2021-11-14 487 浏览
見禮拜日餐廳唔使等位入去試吓,個晚餐食個牛扒,我覺得質素可以,大件夾抵食,啲人話服務態度差,我又唔係好覺,你當類似茶餐廳咁,我仲見佢老闆娘仲同隔離枱傾偈幾開心啊。百幾蚊要酒店服務態度咩。幫佢講幾句啦,百零蚊抵食嘅。 牛扒叫五成熟,西冷食落去有牛味,有咬口,但唔會咬唔爛,蒜蓉包正常佢仲會整返熱,個湯正常,唔係特別好又唔係差。 其次佢個環境有兩部電視可以睇吓,坐得都舒服。去茶餐廳食個扒,咁我寧願都會依度揀,最少環境好過茶餐廳。
西冷牛扒
跟餐羅宋湯,蒜蓉包
2021-11-14
西冷牛扒
2021-07-20 545 浏览
我同友人接近2點入座 啱啱過午飯繁忙時間入座後見無餐牌 所以問職員拎餐牌職員話餐牌喺牆上但語氣感覺係話:你咁都睇唔到?男職員serve我哋 幫我哋探熱 但無問我哋睇安心出行 我同友人都唔記得咗scan女職員過嚟 又探熱 叫我哋俾佢睇 我哋話未scan 佢極不耐煩 眼神不屑我同友人繼續睇餐牌 睇咗2-3分鐘 女職員擋住我睇緊塊餐牌 問我食咩 我話我仲睇緊 佢串串貢話餐牌喺後面 (重點:我唔係睇唔到前面餐牌 我係諗緊食咩) 果刻已經想即刻離開 但肚餓又唔想再行去搵第二間 最後無走到 真係後悔因為服務態度差之餘 食物都好差!洋蔥湯又鹹又水 牛脷飯嘅牛脷唔爽連基本餐飲都唔掂 淨睇檸茶茶色好似咖啡咁嘅色已經知難飲☺️
我同友人接近2點入座 啱啱過午飯繁忙時間
入座後見無餐牌 所以問職員拎餐牌
職員話餐牌喺牆上
但語氣感覺係話:你咁都睇唔到?

因為服務態度差之餘 食物都好差!
洋蔥湯又鹹又水 牛脷飯嘅牛脷唔爽
連基本餐飲都唔掂 淨睇檸茶茶色好似咖啡咁嘅色已經知難飲☺️
2021-07-05
2021-06-07 354 浏览
服務態度:差食物味道:差路邊空氣:差叉有唇膏:差二手牙籤:差評分如果有0,我會俾0如果兩安無事,唔會咁得閒上黎花時間去差評你,你們自己好好反省下,我見幾年前已經有客劣評你地,到今日都未改,見到就知你幾有心做呀。你到今日未倒閉都係因為位置方便,其實開咩餐廳都會有客,完全同你食物質素同服務無關,不過就完全做壞香港個名。我估你哋都唔係咁care個open rice食評,因為你哋只係做walk in附近貪方便既客,而我就希望有心找餐廳既人,唔好中招,無謂自己俾錢買難受。
服務態度:差
食物味道:差
路邊空氣:差
叉有唇膏:差
二手牙籤:差

評分如果有0,我會俾0

2021-05-15 341 浏览
做完嘢要醫肚,附近睇咗幾家餐廳,唔係人多就覺得坐得唔好。經過望入來覺得人少幾乾淨,就入來食嗰豬扒包下午茶。嗰包賣相同味道都OK啊。嗰包好脆👍。至於好多人提到那位短頭髮嘅姐姐嘅態度。佢又唔係太差,我估係佢嗰性格係咁樣。笑容就欠奉嘎啦,講說話比較掘,佢做嘢都爽快,想必係一個直腸直肚嘅人。也明白點解其他人話佢態度差,不過呢個應該唔係佢有心。上餐同環境都OK嘅,約人傾計應該都好,因為唔會有人好殷勤咁係你旁邊關注你要加啲乜嘢。

豬扒包下午茶
2020-12-21 562 浏览
見到openrice咁多差評都好驚, 但坐低左就唯試下。雖然唔係話超級好味, 但真心唔係咁差, 食物質素對得住個價錢。✨焗香蒜雞扒飯好香蒜蓉味,雞扒大大件啖啖肉, 重口味之選。.✨干炒豬扒烏冬大大碟, 豬扒份量都多,味道唔差, 可惜略嫌有點太油。.🏠 藍屋🛤️ 北角英皇道89號桂洪集團中心下A舖📍 港鐵炮台山站A出口,步行約4分鐘-----
見到openrice咁多差評都好驚, 但坐低左就唯試下。

✨焗香蒜雞扒飯
好香蒜蓉味,雞扒大大件啖啖肉, 重口味之選。
✨干炒豬扒烏冬
大大碟, 豬扒份量都多,味道唔差, 可惜略嫌有點太油。
🏠 藍屋
🛤️ 北角英皇道89號桂洪集團中心下A舖
📍 港鐵炮台山站A出口,步行約4分鐘

-----
因工作和居住也在這餐廳附近,故此經常光顧,下午茶尤其抵食。我最喜歡吃她的蒜蓉雞扒飯😋😋😋,不論是堂食或外賣也同樣能保持水準,而且所有員工或老闆的態度也沒有什麼問題。本人從來也沒寫過其他食評,這是頭一遭,為的就是看不慣像欺凌一樣的食評,實在太令我看不過眼😤😤😤儘管我也覺得她的茶水部確實是有待改善,不過食物真算是可以的,尤其照片中這個蒜蓉雞扒飯,就是我剛叫的外賣,真的很香,引人食指大動 😋
下午茶之蒜蓉雞扒飯
外卖自取
下午茶之蒜蓉雞扒飯
2020-06-21 629 浏览
最近去了這間餐廳, 從未試過一間那麼差的餐廳。首先服務員的態度奇差, 我們進了門口服務員也沒有給指示可以坐下。站了好久服務員也沒有給指示我們才自行坐下。當我們叫服務員來點餐的時候,叫了好幾次服務員也沒有跟進,我們做食客也很難受。服務員的態度差得不能容忍。食物淡然無味,叫了一個意粉,口感差味道差,吃了幾口就放棄了。飲品味道也十分差。最後去了洗手間,洗手間內的衛生情況也十分恐怖。覺得餐廳真的很差,建議大家不用要吃這間餐廳。
2020-06-16 387 浏览
我住附近,經常光臨呢間店,味道環境衛生態度都非常ok,老闆娘人幾好,完全沒態度差嘅問題。外賣性價比超高,疫情期間差唔多係我嘅飯堂,都適合聚餐聚會,強烈推薦去試下
外卖自取
2020-04-05 560 浏览
本來住左天后附近,第一次來到這裏食中午飯,一入到餐廳已經失望,要食客自己找位置並且餐具沒有洗乾淨。我們四個人到餐廳食餐及帶有一名小朋友,餐廳員工態度欠佳,並一直拖延送餐及馬虎對待食客要求。今㳄我地叫左2個飯1個意粉同1個牛排,牛排非常一般,煮得過熟,意粉就還可以,焗飯沒有特色。環境亦不太清潔,檯與枱之間距離亦太窄,空間並不舒適,經常會有碰撞,員工亦不會對客人禮讓,令客人不舒適。總結,下次一定唔會再食。
總結,下次一定唔會再食。
2020-03-20 423 浏览
同朋友聚一聚,原本想去食朋友介紹的越南野,點知無開,朋友話來過食 lunch,便轉左這間。食西餐,我見到羊扒式羊架便會叫來食,今次我就食左羊架,賣相都可以,點知食落啲肉好靭,真係大大力才切得開,所以真係唔多好食,好似未食過羊架咁麻麻地,有些失望,其他朋友叫的亦無咩特別,但其中一位朋友食牛扒,佢叫左6成熟,點知入面都幾多血,可能得四成熟左右,朋友食2啖頂唔順,真係叫佢翻煮,總括來講,呢間一致評價一般。

2020-03-15 344 浏览
其實食物就一般貴價茶餐廳質素,俾呢個錢食呢d野同呢一個份量的話,呢一區就唔算太過份。問題係女老闆迫人去同意佢明面中立內裡藍的睇法,有d煩,想靜靜地食餐飯都唔得。
2020-01-16 347 浏览
喺外面睇見個裝修幾靚咁,望吓個午餐餐牌,原來係食港式西餐。兩個人食,分別點了瑞士汁豬軟骨配飯和蟹籽忌廉龍利柳配薯菜。.首先,第一個餐,瑞士汁豬軟骨配飯,羅宋湯,凍檸茶。賣相唔係差,但係食落去好屋村茶記或者樓下買外賣$20一個嘅飯盒一樣質素… 羅宋湯普通,唔算難飲,但係個蒜蓉包又凍,仲完全唔脆,感覺係揸啲牛油,焗完又攤左好耐嘅包。凍檸茶茶底唔苦,無澀味,可惜檸檬都完全無味,總括係飲緊淨紅茶。.然後,同行朋友叫嘅蟹籽忌廉龍利柳配薯菜,羅宋湯,熱啡。羅宋湯同餐包上邊講咗,唔重覆。最尾個主菜,龍利柳炸粉好厚,唔知食炸皮定食魚。薯菜原來唔係薯條,係薯角。都唔緊要,可惜薯角皮又係唔脆,面頭仲要有層好有光澤嘅油,濕濕地咁,睇見都唔係好想食…熱啡…唔難飲,不過一啲都唔好飲!.成餐飯完全冇心機影相,發現剩係得一張,食咗一半嘅豬軟骨飯。我如果硬要講一個好嘅地方,就係食物夠大份嘅。五十幾六十蚊一個餐,包咁多野。不過講返轉頭,五十幾蚊我去茶餐廳或者大快活食仲好。
首先,第一個餐,瑞士汁豬軟骨配飯,羅宋湯,凍檸茶。
然後,同行朋友叫嘅蟹籽忌廉龍利柳配薯菜,羅宋湯,熱啡。
熱啡…唔難飲,不過一啲都唔好飲!
瑞士汁燴豬軟骨
2020-01-16
2020-01-12 265 浏览
平日有時經過,一直都冇幾會試,今朝得登過去諗住試新嘢。早餐叫左糯米雞,個侍應話要等15分鐘,ok冇問題,等左20分鐘,覺得好似唔對路,問個侍應仲要等幾耐,可唔可以幫忙追追。佢問完廚房,出嚟覆番我哋話整緊就快會出,等左30分鐘後,另一個侍應,施施然行過嚟,話今日冇糯米雞...嗰一刻真係唔知講咩,其實係咪根本唔記得煮,就同我講話冇?朋友食嗰個餐,三文魚炒蛋係乾嘅,羅宋湯通粉個湯係奇怪味,估唔到今時今日仲有啲咁嘅餐廳,好恐怖。
2020-01-12
$45 (早餐)
第一次留言,亦都係唔想大家末食已受氣,所以迫我開呢個account 同大家分享。店內兩個服務員,一個老女人、一個中年短髮女人成日黑口黑面對人,好似欠佢哋錢咁,態度極度惡劣,如果位置唔係近小朋友學嘢地方,我相信無人會去食。我都係方便呀仔上堂去食早餐,我們一行三人坐入,當點餐時,有一個客人入嚟話五位,個老女人店員停哂手幫個客搵位,我好禮貌地同佢講”唔該,請幫我落單先,我個小朋友趕時間返學”,跟往佢仲走去執枱,拖延咗起碼5分鐘。之後仲叫我工人拿走啲嘢比其他人坐,我眼見另一邊同是三人坐四人枱對方無嘢放有張空櫈,我就好禮貌地問佢待應:點解那邊有空櫈你唔安排個客坐那邊要我拿起書包無地方放?跟著令我最憤怒係,遲過我入坐5個人同樣叫埋同我個仔一樣的早餐,份早餐格離枱先黎,但無論入坐及點名單都係我先,加上落單時已同佢講我個仔趕時間返學,佢答我:㕑房做邊張單先佢控制唔到。冇幫我追單仲要串嘴唔認錯!我收老師追呀仔返學WhatsApp,唔食已受氣飽哂!
2019-12-26 180 浏览
呢間店食物一般下午茶時間都算抵食但是有一位女侍應 短短地頭髮 冇戴眼鏡 戴耳環 外表似辣妹永遠黑口黑面 試過顧客對住餐牌叫嘢食講慢d都比她鬧收錢時更加冇禮貌,一手會搶左你d錢次次都食到成肚氣,唔係我老豆貪方便近屋企,一定唔會再去
呢間店食物一般
下午茶時間都算抵食

但是有一位女侍應 短短地頭髮 冇戴眼鏡 戴耳環 外表似辣妹
永遠黑口黑面

試過顧客對住餐牌叫嘢食講慢d都比她鬧

收錢時更加冇禮貌,一手會搶左你d錢

次次都食到成肚氣,唔係我老豆貪方便近屋企,一定唔會再去