2021-05-18 199 浏览
第二次試啦!兩次黎都係食點心非常高質但就冇試飯同湯 上次星期六11:30唔洗等但近滿座今次星期日下午茶時間都多空枱 1. 彈牙燒賣,我最推介食唔到肥肉,感受到實淨彈牙既蝦2. 菜苗餃,皮薄有汁,濕度剛好3. 蝦餃,皮薄,夠了4. 鳳爪好惹味,間中食粒南瓜中和番味道,好味5. 黑金流沙包,中規中矩,真係識流既(好多奶皇包自稱流沙包架)6. 春卷,較遜色,因為其他野太成功佢上枱時仍比較油,未晾乾身但餡料都好足料的7. 粉果,可以的 見到鋪枱張紙寫住點心特色係唔會太濃味,低脂較健康,我感受到,食完唔會口乾架 要改善一下既係啖茶其實同水一樣冇味但冇計茶錢ok la🙈同埋可以另叫野飲凍0茶奶茶果啲幾新穎既飲茶體驗
第二次試啦!
兩次黎都係食點心
非常高質
但就冇試飯同湯

上次星期六11:30唔洗等但近滿座
今次星期日下午茶時間都多空枱

1. 彈牙燒賣,我最推介
食唔到肥肉,感受到實淨彈牙既蝦

2. 菜苗餃,皮薄有汁,濕度剛好

3. 蝦餃,皮薄,夠了

4. 鳳爪好惹味,間中食粒南瓜中和番味道,好味

6. 春卷,較遜色,因為其他野太成功
佢上枱時仍比較油,未晾乾身
但餡料都好足料的

2021-05-16
  • 燒賣
  • 鮮蝦菜苗餃
2021-05-12 249 浏览
🌟呢餐係:「$70食到飽仲可以分兩餐」嘅一餐懲罰節第二彈!雖然平時日日都應該係懲罰祭,但係難得一年一度黃金週,冇理由唔日日出po架嘛!🥳 今日食咗位於石門同埋近排紅磡都開咗分店嘅蒸廬!去到位都唔洗等就直接入得,正😈 嘢食都唔洗等太耐就已經上齊曬,仲要全部熱辣辣出緊煙👍🏻🍚田園雙菇雞粒飯 $48雞肉同埋菇都好多。雞肉又淋又滑,部分菇有少少草青味🥴 可能就唔係隻隻菇都適合啦。個飯食落好香荷葉味,同埋唔會過濕或者硬👍🏻 個人覺得蒸飯靈魂喺豉油同埋飯度😂 淋唔到嘅位就唔係太夠味,建議可以問職員攞多少少豉油😯🍠紫金流沙包 $42黎到我地呆咗,一個都成隻手板咁大😱 起碼大過平時酒樓啲流沙包成倍😂 一滅開爆曬啲汁出黎😍 其實就唔係好沙,頂盡都係流心,因為啲陷一啲都唔沙🧐 但係佢入面有啲應該係紫薯粒粒(我硬係覺得佢係芋頭😅),幾特意。好濃紫薯味,又唔會過甜👍🏻🥟蒸廬拼美點(9件) $60對於一個去親飲茶都嗌馬拉糕嘅人黎講,呢度啲馬拉糕麻麻地☹️ 雖然唔難食,但係食落冇黑糖香味。啲倒汗水又整到個糕濕濕地。個薑汁紅棗糕淨係食到薑嘅辣味🤯 個人好憎食薑所以就唔係太鍾意啦🥴 馬蹄糕幾好味😋 偏甜,但係入面啲馬蹄
🌟呢餐係:「$70食到飽仲可以分兩餐」嘅一餐

🍚田園雙菇雞粒飯 $48

🍠紫金流沙包 $42

🥟蒸廬拼美點(9件) $60
對於一個去親飲茶都嗌馬拉糕嘅人黎講,呢度啲馬拉糕麻麻地☹️ 雖然唔難食,但係食落冇黑糖香味。啲倒汗水又整到個糕濕濕地。個薑汁紅棗糕淨係食到薑嘅辣味🤯 個人好憎食薑所以就唔係太鍾意啦🥴 馬蹄糕幾好味😋 偏甜,但係入面啲馬蹄好爽口,唔錯。其他就中規中矩,冇乜特別。

環境質素:🌕🌕🌕🌑🌑
食物質素:🌕🌕🌕🌗🌑
CP值:🌕🌕🌕🌖🌑
回頭指數:🌕🌕🌕🌗🌑

除咗個拼盤唔係太啱我個人口味,其他都好味😋 最緊要係幾抵食,我地兩個人嗌3樣嘢,食到好飽之餘仲有2個包剩打包聽日做早餐😂拼盤$60就唔算好抵,但係其他都唔錯!埋單每人$70,依家down懲罰Mee仲有95折添!!🥳
2021-05-02
2021-05-09 163 浏览
黃埔💛點心嘅好選擇,今次係衝着佢個紫金流沙包而來💜點知五點幾去到已經售罄😫咁即係迫我要再encore嫁姐😆🍵 抹茶流汁叉燒包 ($27)食唔到紫色💜唯有食返個綠色補返數💚呢個配搭又幾特別,雖然聽落好似古古怪怪,點知食落又真係有抹茶味😋唔係剩係得個色個種抹茶包,即叫即蒸,叉燒包熱辣辣好新鮮好軟熟🥰🥰🍓 士多啤梨蝦多士 ($35)一見到有少少失望,以為真係會有士多啤梨🤣點知原來得個士多啤梨醬😅但蝦多士好酥脆,大蝦爽口彈牙,好好味好出色😍推介😗值得一讚係小店嘅服務態度幾好,又好多打卡點心🤤仲有好抵食嘅蒸飯,幾十蚊大大盤,睇落應該夠兩個人食到飽,下次可以一試😋😋

🍵 抹茶流汁叉燒包 ($27)
抹茶流汁叉燒包

🍓 士多啤梨蝦多士 ($35)

2021-05-08 139 浏览
蒸廬全日套餐(飯+飲品)跟餐蝦餃蟹子燒賣皇雲石芝麻包士多啤梨蝦多士價錢💲: $58/ +$14/ $30/ $26/ $34好味程度😋: 3.5/5 (冇飯可以4)服務🍴: 3.8/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.5/5-提到黃店點心肯定大家都會諗起蒸廬,佢而家係黃埔開左分店,我終於去左試下😆 點心唔錯,但蒸飯就....🙈-✅雲石芝麻包。芝麻控必食!個樣雲唔雲石就ermmm,但個包好熱辣辣,一撕開芝麻醬就咇晒出來😳 味道係擂沙湯圓個餡咁,起晒沙,唔會太甜😍-✅蟹子燒賣皇。真係幾大粒,蝦肉同豬肉的比例適當,食到蝦的彈牙同豬肉的味,不過唔會覺得有好多肥豬肉🐷-✅士多啤梨蝦多士。呢個係比想像好食😋 炸得香脆,一片麵包上面鋪左一大舊的蝦膠😬 蝦膠彈牙唔粉,落足蝦肉去整。成舊嘢有小小油,所以士多啤梨醬就可以幫忙中和下油膩感😜 士多啤梨醬唔人工味,係普通jam咁,有幾夾!-❌濃香流心蛋牛肉飯。係好似荷葉飯咁。首先飯粒太濕,個人好唔中意☹️ 仲要佢加左啲菜落去一齊蒸,d菜軟晒,又搞到成個飯有菜味🥶 流心蛋都唔係好流,已經熟了😥 牛肉就好似平時牛肉球個啲,口感比較似啫喱,帶啲
蒸廬
全日套餐(飯+飲品)
跟餐蝦餃
蟹子燒賣皇
價錢💲: $58/ +$14/ $30/ $26/ $34
好味程度😋: 3.5/5 (冇飯可以4)
服務🍴: 3.8/5
環境🗾: 3.3/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.5/5

❌濃香流心蛋牛肉飯。係好似荷葉飯咁。首先飯粒太濕,個人好唔中意☹️ 仲要佢加左啲菜落去一齊蒸,d菜軟晒,又搞到成個飯有菜味🥶 流心蛋都唔係好流,已經熟了😥 牛肉就好似平時牛肉球個啲,口感比較似啫喱,帶啲香菜的味。整體真係搞唔掂🥵 可能另外個啲會好啲。

🆗蝦餃。呢個跟餐加,ok既。係正常size,皮幾薄,但有小小皮餡分離。

整體點心幾好,飯好失望🥲
2021-05-05 197 浏览
蒸廬係比較新式嘅茶樓,除咗點心,仲主打燉湯同籠仔荷葉蒸飯,但今次我哋唔太餓就冇試到啦😛•🥢 黑金流沙包 $42係黑色嘅奶黃流沙包,但黑色嘅部分其實無咩特別味道,入面嘅奶黃流沙餡唔會太稀,奶黃味幾濃🤤 又唔會好膩~•🥢 蒸廬拼美點 $60呢個點心拼盤有9件唔同嘅點心,啱晒人少少又唔太餓,但又好想食唔同點心嘅時候!燒賣同蝦餃皮薄,蝦都大隻,好彈牙;馬蹄糕唔會太甜,但咁啱我哋呢件好少馬蹄😢; 菜苗餃好足料~ 薑汁糕好濃薑味,而且好煙韌!另外仲有一個抺茶叉燒包,但平時食慣抹茶嘅甜點,配叉燒包餡就好似唔太夾咁😢

🥢 黑金流沙包 $42

🥢 蒸廬拼美點 $60
2021-04-25 123 浏览
星期六過咗嚟同家人飲茶門口自助拎飛排隊大約等咗20分鐘先至入到去(雖然職員叫飛有少許混亂)由於實在有太多人幫襯我哋都要被安排搭枱 不過中間都有隔板隔住店舖細細間係會有啲迫夾㗎啦不過呢度嘅食物質素好高嘅呢間點心舖係用掃QR code形式自助點餐都好方便紫金流沙包 食嘅時候要特別小心因為真係勁流沙 唔留神會辣親個咀流沙部份應該係紫薯加芋頭粒士多啤梨蝦多士依家真係好少地方有蝦多士食喇佢揸嘅呢個蝦多士都做得好出色多士部份一啲都唔油膩 蝦滑部分而彈牙都係啲普通點心:燒賣,韭菜魚餅,蝦米腸正正常常 不過不失最後呢個荷葉籠仔蒸飯真係好推介下~我哋叫咗鰹魚絲金粟肉餅飯 呢個籠仔飯真係好大份 三個人每人起碼兩碗個肉餅蒸得啱啱好唔會老 亦都欣賞呢個飯有大量菜心 相當健康唯一問題係食唔到荷葉香
星期六過咗嚟同家人飲茶
門口自助拎飛排隊
大約等咗20分鐘先至入到去
(雖然職員叫飛有少許混亂)
由於實在有太多人幫襯

流沙部份應該係紫薯加芋頭粒

依家真係好少地方有蝦多士食喇
佢揸嘅呢個蝦多士都做得好出色
多士部份一啲都唔油膩 蝦滑部分而彈牙

都係啲普通點心:燒賣,韭菜魚餅,蝦米腸
正正常常 不過不失

最後呢個荷葉籠仔蒸飯真係好推介下~
我哋叫咗鰹魚絲金粟肉餅飯
呢個籠仔飯真係好大份 三個人每人起碼兩碗
個肉餅蒸得啱啱好唔會老
亦都欣賞呢個飯有大量菜心 相當健康
唯一問題係食唔到荷葉香
2021-04-24
20 分钟 (外卖送餐)
  • 紫金流沙包
2021-04-23 2488 浏览
(暖男仔仔mode) 頭又痛, 肚又痛😩因為我真係好唔鍾意食粥既關係, 唔舒服既時候都係要搵下蒸野食食下蒸點蒸飯感覺好soothing💛少人去飲茶成日都唔可以叫好多款點心, 呢個拼盤有齊蝦餃、燒賣、菜苗餃、粉果、叉燒包、黑糖薑茶糕、馬蹄糕、馬拉糕 咁就每樣都可以食d唔駛叫哂成籠抹茶叉燒包超驚喜 包皮真係有抹茶粉甘味🍵 配埋甜甜地既叉燒粒醬原來咁夾! 包控既我忍唔住食左兩個士多啤梨蝦多士🍤即叫即炸好香脆, 蝦都好彈牙. 加埋士多啤梨汁估唔到又幾夾荷葉鮮菇蒸雞飯🐥簡單但鮮味十足, 飯吸哂精華再加d豉油已經好好味 仲要d餸好足料, 唔會食到得返飯無餸 即刻有衝動想返屋企自己試下整嘻嘻最後為左頭痛既朋友仔好sweet咁叫左個天麻川芎燉魚頭湯🐟 湯水清得黎藥材味好勁, 聞1聞都即刻驅頭風🤯全日套餐包一主食一燉湯平~$7, 仲可以優惠價加配蝦餃🦐/甜品嗌到成枱野, 3個人食先食得哂, 原來都唔算貴唔怪得知石門果邊次次都排長龍, 今次過黎黃埔終於有得食, 不過咁樣介一介紹完可能又會長龍到食唔到lu-蒸廬沙田石門京瑞廣場1期2樓225號舖Mon-Fri 1130-2100, Sat-Sun 0830-
(暖男仔仔mode) 頭又痛, 肚又痛😩
食下蒸點蒸飯感覺好soothing💛

咁就每樣都可以食d唔駛叫哂成籠

抹茶叉燒包

抹茶叉燒包超驚喜

田園雙菇雞粒飯

仲要d餸好足料, 唔會食到得返飯無餸
即刻有衝動想返屋企自己試下整嘻嘻

黨參天麻川芎燉魚頭湯

嗌到成枱野, 3個人食先食得哂, 原來都唔算貴

蒸廬
沙田石門京瑞廣場1期2樓225號舖
Mon-Fri 1130-2100, Sat-Sun 0830-2100
紅磡船澳街99號黃埔新邨佳富樓地舖
1100-2200
抹茶叉燒包
黨參天麻川芎燉魚頭湯
2021-04-21 142 浏览
一直都好鍾意食點心💕咁啱試到呢間黃店就覺得特別有誠意 點心好多創意既款式🎨外面食唔到又會定時轉款式唔會悶😅 美中不足既係點心大部分上碟既時候偏油 今次太飽了 無試到佢Signature既燉湯🍲 下次搵個機會試一試先⭐️ 蒸蘆拼美點 🌈一個人可以試曬唔同款式💕 啱曬貪心既我 其實食曬咁多樣都好飽😅 個人特別偏好甜點🍮 例如馬蹄糕口味比較清甜同天然😚 馬拉糕既口感鬆軟中又唔會太腍🍰反而鹹點既餃類皮有點後 較容易飽🌝⭐️ 雲石芝麻包 🗿新鮮即做既流心芝麻包好吸引😍 外表既雲石pattern又好靚🥳 芝麻餡好濃郁 甜度適中⭐️ 蒜香鮮蝦春卷 🦐份量大之餘蝦亦都好大隻 👍🏻口感爽口而蒜香味豐富🧄⭐️ 鳳凰煎糯米雞🐔薄薄既蛋皮🍳保住豐富既餡料好有特色😚估唔到入面仲有隻雞翼添🍗 但係糯米份量偏多偏飽

蒸蘆拼美點

⭐️ 鳳凰煎糯米雞🐔
蒸蘆拼美點
蒜香鮮蝦春卷
2021-04-11 140 浏览
佢係自己掃QR code跟住落單其實啲嘢食都幾快到第一個叫咗係荷葉鳳爪蒸排骨飯我覺得個飯稍為濕咗啲但係佢有樣嘢好,就係佢有好多菜同埋南瓜所以感覺上就健康啲唔會剩係得飯同埋肉佢嘅排骨都唔錯,唔會太多肥膏鳳爪都唔會太鹹豉油另上,自己想落幾多就幾多由於唔係好多人,但係又想食到多啲款式佢有一個點心雜錦,入面總共有九款點心特別想讚馬拉糕因為馬拉糕唔係度度整得好食💚呢一個馬拉糕夠乾身,而且有一陣焦糖嘅香味非常之好跟住燒賣又係好好食,蝦同肉嘅比例啱啱好💜而且唔會鹹蝦餃足料💛💛馬蹄糕入面嘅馬蹄非常之爽口同埋好多唔會太甜而叉燒包入邊真係啲叉燒係流出來而且每一舊都係叉燒豬肉唔係嗰啲一嚿嚿肥膏流沙奶黃包我覺得呢一間舖頭嘅包點係必食士多啤梨蝦多士必叫本身聽到個名會覺得又甜又鹹,可能會好奇怪但係原來佢只係上面有d士多啤梨醬而且士多啤梨醬嘅味唔係好突出所以唔會有咸有甜而且佢個蝦多士係非常之脆口蝦肉爽口彈牙多士好似啲米通一樣推薦!
佢係自己掃QR code跟住落單
其實啲嘢食都幾快到
第一個叫咗係荷葉鳳爪蒸排骨飯

我覺得個飯稍為濕咗啲

但係佢有樣嘢好,就係佢有好多菜同埋南瓜
所以感覺上就健康啲

唔會剩係得飯同埋肉
佢嘅排骨都唔錯,唔會太多肥膏

鳳爪都唔會太鹹
豉油另上,自己想落幾多就幾多
由於唔係好多人,但係又想食到多啲款式
佢有一個點心雜錦,入面總共有九款點心
特別想讚馬拉糕

因為馬拉糕唔係度度整得好食💚
呢一個馬拉糕夠乾身,而且有一陣焦糖嘅香味
非常之好

跟住燒賣又係好好食,蝦同肉嘅比例啱啱好💜
而且唔會鹹

唔係嗰啲一嚿嚿肥膏
流沙奶黃包
我覺得呢一間舖頭嘅包點係必食

必叫

本身聽到個名會覺得又甜又鹹,可能會好奇怪
但係原來佢只係上面有d士多啤梨醬
而且士多啤梨醬嘅味唔係好突出
所以唔會有咸有甜
而且佢個蝦多士係非常之脆口
蝦肉爽口彈牙

多士好似啲米通一樣
推薦!
2021-04-09 98 浏览
呢間點心店想試好耐,行過好彩唔洗等位就入到😎環境乾淨,雖然張檯唔算大,但坐落去都舒服😉1️⃣紫金流沙包 $42賣相👍🏻紫色唔係深紫睇落唔錯,超流心!我搣左三個包都爆漿😂流心紫薯蓉加埋芋頭粒好熱,大家小心熱,其實我本身諗住食黑金流沙,但係今日淨係得紫金流沙,所以睇彩數啦,食落都有驚喜,甜度可接受,店員就話黑金流沙會比較甜🤔2️⃣蟹籽燒賣王 $30大大粒燒賣,見到隔離個籠都大大粒😁食落都好滿足,啖啖蝦肉,表面仲佈滿蟹籽👍🏻推薦🥢3️⃣晶瑩蝦餃皇 $33蝦餃比起燒賣就無甘大粒,食落蝦肉都新鮮爽口,雖然蝦肉分量唔算多,皮唔算好薄,但味道都唔錯。4️⃣鮑菇蟲草棉花雞 $30棉花雞食落味道正常,雞肉蒸得都幾滑,但感覺好油🥲建議可以加多少少蟲草,賣相會更加靚🤔5️⃣養生薑汁糕 $22薑汁糕味道正正常常,薑味重, 口感比較煙韌,唔會太甜。6️⃣增城蔗糖馬蹄糕 $18馬蹄糕就麻麻地,因為食落去口感比較鬆散,雖然賣相係幾靚好金黃,但唔算好食。7️⃣花膠蟲草花栗子燉土雞湯 $60呢個燉湯睇落好足料,有花膠仔😂乾栗子、蟲草花、雞腳、雞肉等材料,但飲落味道唔濃、好淡🥲60蚊好失望🥲但飲得出佢無加味精。PS:免收茶芥同加一💛💛(5個🌕為滿分

1️⃣紫金流沙包 $42

2️⃣蟹籽燒賣王 $30

3️⃣晶瑩蝦餃皇 $33

4️⃣鮑菇蟲草棉花雞 $30

5️⃣養生薑汁糕 $22
薑汁糕味道正正常常,薑味重, 口感比較煙韌,唔會太甜。

6️⃣增城蔗糖馬蹄糕 $18

7️⃣花膠蟲草花栗子燉土雞湯 $60

PS:免收茶芥同加一💛💛

(5個🌕為滿分)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
服務:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
抵食度:🌕🌕🌕🌕🌑
  • 紫金流沙包
2021-03-29 166 浏览
☆蒸廬🫖唔可以錯過嘅即叫即蒸點心小店💛價錢非常親民 人氣點心款式新穎✨而且 #不收茶介 #免收加一 食物質素性價比高!😋-紫金流沙包($42)*必點* 打卡靚之餘味道有驚喜!一啖咬落去有勁多紫薯流心流出嚟 回味無窮嘅係流沙入面有一粒粒芋頭 口感十足好足料!皮薄加上紫薯餡唔會太甜又唔膩 難怪係招牌點心💜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.抹茶流汁叉燒包 ($26)*必點* 麵包皮滲透住抹茶味嘅香💚而且蒸得夠軟熟 加埋足料嘅蜜汁叉燒內餡 一口咬下味道超夾~啱啱蒸起即刻食就啱晒 !(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.士多啤梨蝦多士 ($35)多士麵包底炸到香脆金黃色 口感酥脆 而且蝦餅份量足料 咬落去啖啖蝦肉超滿足🤤上面淋上士多啤梨醬 竟然驚喜地夾~有種中西合壁同甜品fusion嘅感覺 有創意之餘又好食🍓🍤(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.其他點心性價比不錯,足料入味,特點都係$30,平過一般酒樓🤩:潮州大粉果 $22XO秘醬蒸鳯爪 $26鮮蝦菜苗餃 $30 鮑茹蟲草棉花雞 $30 - 雞件蒸得比一般香滑,而且魚肚吸盡濃厚醬汁好入味濃香流心蛋牛肉飯 $50 - 特別嘅係

蒸廬🫖
紫金流沙包($42)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
紫金流沙包

抹茶流汁叉燒包 ($26)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
抹茶流汁叉燒包

士多啤梨蝦多士 ($35)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10

潮州大粉果 $22
XO秘醬蒸鳯爪 $26
鮮蝦菜苗餃 $30
濃香流心蛋牛肉飯 $50 - 特別嘅係每個飯都會用荷葉包住蒸,所以食落都香啲~
🕛等候時間:5分鐘(較多人買外賣)
潮州大粉果
XO秘醬蒸鳯爪
午餐
抹茶流汁叉燒包
1️⃣紫金流沙包(HKD$42/3個)紫色流心包外型吸引💜,顏色漂亮,內餡是含芋頭粒的🍠紫薯流心,味道甜甜的像紫米露,但流心效果不至於十分澎湃,可再加強。2️⃣蒸廬拼美點(HKD$60/9件)蒸廬拼美點可一次試勻8️⃣款點心,包括🦐蝦餃燒賣,馬拉糕,粉果,菜苗餃,馬蹄糕,抹茶叉燒包和紅棗薑汁千層糕。燒賣和🦐蝦餃的味道偏鹹,燒賣包的蝦量少豬肉多,面上的蟹子也較細粒,不夠爽口。另外,蝦餃外皮較厚,加上胡椒味重,味道較鹹。🟠馬拉糕較為濕身,不知是否因太多蒸氣而弄濕,味道有點甜,但不夠香,口感也有點乾。粉果和菜苗餃的外皮較厚,粉果內的🥜花生似乎是沒有炒過,亦沒有蝦米,不夠香。菜苗餃的🦐蝦也極少,一般。抹茶叉燒包的抹茶味道較假,內餡的汁雖多多但🐽豬肉量少,叉燒味較淡。紅棗薑汁千層糕十分夠薑,很Q彈。3️⃣花膠蟲草花栗子墩土雞湯(HK$60/一盅)墩湯以花膠仔,🌰乾栗子,蟲草花,生茨實,乾螺片和🐤雞等墩煮而成,有滋陰潤肺的功效。雖然材料豐富,可是入口味道清淡,只有一塊花膠,喝不出墩湯的濃郁。整體點心款色比較大眾化,除了💜紫金流沙包外,其他點心也不算驚喜,味道實屬一般。*以上價錢以周末下午茶時段作價
1️⃣紫金流沙包
1️⃣紫金流沙包
1️⃣紫金流沙包(HKD$42/3個)
2️⃣蒸廬拼美點

2️⃣蒸廬拼美點(HKD$60/9件)
2️⃣蒸廬拼美點

2️⃣蒸廬拼美點-馬拉糕

2️⃣蒸廬拼美點-菜苗餃
2️⃣蒸廬拼美點-蝦餃

2️⃣蒸廬拼美點-抹茶叉燒包

紅棗薑汁千層糕十分夠薑,很Q彈。
3️⃣花膠蟲草花栗子墩土雞湯

3️⃣花膠蟲草花栗子墩土雞湯(HK$60/一盅)

*以上價錢以周末下午茶時段作價
2021-03-02 1398 浏览
-{黃店💛黃埔飲茶好去處🫖}依間點心好多特色同新式嘅點心😍喺石門嘅本店勁多人推介🥳依家黃埔都有分店啦☺️🤤宇治抹茶豆沙餅🤤 ($27)有3細嚿 勁濃抹茶味!抹茶味唔假😚入面啲紅豆餡好甜 個皮煎脆脆地 又有小小煙靭😛👖褲評: 8/10🤤抹茶流心叉燒包🤤 ($27)抹茶唔係得隻色 食落都有淡淡嘅抹茶香 但冇抹茶煎餅咁濃🙌叉燒都有3 4粒 新式點心幾有新意😛👖褲評: 8/10🤤蟹籽燒賣王🤤 ($31)勁大粒仲要每嚿都有幾粒蝦😍好入味 同平時食開好食嘅蝦燒賣差不多~👖褲評: 7.8/10🤤鳳凰煎糯米雞🤤 ($35)有塊薄薄嘅煎蛋鋪喺面 入面餡有雞翼同雞肉粒仲有少少菇 食落依個就普通啲🙊但都好大個!👖褲評: 6/10🤤十年陳皮蓮子紅豆沙🤤 (送😍)阿姨係我地坐左3個鐘賴死唔走仲送黎免費糖水😭🥺陳皮味好重 勁多紅豆同埋2粒蓮子🥰中上水準嘅紅豆沙😆👖褲評: 7.6/10性價比: 8.8/10服務: 9.5/10環境: 7.8/10整體性價比好高 阿姨服務勁好 坐得舒服得黎同朋友吹水吹左3個鐘係咁斟茶仲要送埋糖水🥺咁好嘅服務邊度搵😭不過就唔好學我哋咁樣賴死唔走三個鐘啦😂有人等嘅話就俾
{黃店💛黃埔飲茶好去處🫖}

🤤宇治抹茶豆沙餅🤤 ($27)

👖褲評: 8/10

🤤抹茶流心叉燒包🤤 ($27)

👖褲評: 8/10

🤤蟹籽燒賣王🤤 ($31)

👖褲評: 7.8/10

🤤鳳凰煎糯米雞🤤 ($35)

👖褲評: 6/10

🤤十年陳皮蓮子紅豆沙🤤 (送😍)

👖褲評: 7.6/10

性價比: 8.8/10
服務: 9.5/10
環境: 7.8/10

整體性價比好高 阿姨服務勁好 坐得舒服得黎同朋友吹水吹左3個鐘係咁斟茶仲要送埋糖水🥺咁好嘅服務邊度搵😭不過就唔好學我哋咁樣賴死唔走三個鐘啦😂有人等嘅話就俾佢地做多幾轉生意🙌一定一定會再幫襯架😙

🚩蒸廬🚩
抹茶流心叉燒包
十年陳皮蓮子紅豆沙
  • 蟹籽燒賣王
2021-02-18 279 浏览
今日心血來潮想食點心,上網睇下有咩小店好食推介,係紅磡發現左一間小店"蒸蘆"就去試下,坦白講。。。真係一試難忘,非常驚喜,除左出色既點心外,仲有多款燉湯, 特別有我最愛"川芎白芷燉魚王",留番下次一定要試
2021-02-18
黑白芝麻流沙包
蝦餃
燒賣
鯪魚角
薑蔥牛栢葉
糖不甩
豉汁蒸鳳爪
大件夾抵食 黃色點心專門店 💛總店係石門既點心專門店,係紅磡開分店啦!呢間點心唔收茶芥、唔收加一,值得一試😎-紫金流沙包($42)紫金即係芋頭呀!聽講因為就快新年,小店再次推出呢款流沙包,熱辣辣好好食,一咬落去d汁流哂出黎,入面仲有小小芋頭粒👍🏻 -鮮蝦菜苗餃($30)菜苗好足料,夠新鮮,最好食係佢皮薄餡靚-蟹籽燒賣皇($30)比起平時既大粒,佢唔係求其d蝦肉,入面有原隻蝦包住豬肉架,好好味-宇治抹茶豆沙餅($26)中意佢唔會好甜,抹茶同豆沙味都食到,推介!😍-另外仲食左韮菜黃金魚餅,夠脆口,都好食👍🏻 仲有食左煎腸粉,覺得麻麻地🙈仲有好多點心想試,下次要再黎!😍
大件夾抵食 黃色點心專門店 💛
總店係石門既點心專門店,係紅磡開分店啦!
呢間點心唔收茶芥、唔收加一,值得一試😎
紫金流沙包($42)
紫金流沙包

鮮蝦菜苗餃($30)
鮮蝦菜苗餃

菜苗好足料,夠新鮮,最好食係佢皮薄餡靚
蟹籽燒賣皇($30)
蟹籽燒賣皇

宇治抹茶豆沙餅($26)
宇治抹茶豆沙餅

中意佢唔會好甜,抹茶同豆沙味都食到,推介!😍
韮菜黃金魚餅
瑤柱蝦米煎腸粉

仲有好多點心想試,下次要再黎!😍

2021-02-07
蟹籽燒賣皇