2024-10-20 1275 浏览
秋風起,又想起熱騰騰的煲仔飯了!在油麻地的興記煲仔飯店,更是經常光顧的店舖,每次有外國回來的家人和朋友,都喜歡帶他們到這裡吃飯,不僅能品嚐香港地道小菜,更能體驗大排檔飲食文化。必點 - 啫啫通菜煲是我們每次來必點的菜式,搭配香濃惹味的蝦醬翻炒。每一口都能感受到蔬菜的鮮甜與香氣,令人停不了口。椒鹽粟米點了一個新品 - 椒鹽粟米,切成半條的栗米,撒上一層香辣的椒鹽,辣味加上栗米原來的甜味,香脆之餘還十分惹味,讓人忍不住一口接一口。無論是作為下酒菜或小菜,都是絕佳的選擇。必點 - 鼓椒炒蜆新鮮的蜆與鮮香的鼓椒一起翻炒,味道鮮美,口感滑嫩。每一口都能品嚐到海鮮的鮮甜,搭配米飯更是絕配。蒜蓉蒸聖子皇這道蒜蓉蒸聖子皇以簡單的蒜蓉和粉絲一起蒸煮,蒜香四溢,粉絲吸滿海鮮的鮮味,聖子肉質鮮嫩,蒸至恰到好處,是海鮮愛好者的最愛。臘腸排骨煲仔飯臘腸和排骨,配上香噴噴的米飯,煮至底部微焦,形成誘人的鍋巴。每一口都是幸福的滋味,讓人回味無窮。必點 - 油鴨脾煲仔飯油鴨脾與煲仔飯果然是絕配,油鴨脾的油香滲透進每一顆飯粒,令飯粒更加香。肉質鮮嫩、醬汁濃郁,搭配米飯,簡直是味蕾的饗宴。這家煲仔飯店不僅長期吸引大量外國

必點 - 啫啫通菜煲

椒鹽粟米

必點 - 鼓椒炒蜆

蒜蓉蒸聖子皇

臘腸排骨煲仔飯

必點 - 油鴨脾煲仔飯

這家煲仔飯店不僅長期吸引大量外國遊客,更是不少本地人喜愛的飯店,可說是油麻地的美食標誌。

興記菜館 (油麻地)
📍油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖
2024-10-06 1143 浏览
附近睇完戲後搵食,經過見到很多人便一試。叫左煲仔飯,選了雞,幾滑而煲底飯焦都好味。椒鹽肉排,少少辣但惹味。粉絲雜菜煲,正常清淡,當然要叫支啤酒啦!幸好座位靠牆坐可以慢慢傾和食。
2024-09-21 1111 浏览
今次嚟到廟街食打冷🥰🥰呢間係好出名食煲仔飯🤩🤩不過今次我食左幾個小菜🤤🤤魚香茄子煲呢個送飯一流魚香味夠濃😄啫啫雞煲雞嘅肉質夠滑嫩夠味道❤️肥美炸大腸皮脆內軟入口多汁🥰🥰同埋必叫炸蠔餅一定要點魚路🤤🤤👍呢間係我多次嚟食嘅其中一間餐館👍💪佢嘅小菜,海鮮,保仔飯💪✌️其實都遠近馳名!✌️‼️下次可以食埋炸軟殼蟹‼️今次冇叫到下次一定要食食到舐舐脷🤤🤤🤤#食評 #美食 #旺角區 #廟街 #打冷
今次嚟到廟街食打冷🥰🥰
呢間係好出名食煲仔飯🤩🤩
不過今次我食左幾個小菜🤤🤤
魚香茄子煲呢個送飯一流魚香味夠濃😄
啫啫雞煲雞嘅肉質夠滑嫩夠味道❤️
肥美炸大腸皮脆內軟入口多汁🥰🥰
同埋必叫炸蠔餅一定要點魚路🤤🤤

👍呢間係我多次嚟食嘅其中一間餐館👍
💪佢嘅小菜,海鮮,保仔飯💪
✌️其實都遠近馳名!✌️

• 炸蠔餅
  • 脆皮炸大腸
  • 煲仔飯
2024-06-22 1859 浏览
價錢貴,份量少,性價價比很低。食物也不好吃,鱆魚雞肉煲仔飯,鱆魚冇味及細到見不到;椒鹽瀨尿蝦,黏殼空心,不新鮮。其他菜式也不怎樣,是我吃過最差的餐廳了。而衛生也不見得好,筷子也直接扔桌上。服務生態度差。相信本地人試了一次,就沒下次。旅客如見到此帖,也是個提醒。

而衛生也不見得好,筷子也直接扔桌上。

服務生態度差。

相信本地人試了一次,就沒下次。旅客如見到此帖,也是個提醒。

2024-06-08 1812 浏览
昨晚去到興記菜管食飯叫咗一個臘味煲仔飯小炒王,煎蠔餅。嗰個臘味煲仔飯份量少得驚人,臘味同飯都ok可入口,但係煲燶曬成煲飯得兩碗仔,飯價錢不合理,問過職員是這樣的窿到咁樣都可以出得畀客人,佢話煲飯冇問題我叫佢食咗佢佢轉身就走了態度不知所謂。第二個家鄉小炒王用菜頭韭菜花魷魚一啲香味都冇,連最基本嘅蝦乾都唔落,難食到嘔,又淋淋。第三個煎蠔餅,完全冇味跟一,碟辣椒醬鹹到七彩,跟碟辣椒醬比客。應該跟魚露。整體成餐飯評分得30分都唔知點解咁多人幫襯是否香港人唔識食,就還是食個名。
昨晚去到興記菜管食飯叫咗一個臘味煲仔飯小炒王,煎蠔餅。
小少皇
煎蠔餅
煲仔飯
2024-06-07
2024-05-20 3396 浏览
每年都會有想起煲仔飯的時候!雖然剛過去的冬天最常吃的煲仔飯就是連鎖快餐店的外帶出品,不過還是想吃一下正宗的!白鱔油鴨煲仔飯 $120興記煎蠔餅 $50(小) $95(大)很想吃白鱔煲仔飯,再選來在家已經沒有太多機會吃的油鴨脾,就促成這煲仔飯的拼配!其實這裡的食材搭配實在五花八門,幾乎想吃的組合都能找得到~ 煲仔飯即製需時但比想像中還要快上檯!第一件事當然要打開煲蓋倒一圈甜豉油再煲上三數分鐘好讓飯焦成形吧!食材份量不算少,白鱔肥美有豐富魚油卻沒太重魚味,切得厚厚沒太多魚骨吃得夠爽!油鴨偏瘦沒有太多油份擠出來有點可惜,鹹度適中,如果多點油香再跟飯吃就是絕配!白飯夠乾身,最開心莫過於幸運地製造出金黃的飯焦!豉油沒多放始終油鴨還是偏鹹,剛好製造出風味就很可以了!至於媲美製作煲仔飯的等候時間的另一款人氣之作就是炸蠔餅了,幾乎沒有一檯客人會不點來吃,多人來點大份分享;人少的一份小的也已經很足夠~ 雖說是小份不過仍是有兩大份啊!蠔餅用上半煎炸的做法,能做到金黃香脆,炸漿不會太厚,蠔仔新鮮也算大size,只是蛋香欠奉蠔仔份量也少,吃起來也偏油,是有一點兒可惜這店在油麻地開業多年,短短的一條街道就開設了

白鱔油鴨煲仔飯 $120
興記煎蠔餅 $50(小) $95(大)

這店在油麻地開業多年,短短的一條街道就開設了5家分店了!雖說有這麼多店應該不會怕沒座位,可是一到晚飯時段還是會出現長長的人龍,大部份都是從不同地方而來的遊客,全因店家這些年來接受不少媒體報導或有很多YouTuber 蒞臨拍攝,受到外地旅客的喜愛!到訪當晚我所在的其中一家分店,本地跟外地客人所佔比例差不多是3、7比!要說到是否真的好吃就見仁見智啦,地理位置是超級方便的,像我這種偶意想吃又不想太麻煩純滿足口癮的就會選擇這裡
2024-03-01
2024-04-12 1862 浏览
話說有次經過興記嘅時候,見到外面大排長龍,所以那次我沒有等。這次早了一點經過,見未有人排隊,立即坐低叫個煲仔飯🥘煲仔飯的款式很多,聽說雞飯也很好吃,不過因為我比較喜歡海鮮,所以叫了比較少吃的白鱔煲仔飯。沒想到也等了差不多半個小時飯才到,因為是即叫即煮,也有很多捧場客。幸好身邊來了一對台灣來的旅客夫婦,傾吓偈消磨下時間。期間見到好多人叫蠔餅,看起來非常吸引,可惜我一個人吃不了那麼多。😅主角煲仔飯到了,我立即就開動!不枉我等了那麼久,真的非常好吃,特別是那個飯焦,香脆又不會燒燶痴住個煲底,非常好吃!😋地道風味,冬天必吃之選👍🏻
地道風味,冬天必吃之選👍🏻
2024-02-26
  • 白鱔煲仔飯
白鱔煲仔飯 $100一個煲仔飯大概有五嚿白鱔,每嚿都肉質嫩滑,另外都冇特別調味,所以完全可以食得出佢嘅鮮味!再淋試煲仔飯豉油食連埋飯一齊食,簡直perfect match‼️章魚雞粒煲仔飯 $80章魚粒同雞粒帶有鹹香,所以唔使淋太多豉油已經好夠味!而兩樣配料都新鮮彈牙,好有口感!煲仔飯食到最後仲有飯焦,大滿足!啫啫通菜煲 $65一上菜完全俾佢嘅份量嚇親!食得出係新鮮通菜,加咗少少蝦醬入去煮,好入味😋
白鱔煲仔飯 $100

章魚雞粒煲仔飯 $80

啫啫通菜煲 $65
男朋友心血來潮想食啲香港風味既野Σ(▼□▼メ)我地由尖沙咀行到油麻地為左食煲仔飯同蠔仔餅(¬▂¬)上次嚟嘅時候都冇咁多間舖所以排咗無耐就有得入去坐唔知係咪新開咁多間連鋪員工唔記得啲枱號 有啲混亂 ఠ_ఠ我哋叫咗蠔餅先 但因為啲員工唔知枱 ⊂(©෴©)つ所以俾咗遲過我哋𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇既食客 少嬲左 ლ(ಠ_ಠლ)⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 蠔餅(小)$𝟝𝟘足料 炸脆蠔餅 蠔仔唔惺 唔係好油淋淋 惦醬汁同唔惦都錦好食 必點呀 (⊙ꇴ⊙)章魚雞粒煲仔飯 $𝟟𝟝章魚超細粒┐(´д`)┌但好彩飯焦搭救 煲仔飯個精髓就係個飯焦 又香又脆 ヘ| ´ω` |ノ腐乳雞煲仔飯 $𝟟𝟝個飯係辣既 不過好彩係惹味既辣 不明原因點解個飯係辣 唔知係整錯 ʕ◉ᴥ◉ʔ定本身真係辣 腐乳都唔係好辣嫁? 又係飯焦搭救 飯焦萬歲! ƪ(˘⌣˘)ʃ興記同可口可樂做crossover ⎝(◕u◕)⎠見到好多廣告同埋★◦° 食神 ★◦既橋段情與義 (๑•̀ㅁ•́๑)✧值千金 都幾有趣 可以影下相 笑下
男朋友心血來潮想食啲香港風味既野
Σ(▼□▼メ)我地由尖沙咀行到油麻地
為左食煲仔飯同蠔仔餅(¬▂¬)

上次嚟嘅時候都冇咁多間舖
所以排咗無耐就有得入去坐
唔知係咪新開咁多間連鋪
員工唔記得啲枱號 有啲混亂 ఠ_ఠ
我哋叫咗蠔餅先 但因為啲員工唔知枱 ⊂(©෴©)つ
所以俾咗遲過我哋𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇既食客
少嬲左 ლ(ಠ_ಠლ)

⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰

見到好多廣告同埋★◦° 食神 ★◦既橋段
情與義 (๑•̀ㅁ•́๑)✧值千金
都幾有趣 可以影下相 笑下
2024-03-28 1084 浏览
不嬲都好鍾意食煲仔飯,有唔少frd推介呢間煲仔飯,得閒就過嚟試一試。❇️臘味排骨煲仔飯個煲仔飯相當係我食過飯焦最多嘅一個煲仔飯😆飯焦雖然脆口,但淋咗豉油嘅飯焦,有啲苦,建議飯焦部份唔好淋咁多豉油❇️豉椒炒蜆整嘅份量都唔少,蜆入邊冇沙,另外炒得入味❇️煎蠔餅蠔餅好香嘅蛋香味,又香又脆,不過蠔嘅份量比較少,蠔餅熱氣,食少啲都好嘅😅呢間餐廳雖然晚飯時間客人多,但上菜嘅速度都算快,款式亦多,個煲仔飯值得推介👌🏻

❇️臘味排骨煲仔飯

❇️豉椒炒蜆
整嘅份量都唔少,蜆入邊冇沙,另外炒得入味

❇️煎蠔餅

2024-03-23 1019 浏览
講到煲仔飯一定要食興記菜館,基本上行入廟街就會搵到佢既身影,開左好多間分店,但都集中哂係廟街,之前都食過幾次。蠔餅真係一流一,但因為呢次個朋友唔食蠔~所以叫左個蝦餅~意外地都好好食👍👍佢個煲仔飯就唔洗再講~真係要廟街先食到😋😋
2024-03-11 1313 浏览
見凍凍地去油麻地食個煲仔飯暖肚,見多人排隊本身諗緊去四季算,不過佢排隊肯定有佢原因,所以都係決定排隊試吓!其實都係等咗10分鐘就有位😂佢有同可口可樂做promotion ,幫襯佢Zero可樂可以換領「情比金堅可樂杯」😂 都好,有禮物收!仲見到霍哥同一位女士喺到拍片,霍哥真人好高!點咗炸蚵仔餅,蒜蓉生菜,臘腸滑雞煲仔飯,Zore 可樂!除咗臘腸滑雞煲仔飯等得比較耐,其他都好快上菜!蚵仔餅唔會好油 蒜蓉生菜好新鮮臘腸滑雞煲仔飯唔值,臘腸得半條分兩份😂啲雞好多都有骨,其實份量唔多
見凍凍地去油麻地食個煲仔飯暖肚,

蚵仔餅唔會好油

蒜蓉生菜好新鮮

臘腸滑蛋煲仔飯
2024-03-10
臘腸滑蛋煲仔飯
2024-02-29 1546 浏览
2月28號大約晚上9:00和朋友叫了兩個煲仔飯,一碟菜及兩杯正常凍奶茶,成為$279。但居然一間開了這麼多年的食肆給我很荒唐的現象,首先來了兩杯凍奶茶,侍應說啲茶剛剛煲起,好熱,所以會唔夠凍,咁痴X嘅說話都噏得出,於是叫佢加冰,三催四請才給了我一杯冰,另外可能是我第一次去唔知的關係,食到一半左右就突然之間來收錢,請問是不是這樣的?但這樣很影響進食的心情,呢間興記相信真係已經痴X咗線,唔痴X就營運唔到🤔️
2024-02-28
2024-02-25 1412 浏览
今日天氣輕微轉涼,本來諗住去佐敦食潮州菜,突然想起童年時候,專誠和一班同學去廟街坐路邊「食炭燒煲仔飯」和蠔餅!我由佐敦地鐵站行去廟街興記,發現原來已經冇得坐路邊,不過滿懷食炭燒煲仔飯香的情懷,堅定的腳步入了非常簡陋的,其中一間舖,菜單上的確很多選擇!我選了鵝肝腸排骨飯和鹹魚雞粒豆腐煲,等候時間都不是太長,只需10分鐘左右!等待期間不停廚房送出其他適合的煲仔飯,那一陣神的飯香,更使我垂涎欲。慶幸有得食,下圖是我選擇的…當飯到了,以前食家朋友叮囑,打開個飯煲蓋淋上深色的豉油,再焗一陣先吃,我當然照跟!檀香依然,不過份量比較少!雞粒豆腐雞好好味,輕微偏鹹一點,總結而言,性價比依然很高,環境依舊簡陋,招呼應該預咗啦!
慶幸有得食,下圖是我選擇的…

2024-02-24
2024-01-30 1685 浏览
有鑊氣,蟮好味有趙口👍🏻。招呼出奇地友善有反應有禮貌過好多食店甚.香港店舖. 食得開心有個好回憶同爸爸一起佢就只望住我食,因為掃街時候他食了差不多成盒龍鬚糖😂總括而言,有機會會再去。👏🏻👍🏻😇總括而言,有機會會再去😇
Steamed  Eel  w  Black  Bean  Sauce  n  Fried  Pea  Sprouts  less  oil

2024-01-29
庆祝纪念