2021-11-07 661 浏览
大角咀真係好多好嘢食,今日差唔多兩點都未食野勁肚餓,之後自己一個人去咗大角咀嗰頭求其搵一間食,我打開個OpenRice見到呢間野有50幾個like,咁就求其啦試吓啦,點知原來好好食😂😂個包好多料,有越南嘅味道,令我回想返上次去越南旅行嘅情景😂😂而且幾好味我叫左最貴果個餐都只不過係$65,就有9”長嘅包包同咁多野食😋好食抵食蘑菇湯入邊真係有蘑菇椰香咖啡呢個真係唔係度度都有,真係有椰香架😋😋

蘑菇湯入邊真係有蘑菇

椰香咖啡
呢個真係唔係度度都有,真係有椰香架😋😋
-{黃店💛大角咀越南法包🥖}好多人都介紹過依間😙依排黎大角咀終於食到依間啦🥳🤤經典越南法包🤤 9吋全個50蚊咋!入面超多菜😍法包好脆 鐘意酸酸地嘅蘿蔔絲好開胃~另外扎肉同烤肉份量都好多😆烤肉有汁唔乾 勁快食曬😂👖褲評: 8/10夜晚冇堂食只係得外賣㗎咋 可以叫走芫茜 辣等等🤪嗌個全個share2個人食啱啱好😌性價比: 9.3/10服務: 8/10環境: 7.5/10🚩蔥仔越南包🚩地址: 大角咀櫸樹街52號地舖
{黃店💛大角咀越南法包🥖}

環境: 7.5/10

🚩蔥仔越南包🚩
地址: 大角咀櫸樹街52號地舖

2021-11-01 493 浏览
呢間係大角咀好出名嘅法包 之前睇YouTube都有介紹呢間好好食 不過鋪頭比較細 只有幾張枱都有.佢哋有個WhatsApp電話 可以喺電話落咗單先 去到可以直接攞 特別係lunch time時候 唔提早落咗單先去到就要慢慢排 由於老闆每個都即叫即做 排隊嘅話需要比d耐性🤣.🥖經典越南法包 ($30/半個 $50一個)一攞上手個法包好重手 入面都有好多餡料😍扎肉 醃蘿蔔 甘筍等等 一咬落去個法包好香脆 唔會好似出面有d餐廳食嘅法包咬極都咬唔開 配埋入邊啲肝醬同辣椒 鹹鹹地又辣辣地咁10分開胃 特別適合夏天太熱冇咩胃口嘅時候食🍄蘑菇湯 (+$8)蘑菇湯都幾濃 幾creamy 入面有好多蘑菇碎係一個又平又好味嘅湯😍
🥖經典越南法包 ($30/半個 $50一個)
經典越南法包

🍄蘑菇湯 (+$8)
蘑菇湯都幾濃 幾creamy 入面有好多蘑菇碎
係一個又平又好味嘅湯😍

2021-10-31 463 浏览
呢間係住喺附近嘅朋友強烈推薦必食👍🏻之一,星期日仲只限賣50個🥖,12:25時啱啱到就見到門外排咗幾個人🧍🏻🧍🏻‍♀️,好彩朋友一早WhatsApp 落咗單,所以唔使等好耐就可以拎喇🛍!9吋嘅越南法包滿滿都係料🈵,一路食啲料就一路跌,而爽脆嘅酸蘿蔔絲配埋肝醬,感覺剛剛好唔會太膻太膩,不過愛食芫茜嘅我,就略嫌芫茜唔太夠🤫。另外,加配嘅蔬菜有三樣🥦,淋上芝麻粒,味道啱啱好唔會太單調,整體嚟講作為午餐十分滿意,而且用料充足,令人再想幫襯,果然係推薦之選💕

每日新鮮蔬菜
越南包
越南包
2021-10-31
5 分钟 (外卖自取)
2021-10-11 549 浏览
在公司附近的小店,不是第一次光顧一到lunch hour就會擠滿人因為每一個法包都是人手即點即製所以要早一點去到拿籌號等待◭ 經典越南法包 $50 🅙🅙🅙🅙🅙/5今次點了全份,亦可選半份(約4.5吋 $30)法包內含多種餡料,如扎肉、醃蘿蔔、肝醬等等鬆脆的法包很容易咬開,並不是那種硬得咬不下每份餡料都很飽滿,很不吝嗇( ͡°Ɛ ͡°)特別喜歡他們的醃蘿蔔和肝醬◭蘑菇湯 🅙🅙🅙🅙/5⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
在公司附近的小店,不是第一次光顧
一到lunch hour就會擠滿人
因為每一個法包都是人手即點即製
所以要早一點去到拿籌號等待

◭ 經典越南法包 $50 🅙🅙🅙🅙🅙/5
今次點了全份,亦可選半份(約4.5吋 $30)
法包內含多種餡料,如扎肉、醃蘿蔔、肝醬等等
鬆脆的法包很容易咬開,並不是那種硬得咬不下
每份餡料都很飽滿,很不吝嗇( ͡°Ɛ ͡°)
特別喜歡他們的醃蘿蔔和肝醬

◭蘑菇湯 🅙🅙🅙🅙/5
⚎⚎⚎
Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
外卖自取
2021-10-03 649 浏览
要對個包幾有信心先可以淨係賣1款包呢?不過呢間「蔥仔越南包」又幾值得專做一款🤩一開門就whatsapp落單,點知都已經要等大概45分鐘先有得拎😫 去到都排咗好多人•🥢 經典越南法包 $30/半個 $50/一個成個包好足料!有好多片扎肉、烤肉、肉鬆、醃蘿蔔同甘筍,好開胃!配料入面有啲辣椒,唔食辣嘅可以走,但有少少辣味都好正😋肝醬好香好惹味;個法包有烘過,但外賣返到公司凍咗就有少許韌,整好即食應該會仲正😌•🥢 餐湯(蘑菇湯/南瓜湯) +$8南瓜湯嘅南瓜味唔太濃,南瓜都溶晒,有啲稀,但有好多飽滿好甜嘅粟米粒,飲落似粟米湯多啲🤪 蘑菇湯嘅質地比較竭身,飲落菇味同cream味都超級濃郁😍 仲有好多蘑菇粒+蘑菇片,真係超足料🤤 雖然碗湯好細碗,但因為都幾creamy,所以有少少膩,比較細食嘅朋友表示,食半個包+飲完個湯都幾飽🤣•🥢 蔬菜 $8/一份今次同同事share,叫晒秋葵、菇同西蘭花,每人都可以食啲,蔬菜上面有嘅特制醬汁,好重麻油味,仲有啲蝦乾同蒜粒,幾惹味🤤

🥢 經典越南法包 $30/半個 $50/一個
經典越南法包
經典越南法包  (走青)
經典越南法包(走青)

🥢 餐湯(蘑菇湯/南瓜湯) +$8

🥢 蔬菜 $8/一份
外卖自取
經典越南法包
經典越南法包  (走青)
經典越南法包(走青)
2021-10-02 281 浏览
未搬入大角咀之前已經成日食呢一間蔥仔越南包。$45就已經有半個越南包,兩款菜,同埋一個湯,真係超級抵食呀!最怕食越南包就係個包好乾好乾,但係呢度一啲都唔會,配料亦都好豐富, 有朼肉,烤肉,肉鬆,芫荽等等仲有啲酸酸地嘅醃蘿蔔,食落夠晒開胃。湯就一般係蘑菇湯或者南瓜湯,兩款都好好飲。菜就最多四款入邊揀兩款,通常係冬菇秋葵椰菜同西蘭花,菜嘅調味亦適中。有時唔想食得太過Heavy我哋都好鍾意食越南包,呢間小店真係值得推介呀

從元朗返就順路?去大角咀覓食,準備打卡備受好評的大角咀名物之一——蔥仔越南包😋已經過了午餐高峰時段不用排隊即叫即整,覺得整個有點大所以就點了半個越南法包+兩種蔬菜+餐湯的套餐B😚用保溫袋拎到家餐湯都還溫熱,本來拿到個包覺得看起來並沒有很大欸會不會吃不飽🙈不過其實裡面餡料超豐富der,作為芫荽黨友我還請店員幫我多加了芫荽🍀法包有麥香有咬口,餡料和醬汁也完全balance,特別清爽健康的感覺😉😉餐湯其實我點的時候猶豫了一下?雖然並沒有討厭蘑菇但我很少幾乎不吃奶油base的湯,除了熱量?考慮還總覺得容易膩😂但是見到食評上都很推薦蘑菇湯就想說來都來了就試試看嚕~沒想到真的還蠻驚喜🎊濃稠度適中,有蘑菇片和奶油香,剛剛好的黑胡椒讓整體味道更豐富,口感清爽細膩,和法包perfect match呀呀呀🙌🙌蔬菜是西蘭花和椰菜,熟度剛剛好,澆了帶少少蒜香的酸甜醬汁也非常好吃,感覺更健康ler😆😆經典越南法包 7.5/9蔬菜兩款 7.5/9是日蘑菇湯 7.5/9OVERALL 8.0/9小店雖然店面好迷你,初次到訪一不留神就會錯過的感覺😂但是店員超~~~級nice,點餐取餐流程也很有條理,自助付款(自己擺低

經典越南法包 7.5/9
蔬菜兩款 7.5/9
是日蘑菇湯 7.5/9

OVERALL 8.0/9

小店雖然店面好迷你,初次到訪一不留神就會錯過的感覺😂但是店員超~~~級nice,點餐取餐流程也很有條理,自助付款(自己擺低現金自己找零的鋪頭我是第一次見)好得意😆雖然離地鐵站都有段距離走得我汗流浹背,不過為了這愉快的一餐都值得啦💛💛
  • 越南包
  • 蘑菇湯
2021-09-21 233 浏览
呢間小店位於大角咀嘅櫸樹街,食材新鮮,店主非常有heart而且勁有禮貌,令所有食客都食得非常開心。💛💛今日試咗佢嘅越南法包配蔬菜。用料非常新鮮,法包整得非常香脆,用料豐富,除咗有越南扎肉,燒肉,甘筍,蘿蔔,肝醬,香蔥,仲有辣椒,惹味可口。另外套餐嘅蔬菜更有西蘭花,椰菜,菇,配上麻油,非常之香口好食。香港好少餐廳可以有蔬菜揀,係午餐健康之選。店員仲好親切咁提我有花茶,可以自己斟。因為正值中秋節,更送上小小嘅雪糕糯米糍,非常之貼心。

2021-09-13 302 浏览
大角咀呢個地方有唔少好嘢食,雖然好多舖頭店面比較細、座位唔多,但都係一個覓食好去處😋越南嘢就食得多,法包就真係好少試喇。細細個對法包嘅印象都係又硬又難咬,食一啖都唔知要𡁻幾耐,見到網上有人話蔥仔越南包好鬼好食😲終於的起心肝去買嚟試吓。店舖主打越南法包,因為我哋兩個人食所以揀咗全個法包。法包即叫即整,雖然好多人排隊,不過老闆都好快手咁整咗個非常足料嘅法包🥖打開包裝就見到法包裝滿豐富嘅配料,大啖咬落去唔會覺得乾,肝醬配埋芫荽、扎肉等等配料嘅配搭好match好fresh,一反我對法包嘅傳統印象,出咗門口之後仲不斷重複好食、好食、好食,之後都返嚟幫襯咗幾次🤩要留意如果唔想等咁耐嘅話,可以先打電話去查詢或者外賣拎走之後幫襯埋附近嘅小店咁就可以唔使等咁耐啦!喜愛程度:🥖🥖🥖🥖🥖

喜愛程度:🥖🥖🥖🥖🥖
經典越南法包(半個)Price:$30📌越南法包即叫即整,但得一個人整,所以可能要等耐少少😚半個已經好大個,一啖完全咬唔哂,啲料超多😍法包比正常嘅易咬,唔算好硬,食嘅時候無咁吃力🤣包入面搽咗肝醬同蛋黃醬,2個醬加埋一齊食都唔會好怪😎亦令到法包無咁韓😁食嘅時候每啖都有唔同嘅配料,好有層次感😋😋😋包面有肉鬆,連埋蘿蔔同甘荀一齊會無咁乾,味道仲甜甜地,好有口感👍🏻主角有扎肉同烤肉,2塊肉都幾大塊,扎肉有越式香味,烤肉嘅燒烤味都好重😚仲有芫荽,辣椒同青蔥,令到法包其他配料味道更加突出同有唔同口感😉蘑菇湯Price:$8📌呢間嘅蘑菇湯都幾出名😆蘑菇湯好足料,大大粒蘑菇喺入面😍😍蘑菇味好濃味,亦唔會好稀😗飲落仲有淡淡嘅黑椒味添🤓
經典越南法包(半個)
Price:$30

Price:$8

2021-08-10 257 浏览
越南曾經淪為法國殖民地,所以當地有不少法國引入的食材,而越南人民則利用這些食材結合自己當地的特色食材和醬料,發明了越式法包🥖,成為一道獨特又帶點殖民地色彩越南美食😆.而在大角咀有一間小店,「蔥仔越南包」雖然店舖細細,不太起眼,但每天都有不少顧客慕名而來品嚐他的越南法包🥖.經典越南法包9吋🥖Menu 很簡單經典越南法包有4.5 吋及9 吋選擇,本人選了後者🙂越南法包即叫即做,而且配料非常豐富😜有扎肉、烤肉、甘筍、蘿蔔、肝醬、蛋黃醬、青蔥、芫荽、辣椒、豬肉鬆等配料😛最後當然不得不提主角法包啦😝法包處理上做得不錯👍🏻因為他會預先烘熱🔥令原本口感硬硬的法包變成很易入口的質感😋整體味道法包脆口,每口啖啖豐富材料,層次多元😋值得一試👍🏻.順帶一提,越南法包曾被國家地理雜誌評為全球十大街頭美食之一😲

經典越南法包9吋🥖
假期難得扚起心肝出門,特地搜尋數家目標餐廳,打算去一探究竟 儘管限客令已改了一改,但是到場後發現清單上的餐廳不是仍然只接外賣,就是乾脆關門 尋尋覓覓,蔥仔越南包如常設堂食,店面小,座位不多,幸好到場時就還有兩個吉位經典越南法包套餐(半份,約4.5吋)附餐湯及兩份蔬菜 香甜微稠的南瓜湯很對味;是日蔬菜沒有花巧調味,圖其新鮮清爽,放最後吃尤其去膩 接過暖熱法包已迫不及待想大口品嚐,快拍幾張充充數就好了 法包夠脆身,包心軟綿不粗糙,吸收餡料水份後更易入口,不會硬韌得過火 烤肉、扎肉、豬肉鬆鹹中帶微微甜味,加上蔥及芫茜後則有點清味蕾之效 辣得溫和,只為輕輕提味;中心抹有蛋黃醬及肝醬,香口卻不覺肥膩,更添層次 對於街坊小店,同路之餘價錢相宜,入到口正正常常就好,沒有再多的要求或期望 而且估計會續下場,只點了半份,誰知吃罷意猶未盡,應該點個全份才對
假期難得扚起心肝出門,特地搜尋數家目標餐廳,打算去一探究竟

經典越南法包套餐(半份,約4.5吋)附餐湯及兩份蔬菜

接過暖熱法包已迫不及待想大口品嚐,快拍幾張充充數就好了
一向都好鍾意食越南法包,依間之前都有人介紹過,所以Bookmark 左好耐,今次終於試到啦! 😻今次Lunch自己一個去試,叫左半個法包既套餐A套餐A($38) 有半個法包+一碗餐湯或蔬菜,而加多$8就可以兩樣都要餐湯都有得揀架~ 有南瓜同蘑菇湯,我就揀左蘑菇湯味道有D似金寶湯,加埋香草同黑椒,個人而言幾鐘意法包就可以揀辣定唔辣,辣既話會加辣椒粒,食落都幾過引個包食落夠脆但唔會好硬,比起佐敦另一間老字號易咬,食起上黎唔會咁”論盡”肉同菜既配料各佔一半半,好足料同埋放得好平均每一啖都可以食倒唔同配料既味道重點係食到最尾都仲有扎肉、烤肉呀,唔會食食吓變左甘荀包><食半個包加碗湯就已經好飽了,兩個人食可以叫全個包既套餐呀,店主好好可以一開二,計落抵過分開叫店主好細心提供花茶任飲,仲有濕紙巾夠晒衛生,良心小店💛💛💛一定要多多支持呀!暫時係我心目中香港既越南包N0.1!

今次Lunch自己一個去試,叫左半個法包既套餐A
餐湯都有得揀架~ 有南瓜同蘑菇湯,我就揀左蘑菇湯
味道有D似金寶湯,加埋香草同黑椒,個人而言幾鐘意
蘑菇湯

法包就可以揀辣定唔辣,辣既話會加辣椒粒,食落都幾過引

肉同菜既配料各佔一半半,好足料同埋放得好平均
每一啖都可以食倒唔同配料既味道
重點係食到最尾都仲有扎肉、烤肉呀,唔會食食吓變左甘荀包><
法包(半個)

店主好細心提供花茶任飲,仲有濕紙巾夠晒衛生,良心小店💛💛💛
一定要多多支持呀!

暫時係我心目中香港既越南包N0.1!
2021-06-17
  • 越南法包
2021-07-28 193 浏览
夜晚不設堂食,所以去到買左個包就走包皮夠硬身,好脆口,入面有醃蘿蔔、啲醃蘿蔔醃得岩岩好,夠酸又爽脆,好開胃,越食越想食。搭配芫荽真係好夾,平時我好少食芫荽,但都食都好乾淨。
夜晚不設堂食,所以去到買左個包就走