5天前 21 浏览
莆田是來自星加坡福建菜餐廳,讓客人品嚐到蒲田清淡及純樸福建鄉間風味。 尖沙咀分店 , 佈置以淺木色為主調, 清麗雅緻,環境舒適闊落。椒鹽多頭蟶子 $128 剛剛炸起的茶樹菇和時令的蟶子, 香氣十足 , 肥美的蟶子炸至金黃香脆,及灑上椒鹽 , 入口咸鮮十足 ,沒有油膩感 ,十分惹味。蒲田荔枝肉 $98 福建傳統名菜,豬肉粒外脆內軟, 入口軟腍鬆化, 配上荔枝醬汁,加上粒粒荔枝肉, 酸酸甜甜 ,洋人最愛,十分醒胃。砂鍋黃花魚湯 $138 打開砂鍋蓋時, 看到燉出奶白色的湯底, 令人垂涎, 入口鮮甜 , 黃花魚魚肉鮮味滑溜, 湯中的蜂巢豆腐, 完全吸塑了湯底的鮮味, 讓人喜歡。花甲蒸水蛋 $98花甲又鮮又嫩, 水蛋又嫩又滑, 簡單好味, 美味的下飯菜。 金湯時菜 $88色澤金黃的金湯時菜 , 每一口都是 鹹蛋黃及皮蛋鹹香 , 菠菜十分軟嫩, 湯濃菜鮮 , 簡單而滋味。建年雪耳湯 $38雪耳湯,滋潤清甜, 甜而不膩,建年蓮子, 入口即化 , 滋補養顏的糖水, 我的至愛。

椒鹽多頭蟶子 $128

蒲田荔枝肉 $98

砂鍋黃花魚湯 $138

花甲蒸水蛋 $98
花甲又鮮又嫩, 水蛋又嫩又滑, 簡單好味, 美味的下飯菜。

金湯時菜 $88

建年雪耳湯 $38

2025-03-10 1020 浏览
最愛食莆田這間福建菜,菜式特別香港少有,而且不時不食,定期都會有不同時令菜式推廣,最近莆田海蠣節又返嚟,而且有七款海蠣菜式仲做緊特價 $218就可以任選兩款非常抵食👍👍✨莆田海蠣節7種吃法 $ 218 兩款▪️九層塔香燜海蠣鮮嫩海蠣炸至外脆內Juicy,充滿蠔鮮配合香氣十足的九層塔和紅蔥頭,再淋上特調醬汁,非常惹味▪️福建特色海蠣煎 海蠣配上雞蛋煎香,再加上大量香蔥,而且材料滿滿,每一口都食到大量海蠣,鮮味滿滿充滿蛋香▪️閩南五香卷 $ 68豆皮包住肉餡,餡料有脆馬蹄,先蒸後炸,外酥裏嫩,而且充滿五香的味道,夠晒特別▪️金湯時蔬 $ 88鹹蛋黃炒香再加上皮蛋入湯,湯頭金黃,夠晒香濃,配合鮮嫩嘅豆苗和蒜子,非常美味▪️黃金荷葉包 $ 72香噴噴的洋蔥炒肉絲,配合外脆內軟的荷葉包,夠晒滋味,每次必點▪️鹹香黃花魚 $ 88黃花魚特有的蒜瓣肉,外脆內軟味道鹹香,酥脆得連骨頭都可以食埋▪️薄荷枇杷凍 $ 38枇杷熬汁煮成果凍,酸甜甘香又爽口,非常滋潤

✨莆田海蠣節7種吃法 $ 218 兩款

▪️九層塔香燜海蠣

▪️福建特色海蠣煎

▪️閩南五香卷 $ 68

▪️金湯時蔬 $ 88

▪️黃金荷葉包 $ 72

▪️鹹香黃花魚 $ 88

▪️薄荷枇杷凍 $ 38
枇杷熬汁煮成果凍,酸甜甘香又爽口,非常滋潤
  • 福建特色海蠣煎
  • 黄金荷葉包
2025-07-12 0 浏览
我都幾鍾意食中菜架,今日就同朋友去咗食福建菜!😋 福建有個地方叫莆田哆頭,盛產蟶子,啲蟶子出名肥美鮮嫩,所以一定要試下呢度嘅哆頭蟶!🦪✨鐵板鹽焗哆頭蟶
哆頭蟶新鮮到不得了,鹽焗後香氣撲鼻,肉質爽口彈牙,每啖都充滿海鮮嘅鮮甜!🦪🔥避風塘炒哆頭蟶
用香港嘅避風塘炒法,蒜蓉同辣椒炒得香噴噴,哆頭蟶吸收晒精華,香辣惹味!🌶️🍤莆田荔枝肉
豬肉同荔枝嘅配搭好特別,酸酸甜甜嘅味道好開胃,肉質嫩滑,入口滿滿嘅果香!🍍🍖馬來風光
充滿南洋風味嘅炒通菜真,醬香濃郁,帶點微辣,通菜爽脆,火候啱啱好!🥬🌶️燕皮扁肉湯
湯底清甜濃郁,燕皮扁肉皮薄餡香,每啖都好有滿足感,食完好暖胃!🥟🍜興化炒米粉
米粉炒得乾身又入味,配料多到不得了,食落每啖都有唔同嘅口感,簡單又好食,係經典之選!🍚✨
我都幾鍾意食中菜架,今日就同朋友去咗食福建菜!😋

鐵板鹽焗哆頭蟶

避風塘炒哆頭蟶

莆田荔枝肉

馬來風光

燕皮扁肉湯

興化炒米粉

2025-07-10 0 浏览
Summer time 開始了,終於跟一個海外歸來的朋友仔聚會,吃慣了西餐的都想食返有特色的福建菜。豉椒炒哆頭蟶朋友喜歡食海鮮,蟶子就岩曬大家。哆頭蟶肥美,鮮味,用了青椒,紅椒,豆豉爆香,再加菇菌,提升鮮味。農家蟶溜湯米粉見到肥美的蟶子,以澱粉,地瓜粉及調味料包裹,口感鮮味嫩滑,興化米粉好幼細,湯底以香蔥,芫茜,短身芽菜為主,味道清香。莆田荔枝肉酥脆的外層包著肥美的豬肉粒,加上果香十足的新鮮荔枝,而且荔枝當造,酸甜開胃。大白菜燉軟豆腐黃芯大白菜香甜,仲有莆田自製農家軟豆腐,大骨高湯熬製8小時,天氣熱飲下菜湯也不錯。南瓜露榴槤凍上次點菜就賣曬,今次有機會跟朋友仔品嚐。南瓜跟榴槤配搭新奇,切開外層薄脆,榴槤漿湧出,味道香濃。薄荷枇杷凍枇杷凍果凍滲出淡淡的薄荷香味,仲有枇杷果,食完覺得喉嚨很舒服。桂花陳皮燉雪梨燉雪梨已經去核,加入桂花,很香甜,雪梨夠香軟,仲有銀耳,增加口感。

豉椒炒哆頭蟶

農家蟶溜湯米粉

莆田荔枝肉

大白菜燉軟豆腐

南瓜露榴槤凍

薄荷枇杷凍

桂花陳皮燉雪梨

2025-07-09 0 浏览
每年呢個時候都一定會黎食飯全因又到蟶子季節 肥嘟嘟嘅蟶子今年仲多左好多新口味 ✨九轉小腸以手工腸套腸方式製作 小腸層次豐富 口感彈牙 滷得入味 帶淡淡香料香✨鹹香黃花魚黃花魚炸得酥脆 連骨都可以食埋味道鹹鮮 夠晒香口✨避風塘炒哆頭蟶今次揀左避風塘炒 夠晒港式風味炸蒜濃郁 哆頭蟶鮮甜 好惹味✨百秒黃花魚黃花魚肉質嫩滑 味道鮮味 ✨香煎走地雞新菜式 雞皮煎得香脆 肉質軟腍調味適中 份量都唔少總結:食物可以 菜式選擇多轉左新menu多咗好多新菜式環境舒適 服務唔錯 價錢可以
每年呢個時候都一定會黎食飯

總結:食物可以 菜式選擇多
轉左新menu多咗好多新菜式
環境舒適 服務唔錯 價錢可以

2025-07-07 24 浏览
餐廳格局非常高貴,中間位置的燈飾更是焦點,職員有禮,上菜速度也快~鐵板鹽焗哆頭蟶~鹽焗的鮮味特別出眾,鹹香的味道很提鮮~椒鹽哆頭蟶~脆卜卜,外脆內嫩,還帶點蟶子的鮮甜味道,外面再灑上惹味的椒鹽~興化炒米粉~米粉炒至乾身帶點水份感,材料也十分豐富,有豆卜、豬肉、炸紫菜、花生、大蝦、蜆及菜等,味道層次感豐富~馬來風光~森巴醬醬香微辣,爆炒的空心菜十分惹味~黃金荷葉包~荷葉包非常香脆,外層有著大量的芝麻,令荷葉包超香,另再夾上鹹香的肉絲,味道相當吸引~鮮榨玉米汁~粟米味道香甜細膩,香濃濃郁,質感帶點有厚度,暖暖的,必點飲品~

鐵板鹽焗哆頭蟶~鹽焗的鮮味特別出眾,鹹香的味道很提鮮~

馬來風光~森巴醬醬香微辣,爆炒的空心菜十分惹味~

2025-07-05 0 浏览
係莆田嗌咗幾款餸,整體感覺都唔錯,有啲驚喜。香煎走地雞雞皮煎得好香脆,入面仲保持到啖啖肉汁,唔會太乾。薑味唔算好濃,係有股淡淡香氣,如果鍾意重口味嘅人可能覺得唔夠勁,但我覺得咁樣反而保留到雞嘅原味,幾啱我啲口味。鹹香煎黃花魚魚皮煎到微焦,有啲酥香。調味做得幾好,鹹香啱啱好,唔會過火,食落都算舒服。芥蘭豆皮芥蘭炒得爽脆,仲保持到青綠色,應該火候啱啱好。豆皮吸晒啲芡汁,滑嘟嘟又入味,雖然唔算好驚喜,但穩陣好食。避風塘炒蟶子呢道菜好搶味,蒜蓉、辣椒香味爆燈,炒得好惹味。如果熟度控制好少少,應該會更出色。鐵板鹽焗蟶子鹽焗手法令到蟶子保持原汁原味,調味簡單但夠味,唔會掩蓋食材本身。啖啖肉,夠過癮。
係莆田嗌咗幾款餸,整體感覺都唔錯,有啲驚喜。

香煎走地雞

鹹香煎黃花魚

芥蘭豆皮

避風塘炒蟶子

鐵板鹽焗蟶子
2025-07-04 0 浏览
尖沙咀分店樓低比較高,唔會枱貼枱~有空間感坐得比較舒適,而且店員都戴住「蟶子帽」,好有喜感~海蟶節菜品 $228/2款 ,定期出新品,今次就試試其中兩款:《 避風塘炒蟶子|豉椒炒哆頭蟶 》豉椒炒哆頭蟶 : 有小火滾熱住保暖幾細心。青椒切薄,加上白菇及豉椒炒香, 蟶子入味彈牙,開胃惹味~ 不過可以少油一點更好。避風塘炒蟶子 : 呢個需時等候,但係值得等候!蟶子炒得好香,蟶子同樣肥美彈牙,少少微辣好惹味!《砂鍋黃花魚湯 $138 》原個砂鍋送上,豆腐燒過,有少許焦香味,濃底更香濃~食魚前先飲湯,黃花魚都煎過,魚皮帶點香口,魚肉滑嫩~《蝦苗頭水紫菜 $58》 每次必點紫菜十分嫩,微酸開胃~《閩南五香卷 $68》豆皮包住豬肉同馬蹄,先蒸後炸,入口外酥內嫰 ~《農家擦粉 $98小份 》 同樣有小火保暖~職員事先聲明粉內有內臟,幾貼心。用料有豬紅、蛋、菇粒、蝦肉粒、小腸肉、芹菜等,粉會比較腍,似湯羹可以用匙羹食,味道幾鮮味~
尖沙咀分店樓低比較高,唔會枱貼枱~
有空間感坐得比較舒適,而且店員都戴住「蟶子帽」,好有喜感~

《 避風塘炒蟶子|豉椒炒哆頭蟶 》

豉椒炒哆頭蟶 : 有小火滾熱住保暖幾細心。

避風塘炒蟶子 : 呢個需時等候,但係值得等候!
蟶子炒得好香,蟶子同樣肥美彈牙,少少微辣好惹味!

《砂鍋黃花魚湯 $138 》

《蝦苗頭水紫菜 $58》
每次必點紫菜十分嫩,微酸開胃~

《閩南五香卷 $68》
豆皮包住豬肉同馬蹄,先蒸後炸,入口外酥內嫰 ~

《農家擦粉 $98小份 》 同樣有小火保暖~
職員事先聲明粉內有內臟,幾貼心。
2025-06-12
用餐优惠
試食活動
今天要介紹的餐廳位於尖沙咀,是一家主打福建菜的餐廳。除了尖沙咀外,這家餐廳在香港還有多個分店。最近,他們推出了哆頭蟶的優惠活動,可以以優惠價 $218 選擇兩道哆頭蟶相關的菜色,還可以試飲福建老酒,適合約長輩一起來品嚐。避風塘炒哆頭蟶 $138 哆頭蟶炸到非常香脆,避風塘的味道不會過於濃烈,蟶子的鮮甜味得以保留。裡面有很多脆脆的配料包括蒜香和微辣的味道完全滲入蟶子。香煎走地雞(半隻) $188 走地雞的肉質緊實彈滑,皮脆肉鮮,肉質非常新鮮。雞皮煎得香脆,且脂肪少,吃起來不油膩。家常豬蹄凍 $68 這道開胃前菜的口感軟腍,食落似上海的肴肉,搭配特製醬油,有一點辣味,味道相當不錯。莆田荔枝肉 $118 這道菜類似咕嚕肉,肉塊大且多,味道酸甜可口。配上荔枝、青椒、紅椒和蕃茄一同炒製,不過荔枝的份量稍嫌少了點。黃金荷葉包 $38/個這道荷葉包有點像炸過的饅頭,表面鋪滿芝麻,內裡的配搭豬肉條同洋蔥條,夾在荷葉包裡食。莆田地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖 交通:港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口,步行約8分鐘

避風塘炒哆頭蟶 $138

莆田
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
交通:港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口,步行約8分鐘
2025-06-26 96 浏览
海港城分店裝修簡約雅致,地方寬敞,有別於一般酒樓嘅喧鬧。餐廳呢期主打蟶子,有多款期間限定嘅特色菜。前菜嘅鹹香黃花魚魚身炸至金黃酥脆,連魚骨都脆到可以食埋。魚肉鹹香入味,非常開胃。脆皮蒜香雞嘅雞皮脆如玻璃紙,蒜香滲透每絲雞肉。雞肉嫩滑多汁,半隻雞嘅份量都好大份。金湯時蔬用金銀蛋熬成金黃濃湯,莧菜保持翠綠爽脆,配埋鮮甜嘅濃湯,份外清新。蟶霸8種食法任選2款都係 $228。蒜蓉蒸哆頭蟶,蒜蓉好香,但唔會搶左蟶子本身嘅原汁原味,蟶肉肥美鮮甜 。椒鹽哆頭蟶又係另一種食法。蟶子外脆內嫩,椒鹽調味更加惹味,配埋椒鹽茶樹菇,好香口。桂花陳皮燉雪梨燉到半透明,陳皮香氣與桂花蜜完美融合,潤肺佳品。

2025-06-19 142 浏览
每樣菜式好好食呀! 好精緻!!清曬碟!我唔記得影相 🤣🤣🤣🤣🤣🤣環境好,衛生 好 very good!!!價錢方面,都好合大眾化!係比較嘈咗啲姐!應該係裝修設計問題
每樣菜式好好食呀! 好精緻!!
清曬碟!我唔記得影相 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
環境好,衛生 好 very good!!!

價錢方面,都好合大眾化!

係比較嘈咗啲姐!應該係裝修設計問題
2025-06-19
  • 莆田荔枝肉
父親節前一日黎呢到食飯,會食到一肚火首先我地經openrice book位,一坐低就話我哋預訂咗套餐,如果冇同屋企人確定,佢就會上嘢食,想像到最後俾錢嘅時候先話我哋冇預付,即氹我哋買千幾蚊嘅套餐😣😣😣😣第二樣好差嘅情況係侍應生態度相當差,一嚟會對地點嘅嘢食指手畫腳,會話唔夠食,不斷說服客人要點多啲,第二就係評論叫啲乜嘢食,佢哋都要俾好多意見,超級煩😫無論嘢食好唔好,都會接受唔到佢哋嘅服務😅😅
父親節前一日黎呢到食飯,會食到一肚火

無論嘢食好唔好,都會接受唔到佢哋嘅服務😅😅
莆田咁多間分店,好多間都係做民居生意,尖沙咀第一次去,真係特別多遊客,大家都係嗌多人套餐,我哋都係為咗新鮮海鮮而嚟蟶子節8種吃法一次點倆 $228/2道,叫咗一炒一蒸兩種風味避風塘炒哆頭蟶非常香脆,避風塘唔會太重味,冇遮蓋蟶子鮮甜,一大堆脆脆,下面都有好多蟶子絕對冇偷工減料蒜蓉蒸哆頭蟶完美開殼,每邊半隻,鋪滿蔥蒜好鹹香香煎走地雞(半隻) $188 走地雞肉質果然緊致彈滑,皮脆肉彈好鮮甜福州魚丸燕皮扁食湯 $38/位 福建名菜都係必點,扁食皮滑足料飽滿,福州魚丸注滿湯汁好鮮嫩冰浸苦瓜 $58 手工切薄片用冰鎮,在淋上荔枝蜜甘甜交織做前菜一流農家擦粉 $98 有大中小三個size,細份$98已經好大碗,望落似粥,但入面都係細細條米粉,吸滿由豬骨同老雞熬成嘅高湯,加上豬血粒、蔬菜、蔥花等等好好食

蒜蓉蒸哆頭蟶完美開殼,每邊半隻,鋪滿蔥蒜好鹹香

2025-06-05 305 浏览
蒜蓉蒸哆頭蟶這蟶子好肥美,🧄蒜蓉香到迷糊,鋪得滿滿。蟶肉鮮甜得過分,水嫩嫩的,吸溜味道鮮甜,全是海的味道!福建海蠣煎海蠣子又大又飽滿,🥚雞蛋煎得邊緣焦香,裡頭軟嫩,帶著微微韌勁兒。海蠣的鮮和蛋香在嘴裡散發,好香!砂鍋黃花魚湯開蓋就好香,奶白奶白的湯頭,🐟看著就滋補。黃魚燉得超級嫩,🍲鮮甜味都融湯里了!湯頭喝起來又醇又鮮,暖胃舒服。福建海鮮鹵麵這面好多料!🍜濃濃的海鮮鹵汁,粘稠糊糊地裹著每一根麵條,蝦、花甲、蟶子...海鮮豐富。
蒜蓉蒸哆頭蟶

福建海蠣煎

砂鍋黃花魚湯

福建海鮮鹵麵

2025-06-05 261 浏览
最近去咗尖沙咀海港城嘅莆田,有驚喜!成餐飯食得好舒服,環境又好今次嘅重點係佢哋自家養殖嘅哆頭蟶子首先上枱嘅係鐵板鹽焗哆頭蟶子一上枱就聞到好香嘅鹽焗味。蟶子肉質飽滿,入口鮮甜,而且處理得好乾淨,真係有水準!避風塘炒哆頭蟶子 真係香港獨有,配上鮮甜嘅哆頭蟶子,香辣惹味,食到停唔到口,超讚!除咗蟶子, 招牌第一鮮寧德黃花魚煲仔飯飯粒吸收晒魚嘅鮮味,黃花魚肉質細嫩,精緻高質。 福建特色海蠣煎外皮蛋香滿滿,內裡嘅海蠣粒粒飽滿,煎得恰到好處 鮮貝燴絲瓜絲瓜清甜,配上鮮貝嘅鮮味,味道好平衡,好清新嘅搭配。
最近去咗尖沙咀海港城嘅莆田,
有驚喜!
成餐飯食得好舒服,環境又好
今次嘅重點係佢哋自家養殖嘅哆頭蟶子
首先上枱嘅係鐵板鹽焗哆頭蟶子
一上枱就聞到好香嘅鹽焗味。
蟶子肉質飽滿,入口鮮甜,而且處理得好乾淨,真係有水準!
避風塘炒哆頭蟶子
除咗蟶子,
 招牌第一鮮寧德黃花魚煲仔飯
飯粒吸收晒魚嘅鮮味,黃花魚肉質細嫩,精緻高質。
 福建特色海蠣煎
外皮蛋香滿滿,內裡嘅海蠣粒粒飽滿,煎得恰到好處
 鮮貝燴絲瓜
絲瓜清甜,配上鮮貝嘅鮮味,味道好平衡,好清新嘅搭配。