5月5日星期日下午。在MOKO發現這個介紹無肉之選的餐廳牌子。我再到Openrice查找其中幾間有甚麼素食選擇。因為餐廳可能只提供一至兩款素食。當中可能有五辛,可能含蛋奶等。也需要看看價錢是否太貴。最後我們選了芽莊越式料理。當時客人不算多,我們很快便入座。我們的座位一邊是沙發座椅,一邊是靠背木椅。挺舒適的。餐桌大小適中,放置食物後還有空間放其他物品。餐桌上早已放置碟子、飯碗和小碗。分享餐點時可以用。不過,我們各自點了一份食物。結果後悔了。因為食物份量很大呢!媽媽吃不完全部,我則勉強吃了,肚子很撐。應該點一份主菜和一份小食分享食用。牛油果野菌豆腐素檬,$98。配菜份量多,款式又多。有半個牛油果、大約是四件炸豆腐、炸雜菌等。牛油果口感十分軟滑。炸豆腐外脆內嫩滑。炸雜菌沒有很油膩的感覺。我忘記了那是撈檬。需要伴醬汁來吃。餐桌上那一瓶是魚露,我們不能吃。所以,我請問店員可否給我們普通醬油。店員答應我後再轉回來,問我是否吃素。她可以叫廚師替我們做素魚露。那當然是好了。有喜出望外的感覺。雖然要等一會兒,那貼心的服務卻是值得的。
5月5日星期日下午。

在MOKO發現這個介紹無肉之選的餐廳牌子。
我再到Openrice查找其中幾間有甚麼素食選擇。
因為餐廳可能只提供一至兩款素食。
當中可能有五辛,可能含蛋奶等。
也需要看看價錢是否太貴。

最後我們選了芽莊越式料理。

當時客人不算多,我們很快便入座。
我們的座位一邊是沙發座椅,一邊是靠背木椅。
挺舒適的。
餐桌大小適中,放置食物後還有空間放其他物品。

餐桌上早已放置碟子、飯碗和小碗。
分享餐點時可以用。
不過,我們各自點了一份食物。
結果後悔了。
因為食物份量很大呢!
媽媽吃不完全部,我則勉強吃了,肚子很撐。
應該點一份主菜和一份小食分享食用。
牛油果野菌豆腐素檬

牛油果野菌豆腐素檬,$98。
牛油果野菌豆腐素檬

配菜份量多,款式又多。
有半個牛油果、大約是四件炸豆腐、炸雜菌等。
牛油果野菌豆腐素檬

牛油果口感十分軟滑。
炸豆腐外脆內嫩滑。
炸雜菌沒有很油膩的感覺。
素魚露

我忘記了那是撈檬。
需要伴醬汁來吃。
餐桌上那一瓶是魚露,我們不能吃。
所以,我請問店員可否給我們普通醬油。

店員答應我後再轉回來,問我是否吃素。
她可以叫廚師替我們做素魚露。
那當然是好了。
有喜出望外的感覺。
雖然要等一會兒,那貼心的服務卻是值得的。
2024-05-05
$107.8 (午餐)
素魚露
多年好友跟我補祝生日,選擇位於旺角新世紀廣場的越南餐廳「芽莊越式料理」,座位多偏狹窄,店員服務態度一般,欠缺笑容-🔹西貢牙車快 $108材料有雞絲、花生碎、青瓜絲、胡蘿蔔絲、椰菜絲、芽菜、紫洋蔥、乾蔥、薄荷葉、九層塔及豆角等,以黑芝麻脆餅盛載著雞絲屬雞胸位,緊緻柔軟;花生碎香脆可口;蔬菜新鮮爽甜,配搭輕酸開胃的醬汁,吃到食物的原味道,清新健康-🔹鑊仔牛柳 $178附以沙律菜,有生菜、薄荷葉、車厘茄及炸芋頭絲牛柳粒份量充足,口感嫩滑且肉香濃郁,充滿黑椒味道;配搭番茄、紫洋蔥及蒜仔等,惹味無比
🔹西貢牙車快 $108
🔹鑊仔牛柳 $178
附以沙律菜,有生菜、薄荷葉、車厘茄及炸芋頭絲
2024-12-20
  • 鑊仔牛柳粒
  • 牙車快
2024-08-20 864 浏览
今天我去芽莊試了豬扒煎蛋飯,整體來說是一次愉快的用餐體驗。豬扒煎得非常香,外層金黃酥脆,內裡保持嫩滑多汁,調味剛好,不會過鹹。煎蛋的火候掌握得宜,蛋黃微微流心,與豬扒的鹹香好夾。配菜方面,清脆的新鮮生菜和酸甜的刨絲紅蘿蔔令整個餐盤色彩繽紛,亦為味蕾帶來清新的體驗。旁邊的滷肉則是另一個驚喜,滷得入味,鹹甜適中,與飯一起吃特別開胃。整體而言,這道菜的份量適中,價格合理,是一個值得推薦的選擇。不過,如果能在豬扒上加入更多的香草或香料,相信會更具層次。無論是朋友聚餐還是獨自享用,這個豬扒煎蛋飯都不會讓人失望。下次有機會再來,我一定會再點這道菜,並期待探索其他的越南美食。

2024-07-08 870 浏览
今日去咗芽莊試咗佢哋嘅生牛肉湯河同雞翼,真係要同大家分享一下呢個美食體驗😋。🥢首先講下生牛肉湯河,佢哋嘅湯底真係好足料,清甜又唔油膩,飲咗一啖後即刻感覺到用心熬製嘅味道。牛肉片切得好薄,放入滾燙嘅湯底裡面煮得啱啱好,肉質鮮嫩,入口即溶,真係一絕🍜。河粉亦都煮得啱啱好,唔會太軟或者太硬,配合埋香菜同其他配料,整碗湯河啱啱好👍。至於雞翼,佢哋用咗獨特嘅香料醃製,外皮炸得脆口但又唔會太油膩,內裡肉質保持嫩滑,每一口都充滿香濃嘅味道🍗。配搭埋生牛肉湯河一齊食,真係令人回味無窮。整體嚟講,芽莊嘅生牛肉湯河同雞翼真係值得一試,價格亦都合理,服務態度亦都好好。如果你都鍾意越南菜,呢度絕對係唔錯嘅選擇😄。下次再嚟試吓其他菜式!👍🌟🌟🌟🌟🌟

🌟🌟🌟🌟🌟
2024-06-15 890 浏览
味道係ok嘅,但服務態度真係差。夜晚行完街,想食越南嘢,就黎左排隊。見唔係太多人,應該有6個,當時8:15,見都排得算快,大概5分鐘入一枱,到9點,都入哂,得返我同我朋友,等左陣個門口帶位好無禮貌咁問我同朋友,你地係咪想食架?我係門口拎住張飛,排咁耐,當然係想食飯啦,就答佢,係呀!佢就同我地講,我地收9點10,食就快d落order!全程態度勁差,好似我阻佢收工咁。坐底之後先發覺原來鋪入面係有四,五枱吉位無人坐嘅,無人又點解要人係門口排咁耐呢,侍應態度又差!門口個個唔想做,建議其實可以辭工!客人係嚟食飯,唔係你受佢氣!
味道係ok嘅,但服務態度真係差。
夜晚行完街,想食越南嘢,就黎左排隊。
見唔係太多人,應該有6個,當時8:15,
見都排得算快,大概5分鐘入一枱,到9點,
都入哂,得返我同我朋友,等左陣
個門口帶位好無禮貌咁問我同朋友,
你地係咪想食架?我係門口拎住張飛,
排咁耐,當然係想食飯啦,就答佢,係呀!
佢就同我地講,我地收9點10,食就快d落order!
全程態度勁差,好似我阻佢收工咁。
坐底之後先發覺原來鋪入面係有四,五枱吉位
無人坐嘅,無人又點解要人係門口排咁耐呢,

2024-05-11 987 浏览
喺MOKO行行吓有啲肚餓,就去芽莊唞一唞。🐂河內生牛肉粉⭐️⭐️⭐️⭐️湯底唔錯,九層塔同洋蔥份量都多,所以成碗湯都幾香。牛肉份量都算多,幾爽口。整體屬於預期水平。(賣相唔特別,又行到太攰,忘了影相🫡)🐖濱海伴慢煮五花腩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢碟好有驚喜,大推介。豬腩肉半肥瘦,燒得好香。面頭少少焦脆,中間保留到肉汁,中和肥膏部份。肉質嫩滑,睇返Menu,原來係用純素穀飼豬腩,唔怪得咁好食。雖然有啲邪惡,但我真係會為呢度菜再返嚟。濱海,已經分開了一楷楷,食落幾方便,又唔太油膩,配合埋爆香咗嘅蔥、蒜、蔥油花生,滋味啊!佢越南香葉菜都唔少,夾埋豬腩肉、濱海一齊食,清新得來好滋味,香、脆、爽、綿結合,超正。
喺MOKO行行吓有啲肚餓,就去芽莊唞一唞。

🐂河內生牛肉粉⭐️⭐️⭐️⭐️

🐖濱海伴慢煮五花腩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
濱海伴豬腩肉
濱海伴豬腩肉
2023-11-22 1775 浏览
行完 moko 心血來潮想食越南嘢,嚟咗芽莊食撈檬。⭐️脆皮蝦卷撈檬-越式撈檬要撈得好食,配料份量同質素極為重要。呢度嘅撈檬配料有花生碎,生菜,紅蘿蔔同青瓜絲,份量多到鋪滿碗面,切得幼細之餘極新鮮乾爽,加埋大大支魚露任撈,每一啖檬粉入口都掛滿汁同配菜,口感極佳👍🏻👍🏻👍🏻-主角蝦卷,外皮多層腐皮炸得香脆唔油膩,餡料蝦膠彈牙有蝦肉,極之美味😋😋😋😋⭐️河內魚餅撈檬-兩片大魚餅切開八件,外層炸得爽脆,魚肉厚得嚟扎實彈牙,鯪魚味濃😋😋😋😋$85一碗唔算平,但份量唔細對得起呢個價錢。美中不足係枱排得比較迫同環境較嘈,只宜快食唔適合坐低慢慢食傾計。
行完 moko 心血來潮想食越南嘢,嚟咗芽莊食撈檬。
⭐️脆皮蝦卷撈檬
⭐️河內魚餅撈檬
2023-11-16
  • 脆皮蝦卷撈檬
2023-11-12 928 浏览
田園素咖哩,餐牌淨係寫咖哩,菜,九層塔,來到時沒有九層塔香氣,仲有蛋花。不是每個素食者都食蛋的好嗎!結果要帶走俾人人食,成餐飯連飲野加一成200蚊,結果淨係白飯加咖啡。埋單時侍應答有銀聯,我再問淨係得銀聯? 佢都係答有銀聯,明明OpenRice 寫有visa果d,結果焗住俾現金

田園素咖哩
2023-11-12
2023-10-05 961 浏览
食物質量越來越差!牛油雞翼根本冇熟,入面係生嘅通菜梗係苦嘅生同苦嘅食物都可以俾客人食?!?!?!服務都好差,完全冇因為食物問題道歉。。。。。。勸大家真係唔好去!!!
食物質量越來越差!牛油雞翼根本冇熟,入面係生嘅
通菜梗係苦嘅

2023-09-12 906 浏览
差,春卷有油益味,蔗蝦太多粉,濱海太硬,魚餅太厚,湯粉湯底無味,酸蘿蔔絲只得微酸味,食咗4樣菜,只有伴碟的生菜最啱胃口,食完未出門口,已經口渴,大量改善空間,招呼還可以!
2023-07-03 1478 浏览
前排因為外賣平台做自取半價價惠,平時好少食芽莊,見特價試下。叫咗牛油果蝦米紙圈、燒豬頸肉撈檬、半隻燒雞,3樣都好食,燒雞表面有少少蜜糖,甜甜地好食。但平時無特價的話,係有啲貴。
2023-04-24 1556 浏览
環境較寬躺,適合三五知己傾偈聚會,因為入邊嘅環境大家都好嘈,感覺餐廳內俾商場走廊更嘈吵😂🤣 可能因為店內服務員擺放餐具嘅聲音很大聲,食物質素唔錯,屬於尚算高質嘅越南菜,價錢唔算便,但至在環境都舒適. 推薦大蝦,雞翼
2023-04-18
  • 越式炸春卷
  • 會安軟殼蟹卷
2023-04-08 1434 浏览
轉下口味食越南野~🥢越式炸春卷比起紙米卷,更愛炸春卷的香口,加上大量清甜爽口生菜青瓜,可減下油膩。🥢河內生牛肉. 牛丸湯河湯底清甜,薄切牛柳好嫩滑,加埋辣椒香料,好味。🥢炙燒牛柳湯河牛柳燒得香,又腍又juicy,河粉滑,湯底同樣清甜。🥢香煎墨魚餅全手剁墨魚,有馬蹄同九層塔,香口野最吸引。🥢芥蘭苗舖滿花生碎同蝦米仔,加甜豉油調味,條條芥蘭苗都好爽口。芽莊雖然係連鎖食店,但食物質素唔錯,環境坐得幾舒服。
轉下口味食越南野~

🥢越式炸春卷
越式炸春卷

🥢河內生牛肉. 牛丸湯河
湯底清甜,薄切牛柳好嫩滑,加埋辣椒香料,好味。
河內生牛肉牛丸湯河

🥢炙燒牛柳湯河
牛柳燒得香,又腍又juicy,河粉滑,湯底同樣清甜。
炙燒牛柳湯河

🥢香煎墨魚餅
全手剁墨魚,有馬蹄同九層塔,香口野最吸引。
香煎墨魚餅

🥢芥蘭苗
舖滿花生碎同蝦米仔,加甜豉油調味,條條芥蘭苗都好爽口。
芥蘭苗

芽莊雖然係連鎖食店,但食物質素唔錯,環境坐得幾舒服。
2023-04-08
越式炸春卷
河內生牛肉牛丸湯河
炙燒牛柳湯河
香煎墨魚餅
芥蘭苗
  • 河內生牛肉粉
2023-02-13 1355 浏览
成日見到依間moko 分店既芽莊都排隊,二來環境好舒適,所以今日決定試一試 ,都等左30分鐘先入到座餐牌太多選擇,最尾決定叫2個主食加一個小食主食決定叫這個蕃茄蟹肉越式米粉,蟹肉超多,而且有3大片扎肉,魚丸,份量都算多!茄湯底濃郁配上米粉非常夾而且掛汁,推介會安炸軟殼蟹卷,軟殼蟹炸得香脆,配上生菜同米紙非常夾,再加配越南醬汁,酸酸甜甜,非常好味😋 最尾芽莊炒飯,炒飯裡面有D臘肉加上雞蛋🥚同菜再加上花生一齊炒,有點想港式既炒飯,比較普通!
餐牌太多選擇,最尾決定叫2個主食加一個小食
主食決定叫這個

2023-01-20
  • 蕃茄蟹檬
2023-01-31 992 浏览
鍾意去環境坐得舒服又多選擇嘅越南野,之前叫過炒菜,覺得十分之抵食因為佢哋真係好大兜!牛扒都唔錯由於返咗嚟香港一段時間所以都好掛住之前喺澳洲飲既Avacado smoothie,諗住味道都未必會一樣。點知味道同澳洲完全相同打得好好飲!
鍾意去環境坐得舒服