2025-08-10
時日係熱辣辣的上班日,同同事講開見到有成塊面咁大的雞排,就特登黎Odeon Cafe茶軒食,場內坐得怡人,無壓力慢慢嘆。點單好方便,都係微信掃碼直接下單。同事叫左個糖醋魚柳,魚柳酥香冇腥,外層粉漿唔厚,食得出啲油好乾淨。糖醋醬酸酸甜甜超開胃,送飯一流。白飯仲有台式滷肉肉燥,飯粒乾身不黏,仲有半隻醬油蛋!成份飯組合齊全,食完真係滿足!我最心儀的超大大雞排出場!炸雞排擺出嚟真心「大大嚿」!size贏晒!皮薄炸粉唔會太厚,咬落外脆內嫩,啖啖肉汁,完全冇雪藏味。米粉湯底清,配埋台式滷蛋、蔬菜,好heavy又唔膩。加埋同樣既小食三寶:花生、青瓜、木耳,成件事好滿足!飲品我叫左個胚芽珍珠奶茶,奶茶香滑,唔會死甜,珍珠煙韌有咬口,飲落真係即刻返台灣旅行feel。Odeon Cafe坐得幾寬敞,裝修走簡約台式風格,有啲似台北cafe。店員親切唔會催人急走,可以成班同事慢慢食慢慢傾~成餐飯性價比高,有飯有麵有小食有飲品,味道同質素對辦。最欣賞糖醋魚柳同牛腩麵,實在唔輸俾出面老字號!雞排size贏晒,珍珠奶茶都唔會好假~最重要係坐得舒服,唔逼人走,真係可以hea足半日!補充:最近再食既時候感覺雖然份量不變
補充:最近再食既時候感覺雖然份量不變,但價錢悄悄地加左1-2%,仲有加一