2018-07-01 325 浏览
很久沒有吃聰嫂,以往都是在銅鑼灣買外賣的!今次就方便一些去灣仔店買了椰汁芋頭西米露  &  椰汁涼粉西米露外賣。哇,一向係聰嫂椰汁芋頭西米露嘅fans...今次真係失望到極點,以往香濃入口即溶嘅啖啖芋頭,而家變了水汪汪的椰汁芋頭得幾粒。之前的半芋頭溶已經不復再而我老公點嘅椰汁涼粉西米露,原本想加龍眼(因為見佢有龍眼冰)佢竟然加錢都唔比加....咁算,但我老公話啲涼粉苦嘅....我地兩碗野都食淨大半,我相信我唔會再泥,應該執都唔奇!
很久沒有吃聰嫂,以往都是在銅鑼灣買外賣的!
哇,一向係聰嫂椰汁芋頭西米露嘅fans...今次真係

咁算,但
椰汁芋頭西米露  &  椰汁涼粉西米露
椰汁芋頭西米露
椰汁涼粉西米露
2018-07-01
5 分钟 (外卖自取)
2018-06-07 250 浏览
今日下午無無聊聊既時候突然想食甜品、同事都贊成,所以即刻睇ubereats有冇中式糖水賣。好彩搵到間聰嫂,好過冇啦,否則可能又要叫珍珠奶茶之類既hea嘢。我地3個人叫左3個甜品再加一個芒果班戟,唔夠30分鐘就到啦,確實快過網上外賣平台好多既。抵👍🏼讚我叫左杏仁蛋白茶、質素👌🏽,唔太甜,最鍾意佢夠多蛋白,冇話稀lau lau咁我同事叫左龍眼雪梨、都係非常滋潤既。唔錯。另外同事叫左佢次次都必點既椰汁芋頭西米露,佢都話水準keep到反而最令我地意想不到既係個芒果班戟,正到呢!個芒果超級甜、成舊芒果絕冇欺場!塊皮又薄但又冇漏左d cream出黎,又冇話芒果出水搞到快皮濕左既情況,總言而之就係非常正啦!真係好味過o係西貢食滿x呀!
芒果班戟
2018-06-07
芒果班戟
  • 蛋白杏仁茶
2018-05-08 387 浏览
一細碗外賣龍眼冰$46!?嗌左先知價錢,唔好意思唔要,極度無奈。無一個同事估到要成$46蚊,最多咪價$30,$35?!個個都笑話俾人尹笨!!雖然味道正常,但憑乜收人$46?!不如買思樂冰?一次貴過一次,名過其實隔離起幾棟所謂豪宅,就搞到食碗糖水都咁貴,想逼死人?$46,成本洗唔洗$5?!以後唔會再幫襯

雖然味道正常,但憑乜收人$46?!不如買思樂冰?
一次貴過一次,名過其實

龍眼冰
2018-05-08
外卖自取
2018-04-15 375 浏览
講到甜品又點可以唔睇聰嫂呢?銅鑼灣嗰間分店嘅人流,好多通常都要排好耐隊先可以入到左。但係灣仔呢間就唔使排咁耐,通常一去到就可以直入。我地到訪當日點嘅係蜜瓜冰、芒果冰、龍眼冰、同埋士多啤梨冰。蜜瓜冰係咁多種冰入面最清爽,龍眼冰就有龍眼肉同小爆珠,好清爽同埋好Fresh,夏天食就啱曬。我哋一行四人就share左四個冰黎食,但係份量都好似冇以前咁多,同埋我哋果次食嘅時候嗰時時令唔係好啱,啲水果未夠新鮮,所以有少少失望,希望可以keep到個水準啦!
2018-03-31 393 浏览
復活節假期午餐後想吃甜品,想起這店,專門慕名而來,在短短的大王東街由頭到尾走一遍都看不見,終於在Openrice找出門牌才發現隱藏在另一食店旁。點了餐牌上自命為皇牌之一的楊枝甘露,賣相和材料都不過不失,稍為過甜,沒有驚喜,可是吃到一半,裡面有一小片透明膠紙,可能是某種材料的包裝脫落部分,沒有和店方交涉,付款離開,撇除有加料膠紙不談,味道和甜度都不值$45,也不知用什麼糖調味,之後一段時間口腔都不舒服,同樣感覺只會出現在吃過極重味精之後,未試過吃完糖水會如此,總之是失望,名過其實
2018-03-22 349 浏览
之前同男朋友行街街,為左補償之前元宵冇一齊過,決定夜晚一齊去食甜品補返~ 咁咁附近有聰嫂甜品,於是就黎左了。嗰陣九點左右,有好多人等緊位,等左大概二十分鐘先有位坐。我就第一次食聰嫂,男朋友就食過幾次,佢推介話呢度d龍眼冰好食。於是,佢就叫左個龍眼椰果冰($45),我就叫左個龍眼豆腐花($36)加西米。我嗰個其實唔係好似豆腐花,不過佢真係有粒粒龍眼肉好足料,所以都幾好食,價錢就ok la,都值得去試的。

2018-03-17 325 浏览
应该算是光顾最多的一家甜品店了,但原因不是对他家多满意,觉得多好吃,纯粹只是离得近。这家店开业应该有两年多了,地处湾仔大王东街,离湾仔著名地标the pawn不远,门面有点小,不注意看的话很容易错过。他们家主打的中式糖水吃的比较多的杨枝甘露,芒果,草莓西米露等都还可以吧,感觉他们家冷饮总体上来讲比热饮味道好。来香港如果想吃中式糖水,在他家打卡一下还是挺好的选择。周末晚上可能会排队。最后要吐槽一下服务,真心太差了,偌大一个店服务员不多而且都不太理人的,一个个懒懒散散,估计推行的是苦瓜脸服务吧。

2018-03-17
  • 芒果奶昔双皮奶
  • 榴槤水晶珠
2018-03-02 321 浏览
Ordered 杏仁茶燉蛋白 for afternoon tea. When I received the delivery, it was still quite warm! The almond tea was very smooth without any solids while there was quite a lot of egg white! It was not overly sweet either. Yummy !

2018-03-02
外卖送餐
2018-02-24 348 浏览
一行四人食飽飯去食糖水上一上 OpenRice 先知原來灣仔區都有分店以前淨係去開銅鑼灣以為灣仔區人少啲,原來都好多人喎!龍眼椰果冰 ($45)一向係我第一選擇!質素無變,都係咁好食啲冰充滿住淡淡嘅龍眼味其中一位朋友第一次食,都讚好味椰汁芒果西米露 ($32)好多椰汁,亦有不少果肉無特別大驚喜,勝在穩陣,一定唔會伏薑汁鮮奶燉蛋白 ($35)依個一上枱真係嚇一跳,發現好似水咁稀但原來上面係薑汁奶不過老實講,雖然食落唔錯,但比例真係嚇親薑汁奶 : 蛋白 係 1:1 嘅比例如果多返少少蛋白就好啲
一行四人食飽飯去食糖水
上一上 OpenRice 先知原來灣仔區都有分店
以前淨係去開銅鑼灣
以為灣仔區人少啲,原來都好多人喎!

龍眼椰果冰 ($45)
一向係我第一選擇!質素無變,都係咁好食

啲冰充滿住淡淡嘅龍眼味
其中一位朋友第一次食,都讚好味

椰汁芒果西米露 ($32)
好多椰汁,亦有不少果肉
無特別大驚喜,勝在穩陣,一定唔會伏

薑汁鮮奶燉蛋白 ($35)
依個一上枱真係嚇一跳,發現好似水咁稀
但原來上面係薑汁奶
不過老實講,雖然食落唔錯,但比例真係嚇親
薑汁奶 : 蛋白 係 1:1 嘅比例
如果多返少少蛋白就好啲

2018-02-24
  • 龍眼椰果冰
聰嫂已經同便利店一樣,開到總有一間喺你附近😂 銅鑼灣果間就去得多,而且次次去都排哂長龍。今晚去灣仔利東街食野,先無意中發現灣仔都有聰嫂分店,重點係唔洗排隊!!!叫左一碗芝麻碗同一碗生磨合桃露,兩碗都夠哂香濃,份量亦好足夠,喺凍冰冰既天氣食完碗熱辣辣既中式糖水,個人都霎時踏實左👏🏻👍🏻 喺呢個食碗糖水閒閒地都三十幾四十蚊起跳既香港,聰嫂仲收緊每碗$24呢個價錢,難怪咁多人幫襯,係抵佢越開越多既!

芝麻糊  &  合桃露

芝麻糊  &  合桃露
2018-01-27 316 浏览
今日一行四人黎到灣仔,食完晚飯行左陣又口淡淡想食下野,一於就黎聞名不如見面既聰嫂,睇下係未好似大家咁講咁好食啦!由於黎到時間尚早,大概8點多啲,雖然都係滿座,但都好快有位!龍眼椰果冰:無得頂,好好味,味道好清新,唔止好重龍眼味,係直情有龍眼肉,好好咬口,正芒果奶昔雙皮奶: 芒沖果清甜,雙皮奶亦都好滑口,兩樣配搭一齊又幾match!平時好少食奶類製品既我試左一啖都覺得幾好!蜜瓜椰果冰: 龍眼冰以外既另一選擇,蜜瓜清甜,加埋啲冰,食完係開心同滿足既

2017-08-18
2017-12-30 416 浏览
天氣開始又有少少凍,今晚係灣仔食完晚飯後,去左附近的聰嫂食碗甜品暖暖胃。等了差不多十五分鐘,終於有位啦!見到有張promotion餐牌,又有鍾意既糖水,於是好快就決定叫咩!杏仁茶燉蛋白 ᴴᴷ$34同平時食開有點不同,這裏的蛋白是先燉好,然後上面放上燙滾的杏仁茶。杏仁味很香,蛋白尤其順滑,味道不俗!👍🏻👍🏻薑湯湯丸(芝麻口味)兩碗甜品加ᴴᴷ$10升級芝麻味濃,不過並不突出,薑湯不錯,入口薑味微辛帶甜,吞下立刻感到暖笠笠,可以驅寒!😋😋

杏仁茶燉蛋白 ᴴᴷ$34

薑湯湯丸(芝麻口味)兩碗甜品加ᴴᴷ$10升級

2017-12-29
$39 (其他)
2017-12-04 428 浏览
晚上11:40去到,嗰個好似老板喺度數緊錢,我同佢講話唔該想買外賣,佢粒聲唔出行埋去收銀度用個背脊得住我。咁我就同佢講想要一碗番薯糖水。佢話冇晒熱野,我話唔係12點先閂門咩,佢話11點半熱野就截單,態度非常惡劣。咁我唯有走啦,佢又冇牌寫明11點半就冇熱野,你估我係神仙會預知咩
外卖自取
2017-12-04 309 浏览
聰嫂,每次朋友一聽就話「唔去,費事排隊」但其實灣仔呢間係少d人,仲要係中午時間,今日就同家人食個飯後甜品。由於病病地,所以食個熱椰汁芋頭西米露,無乜特別,當然,我期望係有芋蓉⋯但係無囉家人點了榴連冰及生果涼粉,生果涼粉大大碗都係$48,都有唔少生果,而且都新鮮及清甜。由於我唔食榴連,所以評價唔到喇
聰嫂,每次朋友一聽就話「唔去,費事排隊」

由於我唔食榴連,所以評價唔到喇
2017-12-02
午餐
2017-10-31 491 浏览
同完一班老友記係灣仔傾偈食飯,但大家都意猶未盡,呢個moment梗係食番個糖水再聚多陣先啦。但係由於時間有d夜,好多店舖都收左。一直行到大王東街,見到有勁多人排隊,原來係聰嫂星級甜品呀。以前係銅鑼灣就有食過,勁懷念佢個龍眼椰果冰,但未試過係灣仔食,所以決定同frd等位食。間舖個scale同銅鑼灣個間差唔多,但因為我地有6個人,要等大枱,所以都等左差唔多20分鐘先有位。 咁係等位既時候,個侍應俾左個menu我地睇,睇完之後樣樣都想食。不過經過一輪掙扎之後,大家就決定叫龍眼椰果冰(x3),芒果椰果冰(x2)同埋芒果奶昔雙皮奶。龍眼冰率先登場, 龍眼肉滿滿地融入係d冰,一放入口即溶,味道略帶微甜,有種清新既感覺。再加上椰果西米,成個甜品真係筆墨都難以形容,難怪佢係聰嫂甜品既signature dish。 芒果椰果冰都不比龍眼冰遜色。芒果又香又甜,口感都係入口即溶,但唔同既就係濃濃郁郁既芒果味係個口裏面不斷迴轉。至於個芒果奶昔雙皮奶,個口感又香又滑,奶味比較濃,個感覺好新鮮。

,難怪佢係聰嫂甜品既signature dish。

2017-10-27
$50 (宵夜)
  • 芒果椰果冰
  • 芒果奶昔雙皮奶