非常有驚喜的隱世日式小店收埋係渣甸坊嘅攤檔後面Lunch 唔跟set $68 跟set 約$8x~一百頭 仲不加一食物質素非常好推介滑蛋豬排飯($68)同燒鯖魚($98)
非常有驚喜的隱世日式小店
收埋係渣甸坊嘅攤檔後面
Lunch 唔跟set $68
跟set 約$8x~一百頭 仲不加一
食物質素非常好
推介滑蛋豬排飯($68)同燒鯖魚($98)
滑蛋豬排飯
滑蛋豬排飯
2024-07-12 187 浏览
食物方面:-鱈魚乾,好脆,好好味😆送酒一流!-梅酒,清新,開胃,正😆-肉類串燒,雞豬牛魚都有點,全部都好好味😋比較好味既係牛舌心😆😆😆-燒豆腐同天婦羅蘿蔔,好有驚喜!真係要試😆-茶蹟飯,飯糰係烤飯糰,好香,幾有特色,唔錯👍🏼👍🏼👍🏼服務方面:好有禮貌,會耐心介紹!環境方面:ok性價比方面:呢個地段同味道,雖然少少貴,但值得!如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

-鱈魚乾,好脆,好好味😆送酒一流!

-梅酒,清新,開胃,正😆

-燒豆腐同天婦羅蘿蔔,好有驚喜!真係要試😆

-茶蹟飯,飯糰係烤飯糰,好香,幾有特色,唔錯👍🏼👍🏼👍🏼
服務方面:
好有禮貌,會耐心介紹!

環境方面:
ok

性價比方面:
呢個地段同味道,雖然少少貴,但值得!

2024-07-10
要高呼這兩個餐好抵食😋😋😋,大堆頭又高汁的。👍🏻👍🏻👍🏻唐揚炸雞炸得乾身不見油份,外脆內軟,手機控的滑機手也要停下來快快幹飯,生怕炸雞冷掉了,就錯過了它的外脆內軟。配上的醬汁帶醋酸,炎夏開人胃口。😋雞件5至6件,份量剛剛好。👍🏻烏冬湯又是一絕,滿滿的魚湯芳香,破戒地都把濃湯喝乾。連著附上的麵豉湯,就過足湯癮了。😻店家也有熱麥茶招待,還有轉餐的餐飲,解解咸味調子。烏冬也是用上稻庭烏冬,廚師當然也不辜負好食材,烏冬彈牙可口。==============================就算最近日元匯價創新低💱📉,但因日本的牛舌食材多是美國進口🐮🐂,所以來貨價相對貴了,在日本一間老店吃個牛舌定食要¥2200日元(約港元$99), 還未計機票、機場稅、酒店住宿、車費及時間等成本,還是在香港找間好吃的方便。牛舌腍又醃得入味,搭上牛油煮過的洋蔥及小菇,令口感層次更豐富了, 吃到淡淡的牛油香。汁都撈埋,吃得開懷。白飯可添。轉餐除了沙律菜及餐飲外,餐前小食時有不同,有乜食乜,但基本上都令人開胃可口的。==============================整體就是好吃大滿足。加上落力的店員招呼貼心親
要高呼這兩個餐好抵食😋😋😋,大堆頭又高汁的。👍🏻👍🏻👍🏻

雞件5至6件,份量剛剛好。👍🏻
店家也有熱麥茶招待,還有轉餐的餐飲,解解咸味調子。

整體就是好吃大滿足。加上落力的店員招呼貼心親切有禮,都給人愉快的飲食體驗。
唐揚炸雞烏冬轉套餐
唐揚炸雞湯烏冬轉套餐
  • 牛舌定食
  • 唐揚炸雞湯烏冬
2023-08-27 602 浏览
位置在不起眼的角落。老實說不是友人推介,我絕對不會去,不,是不會經過。一旦進入了小店,感覺卻進入了另一時空。老闆娘的招呼,像是老朋友的感覺。她說:小店就是要有小店的感覺麻。清酒是任由我自己挑選的,選擇尚算多,每一支都有價錢牌,可以慢慢選擇。馬友一夜干,友人說一試難忘。魚肉經過一夜後,的確肉味濃縮了,再燒烤過,魚香是足夠的,肉質結實。配上少鹽,用來配Sake確實不錯。可惜的是,室內不能用碳烤,不然加上碳火香氣,必會更好。還有,池魚刺身。要欣賞的是魚擺出來,有點美感。 哈哈。期待下次有更新鮮的魚刺身吧。

一旦進入了小店,感覺卻進入了另一時空。

星期六中午喺渣甸坊內街覓食,被門外午市餐牌吸引,價格係銅鑼灣地段來講非常親民,lunch set都係60up由於坐落較隱蔽嘅巷仔入面,客人唔多,坐得寬敞舒適☺️裝修幾骨子,係日式居酒屋風格,和味濃😆老闆同店員服務亦好好,有關菜式烹調手法都相當樂意解答,感覺係用心的小店。食物質素方面都有驚喜🥰炸雞烏冬 配餐飲、沙律同麵豉湯炸雞即炸,十分香脆,肉質嫩滑,呢個價錢比呢個質素,真係冇得彈。洋蔥滑蛋吉列豬扒飯碗飯一樣有水準,推薦👍🏻👍🏻

食物質素方面都有驚喜🥰

炸雞烏冬 配餐飲、沙律同麵豉湯

洋蔥滑蛋吉列豬扒飯

碗飯一樣有水準,推薦👍🏻👍🏻

2023-01-07 607 浏览
銅鑼灣神秘的平價日式居酒屋隱藏在希慎廣場對面街市裡!原本想吃肥後屋,沒想到店換了營業時間,只好到附近走走看看。勝博殿大排長龍,而且剩30分鐘用餐時間,於是就轉進渣甸街市看看適合小孩吃的餐廳。一般來說,選擇日式料理是親子安全牌,但一定要花上幾百元「夫妻兩心在淌血….」就在我煩惱怎麼都找不到適合的餐廳時,小小孩又變成巨龍咆哮著肚子超餓,我只好在利園二期裡快速找間餐廳,準備荷包大失血時,突然看到商場後門正對面有一間被街市攤販包圍的日本料理店,門外微微透出的「60元午餐」招牌,我差點跪下來感謝上天,火速跟老公抱著蠕動的火龍衝進店裡。看到門面這麼低調,門外如果沒掛「60元午餐」,經過的人看到滿牆的日本酒,肯定以為價格至少要800元以上。很幸運剛好過了尖峰時刻,離席的一大群人剛好空了很多位置,而且全都是帶著小小孩來用餐的家庭,可見食材新鮮,看孩子吃的津津有味,就讓人好期待喔!實在太慌張,竟然忘了拍菜單。🥲———-美食上菜分隔線————第一道「炸雞湯烏冬」,這道湯頭蒜味很重,有點類似一風堂拉麵加蒜版本,適合愛吃蒜濃郁口感的人。炸雞超好吃,酥脆不油膩、裹粉的食材不是一般的麵粉、應該是自製的粉去包裹、特
銅鑼灣神秘的平價日式居酒屋

隱藏在希慎廣場對面街市裡!

原本想吃肥後屋,沒想到店換了營業時間,只好到附近走走看看。

實在太慌張,竟然忘了拍菜單。🥲

———-美食上菜分隔線————

第一道「炸雞湯烏冬」,這道湯頭蒜味很重,有點類似一風堂拉麵加蒜版本,適合愛吃蒜濃郁口感的人。炸雞超好吃,酥脆不油膩、裹粉的食材不是一般的麵粉、應該是自製的粉去包裹、特別香甜,好像台灣的派克雞排(天啊~思鄉病犯了)
炸雞湯烏冬

第二道超級意外的好吃,竟是去骨切塊的鯽魚!
每次吃魚都會很怕吃到魚刺,這次孩子大口大口吃,不過還是要注意魚皮的小刺,如果給小朋友吃還是要撕掉魚皮切開幾道檢查喔~但大人吃完全可以過癮的大口大口咬,超爽!

鯽魚定食

第三道「sorry忘了全名但店裏就只有這道是泡飯的湯泡飯~」

中間的飯有鍋巴的黏鍋底的焦香,脆脆的飯糰,切幾道散開在湯底,本以為會是普通的茶泡飯。沒想到嘴超挑的小屁孩只喝一口就停不下來,直呼超好喝,很快吃完一小碗。
湯泡飯

老闆娘還特別走過來跟我說「這個沒加味素喔」

完全打中媽媽的心,哈哈哈哈😂老闆娘也非常親切,很有人情味。希望未來有提供兒童餐具❤️

這家完全可以列入銅鑼灣逛街必來吃的親子餐廳。

超推👍

2023-01-07
炸雞湯烏冬
鯽魚定食
湯泡飯
  • 茶漬飯
最近好多朋友都去左日本/就黎去日本,不過我就暫時無得去🥺 唔緊要啦,咁咪唯有食下啲日本野過下口癮囉~🐠鱈魚乾 $32呢個鱈魚乾作為第一樣上嘅野食,已經有啲驚喜🤩 佢係即叫即燒,所以食嗰陣都熱辣辣,同埋有啲厚度又脆口,同埋唔會好似其他魚干咁有啲難咬~🥗海藻沙律 $65沙律上面有一大埋海葡萄~雜菜海草都非常爽口,味道食落好似中華沙律咁🍶清酒煮蜆 $68👍🏻好推介呢度嘅清酒煮蜆🤩🤩首先啲蜆冇沙又大粒,然後啲蜆係加左牛油燒過再放落清酒度煮!所以真係好香好香牛油味🥰超級惹味~同埋佢係熱嫁~((唔知點解好似以前食嘅清酒煮蜆都係凍嘅🤣💛紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅 $42可能因為係紫蘇葉包住舊魚嚟燒,所以真係好香紫蘇葉味~啲魚肉質唔霉又唔腥~好似紫蘇葉味嘅炸魚柳咁,炸得啱啱好🐟馬友一夜干 $280第一次食成條嘅一夜干,魚皮燒得好香脆,然後魚身啲肉好飽滿好厚肉,雖然中間都有啲骨,但真係完全唔會腥同埋啲肉都好嫩滑,食完呢個都已經飽左7成🤣🍙茶漬飯 $48茶漬飯嘅茶唔係真係茶,而係似清甜嘅昆布湯😆 然後好有驚喜嘅係佢個飯係燒飯團!😍所以食嘅時候,會好有食飯焦同埋煙韌嘅感覺~🐮牛脷芯 $98牛舌牛脷真係食得多,但牛

🐠鱈魚乾 $32

馬有一夜乾

🍙茶漬飯 $48

🐮牛脷芯 $98
牛脷芯

牛舌牛脷真係食得多,但牛脷心真係第一次食~牛脷心都好重牛味,佢嘅外皮都係笑得好香脆而且鹹鹹地,口感就比牛舌同埋牛脷更加有嚼勁同埋肉質肥美多啲~😚

🐔手羽先 $36
大蔥雞肉

正常發揮,都燒得幾香幾好食,唔會太乾/太鞋

🐷紫蘇豚肉卷 $36
豚肉都好薄而且都燒得好香,感覺有少少似煙肉包住紫蘇葉,包住紫蘇葉會減少咗就咁齋食燒豚肉嘅油膩感☺️

🐓免治雞肉棒 $40
免治雞肉棒

免治雞肉棒肉質唔會太軟太淋,口感適中,比起出邊嘅免治雞肉棒,呢個有少少似漢堡扒嘅質感🤣本身嘅調味已經好夠味,沾埋蛋黃一齊食感覺肉質更滑溜~

🤍豆腐 $24
豆腐

呢個燒豆腐都幾特別~因為燒豆腐嘅外皮都有少少厚度,又燒到脆卜卜~上面係小店自己調製嘅麵豉醬,甜甜地好似甜醬但又帶點麵豉醬味,成舊嘅texture就有啲似唔臭嘅臭豆腐😆 我都好推介~

💚大蔥雞肉 $38
雞肉嘅調味同大蔥好match,所以燒得好重大蔥味,啱晒我呢啲重口味人士🤣

雖然位置有啲隱蔽,但店員嘅服務態度真係搭救晒~佢哋都好Helpful同埋好親切, 好有家嘅感覺🥰嘢食又高質又好食又唔係真係太貴,真係好值得去~
馬有一夜乾
大蔥雞肉
豆腐
  • 清酒煮蜆
2022-10-14 309 浏览
<Hong Kong 🇭🇰•Causeway bay>“咬我唷!馬友一夜干”自從踏入社會工作就好似做一條咸魚一樣?我唔準你諗得咁負面🤓放工跟朋友去輕鬆下….🥰原來銅鑼灣小巷有一間隱蔽居酒屋🏮飲啖酒,食啖即燒嘅鱈魚乾先😚海草沙律🥗沙律裏面有海草,青瓜絲,洋蔥Ho fresh fresh yor~🍶清酒煮蜆蜆肉肥美鮮甜,清酒湯都鮮甜埋一份😚🍢串燒拼盤免治雞肉串、紫蘇葉豚肉卷、燒手羽、大蔥雞肉同燒豆腐。串燒燒得均勻幾靚仔😚特別鍾意紫蘇葉豚肉卷,豚肉包紫蘇葉,少份油膩感,特別香!🍤紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅天婦羅粉衣夠薄身包住沙咀魚,魚肉幾香,淡淡紫蘇梅香。🐟馬友一夜干馬友燒得皮脆,魚油香夾齒,幾鮮甜!配檸檬汁同蘿蔔蓉更清新開胃!朋友見到魚骨驚驚🤭揀魚尾部分會少骨啲,咁就可以食到啖啖肉唷~🍙茶濆飯燒飯團🍙浸昆布高湯,味道唔太咸,酒後暖胃啱哂☺️飽飽~相比生啤,我更鍾意梅酒💕發現小店有自家梅酒,淺嚐淺嚐先唷🍺500ml x2, 🍺330ml x1, Umeshu x1好耐冇飲咁多啤酒😗可以慢慢食坐成晚,唔知以為聽日放假🤓人生如果似馬友一夜干配杯酒,可能都不錯唷~花街道酒処 @hanaka
<Hong Kong 🇭🇰•Causeway bay>
“咬我唷!馬友一夜干”

🍶清酒煮蜆
蜆肉肥美鮮甜,清酒湯都鮮甜埋一份😚

🍢串燒拼盤
特別鍾意紫蘇葉豚肉卷,豚肉包紫蘇葉,少份油膩感,特別香!

🍤紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅

天婦羅粉衣夠薄身包住沙咀魚,魚肉幾香,淡淡紫蘇梅香。

🐟馬友一夜干

🍙茶濆飯
燒飯團🍙浸昆布高湯,味道唔太咸,酒後暖胃啱哂☺️飽飽~

相比生啤,我更鍾意梅酒💕發現小店有自家梅酒,淺嚐淺嚐先唷

🍺500ml x2,
🍺330ml x1, Umeshu x1

好耐冇飲咁多啤酒😗可以慢慢食坐成晚,唔知以為聽日放假🤓

人生如果似馬友一夜干配杯酒,可能都不錯唷~

花街道酒処 @hanakaido_
📍銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下4號舖

記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @chantal.jj 💕 比𝐋𝐢𝐤𝐞 ❤️你嘅支持同肯定喺我吸收𝐂𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬嘅勇氣唷🥳

#chantaljj銅鑼灣
#銅鑼灣居酒屋
#銅鑼灣美食
#咸魚 #馬友一夜干
放工去完銅鑼灣Sogo買Nespresso咖啡後係附近食埋晚餐,今晚選擇左渣甸坊巷中嘅一間居酒屋。呢條街好靜,無咩人流,但見餐廳製作用心,食物質素又幾唔錯,所以寫篇文支持下。免治雞肉棒口感軟糯,味鮮,加埋蛋香及醬油嘅香甜,味道豐富;紫蘇豚肉卷屬自家製豚肉卷,豚肉味濃,具豐富肉汁,內裡包著日式紫蘇葉,帶微微清香;雞翼一夜干嘅雞皮燒得十分香脆,但雞肉仍保持嫩滑多汁;豆腐屬硬豆腐,燒完唔會一夾就散,加上日式甜麵豉醬及蔥花,都幾惹味。在處理馬友而言,日式一夜干比中式/潮州凍魚更為香口惹味,醃漬後令魚肉富有咸香,而馬友魚嘅油脂豐富,更為美味。魚皮香脆,魚肉鮮嫩,連皮都可以食埋。炸完都仲係淺黃色,應該都係新油,炸粉夠薄脆,中層夾左一塊日式紫蘇葉,而魚肉亦夠幼嫩,味道鮮甜,帶紫蘇葉嘅清香,兩者幾搭配。鱈魚干脆到好似餅干咁,配沙律醬,簡單美味。蜆肉肥美鮮甜,帶微清酒香,酒味唔會太濃。半熟嘅厚切牛舌芯肉質細膩,口感爽滑,牛味濃郁,且十分Juicy多汁,配炸蒜片、蔥及酸汁,味道層次豐富,非常好食。
免治雞肉棒、紫蘇豚肉卷、雞翼一夜干、大蔥雞肉、豆腐

免治雞肉棒口感軟糯,味鮮,加埋蛋香及醬油嘅香甜,味道豐富;

雞翼一夜干嘅雞皮燒得十分香脆,但雞肉仍保持嫩滑多汁;

燒鱈魚干

鱈魚干脆到好似餅干咁,配沙律醬,簡單美味。
清酒煮蜆

蜆肉肥美鮮甜,帶微清酒香,酒味唔會太濃。

2022-10-05
用餐时段
免治雞肉棒、紫蘇豚肉卷、雞翼一夜干、大蔥雞肉、豆腐
燒鱈魚干
2022-10-10 125 浏览
銅鑼灣隱世居酒屋!.希慎對出嘅車仔檔,兩邊嘅餐廳未必會引起大家注意‼️但其實寶物沉歸底!.1️⃣鱈魚乾($32)作為開胃菜佢真係好烘得好脆好好食🥰.2️⃣海草沙律($65)口感好爽脆清甜,配埋芝麻沙律醬好開胃.3️⃣串燒一家親豆腐($24)有啲甜醬喺上面,成件食起嚟幾香口大蔥雞肉($36)雞肉燒到皮脆肉嫩,配埋燒汁甜甜哋咁🐔雞翼一夜干($36)佢唔會燒到乾柴,啖啖肉🫰🏻紫蘇豚肉卷($36)呢個食落似煙肉,但其實係包住紫蘇葉捲埋一齊,都幾特別😮雞免治肉($40)呢個係視覺上最正💕有一大件雞加埋香濃嘅蛋漿,好吸引!.4️⃣清酒煮蜆($68)一上枱時熱辣辣已經好開心😃佢個清酒湯濃得嚟唔會涸喉,啲蜆每隻都開到殼大大粒易扯開,好滿足.5️⃣紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅($42)口感好得意,好似食緊秋葵咁,但睇餐牌先發現係食緊魚!幾得意.6️⃣馬友一夜干($280)呢個係戲玉!店員將馬友一分為二成為平板咁樣燒,然後再唧檸檬汁喺上面,口應有少少似秋刀魚但再鮮味啲少骨啲.7️⃣牛舌芯($98)唔係平時食牛舌有少少煙韌嘅口感,而係類似食牛扒嘅質感,佢上面有啲鹽同脆脆,適當地吊起個味幾jeng🫰🏻.8️⃣茶漬飯($48)佢係魚湯浸住煎飯團,飯團要
銅鑼灣隱世居酒屋!
1️⃣鱈魚乾($32)作為開胃菜佢真係好烘得好脆好好食🥰
2️⃣海草沙律($65)
口感好爽脆清甜,配埋芝麻沙律醬好開胃
3️⃣串燒一家親
豆腐($24)有啲甜醬喺上面,成件食起嚟幾香口
大蔥雞肉($36)雞肉燒到皮脆肉嫩,配埋燒汁甜甜哋咁🐔
雞翼一夜干($36)佢唔會燒到乾柴,啖啖肉🫰🏻
4️⃣清酒煮蜆($68)
5️⃣紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅($42)
口感好得意,好似食緊秋葵咁,但睇餐牌先發現係食緊魚!幾得意
6️⃣馬友一夜干($280)
7️⃣牛舌芯($98)
8️⃣茶漬飯($48)
佢係魚湯浸住煎飯團,飯團要少少力先羹得開,配埋魚湯食就幾滋潤~
性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌘
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌑
📍花街道酒処 (銅鑼灣)
🐟銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下4號舖
話說除咗海景呀、頂樓餐廳呀,兵仔覺得其實居酒屋都好浪漫嫁~微微昏暗嘅燈光,你一口我一口嘅串燒,再乾一小杯清酒⋯娘娘又鐘意日本野,無得輸!💂🏼‍♀️《串燒:免治雞肉棒$40/紫蘇豚肉卷$36/大蔥雞肉$38/雞翼$36/豆腐$24》串燒價位適中,但味道高質!由其係紫蘇豚肉卷,豚肉油脂香抵讚。仲有雞翼一夜干,食得出係花心思嘅製作,外脆內嫩🤟🏻!評分:90/100💂🏼‍♀️《海草沙律$65、清酒煮蜆$68》個沙灘幾清新,啲海草嘅口感好頂癮🤣🤟🏻一個幾開胃嘅前菜。清酒煮蜆調味啱啱好,蜆肉無沙又大粒,食落好滿足,一啲都唔hea🫶🏻評分:85/100💂🏼‍♀️《鱈魚乾$32、紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅$42》鱈魚乾好脆又好香,食完一塊又一塊👀而沙咀魚天婦羅就真係比較少試,配埋個醬好開胃,唔會因為佢係炸嘢就覺得好油膩~評分:80/100💂🏼‍♀️《牛脷芯$98、茶漬飯$48》鐘意食牛一定要試下!由其牛脷嘅牛味好重,而且有獨特嘅香味~👅加上佢舊舊都有番咁上下厚度,牛味一咬落去出曬嚟😚而且超級淋😆茶漬飯個湯完全係冇味精㗎!可以全部飲晒~不過個飯有少少硬👀評分:90/100💂🏼‍♀️《馬友一夜干》$280呢個係必點之選!

💂🏼‍♀️《海草沙律$65、清酒煮蜆$68》
評分:85/100

💂🏼‍♀️《鱈魚乾$32、紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅$42》
評分:80/100

💂🏼‍♀️《牛脷芯$98、茶漬飯$48》

💂🏼‍♀️《馬友一夜干》$280
呢個係必點之選!鐘意食魚一定要叫!外層風乾得好香脆,入面魚香味重,魚肉分明但又唔會好柴,配埋個汁就唔會怕腥味,無咩骨,一流!!

總結:
環境好舒服,係一個傾偈或者約會嘅好地方🫦而且店員非常親切,上菜嘅時候仲會輕輕咁介紹食物,有問必答👀完全令我有賓至如歸嘅感覺!
頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
  • 馬友一夜干
  • 牛脷芯
  • 清酒煮蜆
身為港島嘅buddy,銅鑼灣簡直係我嘅美食天堂,而最近朋友帶我去咗間超隱世嘅居酒屋🏮 位於渣甸坊嘅隔涉街角,但係佢嘅嘢食絕對唔馬虎,好有驚喜🤤 仲要喺銅鑼灣嚟講,一啲都唔算貴,即刻介紹下✨平時唔係好鍾意食沙律🥗,但呢個海草沙律又唔同講法😳 海草爽口,加上一大串海葡萄,口感超豐富,好得!呢度嘅蜆份量好足,大大嚿肉☺️ 而湯底充滿牛油香,加上蜆嘅鮮味同淡淡嘅酒味,搞到我哋幾乎清咗佢個湯🤤大鄉理出城,沙咀魚都係第一次聽,唔係店員介紹都唔識嗌🤣 除咗魚之外,仲加咗塊紫蘇葉入去一齊炸,好脆口🤩 魚肉又勁滑身,冇咩骨,冇介紹錯!嚟食居酒屋一定會嗌嘅item😝 牛脷腍身得嚟又幾有咬口,而最欣賞係佢嘅調味,有大量蔥花同炸蒜片,成個配搭好match😌✨ 免治雞肉棒 $40用上靚靚日本蛋,蛋香味好重!而雞肉含少少軟骨,口感豐富,點上雞蛋同日本醬油,好夾好好食😋✨ 紫蘇豚肉卷 $36佢係以豚肉捲住紫蘇葉再燒嘅,紫蘇味好出,啱啱去到豚肉嘅油膩,好鍾意🤤✨ 雞翼一夜干 $36果然係一夜干,醃咗一晚,勁入味☺️ 仲要燒得啱啱好,做到皮脆肉嫩!✨ 大蔥雞肉 $38雞肉燒完都仲幾嫩口,夾雜住大蔥嘅香味,好唔錯!大蔥燒完又

海草沙律

✨ 免治雞肉棒 $40

✨ 紫蘇豚肉卷 $36

✨ 雞翼一夜干 $36

✨ 大蔥雞肉 $38

雞肉燒完都仲幾嫩口,夾雜住大蔥嘅香味,好唔錯!大蔥燒完又幾好味喎😋

✨ 豆腐 $24

唔好以為呢道菜只係簡單嘅豆腐,佢真係好令我驚喜😳 豆腐似係炸過嚟,外皮脆脆哋,但入面又勁juicy!而面頭嘅係甜甜哋面豉醬,出奇哋同炸豆腐好夾,好好食😋

馬友一夜干
馬友外皮勁脆🤩 而肉質燒完依然好嫩口,一夜干果然令成條魚更加入味,就算唔點汁但食落都帶有鹹鮮味,頗高質👍🏻

茶漬飯
茶漬飯用上冇加味精嘅鮮雞湯,飲落好清甜,加上燒飯糰一齊食,大滿足🤤
總括而言,我哋今餐超級滿足!估唔到喺銅鑼灣以呢個價錢食到咁多嘢😋 佢啲串燒真係做得好唔錯😌 雖然位置就隔涉咗啲,但下次想食啲CP值咁高嘅日式料理,都會再過嚟幫襯😎

海草沙律
茶漬飯
朋友係銅鑼灣返工成日行過見到有間隱蔽居酒屋好想試😆Happy Friday就聚埋一齊豪食一下~有好多日本菜都好少見而且真係睇得出用心煮✨如果想食日本風味濃厚既小菜都幾建議黎試下🤏🏻📍鱈魚乾老闆招待請左我地食🥢鱈魚乾燒到好脆配埋沙律醬好開胃📍海草沙律🥗 HKD65都係第一次食海葡萄🍇 口感好得意有啲似食緊蟹籽 一粒一粒係口到爆開~配胡麻醬幾夾 食串燒既時候可以換下口味📍紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅 HKD42炸衣好薄好脆 魚肉幾滑🐟紫蘇梅醬味道較淡 主要食魚既香味📍清酒煮蜆🍲 HKD68蜆肉肥美鮮甜又大粒 數量都多有淡淡清酒香🍶 飲落好舒服有解膩作用📍馬友一夜干🐠HKD280魚既外皮燒到好脆好香口~朋友話依個最好味食到停唔口🤤魚肉幾滑同濕潤 重口味可以點埋個酸汁一齊食🤏🏻📍串燒拼盤🍢免治雞肉棒 HKD40豆腐串 HKD24大蔥雞肉 HKD38雞翼一夜干 HKD36紫蘇䐁肉卷 HKD36特別推薦🍢免治雞肉棒啖啖肉 點埋醬油生蛋黃醬🍳帶到個雞味出黎 肉質更加香滑🍢大蔥雞肉外皮燒到脆脆地 大蔥爽口香甜~🍢豆腐放滿甜味噌醬一齊燒帶出豆香味📍牛脷芯HKD98樣貌同味道都好吸引✨~放左好多蔥花蒜片夾埋一齊食
朋友係銅鑼灣返工成日行過見到有間隱蔽居酒屋好想試😆
Happy Friday就聚埋一齊豪食一下~
有好多日本菜都好少見而且真係睇得出用心煮✨
如果想食日本風味濃厚既小菜都幾建議黎試下🤏🏻

📍鱈魚乾
老闆招待請左我地食🥢
鱈魚乾燒到好脆配埋沙律醬好開胃

📍海草沙律🥗 HKD65
都係第一次食海葡萄🍇 口感好得意
有啲似食緊蟹籽 一粒一粒係口到爆開~
配胡麻醬幾夾 食串燒既時候可以換下口味

📍紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅 HKD42
炸衣好薄好脆 魚肉幾滑🐟
紫蘇梅醬味道較淡 主要食魚既香味

📍清酒煮蜆🍲 HKD68
蜆肉肥美鮮甜又大粒 數量都多
有淡淡清酒香🍶 飲落好舒服有解膩作用

📍馬友一夜干🐠HKD280
魚既外皮燒到好脆好香口~
朋友話依個最好味食到停唔口🤤

大蔥雞肉 HKD38
雞翼一夜干 HKD36
紫蘇䐁肉卷 HKD36

特別推薦
🍢大蔥雞肉外皮燒到脆脆地 大蔥爽口香甜~
🍢豆腐放滿甜味噌醬一齊燒帶出豆香味

📍牛脷芯HKD98
樣貌同味道都好吸引✨~
放左好多蔥花蒜片夾埋一齊食
每塊都好厚切仲係燒到淺粉紅色
一咬好爽口而且牛味幾濃😋

📍茶潰飯 HKD48
用左雞湯調味既茶潰飯
飯係燒過既飯糰🍙 表面仲有飯焦好有口感~
2022-09-28
2022-10-03 216 浏览
位於銅鑼灣鬧市邊緣嘅渣甸坊最近開左間日式居酒屋-花街道酒処朋友唔鍾意同人逼🤭就黎試一試呢度走木系小店風格燈光柔和,坐得舒服而且食物質素唔錯👋🏻係一個適合慢慢chill嘅地方💁🏻‍♀️💁🏻.❥海草沙律[$65]海草|海葡萄|青瓜絲|洋蔥配日式胡麻醬食,味道清新🌱.❥清酒|煮蜆[$68]蜆清甜無沙,連湯都飲埋🫶🏻.❥紫蘇梅醬|沙咀魚|天婦羅[$42]沙咀魚炸前已經去晒骨配紫蘇梅醬可平衡返炸物油膩感👐🏻.❥馬友|一夜干 [$280]馬友醃得剛好,係淡雅嘅鹹燒到皮脆肉嫩💕有wow !.❥紫蘇|豚肉卷[$36]豚肉爽口彈牙配炸蒜同蔥絲一齊食😜好味.試左幾款串燒🍢🍡❥雞翼|一夜干[$36]雞翼一夜干後肉質變得有咬口外皮燒得香脆,略帶鹹鮮味🫶🏻唔錯.❥免治|雞肉棒[$40]雞肉捧脹卜卜,點月見汁食啖啖肉好實在👊🏻😽.❥燒豆腐[$24]炸豆腐配甜麵鼓醬同蔥粒食有日本地道風味👏🏻.❥大蔥|雞肉[$38]正常發揮👐🏻😸.❥茶漬飯[$48]湯底係自家製嘅清甜雞湯配燒到外表焦脆嘅飯團🍙可能本身鍾意食湯飯如配白飯應更盡情🙌🏻😜

位於銅鑼灣鬧市邊緣嘅渣甸坊

而且食物質素唔錯👋🏻
係一個適合慢慢chill嘅地方💁🏻‍♀️💁🏻
❥海草沙律[$65]

海草|海葡萄|青瓜絲|洋蔥
配日式胡麻醬食,味道清新🌱
❥清酒|煮蜆[$68]

蜆清甜無沙,連湯都飲埋🫶🏻
❥紫蘇梅醬|沙咀魚|天婦羅[$42]

沙咀魚炸前已經去晒骨
配紫蘇梅醬可平衡返炸物油膩感👐🏻
❥馬友|一夜干 [$280]

馬友醃得剛好,係淡雅嘅鹹
燒到皮脆肉嫩💕有wow !
❥紫蘇|豚肉卷[$36]

豚肉爽口彈牙
配炸蒜同蔥絲一齊食😜好味
試左幾款串燒🍢🍡

❥雞翼|一夜干[$36]
雞翼一夜干後肉質變得有咬口
外皮燒得香脆,略帶鹹鮮味🫶🏻唔錯
❥免治|雞肉棒[$40]
雞肉捧脹卜卜,點月見汁食
啖啖肉好實在👊🏻😽

可能本身鍾意食湯飯
如配白飯應更盡情🙌🏻😜
2022-09-29
用餐时段
餐廳係希慎廣場對出街口直行就到啦~ 一入到去,好有feel,人又唔多,坐得好舒服,好適合情侶閨蜜拎起sake杯談心食美食👧🏻💕小編就點了沙律、主食、天婦羅和串燒👅👅🔸海草沙律🥗 加左海提子 口感豐富爽脆 🔸清酒煮蜆 湯底好清甜 酒精完全揮發就咁飲都得 蜆好新鮮 大大粒好鮮甜😋🔸紫蘇梅醬沙咀魚天婦羅 超愛食紫蘇葉 魚味較淡 點醬汁剛好(有時係其他地方食到d魚天婦羅有骨 大家食時都要小心d啊~) 🔸馬友一夜干 皮脆肉嫩 大大條啖啖肉 送酒一流啊 🔸茶漬飯🍙 湯係無添加任何味精 用鮮雞熬製 味道清清淡淡 配上飯團 吃得胃很舒服 🔸牛脷芯👅賣相好好 放了很多蔬菜在上面 而牛脷肉質又爽又嫩滑 煮得5成熟的感覺 真得很不錯👍🏻 🔸串燒~雞翼一夜干 免治雞肉棒 大葱雞肉 豆腐 其中紫蘇豚肉卷必點✨ 豚肉超肥妹 一口咬下去 肉汁爆開 配上紫蘇葉超好食 送酒一流🍻店員會拎d清酒比你試飲 呢隻鬼侍清酒whiskey 好香酒味 總有少少果香 下次嗌成支飲🤩

小編就點了沙律、主食、天婦羅和串燒👅👅
🔸海草沙律🥗 加左海提子 口感豐富爽脆

🔸馬友一夜干 皮脆肉嫩 大大條啖啖肉 送酒一流啊