2018-02-27
☝🏻其實我係想比四粒半星星先比大家睇張大合照先,之後我會續一去講。晚餐時間經常路過都見坐滿客人,一直都好想入去試試,有時星期六或日門口仲要排晒長龍,係香港做飲食唔容易,仲要係素食店真係難上難啊基本上有朋友試過話掂,我先大膽於約埋朋友一行8人去試下先!多啲人去就可以試更多唔同菜式我都係睇定Openrice 有咩推薦及食評先點菜,希望無伏。☝🏻菜式平均$60-70 需要白飯就另+$10同行7人都點中湯,清清地應該無落味精唔飲中湯朋友可以選擇檸茶、檸水、奶茶、咖啡類飲品,凍飲+$2☝🏻問下侍應姐姐有咩好推薦?佢推薦咗呢碟「椒鹽素鮮魷」大家見到個樣真係麻麻?加返啲椰菜伴下碟都好,不過味道真係唔錯,超級香口碟野好快被清! ☝🏻「古法南乳齋煲」同行朋友一人點一餸,鐘意南乳嘅人會好鐘意,送白飯真係無得頂☝🏻「沙爺芥蘭炒素牛肉」我同行嘅朋友話素牛肉質感好正我就鐘意啲香脆芥蘭!(記得落單時必叫少油,可能炒嘅關係用油會較多)☝🏻呢個不得了!又靚又好食「沙拉奇妙豆腐」呢碟餸一上枱就哇哇聲「靚」外面香脆,裡面有軟豆腐!口感十足,配埋佢啲醬汁好想偷偷食多粒。☝🏻呢個係睇Openrice網友推薦「黑松露炒雜菌」真
☝🏻菜式平均$60-70 需要白飯就另+$10
同行7人都點中湯,清清地應該無落味精
(記得落單時必叫少油,可能炒嘅關係用油會較多)
☝🏻呢個係睇Openrice網友推薦「黑松露炒雜菌」真係無推薦錯!真係好香松露味,蔬菜又夠新鮮,都係記得下次點菜時,少油!呢碟餸我之後返轉頭食過幾次
☝🏻「荷香雲耳蒸素雞」成碟野都有荷葉香,清蒸又少油感覺好一流特別佢啲黑木耳(好似係)好爽脆
☝🏻「老干媽鮮竹粒猴頭菇西蘭花煲」名好長...想食新鮮蔬菜所以叫咗呢碟,味道唔多記得係點,但記得西蘭花好新鮮整得好爽脆
☝🏻「蘿白支竹素羊腩冬菇煲」大家都搶啲白蘿蔔嚟食,支竹都唔錯!好入味好適合送白飯。
☝🏻最後大家睇睇張單,食得夠飽又開心,同行7位朋友都邊食邊讚朋友介紹係得嘅大家要留意食店只收現金,習慣用咭嘅我都要禁定錢先。
我覺得廚師同老闆都花咗唔少心思去整理菜式及醬汁上,價錢亦非常大眾化,見有唔少老人家及一家大小去光顧,唯一坐位比較迫,仲有就係大家點菜時記得叫「少油」!我之後再同朋友去食3456次,發現少油嘅菜式真係仲正(個人意見)多謝收睇❤️