2016-11-28 938 浏览
今日weekend,完本我倆打算到上環海安吃早餐的,怎料沒有開門營業,那我們便到附近的信德中心"搜茶"一下,原來這裡開了華星,都不失為一個好選擇啦~ 這裡的面積比西環的小,裝修很懷舊。 小妹依舊點了至愛的菠蘿油,這裡的菠蘿油是酥皮的呀!有別於西環的,小妹很鐘情於這種菠蘿油,貪其鬆化香脆無比!溫度又剛好,牛油在半溶狀態,有別的包會比這個更好吃嗎? 茶走,識飲奶茶的都會飲茶走,即是以煉奶代替淡奶,不用加糖,口感厚滑! 沙嗲牛通,湯夠濃,牛肉有咬勁,沙嗲汁味道好,份量足,好味呀~ 老公點了個公司通,勝在什麽也有,沙嗲牛其實躲在底下,味道也不錯呀!~

這裡的面積比西環的小,裝修很懷舊。

2016-11-27
$60 (早餐)
2016-10-21 2955 浏览
在 9月中的一個星期六早上,我又走到上環信德中心 3樓澳門廣場的 <華星冰室> 食早餐! 當時,留意有款上環分店限定的 < Yahoo X 華星冰室 > 熱搜常餐! 看來真是不容錯過! 找個星期六中午來幫襯吧! 早餐 $35火腿通粉以雞湯熬製的湯底,鮮甜味美!  通粉不少,無坑紋的通粉比有坑紋的通粉薄身而彈牙可口,較適合個人口味! 火腿鹹度適中,大大碗的,份量豐足又飽肚!牛油多士及炒蛋香脆的牛油多士,滑不留口的炒蛋蛋漿豐盈,這裡的炒蛋最 Keep 到水準!熱好立克由於茶餐廳要出品快,好立克粉不均勻! < Yahoo X 華星冰室 > 熱搜常餐 $58 (只限上環分店)包括:秋葵炒蛋香芋多士/ 秋葵牛油果涼拌意粉牛油果奶昔/ 木瓜奶昔秋葵牛油果涼拌意粉比預期細碟, 只有下午茶份量!意粉入口涼浸浸,軟硬適中!全靠適量而酸咪咪的沙律醬提味;配料的秋葵偏少, 跟餐牌鋪滿秋葵的相片完全不符!薄切秋葵清爽帶黏,卻是份量少到令人不夠喉!牛油果奶昔入口香滑質感濃稠挺身,我覺得杯奶昔好可能加入香蕉,其甜度不會給人甜膩的感覺! 這杯奶昔挽回分數!食完都不夠飽
 看來真是不容錯過!
 找個星期六中午來幫襯吧!
 早餐 $35
早餐
火腿通粉

以雞湯熬製的湯底,鮮甜味美!
 火腿鹹度適中,大大碗的,份量豐足又飽肚!
牛油多士及炒蛋

牛油多士及炒蛋
炒蛋
熱好立克

由於茶餐廳要出品快,好立克粉不均勻!
熱好立克

包括:秋葵炒蛋香芋多士/ 秋葵牛油果涼拌意粉

牛油果奶昔/ 木瓜奶昔
< Yahoo X 華星冰室 > 熱搜常餐
秋葵牛油果涼拌意粉

比預期細碟,
 跟餐牌鋪滿秋葵的相片完全不符!
薄切秋葵清爽帶黏,卻是份量少到令人不夠喉!
秋葵牛油果涼拌意粉
牛油果奶昔

這杯奶昔挽回分數!
牛油果奶昔
食完都不夠飽!好像剛剛食了一份下午茶餐!
 可以一試,但不會大力推介!

老實說,早餐比這份常餐更飽肚更實際!
2016-10-15
炒蛋
2016-10-07 1089 浏览
校长多士加了黑松露芝士烤融 脆而不焦牛油果奶昔中规中矩 牛油果凉拌意粉实在难吃 意粉没有充分裹酱 吃的到砂糖粒实在不该尝试新品套餐。另外意粉的量比较少,全靠奶昔饮饱还好加点了多士
校长多士加了黑松露芝士烤融 脆而不焦
  • 校长多士
2016-09-30 976 浏览
Discovered that this branch had some exclusive stuff so dined here for it.The English name of this restaurant is rather confusing because on the sign it says Christy Cafe and on their fB it is called Capital Cafe.The avocado and banana milkshake was really good and not too sweet but the banana tasted more prominent than the avocado.Scrambled eggs were really tasty and the toasts were good but I didn't like the texture because it is just the local bread you get in Hong Kong with a taro flavour.
2016-09-08 1021 浏览
蛋治-炒蛋是冷的公司意粉-餸包括炒蛋,煎蛋,牛肉及叉燒,湯太咸,意粉翻煮(超淋),牛肉有根,叉燒有酸味凍華田-尚可以信德咁多茶餐廳,佢出品最差,難怪人影稀少同灣仔比差太遠,非常失望
蛋治-炒蛋是冷的
凍華田-尚可

以信德咁多茶餐廳,佢出品最差,難怪人影稀少

同灣仔比差太遠,非常失望
2016-09-08
2016-09-02 732 浏览
基於Yahoo送既突登出上環食常餐!义燒通,厚多,火腿同炒蛋,另外加左份黑松露炒蛋多,作為晚餐。义通同湯係同平時既味唔同濃啲,不過又諗唔起係咩味,义燒唔乾合格,炒蛋夠滑,厚多香口,$39既價錢黎計夠飽而黑松露炒蛋冇黑松露香味,同一般炒蛋多士一樣完全覺得中左自己計地點遠左啲冇咩機會都唔會番到去食
基於Yahoo送既突登出上環食常餐!
而黑松露炒蛋冇黑松露香味,同一般炒蛋多士一樣
完全覺得中左自己計
地點遠左啲冇咩機會都唔會番到去食
2016-08-30
用餐优惠
優惠券
2016-08-18 991 浏览
12點lunch時間,已經大排長龍,真係要俾啲耐性先得,等左15-20分鐘,真係幾耐!叫左個常餐(4.5/5)($39),係果度大部分既人都叫常餐,入面包括牛油多士、火腿炒蛋、叉燒意粉,再加餐飲。 多士同火腿炒蛋果然出色,好香脆,兩樣一齊食仲好味😋叉燒意睇落好似清湯,但都好夠味,叉燒夠冧,份量都足夠,真係唔錯😄😄真係抵佢咁多人排隊👍下次會再去試其他野!

多士同火腿炒蛋果然出色,好香脆,兩樣一齊食仲好味😋

真係抵佢咁多人排隊👍下次會再去試其他野!
2016-08-16
2016-08-17 827 浏览
到上環坐船過澳門,上船前去華星冰室買個三文治上船食。見到好多人都大贊這裡的食物,推薦炒蛋好好食,就要了餐蛋治。華星冰室的裝修幾有心思,好似舊冰室但顏色比較誇張,玩味十足!餐牌當眼處是常餐,好有「澳牛」的影子。三文治「行街」用紙袋裝,不會焗淋麵包,比膠袋透氣,及格!件三文治好有厚度,亦都好整齊,食指大動!食味中上,炒蛋香滑又唔散,如果午餐肉再煎脆口些會更好!
華星冰室的裝修幾有心思,
餐蛋治
三文治「行街」用紙袋裝,不會焗淋麵包,比膠袋透氣,及格!
10 分钟 (外卖自取)
2016-07-20 1346 浏览
中午到香港馬上到華星冰室點了營養餐(火腿煎蛋、牛油多士、凍鮮奶)、兩個蛋撻。煎蛋味道濃郁好吃,很喜歡!蛋撻倒是普通了點。校長多士等了許久才上菜,滋味濃郁。整體來說煎蛋讓人印象深刻,有機會會再光顧!附上菜單:
煎蛋味道濃郁好吃,很喜歡!
蛋撻倒是普通了點。
校長多士
營養餐、校長多士
等了許久才上菜,滋味濃郁。
整體來說煎蛋讓人印象深刻,有機會會再光顧!

附上菜單:
2016-06-18 1352 浏览
一早起身搭船去澳門玩,我決定要俾自己一個good morning!之前想試華星冰室好耐,終於有機會啦!距離入閘位置又啲遠,都有五分鐘路程,如果趕時間入閘,就要預少少時間!如果食早餐,基本上得早餐同營養餐選擇。早餐可以揀炒蛋同煎蛋,我就選擇咗炒蛋,好滑,唔錯!多士外脆內軟,通粉啲又唔會太腍,火腿絲份量啱啱好,餐茶就揀咗茶走,茶味濃,唔鞋口,飲完回香㗎!下次去澳門前,都要唻食!

之前想試華星冰室好耐,終於有機會啦!

如果食早餐,基本上得早餐同營養餐選擇。

下次去澳門前,都要唻食!
2016-06-11
早餐
2016-06-13 986 浏览
我喜歡懷舊,在華星冰室可以食到地道懷舊香港早餐,火腿絲通粉,高湯底嘅通粉,湯好濃,加埋通粉口感爽口彈牙,火腿絲好嫩滑,鹹鹹地肉質加埋通粉一齊食好正牛油厚多士好鬆脆,牛油令到多士脆得黎好滑,煎雙蛋邊好脆。蛋有蛋味熱奶茶茶味夠濃,奶夠滑,唔錯
我喜歡懷舊,在華星冰室可以食到地道懷舊香港早餐,
熱奶茶茶味夠濃,奶夠滑,唔錯
2016-06-13
$35 (早餐)
2016-06-10 512 浏览
常餐 $39保持到一路既優質水平!呢間華星唔多人,可能因為隔涉少少叉燒意粉,叉燒好香口,意粉唔會冧哂。炒蛋此終都係最好味!厚身香滑,綿綿既口感真係好正!多士亦好鬆軟凍啡有驚喜,(唔通我之前食既時候無點?定真係整得好飲左?)入口濃香幼滑,講好似好簡單,實際唔易架!PS:呢度收夜晚七點,要留意呀!
常餐 $39

保持到一路既優質水平!
呢間華星唔多人,可能因為隔涉少少

叉燒意粉,叉燒好香口,意粉唔會冧哂。

PS:呢度收夜晚七點,要留意呀!
2016-06-08
2016-06-08 340 浏览
呢到既炒蛋真係我食過最好既!佢係用3.6牛乳(好似係)炒既!所以真係好香好滑!!!每次黎基本上我都係叫常餐,叉燒意好香好好味!個多士既脆度又剛好!侍應好快手,又型格
2016-06-08
2016-05-25 391 浏览
約左兩個好耐冇見既朋友去食早餐,喊左個叉燒湯意粉,同埋炒蛋多士叉燒湯意粉,叉燒冇咩好講,個湯反而意外幾好飲。炒蛋甚滑,值得一讚。當中最好味的,我認為係佢個多士,真係做到外脆內軟,表面個層有微微焦脆口感,咬落去則陷入鬆軟的多士中,有一陣牛油麵包香,非常好食。

叉燒湯意粉,叉燒冇咩好講,個湯反而意外幾好飲。

炒蛋甚滑,值得一讚。

2016-04-19 2363 浏览
難得的星期六,打算去朋友家玩。但朋友說她家附近其實沒有太多吃的可以選擇~所以先在上環找吃的再轉車去她家。最近巴士站的就在信德中心下面,不想趕來趕去就決定直接在這邊找吃的。原來現在3樓那層多了一個澳門廣場~那邊大概會慢慢開更多的餐廳!我們今次決定吃這家冰室 基本上這裡的選擇不多,大概來的人點的也會差不多 (笑)常餐 ($39) 餐飲我要了凍奶茶 (+$2)奶茶偏甜了點~但夠滑而且帶微微的茶澀味。叉燒通粉 (可選意粉) ..因為通粉中間在吃時會帶點湯,所以選這個而且這裡湯的味道足夠~也沒有味精的感覺。另外配的是薄切瘦叉燒...雖然不算太香,但吃下去還可~只是叉燒真的超少。牛油多士 + 火腿炒蛋多士是厚身的那種~有一面烤得有點焦,不過整體還可以。不會太乾~~而且配炒蛋和火腿一起吃就更好吃了!因為炒蛋夠嫩滑~~蛋味亦濃郁。(如果不要炒蛋也可以選煎蛋,那會是雙蛋來喔)
難得的星期六,打算去朋友家玩。

我們今次決定吃這家冰室
基本上這裡的選擇不多,大概來的人點的也會差不多 (笑)
常餐 ($39) 餐飲我要了凍奶茶 (+$2)
奶茶偏甜了點~但夠滑而且帶微微的茶澀味。
而且這裡湯的味道足夠~也沒有味精的感覺。
牛油多士 + 火腿炒蛋
多士是厚身的那種~有一面烤得有點焦,不過整體還可以。
不會太乾~~而且配炒蛋和火腿一起吃就更好吃了!
因為炒蛋夠嫩滑~~蛋味亦濃郁。
(如果不要炒蛋也可以選煎蛋,那會是雙蛋來喔)
2016-04-16