餐厅: 花圖
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-10-02 3374 浏览
兩個人食左$1833, 唔係話食唔起, 但係畀得呢個價錢會有要求, 呢間野真係淨食裝修同打卡服務無水準, 侍應無培訓, 餐牌設計失敗食物重咸, 無一樣覺得出色, 只有普通同難食兩種程度下面慢慢講裝修幾靚, 尤其門口好有氣派, 一睇就感覺係高級地方侍應帶我地穿過長長走廊先入到黎小人數用餐區呢個位o既裝修畀我感覺係歐洲式又帶點香港懷舊感但敗筆係樓底好低叫野食開始頭痕, 因為佢有好多種套餐最後我揀左個感覺性價比較高o既餐個餐牌設計問題係令人以為無寫價錢, 佢有三道主菜選擇如果主菜只揀一道或兩道或要三道個套餐就會唔同價多餐揀唔係問題, 問題係我睇唔到價錢其他餐牌都會最底清晰寫住幾錢, 咁我就問侍應幾錢啲侍應無受訓咁佢地有啲都知價錢望左我畀佢個餐牌一陣, 話搵另一個侍應過黎解答然後面對住仲有四五個套餐比較, 我又唔記得左個價錢再問都係問一個唔得又係話要搵另一個侍應黎答好笑係後來發現餐牌最底有幾行極細字寫個價錢點計你地自己侍應都唔知要搵人黎解答期望客人會喺咁暗環境睇細節條款咁地毯式搜索價錢係邊嗎其實個價錢同其他餐牌一樣清楚寫係下面咪好神奇係啲有侍應自己都唔知寫左要再搵其他人問餐具一開始畀左刀叉筷子
服務無水準, 侍應無培訓, 餐牌設計失敗
食物重咸, 無一樣覺得出色, 只有普通同難食兩種程度
下面慢慢講
裝修幾靚, 尤其門口好有氣派, 一睇就感覺係高級地方
侍應帶我地穿過長長走廊先入到黎小人數用餐區
呢個位o既裝修畀我感覺係歐洲式又帶點香港懷舊感
但敗筆係樓底好低
叫野食開始頭痕, 因為佢有好多種套餐
最後我揀左個感覺性價比較高o既餐
個餐牌設計問題係令人以為無寫價錢, 佢有三道主菜選擇
如果主菜只揀一道或兩道或要三道個套餐就會唔同價
多餐揀唔係問題, 問題係我睇唔到價錢
其他餐牌都會最底清晰寫住幾錢, 咁我就問侍應幾錢
侍應無受訓咁佢地有啲都知價錢
望左我畀佢個餐牌一陣, 話搵另一個侍應過黎解答
然後面對住仲有四五個套餐比較, 我又唔記得左個價錢再問
都係問一個唔得又係話要搵另一個侍應黎答
侍應無諗過你食啲野係唔係要隻碟墊下
先來前菜
食完呢個其實覺得幾好
所以對前面講o既野未有咁大反應
但因為除左呢個OK, 後來連續失望所以不吐不快
荷蘭串茄酸酸甜甜幾清新
小籠包多湯汁辣辣地惹味
蟹膏蟹肉酥最出色 熱辣辣勁酥脆
花圖爵士湯
揀呢間餐廳唔係因為有大量好評, 係因為有爵士湯
因為我好鐘意飲但無乜地方有
而且好多都要開一煲畀8人以上用
呢到可以一位計所以就過黎 結果勁失望
個味似龍蝦湯多過爵士湯
仲要重味到我都唔知係甜到極致反而太咸定點
然後舊疑似花膠物體真係無花無假好膠
成塊野都係整體同一口感, 唔會有啲位淋啲滑啲
真係覺得自己食梗一塊膠
憑住對香港高級餐廳信心, 應該唔駛食元素表先敢吞
風沙紐西蘭羊架
呢碟叫風沙紐西蘭羊架
Its English name is Breaded Rack of Lamb with Garlic
無論中英文名都理解唔到呢碟野係幾辣
個餐牌會唔會可以做得好啲, 畀啲指引人係辣野
本身譚仔食到中辣都覺得太辣
我唔係食唔到個辣度, 但係照顧下啲唔食得辣o既客人會唔小心叫左
同埋佢啲辣o既作用好絕係辟除羊味, 唔係令到啲羊更香口
根本主要係食辣多過羊味

隔離枱已經嘈左好耐點解炒飯仲未上
XO醬露筍炒蟶子皇
XO醬露筍炒蟶子皇
無鑊氣 唔知係唔係擺盤都搞到凍左唔係好熱
蟶子一般貨色, 無話特別鮮甜
但超碼唔會太咸
流沙黃金銀雪魚
見唔少人讚呢個流沙黃金銀雪魚
全晚最失望係呢個, 咸到痴線
食第一件都要挖走塊皮先食到一舊魚
魚湯鮮菌浸菜苗
無特別 唔難食 唔過咸 唔鮮甜
蝦頭醬龍蝦粒炒絲苗
蝦頭醬龍蝦粒炒絲苗
味道正常偏咸, 但佢個咸都算接受範圍內
當晚食唔落因為已經食左好多又咸又重口味野
反而打包拎返屋企蒸返食可以接受
但都係普通炒飯
蜜瓜甘露
蜜瓜甘露又係多人讚
好多人係咪今世未飲過維他蜜瓜豆奶?
建議試一試會發現身邊有很多平價小確幸
呢碗野同維他蜜瓜豆奶一樣咁稀, 味道唔見得比維他好
裡面有為數唔多o既西米粒同柚子
如果將呢碗野改為做特飲會比較好受

總之呢間野就係擦靚個門面放啲有手有腳侍應
同砌靚啲食你唔壞o既野
好耐都無寫食評, 佢都算勁令我可以打返咁多字
完全口語, 因為想快, 但都執左好耐, 希望呢篇幫到有緣人
2024-09-19
$916.5 (晚餐)
2024-11-14 0 浏览
不太喜歡太多甜點的high tea可試這間味道不錯😋食物也很精美套餐內容-• 鹹點:柚子醬香脆帶子、黑蒜蟹肉燒賣、紅甜椒蘆筍鮮蝦餃皇、紅寶石雞肉酥、和風脆炸煙三文魚卷• 甜點:荔枝汁漬荷蘭小串茄、黃"柑"香橙菲林卷、茉莉花奶凍• 飲品:花圖精選花茶或無酒精雞尾酒(2杯)$383/2位環境很美、很合適各位愛美的女士打咭
不太喜歡太多甜點的high tea可試這間
味道不錯😋食物也很精美

套餐內容-

• 飲品:花圖精選花茶或無酒精雞尾酒(2杯)

$383/2位

環境很美、很合適各位愛美的女士打咭
2024-10-16
庆祝纪念
生日
優惠券
  • 芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥
  • 脆皮和牛配香橙柚子醬
2024-10-14 1889 浏览
位於尖沙咀海洋中心,$7xx(未計加一)的大閘蟹餐,地方超大,好似迷宮,waiter一路帶位祇係自己一直行,並沒有顧及顧客,食物質素完全冇問題,其實幾好,而且份量 decent,擺碟亦相當精美,味道配搭亦都適宜,但可惜服務真係比一般更低😪大部份都好似係part time,不能專業介紹用餐,與客人對話明顯並未接受過訓練,同食客完全冇交流,好難想像一間咁大嘅餐廳,如此配套,怎樣可以繼續生存,失望的一餐。
昨晚生日飯、大家滿心歡喜、期待在花圖第一次晚餐、餐廳門口接待處、裝潢設計有特色、八人坐在最後的位置、不知道是否餐廳人手安排不足、祇有兩位侍應在我們的範圍、嘗試數次搵侍應落單、但未有留意我們及沒關注我們用餐上的需要、最後落了兩份二人套餐、兩份蟹圖雅宴、再加五個小食、五款主食、份量足夠、食物味道也不錯、扣除優惠後埋單大約$8600, 我們大約8:40pm落單、先來五款小食、之後就上不同的套餐的前菜、大約9:30pm就不停出所有的主食、飯、烏冬及甜品、枱面也沒位置放、感覺上有點似要趕收工、但不明白大閘蟹上餐時、侍應告訴我們、食蟹如需要用濕紙巾、每一張濕紙巾需要收取一元收費、雖然金額不大、但從來未聽過食蟹需要收取濕紙巾費用、確實不合理、通常是餐廳提供即棄手套、濕紙巾或者一碗檸檬水給客人洗手之用、希望在此反應給花圖餐廳集團、客人覺得不合理、非常失望、不愉快☹️ 餐廳收費需合付需要、期望員工服務態度有待改善及提升、尊重從侍服務性行業及形象。
2024-10-10
庆祝纪念
生日
信用卡優惠
  • 豆漿杞子素千層浸時蔬
2024-10-05 2235 浏览
看到電視台賣這家餐廳的優惠套餐,於是今天打電話去訂位。說了時間人數,店員明明說有位的,但提及是使用優惠套餐,則馬上說要稍後回覆。最後的回覆當然是當晚滿座了。慶幸沒有去到餐廳才受騙。

2024-09-30 391 浏览
已經早一星期經open rice 訂位,只是閒日的午餐。準時到達。被安排坐門口的長枱。問裡面有無位,話已經滿左。唔係第一次去,門口長枱基本上每人入餐廳都會經過你,以500蚊人均消費,這感覺很不好受。噪到找經理出嚟,先發現裡面其實有吉枱。原來佢哋訂位只是‘’訂位‘’,不會‘’留枱‘’。你遲來嗎,或者有人俾你更早,walk in 也可,派枱的都會派出去,訂位是不會留定一張枱給你。都是說啦,這個收費,這個安排,不能接受。反正中菜餐廳做得好的,多的是。食物質素已被座位安排完全摧毁,不需要說了。不過不失吧。
2024-09-26 3048 浏览
想起尖沙咀搵間好嘅中菜廳,就搵到呢一間好似好靚,都好多好食評。點知。。。食物嘅樣上到嚟都唔錯,但係食落相當一般,尤其是個爵士湯,唔知係咪因為諗住用個濃蝦湯底會高級啲,但係我諗爵士湯嘅精髓唔係一個咁樣嘅湯底。另外就係佢啲女侍應,一個好似發緊夢咁,一個好似發咗癲咁。總之就係極之失望嘅一餐。
2024-09-25
點心很有特色而且很美味,很多在外面的餐廳吃不到。鵝肝腐皮卷,鹽酥脆皮雞等等,都超級好吃。可惜其中一名女侍應服務水平十分差。1. 首先對着生日的客人說是否可以清理張枱,壽桃已經可以上。明明希望有驚喜但給她破壞。2. 鹽酥脆皮雞很美味,我們說先等等,想影片,她聽到後沒有理我們直接灑上燒酒噴火。3. 上壽桃沒有餐具,她拿了三隻叉直接對著啲客人丟在碟上。一副不想工作的樣子…明明很好的一餐給她破壞,希望貴餐廳注意。她經理和其他侍應服務水平很好,但這個女侍應真的令體驗減分不少。

可惜其中一名女侍應服務水平十分差。

3. 上壽桃沒有餐具,她拿了三隻叉直接對著啲客人丟在碟上。

一副不想工作的樣子…明明很好的一餐給她破壞
,希望貴餐廳注意。

2024-09-11 3663 浏览
呢一間 花圖 真係我暫時最鍾意嘅中菜廳 中菜天花板 唔係我誇張 餐廳位於海港城海洋中心4樓,餐廳嘅裝潢華麗高檔,食物精緻:今日食得精細啲,食裝潢、都食感覺❤️ 感覺很幸福。埋單千零蚊,呢間餐廳價格屬中上,質素給出黎係上等,店員服務也很好,一間讓人很享受、節日慶祝還是很值得來的,物有所值。呢度有好多花圖,同餐廳個名一樣,餐廳嘅裝修真係太靚啦,忍唔住又喺度打卡❤️🌸泡沫調酒這個是香芋牛奶的調酒,上面有很大個紫色的泡沫💜裏面還芋圓吃,外觀精美、味道濃郁,酒味香濃 💜🌸酒糟醉雞卷 酒味香濃滲入雞肉,雞肉鮮嫩,而且精緻,有點像壽司卷物。🌸脆皮和牛 配香橙柚子醬外皮酥脆口感唔錯,包住香濃軟糯我牛肉,咬落有牛肉汁,香橙柚子醬與牛肉味結合,味道特別清新。🌸鳳巢京蔥牛肉外圍有糖漿拉絲築成嘅鳳巢很精緻,裏面包住京蔥炒牛肉,牛肉香甜惹味👍🏻🌸欖菜黑豚肉四季豆這些都是我很喜歡的小菜,四季豆沾滿肉香,青嫩香口,鑊氣足。🌸金沙豚肉炒飯加了鹹蛋黃炒非常香口,炒飯米粒分明、有粒粒口感,亦有豚肉香味。杞子桂花糕🌸玫瑰花形狀的桂花糕,配杞子調味,味道清香,淡雅養生。🌸蛋白杏仁茶杏仁味香濃、入口奶滑,很合我味道,不會很甜。這家

呢一間 花圖 真係我暫時最鍾意嘅中菜廳
中菜天花板 唔係我誇張

🌸泡沫調酒

🌸酒糟醉雞卷
酒味香濃滲入雞肉,雞肉鮮嫩,而且精緻,有點像壽司卷物。

🌸脆皮和牛 配香橙柚子醬

🌸鳳巢京蔥牛肉

🌸欖菜黑豚肉四季豆
這些都是我很喜歡的小菜,四季豆沾滿肉香,青嫩香口,鑊氣足。

🌸金沙豚肉炒飯

杞子桂花糕🌸
玫瑰花形狀的桂花糕,配杞子調味,味道清香,淡雅養生。

🌸蛋白杏仁茶
杏仁味香濃、入口奶滑,很合我味道,不會很甜。

這家中餐廳價格屬中上,質素給出是上等,店員服務質素也很好,讓人很享受、節日慶祝還是很值得來的。

同老公拍拖食飯Book咗呢間超華麗又有氣派嘅新中式餐廳環境真係好優雅而且所有裝修、用具都充滿復古風格食得多日本嘢,轉食吓中菜Fine dining 值得一讚係食物擺盤非常精緻特別推介石獅子造型嘅爵士湯用料多,味道好,暖胃又好啱打卡🔸石獅子造型爵士湯🔸脆皮和牛佐香橙柚子醬🔸花蜜咕嚕肉🔸櫻花蝦海皇炒飯🔸飲品 - Sexy mama🔸紫醉甘迷🔸蜜瓜甘露雖然價錢有啲貴不過真係值得適合慶祝生日、紀念日
同老公拍拖食飯

Book咗呢間超華麗又有氣派嘅新中式餐廳
環境真係好優雅
而且所有裝修、用具都充滿復古風格
食得多日本嘢,轉食吓中菜Fine dining
值得一讚係食物擺盤非常精緻
特別推介石獅子造型嘅爵士湯
用料多,味道好,暖胃又好啱打卡
🔸石獅子造型爵士湯
🔸脆皮和牛佐香橙柚子醬
🔸花蜜咕嚕肉
🔸櫻花蝦海皇炒飯
🔸飲品 - Sexy mama
🔸紫醉甘迷
🔸蜜瓜甘露
雖然價錢有啲貴不過真係值得
適合慶祝生日、紀念日
2024-06-24
試食活動
2024-09-06 2678 浏览
💎花圖💎呢一間新派中菜餐廳位於海港城裏面,淨係個門口已經夠哂霸氣,餐廳嘅設計以特務為主題😎,入到去就好似探險故事嘅神秘花園咁😆,由內到外都係打卡熱點😍,佢哋仲有獨立房,可以俾一班朋友聚餐,嘢食方面以fusion菜為主,而嘢飲方面記得記得一定要叫返杯Cocktail👍🏻,事關佢哋嘅雞尾酒賣相特別,味道都相當出色嫁😍😍今日朋友生日所以就揀咗呢間餐廳試試佢,我哋就揀咗呢一個套餐 🍸 蒼•CONG 每位$1188 🍸,由前菜去到甜品,基本上質素都相當滿意,必食菜式呢個set都有埋,價錢方面就見仁見智,我就覺得合理嘅😌🍴前菜 :💚荔枝汁漬荷蘭串茄💚潮式凍魚飯💚陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉前菜三款都各有特色,特別係伊比利亞豚肉😋,佢面層嘅醬酸酸甜甜咁幾開胃,陳皮味又唔會過重,肉質彈牙🤤豚肉夠晒爽口🍴湯:💚花圖爵士湯 :套餐裏面,我就最鍾意呢一個爵士湯🥰,賣相夠晒特別,係一個類似麒麟外型既湯盅,用瓦嘅物料造成,所以保溫度特別高👍🏻,由上菜到我係咁打卡之後去到飲晒全程都係熱辣辣,一定要俾個讚佢👍🏻👍🏻,至於裏面嘅材料相當豐富😍,螺頭,花膠不在話下,仲係用咗龍蝦湯做湯底,超濃郁仲帶鮮味🤤,最特別嘅係佢哋加入
💎花圖💎

🍴前菜 :
💚荔枝汁漬荷蘭串茄
💚潮式凍魚飯
💚陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉

🍴湯:
💚花圖爵士湯 :套餐裏面,我就最鍾意呢一個爵士湯🥰,賣相夠晒特別,係一個類似麒麟外型既湯盅,用瓦嘅物料造成,所以保溫度特別高👍🏻,由上菜到我係咁打卡之後去到飲晒全程都係熱辣辣,一定要俾個讚佢👍🏻👍🏻,至於裏面嘅材料相當豐富😍,螺頭,花膠不在話下,仲係用咗龍蝦湯做湯底,超濃郁仲帶鮮味🤤,最特別嘅係佢哋加入咗蜜瓜🫣,煲過後令到整個湯昇華,清甜得嚟仲帶果香味,味道又幾夾喎,唔錯唔錯👍🏻👍🏻

🍴主菜:
💚妙齡乳鴿二重奏
💚珍珠芙蓉龍蝦球配腸粉底
💚花圖和牛寶盒

主菜方面,呢三款都相當有特色,賣相都唔錯,其中比較特別嘅係和牛寶盒,佢嘅醬汁就似係出邊嘅水煮魚咁😆,酸酸辣辣帶點麻,和牛口感較嫩,係必食之選👍🏻

🍴蔬菜:
💚手工腿蓉萵筍麵

🍴主食:
💚龍蝦膏海膽炒飯 :其次就係呢款海膽炒飯,都係我喜愛之一,佢係用咗日本馬糞海膽炒成😍,飯炒到粒粒分明,金黃色嘅係用咗龍蝦膏去炒,所以睇落比一般炒飯更加鮮艷👍🏻,食起上嚟又唔會覺得膩,算係一款奢華嘅炒飯😎

🍴甜品:
💚茶香綉球豆腐 :最後甜品方面就係以薑茶糖水做底,面層就有一朵盛開嘅花,好似繡球咁嘅豆腐,不過整體味道一般,唔算太過特別

🎂生日拼盤 $238 :預早訂咗一份生日拼盤,佢裏面包含咗餐廳散叫嘅甜品,蜜瓜甘露,黃‘柑‘香橙卷,紙醉金迷同埋黃金壽包,蜜瓜甘露係呢度必食嘅甜品之一,不過我就覺得一般,佢比較甜😩,蜜瓜嘅調色味比較重,但個賣相係幾靚😍

🍹Bubble Colada $138 :最後Cocktail我哋就揀咗比較多人叫同打卡一流嘅兩杯,呢杯colada💜紫色嘅就係紫薯味,有陣時會推出綠色嘅就係斑蘭味,味道較易入口,面層嘅泡泡絕對係女生至愛,而裏面仲有驚喜,係紫薯丸子😍,整體上都唔錯,酒精濃度比較低,超適合女士之選👍🏻

🍹Foggy Spectre $158 :另外呢一款造型相當型格,佢主要係Tequila ,然後加入接骨木花香味嘅酒,再加入洋甘菊甜酒,再用煙燻一燻,飲落花香味較重👍🏻,仲有一陣陣木燻香氣😌,都係必飲之選🤗
  • 爵士湯
  • 龍蝦膏海膽炒飯
2024-08-25 2683 浏览
點心全部熱辣辣環境都唔錯幾舒服如果人多,最好就book咗位先餐廳入邊就唔見到有海景但係佢喺4樓海邊Outdoor都係打卡嘅熱點好味~重覆點左3次~多人既話一人一個唔過份小朋友最鍾意啦!好似食緊流心奶黃月餅咁都係熱辣辣上枱泡菜豬肉餃~辣辣地都幾惹味小朋友就唔啱食,大人都還可以鵝肝味道唔係太重加埋個酸酸甜甜嘅醬又幾好味燒賣都唔錯 連隻匙羹都熱辣辣呢個芋頭味超重好味韭菜味濃郁 如果唔鍾意食韭菜就最好唔好點旁邊個醬辣辣地都幾好食灌湯餃好大隻 個湯清甜OK好食
點心全部熱辣辣環境都唔錯幾舒服

如果人多,最好就book咗位先
餐廳入邊就唔見到有海景
但係佢喺4樓海邊
Outdoor都係打卡嘅熱點

流沙包

好味~重覆點左3次~多人既話一人一個唔過份
小朋友最鍾意啦!
好似食緊流心奶黃月餅咁
都係熱辣辣上枱

泡菜豬肉餃~辣辣地都幾惹味
小朋友就唔啱食,大人都還可以

鵝肝味道唔係太重

個湯清甜OK好食

2024-08-25
流沙包
2024-08-24 2493 浏览
-店面的設計有令我覺得驚喜一共分三個大廳,內裡乾坤充滿神秘感!感覺一秒穿越到博物館咁!--門口裝修都好有氣派--三個大廳,三種風格仲有房間添適合私人聚餐不受打擾--極致奢華的新派粵菜!每一道菜都非常的精緻,連碟子都非常的細節。能感受到師傅的用心設計。--晚餐仲安排我哋坐大圓桌開心🥳--🌼荔枝汁漬荷蘭串茄🌼蟹膏蟹肉酥🌼川·小籠包 🌼花圖爵士湯 🌼XO醬露筍炒蟶子皇🌼妙齡乳鴿二重奏🌼蝦頭醬龍蝦粒炒絲苗🌼紅豆沙配蜜桃糕(需要兩位起叫)-
店面的設計有令我覺得驚喜
一共分三個大廳,內裡乾坤
充滿神秘感!
感覺一秒穿越到博物館咁!

門口裝修都好有氣派

三個大廳,三種風格
仲有房間添
適合私人聚餐不受打擾
極致奢華的新派粵菜!
每一道菜都非常的精緻,
連碟子都非常的細節。
能感受到師傅的用心設計。

晚餐仲安排我哋坐大圓桌

🌼XO醬露筍炒蟶子皇
🌼妙齡乳鴿二重奏
🌼蝦頭醬龍蝦粒炒絲苗
🌼紅豆沙配蜜桃糕
(需要兩位起叫)
2024-08-20 2420 浏览
第一次食中式下午茶感覺好特別但要網上比錢先先有discount呢樣有d麻煩比訂都ok但全款預訂不太喜歡個環境會比較黑即使下午去都比較難影到靚相但d staffs services 好好連位都有得揀野食唔錯既係熱食同咸點果d例如蝦餃 春卷 etc全部造型好精緻食落脆卜卜有d唔知咩黎但出奇地好食甜點就差咁d得一樣好食應該係牛奶布丁?橙色果個啫哩卷同粒蕃茄真係完全唔得啫喱不嬲冇乜味估唔到咁單調只係卷比我就出場…蕃茄又係…仲要酸
第一次食中式下午茶

有d唔知咩黎
但出奇地好食

甜點就差咁d
得一樣好食
應該係牛奶布丁?
橙色果個啫哩卷同粒蕃茄真係完全唔得
啫喱不嬲冇乜味
估唔到咁單調只係卷比我就出場…
蕃茄又係…
仲要酸
2024-07-31 3161 浏览
星期日仔仔生日,去左呢間試新式high tea。總體來講味道中上,我鍾意全部係中式點心下午茶,無甘大負擔。網上平台半價好值得一試。但如果正價買就不太值,分量不多不夠飽的。另外讚下mocktail整得出色!
星期日仔仔生日,去左呢間試新式high tea。
但如果正價買就不太值,分量不多不夠飽的。
另外讚下mocktail整得出色!