2024-05-25 360 浏览
🐔🥢🍲抵食雞煲小炒▫️$208 / 2人餐 ☑️湯(細煲):真係原煲上,入面有湯料,老火湯味道,應該冇咩味精 🆗招牌菜:口水雞:雖然只係例牌,但係份量都算多,雞肉好滑,不過個口水汁就差咗啲,味道一般般,只有辣味 ☑️炒小菜:酥脆五香卷 (+$13)由於炒小菜本身只值$75 ,所以呢款$88嘅小菜要補差價。不過呢個酥脆五香卷真係好好食,外皮炸得好脆,而裏面係由腐皮、馬蹄、豬肉整成,配埋一個酸辣醬真係冇得頂,食到停唔到口。 ☑️炒時蔬:乾煸肉碎四季豆(+$10)四季豆炒得香口惹味,調味唔錯,不過會比較油膩。 🍚飯:二人餐包兩碗白飯,可以選香茅油飯或者白飯,油飯都唔使加錢所以試吓。雖然香茅油飯黃黃地,但係其實香茅味都唔算濃。☑️雞煲(半隻) -$98門口有個牌寫住雞煲半隻,只係需要$98,冇理由唔試吓。呢度嘅雞煲真係幾好食,個汁辣得好過癮,而且好惹味,半隻雞嘅份量都算多,但當然都係會有骨,配有芫荽、洋蔥等配料,越煲越入味。食完雞煲想打邊爐配料就要逐樣計錢。
🐔🥢🍲
抵食雞煲小炒

▫️$208 / 2人餐

口水雞

☑️炒小菜:酥脆五香卷 (+$13)
酥脆五香卷

☑️炒時蔬:乾煸肉碎四季豆(+$10)
四季豆炒得香口惹味,調味唔錯,不過會比較油膩。
乾煸肉碎四季豆

乾煸肉碎四季豆
香茅油飯
雞煲
2024-08-11 235 浏览
今日去咗土瓜灣嘅聚寶,試咗個海南雞飯套餐,真係好正!😋雞肉嫩滑多汁,皮薄油亮,完全唔油膩。配埋香噴噴嘅雞油飯,真係一絕!🍗🍚飯粒粒分明,帶有淡淡嘅雞香,食落去有種滿足感。仲有三款醬汁可以揀,辣椒醬刺激味蕾,薑蓉提升鮮味,豉油則為整體加分。🌶️🧄每款醬汁都各有特色,令食物更豐富多樣。套餐仲有配埋清甜嘅菜心,清新爽口,為呢餐增添咗啲健康感。🥬而個紅蘿蔔青蘿蔔豬骨湯亦都唔錯,暖胃又滋潤。🍲整體嚟講,呢個海南雞飯套餐真係物超所值,值得大力推薦畀所有鍾意食海南雞飯嘅朋友!👍期待下次再嚟品嚐其他美食!🎉如果有興趣,不妨約埋朋友一齊去試吓!👥

如果有興趣,不妨約埋朋友一齊去試吓!👥
2024-07-08 194 浏览
第一次食時,已是幾個月前下午,食物品質令我回味,唯獨服務員態度引致無法短期再次光顧。今天我很想食米線,所以決定再來光顧,雖然舖面裝修欠奉,但食物品質實而不華,值得一讚我上次落單是下午茶套餐(海南鷄米線)今次都是海南鷄米線,但飲品今次想嚐試生椰拿鐵,同上次一樣海南鷄和湯米線分碟上,品質依然保持鷄肉嫩滑,湯底是用魚熬制,鮮甜但一點腥味都沒有,有少許糊椒香味,這種烹調技術,值得讚揚㕑師用心最估計不到是生椰拿鐵,椰汁和拿鐵比例好好,有椰汁香味但無搶走咖啡味,互相輝映,Cafe店都無效果,埋單$57元值得推介我諗住唔會再見到幾個月前嘅女服務員,唉!又是她,令次升級版,第一:我點餐時飲品是生椰拿鐵,女服務員即時用(唔想招呼語氣)回答:無呢款飲品,然後我問餐牌有顯示,點解無呢款飲品,女服務員用鄙視語氣(死窮鬼,你比起)要加$12蚊,我即時回應無問題,第二:上次有一杯水提供,今次我唔知要自取,向女服務員提出,她即時訓斥我,內容是她一個人要做好多嘢,唔得閒服待,自己攞,我聽完後,唯有講句唔好意思,第三:海南鷄米線上臺,但醬汁未來,我等左一陣,仲末嚟,起身問女服務員,她不耐煩指左某一位置叫我自取,當我行到

,Cafe店都無效果,埋單$57元
值得推介
要加$12蚊,我即時回應無問題,
,當我行到得豉油並無其他醬汁,我再次問她,她用責罵語氣:問我仲想要D咩
?我回答要醬汁,她指責我貪心
想要多一份醬汁,我叫她睇一睇臺面有無醬汁,何來貪心,她睇到後無言才給一份醬汁,結果是我被該女服務員責駡貪心之後一句對唔住都無

厨師用心制作食物,但服務員態度有問題,一切都枉費,
雖然消費$57元,不能要求有餐桌服務,香港大排檔服務以親切為主,亦不會責駡客人。
香港早年都是大排檔飲食文化,都無出現這種女服務員
下次再來真的要有勇氣

2023-10-05 703 浏览
有眼不識泰山,原來呢條街,對面有舊式牛腩牛雜、有間新式雲南米線,連隔離大家食都執笠亦都有其他車仔麵以及港式食店,原來這間夜晚打邊爐嘅餐廳先至有百幾個好評。這次因為時間趕急,卒之的起心肝試吓佢嘅牛脷,因為之前見過價錢不貴,只是50多元已經有咖喱牛脷飯,因為近期在佐敦那間亞龍咖喱吃過,雖然它的咖喱非常正宗,味道相當好,但是牛脷得四片細細片的牛脷😞,而且又碎,亦都有點兒痴牙,咬不開,滿口痴牙的感覺,我還是喜歡吃這些港式餐廳的咖喱牛脷。看看它的賣相,首先,和飯分開盛載,已經有誠意,咖喱汁雖然不像沙嗲王那種白咖喱帶點甜香或者椰香的感覺,但是面頭有少許白色的應該都是椰汁,咖喱味道普通,輕微帶甜,不會一味死辣,用來配飯也相當不錯,另外這種港式牛脷飯最正就是它的牛脷非常之厚身,另外還有五大塊那麼多,夠厚身可口,不會碎碎的,而且,撥開咖喱汁,你還可以見到牛脷剛剛煎過,中間都帶點紅色,非常鮮嫩的,誠意可嘉。凍檸茶大塊檸檬,夠鮮美,茶本身都夠香濃,算是相當不錯的。反而這間火鍋店的出品相當好,因為其實區內很多餐廳,吃個午飯,份量都差不多,大概都要$50至$60 ,雖然味道都唔錯,但是動輒一個三餸麵都要60幾蚊

這次因為時間趕急,卒之的起心肝試吓佢嘅
牛脷,因為之前見過價錢不貴,只是50多元已經有
咖喱牛脷飯,因為近期在佐敦那間
亞龍咖喱吃過,雖然

看看它的賣相,首先,和飯分開盛載,已經有誠意,
港式牛脷飯最正就是它的牛脷非常之厚身,另外還有
五大塊那麼多,夠厚身可口,

凍檸茶大塊檸檬,夠鮮美,茶本身都夠香濃,算是相當不錯的。

反而這間火鍋店的出品相當好,因為其實區內很多餐廳,吃個午飯,份量都差不多,大概都要$50至$60 ,雖然味道都唔錯,但是動輒一個三餸麵都要60幾蚊;等我講埋俾大家知,土瓜灣如果你唔係食民岱兩餸飯,應該只有紅蘋果街市熟食市場,先至可以搵到$40左右的午餐,
因此,大家價錢都差不多的時候,這兒的咖喱牛脷飯就顯得物有所值
用餐时段
2023-10-03 374 浏览
叫咗中辣嘅雞煲、啲雞唔夠入味中辣亦都唔辣,感覺上係微辣雞嘅肉地好嚡、唔夠嫩滑收呢個價錢、性價比一般如果要做雞煲,應該要好好改善或者收一個平啲嘅價感覺上就會抵啲。
叫咗中辣嘅雞煲、啲雞唔夠入味
中辣亦都唔辣,感覺上係微辣
雞嘅肉地好嚡、唔夠嫩滑
收呢個價錢、性價比一般
如果要做雞煲,應該要好好改善
或者收一個平啲嘅價
感覺上就會抵啲。
外卖自取
2023-06-12 643 浏览
茶餐廳、火鍋、雞煲是香港著名的餐飲文化,各自擁有其獨特的風格和味道。以下是我對這三種飲食文化的評論:首先,茶餐廳是香港著名的餐廳類型之一,以其簡單、快捷、實惠而受到許多人的喜愛。茶餐廳通常提供多種菜式,包括燒味、粥、炒飯、沙律、麵食等等。這些菜式都有著獨特的香港風味,例如燒味飯、炒蝦仁、滑蛋牛肉飯等等。茶餐廳的食物口感豐富,味道濃郁,價格實惠,是香港人日常生活中不可缺少的一部分。其次,火鍋是另一個香港著名的飲食文化,以其熱騰騰、美味和社交性而受到許多人的喜愛。火鍋通常提供多種食材,包括肉類、海鮮、蔬菜、豆腐等等。這些食材可以根據個人口味加入不同的調味料和湯底,例如麻辣、清湯、番茄等等。火鍋的食物口感豐富,味道濃郁,而且可以和朋友一起享受食物和交流,是一種非常具有社交性的餐飲體驗。最後,雞煲是香港傳統的飲食文化之一,以其簡單、美味和滋補效果而受到許多人的喜愛。雞煲通常使用新鮮的食材,包括雞、蔬菜、中藥材等等,這些食材能夠為人體帶來豐富的營養和滋補效果。雞煲的食物口感豐富,味道濃郁,而且有著獨特的香氣和風味,是香港人冬天必吃的傳統美食之一。總體而言,茶餐廳、火鍋、雞煲都是香港獨特的餐飲文化
茶餐廳、火鍋雞煲是香港著名的餐飲文化,各自擁有其獨特的風格和味道。以下是我對這三種飲食文化的評論:

總體而言,茶餐廳、火鍋雞煲都是香港獨特的餐飲文化,它們各自擁有著獨特的風格和味道,能夠為人們帶來豐富的餐飲體驗。如果你來到香港,一定不要錯過這些美食。
2023-06-09 535 浏览
一開始見到“聚寶食軒”這個店名仲以為是食齋的,看一看餐牌才知是重慶雞煲+打邊爐。原本想吃海南雞飯的,但見隔離枱的海南雞有點少就改吃其他,最後在午餐餐牌竟然見到有麻辣雞煲。那當然要試下啦。雖然只是$56連凍飲的午餐,但都好認真,雞煲真是煲上,雞煲醬汁很惹味,少許麻辣,不強烈,又能增加食欲。除了雞肉不太啖啖肉,骨多了些之外,食物真是沒投訴,有飯,仲有一碗例湯送,很滿唯一可改善就是枱有點油,痴笠笠,吃得有點不自在。

2023-06-08
今日雖然成30幾度都阻擋唔到我想打邊爐😂經過見到呢間聚寶食軒都幾多人就一於黎試吓😬一坐低叫返支啤酒爽下先🍻再睇吓餐牌有小菜、雞煲及酸菜魚等等…我哋就點咗酸菜魚打邊爐🤤酸菜魚鍋底入邊有小量芽菜、芫荽、菇🍄及薯粉😊一斤鱸魚片會另上😊小辣味道剛剛好☺️鱸魚下鍋大概4分鐘就食得🤪啖啖魚肉嫩滑無骨👍肩胛肥牛厚切食落牛味算濃😬鮮蝦雲吞雖然唔算大粒但蝦肉大隻新鮮😋蟹子蝦滑夠彈牙😊三個人飲埋啤酒埋單500左右都幾抵食🥳有下次了😎
今日雖然成30幾度都阻擋唔到我想打邊爐😂

三個人飲埋啤酒埋單500左右都幾抵食🥳有下次了😎
  • 酸菜魚
  • 鮮蝦雲吞
2023-05-16 260 浏览
知道土瓜灣有間好出名嘅中菜及火鍋店,所以特登約埋成班friend黎吹水食飯!🌟啤酒🌟一嚟到當然叫番杯啤酒先!啤酒飲落肚冰凍清爽,飲住啤酒食野真係perfect!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌟麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) 🌟呢度嘅麻辣烤鯇魚好岀名!鯇魚十級新鮮,同麻辣汁嘅味道好夾。麻辣香料完完全全咁突出左魚肉嘅鮮味。口感脆口!煮得勁出色!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌟萵筍 🌟顏色翠綠!見到已經覺得好新鮮。入口鮮甜多汁,而且有好香嘅荀味!唔錯!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌟鮮嫩鴨血🌟口感非常滑溜。而且鮮嫩無比。鴨血索左麻辣汁呢精華,令到成個味道更加惹味可口!完全係食到停唔到!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌟脆皮BB夾 (2 隻 )🌟乳鴿外皮炸到非常香脆,肉質超嫩!咬開嘅時候仲有好多肉汁流出來!除此之外,乳鴿醃到好入味。食一啖已經有好香嘅肉味由牙縫到滲出來。超正!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻總括嚟講,呢間餐廳嘅食物質素好高,而且價錢一啲都唔貴!下次一定要帶朋友黎試吓!

2023-05-12 210 浏览
食物味道:🖤🖤🖤🖤餐廳環境:🖤🖤🖤🖤抵食指數:🖤🖤🖤🖤💕紅糖糍粑 $48糍粑炸得香脆真正外脆內軟,配上紅糖甜甜地,大家最後熱辣辣就好食,放得太耐會變硬。💕蟹籽蝦滑 $56一嚿份量適中,分開一嚿嚿去烤魚邊到淥,蝦滑爽口彈牙加埋蟹籽粒好有口感。💕麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238來到香氣四溢,上面有個助熱氣幫助保持溫度,麻辣味足夠味道好惹味,而魚肉細嫩多汁。💕鮮魚卜 $88薄薄一片淥幾秒就足夠,超級滋味又好新鮮,平時食魚得一夠仲要爭住食,依家可以慢慢品嚐。
食物味道:🖤🖤🖤🖤
餐廳環境:🖤🖤🖤🖤
抵食指數:🖤🖤🖤🖤
💕紅糖糍粑 $48
💕蟹籽蝦滑 $56
💕麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238
💕鮮魚卜 $88
2023-05-12 157 浏览
放工同同事一齊去打邊爐,大飲大食先夠盡興🤩一行4人嚟到呢間小店,有得坐卡位夠哂舒服,地板仲無黐立立好乾淨👍🏼👍🏼首先叫咗半條麻辣烤鯇魚,魚難得無泥腥味又夠滑,仲索哂麻辣汁嘅味道,超正!😍食到差唔多時,就可以叫打邊爐料啦🤭我哋分別叫咗安格斯牛小排、鮮魚卜、萵筍 同鮮嫩鴨血😎食材本身都好新鮮,特別係安格斯牛小排油花好靚,每片牛都非常有水準,而且湯底越滾越濃味,建議食完烤魚一定要打邊爐🤩🤩不過我哋最欣賞嘅一定係黃金脆炸魚皮💛咸蛋黃不多不少地包住炸魚皮,絕對係一碟有誠意嘅咸蛋炸魚皮🤤同同事啤一啤,打邊爐真係好開心,而且嘢食又好味,環境衛生企理,應該好快會encore多次🤭🤭

2023-05-11 142 浏览
我一向對羊腩煲都是一般,不過呢間真係要 highly recommend 俾大家。難得同細妹夾岩收工時間,一齊去麻甩地啤一啤佢。。。整返大大杯Hoegarden先🍺🍺🍻首先上菜嘅係安格斯牛小排,肉質靚,肥瘦適中啱啱好,入口爽滑。份量足而且有牛味,正呀!👍🏼鮮魚卜夠曬新鮮,真係唔會腥!個湯滾起上黎係奶白色,真係好吸引✔️🍲當然羊腩煲個個都話係秋冬必食之選!羊腩煲羊肉皮爽肉稔,煲內加入大量枝竹,羊肉大件又厚身,炆得軟淋入味而且不太羶。VERY GOOD!每款菜色都發揮得淋漓盡致,令人一試再試。學細妹講其他的菜都不用上了,直接自己食曬成份羊腩煲就足夠了!

2023-05-10 116 浏览
呢間聚寶食軒好食得來又可以打下卡📸,我哋一入去客店員都好有禮貌而且我搵到一個可以比我靜靜地個位,慢慢傾計,再試下美食。服務真係唔錯而且食物質素都好啱我哋。💡店員一入來就推薦呢個<霸皇辣子雞 (半 )🐥🐥> ,都系我的最愛。香辣鹹香,送飯一流!雞肉食落去之後香氣撲鼻,炸到金黃色的色澤也讓餐桌增添一股幸福的喜氣。<羊腩煲🐏🐏>就系秋冬我地經常食既菜式,味道調校得好,不油不膩,加入生菜和枝竹,口感極佳。羊肉件數目唔少,而且預先爆炒過,令肉質更甘香惹味,不過加埋煲底嘅醬汁,更加惹味。我地傾左好耐,都叫左好多野食。另外,其實交通都好方便好就腳,得閒可以再encore🤗🤗!

2023-05-08 123 浏览
我哋一家人經常會嚟屋企附近嘅聚寶食軒開餐,就腳之餘價錢實惠,嘢食大份足料夠抵食,所以每個星期總有一兩晚會嚟食晚餐😋每次嚟點都忍唔住叫返隻脆皮BB夾❤️❤️油令令嘅乳鴿皮令人好有食慾🤤脆卜卜嘅炸皮好香口,鴿肉有胡椒鹽味,亦都好多肉汁💦另外羊腩煲都係抵食之選😙細size嘅羊腩煲都有成十多嚿大大件嘅羊腩,加埋冬菇、腐竹、馬蹄,就咁食料都好飽了☺️叫多半條麻辣烤鯇魚就啱啱好😎麻辣湯辛香料味重,飲完條脷有少少麻痹,好爽😆 鯇魚夠肥魚油好香,肉又滑又甜,每次食都唔會失望😍餐廳仲有得邊爐雞煲小菜炒飯麵飯⋯⋯咁多選擇又好食,可以成日食到真係幸福啦😚

2023-05-08 102 浏览
放工同朋友聚餐,🧞‍♀️朋友話想食中菜就來呢間中菜館試下。朋友同我都好鍾意食鵝腸,😍見到呢到有豉油王炒鵝腸一定要嗌嚟食下,鵝腸好清爽無乜肥膏,👍🏻師父處理得好乾淨,👅第一次食紅糖糍粑口感煙煙韌韌好似綿花糖軟綿綿,外層均勻沾上紅糖但又唔太甜,好好味。😋😋仲有主角羊腩煲因為我地得三個人所以叫左個細既,怕食唔哂會浪費,👍🏻👍🏻羊腩肥瘦適中食落唔太羶,味道濃郁,好正。除左食物好食,店員服務好到位,而且態度良好。😽下次再約其他朋友仔黎食❤️
放工同朋友聚餐,🧞‍♀️朋友話想食中菜就來呢間中菜館試下。