2023-03-23 144 浏览
啟德附近奶茶舖真係少之又少,依間係附近為數唔多嘅一間,可能因為咁樣所以價錢都偏貴,平均一杯要大約$30以上。價錢雖然貴,但係味道同用料都非常一般,香芋奶茶感覺只係用紫色嘅香芋粉沖,入面冇任何芋頭肉,奶茶嘅味道都比較化學感。感覺唔值得咁嘅價錢,失望!
2023-02-04
2023-03-21 81 浏览
晏就有返太陽 熱熱地🌞 可以飲返杯凍凍地嘅野🤍 茉莉綠茶珍珠奶茶 (熱/少甜)一飲有少驚喜😳😳淡淡茉莉清香 茶味香濃好滑叫少甜perfect 因為珍珠本身都有甜味珍珠都有唔少QQ有咬口🧋💛芝芝牛奶金萱 (微糖小冰)聽個名以為係牛奶+茶其實牛奶係屬於奶蓋一部份奶蓋芝士味濃厚綿滑 咸咸的唔膩而且牛奶味偏重 本人好愛🤤微甜剛好 茶底味更突出更濃好甘香🧡溫馨提示💁🏻‍♀️因為地盤工作關係 附近都圍住哂所以店舖位置唔太顯眼但都有唔少人幫襯🫣店舖細得一個員工 所以等候時間會較耐但都可以試下😉
晏就有返太陽 熱熱地🌞
可以飲返杯凍凍地嘅野

🤍 茉莉綠茶珍珠奶茶 (熱/少甜)
一飲有少驚喜😳😳
淡淡茉莉清香 茶味香濃好滑
叫少甜perfect 因為珍珠本身都有甜味
珍珠都有唔少QQ有咬口🧋

💛芝芝牛奶金萱 (微糖小冰)
聽個名以為係牛奶+茶

店舖細得一個員工 所以等候時間會較耐
但都可以試下😉
外卖自取
2023-01-14 96 浏览
The staff forgot my order when I have paid already and yelling at me saying it’s not her fault. Kept making other peoples orders that were made after mine. Never going again.

外卖自取
2022-04-15 362 浏览
見到樓下小店想幫襯下。就叫咗杯鐵觀音珍珠奶茶少冰少甜。等咗5分鐘左右冇人都算快嘅。點知出到嚟變咗成杯奶咁款。都心諗伏伏地㗎啦。拎到返屋企之後一飲。第一個反應係「冇茶味」攪兩攪再飲都係「冇茶味」之後成杯擺咗喺度掂都冇掂過。打去反映得到嘅答覆只係一句:「係咁㗎喎,好多客都話好飲。」所以代表咩呢?咪就係啲奶好飲囉!至於啲茶呢?(或者好好飲呢?)(會唔會係你嘴刁啊?)Sorry 真係飲唔到所以冇得評。講完。
見到樓下小店想幫襯下。
就叫咗杯鐵觀音珍珠奶茶少冰少甜。
等咗5分鐘左右冇人都算快嘅。
點知出到嚟變咗成杯奶咁款。
都心諗伏伏地㗎啦。
拎到返屋企之後一飲。
第一個反應係「冇茶味」
攪兩攪再飲都係「冇茶味」
之後成杯擺咗喺度掂都冇掂過。
打去反映得到嘅答覆只係一句:
「係咁㗎喎,好多客都話好飲。」
所以代表咩呢?
咪就係啲奶好飲囉!
至於啲茶呢?
(或者好好飲呢?)
(會唔會係你嘴刁啊?)
Sorry 真係飲唔到所以冇得評。
講完。
凍頂烏龍珍珠奶茶
2022-04-15
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-01-26 233 浏览
第一次上網出食評評價🤦🏻‍♀️因為太難飲,希望唔會有其他人中伏...住呢頭都知冇乜台式飲品店今日收工返嚟突然心血來潮想買嘢飲於是就走入去買杯試吓(從來冇幫襯過)諗住嗌 芋香珍珠奶茶但店員話冇晒珍珠所以我問佢有冇普通珍奶轉布丁(其實佢個menu d茶名好鬼都唔知咩茶嚟)好嗱 返到屋企 望真啲杯嘢飲知不妙又細杯 奶茶色又淡啲布丁得兩小舊仲要承惠$26一飲...哇~完全冇味我只不過叫咗走冰...點解佢好似走甜走埋茶味咁🤌🏼真係冇下次!請我都唔會飲吖👎🏼
第一次上網出食評評價🤦🏻‍♀️
因為太難飲,希望唔會有其他人中伏...

住呢頭都知冇乜台式飲品店
今日收工返嚟
突然心血來潮想買嘢飲
於是就走入去買杯試吓(從來冇幫襯過)
諗住嗌 芋香珍珠奶茶
又細杯 奶茶色又淡
啲布丁得兩小舊
仲要承惠$26
一飲...哇~完全冇味
我只不過叫咗走冰...
點解佢好似走甜走埋茶味咁🤌🏼
真係冇下次!請我都唔會飲吖👎🏼
2020-11-02 796 浏览
今日帶住小寶到附近探朋友,途經此台式茶店,見到此店裝修清新簡約,小寶又話肚餓要買野飲,見到價錢合理,就走入店內。當我企在收銀處旁揀選飲品時,看到test tube裝飾陳列着不同的茶葉,經我一問之下,知道所有飲品都係用「真茶葉」沖製,有幾款仲係台灣得獎茶葉!令我不期然諗起上個月,我同小寶在黃埔台式茶店買了一杯人工提子醬+梳打的提子梳打,也是這個價錢!因為飲品選擇也不少,經過一番擾攘,結果小寶揀了髒髒黑糖鮮奶,而我則揀了白桃烏龍寒天茶。這杯《髒髒黑糖鮮奶》很美!有點咖啡的影子!味道香甜濃郁,珍珠Q彈,唔會太硬,正正係小寶至愛,又香又甜丶濃濃奶香味!而我的《白桃烏龍寒天茶》,樣子平平無奇,但清新香甜嘅白桃味,真係十分十分吸引,加上獨特嘅寒天珠珠,感覺真係好清新,真係令我就停唔到口!忽發奇想,如果這杯飲品點微甜的話,可以是一杯diet fiber drink,絕對係輕食嘅好選擇下次再經過,我必定會encore!

髒髒黑糖鏵

白桃烏龍寒天茶

下次再經過,我必定會encore!
髒髒黑糖鏵
2020-10-30 389 浏览
周五的晚上,破例吃了顿晚餐。吃完炸虾天妇罗🍤and寿司🍣超级腻,又很口渴。专门来茶知味买杯芒果益力多冰解腻,从启德地铁站走过来两分钟就到了。毕竟是晚上,还是要了走甜哈哈哈,一大杯才$28。是我喜欢的芒果➕益力多的味道了,酸酸甜甜冰冰凉凉,加上冰沙的口感,简直停不下来,超超超超级解腻。店里的考拉灯很可爱,每次路过看到都会觉得很开心。这一次终于有时间和它拍张照。因为太好喝了,想起来要拍照的时候,芒果冰只剩一丢丢了,非常尴尬下次试试看宇治抹茶红豆奶,感觉也很上镜。
,从启德地铁站走过来两分钟就到了。

下次试试看宇治抹茶红豆奶,感觉也很上镜。
芒果益力多冰冰
芒果益力多冰冰
2020-09-06 595 浏览
位於港鐵「啟德站」出口附近,「啟德」區裡面的新私人屋苑商場「啟德1號」,「啟德1號」裡面的大部分舖位,暫時都只是地舖舖位為主,加上「啟德」仍在發展,所以感覺仍然有點荒蕪。我光顧位於「啟德1號」地舖的台式飲品店「茶知味」,就發現「啟德」區裡面原來還有很多地方,狀況還是處於發展中階段,仍然有不少未發展完成的地盤和泥地遺留下來。明知現在的「啟德1號」的選址,暫時可能還未屬於適合開設大型購物商場,結果大部分舖位都被迫設置在地舖裡面,就連座位也變得不多。我發現「啟德1號」裡面有一間台式飲品店,店名叫做「茶知味」。「茶知味」裡面沒有「水蜜桃紅茶」飲品,只有「白桃烏龍」,就感到有點失望,結果還是外賣自取買了一杯「白桃烏龍」試試看。結果「茶知味」「白桃烏龍」裡面始終還是沒有來自「白桃」的甜味,只有來自「烏龍茶」的清甜味,令我感到有點失望。相反地,我另外購買了「茶知味」另一款手調飲品,叫做「西瓜益力多沙冰」,「西瓜益力多沙冰」裡面的甜度相對「白桃烏龍」而言,反而變得太多。「西瓜益力多沙冰」裡面的甜味,甜得有點過猶不及。「益力多」裡面的乳酸酸味,反過來把「西瓜汁」裡面原本應該很甜的味道都完全掩蓋,到最後只

「益力多」裡面的乳酸酸味,反過來把「西瓜汁」裡面原本應該很甜的味道都完全掩蓋,到最後只剩下來自「益力多」乳酸裡面的酸味,「西瓜」裡面的甜味卻逐漸被「益力多」酸味所淡化,變得難以品嚐感受到。

至於口感方面,「西瓜益力多」以「沙冰」方面製作,所以「西瓜益力多沙冰」溫度比較冰涼,飲「西瓜益力多沙冰」飲得太快,沙冰的冰凍感覺反而令我難以清楚感受「西瓜」裡面的甜味。

至於味道偏淡,沒有白桃果汁甜味的「白桃烏龍」,加入了類似食用珍珠,但是口感相對外面脆,內裡不算腍的「寒天」,口感沒有食用珍珠那麼煙韌。

所以我寧願「茶知味」廚房讓「白桃烏龍」真的有來自新鮮「桃」的甜味好了,我對以「X桃烏龍」作為名稱的台式飲品,越來越沒有信心。至於食不食「寒天」,我反而沒有太大興趣,食過一次「寒天」就放棄了。

西瓜益力多沙冰

2020-08-11
等候时间
12 分钟 (外卖自取)