2019-04-05 369 浏览
成日放假都會入天水圍食華嫂目標係試哂menu上面嘅野 哈哈 😛.今次又試新野 芫荽皮蛋豬膶牛肉米粉加雞翼 大滿足set 雞翼我堅持要加因爲真係好好食又大隻大滑仲要好入味 😍😍芫荽皮蛋呢個湯底我第一次試 又幾正喎好清新的味道 前提你要係一個芫荽控 😆😆因為真係好濃味 加埋皮蛋好鬼正豬潤同牛肉都好滑身 仲要好多好大舊 🤗🤗.朋友叫左 所向無敵餐蛋丁餐肉迷一定要試下 厚切餐肉仲要煎過 食2件都飽哂 再配埋重點太陽蛋 流心蛋黃 配埋一丁食又真係幾所向無敵 🤣🤣.平時成日食招牌嗰啲包 今次試下奶醬多 估唔到禁正 多醬到煉奶都流曬出嚟完全係大手筆 超級重口味奶醬多 😍😍.價錢:餐蛋丁$26/芫荽牛肉米粉加雞翼$55/奶醬多$11
成日放假都會入天水圍食華嫂

估唔到禁正 多醬到煉奶都流曬出嚟
完全係大手筆 超級重口味奶醬多 😍😍
價錢:餐蛋丁$26/芫荽牛肉米粉加雞翼$55/奶醬多$11
2019-04-05 297 浏览
今日剛好早起在附近,9:30去到華嫂等了幾分鐘就有位,終於都可以試到啦!今日叫左招牌番茄豬扒雞翼通粉,豬扒醃完煎香,有咬口,雞翼似用瑞士汁煮,甜甜地,好味!再叫左皮蛋芫茜豬潤雞翼米粉,材料好足料,一碗起碼有一隻皮蛋,豬潤有十片,三隻雞翼,芫茜湯底好濃,鍾意食芫茜的要試!這裡的奶茶好香好濃,難怪差不多每枱都叫一杯。整體來說不錯,如果不用排隊那麼久是可以試下的。

這裡的奶茶好香好濃,難怪差不多每枱都叫一杯。

整體來說不錯,如果不用排隊那麼久是可以試下的。
番茄雞翼豬扒通粉
皮蛋芫茜豬潤雞翼米粉
樽裝奶茶
2019-04-05
$55 (早餐)
番茄雞翼豬扒通粉
皮蛋芫茜豬潤雞翼米粉
樽裝奶茶
  • 皮蛋芫茜豬潤牛肉米粉
2019-04-04 196 浏览
放假食華嫂,通常都大排長龍。但無諗過閒日下午茶食,一樣要排隊!由於今日唔係太餓,同朋友叫左幾份三文治share!1. 咸牛肉芝士多士咸牛肉份量好多,配芝士熱辣辣好惹味!平時我就行開豬仔包底,但估唔到今次食多士底脆脆地又幾好味喎!2.招牌菠蘿包一直都係我的最愛,菠蘿包本身已經好脆好好味,配蛋同蕃茄,多左份fresh嘅感覺。不過唯一覺得今次鮮油好似薄左d,夾係中間好快就溶左3.蛋沙律多士第一次食,有驚喜嘅清新之選!入面好多料,個口要張得好大先咬到個包,有菜有蕃茄,啖啖都有蛋沙律,一d都無慳!如果怕食包滯,呢個都係唔錯嘅選擇!飲品揀左柑子蜜,呢排天氣乍暖還寒,飲呢樣就岩晒啦!溫馨提示,等待期間狂比蚊咬,建議大家著長褲去!
放假食華嫂,通常都大排長龍。

但無諗過閒日下午茶食,一樣要排隊!

由於今日唔係太餓,同朋友叫左幾份三文治share!

1. 咸牛肉芝士多士

2.招牌菠蘿包

3.蛋沙律多士

飲品揀左柑子蜜,呢排天氣乍暖還寒,飲呢樣就岩晒啦!

溫馨提示,等待期間狂比蚊咬,建議大家著長褲去!
  • 招牌菠蘿包
  • 招牌碎蛋沙律多士
2019-04-04 337 浏览
第二次來吃華嫂 上一次是夏天 等候位子時都留滿汗了因為華嫂總店位於村子裡所以附近都沒遮掩的 夏天時等位子會有點難受這次跟朋友相約了一點半就是要等它一開場就能進去😂😂到的時候已經有一批客人坐著等了我們就只能站著排隊不過店家是很有效率的 馬上就給你籌號 餐牌然後過一會就順著人龍幫你order最後我們也是順利一開門就進去坐了然後就坐著等食物啫😋朋友點了個招牌波蘿包加凍奶茶菠蘿包裡面夾著牛油 雞蛋 蕃茄又咸又甜的 比起單純的菠蘿油 這樣吃比較不會膩 而且很飽足的感覺我就點了咸牛肉芝士朱仔包跟凍奶茶因為對咸牛肉加芝士這樣的配搭我是完全沒有抵抗力的看到那誘人的內餡嗎♥️♥️♥️超欣賞裡面那炒雞蛋 它是半生熟的這樣吃起來不會乾乾的 很juicy的感覺很好吃!!大推!凍奶茶也是很香滑的 茶味真的很香☺️每人一份包點怎麼可能滿足得了我們還點了這個蕃茄豬扒雞翼通粉一起吃我們選的是通粉 還可以選米粉 公仔麵的兩隻雞翼剛好分著吃 豬扒很大一塊味道呢就正常水準嚕 蕃茄湯底酸酸甜甜好滋味🤪這樣的水準 能用這價錢吃到是很值得的🥰
第二次來吃華嫂

咸牛肉芝士朱仔包

看到那誘人的內餡嗎♥️♥️♥️
超欣賞裡面那炒雞蛋 它是半生熟的
這樣吃起來不會乾乾的 很juicy的感覺
很好吃!!大推!
凍奶茶也是很香滑的 茶味真的很香☺️

這樣的水準 能用這價錢吃到是很值得的🥰
2019-03-28
1K
2019-03-30 115 浏览
經常聽人講華嫂冰室好好食,終於找一天去試食,叫咗招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包 、招牌菠蘿包、鮮茄豬扒雞翼通粉 、奶茶。最正是鹹牛肉和芝士好夾,奶茶超好飲‼️三人嘅份量都食得好滿足,性價比高,真係好想再入黎食多次呢!
三人嘅份量都食得好滿足,性價比高,真係好想再入黎食多次呢!
  • 招牌菠蘿包
  • 冰花奶茶
2019-03-16 398 浏览
華嫂冰室嘅芝士鹹牛肉蛋豬仔包味道可口,芝士溶落啲牛肉度配合埋爽脆豬仔包好正。 豬扒菠蘿包,豬扒又大份,菠蘿包粒粒脆至好吃。招牌碎蛋沙律多士,沙律蛋調配豐富剛剛好。還有最喜歡的鮮茄豬扒雞翼通粉,濃郁的鮮茄,大塊豬扒,煎雞翼爽脆,味道非一般好吃。檸檬益力多,益力多+鲜檸,更是天衣無縫。話梅柑桔,簡直疏肝。
2019-03-07 503 浏览
華嫂冰室這個名字,其實也聽了很久,但始終跟馬鞍山距離甚遠,自然沒有決心前往這裡試試。最近搬家了,跟華嫂的距離一下子拉近了不少,就趁假期跟文迪及小吉來屏山一遊。其實大家只要跟著屏山文物徑的指示牌就能夠來到這裡,那究竟這家相當不起眼的村屋,為何能夠引來那麼多愛吃之人前來呢?凍奶茶 $13:8分 雖然不用上班,但喝杯奶茶,讓自己清醒一點也好.畢竟來到冰室,喝奶茶是錯不了的選擇。這杯凍奶茶,不會因為是凍飲而影響了茶味,入口還是很香濃的。凍話梅柑橘 $15 文迪就乖乖的不喝奶茶,來了杯凍話梅柑橘,我試了少許,酸酸甜甜的,個味道是較得幾好的。鮮茄豬扒出前一丁 $39:9分 這裡的麵食是招牌來的,在三款湯底中,就揀來了鮮茄湯底.跟中環那家相比,這裡的一樣是相當不錯的,鮮茄已經接近全溶,喝每口湯皆是有很濃郁的茄味,很鮮甜。出前一丁吸收了湯底的味道,更是相當惹味。另一方面,豬扒煎得幾香口,但另外加的兩塊魚餅更是精華所在,跟鮮茄湯底的化學作用是很突出,不能不試。
為何能夠引來那麼多愛吃之人前來呢?

出前一丁吸收了湯底的味道,更是相當惹味。

2019-03-01
2019-03-04 699 浏览
華嫂冰室應該唔計屋企樓下嘅茶餐廳或冰室算係人生去過最多次嘅冰室。話說我已食過4-5 年, 當時仲未開始多人認識時已常常光顧。華嫂對員工好有人情味, 這是人所皆知, 因為每日1-2 點就係員工用膳時間, 所有單都要在12:59 分前入, 如果唔係, 2 點先再點啦。對客人就係,如果1點來到, 你地出去行下, 2 點再返來排隊。 超有性格嘅華嫂。一年多二年前, 本身除了本店外都無分店, 但係華嫂覺得仔仔有她7-8 成火侯就比機會仔仔在外面,但係要食10 足火侯都係返本店。話分兩頭, 都係講返野食, 我今次同朋友兩個人過來點了午餐肉蛋公仔麵加瑞士雞翼, 凍奶茶走甜和菠蘿油。午餐肉煎到剛剛好, 唔會太乾或太生, 雞蛋個蛋黃深黃偏橙色,好香蛋味, 至於公仔麵就爽口, 唔會太淋, 只是最簡單嘅餐蛋麵都做到咁完美。瑞士雞翼就甜甜的, 又好入味。至於最後食嘅菠蘿油, 牛油味好香, 可以帶出個包嘅香味, 菠蘿皮香脆, 個條紋雜亂無章, 其實上面個坑紋越雜亂無章越脆。以後大家食菠蘿包記得留意啦。

瑞士雞翼就甜甜的, 又好入味。

2019-02-22
  • 菠蘿油
2019-02-28 557 浏览
華嫂要早少少去1:00就休息,12:30左右就唔落堂食單,而且每個weekend 去都好多人,所以要食好野就趁早啦,但早去都要等好耐㗎,好彩出面有櫈坐,仲有啲行下影下相咁。個人推介必叫係招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包,真係超好味,包軟熟,蛋香,蛋黃係橙黃色流心,芝士溶化,加上咸牛肉熱熱辣辣,加埋真係prefect match!然後出名立鮮牛芫茜皮蛋米,我唔食皮蛋,所以淨叫鮮牛芫茜米,牛肉嫩滑,無個種落得勁多既梳打粉味,啲湯仲可以飲埋

2019-02-23 992 浏览
大約十點半到,好多人都在等。我拿到96號籌,7十多的都還未入座但已全部下單了。華嫂的等吃程序:先取號碼排隊,然後會有人跟號碼字頭下單,下單後不可改單,所以等下單時要想多吃什麼。然後等入座就是了,入座後,食物就很快來了。首次來到必試,為華嫂打出名堂的-招牌菠蘿包. 菠蘿包夾鮮牛油,煎半熟蛋,番茄。菠蘿包做得很好,經過一輪拍照仍是熱的,菠蘿皮烤得比較乾,像合核酥一樣,個人喜歡。配上餡料,味道甜中帶微鹹,反正就很配合,好吃。值得等待亦值得來試。再試 豬扒菠蘿包,配生菜蕃茄加蜜糖芥末醬,幾新鮮的配搭。另一必試的- 番茄湯 的麵。我選了熱門的雞翼豬扒通粉。湯很濃郁,番茄比例超高,配通粉剛好,可連湯一起吃。雞翼是瑞士汁雞翼,入味,即使伴入番茄湯也絲毫沒搶到瑞士汁的味道。番茄湯左)凍奶茶,茶味濃 右)凍檸檬益力多,感覺喝完會上廁所一段時間的飲料,結果一切正常😊但我還是比較愛奶茶

招牌菠蘿包

再試 豬扒菠蘿包,配生菜蕃茄加蜜糖芥末醬,幾新鮮的配搭。

豬扒菠蘿包

雞翼豬扒通粉
凍奶茶/凍檸多
  • 番茄湯
2019-02-20 827 浏览
襯天氣熱前沖去屏山華嫂冰室最後一役,但都已經熱到要買枝樽仔奶茶飲住等,原本去到其實啱啱好係員工午飯休息時間(一點至兩點),因為要等人,所以我都坐喺度等,但係真係太熱,好彩老闆娘人比我嗌嘢飲。瑞士雞翼一樣照舊非常入味,魚餅厚度啱啱好,咬落非常有口感,外面煎得非常香口,蕃茄底照舊新鮮濃郁,通粉煮得剛剛好🤤紋青小鮮肉就叫瑞士雞翼豬扒番茄通粉其實一人一碗通粉都已經好飽,但係呢個芝士鹹牛肉煎蛋豬仔包真係食完都好飽,所以今次再encore 天氣開始熱啦,秋天再見!
樽仔奶茶

瑞士雞翼煎魚餅蕃茄通粉

紋青小鮮肉就叫瑞士雞翼豬扒番茄通粉
瑞士雞翼豬扒番茄通料

芝士咸牛肉豬仔包

天氣開始熱啦,秋天再見!

2019-02-20
樽仔奶茶
瑞士雞翼煎魚餅蕃茄通粉
瑞士雞翼豬扒番茄通料
芝士咸牛肉豬仔包
2019-02-04 832 浏览
食完灣仔華嫂, 決定去元朗華嫂 PK 一下邊個好味D(以下分數只屬個人口味!! )1) 奶將多 (灣仔: 厚面包, 方形) (元朗:如圖) 我男友話元朗好味因為牛油厚D大塊D好味D, 而我鐘意灣仔多D. 因為我愛厚面包多D同埋熱小小同連奶多D)分數: 打平2. 雞亦蕃茄米線我覺得元朗果間湯底味比灣仔酸小小..不過雞亦就大家差吾多..分數:灣仔略勝3新鮮肉眼筋清湯米線我男朋友話肉眼筋好爽口..好味度..同埋都元朗D菜整得好爽口分數: 元朗略勝
食完灣仔華嫂, 決定去元朗華嫂 PK 一下邊個好味D
(以下分數只屬個人口味!! )

1) 奶將多 (灣仔: 厚面包, 方形) (元朗:如圖)

分數: 打平

2. 雞亦蕃茄米線

分數:灣仔略勝

3新鮮肉眼筋清湯米線

我男朋友話肉眼筋好爽口..好味度..
同埋都元朗D菜整得好爽口
分數: 元朗略勝

2019-01-05
  • 奶將多
2019-01-29 533 浏览
久仰大名的華嫂冰室。這家元朗店還真的是蠻隱蔽的。幸好有小夥伴帶路 坐巴士到元朗那個商場 然後底下坐叮叮車 到站下車之後只要穿過一個廢舊停車場就到啦。十點多去到 已經蠻多人在排隊了 拿完號後等了也有差不多一個小時誒。 等位的時候就會有人來點單 但好像提前點單也沒什麼大作用的 入座之後有幾份東西還是等了蠻久的 第一次來必須要試試招牌的番茄湯底啊    我點的是番茄雞翼豬扒湯烏冬就是把招牌的通粉換成了烏冬  但我覺得可能不換會好些 烏冬煮得有點棉了 應該原配的通粉會最好吃吧!但是這個番茄湯底真的是超讚的 真材實料啊 番茄味超濃的 還有番茄的一點點肉身在裡面豬扒份量巨大 兩大塊 如果不是超級大胃的話吃這碗足夠飽了 還帶兩個雞翅啊然後試了一下小夥伴的皮蛋香菜湯底 也很好喝 下次要吃這份還試了一下咸牛肉芝士多士。這個還挺少吃到的 裡面放的咸牛肉其實這樣吃並不會覺得很鹹。跟芝士弄在一起 口感還是相當特別的啊凍奶茶 見仁見智啊 看你能不能受得了港式奶茶的茶 我這次是難得一次喝完沒有不舒服的 但其他兩個小夥伴都有點不舒服週日不開門噢 記得不要週日跑去沒有晚市的 從早上8到下午5點 中午也會休息的 早上到
久仰大名的華嫂冰室。這家元朗店還真的是蠻隱蔽的。
幸好有小夥伴帶路 坐巴士到元朗那個商場

等位的時候就會有人來點單 但好像提前點單也沒什麼大作用的
入座之後有幾份東西還是等了蠻久的

然後試了一下小夥伴的皮蛋香菜湯底 也很好喝 下次要吃這份
還試了一下咸牛肉芝士多士。這個還挺少吃到的 裡面放的咸牛肉
凍奶茶 見仁見智啊 看你能不能受得了港式奶茶的茶

週日不開門噢 記得不要週日跑去
沒有晚市的 從早上8到下午5點
中午也會休息的 早上到得太晚就沒得拿號拉 記得趁早哦
2019-01-21 596 浏览
估5到有點偏的地方週末可以甘多人單丁都可以排隊快1小時為了加快進度,好多人轉外賣不過呢個服務5話得,會幫你提前落單,減少等待時間,而且會笑住面對客人,儘管很忙了茶餐廳,招牌有豬仔包,菠蘿油,豬潤粉價格都幾實惠不過上菜時間會慢d「招牌菠蘿包」裡面有煎蛋,很足料,酥皮夠香脆,包都好好吃「凍奶茶」冰花賣曬無得試,奶茶都幾好飲加個雞翼都系50出頭,如果不用等太耐就完美了
估5到有點偏的地方週末可以甘多人

單丁都可以排隊快1小時
為了加快進度,好多人轉外賣
茶餐廳,招牌有豬仔包,菠蘿油,豬潤粉
價格都幾實惠
不過上菜時間會慢d
「招牌菠蘿包」裡面有煎蛋,很足料,酥皮夠香脆,包都好好吃
「凍奶茶」冰花賣曬無得試,奶茶都幾好飲
加個雞翼都系50出頭,如果不用等太耐就完美了
2019-01-02
2019-01-20 603 浏览
相信大家都唔會對有明星加持既華嫂陌生🤟🏻已經係第3次去朝聖,真係幾時去都係咁多人,最少起碼排九個字以上😅今次叫左余文樂至愛既招牌菠蘿包$19🍍係好足料好好食,但我都係私心鍾意招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包$21多啲😍推薦大家試晒兩款唔同嘅湯底🍜今次就叫左鮮茄豬扒雞翼通粉$46同埋皮蛋芫荽魚餅雞翼米粉$43,鮮茄湯底用咗大量蕃茄所以比較酸同埋杰身,而皮蛋芫荽就會相對清淡啲,兩款我都幾中意食😛飲品方面就次次都係會嗌凍檸檬益力多$18,因為酸酸甜甜好開胃可以食到多啲野嘛~
午餐