2022-07-01 1145 浏览
奶奶生日,早幾日已book左某間食肆,但由於八號波關係,提早關門,唯有另覓地點,沖撞之間,搵到尼間花萼樓,原來新開,唔係好耐,去到門口,每個職員態度恰當,唔會過份,又不失禮貌,仲專登安排冷氣不大既位置,因有老人家,非常貼心,嗌左個4人套餐,包一魚一鵝,兩份小食,四個小菜,另外嗌左乳鴿同壽包,全部好好味,好有驚喜,唔會過份咸,條魚非常新鮮,隻鹵水鵝非常之嫩滑,本人最鐘意佢個梅菜扣肉,一定係要半肥先最和味,而佢個梅菜更加係一個點綴,會再番食,食得非常開心同滿足嘅一間酒樓。
  • 乳鴿
  • 鹵水鵝
  • 梅菜扣肉
2022-05-29 1566 浏览
城市中心最近都換咗一輪食肆,試下新開呢間客家菜荃灣嚟講,客家菜淨係知有間開咗好多年嘅東江大飯店星期六晚唔算好多人,坐得幾舒服,可能暫時無咩人知仿傳統茶具,花生幾夠味豬肉湯,味道唔錯,少少胡椒豬肚湯feel,另外跟咗一碟青蔥,加唔加好似分別唔係好大無細心睇佢餐牌張相,無諗到有豬腰同腸,畀晒屋企人食蟲草花炒准山,夠鑊氣,個人口味嚟講無青瓜會好食啲客家豆腐煲,完全唔油,好食初初見到啲豆,以為係普寧豆醬,但諗落豆醬係潮州嘢原來真係黃豆,仲要有好多好多!最後我清咗煲炒四季豆,油量可以接受,肉稍多,如果淨食會有啲膩,送飯比較好我早走去買嘢,唔知每人幾錢聽啲長輩講,客家豉椒碌鵝同東莞碌鵝都好唔同唔知佢有無
星期六晚唔算好多人,坐得幾舒服,可能暫時無咩人知

仿傳統茶具,花生幾夠味

豬肉湯,味道唔錯,少少胡椒豬肚湯feel,
另外跟咗一碟青蔥,加唔加好似分別唔係好大
無細心睇佢餐牌張相,無諗到有豬腰同腸,畀晒屋企人食
蟲草花炒准山,夠鑊氣,個人口味嚟講無青瓜會好食啲
客家豆腐煲,完全唔油,好食
初初見到啲豆,以為係普寧豆醬,但諗落豆醬係潮州嘢
原來真係黃豆,仲要有好多好多!最後我清咗煲

我早走去買嘢,唔知每人幾錢
聽啲長輩講,客家豉椒碌鵝同東莞碌鵝都好唔同
唔知佢有無
题外话/补充资料: 樓下遊戲機中心都無咗了,真係買少見少
2022-05-28