鍾意牛舌的你,千祈唔好錯過呢間隱藏於觀塘熟食中心的高質牛舌專門店——勝田牛舌專門店!今次過嚟試食,食完之後真係好surprise😍😍店舖位於駿業熟食市場1樓,位置可能有啲隱蔽,但冇諗過熟食中心入面會有咁高質嘅食肆🙂‍↕️🍱 店內主打各款牛舌定食,最平只需$58就可以食到一份豐富定食,包括:白飯、糖心蛋、時蔬,夠晒飽肚。如果想食得更豐富啲,加多$20就有小食同飲品,CP值爆燈🙌🏻🙌🏻🥩 仙台風燒牛舌定食今次最驚艷嘅一定係佢哋招牌嘅「仙台風燒牛舌定食」!牛舌厚切,但咬落完全唔韌,反而好有爽口,外皮燒得微焦,帶點炭香,配埋佢特製嘅燒汁,真係一試難忘。食落去啖啖肉香、超爽口,送飯一流。🐮法式紅醬煮牛肉定食鍾意再多啲口感比較淋嘅,可以試下「法式紅醬煮牛舌定食」,份量一樣咁多,汁香入味,啖啖都好滿足🤤🍟 小食除咗主食,佢哋嘅小食都唔可以錯過。尤其係「牛舌薯餅」同「炸魷魚鬚」,兩款我都試咗牛舌薯餅:外脆內軟,咬落仲有啲肉香,好特別。炸魷魚鬚:炸得金黃酥脆,但保留住魷魚嘅煙韌口感,一啲都唔油膩🧋 自家製飲品|泰奶+檸檬茶飲品方面都唔馬虎,佢哋嘅「自家製泰式奶茶」夠晒香滑,唔會太甜,奶味突出;「檸檬茶」亦

🥩 仙台風燒牛舌定食

🐮法式紅醬煮牛肉定食

🍟 小食

牛舌薯餅:外脆內軟,咬落仲有啲肉香,好特別。

🧋 自家製飲品|泰奶+檸檬茶
飲品方面都唔馬虎,佢哋嘅「自家製泰式奶茶」夠晒香滑,唔會太甜,奶味突出;「檸檬茶」亦都好清新,解膩一流。兩款都係+$20套餐入面可以揀,非常抵飲

總結一下,呢度真係好啱觀塘打工仔嚟食🤣
定食味道出色,份量足,小食飲品都有驚喜,$100樓下已經食得超滿足❤️
6天前 0 浏览
呢家改良後,招牌仙台風牛舌芯定食分120g、180g份量,主食照舊提供麥飯/麥麵選擇,不過完全無諗過飯量誇張到好似有兩碗😂 少食澱粉嘅記得叫少飯另一個招牌之一嘅吉列牛舌定食,一份裡面有3件牛舌、2件牛舌薯餅用米糠炸法特別鬆脆,牛舌一梳梳肉,厚度對食肉獸嚟講幾滿足,只係外皮乾身少少;薯餅整體好軟滑反而幾驚喜,裡面肉粒唔會切到好細粒,而且加$20有多份小食同飲品真係好抵,單價一份小食都已經$25前菜配搭嘅蔬菜好新鮮,成個定食只用簡單調味,係毫無負擔嘅一餐

用餐优惠
試食活動
觀塘駿業街街市有好嘢食,勝田牛舌專門店適合觀塘嘅返工食lunch,CP值高,成個set 有飯、有糖心蛋沙律,最平先$58,仲可以加$8有樽仔飲品,唔想食咁多都有健康餐一定要試牛舌,夠曬厚煎得香,加埋檸檬汁,味道更有層次,適合送飯。另一個定食吉列牛舌配牛舌薯餅,牛舌同薯仔味道好夾,好脆口,同埋都好大嚿,食得多都唔會覺得熱氣仲有其他炸物,例如炸魷魚、炸餃子,味道都好好,加$20 就有一個小食和飲品,值得一試

6天前 0 浏览
觀塘打工仔誠意推介!午餐又多個選擇啦!喺駿業熟食市場開左間日式料理小店 ,價錢合理,真心CP值好高,主打牛舌,有好多唔同款式既牛舌料理,咖哩、吉列、牛舌肉燥等等。最平$68就食到厚切牛舌定食😋午市真係勁多打工仔排隊食,入面都唔係好多位咋,如果lunch出去食真係要早d去攞位先!-🍜仙台風燒牛舌定食極尚($68/120g $98/180g)✔️定食包咗冷蕎麥麵/小麥飯+沙津✔️+$20 再有埋小食+飲品,勁抵!有自家製冷泡茶/奶茶/汽水今次一嚟就叫左個極尚 想食得滿足d!🤣180g有超過10塊厚切(應該唔係用熟成前去磅😹) 平時食開都係得6-8舊🥹呢度雖然稍為冇咁厚,$100內咁多舊真係超滿足!配埋特製燒汁+少量檸檬汁+芝麻勁香勁夾!牛舌邊位烤到微焦,舌芯熟度啱啱好,唔會過熟 ,食落軟腍腍!可以揀配搭冷蕎麥麵,夏天食可以消暑!不過我都係中意配飯🥟雞皮餃子煎到個雞皮好香!面頭脆脆地,裡面有大量蔥同好似有少少筍 口感同味道超豐富!值得一試!🍤蟹肉忌廉薯餅外層香脆 又唔太油膩 creamy口感!都夠熱辣辣

✔️定食包咗冷蕎麥麵/小麥飯+沙津
今次一嚟就叫左個極尚 想食得滿足d!🤣
配埋特製燒汁+少量檸檬汁+芝麻勁香勁夾!
牛舌邊位烤到微焦,舌芯熟度啱啱好,唔會過熟 ,食落軟腍腍!
可以揀配搭冷蕎麥麵,夏天食可以消暑!不過我都係中意配飯

🥟雞皮餃子

🍤蟹肉忌廉薯餅
外層香脆 又唔太油膩 creamy口感!都夠熱辣辣

所謂「美食在民間」聽喺觀塘返工嘅朋友👭講駿業熟食市場有間牛舌專門店平靚正👍🏻咁梗係要試吓啦🤣我哋叫咗👇🏻🌟極尚仙台風燒牛舌定食🌟$98 +$20升級套餐 X2 套餐配有:1份小食同飲品🥤牛舌燒得啱啱好🫶🏻煙煙韌韌有咬口❤️厚實得嚟又有口感😋大細都切得好適中,不愧為牛舌專門店👍🏻小食揀咗✨港式牛雜✨有牛肚、牛腸同牛腩🐂全部都好入味😋又腍又好咬口,牛腩仲肥瘦均勻添🤩真係好有喺街邊舖食嘅風味😍✨雞皮餃子✨好juicy 👏🏻一咬落去,就有啲汁流出嚟,出面煎到脆脆哋,入面就可以食到雞皮嘅嫩滑😋真係好出色❤️✨自家製冷泡(桂花烏龍)✨淡淡嘅桂花香氣同濃濃嘅烏龍茶好夾🍵仲可以消吓滯,唔怕食到肚脹脹😂✨自家製冷泡(青柑普洱)✨青柑嘅味道同普洱嘅香濃相輔相成🥰依家天氣熱☀️飲就最啱🌟法式紅醬煮牛舌定食🌟$58 +$20升級套餐紅醬好濃郁,好適合撈飯食👍🏻而牛舌超入味😋每食一啖都有滿滿嘅醬汁流出,真係食到停唔到口😍✨唐揚魷魚圈✨出面炸到脆卜卜,入面嘅魷魚嫩滑🦑神奇嘅係,雖然係煎炸嘢,但係都唔係好覺得熱氣,滿分💯✨自家製泰式奶茶✨濃郁嘅茶香🍵香甜嘅奶香🥛香料的氣味🌿帶嚟苦、甜、香三種味道互相融合同襯托🫰🏻呈現出獨

我哋叫咗👇🏻

青柑嘅味道同普洱嘅香濃相輔相成🥰依家天氣熱☀️飲就最啱

🌟法式紅醬煮牛舌定食🌟$58 +$20升級套餐

✨唐揚魷魚圈✨

✨自家製泰式奶茶✨

濃郁嘅茶香🍵香甜嘅奶香🥛香料的氣味🌿帶嚟苦、甜、香三種味道互相融合同襯托🫰🏻呈現出獨特嘅泰式風味😋

🌟大根炆牛舌定食🌟$58

大根同牛舌都炆到好腍😋同埋好入味🥰牛舌嘅口感較腍身啲,唔係好煙韌,配埋大根同個汁真係可以食多幾碗飯🤤

👅勝田牛舌專門店 (觀塘)

📍觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓42

🥩 仙台風燒牛舌定食 極尚180g HK$98・味道:​牛舌好彈牙多汁,切到一口size,易入口!燒到啲牛脂香好出,加埋檸檬同埋小小照燒醬甜味,整體夠fresh~牛肉汁多濃郁,配蔬菜盤同蕎麥飯,大份飽肚!・口感:嫩口彈牙!👅 吉列牛舌配牛舌薯餅定食 HK$58・味道:​牛舌薯餅好綿密,啲牛舌都打成蓉,有牛肉香嘅,如果留返啲牛舌粒更好!吉列牛舌一咬開起晒肉絲好似好柴咁,其實食落還好喎,的確偏熟嘅但未到會攝耳罅,個炸皮夠薄夠脆,配埋個甜嘅醬油膏,呢個價錢冇投訴~・口感:炸皮脆,牛舌唔好overcook就好了~🍗 雞皮餃子 套餐價+$25・味道:​雞皮炸得夠乾身唔油,餡料豐富啖啖肉,咬落有汁爆出嚟,加埋雞油幾香口好食・口感:脹卜卜,好食!🍗 蟹肉忌廉薯餅 套餐價+$25・味道:​呢個幾香蟹肉同忌廉味,同樣炸得脆口乾身唔油膩。・口感:正常發揮。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:呢個熟食市場真係卧虎藏龍,之前介紹過嘅港式炒飯店、越泰好西都喺度,呢間良心牛舌小店,附近打工仔要朝聖一波!
🥩 仙台風燒牛舌定食 極尚180g HK$98

・口感:嫩口彈牙!

👅 吉列牛舌配牛舌薯餅定食 HK$58
・口感:炸皮脆,牛舌唔好overcook就好了~

🍗 雞皮餃子 套餐價+$25
・口感:脹卜卜,好食!

🍗 蟹肉忌廉薯餅 套餐價+$25
・味道:​呢個幾香蟹肉同忌廉味,同樣炸得脆口乾身唔油膩。
・口感:正常發揮。

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
2025-05-28 0 浏览
星期六同屋企人去咗食,味道幾好。「極尚」仙台風燒牛舌(蕎麥麵)呢個定食好豐富,有牛舌同蕎麥麵外,仲有沙律同埋糖心蛋。佢嘅牛舌有厚度,而且有咬口,調味都唔錯。佢嘅蕎麥麵冰冰涼涼,而且順滑,好味。蒲燒鰻魚飯佢嘅鰻魚飯都整得幾好,鰻魚新鮮,個鰻魚汁都好濃郁,撈埋白飯一齊食,好夠味。唐揚魷魚圈魷魚好鮮甜,比出面果啲好食好多。雞皮餃子雞皮餃子皮薄餡多,而且外皮脆,好食。牛舌薯餅我諗唔係好多地方有得食,呢個牛舌薯餅炸得好香脆,而且好大嚿。叫定食加$20就可配小食同飲品,都算抵食。
星期六同屋企人去咗食,味道幾好。

「極尚」仙台風燒牛舌(蕎麥麵)

蒲燒鰻魚飯

唐揚魷魚圈
魷魚好鮮甜,比出面果啲好食好多。

雞皮餃子
雞皮餃子皮薄餡多,而且外皮脆,好食。

牛舌薯餅

叫定食加$20就可配小食同飲品,都算抵食。
2025-05-28 0 浏览
今天我們突然很想吃牛舌和日本餐。放工後到觀塘熟食市場尋找快速餐點。走到一個角落時,我發現了一家專賣日本牛舌的餐廳,牛舌便當套餐的價格相當實惠,於是我毫不猶豫地點了這道菜。雖然可以單點牛舌,但是吃便當感覺化算一點。除了牛舌,令我驚訝的是,小食份量之多幾乎讓我無法全部吃完。那個蟹薯蓉餅內涵真的很豐富。 圓形脹卜卜的那一個炸物令我吃到停不了口。但吃這個也飽了一半,再喝了個凍茶。我們一共吃了二百多塊。二人份量充足有餘。
  • 牛舌套餐
2025-05-27 0 浏览
今日經過觀塘試吓去熟食市場搵嘢食,結果我搵到一間牛舌專門店!我平時都好鍾意食牛舌,但唔係間間做得好食,入去試吓,竟然真係有意外驚喜!我朋友唔食牛,佢叫咗豬軟骨,我就一定係食牛舌,個牛舌真係超級好食,我唔知佢用咩方法係燒得好香,而且啱啱好!叫咗兩個套餐,一個係配冷麵,一個係配紅米飯,我鍾意食飯多啲!而且都有份生菜沙律,份量啱啱好,均衡嘅一餐,最緊要係價錢都唔係貴,高質嘅牛舌幾十蚊就有一餐!性價比超高極度推薦喜歡食牛舌嘅朋友一定要去試!
極度推薦喜歡食牛舌嘅朋友一定要去試!
  • 仙台風燒牛舌
2025-05-21 0 浏览
駿業熟食市場都出名多野食,好多打工仔嘅高性價比飯堂!午市真係坐無虛席㗎!朋友帶左我去佢食開嘅餐廳,望見個餐牌,就知老闆識做生意,有健康餐!🍱仙台風燒牛舌定食極尚(180g) $98- 朋友係牛魔王,叫左大份量嘅牛舌定食,牛舌嘅油香加上特製醬汁更滋味!🐟香草紐西蘭魚柳定食 $58- 健康餐之一,香草魚柳烤得好,調味得宜帶出魚嘅鮮味,配上麥飯同蛋菜沙律,成個餐真係好健康呀🧆牛舌薯餅 $28- 第一次食用牛舌做餡嘅薯餅,口感比一般可樂餅有層次,值得一試🥓港式牛雜 $25- 估唔到呢個價錢有咁大碗,牛雜煮得好軟冧又入晒味,如果有埋辣椒油就一百分🥟雞皮餃子 $25- 脹卜卜嘅雞皮餃子,外脆內軟,熱辣辣更添風味 🥨唐揚魷魚圈 $25- 炸魷魚圈加美乃滋係絕配,惹味嘅魷魚圈,煙煙韌韌,小食一流🧊自家製冷泡茶 $8試左個桂花烏龍,好香嘅桂花味。🧊自家製泰式奶茶 $8奶茶好香濃,唔太甜,推介

🍱仙台風燒牛舌定食極尚(180g) $98

🐟香草紐西蘭魚柳定食 $58

🧆牛舌薯餅 $28

🥓港式牛雜 $25

🥟雞皮餃子 $25
- 脹卜卜嘅雞皮餃子,外脆內軟,熱辣辣更添風味

🥨唐揚魷魚圈 $25

🧊自家製冷泡茶 $8
試左個桂花烏龍,好香嘅桂花味。

🧊自家製泰式奶茶 $8
奶茶好香濃,唔太甜,推介
2025-05-16
2025-05-20 0 浏览
cp值很高🙆🏻‍♀️牛舌很厚偏鹹👍🏻配飯吃得蠻過癮的120克有6塊 午餐我覺得剛好再多會有點膩配菜中規中矩溏心蛋還不錯👌🏻可是玉米筍有酸味🧏🏻‍♀️米飯給很多 男生也能吃飽胃口不大建議少飯或半飯熟食中心的衛生有點差店舖是蠻乾淨的 可是冷氣不太夠外賣自取會比較理想
cp值很高🙆🏻‍♀️

外賣自取會比較理想
2025-05-07
午餐
特選牛舌套裝
今次探店係觀塘地道小店 好適合觀塘嘅返工族🥹佢哋主打性價比極高嘅牛舌定食❤️‍🔥今次介紹嘅大部份都係$58 定食仲包麥飯或蕎麥麵,溏心蛋同蔬菜😋認真飽肚之餘牛舌仲有好多花款👍🏻仙台風燒牛舌定食 (180g) $98 ✨用咗牛舌最軟嫩嘅芯部位置,食落爽口惹味,牛舌邊位烤到微焦,帶點焦香味特製醬汁同芝麻碎增加咗牛舌嘅鹹香呢個定食另有$68 120g可以選擇咖哩牛舌定食 $58🍛咖哩汁味道濃郁,帶少少甜味同香料味牛舌煮過後好柔軟,用汁配埋麥飯食幾滿足值得一讚有牛舌好多舊仲好厚肉,呢個價錢好抵吉列牛舌配牛舌薯餅定食 $58💗將牛舌整成吉列風味同薯餅幾創新,吉列牛舌炸粉唔厚,外脆內軟,炸到金黃色好吸引牛舌薯餅內餡好似薯蓉幾creamy今次仲食咗幾款小食🙌🏻包括蟹肉忌廉薯餅、雞皮餃子同唐揚魷魚圈,小食質素唔馬虎,我就特別鐘意雞皮餃子夠脆夠惹味✨叫套裝+$20就有得揀一款$25小食仲跟一款飲品飲品有得揀自家製無糖茶、自家製泰式奶茶、可樂同Zero 夠曬豐富~勝田。牛舌專門店 📍觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓42🚇港鐵觀塘站 A2出口,步行約6分鐘星期一至五:11:30- 20:30星期六:11:30
今次探店係觀塘地道小店 好適合觀塘嘅返工族🥹
佢哋主打性價比極高嘅牛舌定食❤️‍🔥
認真飽肚之餘牛舌仲有好多花款👍🏻

仙台風燒牛舌定食 (180g) $98 ✨
用咗牛舌最軟嫩嘅芯部位置,食落爽口惹味,
牛舌邊位烤到微焦,帶點焦香味
特製醬汁同芝麻碎增加咗牛舌嘅鹹香
呢個定食另有$68 120g可以選擇

咖哩牛舌定食 $58🍛
咖哩汁味道濃郁,帶少少甜味同香料味
牛舌煮過後好柔軟,用汁配埋麥飯食幾滿足
值得一讚有牛舌好多舊仲好厚肉,呢個價錢好抵

吉列牛舌配牛舌薯餅定食 $58💗
將牛舌整成吉列風味同薯餅幾創新,
吉列牛舌炸粉唔厚,外脆內軟,炸到金黃色好吸引
牛舌薯餅內餡好似薯蓉幾creamy

今次仲食咗幾款小食🙌🏻
包括蟹肉忌廉薯餅、雞皮餃子同唐揚魷魚圈,
小食質素唔馬虎,我就特別鐘意雞皮餃子夠脆夠惹味✨
叫套裝+$20就有得揀一款$25小食仲跟一款飲品

勝田。牛舌專門店
📍觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓42
🚇港鐵觀塘站 A2出口,步行約6分鐘
星期一至五:11:30- 20:30
星期六:11:30-14:00
觀塘出名多野食 估唔到觀塘街市有一間牛舌專門店,呢間餐廳既定食好多選擇,每份餐點均搭配麥飯或蕎麥麵,仲有糖心蛋及沙律 🥗。加$20仲可以多一份小食及飲品,CP值好高!🔥 仙台風燒牛舌定食極尚$98 (180g) 牛舌份量充足,厚度適中口感爽彈,燒烤後的香氣撲鼻而來,搭配麥飯更是令人回味無窮,絕對是牛舌愛好者的必試之選。🥩 牛舌肉躁配薄燒牛舌定食$58 薄燒牛舌細膩柔嫩搭配香濃肉噪,口感層次豐富且帶有嚼勁,係另一款值得叫既定食。🐟 香煎挪威三文魚定食 $58 三文魚煎至金黃誘人,魚皮酥脆而且魚肉則細嫩多汁,完全沒有乾柴或腥味的問題。三文魚餐營養豐富又好味😋既選擇!🥢 升級套餐加碼!食咗港式牛雜 + 牛舌薯餅,港式牛雜份量十足, 有牛肚、牛腸和牛腩完全可以當主餐,牛舌薯餅外脆內軟,口感豐富,好味到停唔到口!☕️多款係自家製飲品,叫左泰式奶茶,茶味濃郁順滑滿分!💰真心價格合理,大件夾抵食,無論是牛舌定係三文魚,大胃王一定會好滿足。在觀塘附近既打工仔,絕對值得黎一試! ✨

🔥 仙台風燒牛舌定食極尚$98 (180g)

🥩 牛舌肉躁配薄燒牛舌定食$58

🐟 香煎挪威三文魚定食 $58

☕️多款係自家製飲品,叫左泰式奶茶,茶味濃郁順滑滿分!

2075 浏览

• 仙台風燒牛舌定食
2025-05-12 0 浏览
呢日又係觀塘,發掘觀塘美食,係觀塘熟食市場入面原來有好多好食餐廳,入去同走嘅時候都分別見到不少人流。除咗牛舌好味之外,推薦煎三文魚非常香滑,仲有冷蕎麥麵,解暑一流。💞香煎挪威三文魚餐 三文魚煎得外脆內香滑,$58一個餐嚟講真係冇得彈。💞「極尚」仙台風燒牛舌餐轉咗冷蕎麥麵,非常好味。牛舌七成熟,中間仲係粉紅色軟腍腍。💞港式牛雜💞牛舌薯餅20幾蚊一份嘅小食,份量一點都不少。仲有自家製冷泡茶同埋奶茶都係必飲,係幾好飲。套餐價錢$48起,性價比高。

💞香煎挪威三文魚餐
三文魚煎得外脆內香滑,$58一個餐嚟講真係冇得彈。

💞「極尚」仙台風燒牛舌餐
轉咗冷蕎麥麵,非常好味。牛舌七成熟,中間仲係粉紅色軟腍腍。

💞港式牛雜
💞牛舌薯餅
20幾蚊一份嘅小食,份量一點都不少。

2025-05-12 0 浏览
早幾日同同事去咗駿業熟食市場食lunch,試咗呢間日式牛舌專門店,估唔到有驚喜,簡直係平靚正牛舌肉燥配薄燒牛舌定食牛舌肉燥份量都唔少,入面仲有菇粒;而牛舌食落幾煙靭,仲落左黑椒,牛味好出。飯嘅份量可以話係超多男人都未必食得曬所有定食都配左溏心蛋、沙律同飯,好健康。日式豬軟骨飯定食豬軟骨份量好多,食落好軟好冧,炆得幾入味,汁都俾得好夠,撈埋飯食好惹味雞皮餃子我第一次食呢種餃子,都唔錯。個外皮炸到好脆,但個餡仲keep到好多汁。唐揚魷魚圈炸得好脆,入面d 魷魚仲保持到好彈牙好爽口,而且以小食黎講份量都幾多蟹肉忌廉薯餅呢個薯餅我極度推介!!佢外面炸到好脆,但咬落去入面就會feel到忌廉薯蓉好滑溜,d 蟹肉唔腥而且同其他餡融合得好好。如果唔係飽,我想叫多幾碟桂花烏龍茶兩個定食都有配埋冷泡茶,大大支而且已經泡到桂花香味道好夠濃,食咁多野飲返支真係好清新消暑

牛舌肉燥配薄燒牛舌定食

男人都未必食得曬
所有定食都配左溏心蛋、沙律同飯,好健康。

日式豬軟骨飯定食

唐揚魷魚圈