2024-07-15
啲人成日都話 #灣仔 係 #美食集中地,橫街窄巷到滿佈大大小小嘅餐廳,呢日我就跟 #地膽 嚟到「藍屋」,試吓 #麗姐 嘅手勢😉「麗姐廚房」原址位於 #灣仔譚臣道,不過呢日咁啱要過嚟 #合和中心 做嘢,順理成章就行咗過嚟「藍屋」搵食😉 對於一個成日話要 #戒澱粉 嘅我,對於 #碟頭飯 確實有啲抗拒,不過既然有人拍心口幫我包底,咁就豁出去啦😅 對於有選擇障礙嘅我,點菜咁重要嘅一環,梗係要交俾麗姐嘅熟客仔… 我朋友😏 佢話 #欖角素叉燒飯、#滷水素雜錦湯麵 同埋 跟餐嘅 #素湯 都係推介之選,為食嘅我就加咗個 #咖喱素魚蛋 做 #小食 🤤欖角素叉燒飯#素叉燒 味道不過不失,而成碟飯嘅靈魂竟然係切碎咗嘅 #欖角,帶出獨特嘅香氣同口感🤤滷水素雜錦湯麵#滷水蛋 同一啲用 #麵筋 同 #腐皮 造成嘅 #素食,全部都醃製得好入味🤤 而最值得一讚嘅係佢哋嘅 #清湯白蘿蔔,入口即化,味道仲甜甜地,好想encore呀🤤 咖喱素魚蛋#咖喱汁 配襯爽彈嘅 #素魚蛋,非常惹味🤤 唔講我真係唔知自己食緊齋㗎😅其實要食晒兩個主菜加個小食已經係創舉😅 不過望見餐牌上嘅 #椰汁雪燕桃膠 又咁吸引👀 一於食咗先講😎
欖角素叉燒飯
滷水素雜錦湯麵
咖喱素魚蛋
其實要食晒兩個主菜加個小食已經係創舉😅 不過望見餐牌上嘅 #椰汁雪燕桃膠 又咁吸引👀 一於食咗先講😎 呢碗落足料嘅 #糖水真係唔嘢少,滿滿嘅 #桃膠 同 #雪燕 未入口已經覺得非常滋補,配埋香濃嘅椰汁一齊入口,口感非常豐富🤤 我建議大家就算唔嚟幫襯食正餐,都可以嚟試吓佢哋真材實料嘅 #甜品 🤤 餐廳地方雖然唔係太大,但係勝在人情味夠,而且裝飾得幾骨子,值得嚟打吓卡😉
📍 蓮子麗姐素食 (灣仔)石水渠街74號地舖