2018-03-18 603 浏览
星期六晚,共三人去食甜品,坐了約25分鐘,約消費120元。可能他們預定每枱客只可坐十分鐘,消費得個百零蚊。這樣,就有一年軽男服務員連碗拿起我們正在吃的一口,並給予面色趕客,其實服務員可以説「吾好意思,外面人龍太長,你們可否交番張枱」,我們絕對冇問題,而不是不尊重客人沒有一句便食食下叻起你個碗。大家都是耒幫襯支持你的小店,又是客客氣氣的常客,不必坐多十分鐘也這樣趕客既。各位,如果你們準備傾下計,超過20分鐘的話就不要去此店了,反正食甜品選擇很多,甜品味道反正一般,很多很基本的甜點也沒有了。一句,我吾會再去,也會約朋友們轉地方。
“聰嫂星級甜品”除了明星效應外,相信也因甜品質素有水準才有人龍排隊持續好幾年。上週四3月8日晚上9時半首次一試。店外大排長龍,但銅鑼灣耀華街分店入口極其狹窄,本人與其他久候食客均不知道要否取票排隊,年青男店員一臉倔強說在外等位不設取票,但門外人龍連龍頭龍尾也分不清,食客自行“執生”吧!由於我只得一位進餐,很快入座。店舖面積極小,食客卻太多得連幾位店員遞上甜品及落單亦舉步維艱,食客進出一定要互相遷就移步,座位稠密得完全稱得上屬甜品界的譚仔及澳牛!如此“土地供應不足”讓人吃驚,當然不要期望店員服務態度良好。甜品選擇不多,本人點了“士多啤梨涼粉”。半粒士多啤梨配以類似Mövenpick士多啤梨雪糕,當然並非Mövenpick,然而質感是士多啤梨雪芭,涼粉則切成細小方粒放於底下。士多啤梨雪芭清新冰涼,令涼粉口感更添涼快,可惜分量不多,淺嘗不錯。“聰嫂星級甜品”款式不多但見其心思,難怪一直保持人氣人流。不過如打算甜品時間與朋友邊食邊傾,不用考慮。

上週四3月8日晚上9時半首次一試。

由於我只得一位進餐,很快入座。

甜品選擇不多,本人點了“士多啤梨涼粉”。

“聰嫂星級甜品”款式不多但見其心思,難怪一直保持人氣人流。

不過如打算甜品時間與朋友邊食邊傾,不用考慮。
“士多啤梨涼粉”
2018-03-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
$35 (宵夜)
“士多啤梨涼粉”
2018-03-04 779 浏览
從聰嫂在將軍澳寶琳站開始,曾幾何時我也是聰嫂甜品的粉絲,覺得她做的甜品好有 heart, 後來就算是她的女兒承繼,都是品質的保証。今日留肚,讓胃也多點空間給聰嫂甜品。當然因市場的租金和人工的費用颷昇,握殺了很多店的發展空間,但在這裏就不想談本土的政治因素,來談食。一個簡單的蜜瓜涼粉,蜜瓜冰是軟綿和滑的,涼粉就是涼粉,蜜瓜也比較圖片的細,少,也不夠時令新鮮,到了這個地步,聰嫂甜品只是一家有好多分店的甜品屋,給遊客慕名的甜品屋,沒有了當日的衝勁了。

今日留肚,讓胃也多點空間給聰嫂甜品

蜜瓜涼粉
元宵佳節,同朋友食完晚餐,梗係食埋個甜品先夠完滿見到聰嫂好多人排隊,其實都意料中事,所以拎左對面張飛先,然後又返去聰嫂個邊排隊。同朋友一邊傾計,唔經唔覺就已經就到我地,發現先傾左十分鐘。我地都叫左薑汁蛋白,好重薑味,我同朋友都覺得好食
元宵佳節,同朋友食完晚餐,梗係食埋個甜品先夠完滿

同朋友一邊傾計,唔經唔覺就已經就到我地,發現先傾左十分鐘。

我地都叫左薑汁蛋白,好重薑味,我同朋友都覺得好食

2018-03-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-02-27 581 浏览
同事話有優惠券,可以請我們食糖水自己搞出一朵花好香合桃味道和芝麻配搭得非常好芝麻沉底,杏仁茶比較水狀,不太滑選錯配搭有優惠,可以食好野多選擇,下次試其他有雜誌推介及攞獎坐得舒服
用餐时段
熱芝麻合桃露
餐牌
2018-02-18 609 浏览
排晒長龍,突然一班人有大有細,聽到其中一個講佢地識人,幾分鐘就入左去,我地排左成半個鐘終於有位,不過都要分枱坐。味道不過不失,不過預到咁既事,平時唔會寫食評都想寫下。
2018-02-10 496 浏览
出面成日都長期排長龍所以我就嗌咗外賣龍眼冰都幾有特色不錯不錯另外食咗個芒果奶昔雙皮奶, 呢個有啲失望, 因為芒果都幾酸下, 奶昔雙皮奶就不過不失啦 冇想像中咁好食因為 實在太多人爭住去買啦好似
出面成日都長期排長龍所以我就嗌咗外賣
龍眼冰都幾有特色不錯不錯
冇想像中咁好食因為 實在太多人爭住去買啦好似
2018-02-08 464 浏览
食完晚飯諗住一行五人去食甜品 點知好似食快餐咁 ok知你好多人喺出面排隊但你唔洗下下好似趕我地走咁囉 啫係其實我地個個都有份排隊入黎嘅 差唔多食完就係咁想收哂我地啲野 搞到我地都唔好意思食慢少少 之後重要過黎收野嗰陣大唔小心一下大大力踩落我朋友隻腳度但又西哂面唔會講唔好意思 即刻就走左去 去到比錢嗰陣 找番錢比我地完全好似我地奉祉去食咁唔會識講多謝 At least 唔好西口西面啦唔該 黎食個甜品得罪你?至於甜品方面 其實真係一般般 試左個透明紅豆綠茶丸子 成舊野好似食泥膠咁 個綠茶味又奇怪 係得個樣好似幾靚咁 其他嗰啲咩榴蓮冰呀龍眼冰味道正常囉 唔會話真係好好好好食 呢間應該係以後就算冇得比我揀都唔會再去嘅甜品鋪
呢間應該係以後就算冇得比我揀都唔會再去嘅甜品
冰and丸子
2018-02-08
等候时间
15 分钟 (堂食)
2018-02-06 422 浏览
聰嫂甜品要用第三個胃食完晚餐,甜品必定係必需品吧!今日就去左食聰嫂,其實唔係第一次食啦不過次次都掛住食,唔記得影相同寫食評!難得今日記得,就記錄下食左D咩啦黎遠都見到一條長龍個度,你就無黎錯啦!每一個晚上,聰嫂都必定大排長龍的,但今日八點左右就食完晚餐,就排一陣啦!今日八點左右黎,等左大概十五分鐘左右就入到去 還可以吧💕 P.S. 温馨提示:九點左右黎既話要半小時以上雖然天氣甘凍,但係都無阻我每次必食既冰品!呢道最出名既冰品係龍眼椰果冰,龍眼椰果冰,呢度真係世界第一!有好多龍眼肉係入面,椰果又多,好重龍眼味啖啖都好满足!芒果椰果同士多啤梨椰果我都試過,個人認為有小小假,有小小化學味因為我對水果既味道好執著😅😅😅今日就簡左蜜瓜冰,都係不錯之選,有好多蜜瓜同西米係入面,好重蜜瓜味,冰很易入口,好綿!唔會成大舊冰咁!👍🏼朋友就話天氣太凍,一定要食熱野,就叫左個芝麻合桃露,我試左一啖食落都好滑,水準都唔錯!另外,我地仲叫左個芒果奶昔雙皮奶芒果好甜,雙皮奶好滑,兩樣加埋一齊唔會太甜,剛剛好扣分位係,銅鑼灣舖租實在太貴了,串金尺土,所以坐得好逼好唔舒服!而且人太多了,你一食完就會有店員秒速收左個碗
聰嫂甜品要用第三個胃

食完晚餐,甜品必定係必需品吧!
今日就去左食聰嫂,其實唔係第一次食啦
不過次次都掛住食,唔記得影相同寫食評!
難得今日記得,就記錄下食左D咩啦

黎遠都見到一條長龍個度,你就無黎錯啦!
每一個晚上,聰嫂都必定大排長龍的,
但今日八點左右就食完晚餐,就排一陣啦!
今日八點左右黎,等左大概十五分鐘左右就入到去 還可以吧💕
P.S. 温馨提示:九點左右黎既話要半小時以上

雖然天氣甘凍,
但係都無阻我每次必食既冰品!
呢道最出名既冰品係龍眼椰果冰,
龍眼椰果冰,呢度真係世界第一!
有好多龍眼肉係入面,椰果又多,好重龍眼味
啖啖都好满足!
芒果椰果同士多啤梨椰果我都試過,
個人認為有小小假,有小小化學味
因為我對水果既味道好執著😅😅😅
今日就簡左蜜瓜冰,都係不錯之選,
有好多蜜瓜同西米係入面,好重蜜瓜味,
冰很易入口,好綿!唔會成大舊冰咁!👍🏼

朋友就話天氣太凍,一定要食熱野,
就叫左個芝麻合桃露,我試左一啖食落都好滑,水準都唔錯!

另外,我地仲叫左個芒果奶昔雙皮奶
芒果好甜,雙皮奶好滑,
兩樣加埋一齊唔會太甜,剛剛好

扣分位係,銅鑼灣舖租實在太貴了,
串金尺土,所以坐得好逼好唔舒服!
而且人太多了,你一食完就會有店員秒速收左個碗,逼你即刻走,
但overall 食物質素係唔錯的!
建議想試既人中午既時候黎,
會坐得舒服D😉

私心推薦:龍眼椰果冰
其他朋友話聰嫂既榴蓮產品都好好食!
但我個人唔食榴蓮,就分享唔到俾大家聽了

2018-02-02 536 浏览
和同事食完午餐不夠飽,好想食甜品,銅鑼灣有間出名甜品店,同事們大力推介天氣凍,買熱食好些,夏天再試沙冷我們食飯時間快結束,點算啊,有辦法,外賣返公司食好香杏仁味,食落感覺到好滑,而且你會食到杏仁茶有輕微糊狀,不太稀,應該混入牛奶,證明足料,第一次食這間店,超級讚嘩,合桃味飄逸,令人感到意外好吃😋,合桃露食落都好滑及少少糊,越食越愛上它好滋潤木瓜和雪耳,加埋南北杏,甜度適中,飲左暖胃及好養生,非常適合辦公室人士地區方便環境舒服

天氣凍,買熱食好些,夏天再試沙冷

我們食飯時間快結束,點算啊,有辦法,外賣返公司食

生磨杏仁茶

生磨合桃露

南北杏雪耳燉木瓜

好滋潤木瓜和雪耳,加埋南北杏,甜度適中,飲左暖胃及好養生
,非常適合辦公室人士

地區方便

環境舒服

2018-02-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
生磨杏仁茶
生磨合桃露
南北杏雪耳燉木瓜
2018-01-21 598 浏览
是日星期五,女友OT到九點幾,見咁夜佢話唔想食飯,想去食返d甜嘢開心下,就一於來搵聰嫂啦。未去到舖頭,已經見到一條人龍,想食嘅唔需要拎飛,去隊尾慢慢排就得了。雖然前面都有差唔多二十人,但因為流量高,大約十分鐘就有得食了。龍眼嘅甜品唔係好多地方有得食,所以我叫咗呢個龍眼椰果冰。入口非常冰凍,有好濃龍眼味,配埋煙韌嘅椰果同珍珠,辛勞咗一個星期食返碗真係份外醒神。女友叫咗芒果奶昔雙皮奶,芒果好鮮甜,雙皮奶口感幼滑,芒果奶昔配埋雙皮奶味道唔會太甜,食晒成碗都唔會覺得好漏。食完埋單門口人龍都無短過,聰嫂果然係名不虛傳。

食完埋單門口人龍都無短過,聰嫂果然係名不虛傳。
2018-01-19
等候时间
10 分钟 (堂食)
$39 (宵夜)
  • 芒果奶昔雙皮奶
2018-01-19 752 浏览
同舊同事喺銅鑼灣食完聖誕大餐,時間尚早,咁就一齊過黎邊排隊邊吹水打發時間!!!🤣🤣排左半個鐘到啦,五位都唔算好難湊枱,就有位坐了。我當然係叫番呢度嘅名物龍眼椰果冰啦!味道依然很好,冰有冰味(我知唔好笑🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️)刨冰照舊龍眼甜味十足,仲食到龍眼肉絲,唔會覺得係死甜,食完唔會涸喉。椰果正路彈牙,撈埋甜冰一齊食會好啲。抵我排隊黎食😋😋雖然呢晚都幾涼,食完出黎都有些少寒意,不過好食嘅話,唔緊要啦!

龍眼椰果冰

味道依然很好,冰有冰味(我知唔好笑🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️)

2017-12-29
等候时间
30 分钟 (堂食)
$50 (宵夜)
龍眼椰果冰
Tried the longan, durian and mango desserts. Quality of the fruits was great and the sorbet is top class. It's nice... but a little one dimensional at times when its sweetness was overpowering. Ratio of sorbet to other ingredients was too high. The intensity of the sorbet's sweetness begs that it be paired with companion ingredients that are less sweet. However, those ran out too fast because there was too little! Seeing that this shop also served traditional desserts, I was hoping for some fusion of those desserts with its signature icy desserts. Ingredients like tapioca or yam or nuts might be an awesome counter to the sweetness of the sorbets. Wishful thinking but it would be great you know!

The queue outside runs along pretty fast so don't worry if you see a long one when you visit.
  • 榴槤水晶珠
2018-01-04 563 浏览
黎到聰嫂,梗係要食佢最出名既龍眼冰啦! 今次黎果然無令我失望。佢一份睇落正正常常,其實食落都幾大份!每一啖都食到有龍眼肉,又唔會得個甜字,入面仲有原粒龍眼,好足料!Friendly reminder:黎食之前唔好食太飽😂

Friendly reminder:黎食之前唔好食太飽😂
2017-12-27 667 浏览
假期前夕在銅鑼灣找糖水食, 實在有點自討苦吃, 不是人多隊長, 就是因客人太多關係會影響質素, 不過走到聰嫂店前, 又真的不想錯過餐牌沒有太多更新, 希望過年後會有多些新選擇吧!是夜人仍然很多, 等位也等了差不多半小時, 不過糖水入口時, 又覺得值回票價; 最愛的榴槤水晶珠, 榴槤味依然濃郁馥香, 榴槤冰也沒有被淡味, 比起其他糖水店的沙冰冷得牙齒發抖卻只有一陣雪味, 聰嫂的榴槤冰真的好味沒話說

餐牌沒有太多更新, 希望過年後會有多些新選擇吧!

• 榴槤水晶珠