2024-08-23 48 浏览
衛生環境可以,地方都闊落冷氣非常凍!不過食物就普通,個米粉唔夠熱,奶茶都唔夠熱,明顯今日師傅心情唔好。但我之前食過,味道同品質絕對唔差,所以只能夠話水準保持唔到,希望下次再返嚟又會變返好~
2024-08-14
早餐
2024-07-08 106 浏览
💿📀我呢位阿姨喺鰂魚涌返工,約左佢食lunch,㨂咗兩樣我最鐘意嘅菜👵🏻🍚🕹 梅菜蒸鯇魚+白飯………📀超級大碟,魚肉口感獨特,而且梅菜味香濃。🕹 黑椒蜂蜜脆薯牛柳粒 📀……….我原本以為會好重黑椒味,點知完全唔會,仲有香甜蜂蜜嘅滋味,牛柳粒炒得好香,搞到我好想再食!🖲 黑椒蜂蜜脆薯牛柳粒………💿牛柳炒得火候啱啱好,外面焦香,裡面軟綿,同時黑椒同蜂蜜嘅味道酸酸甜甜,開胃又不膩。🕹 梅菜蒸鯇魚 📀……..呢個真係我最愛,因為做得非常到位,即使我扒完魚肉,都會撈汁食晒d飯。📀📀荷里活冰室,我會覺得,無其他冰室可以同佢媲美,師傅烹調得好用心,下次我一定會再嚟!👍🏻👍🏻👍🏻

充滿濃厚港式風味的「荷里活冰室」,🎭新派裝修,利落俐落、光猛猛的環境,令人一入店門口就能感到歡迎。環境:✔️✔️✔️✔️✔️望住一碟碟香噴噴的食物,樣樣都想食😽。但係得我哋知道,眼闊肚窄,唔想任何食物被浪費。於是經過一輪激烈嘅討論🗣️同投票🗳️,最後我哋決定點照燒雞扒配炒滑蛋,餐蛋三文治🥇。肉汁豐富嘅照燒雞扒配上熱辣辣嘅炒滑蛋,一口咬落去就感到雞肉嘅鮮美同蛋香四溢,好味到我哋一點不留⏲️😋😋。再嚟就係牛油餐包,香滑嘅麵包與濃郁的牛油,每口都充滿驚喜🤗。最後就輪到可以三文治,在麵包之間夾著芝士同炒蛋,一口咬落口感絲滑柔軟,芝士蛋味合而為一,即使係對三明治要求最高嘅食客都會讚不絕口😛。從擺盤到口感,荷里活冰室將香港嘅味道呈現得淋漓盡致。每樣食物都食到我哋心花怒放,飽足感滿溢心間。嚟到荷里活冰室,就算係再挑食嘅食客都會讚好👍🏻👍🏻。食物:✔️✔️✔️✔️✔️服務:✔️✔️✔️✔️

環境:✔️✔️✔️✔️✔️

食物:✔️✔️✔️✔️✔️

服務:✔️✔️✔️✔️
香港,一個美食與文化並存嘅城市。荷里活冰室位於鴨脷洲,匯集咗港式茶餐廳嘅經典元素,再加上港人嘅生活節奏,為飲食體驗帶來獨特嘅色彩👍。💓食物💓. 5/5♨️味蕾嘅舞動---午餐:韓燒雞扒飯 佢將韓燒嘅濃郁綜合咗雞扒嘅新鮮,再喺飯面緊扣住味道,雞扒例牌嫩滑,d皮焦焦香香,脆脆卜卜😋😋😋。🍛異國風情---午餐:咖喱牛腩飯濃濃嘅咖喱味道配上牛腩嘅肉香,對口感有著極佳嘅提昇。飯與咖喱牛腩配搭得宜,每一啖都帶來驚喜😽😽😽。🌊海味組合---午餐:籠仔土魷蒸肉餅飯土魷與肉餅嘅配搭,加上蒸飯嘅熱氣節節上升,帶來視覺與味覺嘅雙重享受🥰。🍹扣人心弦---飲品:紅豆冰紅豆嘅甜味與冰嘅清涼完美結合,清新爽口😊。🍍熱帶風情---飲品:菠蘿冰菠蘿嘅酸甜與冰嘅陣陣清涼😊😊。☕源泉嘅滋潤---飲品:熱檸茶檸檬嘅清新與茶嘅醇厚相互融合🤤。

💓食物💓. 5/5
♨️味蕾嘅舞動---午餐:韓燒雞扒飯
🍛異國風情---午餐:咖喱牛腩飯
🌊海味組合---午餐:籠仔土魷蒸肉餅飯

🍹扣人心弦---飲品:紅豆冰
紅豆嘅甜味與冰嘅清涼完美結合,清新爽口😊。

🍍熱帶風情---飲品:菠蘿冰
菠蘿嘅酸甜與冰嘅陣陣清涼😊😊。

☕源泉嘅滋潤---飲品:熱檸茶
檸檬嘅清新與茶嘅醇厚相互融合🤤。
跑左鴨脷洲咁多次,竟然始終都發現唔到呢間荷里活冰室,一間深受本地人愛戴嘅茶餐廳,而家終於發現咗啦🎉!📍乾炒牛河📍,牛肉好入味,帶點辣椒🌶️嘅辣味同軟滑嘅河粉,忍唔住要多食幾碗,每碗都係新鮮感滿溢嚟嘅。即刻就食晒一半,即係話要控制下個口,要留返肚食其他好嘢!接著,📍漁香茄子煲📍,通通都係茄子🍆,紅黃綠🚦3️⃣色椒🫑加埋煮得恰到好處嘅豆瓣醬,每一口咬落去都係汁水四溢😋,呢個係送飯神器!📍凍檸水📍及📍熱檸茶📍,酸甜得剛剛好,無論你係熱天涼天,佢哋都可以給到你最舒適嘅味覺體驗,真心好味😇。所以,如果你問我會唔會再嚟,冇錯,我一定會再嚟😄!

所以,如果你問我會唔會再嚟,冇錯,我一定會再嚟😄!
2024-05-28 56 浏览
同事住喺鴨脷洲,我同佢揾餐廳搵到燥燥地🌀 ,佢就話有間茶餐廳,好值得嚟食!🔴 照燒雞扒配炒滑蛋 + 牛油餐包 🔴 照燒雞扒煎到超香 😤 ,充滿美味嘅燒烤感,配滑到不得了既炒蛋,估有落牛奶落去,如果唔係點會咁滑咁香😋?仲要有香噴噴嘅牛油餐包,脆口咁,一咬落去,皮脆中帶軟,內裡嘅牛油瞬間爆出黎,啲牛油汁嘅香味即刻充滿口腔🎉,兩樣一齊食,CP 值爆燈🔋🔋🔋🔋🔋!💡  菠蘿冰 + 熱檸水 💡 嚟茶餐廳就一定要嘗嘗佢哋嘅特飲啦。宜家呢啲天氣,飲杯菠蘿冰真係開胃又消暑☀️🍹, 另外再配杯熱檸水🍋🔥,嚟個熱冷配,仲有咩過呢個🎯?正😎啊!CP 值🔋🔋🔋🔋🔋。荷里活冰室熱情嘅服務態度🤗,舒適嘅餐飲環境,係平淡生活中的一種療癒。你嚟咗一次,一定忍唔住再嚟第二次,第三次...CP 值一定係滿滿嘅🔋🔋🔋🔋🔋!

今日見到社交平台有人介紹荷里活冰室,諗住呢幾日都未有食過啲地道一點嘅港式菜,就決定揀咗佢試試。💥午餐:北菇花膠炆雞飯💥首先係北菇花膠炆雞飯,一端上嚟個香氣就已經好吸引人,北菇嘅甜味同花膠嘅口感配埋一齊,再淋上嗰啲北菇炆雞嘅醬汁,真係好食到無得輸🤤💥午餐:籠仔土魷蒸肉餅飯💥米飯嘅部份我就揀咗籠仔土魷蒸肉餅飯,個籠仔飯有種細緻嘅米香,再加上土魷做出嚟嘅肉餅,口感豐富有層次😋 食完之後,我覺得呢間新開嘅荷里活冰室不單只環境舒服,價錢都唔貴,幾抵食,最重要嘅係佢哋嘅餐點都幾出色,好有傳統香港嘅味道,我係非常推薦大家去試吓😄 而我呢,一定會再黎嘅!
💥午餐:北菇花膠炆雞飯💥
💥午餐:籠仔土魷蒸肉餅飯💥
荷里活冰室嘅環境舒適,無論坐係邊都覺得舒服,當然最主要就係佢嘅燈光非常的夠光,冇暗暗冇理精神咁,好舒服。首先推介佢地嘅梅菜扣肉飯🍚,肉好淋,軟腍滑口,同埋驚喜點係佢d米飯係靚飯,好飽滿既。梅菜都係靚梅菜,所以夠晒香。然後就係黑椒蜂蜜脆薯牛柳粒🥩,絕對算得上係菜餚中的厲害角色。牛柳粒經過油炸後,口感特別的酥脆,同時亦保留咗牛柳的原汁原味。最激嘅部分就係將牛柳配上黑椒蜂蜜醬,當你咬開的時候,滋味一擇而出,舌尖由甜滋滋嘅味道轉為黑椒的鮮香辣味。點都要講下荷里活冰室,感覺就係傳統與現代的結合,有著舊區的情懷,但味道卻一點都不遜色。
2024-05-20 32 浏览
💟懷舊沙嗲牛肉湯公仔麵: 公仔麵你食過幾多?呢個沙嗲牛肉公仔麵你一定要試!湯底鮮美,沙嗲牛肉香氣撲鼻,食落口出奇嘅和諧,人間美味啊!😌💟炒滑蛋: 炒滑蛋可能好平凡,但煮得好,平凡都可以成為菜單上嘅明星! 香滑得黎唔油滑,食落口猶如絲綢一樣滑過舌頭,配埋茶餐廳嘅麵包,絕配!🥸牛油包外層酥脆,配上厚實嘅牛油,入口即化,一啖一啖嘅快樂味道,實在令人懷念啊!✨💟餐蛋三文治: 激盡蛋香與餐肉嘅美味,就算飽都想盡量食多啲!😋💟紅豆冰: 紅豆冰甜而不膩,冷而不寒,就好似香港嘅冬天。紅豆營養豐富,冰品爽口,真係飲品中嘅佼佼者。🥤💟凍檸茶: 清新嘅檸檬香味與茶香完美結合,減少油膩感,增添輕盈感。💦🔸 環境:9/10🔸食物質素:9/10🔸服務:8.5/10🔸整體評級: 9/10荷里活茶餐廳用獨特嘅方法演繹港式茶餐廳,無論係環境還是服務都和以往有所不同,絕對算得上是茶餐廳中的時尚品牌。呢度嘅食品有著濃郁嘅香港地道風味,價格公道,食客服務舒適,絕對值得一試。呢度係一個適合大家一齊嚟狼吞虎嚥嘅好地方,播放嘅輕音樂仲可以令你感覺得到舒適嘅氣氛,相信你會欣賞呢度嘅美食。

🔸 環境:9/10
🔸食物質素:9/10
🔸服務:8.5/10
🔸整體評級: 9/10

2024-05-10 38 浏览
呢一度餸係我嚟呢間餐廳食嘅第二次。我會揀佢係因為佢又平又靚又正塊吉列魚柳好大舊。我覺得呢個餐整體嘅性價比好高,除咗有好大塊吉列魚柳之外,佢仲會配埋幾好味嘅沙律同埋一杯嘢飲。咁樣都係40幾蚊,所以我覺得好抵。講吓佢塊吉列魚柳嘅質素,雖然味道方面未話好好食,但係咁樣嘅價錢有咁大塊嘅魚柳同埋食落嘅口感亦都好有質感,我會覺得好唔錯,再加埋佢自己配嘅醬料,令到成塊吉列魚柳整體嘅口感提升咗👍🏻👍🏻👍🏻講吓佢嘅配菜方面佢嘅沙律我都覺得係好好食,而且呢一餐係會足夠令到一個人感覺到飽肚😇😇😇

吉列魚柳配沙律
2024-03-31
吉列魚柳配沙律
2024-04-06 94 浏览
我最近在利東邨荷里活餐廳用餐,對這家餐廳的體驗感到非常失望。首先,他們無論是否有客人,都強迫顧客搭枱,這種做法讓人感到極度不舒服。作為一個單獨用餐的顧客,我希望能夠享受一點私密和寧靜的環境,但這種強迫搭枱的做法完全忽視了顧客的需求和舒適度。其次,餐廳的職員態度欠缺禮貌。他們缺乏對顧客的尊重和友好的態度。當我有疑問或提出需求時,他們的回應往往冷淡而不耐煩。這種態度讓我感到被忽視和不受重視。而且,食物的質素只能算是普通。可能這是全邨裡唯一的茶餐廳,他們似乎缺乏競爭的壓力,因此沒有動力提供優質的食物和服務。

2023-07-30 419 浏览
服務超差,現時居然還有服務員對客講粗口,唔知以為仲係入咗幾十年前茶餐廳。事情是看到窗口有位置,進去還沒坐下,就有服務員說清潔,我說唔好意思,走出來,之後服務員居然說,有車係度擋著,你睇唔X度,我傻眼,我見有人食緊我先才進去。依家居然仲有咁既餐廳員工用粗口鬧客,我以為入咗幾十年前啲茶餐廳
如果無現金,千祈千祈唔好食呢間餐廳。八達通付款係裝飾品,付款前已經要求用八達通比錢,職員自己做錯野揀現金付款,我係無現金都要強迫要用現金比錢,顧客要用八達通比錢係唔得。既然八達通係唔用得,點解唔一早係門口/收銀處寫明只有現金付款。其中一個選擇餐廳既考慮因素係付款方式,機件故障都情有可原,但人為錯誤要顧客接受,根本不能容忍,建議該餐廳加強員工培訓,以維持餐廳基本既服務質素,連基本服務都未能提供,點可以繼續營運
2023-02-25
2022-10-24 630 浏览
晨早流流返工又要搵地方食早餐,瞓下醒下咁就入咗呢啲茶餐廳到食。基本上同其他茶餐廳最大分別係個環境,感覺佢啲餐具同用佢都比較靚,難得茶餐廳都有乾淨企理嘅感覺。懷舊沙爹牛肉湯公仔麵 $38餐配搭滑蛋同丹麥奶油多士,平時好少見茶餐廳會搭奶油多士,多數都係牛油,雖然好似烤耐咗少少,不過都係脆嘅,而且冇苦味,配搭甜甜嘅奶油都幾好食。正常炒滑蛋冇咩特別。沙爹牛肉算重味,對我嚟講收貨啦,公仔麵煮得唔錯,唔會煮太耐同煮到散曬,保留彈性。叫左杯凍檸茶要凍飲加三蚊,整體黎講食物質素唔錯,價錢就比一般茶餐廳貴少少,尚可接受。

懷舊沙爹牛肉湯公仔麵 $38

2022-08-17
$41 (早餐)
2022-09-04 446 浏览
商場開左間茶餐廳太方便啦~但通常都係黎食小菜,因為唔貴,就算每人揀一個小菜,人均都係$70左右,仲有飯、湯,每次都食到飽飽,最常叫既係煲仔類,因為一定係熱到辣咀
商場開左間茶餐廳太方便啦~
但通常都係黎食小菜,
因為唔貴,就算每人揀一個小菜,
人均都係$70左右,
仲有飯、湯,每次都食到飽飽,
最常叫既係煲仔類,因為一定係熱到辣咀