2018-12-04 752 浏览
Have always wanted to try this matcha shop. Finally got a chance to in Tsim Sha Shui near City Super. *For your information, the one in Times square, Causeway Bay had closed down.This Matcha Tiramisu was just terrible!There were a lot of Matcha powder on the top, I liked that.However, underneath was all cream! Just cream!Well to be fair, there were some sponge cake but all I had been eating was basically cream.Tasteless cream.The cream wasn't those very light ones, it was rather thick and heavy.

Tasteless cream.
I am a bit disappointed as it wasn't really "matcha" but I managed to finish it with my friend with the our greatest effort.
Wish they could do something with the cream, add more matcha in the middle as well, or immerse the sponge into concentrated matcha to add moreflavour to the "Matcha Tiramisu" - which did not taste very matcha now.
2018-01-13 1129 浏览
對於只喜歡飲綠茶/抹茶而不喜歡吃嘅綠茶/抹茶食品嘅我,今次鼓起好大勇氣俾個機會佢。佢真係好值得一試!個cream打得好幼滑,即使加入抹茶都唔會搶晒啲奶味;蛋卷又唔會過甜,有時真係好怕食到啲蛋糕,係食完飲極水個口都會一陣酸味咁,個原因就係因為太甜!但佢呢食完之後,整個口腔充滿住淡淡抹茶香味,唔會一陣苦澀味!真係齒頰留香❤️可惜今次我哋雪耐咗少少先拎出嚟食,令到個蛋卷唔夠濕潤,下次一定要試埋個原味啊🤤🤤好期待啊
抹茶蛋卷

2018-01-13
抹茶蛋卷
2017-09-30 785 浏览
抹茶卷蛋 ($150)-😳肥妹至愛😍😍☺️茶之環抹茶卷蛋! 雖然表面睇落平平無奇但當你咬一啖你就會知有幾特別😍味道好似食緊芝士蛋糕咁但又唔會好似芝士蛋糕咁滯👍🏻卷蛋亦都唔乾身 夠鬆軟抹茶cream幼滑 唔會太甜之餘食落仲好滑好重抹茶味!食完一舊好想再食多舊!😭肥妹肥仔極力推介👍🏻👍🏻👍🏻雖然價錢相對上較其他蛋卷高但肥妹認為值得一試😍💸 (分到5-6件左右)
抹茶卷蛋 ($150)
😳肥妹至愛😍😍☺️
茶之環抹茶卷蛋!
雖然表面睇落平平無奇
但當你咬一啖你就會知有幾特別😍
味道好似食緊芝士蛋糕咁
但又唔會好似芝士蛋糕咁滯👍🏻
卷蛋亦都唔乾身 夠鬆軟
抹茶cream幼滑 唔會太甜之餘
食落仲好滑好重抹茶味!
食完一舊好想再食多舊!😭
肥妹肥仔極力推介👍🏻👍🏻👍🏻
雖然價錢相對上較其他蛋卷高
但肥妹認為值得一試😍💸 (分到5-6件左右)
2017-09-26 586 浏览
黑豆 x 抹茶卷蛋真的能引發購買慾! 茶の環卷蛋一向以鬆軟、抹茶忌廉香滑濃郁見稱,所以不用我多說吧。但是加入了北海道蜜漬黑豆好像令卷蛋整體感覺變得較為甜膩。 🕺🏻有咩開心得過, 返工都可以食到抹茶卷蛋
2017-06-27 628 浏览
今日喺citi super 行超市時,見到這間,被店內的抹茶甜品吸引著,我在廚窗前望了一陣,🤔心想不知抹茶會𣎴會有點苦呢?由於自己很少吃抹茶製作的東西,😅還猶豫買不買時候,店員很有禮貌地推介這個抹茶啫哩及布甸甜品於是我選擇買了這個套餐,然後我又買了一個抹茶銅鑼燒及一個生抹茶紅豆鹽大福回家吃。有乾冰,方便外賣。味道還可以的!對少喝抹茶的我來説,抹茶味還可以,唔太濃郁,😘喜歡有紅豆蓉,糯米丸子無味道的,粟子都幾好味。😋下次要試下卷蛋先得。😘
今日喺citi super 行超市時,見到這間[茶之環],被店內的抹茶甜品吸引著,我在廚窗前望了一陣,🤔心想不知抹茶會𣎴會有點苦呢?

下次要試下卷蛋先得。😘
2017-06-27
其他
庆祝纪念
生日
2017-06-23 1582 浏览
東京賞櫻如一場走馬看花,但總算是圓了花見的心願。這次的賞櫻之旅行色匆匆,遺憾是未有遇上櫻花入饌的甜點,對於喜愛和果子的我來説總是若有所失。這天經過茶之環專櫃之際,被一系列櫻花甜點吸引了視線。曾嘗過茶之環的甜點,自是對其出品有一定信心。加上店員的大力推銷,説是期間限定、食材日本直送芸芸,最終也抵不住櫻花的誘惑。櫻花蛋糕份量太多,總不能一人獨享,也就選了櫻花抹茶布丁杯($55)。雖說和風甜點從來不會便宜,但這定價確實稍微貴了一點。喜歡布丁杯的賣相,很和風的感覺。一朵醃漬鹽櫻、閃閃的金箔,浮遊在櫻花寒天之上,寒天有着淡淡的鹽櫻之香,甜度不高,但相信是只有櫻迷才會賞識的味道。底層以抹茶布丁作底,布丁質感仿如慕絲般輕盈,茶甘濃烈,有其店家一貫的水凖。以黑色碗兒盛着的甜點,份量其實是有點多了,一人獨享要吃完恐有難度。和風櫻花甜點從來是視覺行先,説得上美味的是萬中無一,可還是曾經讓我在日本遇上了,而這次的櫻花抹茶布丁杯,大抵只能彌補在東方未能吃上的遺憾,若然不是櫻味的同好,來到茶之環還是選大路的抹茶甜點會較為穩妥。

櫻花抹茶布丁杯

2017-04-12
櫻花抹茶布丁杯
1K
2017-06-22 965 浏览
茶之環嘅布丁係兩個月前見有人介紹,然後一直好想試的。估唔到事隔足足兩個月,機會終於黎喇飛雲。是日去到銅鑼灣食飯,順個便帶左兩個布丁回家。city super內嘅店面唔大,陳設各式嘅抹荃產品,好似年輪蛋糕、雪芳蛋糕、饅頭、銅鑼燒、蛋卷、抹茶朱古力等,定價中上。由於一心食布丁,就專注一項。店員話買兩杯平6蚊,小恩小惠確實有助銷情,哈哈,買兩款試下。佢問我係即食定拎走,然後幫我包裝,事後番到屋企拆開先見到。紙袋以卡紙鞏固底部,再用膠紙輕輕貼好布丁杯固定,旁邊放有小冰包、紙巾、匙更,盡顯細心抹茶焦糖配牛奶布丁 $45焙茶焦糖配牛奶布丁 $45買兩個收費 $84,綠色包裝係抹茶味,啡紅色包裝係焙茶味,實物非常迷你(睇相唔覺細杯到咁),三四啖可以食完。首先係兩層牛奶布丁,口感滑溜,淡淡牛奶味,唔會搶過主角風頭。抹茶布丁味道香濃醇厚,有回甘效果,布丁食落厚滑。一向都鐘意焙茶甜品,呢個焙茶布丁茶香十足,帶明顯烘焙味道。可惜布丁質感唔夠抹茶嗰款滑溜,有少少茶粉未完全融合嘅感覺。兩杯布丁底層都有焦糖醬,唔會好甜,份量唔多,純粹食到底令布丁冇咁糊口,冇乜特別。整體兩款味道都唔錯,個人比較喜歡抹茶布丁,但呢個
是日去到銅鑼灣食飯,順個便帶左兩個布丁回家。

由於一心食布丁,就專注一項。

佢問我係即食定拎走,然後幫我包裝,事後番到屋企拆開先見到。

抹茶焦糖配牛奶布丁 $45
焙茶焦糖配牛奶布丁 $45

抹茶焦糖配牛奶布丁、焙茶焦糖配牛奶布丁

抹茶布丁味道香濃醇厚,有回甘效果,布丁食落厚滑。

抹茶焦糖配牛奶布丁

焙茶焦糖配牛奶布丁

整體兩款味道都唔錯,個人比較喜歡抹茶布丁,但呢個份量相對售價,我咁窮就唔捨得成日食喇。
2017-06-11
抹茶焦糖配牛奶布丁
2017-03-07 654 浏览
一次偶遇令我遇見它-茶之環抹茶卷蛋,那鬆軟口感加上香滑的抹茶忌廉令人一試難忘,急不及待將它介紹給我的綠茶控老公認識,大家都愛上了。鬆軟細綿的卷蛋包着抹茶忌廉,充滿綠茶香和日式風味,一個人食一整條也可以,因為它一點也不膩,兩小口慶祝生日茶之環抹茶卷蛋份量剛剛好,最重要是好好味!用上日本“金天閣"的抹茶粉,加上採用日本雞蛋和麵粉,味道好棒,一定用試過才可以體會到,好像由$150加價到$155,有人覺得貴,但其實間中食也還可以。除了抹茶卷蛋,茶之環也有出售其它抹茶甜品,下次有機會一定要試試!
一次偶遇令我遇見它-茶之環抹茶卷蛋,

那鬆軟口感加上香滑的抹茶忌廉令人一試難忘,

急不及待將它介紹給我的綠茶控老公認識,大家都愛上了。
鬆軟細綿的卷蛋包着抹茶忌廉,充滿綠茶香和日式風味,

一個人食一整條也可以,因為它一點也不膩,

兩小口慶祝生日茶之環抹茶卷蛋份量剛剛好,最重要是好好味!

一定用試過才可以體會到,

除了抹茶卷蛋,茶之環也有出售其它抹茶甜品,
下次有機會一定要試試!
2017-02-28
5 分钟 (外卖自取)
$155 (其他)
庆祝纪念
生日
  • 抹茶卷蛋
2017-02-27 517 浏览
本身同女朋友都係抹茶Fans,有次行CitySuper咁啱經過Cha-no-wa,都係忍唔住買返條卷蛋食😋 卷蛋嘅包裝精緻,盒內兩側好細心放左乾冰,再加一層鋁紙包住卷蛋,令卷蛋依然保持濕潤,值得一讚!切開卷蛋一試,非常軟熟,抹茶味亦好濃,入面嘅Cream好幼滑,抹茶味香濃得唔苦,Cream嘅比例啱啱好,食完一嚿已經有再切多嚿食既衝動喇!!雖然價錢有啲貴($150),不過對抹茶控黎講絕對值得一試!

雖然價錢有啲貴($150),不過對抹茶控黎講絕對值得一試!
抹茶卷蛋
2016-12-14
抹茶卷蛋
平時去行日本超市,我總喜歡跑到甜品的櫃面看蛋糕,行過有一間專是賣日本抺茶甜點的「茶之環」,我也被他們的抺茶系列的甜品吸引了,他們都是行高級甜食路線,所以價錢都不算太便宜,整體上抹茶甜品的色澤都是偏深綠色,當中有年輪蛋糕、牛油蛋糕、卷蛋、梳乎厘等.....款式都是應有盡有,放工後我去到櫃位買了一個抺茶卷蛋($150),大約都可以切到4至5件,入口都有甘醇的抺茶香,抺茶味道都幾濃郁,不過有點甜膩,內層也有濃郁的抺茶忌廉,整體抺茶卷蛋味道也是清香芳幽,質感鬆軟香滑,不過再輕減一點糖份會較好。
2016-10-16
10 分钟 (外卖自取)
$150 (其他)
2016-06-14 1661 浏览
食完飯就同媽媽去左times square就比茶之環个display吸引左最後就一人一杯抹茶同培茶jelly返屋企抹茶味十分重而且好香濃 真係食洛好似嘆緊杯茶甘 而培茶就味道更重更濃另一個亮点就係足料 有糖漬栗子同白色小丸子 喜歡煙un既朋友必like抹茶果杯入面就係小倉红豆 而培茶就配甜黑豆
最後就一人一杯抹茶同培茶jelly返屋企
抹茶果杯入面就係小倉红豆 而培茶就配甜黑豆
2015-11-06 2145 浏览
搵新抹茶甜品,已經變成呢期嘅習慣,不過好多都係抹茶雪榚,好多都外賣唔到返去同肥髀共享,今次呢間甜品店在日本超市內,旁邊都係甜點店,競爭好大,行高級甜食路線,櫃檯簡潔,抹茶甜品深綠色,唔夠西式西餅色彩繽紛吸引,不過我自己喜歡試新嘢,埋去櫃檯睇,抹茶甜點款式好多,當我猶豫不決時,店員阿姐出聲幫手,仲好識做生意,第一時間比兩粒蕨餅我試,我揀好一款,佢話兩款套餐價就平啲!揀好兩款再講可以優惠價買多件福餅,而唔會覺得hard sell!之後攞住收費單去超市收銀處比錢!呢樣唔太方便,又要走一輪,而且可能會同買日用品嘅客人排隊!時間用多好多!幸好今日唔多人,排幾個到我!比完錢就攞單返櫃檯攞餅,阿姐已經包好,手挽透明盒精緻,每款餅都有獨立蓋好,唔怕傾瀉!而且仲有冷凍劑!可以保持溫度一段時間!冷凍劑仲用墨綠紙咭包好!好細抹茶蕨餅杯($60)套餐價$55,膠杯黑色有花紋,日本味重,蕨餅都幾多,煙韌微甘,黃豆粉多,味道甜甜的!中和了蕨餅嘅甘味!抹茶啫喱杯($60)套餐$55,賣相幾靚,不過唔喜歡紅豆蓉有啲發白,好像浸咗好耐咁!上面用透明啫喱覆蓋,啫喱唔太甜,抹茶啫喱太滑,留唔到在口腔,未感受到抹茶味已經吞!

手挽透明盒精緻,每款餅都有獨立蓋好,唔怕傾瀉!

抹茶蕨餅杯
抹茶啫喱杯
抹茶啫喱杯($60)套餐$55,賣相幾靚,不過唔喜歡紅豆蓉有啲發白,好像浸咗好耐咁!上面用透明啫喱覆蓋,啫喱唔太甜,抹茶啫喱太滑,留唔到在口腔,未感受到抹茶味已經吞!咗!抹茶味出唔到!玉子偏硬,唔夠煙韌!栗子肥髀食咗,一般!

生抹茶紅豆鹽大福
大福餅
生抹茶紅豆鹽大福:獨立包裝,外層煙韌,紅豆甜糯!生抹茶有點嚡口!沙沙的微甘!整體味道配合無衝突!好味!
抹茶甜點唔錯!服務幾好!唔會騷擾到客人又提供到窩心嘅服務!
2015-11-02
外卖自取
$70 (宵夜)
抹茶蕨餅杯
生抹茶紅豆鹽大福
2015-10-08 1663 浏览
今次買了綠茶tiramisu 和 綠茶卷蛋。首先食咗 tiramisu 先,內裏好 creamy, 不過唔係好次 tiramisu, 都係正宗咖啡 tiramisu 好食d😁跟住食綠茶卷蛋,真係好好味,個卷蛋好軟熟,d綠茶cream好幼滑,其實我一個可以 KO曬成個卷蛋😂,一d都吾 heavy 😁

今次買了綠茶tiramisu 和 綠茶卷蛋。
2015-09-11 1148 浏览
自從減肥以來,甚少出街吃飯,近這兩個星期卻不斷在外面吃吃吃,既然吃了,也拍了相片,不如就和大家分享分享啦。 先來一篇茶之環。 最近心靈極度需要抹茶的安撫,一直渴望吃極品抹茶美食。一心想到京都抹茶老字號中村藤吉去朝聖,奈何人龍太長,我告訴自己短期都不會去,而10月都會去大阪一趟,不如就把quota留待日本吧。 取而代之來到了茶之環,來到City Super,剛好在做中秋推廣,茶之環也有一個推廣攤位,呵呵……有試吃真有口福。試了一下他們的焙茶Jelly,不太甜茶味濃,香……可惜不是我杯茶,推廣攤位沒有抹茶Jelly試吃,推廣員讓我到City Super的專櫃說有抹茶試吃,呵呵,正中下懷,馬上徑直走去。 什麼也不說,直接指出抹茶Jelly 。“可以試吃,要試試嗎?“ “喔,真的?好呢。” 抹茶Jelly入口,滑,甘,順,一下子就滑倒喉嚨,Jelly的軟硬度,剛剛好,正是我想要的東西。 “好,我要一杯” “現在買兩杯甜品有特價啊,有抹茶牛油蛋糕,要嚐嚐嘛?” “我不喜歡甜的,有什麼不甜的?” “抹茶牛油蛋糕不太甜,你可以試試啊。” 試了一口,“太甜了,我不喜歡”說真的,我差點就把蛋糕吐出來,我

先來一篇茶之環。

什麼也不說,直接指出抹茶Jelly 。
“可以試吃,要試試嗎?“
“喔,真的?好呢。”

“好,我要一杯”
“現在買兩杯甜品有特價啊,有抹茶牛油蛋糕,要嚐嚐嘛?”
“我不喜歡甜的,有什麼不甜的?”
“抹茶牛油蛋糕不太甜,你可以試試啊。” 試了一口,
“太甜了,我不喜歡”

說真的,我差點就把蛋糕吐出來,我真的不喜歡甜。

“我在要一杯抹茶Tiramisu好了。”

兩杯甜品到手,等不及直接在美食廣場KO 他們。
MOCHA JELLY MOCHA TIRAMISU
抹茶Jelly
小小一杯Jelly配上十勝紅豆,糖漬栗子還有白色丸子,賣相吸引。我的目標只是那抹茶Jelly和一粒丸子。其他的我都沒有吃,因為真的很甜很甜。我喜歡甜品,卻不嗜甜,很矛盾卻真實。說回Jelly, 甘香甘香的,如果喜歡濃郁的抹茶, 這個可以滿足你,的確不太甜,帶茶香,入口滑身,一吞而下,真的好吃,可惜太小一杯未能完全滿足抹茶的慾望。而丸子不甜,帶咬勁,喜歡“煙煙韌韌”的朋友應該會喜歡。
MOCHA JELLY
MOCHA JELLY CLOSE UP
抹茶Tiramisu
看著都覺得一個人要吃完的確有難度,抹茶Tiramisu分了幾層,抹茶粉,cream , 抹茶蛋糕,抹茶mousse. 抹茶粉─甘香,好喜歡那種澀的味道,用來中和甜品的甜度剛剛好。 Cream-很滑,但是我沒有吃,直接勺走這一層丟掉。 抹茶蛋糕-鬆軟,不太甜,份量也不多,薄薄的兩片,但是好吃。 抹茶mousse-看在抹茶的份上吃了幾口,綿滑豐厚,不太甜,但畢竟是full cream做的,吃了幾口我就放棄了。 吃了兩款甜品,喜歡清淡的Jelly真的是首選,抹茶mousse還是建議兩個人分享吧,一個人吃一定會滯到吃不下飯的,甜品好吃可就是價格貴呀,畢竟一款甜品已經可以解決一個午餐了,這樣對比就覺得價格訂得很進取,銅鑼灣舖租+日本抹茶的旗號,相信光顧的人也不少。
MOCHA TIRAMISU
题外话/补充资料: 盛甜品的杯子都是厚身甜品杯,質量上勝,我把杯子帶回家,保護地球之餘也不浪費資源,一舉兩得。
2015-09-09
MOCHA JELLY MOCHA TIRAMISU
MOCHA JELLY
MOCHA JELLY CLOSE UP
2015-09-08 1010 浏览
The Maccha Cheesecake is amazingly fluffy, drier than a New York cheesecake, but at the same time has a creamy consistency that makes it seem like an ice cream that doesn't melt. Best of all, it's not sweet at all, and every bite is filled with maccha goodness.
Maccha Cheesecake
Maccha Cheesecake