2024-08-21 1740 浏览
荳子 (朗豪坊),位於旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖。 餐廳環境舒適,清新風格。晚餐有限時90分鐘用餐時間 ~ 100日殼飼澳洲牛肉眼配忌廉薯蓉, 羽衣甘藍蕎麥沙律, 龍蝦海鮮濃湯, 香蕉朱古力奶昔$422、 蟹膏甲羅燒 黃金蟹肉意大利粉, 焦糖蕃薯條, 龍蝦海鮮濃湯, 檸檬蜂蜜$222、 車厘茄馬蘇里拉芝士薄餅,龍蝦海鮮濃湯,黑糖薑母茶$146。 📍龍蝦海鮮濃湯$44 ~ 湯料有蝦、帶子和蜆肉, 飲到有蝦味。 📍羽衣甘藍蕎麥沙律$30 ~ 羽衣甘藍太乾身, 整碟沙律味道好淡。📍焦糖蕃薯條$30 ~ 蕃薯條帶有焦糖味,香脆可口。 📍100日殼飼澳洲牛肉眼配忌廉薯蓉$318 ~ 肉眼扒五成熟,肉嫩多汁, 但價錢偏貴。 📍蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意大利粉$148 ~ 有濃厚的蟹膏味, 配上意粉幾惹味。 📍車厘茄馬蘇里拉芝士薄餅$102 ~ 薄餅餅底唔夠熱, 味道一般。 📍香蕉朱古力奶昔$30 ~ 飲到有淡淡的香蕉味,但沒有朱古力味, 完全唔好飲。 📍檸檬蜂蜜 ~ 檸檬蜂蜜跟套餐,不用加錢。 📍黑糖薑母茶 ~ 味道一般。 整體食物質素可以,但當晚有位女侍應送上餐牌,叫我們選蛋糕作甜品,再跟我們說

羽衣甘藍蕎麥沙律

📍焦糖蕃薯條$30 ~ 蕃薯條帶有焦糖味,香脆可口。
焦糖蕃薯條

100日殼飼澳洲牛肉眼配忌廉薯蓉

車厘茄馬蘇里拉芝士薄餅

香蕉朱古力奶昔

📍檸檬蜂蜜 ~ 檸檬蜂蜜跟套餐,不用加錢。

📍黑糖薑母茶 ~ 味道一般。
檸檬蜂蜜、黑糖薑母茶

整體食物質素可以,但當晚有位女侍應送上餐牌,叫我們選蛋糕作甜品,再跟我們說蛋糕差不多售罄,然後我朋友問" 請問仲有那款可點?" 女侍應即時反眼叫自己睇,服務有待改善😪。

2024-08-20
焦糖蕃薯條
100日殼飼澳洲牛肉眼配忌廉薯蓉
2024-11-05 239 浏览
呢間餐廳有好多分店,我都去過好幾間,而呢一間係我第二次嚟。上次我覺得啲嘢唔係好好食,今次又唔同咗喎!🔸椰香羅勒炸黃油雞 (半隻切件)好少嗌炸嘢,但係呢個真係要試吓。黃油雞炸得香脆可口,仲有少少油分。肉質嫩滑。🔸手撕豬仔骨漢堡我喺第二間店食過好多次,最初覺得好好食,後期越做越差,啲手撕豬仔肉口感冰凍,而且有羶味,而佢入邊有紫洋蔥,食完個口好大味。今次要求唔要紫洋蔥,廚師換成白洋蔥,真係勁好食呀!麵包微脆有牛油香,太陽蛋煎到蛋汁流出,手撕豬仔肉冇死甜,與白洋蔥混埋,味道自然。同老公一人半個都覺得唔夠喉。薯條唔脆口,似過咗氣。😫熱檸檬蜂蜜係苦,入唔到口。👍🏻特別稱讚帶位個位店員,肯幫手又有少少幽默,身型較大隻,個名係H字頭,前排朗豪坊有‘Harry’ Potter喎😂。

呢間餐廳有好多分店,我都去過好幾間,而呢一間係我第二次嚟。

上次我覺得啲嘢唔係好好食,今次又唔同咗喎!

🔸椰香羅勒炸黃油雞 (半隻切件)

🔸手撕豬仔骨漢堡
薯條唔脆口,似過咗氣。

😫熱檸檬蜂蜜係苦,入唔到口。

2024-10-22 397 浏览
見之前都好多人都有介紹,見有時間同經開唔需要排隊去試下😎。整體黎就都坐得舒服同埋服務態度都好好,整體黎講不過不失~食吓嘢傾吓計。環境裝修都幾靚。※千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅 $118即叫即整唔係整定,所以拉絲效果好明顯~整體配菜都好多~不過個人覺得Pizza個底就一般,特別係批皮食到去批皮就太多無醬汁,食落去就顯得好乾咁(可能個人口味,一般都中意食爆醬🤣🤣)※卡邦尼煙肉意大利闊條麵 $108卡邦尼闊條麵整體都唔乾身!平均每一條麵都會有醬汁~蘑菇、煙肉都好香,唔會比卡邦尼醬汁蓋過原本既味道。※凍檸檬蜂蜜女士之選,養顏美容同促進排毒啊!檸檬酸再加上蜂蜜甜飲落去都無負擔同壓力~※粒粒青提子梳打 $38杯上面有3粒提子超級甜同大粒!杯底再加埋搗碎左既提子同梳打同梳打水~飲落唔係濃縮提子汁,所以都好推薦!🤪👍👍

※千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅 $118

※卡邦尼煙肉意大利闊條麵 $108

※凍檸檬蜂蜜

※粒粒青提子梳打 $38
2024-09-29 962 浏览
朋友OT 要自己食住先,唯有求其搵食。見無人排隊,就走去等位,當時完全無其他人。等等下,後面開始有人排,後來侍應出來,我話只有一位,跟住她直接skip 左我,安排後面嘅人入座,見咁情況,我行前去侍應度,她好醒目自動話無一人位…….第一次去朗豪坊唔知無bar 枱,下次如果單丁,會記得唔好排beans 😐
朋友OT 要自己食住先,唯有求其搵食。
見無人排隊,就走去等位,當時完全無其他人。

下午茶
2024-09-20 1033 浏览
一向喜歡荳子平日兩點半後的茶餐menu,大部分餐都是六十元以下,連飲品。隔壁foodcourt的快餐也比這個貴。每次我都是吃無骨雞翼薯條加凍檸蜜。坐下下了單,五分鐘左右餐就到了。份量非常足夠,蜜糖雞翼很惹味,應該是先煎了,再焗,雞翼肉不算肥美,但作為小食,是可以的。薯條是非油炸,很大條,是有點鹹,但可接受。配上少許生菜。作為下午茶,很不錯。唯一無解的是,怎麼QR code下單也要加一@@偶爾經過旺角就上去坐坐,以朗豪坊來說是不錯的選擇!
隔壁foodcourt的快餐也比這個貴。
唯一無解的是,怎麼QR code下單也要加一@@
偶爾經過旺角就上去坐坐,以朗豪坊來說是不錯的選擇!
2024-08-24 1393 浏览
星期六晚同朋友去。。。好神奇嘅經歷。。。去到門口無人帶位,行入去問⋯⋯有位哥哥仔好似好驚訝我地自己行左入去咁,唱山歌咁叫我哋等陣。。。好,等等等等。。。晾左我地十分鐘都無人行出嚟問下你幾位,舖頭好似有結界咁。。。唔敢入去食。。。衛生唔知環境好似唔錯,但卻之不恭了唔怪之得個個都話服務一般。。。客氣左喇。。。
星期六晚同朋友去。。。好神奇嘅經歷。。。
去到門口無人帶位,行入去問⋯⋯
衛生唔知
環境好似唔錯,但卻之不恭了
唔怪之得個個都話服務一般。。。客氣左喇。。。
2024-07-27 1531 浏览
用餐時間90分鐘,沒有消費飲品的話,水都唔加,整體食物是偏乾(利申有點飲品,但食物太乾身,想飲水緩衝下)90分鐘內叫左4次服務員加水都沒有回應(4名不同的服務員)如果需自助都可講聲?每次都回應等等幫你?結果到埋單我一杯水都沒有加到結帳時亦冇禮貌回應, 其實依加香港餐飲業收加一係有咩服務?QR CODE點餐,免費提供的水亦不願意提供直情貼錢買難受我理解服務業辛苦忙碌,但希望至少要有正確態度面對客人。
用餐時間90分鐘,
沒有消費飲品的話,水都唔加,整體食物是偏乾
(利申有點飲品,但食物太乾身,想飲水緩衝下)
90分鐘內叫左4次服務員加水都沒有回應(4名不同的服務員)

結帳時亦冇禮貌回應, 其實依加香港餐飲業收加一係有咩服務?
QR CODE點餐,免費提供的水亦不願意提供
直情貼錢買難受
我理解服務業辛苦忙碌,但希望至少要有正確態度面對客人。
2024-07-26
2024-06-29 1445 浏览
Lunch time經過,唔洗等位已經可以入去,叫左個【軟殼蟹黑松露意粉】加$30要個【羽甘藍沙律】。意粉味道好唔錯其實唔大食既話,女士已經好夠飽,驚沙律食唔落,要求店員俾個外賣盒,都無計落10% service charge。今次第二次黎幫襯,服務態度依然Very good。

意粉味道好唔錯

今次第二次黎幫襯,服務態度依然Very good。

軟殼蟹黑松露意粉

軟殼蟹黑松露意粉
2024-06-26 1175 浏览
同個friend補返個生日飯,大家都唔係大食既人,所以選擇輕食既Beans,網上book位要求坐Sofa位,私隱度比較高,雖然接近food court,但都唔會覺得嘈。叫左個豪華All day breakfast, 煙三文魚班尼蛋,牛肝菌湯,羽甘藍沙律,拿破崙蛋糕,另外兩杯跟餐既飲品。基本上食物質素仍然keep到,朋友都好滿意,自己一個月內都黎左3次,代表我既認同。

,代表我既認同
2024-06-22 951 浏览
旺角荳子位處朗豪坊四樓,近food court靠左的角落,位置有點隱蔽. 當日我們約三點去到,餐廳客人不多,顯得比較清靜.焦糖香蕉熱烘窩夫全日早餐~切成半邊香蕉表面塗上焦糖燒得好甜脆. 炒蛋上碟形狀好靚,但比較薄和淡色,味道亦一般. 煙肉煎得好香但味道偏咸. 比高包要塗上糖漿和忌廉才好吃.意式香草烤五花腩卷 .紅菜頭汁沙律~豬腩肉不是脆皮最爲可惜,肉質夠鬆化,燒得油脂好香好入味. 沙律色澤深紅好靚,紅菜頭蓉軟軟棉棉,味道清甜好新鮮,吃後令人胃口大開.在此之前都光顧過葵芳分店,覺得兩間荳子的食物上枱賣相都好精美,味道也不錯,可選擇的種類又多元化,我很有興趣再來時試下他們的牛扒和豬手等,且看質素又如何…😉
焦糖香蕉熱烘窩夫全日早餐
意式香草烤五花腩卷 .紅菜頭汁沙律
题外话/补充资料: 本人並無參予試食優惠活動,全是原價自費.
2024-06-09
意式香草烤五花腩卷 .紅菜頭汁沙律
2024-06-04 851 浏览
星期五約左個friend食Tea, 係對方推薦下,第一次食Beans~ 【抹茶黑糖麻糬流心吐司】抹茶特品未必樣樣都好食,但呢款甜品出奇地夾,唯一缺點係麻糬太少。【焦糖單骨雞翼配薯條】一個字“正“。🍹🍸包2杯飲品,個friend要求加水都無say no.✨️✨️質素同價錢成正比,仲可以慢慢坐(平日人流少),慢慢食,侍應都有禮貌,環境簡潔乾淨,整體平,靚,正~Tea Time時段絕對值得一試。

【抹茶黑糖麻糬流心吐司】

【焦糖單骨雞翼配薯條】一個字“正“。

🍹🍸包2杯飲品,個friend要求加水都無say no.

2024-05-04 1107 浏览
唔知大家有無印象,以前有一排好興吐司盒,原來beans嘅tea set都有類似嘅野!Tea set仲會包一杯$42或以下嘅飲品,所以下午時間想食啲野、飲杯咖啡嚟呢到都唔錯~另外仲發現餐牌仲有啲專訪同介紹,呢排Beans同十字牌牛奶合作都有講下本地農場同鮮奶,幾特別!👍🏻•🥢 抹茶黑糖麻糬流心吐司 $74 (包一杯$42飲品)呢個抹茶吐司盒嘅吐司係黑色,可能係竹炭?上面放咗一球抹茶雪糕,鋪咗莓果同綿花糖!加埋焦糖醬會比較甜,但好彩入面嘅抹茶流心嘅抹茶味偏甘,兩者又中和返~本身以為吐司盒中間係麻糬餡,但原來係得一舊黑糖麻糬喺雪糕下面,太少啦🥲📸 伯爵茶3D Latte 有3款熱嘅latte都可以同店員講想要3D Latte,即係喺咖啡上面加立體嘅奶泡,但當日嘅🐶🐶圖案就有少少崩壞🙈 同圖片有啲出入喎😂

🥢 抹茶黑糖麻糬流心吐司 $74 (包一杯$42飲品)

📸 伯爵茶3D Latte
伯爵茶3D Latte
伯爵茶3D Latte
1969 浏览
2024-05-03 1063 浏览
今晚又係週圍搵野食時間 🍽今次嚟咗一間新開嘅但其實已經有好多間分店嘅餐廳, 我係其他分店食,都對佢哋餐飲非常滿意, 尤其係佢哋啲自家甜品,造型靚有心思,味道當然好味 😋 今次嚟咗呢個分店喺朗豪坊4樓 food court 側邊餐廳位置, 其實好容易被忽略,亦好容易令人覺得佢係food court裏面啲其中一分子, 所以餐廳好細心地, 喺靠近food court嘅位置, 用咗一個包廂設計嘅概念, 令你用餐舒適, 不會被food court的嘈吵聲騷擾, 也不會被人眼望望 😝 今次的食物都好滿意 ,食得開心同滿足,最重要係服務員態度好貼心,有笑容🤗(今餐係我自己真金白銀去食的一餐,食完覺得真係好先分享架!)
今晚又係週圍搵野食時間 🍽

焗芝士海鮮魚蓉酸種麵包
千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅
原粒栗子栗子蓉焦糖醬雲呢拿海綿蛋糕
TheTasteOfSummer
餐廳:荳子 (旺角)地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖2013年開辦嘅本地咖啡店——荳子,由荃灣巷仔細舖位擴展至港九新界,半年前更喺朗豪坊開設分店🈺,店內設計以簡約清新嘅地中海⾵格為概念,環境寬敞舒適,就算開喺food court隔離都唔會有嘈吵侷促嘅感覺💆🏻‍♂️,餐廳主打西式輕食、甜品同咖啡,仲會不定期聯成集團旗下嘅姊妹店或者其他品牌推出各款限定美食🍴為咗實踐「取諸社會,用諸社會」嘅理念,佢哋用唔同渠道,將客人嘅消費轉化為小費捐贈俾多間社福機構🤲🏽,呢排仲有同十字牌鮮奶、人字協會同本地紋身師合作,希望帶動本地行業同文化嘅發展🇭🇰,真係好值得大家過嚟支持一吓💪凡叫午市套餐或餐牌上嘅主食都可以加配前菜、湯品、小食或者甜品😎,牛肝菌湯 (+$40)配上一片片嘅牛肝菌香氣四溢,濃而唔膩🍄;龍蝦海鮮濃湯($44)將鹹香嘅精華融入湯底,突出甘甜嘅鮮味🌊;羽衣甘藍藜麥沙律 (+$30)加咗清甜嘅青蘋果同番茄,配以酸甜油醋汁開胃一流🥗 ✝️班尼迪蛋•大啡菇•車輪牛角酥漢堡 $78餐廳首度聯乘副線推出新產品🆕,將新鮮焗製、酥脆嘅法式車輪牛角酥同英式班尼迪嘅流心蛋,配上飽滿多汁嘅大啡菇層次感十足🍄,以
餐廳:荳子 (旺角)
地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖

✝️班尼迪蛋•大啡菇•車輪牛角酥漢堡 $78
配上飽滿多汁嘅大啡菇層次感十足🍄,以美式漢堡嘅設計融為一體🍔,多重口感嘅滋味令人回味無窮🤪

✝️澳洲肉眼扒(7oz)•太陽蛋•薯條 $168
切條嘅肉眼扒煎至五成熟🥩,富纖維感嘅肉質幼嫩中帶嚼勁,
牛味較淡但勝在肉汁都算豐富💦,伴碟有兩隻太陽蛋同埋金黃酥脆嘅粗薯條,以呢個價錢嚟講都幾抵食👌🏽

✝️Chocolate Mountain +$30
雪山造型嘅自家製甜品相當吸睛👀,主要由70%黑朱古力慕斯同蛋糕整成,每啖散發出甘醇嘅香氣🍫,甜蜜細膩嘅忌廉同焦糖香蕉內餡令整體口感更濕潤,搭配出甜苦交替嘅滋味

餐飲轉其他正價飲品可以減$8🤟🏽,的骰嘅Piccolo latte($28)將少量奶泡同濃縮咖啡融合,帶出芳香而充滿深度嘅韻味☕️;
餐廳仲有駐場咖啡師為大家製作獨一無二嘅3D Latte Art,叫某幾款Latte就有,仲要唔洗加錢架😉,伯爵茶拿鐵($36)清幽嘅茶香同十字牌鮮牛奶 (+$3) 溫醇嘅奶香完美結合,可愛嘅貓貓真喺令人唔捨得破壞,影多兩張相先📸
2024-04-16
2024-03-30 960 浏览
今日去食荳子咖啡廳的班尼迪蛋,我最愛吃這個菜。不過相比起做到半溏心半流心效果班尼迪蛋的Bricklane,質素比荳子的容易進食,不像荳子的流心蛋黃一蹉立即破,蛋黃流來整個碟都髒兮兮的,食相也不優雅!不過除了這個問題之外,質素還是不錯的~男朋友叫了豪華全日早餐,他分了些炒蘑菇和番茄比我試。煎番茄甜甜酸酸,很開胃。蘑菇也有嚼勁~最後,我也試了兩個像Donut的圈圈,點忌廉食,質地好鬆軟,有咬口,是一個小驚喜!!蜜糖檸檬🍋還是免費的~~♡我們要求左大靠背沙發位,舒服d同私隱度高d,店員也會為我們安排的。餐廳名字:荳子 (朗豪坊)地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖
今日去食荳子咖啡廳的班尼迪蛋,我最愛吃這個菜。

蜜糖檸檬🍋還是免費的~~♡

餐廳名字:荳子 (朗豪坊)
地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖
2024-03-30