2019-06-13 1036 浏览
今日我同朋友一齊特登入左去廟街食煲仔飯。上網查一查,見呢間好出名好受歡迎,就特登去食呢間。去到二話不說,叫左個陳皮黃鱔煲仔飯同牛筯煲仔飯。陳皮味係幾香幾正既,黄鱔幾爽。但係整體個煲仔飯比較干,自己又不太喜歡不斷加醬油黎調味。呢一點比較不太愛。而且飯蕉煮得一般般,無太多脆卜卜既感覺。而且價錢唔平,性價比比較低,環境又比較差,服務態度都有待改善。真心不推介。牛筯煲仔飯 ($63)陳皮黃鱔煲仔飯 ($63)

牛筯煲仔飯 ($63)
陳皮黃鱔煲仔飯 ($63)
2019-06-03 671 浏览
講起食煲仔飯一定係諗起興記,但唔知係咪生意太好,質素每況越下。。。夏天已經比冬天少人好人,但個飯都係濕笠笠,一啲都唔乾身,飯焦都唔多,似盅頭飯多啲!啲餸又少,我叫咗個油鴨脾飯,得5舊切到好薄嘅油鴨,而且層皮仲過肥,酒鴨仲唔夠香,得個油字,完全失望
2019-05-31 948 浏览
有時候好想食吓麻甩嘅海鮮難得有人肯同我一齊去廟街食海鮮 我哋就揀咗興記 當晚十分滿座 等左10分鐘不到就有得坐 但就要搭枱我哋兩個人就叫左一個煲仔飯再加三個小菜1. 豉汁炒蜆 ($65)份量都OK 豉汁好入味 好少話有殻冇肉都冇乜沙 對於好鍾意食炒蜆嘅我 味道OK2. 煎蠔餅 ($40)我哋叫咗細size嘅煎蠔餅 細份兩個人食都啱啱好 有好多蠔肉 熱辣辣 加上胡椒粉真係好好味3. 椒鹽白飯魚 ($65)我哋都好鍾意食椒鹽白飯魚 份量好大碟 炸粉唔會太厚 可惜店舖冇淮鹽供應4. 章魚肉粒煲仔飯 ($51)建議大家叫煲仔飯要盡早叫 可能因為當晚煲仔飯的order太多 等了差不多45分鐘才有得吃 但煲仔飯本身的味道幾好 很多章魚粒 食煲仔飯當然要食埋飯焦 但興記座位之間相隔太迫有很多親密的身體接觸 所以有人肯陪你食馬甩餐先好去除咗等候煲仔飯的時間太久之外 整體嘅感覺都算良好平均每人消費$100左右
有時候好想食吓麻甩嘅海鮮

我哋兩個人就叫左一個煲仔飯再加三個小菜

1. 豉汁炒蜆 ($65)
份量都OK 豉汁好入味 好少話有殻冇肉
都冇乜沙 對於好鍾意食炒蜆嘅我 味道OK
豉椒炒蜆

2. 煎蠔餅 ($40)

煎蠔餅

3. 椒鹽白飯魚 ($65)
椒鹽白飯魚

4. 章魚肉粒煲仔飯 ($51)
章魚肉粒煲仔飯

煎蠔餅
椒鹽白飯魚
章魚肉粒煲仔飯
2019-05-26 595 浏览
興記係香港或者廟街都算係非常有名氣 但老實講試過一次之後 應該以後都唔會去幫襯 服務又唔好 最重要主打既小菜都難以入口佢個蠔餅 真心覺得求其指間潮州打冷既鋪頭都有誠意同正常過佢 係用正常 而唔係用味道黎形容佢幾差食左一啖就感覺上佢係泡油黎煮熟 但求快捷應付食客同遊客 啲油益味勁到呢 食左一啖都唔係咁想食落去 對於最愛食煎炸野既我都頂唔順 同懷疑啲油係萬年油 好日都唔會換 橫掂佢覺得啲野唔好食唔衛生 都一樣大把遊客黎食 我個胃就吃不消 食完冇耐個胃開始唔舒服

我個胃就吃不消 食完冇耐個胃開始唔舒服

2019-04-28
2019-05-16 529 浏览
😑成條街都係興記四季條隊太長啦 由於太肚餓嘅關係只好轉戰有成十幾個鋪位嘅興記.蠔餅 (半份$40 全份$80)半份都有兩大塊 蠔仔份量都多但略嫌唔夠脆口同愈食愈咸.臘腸排骨飯🍲因為想食臘腸xd煲仔飯有飯燋 但係好似太燶 黑色左臘腸有油香 排骨都幾滑 帶點酒味.章魚雞粒飯🐙口感好豐富一打開勁正 係咸香味 章魚粒有咬口雞粒就好滑 做成強烈對比👍🏻加埋豉油.整體來說一般 勝在價錢平 煲仔飯都係$4x~5x不過興記飯燋真係偏燶 蠔餅都唔夠香脆可能太多分店🤓下次都係比啲耐性排四季
😑成條街都係興記
四季條隊太長啦 由於太肚餓嘅關係
只好轉戰有成十幾個鋪位嘅興記
蠔餅 (半份$40 全份$80)
半份都有兩大塊 蠔仔份量都多
整體來說一般 勝在價錢平 煲仔飯都係$4x~5x
不過興記飯燋真係偏燶 蠔餅都唔夠香脆
可能太多分店🤓下次都係比啲耐性排四季
2019-05-09 419 浏览
興記菜館。。。其實喺油麻地已經有好多年,每晚都爆場,但我個人覺得,爆場同多人排隊嘅食店,未必一定係好,因為香港嘅風氣係人云亦云,後面嘅人睇到前面咁多人排隊,跟住又排埋一份,已經成為咗香港嘅特色,好喇~講番食物方面先,我早幾晚和朋友行完街,之後大家都覺得肚餓,所以就去咗油麻地揾食,行到去興記睇到有位,我朋友就話不如喺呢間食飯啦,我冇異議,一坐低我和朋友每人揀咗一個飯,一個係章魚雞粒煲仔飯,另一個就係蝦仁炒飯,先講個煲仔飯先,章魚有啲un,唔算好,另外D飯又煲得冇咩飯焦,而且D飯非常淋身,至於D雞粒雖然係好滑,但冇咩雞味,而且個份量真係好少,整體感覺一般,蝦仁炒飯方面同樣份量偏少,只得大概3碗仔飯左右,蝦仁份量還可以,但整碟飯都比較偏淡,飯粒都ok,整體嚟講都係一般,而且店內環境衛生並唔太理想,所以我諗下次都唔會再去喇
2019-04-07 712 浏览
刚好住在旁边,准备晚上下楼宵夜。之前回酒店之前看到楼下的餐厅有五间店面。所以打算前往一试。到店后服务员很热情地迎接我们。点了蚝饼。蒜蓉蒸蛏子。鳝鱼煲仔饭。干炒牛河。可是都不好吃。后来才知道《舌尖上的中国》也是在这里拍摄的。可惜味道真的很不如意,煲仔饭没有食物的本味。蚝饼非常的油,而且几分钟过后就会很腥。干炒牛河大概是表现的最好的,中规中矩。蛏子里头有沙子,味道也一般。可能是我们的菜色没有点对吧。老板人很客气,笑盈盈。对了,在这里吃饭需要上完菜以后先买单。大家下次再见。

2019-03-19 540 浏览
冬天就諗起火鍋,煲仔飯。但天氣開始回暖,我們也不忘煲仔飯。🤣我們點了白灼菜心、細蠔餅及臘腸滑雞煲仔飯及2枝可樂(合共149元)菜心翠綠,爽脆。沒有半點醬汁和蠔油來調味,當作健康之選也不錯。細蠔餅,香脆可口,蠔仔亦飽滿,配上魚露醬汁,提升蠔餅的味道。臘腸滑雞煲仔飯,雞件嫩滑,臘腸就欠缺臘腸香,加上醬油拌勻來吃,好味。

2019-03-15 388 浏览
服務態度極差,寫野直接嗆聲。我真係唔明有沒有其他地方‘清炒’係蒜蓉炒嘅,甘‘蒜蓉’炒係叫咩。。。唔會再來。煲仔飯味道仲ok,但係服務態度差到唔想食,完全沒胃口。
煲仔飯味道仲ok,但係服務態度差到唔想食,完全沒胃口。
2019-03-12 434 浏览
油麻地興記食煲仔飯,雖然環境一般,但人流都幾多下同老公仔各叫左一個煲仔飯~腊腸滑雞煲仔飯,餓得滯,食左先,唔留比相機 手掌大小,份量岩岩好,一開蓋陣味好香鵝肝腸滑雞飯,老公仔話叫唔同ge比我試下but鵝肝腸有酒味,唔岩我蒜茸炒青菜,蒜茸味足,夠鑊氣,幾好味,好似好耐未食過哩隻味叫左份細蠔餅,我偏食,所以麻麻地但都係夠脆及香
油麻地興記食煲仔飯,雖然環境一般,但人流都幾多下

同老公仔各叫左一個煲仔飯~
腊腸滑雞煲仔飯,餓得滯,食左先,唔留比相機
手掌大小,份量岩岩好,一開蓋陣味好香

鵝肝腸滑雞飯,老公仔話叫唔同ge比我試下
but鵝肝腸有酒味,唔岩我

蒜茸炒青菜,蒜茸味足,夠鑊氣,幾好味,好似好耐未食過哩隻味

叫左份細蠔餅,我偏食,所以麻麻地
但都係夠脆及香

2019-03-12
$100 (宵夜)
2019-03-12 457 浏览
4個人3個煲仔飯,有兩個加咗條$5潤腸,跟住叫咗個大蠔餅,一個椒絲腐乳通菜,一個椒鹽茄子和一個豉椒炒蜆, 加4支可樂,唔知點解佢計到四百幾蚊,好似好抵食咁,但除咗煲仔飯和個通菜之外其他都唔好食的。個通菜我鍾意佢係幼通炒,比較入味,個椒鹽茄子完全係無味可言,個豉椒炒蜆得一個辣字完全冇鮮味,應該係用死蜆炒的,幸好沒有沙。

2019-02-24 594 浏览
試一試,都唔可以唔信,好似傳聞中咁差。送同飯分開黎煮,然後放入個煲裡面上,感就叫煲仔飯?飯焦無,送既香都入唔到飯裡面,食果陣仲要落䜴油撈,因為本身好唔夠味。唯一可取之處係個飯都叫熱,可以暖下個人。
2019-02-14 667 浏览
晚上買了7:30油麻地百老匯電影院的票,在這之前打算在附近找點吃的,真的是沒有任何目的的隨便穿街小巷的亂走,結果走到了這家網紅煲仔飯。整個基本算是沒有裝修,就是路邊大排檔的感覺,但是。而且這家店居然在成都的大悅城也有店,簡直神奇。我們兩了幾個菜,味道中規中矩,不算驚艷,不過在油麻地附近的話,可以來嘗試~
2019-01-14 1618 浏览
呢幾日天氣涼返少少。又係食煲仔飯既時候啦😍7點鐘去到,等左10分鐘啦。 都算快呀唔好比條人龍嚇親👫👭👬👫👫👭👬5個舖位好快到-白鱔煲仔飯 $73白鱔新鮮好滑,用左豆豉同少少豉油已經好入味☺ 原煲上焗一陣加埋煲仔飯豉油簡直一流🤤 但個飯偏濕-臘腸滑雞煲仔飯 $49 🐥食煲仔飯點少得臘腸呢😌 臘腸彈牙唔算好肥雞呢份量都算多🤣好夠飽肚呢個飯就夠粒粒分明-滑雞飯比白鱔飯個飯焦多🤔 個有少少燶味火侯掌控差少少🙈
呢幾日天氣涼返少少。又係食煲仔飯既時候啦😍
7點鐘去到,等左10分鐘啦。 都算快呀

呢個飯就夠粒粒分明

滑雞飯比白鱔飯個飯焦多🤔 個有少少燶味
火侯掌控差少少🙈
2019-01-08 1185 浏览
唔知點解天氣一凍,就好想有啲飯落肚好似暖胃啲☺️而咁啱又經開廟街,所以點會唔係食煲仔飯😄😄😄我哋都算好夜先到,所以唔使排隊就直接有位😌淨係煲仔飯已經有四十幾款任你揀😃選擇困難嘅,真係要預先揀好先😂因爲我都諗左好耐😂😂😂又或者約多啲人嚟一齊share!哈哈正呀!係專for煲仔飯嘅煲仔飯豉油呀!甜甜地☺️自己鍾意落幾多就落幾多🤤嚟到嘅時候就係咁樣,連埋嗰個蓋,原煲上嘅🤤好有風味!就按你嘅個人喜好而決定開蓋嘅時間!鍾意食飯焦嘅就可以等多一陣先開!而我就唔想啲飯焦太燶,所以唔係等左好耐,就加煲仔飯豉油,搞下個底,唔係就會太多飯焦🤤好香噴噴呀🤤
唔知點解天氣一凍,就好想有啲飯落肚
好似暖胃啲☺️而咁啱又經開廟街,所以點會唔係食煲仔飯😄😄😄

我哋都算好夜先到,所以唔使排隊就直接有位😌

好香噴噴呀🤤