2018-05-25 289 浏览
今午上旺角銀行中心旅行社走咗一轉,攪掂之後差不多兩點。因為唔想飲茶食點心又唔想去快餐店,所以摸上隔離依間花園餐廳講起幫襯佢嘅歷史就長喇,差不多有半個世紀嘅七十年代。當時係旺角返工,成班同事唔係幫襯"美而廉"就係"花園",一唔係就"泉章居"估唔到多耐無幫襯會變成咁嘅格調闊落開揚下午茶時段2:15pm開始,價錢都唔平喎。醬燒豬軟骨湯烏冬,烏冬及湯底一般般。豬軟骨果然好味,做得好夠入味,唔會太咸芝士焗海鮮飯就勁甩單,好在部長都幾好禮貌上到檯熱烘烘,伙記提醒要小心燙手所謂海鮮都係一般而比較淡口,唔多覺有芝士味。水準麻麻地反而奶茶就交番成績表。香...滑兼備,算係完滿結局喇

估唔到多耐無幫襯會變成咁嘅格調

闊落開揚

下午茶時段2:15pm開始,價錢都唔平喎。

芝士焗海鮮飯就勁甩單,好在部長都幾好禮貌
上到檯熱烘烘,伙記提醒要小心燙手
所謂海鮮都係一般而比較淡口,唔多覺有芝士味。水準麻麻地

反而奶茶就交番成績表。香...滑兼備,算係完滿結局喇
2018-05-25
2018-05-07 309 浏览
今日整天沒吃東西,肚子空空,一眨眼到了下午茶時間,已經忍不住要大吃一餐!就決定去花園餐廳鋸扒下午茶紅酒燴牛俐飯,配餐湯和飲品,份量超大,完全滿足了我想要大啖吃肉的慾望牛俐質素不錯,切得厚身之餘,肉味亦甚濃,而且還有四大塊!只吃牛俐也飽了其實🤣🤣不過醬汁感覺一般,個人覺得比較像一般燒汁,帶一點番茄香,味道較鹹,雖然配飯吃能夠平衡味道,不過也搶了牛俐的鮮味。最後配一杯凍咖啡,經典扒房口味,不過不失

就決定去花園餐廳鋸扒

牛俐質素不錯,切得厚身之餘,肉味亦甚濃,而且還有四大塊!
只吃牛俐也飽了其實🤣🤣

最後配一杯凍咖啡,經典扒房口味,不過不失
2018-01-16 782 浏览
今天中午,本人經過旺角知道花園餐廳出名牛扒,於是本人募名而至,剛考看見餐牌有特餐,仲係澳洲肉眼扒,於是本人點了一份湯和餐飽都有水準,餐具擺放都似模似樣,誰知道扒出來時出奇地細塊,據說肉眼扒應該比較大塊及有肉汁才對,由於本人要的是薯菜底,扒的份量跟旁邊點飯底的差天共地,大小厚度都差很遠如此沒有水準的餐廳實在名過奇實!加上薯條全部都炸燶了能吃,本人忠谷各位千萬不要光顧這餐廳!
2017-12-30 553 浏览
好幾年無去食呢間集團式牛扒餐廳,以前試過其他分店食過都可以,今次第一試銀行中心分店,三個人叫左T骨扒,海陸空三拼,豬扒拼蝦,味道全部好淡,d肉全部醃到唔似原本的味道,跟餐天使麵係用微波爐返熱,職員態度又差,侍應與侍應之間對話可以隔幾張枱大聲講,咁嘅質素仲要比加一,我以後都唔會去。
好幾年無去食呢間集團式牛扒餐廳,以前試過其他分店食過都可以,今次第一試銀行中心分店,三個人叫左T骨扒,海陸空三拼,豬扒拼蝦,味道全部好淡,d肉全部醃到唔似原本的味道,跟餐天使麵係用微波爐返熱,職員態度又差,侍應侍應之間對話可以隔幾張枱大聲講,咁嘅質素仲要比加一,我以後都唔會去。
2017-12-29
👫行行下旺角,想据扒,但月中已經糧尾,想食得飽又要抵食,就嚟左花園餐廳食扒啦🙋🏻‍♀️ 📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#巨形T骨牛扒 <$128>Giant I-Bone Steak▫️牛油餐包🍞▫️羅宋湯/忌廉湯▫️咖啡/茶暖暖地嘅餐包加咸牛油,食落一般🤔 忌廉湯好足料,好多蔬菜粒,都幾香濃,但啲西芹粒有啲格格不入🤨.鐵板牛扒一上檯已經嘩一聲,成塊牛扒係超級大舊!大過塊面咁濟🤣 👱🏻‍♀️叫左7成熟,連埋鐵板上應該都有8-9成👀.汁係另上,會有專人幫你淋汁,有黑椒汁/蒜蓉汁揀,唔想個口食完咁大陣味嘅👱🏻‍♀️就揀左黑椒汁👅 薯菜比較少,不過薯條炸得好香脆😋.成塊牛扒好厚好大份,不過頭個幾舊都幾易切,但切到近T骨位果到就有啲難切開,同埋比較多筋🙎🏻‍♀️.肉質都幾稔幾好食,而且食到牛扒入面嘅肉汁,配合埋黑椒汁一流,唔夠汁仲可以任添🤗 美中不足嘅係食到近T骨位嘅牛肉超級韌,完全咬唔到!有幾舊都浪費左食唔到😕.整體嚟講,餐廳環境幾舒服,價錢都好合理,性價比高🤓
👫
#巨形T骨牛扒 <$128>
Giant I-Bone Steak
▫️牛油餐包🍞
▫️羅宋湯/忌廉湯
▫️咖啡/茶
整體嚟講,餐廳環境幾舒服,價錢都好合理,性價比高🤓 啱曬情侶們拍拖食嘢/同成班朋友聚餐嘅好地方🤩
👾驚喜指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️淋汁前要拎張紙巾鋪係身到,唔係就會彈到周圍都係💁🏻‍♀️
▪️晏就一點前落單唔駛加一服務費🙆🏻‍♀️
▪️10% Service Charge
2017-10-25 609 浏览
今日放佐工突然約佐幾個fd出黎食飯傾幾。大家番工都辛苦LA, 約出黎吐下苦水都要la。呢間餐廳就岩晒,坐得舒服唔駛bk位又唔駛等,一上去就有位坐。做佐成日野,對眼都好攰,呢間餐廳暗暗地,燈光唔刺眼,最岩放工短聚。我地都叫佐蝴蝶形肉眼(鐵板上)。我要五成熟,配黑椒汁。套餐有餐包有湯同埋餐飲,份量足。餐包有d叮過龍,有一邊梗佐,其他都ok。塊肉眼扒終於到la, 侍應係我地面前倒d汁上去即刻冒煙,咋咋聲,要鐵板上都係為佐聽呢下聲 辛苦佐成日,當係獎勵下自la!因為係蝴蝶形扒,扒都分成2邊,一邊係薄身d, 嫩d, 軟d既肉;另一邊係厚d, 無咁多肥肉既。 5成熟我覺得岩岩好,容易切,容易咬,又有肉汁。2邊都好有牛味,有唔同既口感,加埋黑椒汁,好野味,好岩d食肉獸haha一邊食野,一邊傾幾,好開心既一個晚上,下次再約同事食飯,呢間都在名單上
haha

2017-10-25
2017-10-08 499 浏览
我好多年好多年無食過呢種豉油餐了。第一次來花園餐廳。本來去到門口都仲有猶豫,後見到墙上那幅蒜蓉汁的圖片,我進去了。叫了肉眼,加白飯。餐有跟湯的,我一定選白湯。料都幾多,有蜆肉有薯粒有芹菜咁。等了會扒也來了。 上汁嗰下真的好大煙呀!好懷舊,扒下墊薯條嘅。我叫全熟,都唔會好韌。塊扒都大嘅,不過就完全無肉味,係少少都無。剩得咸味。因為味道太單調,我又落茄汁,又落辣椒仔。白飯幾好,夠硬。一口飯一口牛,食完都飽到第二朝。
餐有跟湯的,我一定選白湯。料都幾多,有蜆肉有薯粒有芹菜咁。
白飯幾好,夠硬。一口飯一口牛,食完都飽到第二朝。
首先,舉手叫野食個時有個侍應經過同我對望左2-3秒,佢完全冇反應,仲要走開背住我地舉手示意我地等陣。等左成幾分鐘都未得咁岩見到另一個侍應行緊過黎就舉手叫佢,呢個仲冇禮貌,同你一直對望行到過黎我地枱附近都扮睇唔到真係西利!🤗之後,第1位叫我地等陣既侍應終於過黎,佢一黎就企係枱前面,問都唔問我地食咩,黑住面等我地自己出聲,我d朋友叫完野食個時我仲睇緊個餐牌,佢一手搶走左我睇緊既餐牌,其實有d過份🤷🏻‍♀️最後,舉手叫埋單,個侍應見到後隔左4-5張枱大叫:咩事呀,都算啦,最後找番張$20過黎個時係直程扔落張枱度,平時都會拎埋黑色本簿夾住d錢等d客自己拎,點解可以咁樣扔,好侮辱囉!心諗點解d服務態度可以仲差過一般快餐連鎖店,呢度仲要收服務費咖喎,好似殺佢全家咁,未試過嬲到要寫食評,今次真係第一次,唔會再黎食了!

2017-09-09
2017-09-07 406 浏览
今晚同女友行左成日街,個肚餓到打曬鼓,我提議不如去鋸扒女友話不如去花園餐廳丫,又平又就腳咁我地就去左銀行中心呢一間花園餐廳係學生時代嘅拍拖勝地黎架!平民嘅價錢,就可以同心儀嘅女生浪漫鋸扒喎我就點左個巨型T骨牛扒份扒真係好大份,而且鐵板上先夠風味是關最興奮果下都係見到職員一淋啲汁上去「炸炸炸」咁嘅聲個扒我點左7成熟,剛剛好肉質不錯,蒜容汁都夠味上餐前仲有個紅湯同埋餐包架女友就點左個白湯同埋一份豬扒 女友就點左個黑椒汁經鐵板傳來陣陣黑椒味我地兩份都係配薯菜薯條索曬啲汁仲有兩棵小棠菜添!最後仲包埋餐飲,一人一杯凍檸茶
今晚同女友行左成日街,個肚餓到打曬鼓,我提議不如去鋸扒

女友話不如去花園餐廳丫,又平又就腳
咁我地就去左銀行中心呢一間

我就點左個巨型T骨牛扒

份扒真係好大份,而且鐵板上先夠風味

是關最興奮果下都係見到職員一淋啲汁上去「炸炸炸」咁嘅聲

個扒我點左7成熟,剛剛好
肉質不錯,蒜容汁都夠味

上餐前仲有個紅湯同埋餐包架

女友就點左個白湯同埋一份豬扒

女友就點左個黑椒汁
經鐵板傳來陣陣黑椒味

我地兩份都係配薯菜

薯條索曬啲汁

仲有兩棵小棠菜添!

最後仲包埋餐飲,一人一杯凍檸茶

2017-09-06
2017-09-07 266 浏览
由於某人說想据扒,最後選了這間花園餐廳,看著餐牌,有很多不同食譜,居然還有魚吃,其實很想點魚吃,但某人感覺上在這裡應該不要吃魚,所以便打消這個念頭,然後我們最後還是想試下這裡的羊扒和豬手,所以便點了這2個餐這個是豬手配薯菜,味道不錯,下次再來也會叫這個,豬手充滿著骨膠原,對女人十分好羊扒配意粉卻很一般,廚師好像把羊煮得太久了,十成熟似的上菜前有餐包吃,令到据扒更完滿餐湯我選了羅宋湯,入面有很多料,是少有餐廳能做到

羊扒配意粉卻很一般,廚師好像把羊煮得太久了,十成熟似的

上菜前有餐包吃,令到据扒更完滿

餐湯我選了羅宋湯,入面有很多料,是少有餐廳能做到
题外话/补充资料: 如果上菜的碟能夠大碟點會更好,方便我們砌扒
2017-09-06
  • 豬手
2017-08-14 340 浏览
到旺角銀行中心處理事務,完成後便晚飯,又是在不知想吃什麼的情況下,跟隨太座到就近的「花園餐廳」去。常在街外吃飯,吃得多,真的是不知想吃什麼,要我選擇,是困難事。看餐牌,考慮很久才決定吃「紐西蘭西冷牛扒」。羅宋湯先上,味道尚好,質感很稀,餐包則軟熟不錯。主角以鐵板上桌,我要求五成熟,我從左邊開始吃,切開牛扒,一看,不夠四成熟,照吃,味道不錯,牛肉鮮嫩而肉味重,這個熟成度其實剛好,唯吃了幾塊,卻越吃越生,中間的部份,不知有否兩成,基本上只表皮烤熟,中間八成是鮮紅色,不行了,我唯有切成一片片用鐵板再㷫,才吃得下,吃到牛扒的右手邊時,肉卻變得嚡起來,亦開始韌,不太好吃。一塊牛扒,吃到三種感受,厲害得不知說什麼好。餐茶,我喝熱奶茶,茶尚香而澀,掛杯亦普通,水準只極普通。服務方面,店名是餐廳,服務卻是茶餐廳水準,給我們的凍檸茶,飲筒是拋下檯上給我們的,飲料水亦註明不會提供,要喝水要找店員要求再來。百餘元一個鐵板餐,享受此等服務,無話好說,至於牛扒的質素,坦白說,有一半是好吃的,或許,這個價錢不該有太高要求吧!

看餐牌,考慮很久才決定吃「紐西蘭西冷牛扒」。

羅宋湯先上,味道尚好,質感很稀,餐包則軟熟不錯。

紐西蘭西冷牛扒
紐西蘭西冷牛扒
一塊牛扒,吃到三種感受,厲害得不知說什麼好。

餐茶,我喝熱奶茶,茶尚香而澀,掛杯亦普通,水準只極普通。
奶茶
2017-08-11
2017-07-19 363 浏览
今天我去了旺角辦點事情,剛巧午膳的時間,我便到了附近的花園餐廳進膳,這間餐廳給我的印像是一間懷舊風格的餐廳,已有一段時間冇來過,就看一看他們有否一些新的變革。環境保持一貫的暗格調,午餐提供了一些特價餐選擇,我就看中了這一個蜜糖芥末燒德國豬手跟飯,一如以往套餐包含了湯及餐包,先講一講湯的味道,似乎咸了一點,那個餐包微暖沒有什麼特別,反而德國豬手的觀感有些驚喜,豬手的size 很大,上面放了一塊橙及一支美國旗,但點解德國豬手不是插德國旗? 有點令我摸不著頭腦,莫非豬手是美國進口? 反正就是一個裝飾品吧!味道方面,豬手肉腍,但食不到蜜糖芥末醬汁,味道欠奉,而配飯不是白飯,而是炒飯,可惜不熱,好像一早炒定的感覺,整體而言食物質素及價錢尚算可以,不過不失。
反正就是一個裝飾品吧!

2017-06-30 282 浏览
員工坐係付近休息好平常,今日食飯果時員工聽到我同朋友傾計好正常,但有兩個員工就將我地嘅對話係到討論 我講咩關唔關你地事? 比你地聽對話唔係重點,亦好小事,重點係就算你地對我講野有評論都唔應該係個客面前拎黎討講掛,好好檢討下啦。真係以後唔會再去
2017-06-30
2017-06-12 274 浏览
啲員工趕住收工咁我23:10入店叫左個A級肉眼牛,3成熟叫左紅湯個碗係崩既跟住塊牛3成熟,超級韌‼️‼️‼️‼️勁難食,之前食過呢間餐廳都未試過咁難食勁失望‼️‼️‼️‼️‼️‼️
啲員工趕住收工咁
勁難食,
之前食過呢間餐廳都未試過咁難食
勁失望‼️‼️‼️‼️‼️‼️

2017-06-11
$142 (宵夜)
2017-04-30 854 浏览
今曰差不多9點到銀行中心的花園餐廳食晚餐,我們分别叫了西冷牛扒七成熟,待應上鐵板扒餐的時候上的黑椒及蒜蓉汁都倒到餐紙上及櫈上 ,都算啦,唉兩塊扒都全熟,又硬又鞋,冷氣有無開,待應態度有差,真係無下次