蓮香樓

Lin Heung Lau
🫖 水滾茶靚,蓮香樓仍保留著茶盅沖茶文化,也是香港僅有以點心車出點心的茶樓之一。點心車長期圍滿取點心的食客,非常熱鬧。🇭🇰 為什麼說懂得才會享受呢?如果你是怕迫、怕搭檯、怕嘈、怕圍着點心車取點心…這裏絕對不適合你。在這裡,是體驗地道香港老情懷,享受熱鬧下嘆一盅兩件的樂趣。在小編的角度,是活學香港文化之旅的好地方。點心方面,外型算不上精緻,味道中上,但這正正就是傳統點心實而不華卻功夫踏實的味道。🐷 鮮豬膶燒賣 $35 鮮豬膶燒賣是要向店員下單才能品嚐到的點心,新鮮豬潤夾著薑絲香味,軟稔沒有腥味。燒賣內餡有蝦肉,口感爽彈。🦐 蟹籽燒賣王 $35是小編每次飲茶都要吃的點心,燒賣內餡同樣有蝦仁,每一口都融合了手切肉粒和蝦仁,彈牙多汁,是傳統港式味道。🐷 蜜味叉燒腸粉 $42 腸粉皮不算薄身,但勝在滑捋捋,叉燒餡也蠻多。🍳 特色香酥蛋散 $30鬆脆蛋散比手掌還要大,裹上芝麻和糖漿,很少地方能吃到。🍽 餐廳:蓮香樓 (中環)🌐地址: 中環威靈頓街160-164號🐮 #cowing吃在中環#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinflu

🐷 鮮豬膶燒賣 $35

🦐 蟹籽燒賣王 $35

🐷 蜜味叉燒腸粉 $42
腸粉皮不算薄身,但勝在滑捋捋,叉燒餡也蠻多。

🍳 特色香酥蛋散 $30
鬆脆蛋散比手掌還要大,裹上芝麻和糖漿,很少地方能吃到。

🍽 餐廳:蓮香樓 (中環)
🌐地址: 中環威靈頓街160-164號

🐮 #cowing吃在中環

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #中環美食 #蓮香樓 #點心 #港式點心

2024-04-03 5809 浏览
知道蓮香樓由昨天4月1日開始試業,並於4月8日正式開始營業,剛好在公司附近,當然要過嚟試吓!😋內部格局大致一樣,只是重新翻新,光猛了很多,而且枱凳也煥然一新,夥計也換上新淨的制服,就算是新的客人也不停向你問安,非常有禮,抵讚!👍🏻食物也有明顯進步,例如今次叫咗鮮蝦粉果、皮蛋瘦肉粥、燒賣及馬拉糕;粉果皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙,燒賣保持肉嫩多汁;馬拉糕色澤金黃、邊位口感鬆軟、頗為挺身、還保留大量氣孔,如可加入少許杏仁片應該會更好;反而皮蛋粥就比較普通,水份偏多,味道偏淡,好在加入少量薄脆,挽回不少分數。🤔價錢明顯比以前也貴了很多,一個人叫了四樣點心加茶界,埋單$157,都咪話唔貴;看餐牌還有多款點心未試,下次可以叫多幾個人一齊食,試多幾味。😬#鮮蝦粉果 #皮蛋瘦肉粥 #燒賣 #馬拉糕#蓮香樓地址: 中環威靈頓街160-164號電話: 25444556

#鮮蝦粉果 #皮蛋瘦肉粥 #燒賣 #馬拉糕

#蓮香樓
地址: 中環威靈頓街160-164號
電話: 25444556
2024-04-03
$157 (早餐)
  • 鮮蝦粉果
  • 燒賣
  • 馬拉糕
4天前 0 浏览
香港難得的百年老店, 重開返一定要去試下, 當天去到差不多全場滿座, 好熱閙, 除本地人之外, 也有很多遊客, 要食點心要早D到 食物 : 煎韮菜餃 $35 ~ 是姐姐在點心車上即煎, 熱辣辣大大隻, 好食 鮮豬潤燒賣 $35 ~ 古早味點心, 姐姐話點心車唔會有, 要落單叫廚房做, 當然要試下, 味道幾好唔錯 蜜味义燒腸 $42 ~ 此款點心比較遜色, 腸粉皮比較厚,麻麻地蓮香蝦餃皇 $42 ~ 大大粒, 蝦新蘚好食 西米焗布甸 $38 ~ 是懷舊甜品, 好耐無食過, 唔係太甜都幾好 飲品 : 茶位 $18/位, 叫咗壽眉茶, 味道正常 環境 : 當天是星期日, 人比較多, 要搭枱,裝修有特式服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$251 (包加一服務費)
蓮香蝦餃皇 $42 ~ 大大粒, 蝦新蘚好食
飲品 : 茶位 $18/位, 叫咗壽眉茶, 味道正常
環境 : 當天是星期日, 人比較多, 要搭枱,裝修有特式
服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$251 (包加一服務費)
煎韮菜餃
蜜味义燒腸
鮮豬潤燒賣
蓮香蝦餃皇
西米焗布甸
2024-08-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
$126 (早餐)
煎韮菜餃
鮮豬潤燒賣
蓮香蝦餃皇
西米焗布甸
2024-08-13 1188 浏览
蓮香三戶—蓮香樓、蓮香居、蓮香棧,其中蓮香樓最老字號,據說總店係喺廣州。翻新咗之後今次第一次嚟,大致上保留返傳統茶室風味,仲有得 OpenRice 訂位,感覺方便。茶樓開 6AM ,佢話可以飲到 4PM ,好多街坊支持,有飲開西茶嘅人,一個人,隔離有人客著旗袍支持。另外,大門口蓮香茶專賣茶品和特飲,行過一個舖位有蓮香燒臘。伙記十分熱情,示範泡茶斟水、上點心、帶位影相都無問題。食物方面好多選擇,有半自助式有煎腸粉車,味道唔錯,埋單價錢中上。

椒鹽魷魚鬚
2024-08-12
椒鹽魷魚鬚
2024-08-09 618 浏览
以前黎親蓮香都必食肥叉飯,事關又甘香又好味又新鮮,知道佢重開,今日特登黎幫襯,睇下佢重keep唔keep到水準。 一黎到坐低,叫左幾籠點心,都較以往遜色小小,都還好嘅,叫埋以往最愛肥叉例牌,個後生仔根本就無落到要肥 ,上到黎食五舊,五舊都瘦過煲湯啲瘦肉 ,之後同個部長講都毫無跟進。果真江山一代不如一代 再咁落去 態度質素如此 再執一次都係遲早難免嘅事。咁樣都叫肥叉 重瘦過全紅蟬

咁樣都叫肥叉 重瘦過全紅蟬
蓮香樓,服務好,味道好,夠老牌哩間經典老鋪,之前曾經關門大吉,後來有人支持從新開始,感覺— 門面裝修就是差不多關門大吉之前一樣,店內(包括廁所)乾淨光猛.— 所有員工都可能系平時大家稱呼的大媽大哥,但非常友善有禮貌,反應迅速,絕對比深圳蘩樓好。一定要努力啊— 香港推車仔叫賣點心已經不多,這裡伙計叫賣得開心,客人拿得開心,師傅補貨快,樣樣熱辣辣,好味道,雖然沒有什麼特別裝飾,但就系貴於保持傳統。— 每碟分量比其他香港和深圳酒樓大。味道比較有原味而不是太味精化。
蓮香樓,服務好,味道好,夠老牌

哩間經典老鋪,之前曾經關門大吉,後來有人支持從新開始,感覺

牛肉

2024-08-03
$140 (早餐)
  • 蛋散
  • 燒賣
雖然係香港人,但唔係住係港島區,所以真係要突登坐一個鐘頭巴士過去中環「連香樓」飲茶❤️究竟係有幾鐘意飲茶?🤣我諗而家仲有點心卡,仲會見到架點心車喺你身邊推來推去,姨姨叔叔會話俾你知架點心車有啲咩點心,你要離開自己個位出去拎點心嘅茶樓真係一隻手都數得出,買少見少!老實講,我真係坐一個鐘頭巴士過去係飲「情懷」😌今日去係平日,下午2點左右去到,上到去即刻有個人招呼我哋去其中一張四人枱坐底咗,我之前有同屋企人嚟過,不過係裝修之前,裝修之後就冇嚟過,裝修之後係真係坐得舒服好多,環境都新淨好多👍🏻話說,我好想用個茶盅飲茶🥲但嚟到係正常嘅茶壺🫖,I人嘅我又唔敢問,有無人可以話我知點解?今日我真係好肚餓,無乜影相,淨係拍咗片,基本上將啲食物掃晒落肚先醒起🤣真係I am so sorry!事後食飽先補返啲環境同點心車相,原諒我😆我哋今日食咗7個點心,分別係蝦餃、燒賣、叉燒腸粉、蒸排骨、焗蓮蓉西米布甸、炸鮮奶、酸菜豬大腸。蝦餃、燒賣同蒸排骨係正路嘢,我唔特別講。♦️酸菜豬大腸:佢係我第一次食嘅點心,酸菜佢係墊喺豬大腸嘅下面,好味👍🏻豬大腸調味都啱啱好,唔會有臭味,口感偏軟腍,軟腍得嚟又唔會令你覺得嘔心♦️叉燒腸

事後食飽先補返啲環境同點心車相,原諒我😆

♦️叉燒腸粉:其實佢都係正路嘢,不過要提醒同我一樣唔識芫荽嘅你🔔,佢係有芫荽嘅🫣🫣🫣

♦️焗蓮蓉西米布甸:我覺得佢真係焗得啱啱好,入口熱辣辣,可以食到西米嘅口感,布甸質地又好綿密濃厚,雖然見唔到蓮蓉(唔知佢係咪太淺色?🤣),但係完全食到蓮蓉味,總括係好味😋l like it!!!

👎🏻炸鮮奶:個奶係好味,但個皮淋哂,炸鮮奶好凍,好敗筆🥲

最後想建議返,如果你都想嚟飲茶,⭐️建議可以早啲嚟⭐️。因為太晏先嚟,有啲點心已經唔再出🥲又或者凍哂,就好似炸鮮奶咁😭其實我仲好想食蛋散,但係我又好驚佢好似炸鮮奶咁,好驚又受傷害,所以放棄了!所以真心建議,想飲真係早啲嚟!

2024-07-31
2024-07-28 604 浏览
一坐低不斷同我講普通話。我聽唔明。好耐之後又突然同我講廣東話。咁你又唔一早同我講廣東話?佢竟然唔道歉。即走。永遠黑名單。垃圾服務。咁既然你服務對象唔係香港人我以後一定叫親友唔好幫襯 Terrible Sunday afternoon

Terrible Sunday afternoon
2024-07-24 543 浏览
食物味道不過不失,價錢牌仲有舊式的數字寫法,好懷舊。員工服務親切,笑容滿面,仲保留手推車點心,而且員工會幫客人送到檯上,非常好服務。希望酒樓生意興隆,多d人幫襯,繼續保留古色古香的特色。
2024-07-22 579 浏览
蓮香樓係一間經典同歷史悠久的餐廳,我試咗佢哋嘅多款點心,包括叉燒餐包、蝦餃、潮州粉果、鮮竹卷、炸雲吞、鮮蝦魚肚、牛柏葉、鳳爪同牛肉球。餐廳整體氛圍舒適,服務態度友善有禮,值得讚賞。食物方面,叉燒餐包皮薄餡多,味道香滑;蝦餃皮薄蝦多汁,鮮甜可口;潮州粉果皮薄內餡爽滑,帶有微妙的鮮甜味;鮮竹卷皮脆內餡鮮美;炸雲吞炸至金黃酥脆,內裡鮮嫩可口;鮮蝦魚肚新鮮豐腴,牛柏葉肉質鮮嫩入味;鳳爪彈牙多汁,牛肉球鮮嫩美味。整體而言,蓮香樓嘅點心味道出眾,質量可靠。餐廳環境迫得黎有人情味,服務態度良好。值得一試!

2024-07-16
2024-07-17 695 浏览
我喝的是浮生若梦,满嘴的玫瑰香精味儿很久很久没喝过这么难喝的奶茶了最多能喝两口内地都没有这么难喝的奶茶!!还好意思卖40??? 千万别买谁买谁上当!居然没人说实话吗
我喝的是浮生若梦,满嘴的玫瑰香精味儿
很久很久没喝过这么难喝的奶茶了
最多能喝两口
内地都没有这么难喝的奶茶!!
还好意思卖40??? 千万别买谁买谁上当!
居然没人说实话吗

2024-07-14 769 浏览
家人一直想吃蓮香物,立刻行動。9:30到達蓮香樓,場內還有三分之一座位,有餐車的點心已經很少見,家人非常興奮。特別是精點都很好吃,燒賣蝦餃,永不失望。最後還吃了芝麻卷!!這個芝麻卷簡直可以打包多一輪回家,非常爽口,完全不黏牙
2024-06-01 1220 浏览
下午2點多到達,不用等位而且有吉枱。3人同行,見有一張細枱剛好坐到3人,正行去時卻被名男伙記(應是老細) 面目猙獰,極不禮貌命令到一張已坐了4人的圓枱:「阿姐呀!!蓮香樓係要搭枱」。真令人白目,藉著有啲名氣,服務態度就可以如此不專重客人,真的不會再去!!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

2024-05-29 916 浏览
今日中午去了一間很多遊客喜歡去的茶樓飲茶,就是位於中環威靈頓街的‘’蓮香樓‘’。這間茶樓的佈置很有50-60年代的感覺。天花掛著一籠籠的雀籠,還有載滿了點心的手推車,頗有特色。地方寬敞、光線充足,坐得都頗為舒服。豉汁蒸鳳爪 中點 $30鳳爪炆得夠冧身,再加上濃濃的豉味醬汁,十分滋味。蟹籽燒賣皇 大點 $35可能豬肉和蝦肉磨得太溶,食落感覺不到有豬肉和蝦肉的鮮味,且沒有口感。錦繡牛肉球 大點 $35牛肉球裏混入了芫茜和馬蹄粒,不但有牛肉的味道,且有芫茜濃烈的香味和馬蹄粒的爽脆,再加上喼汁,提升了牛肉球的鮮味,豐富了我的味蕾。雀巢芋角 大點 $35可能芋角製作的過程比較復雜,所以很少茶樓有這個點心。芋角外層脆而鬆化,裏面軟軟的饀料食落感覺到有濃烈的五香粉香味,層次感十足。順德鯪魚球 中點 $30鯪魚球混入了蝦米和葱粒,食落不但有鯪魚和蝦米的鮮味,且十分彈牙,再加上豉油醬汁,提升了這個點心的香味。腐皮魚肚扎 頂點 $42腐皮裏面包裹著雞肉、火腿、魚肚和豬肉,雞肉十分嫩滑,火腿不覺太咸,魚肚吸收了雞肉和火腿的香味,十分滋味,但奇怪的是豬肉的肉質雖然嫩滑,但感覺唔到有味道。香茜牛肉腸 頂點 $4

豉汁蒸鳳爪 中點 $30
鳳爪炆得夠冧身,再加上濃濃的豉味醬汁,十分滋味。

蟹籽燒賣皇 大點 $35

錦繡牛肉球 大點 $35

雀巢芋角 大點 $35

順德鯪魚球 中點 $30

腐皮魚肚扎 頂點 $42

香茜牛肉腸 頂點 $42
腸粉皮裏包裹著免治牛肉、芫茜和馬蹄粒,牛肉質感頗滑和冧,食落還感覺到有芫茜的香味和馬蹄粒的爽脆,甚有口感,但可惜腸粉皮厚了點。

蓮香樓翻新之後都未有機會重臨舊地,今日經過見到昔日賣餅嘅門口位置已經變成賣茶飲嘅地方,當然要試吓啦!.雲泡系列最特別嘅地方係每杯茶面都會有一層厚厚嘅奶泡,店員會喺客人面前再加topping,儀式感拉滿💯.Kuku揀咗三千紅塵($38),法國伯爵茶底加上鋪滿玉桂粉嘅雲呢拿雲泡,撲鼻而來嘅玉桂香真係超正🤤 店員教我哋先淺嘗一啖茶,伯爵茶底好香,啱晒鍾意飲濃茶味嘅朋友!之後再用飲管啜一啖雲泡,好滑好甜奶香☁️ 最後先再攪勻雲泡同茶,又會飲到另一番層次!🫖🫖.下次決定試埋其他口味!🤤🫧#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_central #中環美食 #香港手搖 #香港好去處 #香港美食 #hkfood #hkgoodwest #hkcafe #相機食先 #食好西

下次決定試埋其他口味!🤤🫧