2017-09-10 2268 浏览
相信食過任食牛涮鍋嘅人都有被拖單嘅經驗。「唔該加多6份牛!」然後三催四請, 可能先上4份比你...Shabu Sai價錢唔實惠架, 雖然sai解菜, 但菜類都係啲普通款 (南瓜、紫椰菜、油麥菜...)。有丸有肉, 海鮮就得青口同魚。雪糕得一款。其實冇咩特色。但落單加牛真係幾分鐘內上, 店員都有笑容, 唔會無視你。加上可一人一鍋(個別枱型唔得), 湯滾得快, 大食嘅可以點好多轉, 回本唔係不可能。我今回冇搏盡都食到5-6盤牛湯都係基本款算, 濃淡之分, 唔好再有額外期望。朋友辣湯唔辣。如果食量普通嘅, 會有更平嘅選擇
相信食過任食牛涮鍋嘅人都有被拖單嘅經驗。
「唔該加多6份牛!」
然後三催四請, 可能先上4份比你...

壽喜燒+冬菇

朱古力雪糕

如果食量普通嘅, 會有更平嘅選擇
2017-09-09
2017-08-31 2166 浏览
依間野,我前前後後連續三個禮拜食咗三次每次都係叫壽喜燒湯底,最愛係錄烏冬嚟食,鍾意嘅原因係個壽喜燒湯底甜甜的,配烏冬好好食,今日就落咗烏冬嚟食先,點知個湯咸到PK,跟本就係豉油汁撈水,然後我哋驚誤會左人哋,所以搵咗其中一個職員黎問,「請問呢個湯底係咪壽喜燒湯底?」點啊L知個職員答:「你係叫啲乜湯底未係乜湯底囉!」,重覺得我地兩個好有問題,然後我哋諗住善意用非常之好嘅態度提醒佢個湯底今日咸咗啲,因為之前兩個星期食都冇問題,然後佢再答:「咁我咪幫你換咗佢囉?」態度極度惡劣! 搞到我冇哂心情食野, 你可以話我味覺有問題,但冇理由兩個人味覺都有問題,之後其實冇哂心情食野, 我地又唔係差態度,講真真係嚇親比佢D態度,之後真係太咸喇,食唔落,之後另外一位同事入去廚房叫廚師試味,出來同我地講話試左冇問題,另外一位同事是好好禮貌的,我就叫佢換番一邊昆布湯一邊壽喜燒湯,睇下係咪真係我地兩個味覺今日有問題,之後妮左,我再試下整烏冬食,點知完全沒有問題的,是正常味道,之後我影左張相係分別剛剛開始的壽喜燒湯跟新的那個壽喜燒湯,左邊的烏冬跟右邊的烏冬完全是兩隻色,右邊烏冬好明顯深色好多...btw....其實都

btw....其實都明白冇野係十全十美....但比人用禁既態度對待....我決定左以後都唔會再妮食....好失望....
壽喜燒
2017-08-31
  • 沒有
2017-07-21 2222 浏览
有訂座唔緊要,但可以有限定入座時間。會更配合lunch time的大量需求。由十二點廿十分等到一點十分,足足四十分鐘,由半間舖係吉既到走既時候仲有兩張四人台吉左都未入得。 難得happy friday,早d出去等位,等完一輪都無得食。最差係個待應話一點會有位到搭二都無係咩玩法。太失望啦之前有食過,其實野食不錯架😩😩😩😩😩

太失望啦

之前有食過,其實野食不錯架😩😩😩😩😩
2017-07-14 1955 浏览
因為最近有d忙所以都好少打食評添...住彩虹黎到太古食放題都真係有d誇張既上次食一人一鍋今次就食個大鍋啦❤️今次我醒目識book枱,如果唔係就等死啦今次又係和牛啦❤️我對d海鮮真係好有興趣,蠔同帶子❤️大愛呀蝦同蟹連我屋企人都大讚呢間野講述時間講環境— 雖然私人度就唔高啦,但5人枱黎講都好闊落嫁啦講服務— 定時收碟,仲會問你需唔需要加海鮮同肉講味道— 湯底夠濃呀,就算之後加昆布水都煲得出陣味出黎呀講抵食— 相比起旺角區和牛黎講其實真心真係好抵食旺角區冇350都唔洗落樓啦,仲要唔知係咪次次加都係加和牛比你比數啦95/100
蝦同蟹
連我屋企人都大讚呢間野
講述時間
講環境— 雖然私人度就唔高啦,但5人枱黎講都好闊落嫁啦
講服務— 定時收碟,仲會問你需唔需要加海鮮同肉
講味道— 湯底夠濃呀,就算之後加昆布水都煲得出陣味出黎呀
講抵食— 相比起旺角區和牛黎講其實真心真係好抵食
比數啦
95/100
2017-05-31
庆祝纪念
生日
幾次都想去食,但每次經過都超多人,上網睇食評又講到咁差,昨日經過見無人,就走左入去食。環境很舒適,服務態度都很好。我同朋友去食,起初正執枱,服務員先提議我們點選湯底和放題種類。有5種湯底,蕃茄湯,海帶湯,豬骨湯,壽喜燒,香辣湯。因第一次食所以便問服務員什麼叫壽喜燒,原來是醬油湯底。我點選了香辣和豬骨,另一位就點選了蕃茄和豬骨。再點選了特上牛肉放題。睇到食評說海帶湯,我都研究左很久,事實這又有點需要改善這湯底,因店舖有壺加湯的壺在旁,我都睇過是什麼東東,那真是昆布加水,我諗起都想笑。基本上店舖是整齊,美觀的,只欠缺一點有待改善。我們叫的湯底很好豬骨夠濃郁,香辣都不太辣,而且感覺是正宗日本式湯底。店舖冰櫃夠晒冰凍,能夠保持食品新鮮,雖然款式不太多,但每樣食材都是很新鮮,雖然我沒有完全試食晒,但基本東西都有拿來試試。店舖有隻自己釀製,牛肉芝士香草丸子,我覺得幾新鮮特別,幾有日本風味。青口,魚柳,雞柳,菇類,菜類,丸類,瓜類,大至上都很新鮮,不是一些比較唔靚的配料放上去,所以配料唔多,但主要食牛,問題都不大。還有一碟豬柳片,肉質都唔錯起初食第一碟牛有點怪,因第一層同第二層牛有點唔同,我們也徵詢

還有一碟豬柳片,肉質都唔錯

起初食第一碟牛有點怪,因第一層同第二層牛有點唔同,我們也徵詢過服務員,為什麼這樣?店務員說部位唔同,後來我們都食左十碟牛肉,大至上都問題不大,而且特上牛肉是唔差的,很值得再次光顧。而且服務態度也很友善,因朋友掉了個碗落地,服務員都立刻上前幫忙,而且比一大堆紙巾幫手處理。我諗最大問題是個昆布湯,這點真是有待改善。

這店還有特別東西食,有兩種飯,一是五目雞飯和牛肉咖哩汁配白飯,完全配合一些沒飯下肚的人,而且啲飯是用珍珠米,完全夠風味。因太飽,所以試不到甜品,眼見有雲尼拿軟雪糕和香草海帶綠豆沙。很滿足的一餐

2017-07-04
昨日係公眾假期,我呢啲紅日都要上班的一族當然食妟想食好啲☺因為真係好餓,今次係第二次光顧,但紅日相當多人,都等左陣先可以入座。打邊爐真係各有各鍾意,我覺得呢間食材都算新鮮,雪櫃夠凍,而且因為多人食,refill 速度都快(外面自己揀個啲)。🤔呢間主要素菜類多,丸都係得三四款,仲有牛肉同豬肉可不停refill。飲品都係自己去refill,鍾意飲咩就自己揀,汽水檸檬茶類為主。**留意返,你選的價錢就係肉類質素,貴啲就有得食埋海鮮放題。我就平平地選上等牛肉,湯底配香辣同壽喜燒。友人選豬骨湯與壽喜燒。呢間壽喜燒湯底相當好味,少少甜,煮蔬菜類一流我推薦呢個湯底一定要試。香辣湯底都好味,但唔辣,10級辣得1級,但用香辣湯底煮肉類,我話你知😍真係好好食呀~香辣湯帶出食物香味,少少辛辣刺激下味覺。豬骨湯就食唔出特別,唔多推介桌上一早有壺昆布湯,自己加湯,但其實冇味,所以一路加湯,原先湯底就愈淡味。用完可以出外面自己添湯,都幾自助式。調味品都好足夠,除左呢啲,隔離仲有芝麻醬個啲選擇(冇影相),可視乎自己口味調配,一人一碟。一開始食爐冇咁熱,都要等一陣先煮到,記得水滾後閂細少少個爐,我大概較到8或6,一開

**留意返,你選的價錢就係肉類質素,貴啲就有得食埋海鮮放題

我推薦呢個湯底一定要試。
豬骨湯就食唔出特別,唔多推介

一開始食爐冇咁熱,都要等一陣先煮到,記得水滾後閂細少少個爐,我大概較到8或6,一開始係10。因為一人一鍋呢種一水滾會彈到自己,個鍋都幾近,但彈到又未至於起水泡。所以當日公眾假期多小朋友,我見小朋友一家通常獲安排坐一個大鍋枱,安全啲。如果一家大細食,都非常方便安全。,當然大人有責任要睇住小朋友☝️

其實仲有米飯,麵,雪糕呢啲選擇,但因為我冇食,因此都冇特別介紹好唔好食。雪糕上次光顧有食過,我嫌太水,唔挺身,冇咩雪糕口感。

雪櫃好夠凍,所有肉類會另放一個大雪櫃,當你食完自己枱面個啲,可再叫侍應俾多(數字)版你。我好放心啲食物唔會變壞。

但海鮮類就唔肯定新鮮定唔新鮮,因為行過海鮮類附近,好大陣腥味,我唔太想試。

整體我覺得係食得過,價錢相宜,食物種類(主要蔬菜類)選擇多。

座位偏窄,要經常行出去夾食物,唔可以一個人夾兩碟食物,枱面冇位放。

空調都足夠,唔會食到成身汗。

有一點我唔太喜歡,係清潔!環境整體係乾淨企理,但我一邊食,一邊聞住食肆員工用漂白水布抹枱(俗稱:返枱),食得唔多滋味,有點影響食慾。

差點漏左,價錢牌上價錢未計加一服務費!

放題時間限時90分鐘。

題外話,呢間食肆冇參加【大晒鬼】計劃,就算食唔完都唔會收費,靠顧客自己自律,食幾多拎幾多,盡量唔浪費食物。

而家正值夏天,我未必會再黎呢間打邊爐,冬天可以考慮下。但兩次黎,食物種類冇特別增加,有點失望。🙄打邊爐有好多食肆都有,若然想食,我會想試下其他店舖。

再光顧可能性:
為最高)

2017-07-01
2017-06-01 813 浏览
這天約咗兩個朋友去太古城踩冰,本來係想踩冰前去EAST 32/F嘅Sugar 食晚飯。但因為冇訂位,驚Sugar 冇位所以過咗康怡Shabu Sai 打邊爐。因為太古城附近得佢一間日式火鍋店,所以就算上網見到相唔係咁吸引都去咗食。一去到門口先下晝五點九,同職員講要三人一鍋特上牛肉放題($179一個人)後就被安排入店內。點了個蕃茄/壽喜燒湯底,蕃茄湯個樣勁橙色,一啲都唔似平時煲湯煲出黎嘅茄紅素顏色…先黎牛肉豬肉片各一碟…覺得啲牛肉外觀都幾靚,但唔知係咪因為個蕃茄湯好酸,蓋過咗應有嘅牛肉味;咁諗住喺壽喜燒果邊淥啦…點知完來果邊係好鹹,所以一齊放棄咗果邊。豬肉味道幾好,薄切得黎淥完仲好有豬味。至於出面可供選擇嘅配菜好少… 蔬菜只有黄芽白、白菜仔同椰菜可以揀,好幾款香港人食火鍋經常點嘅蔬菜都冇… 而其他配料非常行貨,生魚片、冬菇、紅蘿蔔、蕃茄、豆卜、粟米、迷你芝士腸、青口、兩款魚滑、魚蛋(咖啡魚蛋果款)、公仔麵、烏冬、蕃薯… 至於野飲就得幾款你飲,甜品有薑味好勁嘅蕃薯糖水同夾雜咗頗多水份嘅軟雪糕。Shabu Sai 俾人嘅感覺係只想做到人有我有就夠嘅感覺,完全冇特別之處。

2017-05-06
2017-05-11 13245 浏览
今天開會開到很夜,幸好靚女主管肯等埋我才放工,咁先不至摸黑回家😜大家個肚都餓到打哂鼓,好不容易回到家附近,正想找什麼填飽個肚,那時我地見到一個“仙氣”雪櫃(是因為d冷氣不停由上至去),再加上裡面各式各的食物,很吸引所以立即去試侍應生妹妹站門口接待,原來在門口已經決定要選什麼湯底,是一人一鍋,不需要口水大交流,還有可以揀兩種湯底,我揀了壽喜燒同番茄湯底,靚女主管則選擇了日式醬油同海帶湯底,侍應生溫馨提示,海帶湯,無咩味,真的揀?我地說:“是”,再選了上等牛/豬肉餐,任飲任食湯底上啦!有少許蕃茄味、少許醬油味,當侍應生幫我地開左電爐,不久湯就滾啦!雖然我地點了最平的餐,不過第一次每人都有2盆肉,每盤有8塊切得適中的肉,可以看到肉夾著靚肥花紋,立即急不及待放肉,食完左可以追加肉很快就熟,放在番茄湯底的肉片充滿蕃茄味還有少許蕃茄蓉黏著肉片;放在壽喜燒(醬油及砂糖調味)的肉片則不太鹹,伴著自製的柚子酢加花生醬、芝麻醬乾葱、蒜泥點著食, 簡直好似係台灣食打邊爐一樣!花生醬有一粒粒花生,芝麻醬芝麻味濃每張枱都有一樽海帶湯,自斟,唔夠還可以請侍應生加在中間位置,還有一張大枱放著許多醬汁(如柚子酢、嗰名
所以立即去試

花生醬有一粒粒花生,芝麻醬芝麻味濃

每張枱都有一樽海帶湯,自斟,唔夠還可以請侍應生加

在中間位置,還有一張大枱放著許多醬汁(如柚子酢、嗰名好得意“醬油出汁”(哈哈!其實是豉油),好特別的炒飯名(五目雞飯),白飯,咖哩汁,糖水(綠豆海帶)

另外一角,則是飲品同最愛的雪糕
飲品都有6種選擇,不只凍飲,還可以自製咖啡,用茶包沖茶等,對老人家來說是件很好的事

食物種類不少, 如厚切雞肉,新鮮魚肉,青口,特製雞肉香草丸子等,各類蔬果,菇類同公仔麵、烏冬,種類多同味道不錯

最後好戲,用雪糕機自製雲尼拿雪糕,還可以自己加toppings
,雪雲尼拿味濃拿,不過質地較軟

侍應生們都勤力,有禮,執枱快手

2017-04-13 1964 浏览
服務員聽錯order,好陰濕折埋order單,得見到開始食既時間同結束時間,結果最後埋單先知係第二個套餐,比一開始落既套餐貴左,同個負責人講,話我地確實係食左呢個套餐唔承認自己員工落錯單,好嬲,收人加一服務費就咁既服務態度,唔得掂,仲要將責任推俾顧客,講真,仲要最後催顧客兩次時間,一夠鐘即刻催人走,又唔係爆場,d野食既款類好少,90分鐘已經趕住食又要俾人趕,香港人已經咩都要快,連收工食個嘢都要俾人趕,好悲哀
今日試左海帶湯, 1: 完全無味道,已加左一大碗醬油,蕃茄,南瓜 2:完全係清水, 恰野食咁!跟住同待應解釋完全無味,要求加豬骨湯, 員工拒絕話只會加海帶湯(直程可以叫海帶加水) 同埋員工表達每加湯要不停攪拌, 唔係會痴底! 可能我常識薄弱, 完全理解唔到火開住, 唔係乾水, 加湯會變為痴底? 黎推我加湯要求? 而食用時間未完, 仲有20分鐘,已經連催幾次要你先俾錢埋單!本身見環境整體ok, 但之後 都唔會要黎呢間食!用黎點野食既醬油汁,又係接近無味!
今日試左海帶湯,

用黎點野食既醬油汁,又係接近無味!
2017-02-07 4598 浏览
去左康怡搵lunch,點知每一間都好多人好長龍上吓上吓,就上左最頂,唯獨呢間新開既鋪唔洗等唔理咁多,一於黎個heavy lunch!入去前已經要揀好湯底一人一鍋,一人可以揀2款湯底非常好! 岩晒啲唔食肉/ 唔食牛既人~而且可以揀要套餐定係任食套餐只係得一盤肉,任食就可以狂叫肉食湯底叫左豬骨+日式而一盤肉,其實都只係得6-8塊,而且好薄豬肉出面就有得任拎菜&菇&丸仲有D公仔麵同烏冬墨丸必食其實fill得好快! 仲有醬料可以自己溝~最後有得JE 雪糕可以自己加toppings正!!!!會再黎食!!!!唯一一樣唔好就係之後加湯係加昆布湯,而D湯..好似水一樣...
去左康怡搵lunch,點知每一間都好多人好長龍

上吓上吓,就上左最頂,唯獨呢間新開既鋪唔洗等

唔理咁多,一於黎個heavy lunch!
入去前已經要揀好湯底

一人一鍋,一人可以揀2款湯底

非常好! 岩晒啲唔食肉/ 唔食牛既人~

而且可以揀要套餐定係任食

套餐只係得一盤肉,任食就可以狂叫肉食
湯底叫左豬骨+日式

而一盤肉,其實都只係得6-8塊,而且好薄
套餐 - 豬
豬肉

出面就有得任拎菜&菇&丸

仲有D公仔麵同烏冬
墨丸必食
墨丸必食

其實fill得好快!
仲有醬料可以自己溝~
飲品
最後有得JE 雪糕

可以自己加toppings
正!!!!會再黎食!!!!

唯一一樣唔好就係

之後加湯係加昆布湯,而D湯..好似水一樣...
2017-02-03
2017-01-21 4289 浏览
系太古行開 朋友介紹呢間打邊爐正 過來試下原來又幾ok wor 呢間野應該新開 好新淨!!我地三個人 有個大爐 鴛鴦火鍋我地選左麻辣同豬骨湯底打邊爐最緊要系d sauce 呢度d sauce都正 多選擇我地要左最平既牛系任食既 但質素又幾ok wor 我地叫左幾次上菜既速度都快至於食物系自助的 款式唔算多 但全部系凍櫃 乾淨又新鮮 普通丸/腸/菜類都有值得一提系個雪糕 都系自助的雪糕奶味不多普普通通 但個焦糖醬同曲奇朱古力好正 我encore左兩杯總括間野都幾好 仲有20mins staff 會提你我地過左15mins 佢地無黑面 淨系提我地要快d食埋走
系太古行開 朋友介紹呢間打邊爐正 過來試下
原來又幾ok wor

呢間野應該新開 好新淨!!

我地三個人 有個大爐 鴛鴦火鍋
總括間野都幾好 仲有20mins staff 會提你
我地過左15mins 佢地無黑面 淨系提我地要快d食埋走
2017-01-20
2017-01-17 3177 浏览
有新鋪當然試新野,我中意試新野嫁啦。續沙田Shabu sai聽說到呢邊分店,除左牛肉連海鮮都可以放題,重點係所有野,所有野都係任食任飲識食就一定食和牛,蜆蠔帶子蝦長腳蟹任食,咁當然唔會因爲任食而狂叫免費食物既極力推薦海鮮放題呀冇乜火鍋店係可以咁樣比食隻手掌咁長既長腳蟹,同大隻蠔。起碼我食過既冇呀講環境— 張台係細左少少,但整體黎講環境係幾好既講價錢— 上等牛肉$149加一任食特上牛肉$179加一任食特選牛肉$219加一連蜆蠔帶子任食和牛肉$269連蜆蠔帶子蝦長腳蟹任食講服務— 初初都唔知道點樣任食點樣計人頭同四種牛肉既分別,經過店員既幾番解釋終於都明白原來特上牛肉就係比普通牛肉瘦d既,特選牛肉既肉質會滑d,和牛肉質又軟又滑原來牛肉都可以咁講究頭都暈埋,平時淨係食開安格斯炸嘛店內既店員有時會忙左少少冇應到客人,不過係體諒既
極力推薦海鮮放題
講環境— 張台係細左少少,但整體黎講環境係幾好既
講價錢— 上等牛肉$149加一任食
特上牛肉$179加一任食
特選牛肉$219加一連蜆蠔帶子任食
和牛肉$269連蜆蠔帶子蝦長腳蟹任食
原來牛肉都可以咁講究
頭都暈埋,平時淨係食開安格斯炸嘛
店內既店員有時會忙左少少冇應到客人,不過係體諒既
2017-01-16