓜兩件大大芝士雞排,4人份量飯。限時18分鐘,味道非常好,肉燥唔會過咸,雞排好滑,不過當然失敗,太多
2023-05-13
  • 芝士雞排肉燥飯
2023-05-22 46 浏览
台式火鍋店是我最喜歡的去處之一。這家以養生為主題的火鍋店格外引人注目。店家以加強版養生鍋湯底最為出色,。養生鍋精選中外食材,配以多款名貴藥材,以火腿,老雞,及豬肉肴制而成,入口細滑鮮香,淡淡的藥材味,讓人感到舒適和滿足。配料方面,這家台式火鍋店有著多種選擇。最具有特色的還是涮鍋小羊片。切得極薄且均勻的肉片,經過慢慢地煮沸後,裹上鳥眼辣醬油便可食用。羊肉吃起來有嚼勁十足。日本金菇,柔軟的口感非常有嚼頭,帶有香甜的味道,另外還有魚皮餃,味道鮮香且肉質鮮嫩,日本霜降牛,肌肉組織硬度適中,紋理清晰,口感鮮嫩且富含脂肪,肉質鮮嫩而不柴硬, 帶來了不可拒絕的美味。配上餐館自製的沙茶醬、芝麻醬、蔥薑醬或者乾辣椒等,一口下去,嘴裡充斥著濃郁的味道,

日本金菇,柔軟的口感非常有嚼頭,帶有香甜的味道,

另外還有魚皮餃,味道鮮香且肉質鮮嫩,

2023-05-21 83 浏览
港人最愛打邊爐,任何時候都有得食,銅鑼灣行完街,嚟個午市邊爐,原來呢度都幾受學生歡迎,服務態度好,應該都係一個賣點午市二人餐 $299 (免加一)我哋揀咗美人鍋,湯料有原隻烏雞丶桃膠丶紅棗丶南棗丶圓肉丶准山丶 等,都幾足料㗎!雪花肥牛質素幾好,厚度適中,淥幾下就食得丸餃拼盤,四款都好食,特別係魚皮餃,無以往食過嘅咁油膩,而墨魚丸亦爽口彈牙。蔬菜盤有油麥菜丶唐生菜丶娃娃菜丶金菇丶冬菇跟餐嘅米線,份量好多,食唔哂添~

午市二人餐 $299 (免加一)

美人鍋

雪花肥牛質素幾好,厚度適中,淥幾下就食得

蔬菜盤有油麥菜丶唐生菜丶娃娃菜丶金菇丶冬菇

跟餐嘅米線,份量好多,食唔哂添~
2023-05-19 52 浏览
朋友同我講嚟老鍋食lunch好抵食,今日終於嚟到試,午時時段人吾算太多,好快就有位,仲坐得舒適闊落。▶️午市二人餐($299)二人套餐內容都豐富,保證夠飽,如果在附近返工,lunch嚟個火鍋其實都幾開心~一個二人餐有齊湯底、肉、丸、菜同主食,滿足又好味!✨湯底:膠原蛋白美人鍋鍋底可以四選一,每樣都好吸引,最後揀選咗美人鍋,鍋底真係好足料!滋補湯底中有藥材、紅棗、還有一整隻烏雞,煮熟後雞肉變軟腍,吸滿湯汁。✨肉:雪花肥牛肉類可以在豬梅肉、肥牛同農場雞肉中揀一樣。牛魔王嘅我哋毫不猶疑就揀咗牛肉,肉味非常濃郁,肥瘦適中,分量吾多吾少,作為午餐好適合!✨丸:墨魚丸、香菇貢丸、魚皮餃、台灣蛋餃大滿貫之一次有有齊四樣吾洗揀,我就最中意墨魚丸,爽口彈牙。✨五彩鮮蔬盤/飯/米線岩曬選擇困難症人士,另外米線配美人鍋原來好好味,大家不妨一試!

▶️午市二人餐($299)

✨湯底:膠原蛋白美人鍋

✨肉:雪花肥牛

✨丸:墨魚丸、香菇貢丸、魚皮餃、台灣蛋餃
大滿貫之一次有有齊四樣吾洗揀,我就最中意墨魚丸,爽口彈牙。

✨五彩鮮蔬盤/飯/米線
  • 膠原蛋白美人鍋
  • 午市二人火鍋套餐
2023-05-17 69 浏览
係天燈呀!呢到個裝修竟然係我最鐘意嘅天燈啊!我就係之前上網見到呢到d天燈所以先話要黎,不過食完之後覺得食物質素都好高所以要推介比大家。我地個日都叫左好多野,放滿整張枱,我覺得個美國梅花豬同雪花肥牛都係必點,冇雪味之外,油花分佈都好好!另外打邊爐一定要食多d菜先冇咁油膩,疏菜盤都好大份,但我特別要推介個水耕菜!新鮮爽脆!米線都唔錯!最後比較特別就一定要叫個紫薯古早味蛋糕,超級大個,又美觀!仲要好鬆軟。

本身以為呢間台式火鍋店係主打火鍋,今日經過突然發現原來佢有出午餐,仲要價錢一啲都唔貴,都係大約$50-$70左右,所以就決定去試一試。———————————————🌟養生花枝丸魚皮餃王子面 個湯底藥膳味道比較重,我個人係幾鍾意嘅,仲會有種呢餐食得好健康嘅感覺🤣成碗面一共有4粒花枝魚同3粒魚皮餃,都算係幾足料。麵底方面用左王子面,初初覺得好新奇,google咗下原來係一種台灣特色嘅泡麵,口感都唔錯~. 🌟台式溫泉蛋鹵肉飯滷肉份量好多,而且佢個味醃得幾好會有少少甜甜地嘅味道。另外仲有一隻溫泉蛋,將佢整爛變成蛋漿再送返食真係好正!.🔸整體評價🔸我見佢仲有好多抵食嘅午餐,連一人火鍋套餐都係$78,如果大家係呢頭返工真係唔好錯過性價比咁高又充滿台灣特色嘅餐廳~

———————————————
🌟養生花枝丸魚皮餃王子面
🌟台式溫泉蛋鹵肉飯
🔸整體評價🔸
2023-05-15 47 浏览
呢幾日天氣涼返d,即刻想打邊爐,友人介紹左我黎銅鑼灣既老鍋台式火鍋 😍蔬菜盤有好多唔同種類蔬菜同菌類,包括生菜,粟米,南瓜,鮮冬菇,娃娃菜同車厘茄等。生菜非常翠綠,南瓜煮完之後亦非常香甜。打邊爐食咁多肉類,有返個蔬菜盤,減低肥膩感,食完都冇咁大罪惡感呀!美國梅花豬,就咁望落去唔太肥,啱晒我呢啲「健康人士」。豬肉肥瘦各有好處,肥既入口香滑,但瘦少少,肉味較香濃。本人就喜歡呢隻肉味較濃既美國梅花豬,肉嫩但肉味突出,好食!美人拼酸菜白肉鍋。美人鍋,聽個名都知係會食靚人既湯底,當然材料絕不欺場。入面有烏雞,紅棗,桃膠,菇類同蔬菜等等,一滾起就襯佢未衫「污染」之前即刻飲啖,真係好甜好滋補。而酸肉白肉鍋,我都係第一次試,呢個傳統台式火鍋湯底,味道微酸,令人好開胃,酸菜味唔會太搶,唔會喧賓奪主,搶走其他食材既味道,可以試下呀。