2024-12-09 848 浏览
今日過開灣仔,突然想食燒春雞,於是就黎薔紅試一試佢,朋友再叫多個午餐雜扒飯,隻雞黎到賣相都已經好好,金黃色,皮脆肉嫩😋😋😋炸到岩岩好,就連雞胸位置都唔會鞋颯颯👍🏽👍🏽👍🏽加少淮鹽一齊食,仲正,不過啲薯條就略嫌炸到硬左少少。個雜扒就不過不失啦,但係跟果個意粉,真係好好食,好有小時候去茶餐廳食果啲意粉既味道👍🏽👍🏽👍🏽
2024-12-07 852 浏览
今日同同事去咗灣仔叫咗馳名嘅燒春雞。🐥呢隻雞真係好吸引,金黃酥脆嘅外皮,香噴噴,令人一見就想食。😻咬落去,肉質鮮嫩多汁,完全唔會乾柴,味道好入味,感覺就好似食緊乳鴿或者乳豬咁,真係令人驚喜。💓 配搭嘅醬汁有椒鹽同埋甜酸醬亦都好特別,酸酸甜甜,正好中和咗燒雞嘅油膩感,令人一口接一口,停唔落嚟。可以揀薯條/意粉/沙律/飯,我揀咗薯條🍟。薯條食落去又一浸粟米湯嘅味道,非常特別💗第一次去茶餐廳食到有味道嘅炸薯條🤣同事叫咗意粉,都不過不失。另外一位同事叫咗沙律,但係就太多沙律汁,感覺似食汁多個食沙律🤣餐廳嘅環境都幾舒服,服務員態度親切!大部份都係叔叔輩,全部都風趣幽默🤣而且態度殷勤,服務質素值得一讚💗總括來講,今次嘅用餐經歷非常滿意,燒春雞真係值得一試🫡🫡🫡下次再來灣仔,仲想試下其他菜式!

2024-12-07 855 浏览
之前係灣仔番工試過依間餐廳,記得佢個烤雞好出色,今次約左d 舊同事黎吃個午餐,當然要再吃一次!上檯既烤雞賣相好靚!仲好細心甘比埋手套,濕紙巾比你抺手。雞肉肉質嫩到不得了,雞皮烤得香脆可口,真係一流!朋友叫左個豬手飯免炸。上檯時完全比佢嚇親,嘩成隻豬手甘上既?!份量超級大,仲配左黑椒汁。豬手已經煮到好軟淋,用刀唔洗好大力已經可以分肉。肉質係比較淋既,最中意食豬皮,又香又軟,越咬越香,配埋白飯食好正。令我有d 興趣下次試佢個炸豬手,應該係另一種口感,正!

朋友叫左個豬手飯免炸。

聽講呢到好出名但我真係好少過海 所以真係未黎過去到排左一陣就有位脆皮燒春雞 $88幾乎見到每枱都有黎到熱辣辣仲要勁驚喜好怕春雞會鞋口 呢到係滑滑雞外皮烤到金黃色勁脆皮用手撕開勁多雞汁真係食食下就食哂🤤🤤🤤配埋泰式甜辣醬一流😍薯條係茶記先有既波浪薯條另外叫左個西冷牛扒$95牛就正正常常啦~但勝在有種情懷唔知點解去到啲港式西餐廳仲係會想叫下扒食🤣最有情懷估唔到係茄汁意粉好似細細個食個個味道~🤤薔紅灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓#Foodie _aki #yum _yum #foodie _aki灣仔#灣仔美食 #港式西餐廳 #燒春雞 #燒雞 #西冷牛扒 #薔紅 #波浪薯條 ##香港地道美食 ##香港隱世美食 ##港島美食 ##香港美食

聽講呢到好出名
真係食食下就食哂🤤🤤🤤
配埋泰式甜辣醬一流😍
薯條係茶記先有既波浪薯條

另外叫左個西冷牛扒$95
牛就正正常常啦~
但勝在有種情懷

薔紅
灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓

#灣仔美食 #港式西餐廳 #燒春雞 #燒雞 #西冷牛扒

2024-12-06 494 浏览
知道呢間炸雞好耐,但係總係扚起唔到心肝去試,今日同個朋友講起,就真係去試吓!12:00到達,啱啱有一台吉枱,坐低冇耐就已經大排長龍,真係厲害!仲要佢喺一樓,係樓上鋪,唔係地舖,所以所有人客都係熟客,全部都係慕名而來!可見佢嘅號召力幾勁!另外環境方面,其實係一般茶餐廳格局,而且佢啲嘢食種類好多,上至燒味,鐵板燒,叉燒飯,海南雞飯,焗飯,你講得出嘅佢都有!不過一場嚟到梗係食燒雞!而且差唔多台台都有,你就知佢幾出名啦!燒雞可以配薯條、意粉、沙律同飯!我就揀過最輕擎嘅薯條,今次加埋羅宋湯同凍飲!埋單$102!各返隻雞先,睇落佢平平無奇,只係一直大字!結果咬落去,啲肉汁擠晒出嚟!唔怪之得咁多人鍾意食!而且份量真係好多,食極都未食得完!而且啲雞都好滑!又有啲鹹香!真係好享受!其他湯同埋薯條就一般般!不過最緊要隻雞好食!正!
2024-11-28 557 浏览
每次嚟都大排長龍,不過真係值得,真係好好味😋😋呢度最出名係<脆皮燒春雞>火喉啱啱好,外皮炸到金黃色,好香脆,雞肉好嫩滑,真係做到外脆内軟啖啖肉夠哂juicy🤤🤤識食一定係點埋泰式辣醬~真係好正
每次嚟都大排長龍,不過真係值得,真係好好味😋

😋呢度最出名係<脆皮燒春雞>
啖啖肉夠哂juicy🤤🤤
識食一定係點埋泰式辣醬~真係好正
2024-11-20
2024-11-27 530 浏览
位於灣仔的「薔紅餐廳」歷史悠久,一直以來都深受食客歡迎。今日我在午飯時間前往,果然被人潮包圍,等了近20分鐘才有機會入座坐下。餐廳的裝潢也帶有一絲懷舊的氣息,讓人在享用美食的同時,彷彿回到了過去的歲月。服務生迅速端上菜單,讓我開始期待接下來的美食體驗 🌹✨幾乎沒有一絲猶豫,我點了餐廳的招牌菜——馳名燒春雞🐔 這道菜上桌時,服務生貼心地提供了一次性膠手套,讓我在享受美食時不必擔心手上的油膩,這小小的細節讓我倍感貼心。燒春雞的味道果然不負盛名,外皮烤得金黃香脆,肉質鮮嫩多汁,咬下去時,豐富的肉汁瞬間在口中迸發,令人陶醉。調味恰到好處,帶有淡淡的香料味,讓人一口接著一口。半隻雞的份量雖然不算多,但卻足夠讓人滿足 👍🏻🩷至於價格,約80元的價位在灣仔這樣的地區算是相當合理。總體而言,薔紅餐廳的燒春雞值得一試。若你在灣仔附近,絕對不容錯過這個經典的美食地點~ 😌✨

午餐
2024-11-24 744 浏览
今天來吃種草🌿已久的薔紅餐廳,去之前已經在想好了要吃燒春雞➕叉燒飯➕牛腩飯飯點排隊等位的人不少,但上菜快翻台率高,沒有等很久就輪到我們了(2人比3人快很多!)🍽️燒春雞 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好吃😋皮脆肉嫩,雞胸肉也不柴。配的薯條也外脆內軟,吃得好滿足!這菜幾乎每桌必點,部分桌甚至人手一份。隔壁桌說有點小點了第二份,但我們這半只還大的,一個人吃完估計會很飽。🍽️黯然銷魂叉燒飯 $63 ⭐️⭐️⭐️小紅書很多推薦的一款,但看圖片就知道叉燒會很一般,衝著流心蛋點的。事實確實叉燒不好吃,流心蛋➕蘿蔔丁➕秘製醬油拌飯扳回一城,整體還算過得去。🍽️燒腩仔 $80 ⭐️⭐️⭐️被這個吸引放棄了牛腩飯,味道還不錯但不是新鮮出爐……重新加熱的燒腩皮不夠脆,讓美味程度打了折扣。整體來說這家店燒雞好吃,但其他燒味一般😔屬於值得推薦但不至於不吃會後悔的店,不算踩雷!不收服務費但服務態度很不錯好評!

🍽️燒春雞 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍽️黯然銷魂叉燒飯 $63 ⭐️⭐️⭐️

🍽️燒腩仔 $80 ⭐️⭐️⭐️

不收服務費但服務態度很不錯好評!
2024-11-23 705 浏览
呢間遠近馳名嘅「燒春雞」真係必食,2點幾下午茶時間去到都幾乎滿座,差唔多每枱都係食緊燒春雞😹可以揀跟/飯🍚薯仔沙律🥗意粉🍝薯條🍟脆皮燒春雞🍖配茄汁意粉🍝餐廳有提供手套,濕紙巾同刀叉🫶🏻我就選擇咗手撕雞咁食~仲可以點吓甜酸醬同准鹽,熱辣辣香噴噴~皮簿肉嫩,啖啖肉又juicy,髀位仲要爆埋汁🤩掛住食隻手唔得閒影相🤭真係好邪惡呀💯‼️ 茄汁意粉就比較碎加冇咩味,不過食完半隻雞都飽咗,見到隔離位女士食唔曬半隻呢😆😋✨睇到下午茶餐牌都幾吸引,下次可以試埋‼️

脆皮燒春雞🍖配茄汁意粉🍝

✨睇到下午茶餐牌都幾吸引,下次可以試埋‼️
2024-11-22 892 浏览
灣仔薔紅餐廳歷史悠久,超級出名,尤其係最出名嘅脆皮燒春雞👍🏻 平時你食都應該要排一陣隊,不過地方較大座位多應該唔使等好耐🤔脆皮燒春雞 ($78)一上嚟見到半隻雞,雞皮炸到金黃色已經超級吸引🤩 雞皮超薄,咬落去夠晒香脆,有輕微焦香,加埋入邊雞肉嫩滑多汁,咬落去淡淡都係肉汁,完全唔會乾柴🥰 就咁食都夠晒味,點泰式甜辣醬就食落冇咁膩👍🏻 燒春雞果然係邪惡推介,無可避免都會有少少油😬黯然銷魂叉燒飯 ($63)完全就係經典嘅味道🥳 叉燒撈埋蛋汁,豉油超級夾👍🏻 叉燒咬落去軟腍,唔會超硬,但係外邊唔夠脆同唔夠燶🥲 整體嚟講係一個味道一般嘅黯然銷魂叉燒飯👌🏻果然係最出名燒春雞,見到差唔多每一台客人基本上都嗌咗😂 燒春雞值得一試😋 其他就比較一般啦

脆皮燒春雞 ($78)
脆皮燒春雞

黯然銷魂叉燒飯 ($63)
黯然銷魂叉燒飯

2024-11-16 1178 浏览
今日又係weekend vibes✨經過灣仔電車路上去食下馳名嘅薔紅燒春雞⚘️▪️脆皮燒春雞🍗半隻雞令立立好飽滿,香噴噴,皮脆香口,雞肉好滑同 juicy,其實唔點任何醬汁同淮鹽都夠味嘅,配茄汁意粉,味道ok不過意粉碎咗少少,都係沙律同薯條比較好。▪️蕃茄芝士焗豬扒飯🍛豬扒唔鞋口,配炒飯底好夠味,成個焗飯幾精美。▪️薑汁炒芥蘭🥬青青綠綠好fresh,有菜平衡一下~▪️維他奶紅豆冰🥤唔甜,好清,紅豆夠淰,仲飲到久違左嘅維他奶~▪️涼粉奶茶冰🧋有得request 叫左走甜,衹有涼粉微甜,奶茶底濃郁。薔紅除左燒雞出名之外,估唔到呢度嘅特飲都幾有驚喜!
今日又係weekend vibes✨
經過灣仔電車路上去食下馳名嘅薔紅燒春雞⚘️

▪️脆皮燒春雞🍗

▪️蕃茄芝士焗豬扒飯🍛
豬扒唔鞋口,配炒飯底好夠味,成個焗飯幾精美。

▪️薑汁炒芥蘭🥬
青青綠綠好fresh,有菜平衡一下~

▪️維他奶紅豆冰🥤
唔甜,好清,紅豆夠淰,仲飲到久違左嘅維他奶~

▪️涼粉奶茶冰🧋
有得request 叫左走甜,衹有涼粉微甜,奶茶底濃郁。

薔紅除左燒雞出名之外,估唔到呢度嘅特飲都幾有驚喜!

2024-11-16
午餐
  • 維他奶紅豆冰
2024-11-04 1346 浏览
😎位置方面,喺灣仔站附近,行過去大概5分鐘,我覺得都好方便,我覺得位置唔錯,而且都好容易找到!呢個位亦都近電車站!😎食物方面,即刻叫佢即刻炸,熱辣辣我覺得食物唔錯,隻雞好脆口juicy, 簡直係爆汁!意粉都好多,酸酸地好開胃。係港式茶餐廳嘅意粉味道。隻雞好大,一個人都差啲食唔晒!😎服務方面,正常服務唔好太大期望.😎價錢方便,個價錢唔係太貴,而且呢間餐廳冇加一,每人大概$90,加埋嘢飲,係呢區唔算太貴,我覺得都可以接受!!
😎服務方面,正常服務唔好太大期望.
2024-10-28 1497 浏览
- 脆皮燒春雞配薯菜 $88- 芝士肉醬焗意粉 $45呢間燒春雞好似好出名 所以嗌咗一個試吓 差唔多每枱都係叫燒春雞😂 可以揀配薯菜 意粉 或飯 我揀咗薯菜 因為我鍾意食波浪紋薯條😂 餐廳會提供手套 一開始雞有啲熱 要慢慢撕嚟食 皮幾脆 肉幾嫩 調味適中 唔算太咸 焗意粉係下午茶價錢嚟🤭佢menu有個又係肉醬意粉要$5x 趕得切下午茶時間食又抵咗😂意粉不過不失 份量同非下午茶時段係一樣😋不過兩個都係唔包野飲 要另外加錢先有凍/熱飲💰$133#灣仔美食 #薔紅
- 脆皮燒春雞配薯菜 $88
- 芝士肉醬焗意粉 $45

不過兩個都係唔包野飲 要另外加錢先有凍/熱飲

💰$133

#灣仔美食 #薔紅
2024-10-27 1794 浏览
朋友話這間好正, 特别係炸雞, 老實講, 在門口等位時, 看見客人的食物賣相已不太好, 那茄汁意粉睇見已想死, 一定唔食, 所以叫了春雞配薯條, 嘩, 那薯條係難食既, 一啲水準都冇, 而那春雞都算是好吃的, 羅宋湯夠熱好味, 乾炒牛河就算把啦 , 色香味俱冇, 牛肉落梳打粉太多, 河粉又炒得差, 味道又唔好, 茄汁焗豬扒飯味道還算可以, 飯炒底有炒等於冇炒, 豬扒又少, 環境又差, 除了有位女服務員服務幾好之外, 其他的都不行, 特别是那個高大的男人, 好粗口, 放碗筷又大力又粗魯, 咁既服務態度和食物質素, 唔會有下次。
  • 燒春雞
2024-10-14 3311 浏览
要數到另一間灣仔飯堂點少得薔紅!每次嚟親都大排長龍,不過勝在地方大,座位較多,繁忙時間預咗要搭枱,所以排一陣都好快有位!呢度嘅叔叔姨姨都好友善,知道我坐正風口位怕凍會主動問我要唔要調位,見到有個叔叔幫埋個女士推行李,仲同d食客有講有笑咁,好耐未見過咁有人情味嘅餐廳,值得加分!😋 脆皮燒春雞 ~ 呢度最出名嘅 “脆皮燒春雞“ 係必食推介!炸到金黃色嘅雞皮夠薄夠香脆,外脆内軟,咬落去仲係熱辣辣,啖啖肉又夠 juicy 🤤🤤 雖然係好邪惡,但見隔離枱好多女士都叫呢份,仲要係食得晒,可想而知佢嘅魔力有幾犀利!😋 海南雞飯 ~ 肉質嫩滑,薑蓉味道還可,有老火湯同菜,尚算合格 (同時已經被友人嘅燒春雞吸引咗 🤣 )

海南雞飯