2019-05-27 184 浏览
上次同朋友經過聰嫂,佢強烈推介我食熱合桃露,因太多人無試,早兩晚經過聰嫂,就買碗試下。熱生磨合桃露真係有少少一粒粒合桃嘅口感,唔太甜,濃郁嘅合桃味,食完有滿足感覺,好飽肚

外卖自取
2019-04-19 490 浏览
喺灣仔想食糖水,又唔想行到去銅鑼灣咁遠,最好嘅選擇應該係聰嫂啦!價錢同食物質素都算係成正比,座位闊落,夜深時,人流亦可接受,不過呢間算係咁多分店裡面最早關門嘅一家,想慢慢食,慢慢嘆夜啲,可能都係要去返銅鑼灣啦。食甜品就好個人嘅,我只能夠比個總結大家~份量其實剛剛好,所以食完不會太膩,甜度也剛好。不過推薦大家食啲煲嘅糖水會好啲,啲材料足,夠火候,甜度剛剛好,回頭率高。而啲雙皮奶就相對爭啲,有時食落,感覺係剛剛係急凍櫃攞出來,雪味濃而未及時解凍。仲有樣遺憾嘢,小女好喜歡黑糯米,可惜聰嫂家嘅黑糯米只有凍食。

甜品就好個人嘅,我只能夠比個總結大家~
份量其實剛剛好,所以食完不會太膩,甜度也剛好。
2019-04-13 265 浏览
依間咁出名嘅糖水舖,次次都要排長龍。有自取功能,免去排隊之苦,又食到好食糖水,落完order到取貨只係15分鐘內發生嘅事,有email,有sms提示,好方便,下次會繼續用。
外卖自取
  • 芒果奶昔雙皮奶
2019-04-09 263 浏览
食榴槤糖水不嬲都係食開呢間同埋金滿堂 灣仔呢一間冇乜人 吾需要排隊 不過最近發現聰嫂嘅榴槤糖水俾嘅榴槤分量越來越少 可能物價貴或者通貨膨脹卦😭 榴槤水晶珠好正 一小球既榴槤肉放喺一大球嘅榴槤雪糕上面 再放啲水晶珠波波 啖啖都係榴槤香😍😍 仲試埋佢哋嘅糖不甩 個人覺得一般 就係普通冇餡嘅湯圓上邊放咗啲花生糖🤣🤣
2019-04-05
2019-02-24 330 浏览
之前都有食過其他分店-尖沙咀。水準都唔錯,今次就黎試呢間。因為大家都鐘意食冰。芒果奶昔雙皮奶,芒果超甜,雙皮奶都滑。草莓柳果冰,草莓🍓唔算超甜,但可接受,而且加埋甜甜嘅冰仲有種中和嘅作用。
之前都有食過其他分店-尖沙咀。水準都唔錯,
今次就黎試呢間。
因為大家都鐘意食冰。
芒果奶昔雙皮奶,芒果超甜,雙皮奶都滑。

2019-02-11 257 浏览
話說香港的各種甜品店特別多,聰嫂甜品是來香港必須打卡的店,牌匾很大,是非常醒目的綠色,進入店內就能看到有華仔的親筆題名。 招牌椰果龍眼冰是到店必點的,另外又點了士多啤梨椰果冰。 「椰果龍眼冰」用料實在,每口冰沙都能吃到龍眼肉,甜度適中,口味獨特。 「士多啤梨椰果冰」粉嫩嫩的顏色,酸酸甜甜,很清爽。
「士多啤梨椰果冰」粉嫩嫩的顏色,酸酸甜甜,很清爽。
2019-02-02
  • 椰果龍眼冰
2018-12-18 450 浏览
唔記得聽邊個講聰嫂甜品好食其實想試好耐不過每次見到呢間鋪頭無論咩地區都排晒長龍,所以放棄不過難得今日完咗舞台劇慶功宴同左偽情人同埋老公一齊去搵灣仔附近嘅甜品舖,竟然發現灣仔有聰嫂😱再望下條龍,得五六個人,即排我嗌左龍眼豆腐花,有龍眼肉係啲沙冰入邊沙冰又好有清甜龍眼味道,加上佢啲椰果同類似爆珠嘅物體👏🏻👏🏻👏🏻正我加埋豆腐花簡直係龍眼味嘅豆腐花我另外試咗僞情人嘅榴槤沙冰有榴槤蓉喺面頭啲沙冰又係用榴槤打出嚟👏🏻👏🏻個味濃郁到呢🤪咀刁偽情人都話好味就知係正嘢啦唔怪得知長期都要排隊🙈PS: 我哋嗌甜品嘅時候突然間警鐘誤鳴食到賣單都仲響緊😅有少少影響食甜品嘅心情據聞唔係第一次🤫
唔記得聽邊個講聰嫂甜品好食
其實想試好耐
不過每次見到呢間鋪頭
無論咩地區都排晒長龍,所以放棄
不過難得今日完咗舞台劇慶功宴
再望下條龍,得五六個人,即排
我嗌左龍眼豆腐花,有龍眼肉係啲沙冰入邊
我加埋豆腐花簡直係龍眼味嘅豆腐花

食到賣單都仲響緊😅
有少少影響食甜品嘅心情
據聞唔係第一次🤫

2018-12-15
$45 (宵夜)
2018-11-12 392 浏览
經過灣仔,諗起好耐無吃甜品,於是上網睇下有邊間好吃,所以就去咗近修頓球場既聰嫂甜品, 店鋪光猛,入去坐低無幾耐就有人過來招呼我,然後我點了蜜瓜西米露,我仲好無知問個服務員蜜瓜甜唔甜?服務員只是答算甜,但都係見仁見智!過了差不多10 分鐘,甜品來了,嚇了一跳,吓!!!果幾粒蜜瓜細到差點看不到,真的不能想像,未見過差點要用放大鏡先睇到既水果,只是比粒西米大3-4 倍,天呀,真不知香港物價已飛升到這個地步,很不情願地咬了口,是真的算甜,大約也只是有6-8 粒咁上下,不過西米幾特別,好有咬口,個蜜瓜冰底也是不錯,但整體份量不足,唔值咁既價錢

2018-11-09
$42 (其他)
2018-10-17 572 浏览
灣仔糖水/甜品店好像不多, 只知春園街附近有聰嫂, 見店不用等位, 便入座了。很多時看著餐牌, 產生選擇困難症, 是因為樣樣都想食, 難以選擇。但這次拿著聰嫂的餐牌, 卻是因為每樣都差不多, 無甚麼特別吸睛的甜品, 不知點那個才好。紫薯椰果冰 $48最後點了新出的冰品, 紫薯椰果冰。點選這個甜品, 主要因為它是冰品, 其次是因為有紫薯, 填補另一個胃的空虛感。紫薯味道算濃, 冰和紫薯打碎混和, 質感如泥。 配上少量椰果和水晶珠, 增加口感。

紫薯椰果冰

紫薯椰果冰 $48

2018-10-05
2018-10-13 337 浏览
今日大約中午12點到灣仔店,入去後見有2枱人,但一個待應都冇,以為一陣會出來,睇下餐牌,等左10分鐘依然冇人,我在想莫非如此先進推行無人餐店,但看看四週又看不到有什麼配套,之後其中一枱人埋單,見佢要行去㕑房叫入去話埋單,之後遞錢入去先見有對手伸出來收錢,再過一陣先見有個人攞住甜品給另一枱客,相信成間鋪只有一個人,乜都係佢,我諗諗就算落左order都吾知要等幾耐,所以冇落單就走人,雖然不是什麼繁忙時間,但似乎咁既配套確有點失望!

2018-09-30 371 浏览
曾幾何時,聰嫂絕對是我吃甜品的不二之選😋特別是我最愛的紅豆西米冰😍又便宜👍又好味😋特別是在炎炎夏日吃一個,真的是極之透心涼。但隨着分店越開越多,質素也隨之下降,但價錢卻又成反比😏更令我失望是有些我偏愛的甜品被消失在menu內。所以已經有一段日子没有再光顧,至最近食晏時間途經湾仔舖,突然好想吃個蕃薯糖水,可能因是食晏時間,小小的店內只坐了寥寥幾人,翻開menu再找不到我想要的蕃薯糖水😢失望下唯有隨意點個普通的芝麻杏仁茶,但味道完全不合格😐水汪汪的🤔芝麻及杏仁一點都不香👎我只覺得自己渴着一碗有芝麻及杏仁味道的開水相信以後也沒重臨的理由
相信以後也沒重臨的理由
2018-09-28
2018-09-15 1620 浏览
Happy Friday要ot,唯有收工食返個糖水甜一甜😋🎉灣仔糖水店真係冇乜,係囍帖街附近開左聰嫂當然要試下,灣仔呢間冇銅鑼灣咁大排長龍,可能始終唔係旺區入邊環境幾舒服整潔,樓底又高,真係岩哂happy friday mood🍨🍧🍮🍦聰嫂必食推介之一--芒果椰果冰芒果香甜同味道濃郁,份量都多芒果冰好香滑,入口即溶,芒果味都好濃郁👍🍨,好似成個芒果打成冰咁而非加芒果醬之類椰果清甜爽口,不過西米粒好硬龍眼味十分清甜爽口,又唔會甜到膩,好岩咁熱既夏天食個豆腐花係最驚喜,十分香滑👍😋估唔到同龍眼都可以咁夾味本人唔食榴槤,但聞落味道唔太濃烈,聽友人食落榴槤味幾濃郁同滑身,不過份量少左d😂豆腐花一樣係最驚喜,十分香滑👍😋總括黎講: 環境整潔舒服,食物質素中上,但價錢真係幾一d都唔平💸🍳🍴味道: 7.5/10👩👨服務: 6/10🏠💺環境: 7.5/10💰💸抵食: 6.5/10

聰嫂必食推介之一--芒果椰果冰
芒果香甜同味道濃郁,份量都多
椰果清甜爽口,不過西米粒好硬
芒果椰果冰

龍眼味十分清甜爽口,又唔會甜到膩,好岩咁熱既夏天食
個豆腐花係最驚喜,十分香滑👍😋估唔到同龍眼都可以咁夾味
龍眼豆腐花

豆腐花一樣係最驚喜,十分香滑👍😋
榴槤豆腐花

🍳🍴味道: 7.5/10
👩👨服務: 6/10
🏠💺環境: 7.5/10
💰💸抵食: 6.5/10

龍眼豆腐花
榴槤豆腐花
2018-08-23 398 浏览
朋友知道我十分喜愛榴連 係一個超級榴連控~~~今次帶左我去食灣仔嘎呢間聰嫂甜品鋪😏😏😏叫左朋友大力推介嘎 榴連水珍珠Well ~ 感覺非常淡口 太凍了只可以講吾難食 過得去吧
朋友知道我十分喜愛榴連
係一個超級榴連控~~~
今次帶左我去食灣仔嘎呢間聰嫂甜品鋪😏😏😏

叫左朋友大力推介嘎 榴連水珍珠

Well ~ 感覺非常淡口 太凍了
只可以講吾難食 過得去吧
2018-07-24 341 浏览
今日中午例牌又去生記,因為都唸唔到食D乜好,食完午飯尚早就去聰嫂,入到去都係得一兩檯遊客,小編叫左芒果黑糯米,味道好一般,真係超級唔值39蚊LOR!純粹比租金多過比食物,冇下次。反而小編記得佢地既班戟系唔錯既。下次去聰嫂都係食返龍眼冰或者PANCAKE比較穩陣!唔知典解覺得聰嫂OR聰少既水準都下降梗,冇以前O甘好食,希望只系今日小编唔好彩啦,希望下次再去幫襯會正常返啦!Today we went to Cong Sao Dessert after lunch and ordered 2 traditional sweet soups and 1 thai style glutinous rice. But the quality is not that good, the price is NOT competitive at all. I think 2/3 price belongs to the rent as its in Wan Chai district. Anyway, not worth to try......perhpas its the hot spot to t
Today we went to Cong Sao Dessert after lunch and ordered 2 traditional sweet soups and 1 thai style glutinous rice. But the quality is not that good, the price is NOT competitive at all. I think 2/3 price belongs to the rent as its in Wan Chai district. Anyway, not worth to try......perhpas its the hot spot to the tourists. I will highly recommend 佳佳rather than this.
2018-07-24
2018-07-07 461 浏览
灣仔嘅聰嫂比起銅鑼灣嘅大,同樣小人排隊好多!因為比銅鑼灣嗰間大,又唔係好多人去,所以食完都仲可以坐好耐傾計,都冇俾人趕。咁先係食甜品既好地方架麻!大熱天時,叫咗兩個都係冰!芒果椰果冰,我朋友叫咗龍眼椰果冰+ extra 椰果!芒果椰果冰,OK啦,芒果肉偏甜,好似浸過糖水咁。朋友嘅龍眼椰果冰,好好食呀!龍眼冰好清新,本來以為會好似泰國餐廳飲嗰啲龍眼冰咁,甜耶耶,點知超乎我想像好清身,仲有龍眼肉mix係入邊添!比較推介龍眼冰! !

大熱天時,叫咗兩個都係冰!
芒果椰果冰,我朋友叫咗龍眼椰果冰+ extra 椰果!

芒果椰果冰

芒果椰果冰,OK啦,芒果肉偏甜,好似浸過糖水咁。

龍眼椰果冰