2020-10-23 3034 浏览
一早電話預約左芊彩餐廳!去到門口到座底,都係無其他客人,揀直係包曬全間餐廳。座好點好曬食物後,會上餐包。個芝麻包好軟熟。配酸忌廉唔錯。深色既係乾果包。都一樣好食。另有兩條長餅乾,咸咸地脆既,吖仔好欣賞。兒童餐叫左咖哩雞髀,好在預先叫左汁另上。個咖喱汁,唔似日式或港式,無咩味,怪怪的。雞脾好淋,小朋友一手揸住食好享受。個pizza 揀左火腿、粟米同蟹柳。都係小朋友鐘意食既。一上台好大個。芝士有拉絲效果!味道唔錯!係薄批😋跟住到慢煮黑毛豬柳。賣相攞盆都好令,件豬柳真係好好好淋!一啲都唔似切緊扒!一刀切落去有肉汁出嚟。哦,原來係米奇5星大鼠整既🤣
前菜
兒童餐
自選材料薄餅
慢煮黑毛豬
2020-10-05 2107 浏览
今次叫了pizza, 斧頭扒,大蝦,pizza可以自選3款材料,加上pizza底又脆, 小朋友好鐘意;斧頭扒好大份,煮得啱啱好, 好好味。最後因為疫情,無左自助生果,有d失望。
2020-07-18 4407 浏览
今日入園玩咗大半日,樂團閂門先至走,返到酒店,好彩仲有餐廳, 又攰又肚餓,快啲攞個餐牌睇睇,好快決定到食乜。 瑪格麗特margarita pizza~Size唔細,配料選用芝士、羅勒及蕃茄醬,買相吸引之餘,味道也非常出色,香濃芝士配茄醬,食慾大開。西班牙海鮮飯 Explorers Paella~成個pan上,材料包括:帶子、鮮蝦、藍青口、西班牙辣肉腸、八爪魚、番茄等等,此菜式需預留20分鐘的烹調時間,廚師即叫即做,西班牙炒飯汁多,味道比較香濃,但唔覺油膩,我們四個人食都好足夠。XO醬宮保雞丁~估你唔到,年青人叫咗個中菜,西芹炒雞粒,加香脆腰果,少少辣xo醬,絲苗白飯配中式湯。最後叫多個甜品探索家朱古力布朗尼Explorer chocolate brownie配自家製意大利雪糕~生日買唔切蛋糕,廚師幫忙加個happy birthday,店員唱着歌攞出嚟,主角吹蠟燭,大家開心😃。年青人多點一杯特色飲品~凍雪糕配熱朱古力,米奇出場,主角笑逐顏開。

瑪格麗特margarita pizza~

西班牙海鮮飯 Explorers Paella~

XO醬宮保雞丁~

最後叫多個甜品

年青人多點一杯特色飲品~
凍雪糕配熱朱古力,米奇出場,主角笑逐顏開。
庆祝纪念
生日
2020-07-04 2376 浏览
疫情關係,酒店關閉左幾個月😭依家終於重開啦❤️不過都好多人黎用餐,大家想食記得book位啦✨今次揀左食brunch~包兩個頭盤✨探索家拼盤海鮮拼盤✨主菜叫左魚同豬同以前一樣咁好味😋🤤不過疫情關係,無得好似以前咁出去拎甜品,生果🙁🙁但服務一樣咁好❤️會繼續幫襯✨希望疫情快d完,有番semi buffet la~
疫情關係,酒店關閉左幾個月😭依家終於重開啦❤️

不過都好多人黎用餐,大家想食記得book位啦✨

今次揀左食brunch~
包兩個頭盤✨

探索家拼盤

海鮮拼盤✨
主菜叫左魚同豬
同以前一樣咁好味😋🤤
不過疫情關係,無得好似以前咁出去拎甜品,生果🙁🙁
但服務一樣咁好❤️會繼續幫襯✨

希望疫情快d完,有番semi buffet la~

2020-06-27 2092 浏览
The Butcher Choice $1328 四人餐.兩款精選沙律 是日素菜湯烤美國斧頭扒(1kg) +烤蘇格蘭西冷羊扒時令水果拼盤.重點推介.🔸烤美國斧頭扒(1kg)成1kg重!雖則條骨都好大 但份量都唔少架叫左5成熟 我覺得岩岩好 肉質好林 唔需要加調味汁都已組好好味😉旁邊既伴菜全部食得 高級餐廳未備啦 所以係正常😆.🔸烤蘇格蘭西冷羊扒都係叫左5成熟 都係好林蘇味唔係太重 鍾意食羊既岩哂上面一層厚厚既香草配搭得好好 為羊扒癖味😉.沙律係凱撒沙律🥗 兩大兜 確實食唔哂最後打左包外賣番屋企餐湯係南瓜湯 正正常常.一坐低就有兩瓶飲品一瓶係士多啤梨青檸水 另一瓶係香茅青瓜檸檬水唔算特別 但總比水有味 比較清新😄
The Butcher Choice $1328 四人餐
兩款精選沙律 是日素菜湯
烤美國斧頭扒(1kg) +烤蘇格蘭西冷羊扒
時令水果拼盤
重點推介
🔸烤美國斧頭扒(1kg)
成1kg重!雖則條骨都好大 但份量都唔少架
一瓶係士多啤梨青檸水 另一瓶係香茅青瓜檸檬水
唔算特別 但總比水有味 比較清新😄
2020-06-25
2020-06-22 1851 浏览
探索家酒店有三間餐廳。芊彩餐廳、星航圖咖啡廳及雲龍軒。我去咗芊彩餐廳。芊彩餐廳好光猛。有戶外及室內餐桌。點咗個導航者肉串拼盤。因為我個人唔食牛肉串,所以要求服務員將牛肉串改成豬肉串。個賣相好正。沙律份量好少。炸雞肉好脆好爽。豬肉串好易入口,烤豬肉串好重BBQ風味。伴碟醬汁加入豬肉串,非常好味。最後一杯熱奶茶,我習慣唔加糖,都好香濃。服務員Kane及Ivy好親善細心。會體量我唔食牛肉而作出特別安排。重詢問我是否有食物敏感。我感激萬分。Ivy詳細解釋用餐費用細節。好貼心服務。
沙律
熱奶茶
導航者肉串拼盤
题外话/补充资料: 服務員Kane及Ivy好親善細心。會體量我唔食牛肉而作出特別安排。重詢問我是否有食物敏感。我感激萬分。Ivy詳細解釋用餐費用細節。好貼心服務。
2020-06-21
沙律
熱奶茶
2020-02-27 2077 浏览
今次又入迪士尼,不過就去迪士尼新開個間探索酒店識新餐廳。🏰芊彩餐廳主要國際化嘅風味輕食,包括亞洲菜、清真食品、素食、西式菜式等。全部都係開放式廚房即叫即製,風味十足🍳💗火奴魯魯三文魚 ($248)用煎焗嘅方式烹煮三文魚,魚肉非常嫩滑香口。醬汁則由蘋果、香蕉、夏威夷果仁同柑橘汁製成。悲傷小姐本身對煮過嘅水果好有偏見覺得好奇怪,不過個汁出乎意料地配合得好,酸酸甜甜,反而成為三文魚嘅highlight⭐️配菜就揀咗蒜蓉炒菠菜,冇澀味值得欣賞但就有d鹹😳💗薄餅自選配搭 ($218)悲傷小姐今次揀咗沙樂美腸、鮮蝦、銀魚柳同菠蘿作配料。薄餅底只有蕃茄汁提供,不過配料超過10款揀,而且芝士份量充足,熱辣辣時會拉絲🧀價錢淨係包三款餸,額外每款要加&25🤔💗探索家朱古力布朗尼 ($98)布朗尼就正常發揮,口感較實,加上焦糖脆片同焦糖醬,作飯後甜品好膩🍫好彩配番合桃同野苺作裝飾同大大球呍呢嗱雪糕中和番🍓💗榛子朱古力雪糕配櫻桃餡卷 ($98)榛子雪糕值得一讚👍🏼出乎預料地好濃嘅果仁味,而且口感似雪芭,食完主菜再食好fresh。另外餡卷就熱辣辣新鮮整,脆脆嘅外皮配酸酸地嘅櫻桃冇得輸🍒💗米奇可可將熱朱古力倒入呍呢
💗火奴魯魯三文魚 ($248)
火奴魯魯三文魚
💗薄餅自選配搭 ($218)
薄餅自選配搭
💗探索家朱古力布朗尼 ($98)
💗榛子朱古力雪糕配櫻桃餡卷 ($98)
榛子朱古力雪糕配櫻桃餡卷

💗米奇可可
將熱朱古力倒入呍呢嗱雪糕同可可穀物脆脆嘅杯入面,仲有兩片黑朱古力扮米奇耳朵,造型搶哂分🐭飲熱朱古力同時仲食到凍嘅雪糕,非常有層次。
米奇可可
2019-08-25
火奴魯魯三文魚
薄餅自選配搭
榛子朱古力雪糕配櫻桃餡卷
米奇可可
2019-12-30 3159 浏览
我家妹妹生日住探索家酒店慶祝,但不想一早起身趕去吃自助早餐,於是諗諗有咩食?在OP找找,看到芊彩餐廳逢星期六日都有提供半自助brunch, 含主菜 及 自助前菜/甜品⋯ 晚上在酒店打電話去訂第二天食,但訂位quota已滿,要wall-in等位。第二天check out及寄存行李後,就在餐廳外排隊等準時11點開始入座。這是我第一次係這間餐廳食飯。內裡環境relax也舒服。這邊的semi-buffet特別在有小童價格,含一份兒童餐及自助餐部分。我們2款兒童餐都點了;蛋包飯跟香煎三文魚。小朋友一定夠飽,因為自助桌上還有其他食物,建議大人要預留quota幫他們完成。跟華特餐廳相比,這邊較casual ,食物擺盤沒那邊的精緻⋯ 應該跟價錢也有關係😅老公點鱸魚,份量剛好不會太大份; 而我則點了較考功夫的炸芝士,切開後看到流出來的芝士,包著sauce食很好味😋甜點方面,最出色是那士多啤梨栗子拿破倫;讓不太吃拿破倫的我也吃了3件當日我們用了生日coupon跟酒店住客折扣,所以比較划算👏🏻

這是我第一次係這間餐廳食飯。內裡環境relax也舒服。

老公點鱸魚,份量剛好不會太大份;

2019-12-08
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
  • 士多啤梨栗子拿破侖
2019-12-29 1538 浏览
趁著放假,同小女生入迪士尼玩下,點知玩完第一round,開始人多,加上在迪士尼的餐廳食到悶悶地,所以決定走人去吃lunch。剛巧是星期六,探索家酒店有下午茶自助餐,既然山長水遠來到,那麼就試下吧!第一次來到探索家酒店,由於未到下午茶時間,我和小女生就去商店shopping一下,之後就在酒店大堂坐一會,夠鐘就到餐廳去了。取食物的地方其實不算很大,食物種類也不算多,今期做的是香港小食,有煎釀三寶,咖喱魚蛋,尤魚,燒賣,雞蛋仔,碗仔翅及菠蘿油等。熟食的味道也算不錯,炸鯪魚球好味, 甜品又是美美的,米奇頭窩夫更是回來之作吧!值得一讚的是所有食物都refill 得好快呢!飲品得兩款,是兒童鴛鴦和紅豆冰,要自己跟著menu 自己調製,又得食又有得玩,小女生當然開心啦!除了蛋撻,豆腐花及碗仔翅外,其餘的我們也都吃了 。水果相當甜,回本當然是甜品啦,兩位不用($400),奇妙處處通金卡雙月有9折,單月是75折,更抵吃,這個價錢真係去個高級d 既high tea 都唔得呢!今次又是食到飽飽的,又是吃,玩,買的一天!

今次又是食到飽飽的,又是吃,玩,買的一天!
2019-12-07 1744 浏览
出左糧,又係時候豪一豪佢✨😜又黎芊彩餐廳食semi buffet dinner🤤今次黎到有d野唔同左wor, buffet 枱靚左,多左d food signage, 方便客人睇👍夠哂貼心book左六點鐘準時入座我估其他客應該遲到吧!所以去到無咩人,影張相比大家睇下先Buffet 枱同上次食ge差不多,有cold cuts,麵包,水果,沙律,甜品,龍蝦湯,野食同之前一樣高質👍今次主菜食左火奴魯魯三文魚(上次食完念念不忘😂實在太好食),友人食黑毛豬扒,不過又係食得太開心唔記得影🌝又係食到捧住個肚走ga😂提提大家,如果想食semi buffet dinner,記得早d打去訂枱呀,今晚全場滿座,入座時staff亦都有禮貌咁講用餐時間係90分鐘,所以我地都好乖,準時交枱,辛苦各位staff啦~餐廳職員咁忙都可以保持笑容,仲同客人互動,影下相,實在難得,我見有職員戴住米妮頭飾,似乎有野想賣?🤔原來依家做緊慈善活動,我地只要買一個頭飾「米妮星願耳朵」(Minnie Wishmas Ears)$119,香港迪士尼樂園就會捐出$50比願望成真基金,幫助病童,就到聖誕節,咁有意義ge事,點可以唔做呢,即
出左糧,又係時候豪一豪佢✨😜
又黎芊彩餐廳食semi buffet dinner🤤

又係食到捧住個肚走ga😂

原來依家做緊慈善活動,我地只要買一個頭飾「米妮星願耳朵」(Minnie Wishmas Ears)$119,香港迪士尼樂園就會捐出$50比願望成真基金,幫助病童,就到聖誕節,咁有意義ge事,點可以唔做呢,即刻買番個🤣大家去芊彩餐廳食飯的話,可以買番個頭飾黎戴呀👍

講番正題,下次再黎要試斧頭扒😍我見到其他客叫左,遠望都好大份🤤影相打卡一流👍👍而且奇妙處處通白金卡有75折優惠,抵食呀!!!下次出糧再食過!
2019-12-07
2019-10-27 2513 浏览
名為<甜品餐桌~ 懷舊港式茶點 >, 當然是以甜品為主的tea buffet. 價錢為$178 另加一,以廸士尼酒店餐廳來說,算是很親民,所以食物方面,不要期望過高呢!煎釀三寶有外型可愛的Mickey 魚旦,但魚肉比較薄削,像吃了一片炸粉下肚一樣。青椒/紅椒/茄子釀鯪魚肉,煎得香口,魚肉彈牙。Size是bite-sized, 多吃幾件也不覺膩。煎釀三寶下面是Mickey 形的脆麵,即炸上碟,金黃香脆,用來蘸點咖哩汁,相當惹味。魚旦是細細粒的鯪魚球,比一般魚旦更真材實料。燒賣是一般貨色,粉粉的。咖哩魷魚有別於小食檔的,白灼的魷魚,再自行淋上咖哩汁。魷魚爽口彈牙,咖哩夠香辣。碗仔翅夠足料,有木耳,竹笙,肉絲等,口感爽脆。沙嗲牛肉三文治 (上圖下方)細細件,但同樣地,沙嗲牛肉亦很少,幾乎嚐不到它的存在呀!芝腿奄列多(上圖右)蛋皮內包裹著火腿跟芝士,芝士有點像卡夫芝士醬的味道,很creamy. 甜品方面, 切餅欠奉,一般都是mousse 及布甸類的甜品。燉奶上有一撮桃膠,真材實料。燉奶滑捋捋有奶香。紅豆布甸,一層紅豆味,一層椰奶味,好飲喝著紅豆冰一樣。蛋撻撻皮鬆化,內餡有蛋香。
煎釀三寶

碗仔翅夠足料,有木耳,竹笙,肉絲等,口感爽脆。
沙嗲牛肉三文治 (上圖下方)
細細件,但同樣地,沙嗲牛肉亦很少,幾乎嚐不到它的存在呀!
芝腿奄列多(上圖右)

甜品方面, 切餅欠奉,一般都是mousse 及布甸類的甜品

蛋撻撻皮鬆化,內餡有蛋香。糖不甩,糯米團子夠煙韌,但外層花生粒粒有點黏牙。
米奇頭的窩夫外脆內軟,有蛋香。更可自行加上各款醬料於格仔餅上,做成奶醬格仔餅,味道香甜,相當吸引!
享用美食途中突然傳來鈴聲,原來是限量新鮮出爐的美食,就是一人一個Mickey 頭形的菠蘿油。新鮮熱辣的菠蘿包夾著菠蘿味雪糕磚, 味道新奇,惟菠蘿包的酥皮不算太鬆化。
自家制蝴蝶酥口感鬆化,牛油味濃,其中一半更沾有朱古力漿,很香甜。
楊枝金露布甸,充滿芒果柚子的味道。
雞蛋仔熱辣辣的,口感外脆內軟。
鴛鴦奶凍上層有一抹奶泡,口感輕柔。下層分別有奶茶及咖啡奶凍,咖啡味特別搶。

飲品方面,有紅豆冰及綿花糖朱古力DIY, 自沖自飲過足癮!紅豆冰的椰奶好香滑,紅豆亦夠軟糯。
2019-10-07
2019-10-17 1777 浏览
喺迪士尼咁多間餐廳入面我最鍾意千彩餐廳~~~~之前嚟食過呢個Semi brunch覺得好正,都食咗兩次呀~~~~~我覺得佢嘅選擇都算唔錯,款式比較多,出面嘅水果甜品我都好啱食,嘢飲都有兩款俾我揀。啲座位坐得好舒服,員工態度非常之好好友善。圖中嗰個有一 Benedict真係好好食,佢一切開就會流晒啲蛋漿出嚟,然後個底會用薯餅嚟整,唔同一般街出面嗰啲,佢哋唔會用薯餅嚟整,所以呢個餐點係我最鍾意食嘅!!!!
午餐
  • Semi  lunch buffet
2019-10-08 1865 浏览
最近朋友係外國番黎😍大家都係迪士尼fans,就決定試下去探索家酒店間芊彩餐廳食飯😋不過去到先知星期六、日、公眾假期晚餐只供應semi buffet dinner同butcher choice😮 一場黎到,點都食左先🤣Server行過黎介紹餐牌,先知道原來semi buffet dinner可以出去buffet bar拎包、沙律、煙三文魚😍生果同甜品,而butcher choice就只可以拎生果~於是我地3個就揀左食semi buffet dinner😜 所有野都好新鮮😋而且師傅都會不停refill,未食主菜就咁食buffet bar都食到有d飽😂主菜分別叫左牛脊肉,黑毛豬排同三文魚,但傾得太開心影漏左個三文魚😭牛脊肉要加$100~份量都大,而且好嫩,值得比ga😍👍黑毛豬都好好食😚個羊肚菌汁好味三文魚有驚喜,平時我係唔食煮過ge生果,但三文魚配蘋果蓉又估佢唔到咁match ,三文魚亦都好滑👍埋單$388加一,某白金卡有75折,除番開每人都係360到(因為叫左牛脊肉) ,同出面高質素放題價錢差唔多~我同朋友都食到捧住個肚走😂餐廳環境好舒服,食物同服務質素都好好,呢個價錢抵啦😊下次約埋屋企人

於是我地3個就揀左食semi buffet dinner😜

牛脊肉要加$100~份量都大,而且好嫩,值得比ga😍👍
黑毛豬都好好食😚個羊肚菌汁好味

餐廳環境好舒服,食物同服務質素都好好,呢個價錢抵啦😊

下次約埋屋企人再黎食😎
2019-10-08 1471 浏览
難得有三日連假加上撞正結婚周年紀念,三大人兩bb一齊入住迪士尼探索家酒店!去過迪士尼都知餐廳什至快餐消費閒閒地都過百(食啲普通野),所以老公一早book定tea buffet,諗住一家可以食得好啲。入座時安排要排隊,因為人太多有啲混亂。坦白講入座後見到食物種類少,而拎食物嘅area都好細。熟食一眼睇晒,有煎釀三寶,墨魚,沙爹牛肉三明治,火腿蛋包,蛋撻,雞蛋仔,碗仔翅,燒賣。之後就係甜品類:米奇鬆餅,布丁,米奇砵仔糕,燉奶,楊枝甘露糕,糖不甩,白兔棉花糖,朱古力蝴蝶餅..煎釀三寶熟食類長期要排隊,值得一讚係refill得非常快!最後仲每檯每位一個菠蘿油(其實係菠蘿包中間夾一舊扮牛油既菠蘿雪糕),因為冇諗過係菠蘿雪糕,咬落去第一下有驚喜。總括黎講,熟食係好食過甜品,冇咩選擇嘅樂園酒店入面178$加一,總算不過不失啦。但如果諗住會好超值又唔會係啦~

入座時安排要排隊,因為人太多有啲混亂。
蛋撻,雞蛋仔,碗仔翅,燒賣。
之後就係甜品類:米奇鬆餅,

煎釀三寶熟食類長期要排隊,值得一讚係refill得非常快!

但如果諗住會好超值又唔會係啦~

熟食類(已是全部)
碗仔翅
甜品類
菠蘿雪糕菠蘿油
菠蘿雪糕菠蘿油
2019-09-15 2024 浏览
以前食過一次lunch平均每位消費$200幾,見有$265 semi buffet 咪試下。有包類,沙律,生果,甜品,每類4~5款,仲有橙汁蘋果汁茶水,我點了新豬肉薯餅,侍應送來我先發現係素豬肉,試了家人的海鮮盒,賣相好靚,味道唔錯。經openice book 位有85折(期間限定),幾抵!

,試了家人的海鮮盒,賣相好靚,味道唔錯。

經openice book 位有85折(期間限定),幾抵!
用餐优惠
優惠券