2018-01-17 1334 浏览
上次在红磡食了個麻辣鷄煲好好味,今次又想再食麻辣鷄煲。於是再次来到红磡祟潔街。聚一醉。個名好有诗意。今次决定试吓此間。.我喜歡有骨膠原的花膠,麻辣花膠鷄煲,再適合我了。我们有2個人。叫了半隻鷄煲。食完可以再叫其它打火鍋。鷄煲上抬後。侍應告诉我们,鷄件已熟透,煮沸就可以食。鷄件大小適中,吸收了濃濃的湯汁。食落肉質軟淋,吸收了麻辣味及濃郁湯味的鷄件。味道充满口腔。里面我最最喜愛的花膠,份量都很足,吸收湯汁後,食落有麻辣及濃汁味的花膠,很有口感,不過我觉得再淋一㸃會好些。鷄煲里還有薄蓮藕片,有口感及很入味,洋葱及甜椒,吸收了芡汁,真是不一样的洋葱及甜椒的味道我们還追加了港島蠔及唐蒿,港岛蠔略帶少少潔苦,唐蒿吸收了鷄汁的味,好好味。先生要了啤酒,我要了支汽水,食火鍋最夹。食半只鷄也不觉済。食物質素不错,不過,坐得不是很舒服。餐枱的比例比較高,再加上一個爐及鍋,連男人都要站起來夾餸。

聚一醉。個名好有诗意。今次决定试吓此間。

招牌麻辣花膠鷄煲
。味道充满口腔。
,不過我觉得再淋一㸃會好些。

先生要了啤酒,我要了支汽水,食火鍋最夹。食半只鷄也不觉済。

招牌麻辣花膠鷄煲
2017-02-21 1209 浏览
對打邊爐超熱愛嘅我,打極唔停口,無懼熱氣都依然要打邊爐。湯底大家想要蕃茄薯仔湯,材料多,味道濃豐富但又唔搶咗蓋過其他食材嘅鮮味。打邊爐嘅話我牛魔王點少得食肥牛,呢度嘅牛肉質素高,性價比高,完全係入口即融嘅感覺,好味推介!!值得order!!響鈴卷仲冒著溫熱嘅白氣,未食都知道係即叫即炸嘅新鮮響鈴卷,一沉就撈上黎食,超級脆,食唔停。蝦送上黎仲生猛跳,好鮮味,大隻多肉,好味。丸同魚滑都好彈牙。菜好新鮮,鮮甜。
對打邊爐超熱愛嘅我,打極唔停口,無懼熱氣都依然要打邊爐。

• 皇帝菜
  • 竹串蝦
  • 肥牛
  • 炸響鈴
冬天最啱去打邊爐,餐廳位於媽咪屋企附近,非常方便,見到呢到有胡椒豬肚鷄湯,啱哂媽咪口味,所以黎食晚餐。湯底叫咗胡椒豬肚鷄湯,勁濃胡椒味,仲有好多豬肚好足料,忍唔住連湯都飲埋,好暖身。打邊爐點少得肥牛,推介呢度嘅肥牛同牛粒,顏色肉質靚,質素好好,好出色,入口即溶。手打丸都好彈牙。炸魚皮即叫即炸店仲有我最仲意食嘅黃帝菜,唔係間間火鍋店有,新鮮爽口。總括:食物質素好,食物種類多,價錢合理,服務好,會再encore~

手打丸都好彈牙。
炸魚皮即叫即炸
店仲有我最仲意食嘅黃帝菜,唔係間間火鍋店有,新鮮爽口。

2017-02-16 701 浏览
冬天最常吃的應該都是打邊爐,方便又暖烘烘的,今次便來到紅磡的聚一醉。典型的火鍋店格局,不過桌跟椅中間的距離有點遠,因為固定不能動,因此坐得不舒服。 胡椒豬肚雞湯 濃濃的胡椒味配上爽口的豬肚,但美中不足是雞肉不夠嫩滑而且太細。 手工鳳城水餃 體型比一般的水餃大,而蔬菜同肉的比例平均。 竹串蝦 鮮蝦用竹子串好,方便在湯中找尋。蝦肉口感彈牙有鮮味,這個價格來說非常不錯。 牛頸脊 牛頸脊色澤鮮明,脂肪分佈平均,牛味濃郁。 食物不錯,但出現漏單的情況,而且某位員工態度不太友善,不論你跟她說甚麼,她都回答「不知道,因為我今天第一天上班。」服務方面有非常大的改善空間。

胡椒豬肚雞湯

手工鳳城水餃

體型比一般的水餃大,而蔬菜同肉的比例平均。

牛頸脊

牛頸脊色澤鮮明,脂肪分佈平均,牛味濃郁。

2017-01-22 2793 浏览
秋風起,又是打邊爐的日子。今次同朋友試了一間紅磡的新晉火鍋店。門面光猛新淨,新開張果然有點不一樣。入內座無虛席,好彩老闆好好人,開了一間VIP房給我們。店內食品選擇頗豐富,一點也不單調,每樣食物都好吸引,令我們花了不少時間點餐。點餐後侍應哥哥捧來醬料架,多款醬料應有盡有,又加一分。不久就上湯底,醉雞湯底有足足半隻雞,浸在花雕酒中十分吸引。湯底油分不多十分清透,香氣四溢,有濃濃的藥材味。淺嚐一件,雞肉嫩滑又有雞味如鮮雞般。再來最吸引眼球的就是牛頸脊,牛肉色澤鮮明,肥瘦分佈十分平均。輕輕淥一淥就食得,入口牛味十分濃郁,滿滿地充斥口腔,帶來滿滿的滿足感。如此高質素牛肉,只是二百來一大盤,十分抵食。鮮蝦亦是我杯茶,大大隻的鮮蝦十分用心地用竹子串好,方便入口。入口蝦肉彈牙有咬口,是新鮮蝦的質感,而且蝦味十足。白鱔片同樣值得一讚,大廚刀功甚高,白鱔切成薄薄一片,十分易熟。肉質偏嫩滑,鮮而不腥。侍應姐姐熱切推介的嚮玲同樣是佳品。他們即炸的嚮玲脆口不油膩,比起現成的好吃多了。其他食品各有各精彩,但基本上都好出色。整體而言,沒有一道火鍋料是不令我們滿意的。而廚師的擺碟亦甚有誠意,每款食物都是美美地,沒有
點餐後侍應哥哥捧來醬料架,多款醬料應有盡有,又加一分。

廚師的擺碟亦甚有誠意,每款食物都是美美地,沒有因為火鍋生料而怱略伴碟,真正色香味俱全。
蝦滑拼墨魚滑竟然以太極形狀上碟,不得不讚賞他們的創意。

十分滿足的晚餐,價錢也很相宜,一點也不吃力。看來紅磡祟潔美食街又要變出一片天了。
2017-01-18 216 浏览
夏天——吃火鍋吧冬天——吃火鍋吧聚會——我還是吃火鍋吧對火鍋的愛我絕對不少~~ 先點湯底 習慣吃火鍋之前要先喝湯滿口濃香接著慢慢吃.....雞塊鮮香美味,不太肥也不膩... 牛肉新鮮,口感爽滑,令人不知不覺吃一片吃一片~ 鮮度十足的黑豚肉呈紅色,為了不太吃牛肉的我點的,夠新鮮肉質入口也不覺得韌...  味道鮮香,一口下去,覺得很美味! 第一次吃幾特別!蝦滑夠細滑,口感和味道也有自己的獨到之處.. 記得放入湯內要迅速夾起,騰騰熱氣夾雜著響鈴,就是這樣看似簡簡單單的,卻能吃出不簡單的味道。 竹蔗茅根及酸梅湯 分別$38吃火鍋我也需要點蔬菜及飲料!
夏天——吃火鍋

冬天——吃火鍋

聚會——我還是吃火鍋

火鍋的愛我絕對不少~~
聚一醉醉雞湯底
先點湯底

習慣吃火鍋之前要先喝湯

滿口濃香接著慢慢吃.....

雞塊鮮香美味,不太肥也不膩...
安格斯肥牛
牛肉新鮮,口感爽滑,令人不知不覺吃一片吃一片~

鹿兒島黑豚肉
鮮度十足的黑豚肉呈紅色,為了不太吃牛肉的我點的,
夠新鮮肉質入口也不覺得韌...
廣島蠔
 味道鮮香,一口下去,覺得很美味!

油炸鬼爙蝦滑

炸響鈴
記得放入湯內要迅速夾起,騰騰熱氣夾雜著響鈴,

就是這樣看似簡簡單單的,卻能吃出不簡單的味道。

西洋菜
竹蔗茅根及酸梅湯 分別$38

火鍋我也需要點蔬菜及飲料!
冬天一諗唔到食乜,最好就係打邊爐!係屋企想食個特色湯底唔係唔得但多程序,食餐好但變左自己做餐死🙄 雖則自家一定最平但唔係你煮你洗大家先會甘講得甘口響😏 到你係做家務個個我相信你都會選擇出街打邊爐~~~ QT又要為大家介紹下依間位於紅磡崇潔街嘅火鍋店😬 佢地嘅湯底出左名絕對足料煮成!唔係味粉湯👍🏻 當中「冬陰公湯」$118 更加係大熱之選!湯底一送到已經超香😍 再check清楚係米堅足料先!一睇果然好足料!有齊蝦!d蝦仲隻隻見到好多蝦膏👍🏻有香矛、南薑、鮮檸檬葉、草菇、小青檸~ !飲啖湯先😋淡淡椰奶味揮發出黎!正!大家仲可以食埋d蝦!配依個湯底有款火鍋料係必點!「油炸鬼爙蝦滑」$68 !如果你係愛食響鈴人士就一定會大愛上佢👍🏻 油炸鬼新鮮香脆!蝦滑打得夠細滑😏 落湯煮一陣~~ 成件吸晒湯精華真係好食到不得了!另外有個「三拼肉」$168 !有齊美國肥牛、豚肉片、羊肉片!份量約2-3人~ 都新鮮抵食👍🏻有肉又點少得海鮮~ 大家可點「爽脆鯇魚骨腩」$78 !大大碟~ 同平時食開嘅魚唔同~ 係脆物爽口,味較鮮而有甜嘅!食完魚不以試下依度嘅「手打芝心蟹子墨圓」 $58半份(4大大粒)口感係超彈彈彈

有肉又點少得海鮮~ 大家可點「爽脆鯇魚骨腩」$78 !大大碟~ 同平時食開嘅魚唔同~ 係脆物爽口,味較鮮而有甜嘅!食完魚不以試下依度嘅「手打芝心蟹子墨圓」 $58半份(4大大粒)口感係超彈彈彈😂仲好香墨魚味!中間芝心食時要比較小心!會一咬爆出來~ QT我心急就燙到咀仔😅
我係蔬菜精所以我一定會點「蔬菜拼盤」$65,貪佢一定乜菜乜菇都有d!而且依度嘅都約大份😱 夠4個人食嘅菜囉~~~ 另外我點左「冬瓜」$22 ,「烏冬」$28 ,再加埋個「日本蟹柳」$38 ,一渣「竹蔗茅根」$38
埋單連埋加一$749 ~ 3個女仔食~ 每人 $250
中價位啦~ 但夠飽而且係好味新鮮唔係俾平價野客人!可回頭食之選~ 都約爆場下~大定想食最好book位先~
2016-11-28
庆祝纪念
生日
  • 冬陰公湯底
2017-01-11 148 浏览
好朋友係呢頭返工,呢排咁凍就提意我地三姊妹係聚一醉到打邊爐湯底緊係選d既補身又補暖既醉雞鍋, 湯底跟雞件是分開上,可以先放部份雞件免得放久了變了鞋口雞件十分滑,若湯底再濃郁一點會更加prefect安格斯肥牛 大$198牛肉油脂分佈均勻,肉味濃郁,油脂在口腔內游走羊肉片 $68脂肪不太多,羊味十足珊瑚蚌 $88十分爽口彈牙鮮淮山 $32不宜煮得過久,比較喜歡爽口西洋菜 $28食得多肉都要食番d蔬菜類,西洋菜十分鮮甜用料品質十分上乘,而價格也十分經濟,會再來光顧
好朋友係呢頭返工,呢排咁凍就提意我地三姊妹係聚一醉到打邊爐
雞件十分滑,若湯底再濃郁一點會更加prefect
安格斯肥牛 大$198
牛肉油脂分佈均勻,肉味濃郁,油脂在口腔內游走
羊肉片 $68
脂肪不太多,羊味十足
珊瑚蚌 $88
十分爽口彈牙
鮮淮山 $32
不宜煮得過久,比較喜歡爽口
西洋菜 $28
食得多肉都要食番d蔬菜類,西洋菜十分鮮甜
用料品質十分上乘,而價格也十分經濟,會再來光顧
2016-12-30 150 浏览
呢間打邊爐~唔係任食!~係一碟碟叫的!~送菜質素很高! 但價錢都相應地貴!~最靚係安格斯牛片~ 望樣都知靚~雪花均勻~咬落去有小小彈牙感覺!~夠大碟~為280蚊一碟~醉雞大約有半隻~ 很香~有帶酒味~2碟為主菜~份量夠大~雖價錢有點貴~烏東係稻庭烏東~細條爽口~打邊爐最靚係呢種鳥東~~芝士腸正常金妹牌!蟹柳係日式長條型~整體黎講好好食~ 如果都想食下好野~可以一試~起碼預返250一位~場內有多種酒飲~可以係架到見到!
呢間打邊爐~唔係任食!~

係一碟碟叫的!~

送菜質素很高! 但價錢都相應地貴!~

夠大碟~為280蚊一碟~

烏東係稻庭烏東~細條爽口~打邊爐最靚係呢種鳥東~~

芝士腸正常金妹牌!

蟹柳係日式長條型~

場內有多種酒飲~可以係架到見到!
2016-12-13
2016-12-22 219 浏览
係啊又係我🙈又係介紹火鍋,咁凍天介紹多啲火鍋店等大家多個選擇嘛😆這間係我近期比較鍾意嘅平價高質火鍋<沙嗲湯底> 🍲$50好多地方沙嗲湯底都差唔多價,但呢到算調得幾香同濃郁👍仲有花生醬香味<手切牛頸脊> 🐮$218你睇啲雪花幾靚仔,牛味夠😊肉嫩-<爽脆鯇魚骨腩> 🐟$78 好耐...勁耐都未食過爽脆度咁高嘅脆鯇👏新鮮無泥味-另外仲叫了<藍妹啤酒> $28<爽脆黃喉> $68<皇帝菜> $35<魚片頭> $22/半份<粉絲> $20-✨當日仲抵到有88折~優惠除時變動,請自己電話再查詢-✨宜家去紅磡至土瓜灣都算方便咗嘅,崇潔街係正兩者中間🚶黃埔站A出口經紅磡道一直行10分鐘左右就到了
<沙嗲湯底> 🍲$50
<手切牛頸脊> 🐮$218
你睇啲雪花幾靚仔,牛味夠😊肉嫩

<爽脆鯇魚骨腩> 🐟$78

2016-12-19
  • 爽脆鯇魚骨腩
  • 手切牛頸脊
2016-12-18 151 浏览
先叫左豬筒骨煲湯底 ($118) 好香豬骨味而且帶有胡椒香味 用嚟打邊爐一流😍另外仲叫左安格斯肥牛 ($138) 肥瘦均勻牛肉味好重 輕輕涮一涮就食得😋👍🏻另外 海鮮方面仲有蟶子皇 (時價) 好新鮮 而且真係好大隻啖啖肉😭而且 手打芝心蟹子鮮墨丸 ($48/半份) 既芝士會爆出黎架 同埋墨丸好彈牙😁油炸鬼釀蝦膠 ($38/半份)既蝦膠都一樣彈牙 正🐷竹蔗茅根 飲落好清甜👍🏻坐得幾舒服 空間感都足夠😆人均 $250-$300

竹蔗茅根 飲落好清甜👍🏻

坐得幾舒服 空間感都足夠😆
人均 $250-$300
2016-12-12 1280 浏览
好耐都冇大同食飯 突登搵左一間邊爐聚聚個名叫聚一醉 岩哂我地聚一聚啦🙈🙈黎到其實有唔少湯底選擇我地選擇左醉雞湯底 未落醉雞之前 已經聞到個湯底好香 成底雞連汁倒入去 再等佢滾一滾 連湯都可以飲 雞仲要好滑 好嫩口提提大家 記住快d食左雞先 唔係會老🙈調味料都好足夠 生蒜 炸蒜 辣椒齊哂睇落仲好新鮮 邊爐必食魚皮 即叫即炸 香噴噴 又香脆呢度既響玲都不可不提 又係即叫即炸 好似薯片咁 大力d都怕踤 連唔食響玲既我 都忍唔住試左一條好正👍🏼👍🏼肥牛 一望就覺得靚啦 肥瘦均勻 切得靚之餘 上碟都好靚 一咬落去 牛味十足 小小油再浸出黎好滿足🙈🙈🙈鱔片都係重點 大碟已經好抵讚 都係58蚊 好抵食 鱔片好新鮮 又厚身 又鮮甜 諗起都想再食多次水餃同雲吞同好唔錯 應該係自家包既調味非常唔錯tim 皮又薄 食餃最正係食埋湯底淡淡既醉雞湯底味出埋黎😬😬😬烏冬就有少少失望 以為係手打烏冬點知唔係tim 不過個湯好正 烏冬吸哂d湯🙊其實仲有好多火鍋料可以選擇 食物新鮮環境唔錯 可能紅磡係偏遠少少 但性價比好高👍🏼👍🏼4個人每人320蚊 有牛有海鮮 抵啦😬
好耐都冇大同食飯 突登搵左一間邊爐聚聚

環境唔錯 可能紅磡係偏遠少少
但性價比好高👍🏼👍🏼4個人每人320蚊
有牛有海鮮 抵啦😬
2016-11-06
天氣開始冷,自然一大班人飯局聚會選擇打邊爐, 好友相約到紅磡打邊爐~ 聚一醉火鍋小館。有圓台及長台選擇,地方乾淨舒適。* **小食來先【椒鹽脆骨腩】$78椒鹽脆骨腩,香脆得來不油膩,魚肉質嫩 ,並椒鹽味十足,十分惹味。* **【聚一醉醉雞湯底】 $128 湯及雞件另上。 待湯後滾後轉小火 ,將雞件煮就可以。 飲啖湯可惜略為淡味冇乜酒味 ,尚算清甜。* ** 【安格斯肥牛】(小) $138 安格斯肥牛紅得來非常新鮮,雪花紋理分佈平均,只要輕放入湯中輕涮,入口好嫩滑,具有香濃豐富牛肉味。* * *【廣島蠔】$78 這廣島蠔不算大隻,烚後都好滑溜鮮甜,入口肥美飽滿。* **【竹串蝦】 $58 這蝦好新鮮,烚後肉質彈牙鮮甜濃蝦味。* **【鹿兒島黑豚肉】$88 切得薄身的鹿兒島黑豚肉 , 肉質香嫩鬆化,香甜豬肉味。* **【炸魚皮】$32 炸魚皮非常脆口,輕涮也好好味。* ** 【潮汕牛肉餅】 $58 潮汕牛肉餅, 入口爽口彈牙,口感似牛肉丸呢!* ** 食了咁多肉,當然要點蔬菜【皇帝菜】 $35 蔬菜十分新鮮及香脆。* **點少得飲品【酸梅湯】及【竹蔗茅根】 酸梅湯不會太酸,剛剛好,可幫助消
天氣開始冷,自然一大班人飯局聚會選擇打邊爐,

好友相約到紅磡打邊爐~ 聚一醉火鍋小館。
有圓台及長台選擇,地方乾淨舒適。

小食來先

【椒鹽脆骨腩】$78
椒鹽脆骨腩
椒鹽脆骨腩,香脆得來不油膩,

魚肉質嫩 ,並椒鹽味十足,十分惹味。

【聚一醉醉雞湯底】 $128

湯及雞件另上。

待湯後滾後轉小火 ,將雞件煮就可以。

飲啖湯可惜略為淡味冇乜酒味 ,尚算清甜。

【安格斯肥牛】(小) $138

安格斯肥牛
安格斯肥牛紅得來非常新鮮,雪花紋理分佈平均,

只要輕放入湯中輕涮,入口好嫩滑,具有香濃豐富牛肉味。

* * *

【廣島蠔】$78

廣島蠔
這廣島蠔不算大隻,烚後都好滑溜鮮甜,入口肥美飽滿。

【竹串蝦】 $58

竹串蝦
這蝦好新鮮,烚後肉質彈牙鮮甜濃蝦味。

【鹿兒島黑豚肉】$88

鹿兒島黑豚肉
切得薄身的鹿兒島黑豚肉 ,

肉質香嫩鬆化,香甜豬肉味。

【炸魚皮】$32

炸魚皮
炸魚皮非常脆口,輕涮也好好味。

【潮汕牛肉餅】 $58

潮汕牛肉餅
潮汕牛肉餅, 入口爽口彈牙,口感似牛肉丸呢!

* **

食了咁多肉,當然要點蔬菜

【皇帝菜】 $35

皇帝菜
蔬菜十分新鮮及香脆。

點少得飲品

【酸梅湯】【竹蔗茅根】

酸梅湯不會太酸,剛剛好,可幫助消化;

竹蔗茅根好清甜,具有清熱下火功效。
题外话/补充资料: 食材質素好新鮮,所以款款都好好味。
椒鹽脆骨腩
潮汕牛肉餅
皇帝菜
2016-12-07 131 浏览
首先要說聚一醉火鍋地點不算方便,何文用站行過去要20-30分鐘,但聽講用料新鮮而且街坊費,剛巧有事在附近,便約好朋友一試。 湯底多選擇,有平有貴,選了平實的蕃茄薯仔莞西湯底,健康又不燥熱,湯底都有不少大大的蕃茄塊。自選喜愛的醬料,基本上都好齊全,但竟然有XO醬,XO醬大家都知不便宜。 竹庶茅根水 真材實料,清甜解渴,夠凍, 甜度剛好。紫菜炸響鈴炸響鈴中有一片紫菜,好特別,響鈴非常新鮮, 沒有油膩味,十分香脆!豆香十足。手工鮮蝦雲吞 雲吞新鮮, 不論皮和肉都食得出誠意,味道鮮不太咸。手切牛頸脊不用多說,一看雪花便知正野,牛味濃而不腥,還有入口即溶的感覺。桂花蚌十分新鮮毫無腥味,質感爽脆,一點沙也沒有。牛肉丸、牛肉餅 過咸了少少,但十分彈牙,牛味也不俗。

竹庶茅根水

真材實料,清甜解渴,夠凍, 甜度剛好。

紫菜炸響鈴

手工鮮蝦雲吞

雲吞新鮮, 不論皮和肉都食得出誠意,味道鮮不太咸。

手切牛頸脊

桂花蚌
十分新鮮毫無腥味,質感爽脆,一點沙也沒有。

牛肉丸、牛肉餅

過咸了少少,但十分彈牙,牛味也不俗。
2016-12-02
2016-11-27 135 浏览
天氣終於轉冷, 真正踏入冬天既一刻, 緊係食火鍋啦。今日去黃埔行完街, 就順路去埋紅磡睇下有咩好有野食。經過崇潔街, 見到聚一醒門口牌住全單有八八折, 所以最尾決定係依度食火鍋。依度環境都幾闊落, 枱與枱之間都有距離。食物方面,種類選擇都算多。另亦都設有多種醬料供選擇。安格斯肥牛(細):食火鍋點可以無肥牛呀,今次亦都唔例外,繼續食肥牛啦。肥牛上面既雪花分怖得好平均,而且色澤鮮紅,肥牛既分量都比想像多。放落湯底到灼一灼,牛肉已經熟左,咬落去第一口,牛肉味濃,肉質鮮味,口感好淋身。好正!用依個價錢食依個質素既肥牛,抵食!潮汕牛肉丸-半份:兩個人食叫左半份就夠,賣相同普通牛丸差唔多,但咬完估唔到有咁多汁同有濃郁牛肉味,味道似足手打牛丸夠哂彈牙炸紫菜響鈴:一般響鈴都只係鮮炸腐竹,但依個入面捲住左紫菜,灼一灼就食得,陣陣紫菜香同響鈴原有既味道好夾。唐生菜:份量好多,菜食得出好新鮮凍檸茶:茶底濃,同檸檬味好夾。而且比一般既火鍋店既凍檸茶大杯,唔洗驚唔夠飲。
潮汕牛肉丸-半份:
炸紫菜響鈴:
唐生菜:
份量好多,菜食得出好新鮮