*檳城亞參叻沙 (米線)$62呢個叻沙超級惹味,好香好有特色,叫之前問過店員有冇得唔辣,佢話只可以儘量幫我地少辣。食落去第一啖真係好好味,但辣嘅後勁開始湧上黎,不過佢呢種辣係爽嘅辣,所以都算接受到*怡保雞絲湯貴刁 (河粉)$62因為已經有濃味嘅麵,所以第二碗叫咗清清地。我本身以為佢會有少少似譚仔feel,但食落個湯底好香雞湯味,配埋河粉都幾有馬來西亞feel~啲蝦、雞絲、魚片就正常發揮*椰香咖央多士 $35呢個好聽聞出名,所以就叫黎試下。食落有種馬來西亞嘅香料味,多士烘得好脆。唔知係唔係我之前食得太飽嘅原因,我覺得呢個多士還好,有啲膩
*檳城亞參叻沙 (米線)$62
檳城亞參叻沙 (米線)

*怡保雞絲湯貴刁 (河粉)$62
怡保雞絲湯貴刁 (河粉)

*椰香咖央多士 $35
椰香咖央多士 $35

檳城亞參叻沙 (米線)
怡保雞絲湯貴刁 (河粉)
2023-06-07 469 浏览
行過肚餓好耐冇食過肉骨茶 見到蘇媽蘇媽咪入去試下囉地方係趕淨整潔嘅 啲waiter都好有禮貌 招呼係唔錯嘅對於我哋比較實際嘅人 當然唔係食裝修同服務 食物講到底係最重要嘅! 因為未幫襯過就叫DD試下菜先啦 點咗一個豬腳灣肉骨茶 椰漿飯 同三串沙嗲 肉骨茶味道係ok嘅 湯都幾好飲 但肉肉份量就好少得幾小塊 乜叉配料都無 D肉麻麻地好食!唯一優點就係湯係任飲嘅! 沙爹熱度係OK嘅 正常嘅味道 無乜特別!個沙嗲醬就麻麻地啦 跟碟賣相非常肉酸 青瓜都唔搭兩塊 分量又係少得可憐!其實啦呢啲咁嘅雪藏食材值得幾多錢呀! 整大少少份量客人睇到都會覺得開心同值啲啦 分量細成點有圖有真相自己睇啦 男生真係唔夠食㗎 蘇媽嘅老闆見到唔該你改良下啦收得唔係平㗎!
唯一優點就係湯係任飲嘅!

沙爹熱度係OK嘅 正常嘅味道 無乜特別!

2023-05-24 387 浏览
一直好想去深水埗食,但近近地見銅鑼灣有得食。所以選擇去食,又見星期一冇乜人唔駛等。叫左個肉骨茶同招牌米線,但米線生生地,雖然已經換過,可能放耐左,吹乾左,下次食過其他野,比多次機會。

2023-05-18 360 浏览
店名:蘇媽.蘇媽 Semua Semua地址:銅鑼灣謝斐道483至499號新城大廈地下營業時間:12:00- 22:00電話訂位:2663 0770今日到銅鑼灣試吓一間馬來西亞餐廳,主打菜式有椰香咖央多士、檳城福建蝦麵、肉骨茶等等…大家不妨試吓佢哋個優惠下午茶,時間14:30至17:30 (星期六、日及公眾假期除外)價錢比較經濟優惠!小編今次就揀咗馬拉咖喱雞撈麵同馬來西亞拉茶,盛惠$71元咖喱味相當濃厚,配合非常入味雞翼,份量較少可能適合女士,不過注重飲食嘅你不宜吃得太飽!環境方面,主打馬來亞風格,同朋友一齊打卡就最正,座位闊落,店員服務非常好,值得一讚!誠意推薦俾大家!大家有時間值得試一試🙏🏻推介度❤️❤️❤️❤️❤️
店名:蘇媽.蘇媽 Semua Semua
地址:銅鑼灣謝斐道483至499號新城大廈地下
營業時間:12:00- 22:00
電話訂位:2663 0770
小編今次就揀咗馬拉咖喱雞撈麵同馬來西亞拉茶,盛惠$71元
大家有時間值得試一試🙏🏻
推介度❤️❤️❤️❤️❤️
2023-03-20
  • 椰香咖央多士、檳城福建蝦麵、肉骨茶
  • 馬拉咖喱雞撈麵
2023-04-23 735 浏览
放工好攰諗唔到食啲咩 。本來想返屋企 不過我朋友message我叫我同佢食飯,最後見到呢間餐廳就入咗去。我記得我個馬來西亞朋友間唔中會影相俾我睇佢哋嗰邊食啲咩。令我好想試吓馬來西亞菜當日叫咗個牛肉椰汁飯 有半隻雞蛋 令我最好奇嘅就係佢有幾塊蝦片之後我問我馬來西亞嘅朋友,佢話佢哋食飯通常都會放蝦片。啲飯好夠味好爽口亦都夠香牛肉入口即溶蝦片非常之爽口。估唔到蝦片送飯係咁好食,我都係第一次覺得咁嘅口感係好特別好新鮮。牛肉汁送飯亦都好正

我記得我個馬來西亞朋友間唔中會影相俾我睇佢哋嗰邊食啲咩。

令我好想試吓馬來西亞菜

之後我問我馬來西亞嘅朋友,佢話佢哋食飯通常都會放蝦片。

啲飯好夠味好爽口亦都夠香

牛肉入口即溶蝦片非常之爽口。

牛肉汁送飯亦都好正

椰汁飯
2023-03-16
椰汁飯
2023-04-22 390 浏览
外買返屋企,菜/飯/拉茶 都無問題好正常,但係最緊要係個肉骨茶,完全唔係以前飲落去有回甘感覺嗰一種,今次我覺得比以住仲淡口,而且令我有"那喉嚨"感覺,撈咗飯還好,但剩飲真係唔ok,飲咗幾啖已經唔可以再飲,成個喉嚨都有唔舒服嘅感覺,就連個胃都有d那住那住咁,唔知咩事。咖央多d 咖央比較稀,同比較甜,無乜蛋同斑蘭香,感謝退步咗
咖央多d 咖央比較稀,同比較甜,無乜蛋同斑蘭香,感謝退步咗
2023-04-19
2023-04-21 312 浏览
記得以前蘇媽蘇媽第一間分店開喺深水埗仲係冇幾耐之前,而家已經開到六七間分店,人氣果然爆棚。今日過嚟食我最愛咖央多士同埋辣死你媽🎀🔥🥰1. 辣死你媽配仁噹牛肉Nasi Lemak 即係椰漿飯,佢哋嘅椰漿飯仲加咗班蘭葉,所以變咗螢光綠色既飯🤣 佢哋嘅配菜都唔少,印尼蝦片、青瓜、魚仔、靈魂辣椒醬,仁噹牛肉有少少似咖喱味嘅牛腩,我最鍾意係椰漿飯配辣椒醬🤣每次都會encore幾碟。2. 必叫 咖央多士🍞🥪斑蘭醬加牛油,配上脆卜卜烘底多士,超級好味。雖然卡路里應該爆曬表,但係食飽先減肥啦🤣呢個多士幾乎每一張枱都會點,非常推薦。
今日過嚟食我最愛咖央多士同埋辣死你媽🎀🔥🥰
1. 辣死你媽配仁噹牛肉

2. 必叫 咖央多士🍞🥪

2023-04-10 413 浏览
同朋友行到銅鑼灣想食馬拉嘢,雖然唔算好肚餓,叫咗個椰香咖央多士,都算幾好食,唔算太甜,上時都幾夠火候,不過辣死你阿媽配參巴魷魚味道就有啲辣,建議唔食得辣嘅朋友,唔好嗌呢樣嘢呀…
🐷💛今日fatpigssss帶大家黎到銅鑼灣食馬拉野🇲🇾 今次要介紹嘅係都幾出名嘅蘇媽蘇媽🥳佢係主打馬來西亞菜式~小編係平日嘅夜晚大約七點去,兩位吾洗等就可以入得🥰裝修方面,餐廳係用左南洋茶室嘅懷舊風格設計,牆上嘅壁畫勁有馬拉風味🤩座位與座位之間都有一定嘅空間,而且都算乾淨衛生😚入座後冇耐店員就比左張單我地,叫我地用QR code落單,相當方便~——三層肉肉骨茶🐷($58)呢度既肉骨茶可以揀吾同嘅部位😚有啲部位係幾特別… 同埋係可以按照個人口味選配菜,例如油條、白飯等等。落左order之後店員會先送上熱辣辣嘅肉骨茶(可以任添架!)😚肉骨茶係用馬拉配方、用多種藥材長時間煲煮而成~飲落都幾順口🥰湯底味道濃郁~藥材味都算濃🥰但可惜三層肉食落吾算入味🥹啲肉亦略嫌有啲鞋~上次食嘅豬腳彎好食啲🥰不過配埋黑醬油同蒜頭食會好食好多!高佬麵配雞扒🐣($72)呢個就一般般🙊一開始係想試下個高佬麵😚但原來只係普通嘅豉油王炒麵😞係另外加左啲魚乾😂味道方面亦偏咸🥲雞扒就係普通嘅黑椒雞扒~皮算脆但味道都係冇乜特別🥹吾推~椰香咖央多士🍞($35)呢個係每次嚟食必食嘅甜品😍😍個咖央嘅班蘭醬真係好濃🥰濃得黎仲唔會好甜!
🐷💛
——
三層肉肉骨茶🐷($58)

高佬麵配雞扒🐣($72)

椰香咖央多士🍞($35)
呢個係每次嚟食必食嘅甜品😍😍個咖央嘅班蘭醬真係好濃🥰濃得黎仲唔會好甜!配埋個烘到好脆既多士同牛油,真係好正好滿足🤤食到停吾到手😂😂推!大家去到一定要試下~不過有啲可惜嘅係今次個包吾夠熱…上兩次係熱嘅食落就更好食!
——
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地舖
好味指數😋:7/10
環境指數🖼:7/10
服務指數💆🏻‍♂️:7/10
Cp值💓:7/10
服務費📍:❌
人均消費💰:$85
Encore:Yes
#eatwithfatpigssss#fatpigssss#foodie#foodgram#yumyum#malaysia#chicken
2023-03-24 396 浏览
對上一次幫襯旺角蘇媽,今次行開銅鑼灣,見冇咩人排隊就入去食個dinner, 而家轉咗用QR code落單,算是方便百吉爹肉骨茶(豬腳彎) | $58豬腳彎嘅肉比較老和比較靭,而肉骨茶係無限添飲,藥材味同甘味係濃厚嘅今期做特價小食,我們叫了3寶 | $88話知你啦薄餅配咖哩,咖哩唔係好辣,印度薄餅點吓咖喱都Ok! 玻璃魷魚配通菜,雖然叫了少辣,但撈埋一齊食又好鬼辣;蜜糖雞翼2隻,表面燒得比較燶,蜜糖味不多整體食物質素一般,我估再回來食機會比較微喇
百吉爹肉骨茶(豬腳彎)
百吉爹肉骨茶(豬腳彎) | $58
話知你啦薄餅配咖哩
玻璃魷魚配通菜
蜜糖雞翼2隻
今期做特價小食,我們叫了3寶 | $88
整體食物質素一般,我估再回來食機會比較微喇
2023-03-10
2023-03-22 290 浏览
餐廳的裝修好復古,而且服務很周到service ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅椰香咖央多士$32麵包烘底金黃色好香脆,咖央同牛油份量適中,美味的椰香味,如果平時你唔鍾意食太甜,呢個就啱啱好⭐️⭐️⭐️✅海南鴛鴦燒麵包$42海南嘅焦糖麵包再夾上牛油同咖央,佢哋加埋一齊有一種特別嘅味道,麵包一樣好香脆,呢個牛油會厚少少,但係都唔會遮住咖央嘅味道,個人比較偏好甜,呢個就好正🥰⭐️⭐️⭐️⭐️✅檳城福建蝦面(米粉+油面)$62蝦面嘅湯底夠濃厚,有淡淡既蝦香加少少辛香感,個人比較鍾意米粉底,吸哂佢啲汁,好正,而且佢配料好豐富,有魚片,豬腩肉,雞蛋,大蝦,芽菜,通菜,口感唔錯而且有鮮味,唯一少少缺點就係個湯唔夠熱⭐️⭐️⭐️⭐️✅甘桔話梅水$25酸酸甜甜,好適合夏天飲,甜度適中,我俾💯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅馬來西亞拉茶$20茶味香濃,而且有絲滑奶香⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌馬拉沙嗲牛肉串燒$48肉質唔夠嫩滑,沙嗲醬也很普通⭐️⭐️❤️❤️❤️❤️總體來講,值得一試嘅餐廳,而且性價比高,內部裝修復古,而且坐位很寬闊

✅椰香咖央多士$32

✅海南鴛鴦燒麵包$42

✅檳城福建蝦面(米粉+油面)$62

✅甘桔話梅水$25
✅馬來西亞拉茶$20
茶味香濃,而且有絲滑奶香⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

❌馬拉沙嗲牛肉串燒$48
肉質唔夠嫩滑,沙嗲醬也很普通
⭐️⭐️

❤️❤️❤️❤️
  • 桔仔話梅水
  • 拉茶
  • 海南鴛鴦燒麵包
2023-03-01 488 浏览
我哋四個人一齊去蘇媽食dinner夜晚7:45到依家都唔需要排隊入去都有位坐埋單差唔多$600咖喱酥:呢個真係好辣越食越辣沙嗲串:同出邊啲沙嗲串一樣味螢光魷魚撈通菜:辣醬係100分肉骨茶大雜錦:最鍾意食大雜錦,因為咩都有撈蜆:分量略嫌少咗啲雞絲清湯河粉:老人家最鍾意食呢個老鼠粉:好有鑊氣好正珈央多:次次嚟都會叫呢個食超好味今次坐咗喺冷氣機底真係超凍啲嘢食,嚟到冇耐都已經吹到凍晒冇辦法慢慢享受美食
我哋四個人一齊去蘇媽食dinner
夜晚7:45到依家都唔需要排隊入去都有位坐

埋單差唔多$600
咖喱酥:呢個真係好辣
越食越辣
沙嗲串:同出邊啲沙嗲串一樣味
螢光魷魚撈通菜:辣醬係100分
肉骨茶大雜錦:最鍾意食大雜錦,因為咩都有
撈蜆:分量略嫌少咗啲
雞絲清湯河粉:老人家最鍾意食呢個
老鼠粉:好有鑊氣好正
珈央多:次次嚟都會叫呢個食超好味

今次坐咗喺冷氣機底真係超凍啲嘢食,嚟到冇耐都已經吹到凍晒
冇辦法慢慢享受美食

2023-02-24 399 浏览
懷舊中式傳統平民馬拉菜,經濟又實惠,性格比高。開設係銅鑼灣鬧市之中,市區食物選擇眾多,仍然可以鶴立雞群大排長龍🇲🇾餐廳主打馬拉菜,有肉骨茶、叻沙麵、辣死你媽等,採用舊時代裝潢,充滿歲月痕跡🏯重點係食物定價經濟而水準都好高🍽️👍🏼👍🏼值得介紹係餐廳大熱小食:XO醬蘿蔔糕,灑上魚乾仔,外皮焦香惹味,內裡軟嫰,好香蘿蔔味,真係行過路過唔好錯過~~📍蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地舖

📍蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地舖

#foodchaser_hk📌同區美食#foodchaserhkcausewaybay📌同類餐廳#foodchaserhkrestaurant📌同款美食#foodchaserhkmalaysian✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍銅鑼灣 蘇媽•蘇媽馬來西亞茶餐室🥳🥳🥳見到呢個黑色招牌,就知道今次介紹嘅係呢間馬來西亞茶餐室🇲🇾✈️✈️😘平時經過排囇長龍,今次終於有機會去食😤✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽 辣死你嗎配仁噹牛肉 $66每一款辣死你嗎都有椰漿飯🧉、參巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、蝦片、同埋雞蛋半隻,今次配仁噹牛肉,味道偏鹹,飯有微微椰香,蝦片夠脆😤🍽 高佬麵配仁噹牛肉 $76因為今次都係嗌咗配仁噹牛肉,所以味道都係一樣偏鹹,但份量足夠😤🍽 三層肉肉骨茶 $58肉骨茶有當歸、川芎等藥材👨🏻‍🍳,肉骨茶藥材較重,如果喺店舖光顧任何一款肉骨茶,可以無限添飲👍🏻👍🏻🤪🍽 椰香咖央多士 $35有驚喜,多士整到好脆🫶🏻,咖央俾得一啲都唔手軟,新鮮好味道👍🏻😘😘🤍✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍蘇媽•蘇媽馬來西亞茶餐室 (銅鑼灣)店舖地址:銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地舖營
#foodchaser_hk

🍽 椰香咖央多士 $35

食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍蘇媽•蘇媽馬來西亞茶餐室 (銅鑼灣)
店舖地址:銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地舖
營業時間:星期一至四、日 1200-2130
星期五至六 1200-2200
查詢/預約電話:26630770
服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣馬來西亞菜 #銅鑼灣好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
🍽 肉骨茶
2023-01-19
🍽 三層肉肉骨茶
🍽 肉骨茶
  • 椰香咖央多士
2023-02-20 301 浏览
點了檳城亞參叻沙&高佬麵配仁當牛肉叻沙有點偏酸,感覺冇之前咁好食水準變差了..呢份麵有點硬,而且很鹹太重口味了…好采呢個水準依舊沒有令我失望記得要珍熱食!!!!
點了檳城亞參叻沙&高佬麵配仁當牛肉

叻沙有點偏酸,感覺冇之前咁好食

水準變差了..

呢份麵有點硬,而且很鹹
太重口味了…

好采呢個水準依舊
沒有令我失望
記得要珍熱食!!!!
2023-02-19