2019-06-12 144 浏览
週末到啦,女人葛天性,梗係要出去shopping同吃靚嘢啦,辣嘢同海鮮係吃貨最鐘意吃葛嘢之一,斎得個霖住滴好吃葛嘢就已經讓我尼個吃貨精神昏迷了!同滴friend來到油塘逛兼穩到一家叫蜀府川鍋葛店來一起吃開胃葛辣嘢,叫咗烤魚同埋火鍋兼海鮮拼盤等配菜,實在係紅日最大葛享受之一;烤魚葛魚係煎鍋葛,吃翻淡又鮮又有點微辣,最吸引人眼球就係個海鮮拼盤啦,滴海鮮好新鮮而且肉厚而且種類都幾多下葛,真係忍唔住要快滴開餐滿足一下自己個胃先得!超級滿意葛一餐,推介吃貨們來品嘗哦!
2019-06-10 171 浏览
父親節大餐簡左呢間餐廳黎食,有雞煲小菜火鍋等等川菜一般都偏辣,所以小菜唔系好岩食,加上鄰近系出名食海鮮既鯉魚門,一於就試試個海鮮蒸鍋星期一18:45上下黎到,我地竟然系第一枱客,可能平日生意麻麻?!到我地食完,全店都坐唔夠一半啵。屋企人唔太食得辣所以簡左粥底火鍋上層系蒸海鮮下層系打邊爐,一鍋兩食店員提醒要食開d海鮮先好擺米落去煲呀,唔系就會燶哂痴哂底。落左單一陣海鮮拼盤就上菜啦,4人分量,哇!好大盤鮑魚同龍蝦仲郁緊、好新鮮!因為個蒸鍋唔大,所以分左幾輪先蒸得哂,第一輪蒸左鮑魚同大蜆,我覺得最好食系呢輪,鮑魚好彈牙好鮮味第二輪就扇貝同細蜆,可能蒸耐左所以有d老同縮到好細粒,細蜆仲有一粒死左冇開殻。第三輪就蒸4隻勁大的開邊龍蝦,緊緊夠迫到個蒸鍋度,不過都好鮮味同好多膏。魚我地系擺落打邊爐度滾熟佢,2-3分鐘就食的,又幾厚肉同好滑啵,幾好食雞因爲比較遲黎。有半隻雞,因為雞腳同雞翼都系得各一隻,但未完全溶雪呢點比較失望,蒸左15分鐘都未熟,(因為中間未溶好雪)最後為有擺埋落個粥底度變雞粥雞都幾鮮味,佢有腌過所以幾好食,但雞皮略厚但肉唔算厚,仲食左2碟牛肉,同一碟手打墨魚丸墨魚丸唔覺得左影相,比
父親節大餐簡左呢間餐廳黎食,
雞煲小菜火鍋等等

川菜一般都偏辣,所以小菜唔系好岩食,
加上鄰近系出名食海鮮既鯉魚門,
一於就試試個海鮮蒸鍋

到我地食完,全店都坐唔夠一半啵。

屋企人唔太食得辣所以簡左粥底火鍋
上層系蒸海鮮下層系打邊爐,一鍋兩食

店員提醒要食開d海鮮先好擺米落去煲呀,
唔系就會燶哂痴哂底。

落左單一陣海鮮拼盤就上菜啦,
4人分量,哇!好大盤

鮑魚同龍蝦仲郁緊、好新鮮!

因為個蒸鍋唔大,所以分左幾輪先蒸得哂,

第一輪蒸左鮑魚同大蜆,我覺得最好食系呢輪,鮑魚好彈牙好鮮味

雞因爲比較遲黎。有半隻雞,因為雞腳同雞翼都系得各一隻,
最後為有擺埋落個粥底度變雞粥

雞都幾鮮味,佢有腌過所以幾好食,但雞皮略厚但肉唔算厚,

仲食左2碟牛肉,同一碟手打墨魚丸
墨魚丸唔覺得左影相,比較細粒,
88蚊得9粒略貴,但好彈牙好食就真既

澳洲黑毛安格斯上肩肉 $128
分量就系眼見咁多因爲佢中間系用椰菜墊高,個底冇架啦
大大塊,脂肪少但肉味好濃

手切極品韓牛,
呢個比較貴要$288

脂肪多,肉質比上面既上肩肉軟,牛味也不錯。

仲要讚下個甜品
芝麻綠菜芋茸餅,
呢個真系超好食,上枱果時仲熱熱地,好軟,中間餡多。又唔會太甜。單叫都值得俾錢,真系好好味

最後講下餐廳應該改善既地方,我地坐卡座都覺得略細,枱面除左各人既餐具同茶杯外都唔系好擺得落食物,所有火鍋美食都系擺系架車仔度。落料要拎黎拎去唔系咁方便。

另外建議每枱都加一個計時器並標明每款海鮮應該蒸/滾的時間,好似我地這些不是常食海鮮既人黎講真系唔清楚,差2分鐘可能已經差好遠,無謂蒸的太老唗左咁靚既海鮮啦

再講下,餐廳的額外收費太貴了
茶位8蚊一個人,醬油貴更要20蚊一個人

淨系呢2樣(要加一)4個人都123蚊了,都夠食多碟牛肩肉了

全單再加一又多百幾蚊,雜費俾左200幾蚊
但個海鮮蒸鍋標價559。。。。。

2019-06-05 128 浏览
蜀府川鍋 is a seafood congee hotpot combination specialty restaurant hidden on the ground level of a nondescript industrial building in Yau Tong. Do not be fooled by the plain looking entrance - this place delivers a staggering seafood feast at an unbelievable value.Today we sampled the $168 per head steamed seafood congee hot pot combo. This set dinner includes a highlight of live lobster, fresh abalone, and various selections of meat and vegetables.Take a look at this amazing selection of fresh se

Take a look at this amazing selection of fresh seafood! 😋😋😋 A whole lobster is just sliced and STILL MOVING! And look at the huge abalone, in-shell scallops, and clams! A truly mouthwatering view.

We cannot resist but to steam our lobster. 8 minutes in the steamer cooks the flesh to juicy tender perfection! 👍👍
Next up are the HUGE clams. Another 8 minutes later they are ready to enjoy. Really fresh and tasty, high quality stuff!

As we end our meal, we begin to construct our congee. The double layer hot pot allows the seafood essence to filter into the congee below bestowing it with complex flavors. The humble rice congee is elevated to a higher plane. A truly unique and enjoyable experience.
2019-06-05
2019-06-03 101 浏览
好友附近返工,介紹去呢個蜀府川鍋,離地鐵站不遠,行大約4分鐘到。一直A1出口源住直路行。星期一都晚都算多人。見到富貴餐。海鮮又多388蚊就試試。店只會介紹你點煮法好。一一都聽佢指教。指青瓜,小辣岩晒我朋友唔食辣但又有辣感覺。青瓜爽甜清炒白菜。都好味秘制醬茶鴨,色澤好靚。咬了口有點似臘鴨味。都好味鮑包出場了,不算大隻。但咬口新鮮,唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻粉絲元貝蒜味香濃,粉絲入味 元貝新鮮主角避風塘龍蝦。粒粒蒜香味濃。龍蝦肉爽,滑。抹茶芋蓉餅。唔太甜,熱食好好味
指青瓜,小辣岩晒我朋友唔食辣但又有辣感覺。青瓜爽甜
清炒白菜。都好味
秘制醬茶鴨,色澤好靚。咬了口有點似臘鴨味。都好味
鮑包出場了,不算大隻。但咬口新鮮,唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
粉絲元貝蒜味香濃,粉絲入味 元貝新鮮
主角避風塘龍蝦。粒粒蒜香味濃。龍蝦肉爽,滑。
抹茶芋蓉餅。唔太甜,熱食好好味
2019-05-30
2019-06-02 91 浏览
第二次黎衣度食野,對上果次咁岩又係慶祝母親節時間尚早未見太多人,地方環境本身闊落唔會有壓迫感,可以自在用餐記得上次食大蜆蟹粥,今次原本媽媽見到餐牌的原條東星斑+大蜆粥深深吸引住,但點知已賣完了咁就食d跟上次不一樣的,揀左海鮮鮑魚蒸氣塔4人餐,雖然我地3個人,但4人餐都不會多到吃不完,沒有做大徙鬼另外仲以優惠價$48 加左海膽一客,店員建議一般加入粥裡食,又的確比起就咁食好味得多蒸氣鍋設計有少許跟平時的不同,比較高身、而粥底係外露的,似打邊爐一樣一直疑惑緊係咪要拎起上面蒸盆再響中間倒入米飯🍚?原來問過店員外露的湯底裡有幾個小孔,上面蒸完海鮮既精華會流到小孔在湯底裡米飯自己隨時落都得,不過建議唔好一開始就落,一會未吸夠精華、二有機會容易痴底甜品同雞係最先黎,蒸住雞時食住甜品先係綠茶芋茸餅,熱辣辣新鮮整起個皮仲脆卜卜其他海鮮好快都陸續到了最個活鮑魚冇花假,真係仲郁,仲要不停郁好生猛口感都爽口彈牙,一d都唔靱提提各類海鮮要蒸10-15分鐘,記得自己對錶計時跟一般蒸3-5分鐘有別,大海鮮係唔同d所以太餓可以食住芋茸餅先,唔知係咪咁樣所以黎左甜品先呢龍蝦也不錯,啖啖肉,肉質都唔梅!新鮮湯底揀左瑤柱
第二次黎衣度食野,對上果次咁岩又係慶祝母親節

海膽

甜品同雞係最先黎,蒸住雞時食住甜品
係綠茶芋茸餅,熱辣辣
新鮮整起
個皮仲脆卜卜

雙層蒸氣塔-  手工芝麻綠茶芋茸餅

其他海鮮好快都陸續到了

個活鮑魚冇花假,真係仲郁,仲要不停郁好生猛
口感都爽口彈牙,一d都唔靱

雙層蒸氣塔-  海鮮

雙層蒸氣塔-  游水沙巴龍

提提各類海鮮要蒸10-15分鐘,記得自己對錶計時
跟一般蒸3-5分鐘有別,大海鮮係唔同d
所以太餓可以食住芋茸餅先,唔知係咪咁樣所以黎左甜品先呢

雙層蒸氣塔-  蒜蓉粉絲蒸大元貝

雙層蒸氣塔-  大蜆皇

龍蝦也不錯,啖啖肉,肉質都唔梅!新鮮

雙層蒸氣塔-  開邊龍蝦

湯底揀左瑤柱排骨粥底

以衣個價食到新鮮海鮮價錢非常抵,仲要係4人餐
我3個人食平均都係$250,本身4個人食只係$190,真係冇得輸
會再黎

雙層蒸氣塔-  蒜蓉粉絲蒸大元貝
雙層蒸氣塔-  大蜆皇
雙層蒸氣塔-  開邊龍蝦
2019-06-01 78 浏览
今日約咗朋友食晚飯,佢心血來潮話想食蒸氣鍋但又唔想出去咁遠,所以就揀咗佢屋企附近呢間蜀府川鍋 。  呢間鋪頭除咗蒸氣鍋之外,亦都有火鍋小菜爐魚等等選擇。朋友一心黎食蒸氣鍋,所以我哋最後都係揀咗海鮮鮑魚雙層蒸氣塔套餐。湯底方面揀咗瑤柱排骨粥底,朋友話海鮮蒸出嚟嘅汁流返落煲粥會好正。除此之外,朋友仲加咗$48要一客海膽黎煲粥同埋一客燒茄子。  落單之後,侍應放低左一碗米,佢同我地講要食到七七八八先好將米落入湯底度,以防癡底。咁樣除咗蒸之外,有啲海鮮亦都可以用打邊爐嘅方式嚟煮,咁可以試到兩種食法。  先講下啲海鮮,套餐入邊包左蒜蓉開邊龍蝦、鮑魚、蒜蓉粉絲蒸大扇、大蜆、蚌同埋魚。特別要講下,鮑魚非常新鮮,上咗台之後仲識郁。蒜蓉開邊龍蝦,一樣係新鮮貨,食落去肉質非常爽口同鮮甜,仲係啖啖肉。而最有驚喜就係條魚,本身都冇咩期望,但點知不論蒸定係打邊爐,一樣係咁滑,連平時唔太好魚嘅朋友都讚好食。值得一提,侍應好貼心,知我地唔係太熟啲海鮮要蒸幾耐,佢都逐樣細心講解。  除咗海鮮跟餐仲有蟲草花蒸雞,我哋一般用嚟打邊爐一般用嚟蒸。最後發現蒸嘅好味好多,因為好入味,雞肉都好滑。而我哋另外叫嘅燒茄子,加咗好多香

除此之外,朋友仲加咗$48要一客海膽黎煲粥同埋一客燒茄子。

而我哋另外叫嘅燒茄子,加咗好多香料黎燒,重口味人士一定鍾意。

食到咁上下我哋就落米煮粥,加咗海膽同埋跟餐嘅粟米,加上湯底充滿着啱啱蒸海鮮同蒸雞嘅精華,煮出嚟嘅粥唔使落調味料都已經好夠味、好甜,飽到不得了嘅我哋都堅持要食。
 最後原來跟餐仲有甜品,手工芝麻綠茶芋蓉餅,唔算太甜唔會有好膩嘅感覺。
總括而言,呢個價格有咁多嘢食,海鮮仲要咁新鮮,算係好抵。當晚見到唔少人都選擇打邊爐,下次可能都會再黎試吓。
  • 蒜蓉開邊龍蝦
  • 鮑魚
  • 蟲草花蒸雞
2019-05-31 64 浏览
週末到啦,對于女人葛天性來講,梗係要出去shopping同吃翻滴靚嘢啦,辣嘢同海鮮係吃貨最鐘意吃葛嘢之一,斎得個霖住滴好吃葛嘢就已經讓我尼個吃貨精神昏迷了!同班friend來到油塘逛街見到一間店叫蜀府川鍋,就入來一起試一試味啦,首先,叫咗份烤魚同埋火鍋兼海鮮拼盤等等葛菜,實在係週六最大葛享受之一;烤魚葛魚係煎過的,吃落又焦香又有滴微辣,最吸引人眼球就係個海鮮拼盤啦,滴海鮮又新鮮又肉厚、種類幾多下葛,真係忍唔住要快滴開餐滿足一下自己個胃!超級滿意葛一餐,推介吃貨們來品嘗哦!
2019-05-26 172 浏览
將軍澳無川菜餐廳今日特登來到油塘試食川菜點知反而被海鮮二人餐吸引價錢都幾抵$388有前菜,主菜,有肉有菜,有甜品!另加一個水煮牛,可以自選辣度麻度啱晒我地!雖然好多辣椒,但辣味剛好!配上椰青解辣,超正!前菜要了寬粉,不太辣,香料味濃蒸鮑魚帶子,剛好避風塘炒龍蝦好好味!超香口!青菜夠淋,新鮮青綠!泥封荷葉雞有驚喜!不屬嫩滑,但用叉撕成碎件,好易入口而且醃得入味!大家都讚不絕口!最後仲有綠茶芋蓉餅脆脆餅皮包著芋蓉,不會過甜,不錯!
將軍澳無川菜餐廳
今日特登來到油塘試食川菜

點知反而被海鮮二人餐吸引
價錢都幾抵$388
有前菜,主菜,有肉有菜,有甜品

水煮牛

另加一個水煮牛,可以自選辣度麻度啱晒我地!
雖然好多辣椒,但辣味剛好!
配上椰青解辣,超正!

前菜要了寬粉,不太辣,香料味濃

蒸鮑魚帶子,剛好

避風塘炒龍蝦

避風塘炒龍蝦好好味!超香口!

青菜夠淋,新鮮青綠!

泥封富貴荷葉雞

泥封荷葉雞有驚喜!
不屬嫩滑,但用叉撕成碎件,好易入口
而且醃得入味!大家都讚不絕口!

最後仲有綠茶芋蓉餅
脆脆餅皮包著芋蓉,不會過甜,不錯!
2019-05-25
水煮牛
避風塘炒龍蝦
泥封富貴荷葉雞
  • 椰青
  • 綠茶芋泥餅
一大班同事打邊爐,同事提出三個要求,分別係坐得耐,食物新鮮,價錢平,要搵到符合呢三個要求嘅餐廳,認真唔簡單,千辛萬苦之下,搵到呢一間蜀府川鍋,食過之後,大家都滿意餐牌四個人,叫咗一個四人海鮮蒸鍋, $559嘅4人餐,價錢認真唔貴,除咗海鮮鍋,呢間餐廳仲有得食粥底火鍋同埋炒小菜,連雞煲都有,可以講係話包羅萬有。新鮮嘅海鮮拼盤一大盤嘅新鮮海鮮,非常之搶眼球,海鮮新鮮,鮑魚仲識郁郁動,餐廳仲會用個冰底,保持煮海鮮嘅溫度,就算放耐了,都唔怕啦,咁就可以慢慢食啦蒜蓉蒸開邊龍蝦蒸熟左嘅龍蝦,蟹鉗巨大,肉質結實爽口,清蒸嘅龍蝦食得出佢肉質嘅鮮甜,仲有唔少龍蝦糕添。清蒸大蜆皇呢隻大蜆認真不能講笑,食落充滿啖啖海水味,加上濃郁嘅蒜蓉,將鮮味無限昇華游水沙巴龍躉四人餐啱啱好有一條,肉質結實冇腥味,睇完眼就知道好新鮮,呢種size嘅魚,放落蒸鍋蒸七至八分鐘就啱啱好唔使落蔥唔使點豉油,食落仲好食嘅魚,先至係叫有質素九頭活鮑魚呢隻鮑魚肯定係活捉,因為係個拼盤同埋蒸鍋裏邊佢都仍然識郁,識落充滿口感,有咬口。蟲草花蒸鮮雞呢隻雞,我哋一半蒸一半火鍋,雞味比較濃郁,有啲似嘅走地雞,肉質比較結實蒜蓉粉絲蒸大元貝蒜蓉嘅香,

餐牌

新鮮嘅海鮮拼盤

蒜蓉蒸開邊龍蝦

清蒸大蜆皇

游水沙巴龍躉

唔使落蔥唔使點豉油,食落仲好食嘅魚,先至係叫有質素

九頭活鮑魚

蟲草花蒸鮮雞

蒜蓉粉絲蒸大元貝

蒜蓉嘅香,加上元貝嘅鮮甜,完完全全比粉絲索晒,吸收晒所有精華,以清蒸嘅方法烹調,更能保持原汁原味

一爐二用

個爐設計比較實用,上層係蒸鍋,下層係火鍋,當打完邊爐之後,加入米飯,就可以主城一個吸收晒所有精華嘅粥底啦

手切牛頸脊(中) $178

牛頸脊牛味濃郁,入口軟熟,咬落比較鮮嫩,較淋身較易入口

手打蝦滑+手打墨魚滑$88

$88呢個價錢,有齊墨魚滑同埋蝦滑,實在非常之抵食,相對地蝦滑味道較濃厚,墨魚滑則咬落比較彈牙

芝麻綠茶芋茸餅

最後嘅呢個甜品,亦都係高潮所在,芝麻炒到好香口,食落外層香脆,芋茸唔會過甜,做到真正外脆內軟嘅口感

呢間餐廳,空間感十足,枱同枱之間保持一定距離,坐得好舒服,亦都唔會趕你走

價錢夠平,食物夠新鮮,抵食
  • 本地手切牛頸脊
  • 海鮮拼盤
2019-05-21 124 浏览
今日同fd行經油塘就黎左依度食四川野,我地兩個人就每人叫左豬油砵仔飯,椰青; 綠茶芋泥餅,干鍋肥腸各一。豬油砵仔飯,佢嘅豬油同豉油都係有熱住嘅,拎出黎唔會凝固左,淋落去同豬油撞埋一齊真心香,而且D飯質感同干身,勁好食,雖然肥左D但都眨下眼就食晒。干鍋肥腸,辣度適中,大腸夠干身,食落去吾韌,亦都吾會真係好肥,唯一可惜就係大腸有D少。冰凍椰青新鮮清甜,爆多水,係食完D油膩野飲就最啱。最後記得食埋D肉,都好正。重點推介,綠茶芋泥餅,$50都吾洗就有六塊,外皮夠簿香,咬落去D芋泥迫晒出黎,又吾太甜,係好食嘅,但要襯熱食,吾係凍左就一般啦。

2019-05-11 164 浏览
經常在附近出沒,經常看到這間店舖,但就沒進去吃過東西。今天和男友都想嘗試新的餐廳,來這間店嘗試一下。我們點了兩份一人海鮮鮑魚雙層蒸氣塔和澳洲黑毛安格斯上肩肉。澳洲黑毛安格斯上肩肉,新鮮食材、肉質嫩滑、份量多、擺設細心,每一塊肉都整齊地舖好。海鮮最印象深刻莫過於鮑魚,捧過來時還在動,非常新鮮。蒜蓉粉絲蒸大元貝,粉絲吸了元貝的海水味和蒜蓉的味道,整個也很清甜。蒜蓉蒸開邊龍蝦和元貝一樣,蒜蓉使海鮮味更濃郁。游水沙巴龍,骨不多,方便入口,蒸後魚鮮味突出,切好件,肉質細膩滑溜。蟲草花蒸鮮雞,肉質細滑,蟲草花是平民補品,可以補肺益腎、提高免疫力,非常有益。這間店開得很神秘,但本質高,每種食材都新鮮送上。

我們點了兩份一人海鮮鮑魚雙層蒸氣塔和澳洲黑毛安格斯上肩肉。

這間店開得很神秘,但本質高,每種食材都新鮮送上。
2019-05-07 135 浏览
蜀川之地,本是天府之國,多以辛辣為主,入到嚟傳統中國式食堂,地方還可,環境都唔錯,係唯一火鍋蒸氣,抽風系統似乎有啲焗促。我地下單六人海鮮鮑魚雙層蒸氣塔其中包括,沙巴龍躉,蟲草花蒸雞半隻,蒜蓉粉絲大元貝六隻,綠茶竽蓉餅,蒜蓉開邊龍蝦每人半隻,原味蒸大蜆,九頭活鮑每人一隻,貝殼一份,用嘅係瑤柱鮮竹排骨粥底, 加咗兩板海膽。另外再叫咗椒麻海蜇,豬油砵仔飯, 茶芥就每位八蚊 ,醬油費每位廿皮後加綠茶竽泥餅埋單1225連加一。整體都算 滿意 下次 都會返嚟用嘅係瑤柱鮮竹排骨粥底排骨就有幾舊龍骨,至於瑤柱鮮竹就見唔到啦,都唔知去咗邊。綠茶竽蓉餅呢個芋蓉餅,越食越好味,終於忍唔住,來多一客先至收得工。蒜蓉粉絲大元貝六隻粉絲元貝咁大隻,蒸咗一段時間,先至夠膽食呀!因為個火鍋蒸氣部分細咗啲,有啲信唔過。原味蒸大蜆呢個大人真係大隻,蒸咗一段時間先至擺落口。貝殼一份貝殼每人一隻 ,絕對唔係細隻嗰啲加咗兩板海膽。兩板海膽愛嚟送粥底,溝落嚟未到就唔覺有海膽味。蟲草花蒸雞半隻值得一讚呀,蒸我哋都嫌佢慢驚驚地,所以落水去火鍋,就咁淥熟嚟食, 都好滑好正!九頭活鮑每人一隻 最欣賞都係呢幾隻鮑魚,真係夠大隻,蒸完之後更

我地下單六人海鮮鮑魚雙層蒸氣塔

其中包括,

後加綠茶竽泥餅埋單1225連加一。

整體都算 滿意 下次 都會返嚟

用嘅係瑤柱鮮竹排骨粥底
排骨就有幾舊龍骨,至於瑤柱鮮竹就見唔到啦,都唔知去咗邊。

綠茶竽蓉餅
呢個芋蓉餅,越食越好味,終於忍唔住,來多一客先至收得工。

蒜蓉粉絲大元貝六隻

原味蒸大蜆
呢個大人真係大隻,蒸咗一段時間先至擺落口。

貝殼一份
貝殼每人一隻 ,絕對唔係細隻嗰啲

加咗兩板海膽。
兩板海膽愛嚟送粥底,溝落嚟未到就唔覺有海膽味。

蟲草花蒸雞半隻

九頭活鮑每人一隻
最欣賞都係呢幾隻鮑魚,真係夠大隻,蒸完之後更加 嫩滑可口好味。

沙巴龍躉
沙巴龍躉都唔錯,夠新鮮,落咗火鍋粥底就更加好味啦!

蒜蓉開邊龍蝦每人半隻
蒜蓉開邊龍蝦大大隻,幾乎個煱都擺唔落,唯有一半蒸一半火鍋烚,味道各有千秋。

2019-05-05 142 浏览
住油塘既朋友推介一間佢附近食川菜既火鍋店。今晚黎開哩頭,一於黎同佢試下。睇下餐牌先,好多唔同套餐可以揀,有海鮮/蒸氣塔/粥底火鍋,真係唔只得麻辣雞煲咁簡單。價錢好親民,大概每位$200左右就可以食到3/4樣海鮮再加小菜,視乎選咩餐啦。套餐唔啱都仲有好多小菜可以揀,真係通殺。唔怪之得好似好多街坊黎食。真係地頭蟲先搵到哩嗰位。今晚我地都唔太舒服,所以唔想食太辣。見到大蜆粥套餐,仲可以揀象拔蚌/原條東星斑。一於就揀東星斑黎試下,食番多d Omega補番下d骨膠原嘛。大蜆真係好大隻,份量都幾多,粥底好香,似係用高湯整。東星斑一上枱,我地又嘩左出聲,好靚。成條魚薄切再攤開。好靚。好貼心地連魚頭都切開細份, 方便滾粥。 魚肉好滑,好新鮮。 滾幾下見佢捲埋熟咗就食得。炒萵筍 分量多 味道都唔錯綠茶芋泥餅 第一次食 外面芝麻好香 開頭咬第一啖時有種食煎堆嘅感覺 外層綠茶皮 入面係芋泥蓉 ,味道啱啱好,唔會太甜,當飯後甜品一流。

大蜆真係好大隻,份量都幾多,粥底好香,似係用高湯整。

炒萵筍 分量多 味道都唔錯

• 原隻大蜆蝦粥
2019-04-30 159 浏览
今晚朋友請食飯, 時間地點 他選, 有人畀錢, 冇所謂, 深圳都去,哈哈一行三人 去了油塘的蜀府川鍋, 油塘我好少去, 一開始仲驚驚哋唔識去, 原來就喺 地鐵站 沿住右手邊一直行, 有樓梯級向下落, 已經望見斜對面的霓虹招牌, 好易搵門口 幾個大魚缸, 養住新鮮海鮮, 入到裏面, 紅黑設計, 典型中國四川風格 由於有朋友不吃辣, 打開餐牌, 被它的四人 蒸氣塔 吸引, 點知朋友看到 有大蜆粥, 加原條 加州 象拔蚌 火鍋 餐,才398元.超值,立即 一致決定食佢另外仲叫了 珊瑚蚌. 安格斯牛. 帶子. 萵筍. 海蝦先叫碟尖椒皮蛋小食. 皮蛋是黃色. 從未見過黃色的皮蛋, 原來是來自重慶,好特別象拔蚌好 新鮮, 而且份量足, 冇揸流灘, 我鍾意生吃,又爽又甜,加少少 wasabi,更能 食出他的鮮甜味, 但朋友喜歡在粥裏灼一灼 才吃, 他也認為 很鮮甜, 大蜆無沙。一邊飲住啤酒, 一邊吹下水, 簡直人生一樂也, 最後 當然食埋他的 粥, 有咁多海鮮嘅 精華 在裏面,飽都要食。埋單不算貴, 淨係 原條新鮮象拔蚌已值回票價
另外仲叫了 珊瑚蚌. 安格斯牛. 帶子. 萵筍. 海蝦
埋單不算貴, 淨係 原條新鮮象拔蚌已值回票價
2019-04-23
2019-04-29 140 浏览
同一班朋友吃飯最好不過便是打邊爐,今日找了一間性價較高的食店,既可吃到新鮮海鮮而價錢平民。由於大家都想試試新意,便叫了個粥鍋,而待應又極力推介今天的東星班,那便點這個!☝🏻我剛入門口時,已見蛽真的非常大隻。整個粥鍋都鋪滿蛽,不過要快吃,因為個蛽上枱時已半熟。此東星班非常新鮮,因為我見着侍應新鮮捉拿的。由於魚肉新非常新鮮,所以只需放入粥鍋滾二下便可吃了,魚肉嫩嫩的,確實幾鮮幾甜,而且還一點魚骨也沒有,可直接大口大口放入口。雖然扇貝只是急凍的,不過又幾好吃,爽爽甜甜的,要$38隻,但真的太喜歡吃扇貝了,那便點三隻吧!看來下回打邊爐,又多了一個選擇!

☝🏻我剛入門口時,已見蛽真的非常大隻。

整個粥鍋都鋪滿蛽,不過要快吃,因為個蛽上枱時已半熟。
原隻大蛽粥

此東星班非常新鮮,因為我見着侍應新鮮捉拿的。
深海原隻東星班

看來下回打邊爐,又多了一個選擇!
原隻大蛽粥
深海原隻東星班