2024-08-25 85 浏览
茶痴低卡飲品推介慢萃冰滴咖啡☕️咖啡偏向Nutte~飲落幾清新 唔會好苦澀 味道有驚喜❣️最出名係芝士或者乳酪奶蓋 如果加埋奶蓋一定超好飲 大家可以試吓!白桃烏龍+台灣愛玉凍佢係用白桃烏龍茶葉 茶底超香 桃味好突出🍑差啲以為係果汁😂 再加入愛玉凍 有得食 又有得飲 唔怪得係best seller推薦🩷
茶痴低卡飲品推介
慢萃冰滴咖啡☕️

白桃烏龍+台灣愛玉凍
要做辦公室的開心果,非常需要一杯清新提神的飲品!一杯Pistachio Drink正好為炎炎夏日帶來一絲清新快樂!CHICHA以開心果為主題,推出「研磨開心果燕麥奶茶」,為這個夏天帶來絕佳清新選擇。飲品選用日本製法,以低溫烘烤天然開心果,再細緻研磨成絲滑醇厚的開心果醬,配以燕麥奶和綠醇,味道濃郁香滑。飲品更配搭了招牌綿芝幼蓋,上面鋪滿大量粗粒開心果碎。一口飲下,開心果碎與開心果醬、奶香及茶香相映成趣,鹹中帶甜,咀嚼間更放大開心果香,開啟口感新境界!CHICHA茶痴(中環店) 中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖
要做辦公室的開心果,非常需要一杯清新提神的飲品!

CHICHA茶痴(中環店)
中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖
2024-08-07 303 浏览
到訪CHICHA茶痴中環店,環境舒適,充滿文青氣息。店員親切推薦了招牌的「開心果小山園抹茶」,抹茶的苦澀與開心果的香甜完美融合,口感濃郁而不膩,搭配上細緻的奶泡,每一口都是享受,很舒服😌 另外,我們也點了「白桃四季春」,茶香清雅,白桃的果香清新怡人。非常適合超級熱🥵的天氣喝!非常清爽解膩。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ CHICHA 茶痴📍 14號 Bonham Strand, Central◇◇◇◇◇◇◇◇◇#CHICHA #茶痴#CHICHA茶痴 #中環美食 #抹茶 #開心果 #白桃四季春 #台北美食 #手搖 #下午茶 #網美打卡
到訪CHICHA茶痴中環店,環境舒適,充滿文青氣息。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

CHICHA 茶痴

📍 14號 Bonham Strand, Central

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

#CHICHA #茶痴
呢個天氣真係熱死人🤣所以小編成日都會出街嘅時候買杯手搖😄但係咁多款嘅手搖飲品都比小編飲過晒有時真係想搵啲有新意嘅🥹小編最近就留意到開心果真係好hit !😍估唔到開心果可以整奶蓋🐷🐷今次去咗中環嘅呢一間茶痴分店🤣見到佢哋嘅舖頭都幾靚😂就比佢哋吸引咗了今次就飲咗佢哋嘅🐷開心果奶蓋白桃烏龍茶真心有驚喜成個奶蓋非常濃郁 滿滿嘅開心果味🫶🏻🫶🏻🫶🏻而且面頭仲有啲被烤過嘅開心果粒粒😍口感非常豐富至於下面白桃烏龍茶 小編就鍾意少甜成個味道唔錯 桃味同埋烏龍茶味取得到一個平衡🍑.茶痴📍 中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #港島 #中環好去處 #中環美食
呢個天氣真係熱死人🤣

成個味道唔錯 桃味同埋烏龍茶味取得到一個平衡🍑
茶痴
📍 中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖
2024-07-17 321 浏览
最近天氣甘熱,飲杯凍飲可以消消暑。早排約左朋友去中環食飯早左到,行經這間位於中環的茶飲店,裝修幾有特色,以小木屋為主題,好適合打卡。而且旁邊還有幾個座位,可以坐住慢慢飲。.💚開心果小山園抹茶可以一次過滿足我的願望,有齊我最愛的開心果和抺茶。茶底甘香脆綠,配上香滑綿密的開心果奶蓋,味道濃郁,與抺茶互相配合,還有不少開心果碎,口感和味道層次豐富。見到茶飲店重有期間限定新品,最新推出的綿芝荔枝、白桃都好吸引,下次來又可飲下。
💚開心果小山園抹茶
2024-07-14 321 浏览
我想同你一齊飲…開心果燕麥奶茶最近除咗榴槤熱潮開心過熱潮一樣高企!👀估唔到開心果進軍手搖界😝 啱晒買返杯返Office慢慢嘆唷~研磨開心果燕麥奶茶 $46係滿滿嘅奶,蓋身邊有好多開心果碎碎!一啖飲落口,除咗開心果果香仲有淡淡嘅燕麥奶香!小糖少冰啱啱好,而且呢杯開心果奶茶都幾飽肚!當日食咗pizza唯有癡朋友呢杯嘢飲飲兩啖,好滿足唷!桃膠金絲皇菊冬蜜茶 $38我一向鍾意飲返養生系列🥰見到有桃膠系列更加唔可以放過😜仲可以去糖走冰🥰金絲皇宮蜂蜜茶帶有清香嘅冬蜜清甜,入口滿滿桃膠,夠清新滋潤,相信每日一飲有養顏嘅作用😝#開心果特飲 #中環美食 #中環happyhour #開心果控 #開心果
我想同你一齊飲…

開心果燕麥奶茶

研磨開心果燕麥奶茶 $46

桃膠金絲皇菊冬蜜茶 $38

#開心果特飲 #中環美食
#中環happyhour #開心果控
#開心果

2024-07-11 159 浏览
夏天要飲手搖嘅話最常幫襯既一定係茶痴皆因一直都keep到水準而且用料一定係好💯🌟磨研開心果燕麥奶茶日本製開心果醬以低溫烘烤開心果研磨成幼滑天然既開心果醬搭配燕麥奶,綠醇茶底,招牌綿芝奶蓋同面頭放滿左粗粒嘅開心果碎飲落到啖啖都充滿住開心果味 茶底同燕麥奶亦好夾 加上濃郁質感厚身綿滑帶咸香既奶蓋口感層次十分豐富👍🏻🌟粒粒桂花檸檬蜜呢杯第一次試 但有驚喜一拎起就見到勁足料因為本身有桂花蜜 所以揀左走甜飲落清甜解渴 好啱而家咁熱嘅天氣飲🧊
夏天要飲手搖嘅話
最常幫襯既一定係茶痴
皆因一直都keep到水準
而且用料一定係好💯

🌟磨研開心果燕麥奶茶
日本製開心果醬
以低溫烘烤開心果研磨成幼滑天然既開心果醬
搭配燕麥奶,綠醇茶底,招牌綿芝奶蓋
同面頭放滿左粗粒嘅開心果碎

呢杯第一次試 但有驚喜
一拎起就見到勁足料
因為本身有桂花蜜 所以揀左走甜
飲落清甜解渴 好啱而家咁熱嘅天氣飲🧊
<< 榴連迷注意| 茶痴限定新品焦糖綿芝枕頭榴槤 >>꧁茶痴💛꧂茶痴絕對是我心中香港手搖TOP 5如果你都係鍾意飲水果茶多過奶茶 必須要試茶痴(另一心水係夏茶!)不過今次飲嘅並不是茶底 而係我另一個favourite 榴 連 !踏入夏天終於到左榴連嘅天下呢杯焦糖綿芝斑蘭金枕頭榴槤用上頂級TP金枕頭斑蘭清新嘅味道正好中和榴連同奶蓋甜膩感面層嘅焦糖金枕頭超邪惡 口感脆脆加添層次已經諗好下次要再去試埋開心果燕麥奶茶💚𖧷焦糖綿芝斑蘭金枕頭榴槤 $70ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:👱🏻‍♀️7.8/10༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄📍 茶痴 (中環)中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖📍 茶痴 (九龍灣)九龍灣常悅道21號Eastmark 1樓3號舖... .#cty_黃店#cty_中上環#cty_九龍灣...༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬 ༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
<< 榴連迷注意| 茶痴限定新品焦糖綿芝枕頭榴槤 >>

꧁茶痴💛꧂
茶痴絕對是我心中香港手搖TOP 5
如果你都係鍾意飲水果茶多過奶茶 必須要試茶痴
(另一心水係夏茶!)

踏入夏天終於到左榴連嘅天下
呢杯焦糖綿芝斑蘭金枕頭榴槤用上頂級TP金枕頭
斑蘭清新嘅味道正好中和榴連同奶蓋甜膩感
面層嘅焦糖金枕頭超邪惡 口感脆脆加添層次

已經諗好下次要再去試埋開心果燕麥奶茶💚

𖧷焦糖綿芝斑蘭金枕頭榴槤 $70

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:👱🏻‍♀️7.8/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 茶痴 (中環)
中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖

📍 茶痴 (九龍灣)
九龍灣常悅道21號Eastmark 1樓3號舖
#cty_黃店
#cty_中上環
#cty_九龍灣

2K
炎炎夏日.又到榴槤嘅季節喇買原個榴槤 怕買到唔夠香甜?最近喺中環呢發現呢間茶飲店推出兩款金枕頭榴槤口味選用新鮮嘅TP榴槤製作經過挑選.所以榴槤果肉都超甜🥤焦糖綿芝班蘭金枕頭榴槤店員即叫即製加入海量榴槤肉.真材實料配上班蘭口味唔會被榴槤味道掩蓋面層舖上幼滑幼蓋再用火槍燒至焦糖味道超濃郁 . 份外香甜口感幼滑好Creamy除咗斑斕之外.相信椰奶都一樣咁正原來多區都有分店下次一定Encore, 再試埋其他口味

炎炎夏日.又到榴槤嘅季節喇
買原個榴槤 怕買到唔夠香甜?

最近喺中環呢發現呢間茶飲店

味道超濃郁 . 份外香甜
口感幼滑好Creamy

除咗斑斕之外.相信椰奶都一樣咁正

原來多區都有分店
下次一定Encore, 再試埋其他口味

2024-06-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
焦糖綿芝斑蘭金枕頭榴槤($70)身為一位榴槤控,見到榴槤呢兩個字已經吸引咗我特登去幫襯叫咗少甜,怕會好膩呢杯飲品包含有一大殼榴槤蓉,少少甜好清新嘅斑蘭沙冰,最頂係焦糖綿芝奶蓋,好足料!榴槤啱啱熟唔係話好大味嗰啲,建議飲之前攪下個底啲榴槤味會均勻啲。斑蘭味比想像中淡,唔會好甜,好消暑最正都係個芝士奶蓋,好smooth唔太咸,夠厚加上即燒嘅焦糖非常出色總結呢杯飲品及格嘅,不過對榴槤控嚟講金枕頭唔係好夠味,斑蘭味幾淡可以再濃啲,個奶蓋最出色不愧係招牌!但係好欣賞老闆用料新鮮,純天然味道,成本係會高啲,都值得大家支持落去!
焦糖綿芝斑蘭金枕頭榴槤($70)

身為一位榴槤控,見到榴槤呢兩個字已經吸引咗我特登去幫襯
叫咗少甜,怕會好膩

2024-05-31 141 浏览
咁啱去開中環,朋友話附近有間有間茶飲店,成日都排長龍,所以決定去睇吓。茶飲店位於豐盛創建大廈,中環地鐵站行過去幾分鐘就到。轉入去行幾步就見到。一去到就已經見到好多人喺度等緊,真係非常受歡迎。每日限量發售,賣相非常吸引。仲有多款茶飲可供選擇,有凍有熱。研磨開心果燕麥奶茶燕麥奶加上上三款開心果製成,口感絲滑,濃香堅果滋味。綿芝紅火龍新鮮火龍果打成,啖啖火龍果肉,奶蓋綿密,奶味濃郁。去開中環真係要試吓。
茶飲店位於豐盛創建大廈,中環地鐵站行過去幾分鐘就到。
轉入去行幾步就見到。
一去到就已經見到好多人喺度等緊,真係非常受歡迎。
每日限量發售,賣相非常吸引。
仲有多款茶飲可供選擇,有凍有熱。
研磨開心果燕麥奶茶
燕麥奶加上上三款開心果製成,口感絲滑,濃香堅果滋味。

綿芝紅火龍
新鮮火龍果打成,啖啖火龍果肉,奶蓋綿密,奶味濃郁。
去開中環真係要試吓。
2024-05-19 173 浏览
開心果奶蓋茶Pistachio Milk Cap Tea🍵 來自Japan嘅開心果醬~將低溫焙火烘烤嘅開心果研磨成幼滑又natural 嘅開心果醬~掛滿咗成個杯嘅邊 配埋頂部嘅開心果碎同埋超牌milk cap下層就係燕麥奶mix綠醇飲落層次好豐富 頂部咸咸地又好smooth最最最surprised係竟然冇default 甜度我仲可以簡unsweetened 添 飲落雖然好rich但就有想像中咁膩呢個combination 又真係好唔錯
開心果奶蓋茶Pistachio Milk Cap Tea🍵
來自Japan嘅開心果醬~
掛滿咗成個杯嘅邊
飲落雖然好rich
但就有想像中咁膩
呢個combination 又真係好唔錯
2024-05-19 115 浏览
唔知點解近呢幾年興起咗一股開心果味熱潮,除咗又食品之外,最近連茶飲店都推出咗開心果燕麥奶茶而呢間港式茶飲店「痴茶」標榜主要用日本開心果製成果醬,雖然花紋無ig上咁間條分明,不過味道都幾香,估唔到同茶底幾夾,面層仲有開心果碎芝士奶蓋質地輕盈,鹹香味突出,攪勻一齊飲會更重奶香同飲落更順滑,唔會好漏,難怪係香港奶蓋Top5內另一款係期間限定青蜜棗,味道清甜解渴,底層仲有大量蘆薈粒同蜜棗碎,夏天飲絕對極之清爽

2024-05-01
1K
🚇交通:近中環站D2出口,走大約三分鐘,在住家餃子專門店旁。🏠環境:門面隱藏於小巷攤檔後方,以簡約木系設計為主,少量乾花作裝飾,帶出溫馨舒適感。🤵🏻服務:電話/人手下單,主打外賣。🧋茶飲:推出期間限定開心果燕麥奶,開心果迷必試。🧋研磨開心果燕麥奶茶 $45🥰杯身用開心果醬和奶茶營造髒髒的效果😍,十分吸引,上層是濃厚鹹香芝士奶蓋灑上開心果碎,可以先啜一口鹹香的芝士奶蓋🤤,再吸一口燕麥奶茶,茶底不濃,再拌勻杯底的開心果醬,味道會更突出🤩!☺️芝士奶蓋和開心果真是perfect match❣️🥭綿芝芒果 $44😍好足料!🥭芒果肉在底層,中間是芒果沙冰,上層是厚滑奶蓋,入口清甜解渴🤩,☺️是夏日炎炎的消暑良品!
🏠環境:門面隱藏於小巷攤檔後方,
以簡約木系設計為主,
少量乾花作裝飾,帶出溫馨舒適感。
🤵🏻服務:電話/人手下單,主打外賣。
🧋茶飲:
推出期間限定開心果燕麥奶,開心果迷必試。
🧋研磨開心果燕麥奶茶 $45
綿芝芒果
🥭綿芝芒果 $44
2024-05-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
綿芝芒果
2024-05-15 65 浏览
茶痴係中環同上環都有分店,成日返工同同事都會買一杯飲,奶蓋好香,招牌白桃烏龍點飲都唔膩😍✨開心果燕麥奶茶 $45今次試下茶痴新出品,開心果燕麥奶茶,上面鋪滿開心果碎同奶蓋,茶底係綠醇茶底+燕麥奶,質感綿滑,同朋友都覺得好飲😋✨綿芝四季春 $34青香四季春茶底加上招牌綿芝奶蓋,綿密咸香😍茶痴📍中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖📍上環文咸東街14號地舖📍九龍灣常悅道21號Eastmark 1樓3號舖📍佐敦彌敦道375-381號金勳大廈地下13號舖📍將軍澳 /寶琳欣景路8號新都城中心二期UNY生活創庫UG樓UG036號舖

✨開心果燕麥奶茶 $45

✨綿芝四季春 $34
青香四季春茶底加上招牌綿芝奶蓋,綿密咸香😍

茶痴
📍中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖