餐厅: 藝廊咖啡室
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 藝廊咖啡室
资讯:

大家有無諗過嘆餐午餐,接下來就可以免費玩足全日。最近我地去咗富豪機場酒店食自助午餐,之後就參加好多酒店免費提供的親子活動,大人細路都玩得好開心呀。原來富豪機場酒店由Summer開始,每個月最尾的一個weekend星期日都有好多唔同免費活動,工作坊比小朋友同大人一齊參加,一陣再同大家介紹下有咩好玩活動。以家先同大家講下藝廊咖啡室 Cafe Aficionado嘅自助午餐先,環境當然係闊落啦,我地放咗2張high chair都好鬆動。唔好以為自助午餐食物選擇就得好小呀,佢地最近好像是亞洲主題,有好多唔同亞太地區的食物比大家選擇,泰式海南雞飯、烤肉、冰鎮海鮮、冷盤、熱食、甜品應有盡有。自助午餐時間都由12:00noon去到2:00pm,好岩一家大細慢慢食、慢慢坐去享用嘅自助餐。講返食物都係集中在餐廳正中央,分割為唔同區域,包括沙律吧、芝士拼盤、麵包區、冷盤區、冰鎮海鮮,有新鮮嘅翡翠螺、青口、甜蝦等,而且仲係不停咁有職員refill。當然唔小得有湯水啦,唔同種類嘅熱盤,十多款都算幾豐富架,而且有唔同地道特色,仲有烤肉,我食咗燒肉眼,肉質都ok,有唔同醬汁供應比大家,有黑椒汁、沙嗲汁同燒汁,仲有

當然唔小得有湯水啦,唔同種類嘅熱盤,十多款都算幾豐富架,而且有唔同地道特色,仲有烤肉,我食咗燒肉眼,肉質都ok,有唔同醬汁供應比大家,有黑椒汁、沙嗲汁同燒汁,仲有芥辣,岩哂喜歡食肉嘅朋友,當然唔少得白飯任裝
仲有特色主題嘅印度咖喱,泰國菜等。我妹仔肚當然最鍾意食呢個即煮麵檔,麵檔設計得好有地道風味。有幾款粉麵、同多款配料可以比大家自由配搭,佢有3種湯底比大家揀:越南牛肉湯、新加坡蝦湯、馬來西亞喇沙湯,絕對可以等大家食得飽飽。

但如果你想留肚食甜品又絕對係無錯喎,因為酒店的甜品種類真係好多,我估夾埋可能超過30款,芝士餅係我一直最喜歡食嘅、焦糖燉蛋、朱古力慕絲呢d都當然有啦。
啫喱糖就岩哂小朋友、孖寶大放肆呀,又食冬甩,又食啫喱糖,仲食埋雪糕。仲可以自己即製班戟、d甜品供應真喺超多,仲有生果,朱古力噴泉、夏日刨冰、紅豆沙、豆腐花等。
孖寶食咗2個朱古力冬甩,佢地都話好食,唔算太甜,而且煙韌得來又有咬口。
最值得一提又係重頭、壓軸當然就係Movenpick雪糕啦,好似成間Movenpick雪糕店咁,雪糕櫃上有好多款唔同口味比大家品嚐,我估起碼有15種以上。咁多款口味真喺第一次見,岩哂喜歡食雪糕嘅你。

總結我覺得最突出一定係甜品呢一part,超多款式,味道又ok, 而且重點係有Movenpick雪糕作餐後甜品

藝廊咖啡室地方大,服務不錯,參加哂下午workshop之後,夜晚仲可以去埋東薈城行下Outlet。而且最近用滙豐credit card仲有65折,我地食呢個Sunday自助午餐,折咗都只係2百左右,食得過呀。(詳細大家可以跟酒店餐廳查詢咩credit card有優惠呀)

好啦,食飽啦就到小朋友出場時間啦。我地當日參加咗Chinese Cooking Class Pork Dumpling 中式烹飪班 - 鮮肉水餃,有大廚好細心咁教小朋友包餃子。
其實酒店仲提供咗好多免費活動比大家參加架,有English Story-telling 英語故事會、Hip Hop Dancing嘻哈舞蹈教室、Face Painting面部彩繪Face
Painting面部彩繪等。附我8月的活動時間表比大家參考一下。
而佢地每個月最尾一個星期日的活動時間表都可能會有改變,詳細可以同酒店check返最update的活動時間表。

仲有個哥哥在場Balloon Twisting扭氣球送比大家,孖寶做咗2架飛機。
酒店Conference Centre 仲特設TV Games Station電子遊戲區比較大的小朋友同家長一齊玩。亦有Family Theatre 家庭影院放卡通片比大家睇,我地當日都睇咗The Incredibles 超人特工隊呀。
Overall,我最鍾意就係創意烹飪班,由師傅親自教授小朋友創意烹飪,比大小朋友一齊顯身手,製作過程之中又可以學到唔同的知識,趣味無限呀。
提提大家參加各活動都可以向藝廊咖啡室(地下)預先報名呀!

黎緊9月30日這個星期日我地都要bookmark定,再去玩返個下午。

藝廊咖啡室自助午餐價錢收費:

成人HK$308 + 10%服務費 (週六、日及公眾假期)
3-11歲小童及長者HK$238 +
10%服務費 (週六、日及公眾假期)
***指定信用卡客戶更專享自助午餐 / 自助晚餐65折優惠***
優惠期有限,詳情可以跟酒店餐廳查詢

餐廳資訊:
富豪機場酒店 藝廊咖啡室 Cafe Aficionado
地址 : 赤鱲角暢達路9號富豪機場酒店地下
G/F, Regal Airport Hotel, 9 Cheong Tat Road, Chek Lap Kok
訂座電話: (852) 2286 6238
2018-08-26
2018-08-16 4997 浏览
80日可以環遊世界,咁60日可以做啲咩呢?早前晌「富豪機場酒店」嘅「藝廊咖啡室」就推出咗一個「60日環球美食之旅」自助晚餐,顧名思義,去到9月10日前嘅兩個月,自助晚餐嘅主題就喺以環球美食為賣點。雖然(如無意外),無乜機會可以環遊到世界,但就可以嚐到環球美食,是夜,就同親友入嚟大擦番一餐,由頭食到尾,嚟一場毅力美食之旅,實行美味走天涯。據小弟所知,呢次嘅「環球」喺以8個國家為主題,包括:法國、意大利、德國、加拿大、智利、葡萄牙、越南及菲律賓,每星期輪流推出主題國家嘅精選菜式,分別有冷盤、熱食、甜品各3款主題菜,我哋呢晚,就遇上喺加拿大。由於「富豪機場酒店」嘅客人唔少都喺嚟自世界各地,所以,另一特色就喺遇正唔同國家嘅國慶日,就會額外加推當地嘅地道菜式,讓客人回味自己國家嘅味道,呢晚,就正正喺新加坡嘅國慶日。不過,就算唔喺主題菜式,佢哋自助餐本身所供應嘅菜式都唔少,而且,享用時間特長,由6:00pm去到10:00pm,絕對適合慢慢食、慢慢坐,以慢活態度去享用嘅自助晚餐。用餐區就分佈咗好幾個區域,裝修比較簡潔,且光猛企理,可能樓底唔高,所以,枱櫈嘅編排就唔會太密;加上今晚客人又唔算太多,座位
,實行美味走天涯。
用餐區就分佈咗好幾個區域,裝修比較簡潔,且光猛企理,可能樓底唔高,所以,枱櫈嘅編排就唔會太密;加上今晚客人又唔算太多,座位嘅安排都較為鬆動。而食物區算喺集中晌餐廳嘅正中央,分割為唔同區域,以下就逐區逐區慢慢介紹有咩好嘢食。
沙律吧

一進入食物區,第一眼見到嘅就喺沙律吧、冷盤、凍海鮮。沙律吧嘅陣容唔差,目測所見,有5款沙律菜、前前後後有超過10款配料、5款醬汁及一啲橄欖油、黑醋,夠晒砌出一份豐富而清新嘅DIY田園沙律。
沙律吧
如果你唔想煩嘅,再行過少少,足足有8款預製沙律,啱晒啲唔喜歡花時間搞咁多嘢嘅客人
。款式包括:薯仔煙肉沙律、牛油果燒雞沙律、羽衣甘藍沙律、蘑菇沙律、意大利蕃茄沙律、新加坡芝麻蝦沙律(國慶日菜式)、白豆西芹沙律、粟米綠豆沙律配榛子。
芝士拼盤
走到沙律吧嘅盡頭,就喺芝士拼盤,雖然睇唔到有紙卡介紹有咩款式,但眼見就應該有4款:英國車打芝士、法國布利芝士、瑞士艾文頓芝士及荷蘭艾登芝士,仲有個圓蓋罩住,盡量保持衛生。可以配蔬菜條或克力架食,但個人建議就不妨配點麵包。
芝士拼盤
麵包籃
咁就不如順便介紹埋佢哋嘅麵包籃,位置就擺晌近咖啡機嗰邊,算喺食物區近尾嘅位置。麵包籃內有4款歐陸式麵包,即喺較有麥香,但質感會硬身少少,此外,上層櫃枱仲有啲麵包條同細細個嘅軟包,旁邊更有自動烘焙機,咁就可以食到熱辣辣嘅麵包啦。
麵包籃
冷盤

除咗晌啲沙律中間有煙三文魚之外,最吸引應該喺啲巴馬火腿、莎樂美及雜肉拼盤(凍肉腸),所以,一陣夾碟沙律都加多少少冷盤嘢襯托一下。
冷盤
老規矩,第一碟一定喺以沙律行先,再拼點冷盤食材,務求開開胃,增加食慾,強化一下戰鬥力。睇我碟沙律色彩繽紛,樣樣夾啲,喺咪好正呢?確實,沙律菜好爽脆,淋上意大利汁,酸香清爽,而其他預製好嘅沙律亦調校得味道唔錯,配上口感油潤嘅巴馬火腿,好滿意嘅「頭盤」
沙律、冷盤
凍海鮮

感覺就比預其失色咗少少,無生蠔或龍蝦之類嘅貴價海鮮,不過,仍有帝王蟹腳、麵包蟹、翡翠螺、青口、甜蝦、大蜆等多款,而且,全晚都不停有補充。
凍海鮮
既然凍海鮮嘅款式唔算話好多,一於就一碟過試齊咁多款,自行砌碟海鮮拼盤。長蟹腳幾多食,蟹肉鮮甜得嚟唔會太鹹;麵包蟹亦好好肉地,內裡蟹膏唔少,頗香腴;翡翠螺就貪佢肉質爽口,唧啲檸汁就仲好食;甜蝦一來夠大隻,二來口感夠彈牙,質素算唔差。
海鮮拼盤
魚生、壽司

去到呢一組嘅枱尾,即喺沙律吧、冷盤、凍海鮮背後就喺魚生、壽司,以及一啲的骰嘅日式冷點,如凍蕃茄、豆腐,而魚生有三文魚、鯛魚、八爪魚及吞拿魚,貨色唔算突出,跟親友一齊試少少就算。
魚生、壽司
魚生

中湯

依晚中湯喺蘋果無花果燉豬肉,而燉湯一向喺搶手貨,食完兩道生冷嘢,喺時候飲個燉湯暖暖胃,個燉湯湯料十足,味道都唔錯,入口清甜又清潤。
西湯
而西湯喺甘筍薑汁雞湯,一身橙黃色嘅雞湯屬忌廉湯一類,不過,由於只影相,無飲過,就不作評論。
甘筍薑汁雞湯
熱盤

去到中間另一組大長枱,就有十多款熱盤,有唔同地道特色,最討我歡心水就喺焗蠔、燒羊架呢兩道菜,此外,仲有肉骨荼(新加坡國慶菜)、香煎三文魚柳、里昂薯仔、燴雜菜、楊州炒飯、鮮菌扒小棠菜、南乳炆豬手、蒸扇貝……等等。
焗蠔
肉骨荼
燒羊架、香煎三文魚柳
烤肉

另一邊廂,喺開放式廚房,長長嘅餐枱擺放多種熱食,先介紹喺烤肉,分別喺燒肉眼同燒豬脾,醬汁分別有黑椒汁、沙嗲汁同燒汁,再多配英國芥辣、法國芥辣。食肉獸嘅客人,相信都唔會錯過。
燒肉眼
泰國菜

烤肉旁就輪到數款泰式食物,如泰式青木瓜沙律、泰式鳳爪沙律、巴東牛肉、香辣豬肉碎伴生菜、串燒、泰式蝦片……等等,喜歡泰國菜嘅朋友可以要少少嚟止吓癮。
燒味檔
燒味對我哋香港人唔陌生,尤其去飲茶,更會久唔久食到,故此吸引力喺麻麻。不過,就頗受外國客歡迎,始終佢都喺本土特色食物。反而,燒味檔嘅海南雞飯,就吸引唔少本地客喎,前枱仲備有辣椒醬、薑蓉、黑醬油,製作絕無欺場。
印度咖喱

咖喱亦喺佢哋嘅手本嘢,因為有印度藉廚師座鎮,一個個銅鍋擺放數款印度美食,計有:雞豆咖喱、咖喱魚、印度飯、印度薄餅、多款印度特色醬料,如薄荷醬、乳酪醬……等等。可惜無小弟喜愛嘅馬沙拉雞或天多尼烤雞。
印度特色醬料
印度薄餅
其他
叫得其他,除因為唔知點幫佢分類,亦因為呢3款菜式就好隨意放晌一角,佢哋喺肉醬薯蓉、煙肉蒸蛋及焗芝士通粉,睇樣其實幾樣都唔錯架。
肉醬薯蓉、煙肉蒸蛋及焗芝士通粉
喺時候上我嘅「主菜」,揀咗大部份肉類,話晒小弟都算算哋食肉獸,燒羊架、燒肉眼、巴東牛肉幾樣肉類都相當好食;焗蠔亦都不合,喺沙嗲始終擺成晚,效果無咁理想。
熱盤、烤肉、印度咖喱
即煮麵檔
跟燒味檔一樣,本地人經常食魚蛋炒、車仔麵,就會覺得啲粉麵唔特別,但對外國客而言就完全變成另一回事。故此,目測所見,點粉麵嘅都喺外藉客居多,再者,個麵檔又設計得幾有地道風情。3款粉麵、12款配料可以自由配搭,但最特色喺3種湯底:越南牛肉湯、新加坡蝦湯、馬來西亞喇沙湯,以及8種調味用嘅配料,做到一絲不茍。其實都想試,不過,之前幾道菜食得過飽,又想留肚食甜品,故此,放棄心愛嘅喇沙湯麵。
即煮麵檔
越南牛肉湯、新加坡蝦湯、馬來西亞喇沙湯
調味配料

喺意外地有咁多選擇,仲分開3個區域,夾夾埋埋超過30款
。依家就等小弟逐區介紹,第一區已有10多款甜品,憑相片記錄,包括:加拿大冬甩、意大利芝士餅、糖果(專為小朋友而設)、焦糖燉蛋、朱古力慕絲、餡批、啫喱糖、馬卡龍、即製班戟、吉士咖吔多士、蘋果金寶及窩夫,喺咪淨喺呢張枱嘅甜點都夠晒你食呢?
即製班戟
甜品
隔離另一張餐枱,除有啲生果外,仲有朱古力噴泉、夏日刨冰、紅豆沙、豆腐花,不過,幾樣嘢都唔喺我嘅心水。
生果、甜品
夏日刨冰
夏日刨冰
甜品嘅款式仲未完,晌雪糕櫃旁,仲有其他甜品,計有:朱古力芝士蛋糕、芒果忌廉蛋糕、木糠布甸、黑朱古力蛋糕卷、焦糖燉蛋、芒果布甸、忌廉脆筒、宇治綠茶紅豆慕絲、鮮果啫喱粒、草莓乳酪慕絲。喺咪無講錯呢,佢哋供應嘅甜品真喺超多
甜品
識我嘅朋友都知小弟都算喺甜品癮大,所以,先嚟一大碟甜品拼盤,隨心揀咗7款甜點,今次就唔逐樣評,但整體質素唔差喎,尤其件芒果忌廉蛋糕,芒果超清甜,芒果味濃,忌廉蛋糕柔滑軟綿;馬卡龍做得極有水準,有脆而煙韌嘅口感,滲出清幽綠茶味;朱古力冬甩無死甜,個甜甜圈煙韌有咬口。
甜品拼盤
Movenpick雪糕

壓軸就梗喺啲好嘢啦,簡直就好似成間Movenpick雪糕嘅Pop –Up店開咗晌度咁,唔止前後都打咗大大隻Movenpick字樣,雪糕櫃上嘅口味名牌,數一數,足足有17款之多,再望望雪糕櫃內數一數,堅有17款口味
(其中士多啤梨口味喺重複咗)。小弟未食勻全港嘅自助餐,但食自助餐嘅經驗唔少,有得10款知名品牌嘅雪糕已經唔多,但有成17款口味嘅真喺第一次見。
Movenpick雪糕
先嚟一小碗:瑞士朱古力、楓糖合桃、榛子,Movenpick雪糕本身軟滑而頗有奶香,而且,味道濃郁,3款口味都好有個性,尤其楓糖合桃,楓糖嗰陣甜味好清潤,合桃仍然喺脆口
Movenpick雪糕
再追加多一碗:檸檬青檸雪葩、熱情果芒果雪葩、焦糖,兩款雪葩志在清新一下味蕾,前者十分清爽,檸檬跟青檸嘅味道讓人感到好清新;後者則酸香中滲出芒果嘅清甜味,裡頭仲有少少果肉;焦糖一向喺小弟「飛弗」
。其他,十幾款真喺好難取捨。
火焰雪山

我諗睇完以上甜品一環嘅分享,已經流晒口水,點知甜品環節嘅介紹仲未完,每晚不時有啲「期間限定」嘅特色甜點供應,一聽到侍應敲鐘,就知有好嘢出現。是夜就有懷舊嘅火焰雪山。大大個嘅「雪山」由廚房推出,淋上冧酒再點火,微微火光,再散發少少酒香,吸引唔少人出嚟圍觀。
火焰雪山
薄薄一片「火焰雪山」,外層嘅蛋白餅脆脆地,外圍包住軟綿嘅朱古力海綿蛋糕,內裡唔喺傳統嘅三色雪糕,而喺士多啤梨、薄荷碎朱古力及香桃,配搭又幾特別,整體味道唔錯。
D24榴槤拿破崙

更驚喜喺加推榴槤拿破崙,唔單止酥皮做得超有水準,酥香脆口,咬落咔咔聲,而且,裡面夾有吉士及D24榴槤果肉,仲要榴槤落得無手緊,爆晒餡,所以,非常好食。不過,唔知邊日會出,真喺可遇不可求呀!
啡茶
咖啡、奶茶、檸茶、檸水任飲任斟,仲有多款味道嘅川寧茶包,就算無果汁,都唔愁飲品無選擇。
咖啡、奶茶、檸茶
其實,佢哋都有鮮榨果汁及意大利San Pellegrino出品嘅果汁供應,不過,就喺額外收費嘅項目,故此,現場所見,飲嘅人就唔多。
鮮榨果汁
San Pellegrino出品
整體而言,食物嘅選擇唔少,而由於客源關係,加入唔少本土特色食物。當然,甜品一環就非常突出,除款式多,又有啲限定甜品,所提供嘅Movenpick雪糕真喺無可挑剔
。加上地方夠大,服務又唔錯,仲可以趁機去埋東薈城行吓Outlet嘛。依家閒日星期一至五,自助晚餐做緊$468 + 10%(成人計),星期六、日及公眾假期就$498 + 10%(成人計),不過,用HSBC就有65折,折咗三百幾,絕對食得過
用餐优惠
信用卡優惠
2018-07-15 2021 浏览
午餐自助餐用信用卡優惠 每位連加一 約$16x注意 ⚠️ 午餐時段是沒有刺身的晚餐自助餐才有的壽司款式就係咁多另外冷盤方面就有 翡翠螺 青口 煙三文魚還有蟹籽 日式冷面飲品方面 有自己沖的凍檸茶 不過都幾難飲好似涼粉水的味道另外有得自制珍多冰 等泰式飲品 師傅即制的海南雞飯 細細碗味道真的不錯啊! 我喜歡食印度咖哩 呢度有幾款咖哩好味 encore了2次!熟食選擇其實不少還有即切牛扒 羊架 即煮的粉麵等胃的空間有限 馬上轉戰甜品Moverpick 雪糕口味有十多種!真係試唔曬! 甜品款式都好多! 而且每款都好味絕對係水準之上單食甜品都值回票價
午餐自助餐

不過都幾難飲
好似涼粉水的味道

另外有得自制珍多冰 等泰式飲品

師傅即制的海南雞飯 細細碗
味道真的不錯啊!

我喜歡食印度咖哩
呢度有幾款咖哩
好味 encore了2次!

熟食選擇其實不少還有即切牛扒
羊架 即煮的粉麵等

胃的空間有限
馬上轉戰甜品

Moverpick 雪糕口味有十多種!
真係試唔曬!

甜品款式都好多! 而且每款都好味
絕對係水準之上
單食甜品都值回票價

2018-06-22 1538 浏览
去完旅行返到香港,一早已經訂左黎機場富豪食buffet, 可以落機拎完行李就行過黎食。我地12點半左右先黎到,全場都已經爆滿,大半都係本地旅行團。出到去想拎野食,點知見到八成既食物都畀d 旅行團掃晒...連想搵隻碟都難...咖哩海鮮無海鮮得返d 汁..豆腐花得返d豆腐碎...凍海鮮得返幾隻青口...沙津菜都可以清光!要等成團人轉戰甜品既時候我地先有少少野食...好失望!下次book 之前要問下佢地有無旅行團,有就真係唔好黎!

要等成團人轉戰甜品既時候我地先有少少野食...好失望!

下次book 之前要問下佢地有無旅行團,有就真係唔好黎!
用餐优惠
信用卡優惠
  • MOVENPICK 雪糕
2018-06-09 1244 浏览
親戚係東涌住,而且係機場職員,係富豪酒店食buffet有折,所以久不久我地就會大伙兒去食buffet。呢間食物款式都好多,凍蟹,長腳蟹,蝦果d都有,d咖哩,海南雞都唔錯,movenpick雪糕有成十幾隻味任食,好吸引!最仲多左凍鮮檸檬茶自己任整任飲,真係buffet少有!今次佢地有個泰國主題,最吸引我就係甜品區,有幾款好吸引既泰國特色甜品。椰汁糕芒果糯米飯泰式甜蛋絲榴槤班戟榴槤班戟最有驚喜,本身諗住一定係食cream,點知一食落去榴槤好濃,原來cream係加左榴槤去打,再另外加左榴槤肉係中間,班戟細細但就勁多榴槤,好香好濃,而個皮道煙煙unun好軟熟!

椰汁糕

芒果糯米飯

泰式甜蛋絲

榴槤班戟

2018-05-23 4635 浏览
這間酒店的午市自助餐,表面上不算吸引,可以食物款式不太多,但是擺設夠氣派,而且範圍夠大夠廣闊,當然,畢竟是機場的範圍,空間多範圍大就是長處。沒淨魚生,壽司為主,沒有刺身師傅在現場切刺身,要吃壽司🍣,感覺就當然不太好。凍櫃的海鮮,試了幾款,蝦🦐最為美味,比較鮮甜,亦都大隻。海南雞飯反而是主打,看見不少人前去拿取,友人指稱海南雞不錯,但是由於雞皮太多,亦都肥膩,去除雞皮之後,吃雞肉也不錯,不會太瘦,並且去骨,雞肉鮮嫩。反而那油飯挺出色,還有甜甜的海南雞飯豉油,令到搭配起油飯更加出色。喇沙亦都是另一個亮點,可能太部份食客都是在附近工作的上班一族,不算太多時間,亦都想吃一點熱的東西暖胃。因此後來,更加發現喇沙,大排長龍。真的是辛苦了煮麵這位阿姐,可能亦都因為,湯底有三款可以選擇,另外還可以選擇蝦湯。喇沙湯底,輕微辣香,不會過辣,椰香味道不算太濃,但是配料多少,都可以由食客自己選擇。咖哩,有咖喱魚,咖喱雞等等亦都有薄餅,試了一件咖喱雞,感覺味道不錯,旁邊亦放了一些炸魚皮、炸豬皮飲料:茶在外邊,顧客可以自己調配凍檸茶,西冷紅茶等等,但是賣相極之不吸引。雪糕🍦,mövenpick的雪糕,雖然,這個很

沒淨魚生,

凍櫃的海鮮,試了幾款,
蝦🦐最為美味,比較鮮甜,亦都大隻。

,令到搭配起油飯更加出色。

雪糕🍦,mövenpick的雪糕,雖然,這個很牌在超級市場售賣,的確十分昂貴,人們都在講,究竟係幾多球雪糕會回本,但是我對這個品牌的雪糕,不算非常喜愛,因此只隨便吃了幾種味道就算了,印象中曲奇味比較好。

反而甜品,款式不多,印象中蘋果金寶的味道比較好,其他也不算太吸引。

如果響和民都要八九十一個午餐的話,其實機場的午市自助餐,在友人的員工優惠之下,大約不用貳佰圓,其實也不算昂貴。
午餐
今天參加大嶼山一天旅行團,參觀過杯麵館和東涌大炮台後,就來到重頭戲~自助午餐!初時有點擔心是<獨立開個宴會廳>,比十几盤食物就扮自助午餐的中伏本地遊。原來係跟WALK-IN客一樣的自助餐,真係好開心。不過這餐廳位於地面,樓底不高,有點焗促。另外就是人太多!而且餐枱好細很細,剛好只能放2隻大碟。跟其他自助餐一樣,初時大部份人一湧而上去<搶野食>!凍海鮮壽司系列是重災區,針都插唔入。自己唯有先繞場一週,看看有什麼好東西。  超多款式的MOVENPICK,無人排隊。勁多甜品,未食都覺得好正呀!  麵包區,提供真牛油和人造牛油馬加連。     菜檔麵檔烚烚系列,排長龍。 原來有三款東南亞湯底。沙律系列 平時沙律係貴價貨,細細盒就四五十個大洋。 今日要回本,食多D。有薯仔,蘆筍,泰式。仲有藜麥喎,要食多D。終於等到凍海鮮區的人潮散去,可以優雅地選取食物。細青口~鮮甜,似法國藍青口。  大青口~肉質好霉,長期雪藏貨。 壽司檔~放棄   芝士盤~有几款,最愛BRIDE CHEESE 海南雞檔,無人排,得到一小碗海南雞。雞肉滑,無骨。飯竟然係黃色??記得在泰國食的海南雞飯是白色的。 泰
原來係跟WALK-IN客一樣的自助餐,真係好開心。
不過這餐廳位於地面,樓底不高,有點焗促。
另外就是人太多!
而且餐枱好細很細,剛好只能放2隻大碟。
跟其他自助餐一樣,初時大部份人一湧而上去<搶野食>!
凍海鮮壽司系列是重災區,針都插唔入。
自己唯有先繞場一週,看看有什麼好東西。
超多款式的MOVENPICK,無人排隊。
勁多甜品,未食都覺得好正呀!
麵包區,提供真牛油和人造牛油馬加連。
菜檔麵檔烚烚系列,排長龍。
原來有三款東南亞湯底。
沙律系列
平時沙律係貴價貨,細細盒就四五十個大洋。
今日要回本,食多D。
有薯仔,蘆筍,泰式。仲有藜麥喎,要食多D。
終於等到凍海鮮區的人潮散去,可以優雅地選取食物。
細青口~鮮甜。 大青口~肉質好霉
細青口~鮮甜,似法國藍青口。
大青口~肉質好霉,長期雪藏貨。
壽司檔~放棄
芝士盤~有几款,最愛BRIDE CHEESE
海南雞
海南雞檔,無人排,得到一小碗海南雞。
雞肉滑,無骨。飯竟然係黃色??
記得在泰國食的海南雞飯是白色的。
泰式黃咖哩魚
泰式黃咖哩魚
魚肉不厚,咖哩不太辣。
海鮮粉絲煲
海鮮粉絲煲 無食到
燒豬柳
燒豬柳 看到就覺得硬掘掘。
泰式豬頸肉
泰式豬頸肉
邪惡的豬頸肉,不過很肥美
泰國椰菜
泰國椰菜  膳食纖維

泰國咖哩唔夠多,泰菜系列的款式又唔夠多。
幸好還有印度咖哩。
印度飯
印度飯有荳蔻,丁香,小茴香
Papadum 胡椒脆餅
Papadum 胡椒脆餅
咖哩素菜
小扁豆,黃薑粉,浸Papadum一流。
Tandoori fish天多利魚
魚肉唔霉,纖維明顯。
烤魚拌著椰菜,椒絲洋蔥,十分惹味。
這個天多利魚又再安哥。
Chicken Makhael
聽到職員叫這款做<牛油雞>,
是一款溫和,不太酸,不太辣,
有蕃茄味,香料不太強,
但雞肉較老。
這款咖哩雞汁來拌印度飯一流。

個人覺得:
這裡的印度咖哩跟泰菜咖哩對比,
印度咖哩比較OK。
嚐過辣,就要以甜品解辣。
豆腐花,糕點,我來也!
最後15分鐘,就來到飲品吧
好多杯,茶包和咖啡。
旅行團只安排1.5小時自助餐,真係唔夠時間食雪糕。
狂風掃落葉後,要上車去大澳。

山路迂迴曲折,大巴左西右西,加上剛食飽,有少少想嘔。
幸好這個午餐食得唔算太飽。
其實係唔夠時間,點會食得飽啫。
午餐
2018-03-31 2401 浏览
復活節就梗係要搵啲節目慶祝下啦,今年就去咗機場富豪酒店食自助餐,依度價錢算係平價啲,假期都係4、5百蚊咁,所以黎依度試下。我6點半左右黎到,見到最受歡迎既長腳蟹已經無哂,咁食住其他野先啦,好在轉個頭老婆見到佢refill攞咗4條蟹腳先有得食,因為之後都無再見過有長腳蟹攞,一來佢依度唔係好常refill,二來原來依度啲人係好自私既,一個人已經差不多攞哂全部,攞到成座山咁,你把握唔到機會根本可以係全晚都食唔到長腳蟹既,各位真係要有心理準備。另一個重點係Movenpick雪糕,佢有成十幾種味你揀,而𢳂雪糕既哥仔又係全晚見到服務最好最正常既員工,因為其餘既服務員好似唔識講野咁既,又唔會主動幫你加水。我見雪糕哥仔全晚都𢳂到停唔到手。

Movenpick
Movenpick
2018-02-26 2509 浏览
慶祝結婚紀念,選擇佢因爲信用卡有六五折,駕車去,地點比較難找,有兩小時代客泊車,唔錯,之後$40/hour, 食物質素好,性價比高,鐘意食佢d蟹,同埋海鮮,會再去的!
上年暑假本約了細佬去食,忽然腸胃炎取消了,最近放假又記起未試過呢間,又book 檯去食! 搭機場巴士到機場一號客運大樓,一條天橋行過去酒店,指示牌又清晰,餐廳在地下,很易行,沒有行錯路。去到酒店坐,已經有些人了,在陰暗角落,感覺很焗促,登記後,我便問有沒有窗口位?卻話佢地沒有窗口位,之後安排我們坐門口位,但我見到有,感覺玩野,其實她只要話已經book 哂我都沒意見!不過我不會被呢D 事影響到食欲,即時出去搵食!第一轉海鮮站:有蝦、螺、青口,各拿4隻,海鮮有鮮味本是不錯,但海鮮汁很咸,第一次吃到這麼咸的,是廚師重手了還是我見識少!但之後卻又十分想念這種醬!第二轉壽司,竟然一款魚身也沒有!只有壽司?真是第一次遇到! 壽司有幾款,我拿了:三文魚、尤魚、北寄貝,蝦,沒有三文魚魚生,我便拿了煙三文魚頂替! 飲品都幾多款下,佢有兩部咖啡機、兩部奶茶,都好! 有時一部有問題都有另一部可用,又可免除排隊,另外又有自助檸檬茶俾你自己去沖,咖啡機仲有好多款咖啡可以揀: cappuccino,espresso,latte,regular coffee,普通咖啡又有大杯,我要了cappuccino,質素唔差,

飲品都幾多款下,佢有兩部咖啡機、兩部奶茶,都好! 有時一部有問題都有另一部可用,又可免除排隊,另外又有自助檸檬茶俾你自己去沖,咖啡機仲有好多款咖啡可以揀: cappuccino,espresso,latte,regular coffee,普通咖啡又有大杯,我要了cappuccino,質素唔差,平時1天上限只1杯咖啡的我也忍不住多斟一杯latte。

第三轉拿了2個包,很普通,但好好食。

第四轉雪糕,10款瑞士Mövenpick雪糕(以為14款,其實有些重複的),對於喜歡甜品的我是賣點,不過呢度要由專人畢,每次最多3球,無得自己任畢,我拿了士多啤梨、咖啡、冧酒,不過經常要排隊,我行了4轉,都因人多而改吃其他的,不過仍吃了2轉。諗住全部都試,最後2次都吃返一樣的!

其他的熱食只拿了燒豬頸肉,咖哩牛,弟弟話 Butter chicken 鞋口的!我沒有試過,不是吧!

見到個雞檔咁有型,有多款醬汁配料,都忍不住要了碗海南雞飯,質素不俗

沙律試了泰式木瓜沙律(又是很咸)、貴價的紅菜頭、車厘茄(均忘記拍照)!後來見沙拉那裡有藍青口,不過沒有拿了,都已經飽了,湯粉什麼也沒有叫!

又拿了甜品,只3杯甜品: 抺茶紅豆什麼的、木槺布甸和芒果布甸, 味道都是那句, 芒果布甸到現在為止都未食過好吃的,又要由專人拿出來,變相限住拿,也沒怎去試!

最後拿了一碟水果吃,有哈蜜瓜、西瓜同菠蘿,可惜菠蘿肉白色的?不過都ok,可能不是季節。

1:10 已叫埋單,機場員工最平,3個人$834,我們有機場員工discount -$459,再加返Service charge $83.4, total係$458.4/3=152.8/位,上次老公生日去Essence, 5個人$877.8/5,$176/位,大家都是平日,這裡如果是機場員工才平些,所以很多機場員工來吃,可能貪佢新近。平日沒有下午茶,我們hea 到2:30 才走,也不趕我們,出來,沒有地方行,食完就過對面搭車走。
2018-01-03
$152.8 (午餐)
  • Mövenpick雪糕
2017-12-24 1767 浏览
機場lunch buffet12月24號,原價是$318 per adult,早d book有7-75折不過缺點是遠了點比我想像中多款~面包都好多款最吸引我的是 竹炭條冷盤有 青口、蝦熱食有 普通中式熱盤、泰式、印度菜式、海南雞飯、東南式粉麵...最吸引我的是甜品,有多款movenpick (每次最多拎3球)朱古力噴泉 (有水果、棉花糖) pancake機,聖誕蛋糕christmas stollen, christmas cookies馬蹄露、豆腐花
2017-12-24
2017-10-14 2837 浏览
12-10-2017中午自助餐,今次令我非常失望,之前幾次黎都有我喜愛牛扒,牛腩,炸魚柳,海南雞,今次去全部無供應,我覺得栗子西米露不錯,不太甜,栗子味道又濃,希望下次再去有返我喜愛的食物供應。我最愛的提子霖酒雪糕,非常好味,可惜只供應一次,沒有再添加,其它味道也不錯,食物款式不過不失。
2017-10-12
2017-09-28 3512 浏览
男朋友公司請食飯,係機場酒店的buffet 食晚餐。老實說,多年前黎食過一次,真係差到無朋友,食物選擇不多,又超多人「搶食」😣之後同自己講下次唔洗錢都黎🙈不過最近聽到身邊的朋友黎機場富豪食過都有讚無彈,再加上男朋友啲同事的聚會我極少出席,所以今次我決定俾個機會里間的buffet‼️一坐低真係非常肚餓,去海鮮區望下先不日我好少食長腳蟹,因為怕麻煩,成隻腳禁長,我都唔識拆🦀但是里到好好丫,全部剪開一節節,每件大概一隻手掌的大小,岩晒我里種手殘唔識拆的人❤️❤️❤️❤️龍蝦大概係兩隻手掌的大小,肉質鮮美一啲都唔霉🦐🦐🦐🦐啲肉一下就可以成條拿出黎其他的海產都好新鮮,不錯👍👍火腿都挺好,有我喜歡的salami🐽熟食一向都唔係我的主餐,甜品先係重點🍪🍩🍮🍭🎂🍰🍧🍦🍨你們看,甜點係幾禁可愛,我真係自己一個食晒嫁,重encore左一次😜😋😋重有時段限制的榴槤拿破輪👍🏻今次的機場之行非常好,完全打破我之前對佢的不好感覺。雖然有啲啲遠,但係值得的。我問過價錢都係三百蚊一個人,不錯👍🏻👍🏻👍🏻
男朋友公司請食飯,係機場酒店的buffet 食晚餐。
之後同自己講下次唔洗錢都黎🙈

一坐低真係非常肚餓,去海鮮區望下先

其他的海產都好新鮮,不錯👍👍

火腿都挺好,有我喜歡的salami🐽

熟食一向都唔係我的主餐,甜品先係重點🍪🍩🍮🍭🎂🍰🍧🍦🍨

重有時段限制的榴槤拿破輪👍🏻

我問過價錢都係三百蚊一個人,不錯👍🏻👍🏻👍🏻
2017-09-06
2017-09-01 2325 浏览
見yahoo團購便宜就約埋親友一齊試下,一試就出晒事。 一坐低就聞到有類似海鮮‘up’臭味,但最不滿係以下2點:第一,食物味道不濟,海蝦,青口,螺同蟹腳完全無海鮮味道!雖說不難吃,但欲再添嘅慾望都無。第二,當初見其宣傳有龍蝦及面包蟹,諗住食返夠本,點知未見過一家酒店自助餐海鮮供應係咁不濟,可以一個鐘內眼見只有2,3次加供應,但唔使開心住,每次龍蝦10邊都唔知有無,而面包蟹蓋最多係2隻!全日只慶幸能攞1隻面包蟹蓋0龍蝦,攪到黎食客人好似乞食咁要搶,真不知所謂。最不知所謂嘅係偶爾經過聽到有客人投訴無供應,某職員將供應不濟賴喺客人身上,指客人攞得多,完全將責任推卸予客人總括而言,呢間野一定唔會再試各位小心中伏。
見yahoo團購便宜就約埋親友一齊試下,

總括而言,呢間野一定唔會再試
各位小心中伏。
2017-08-29 1784 浏览
昨日和朋友去食,景然是這樣。我問這還是自助餐嗎?那個人說飛機唔點有很多拿餐卷來,所以……即然做不到還接客人進來這是什麼的服務,錢會收給出的是什麼,我聽到有個小女孩哭著說我未有食到龍蝦呢!那是她對著一個服務員說的,有人食白米飯,食自助餐呢!白米飯冷盤小得很熱的呢也是……魚不是整條的是魚件,怎麼啦!不是鮮魚也吧了,是魚件……水果也是手快有手慢呢!吃皮吧!唯一不決的,是麵條但也要排排隊等著呢!我結帳離場時,我看到一位外國女人問有冇有甜品,服務員問內面的師傅,景說沒有麵粉做不了,怎麼啦!酒店呀!說是海鮮主題的自助餐,冷盤上常有的只有蝦,長腳蟹只有給切成一段段不足三吋長的,龍蝦要看你出去拿是不是時候囉,又要眼明手快,不然龍蝦抓也沒啦!每出來我看可能只有十來只半隻的龍蝦。可笑的是客人要拿著碟站在那等著,才有可能拿到呢!這是什麼自助餐呀!差極了
昨日和朋友去食,景然是這樣。

水果也是手快有手慢呢!吃皮吧!

唯一不決的,是麵條但也要排排隊等著呢!

我結帳離場時,我看到一位外國女人問有冇有甜品服務員問內面的師傅,景說沒有麵粉做不了,怎麼啦!酒店呀!

差極了
2017-08-28