餐厅: 螢雪
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-12-14 355 浏览
在繁忙的銅鑼灣,朋友一直推介Lunch Omakase。這家餐廳以日式木系設計為主題,營造出優雅的環境。吧台的位置讓顧客能夠觀摩壽司師傅的精湛手藝,感受每一個動作背後的細膩與專業。Lunch Menu我們點了Lunch Omakase 11貫壽司加上一個手卷石門鯛,柚子皮新鮮的石門鯛搭配清香的柚子皮,口感清新,帶來了初秋的滋味。間八魚金黃色的魚片給人一種視覺上的享受,鮮嫩的口感讓人一口接一口。衣藏木獨特的風味,讓人回味無窮。炭燒劍魚炭燒的獨特香氣,讓這道壽司別具一格,焗火後的魚肉更添風味。北海道鮮帶子肉質厚實,鮮甜的帶子在口中融化,讓人驚喜。深海池魚來自深海的魚類,鎖住了海洋的味道,帶來極致的鮮美感受。喜之刺口感爽脆,讓人感受到食材的新鮮度。白海膽奢華的選擇,海膽的甜美充分展現,令人難忘。蝶魚群邊魚肉的特有風味,加上巧妙的搭配,讓每一口都充滿驚喜。中拖羅肥美的拖羅,油脂豐富,口感滑順,讓人沉醉其中。接下來是拖羅蓉手卷, 外酥內軟,將拖羅的美味包裹於米飯中,簡直是完美的搭配。最後,搭配的麵豉湯和魚湯蒸蛋配上櫻花蝦,讓整個用餐過程更加圓滿。湯品的溫暖和蒸蛋的滑嫩甜品:杏仁曲奇雪糕清爽的口感

Lunch Menu

我們點了Lunch Omakase 11貫壽司加上一個手卷

石門鯛,柚子皮
新鮮的石門鯛搭配清香的柚子皮,口感清新,帶來了初秋的滋味。

間八魚

衣藏木
獨特的風味,讓人回味無窮。

炭燒劍魚
炭燒的獨特香氣,讓這道壽司別具一格,焗火後的魚肉更添風味。

北海道鮮帶子
肉質厚實,鮮甜的帶子在口中融化,讓人驚喜。

深海池魚
來自深海的魚類,鎖住了海洋的味道,帶來極致的鮮美感受。

喜之刺
口感爽脆,讓人感受到食材的新鮮度。

白海膽
奢華的選擇,海膽的甜美充分展現,令人難忘。

蝶魚群邊
魚肉的特有風味,加上巧妙的搭配,讓每一口都充滿驚喜。

中拖羅
肥美的拖羅,油脂豐富,口感滑順,讓人沉醉其中。

甜品:杏仁曲奇雪糕
清爽的口感為這頓豐盛的午餐畫下完美的句號。

總結來說,每道菜的製作,都展現了高水平的廚藝與對料理的熱愛。讓每位顧客都能在繁忙的生活中,感受到尊貴的用餐體驗。無疑是銅鑼灣中不可錯過的美食選擇!
2024-12-08
  • 深海池魚
  • 大拖羅
  • 赤海膽壽司
2024-12-10 359 浏览
螢雪而嫁做緊優惠午市定食套餐&酒水75折,超值!(੭˃ᴗ˂)੭估唔到今日會咁多人,以為咁早去會人少啲,點知幾乎客滿。Lunch set:Premium Sashimi Platter Served前菜:🍣墨魚:少少辣,開胃得來又好味。🍣豆腐野菜沙律:豆腐滑溜,沙律酸酸甜甜,真係好開胃。刺身:🍣烏魚子同鯛魚:烏魚子鹹香濃郁,鯛魚鮮甜清淡,兩者配搭得剛剛好。🍣鮮帶子:肉質鮮嫩,自然甜味,真係好正。🍣衣藏木:脆嫩,味道好清新。🍣炭燒劍魚腩:外焦內嫩,油脂豐富。🍣深海池魚:肉質緊實,味道鮮美。🍣獅魚:口感彈牙,味道真係好好。🍣吞拿魚:鮮甜又滑順,油脂夠。🍣櫻花蝦魚湯蒸蛋:更加滑,有魚味。🍣麵豉湯:唔係普通嘅,有海鮮,味道豐富。🍣柚子雪糕:清新可口,完美收尾!這頓午餐真係好滿足,飽晒 (๑´>᎑<)~*#螢雪 #亨環 #香港 #香港美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食#廚師發辦 #日式料理 #壽司 #刺身 #omakase

估唔到今日會咁多人,以為咁早去會人少啲,點知幾乎客滿。

前菜:
🍣墨魚:少少辣,開胃得來又好味。
🍣豆腐野菜沙律:豆腐滑溜,沙律酸酸甜甜,真係好開胃。

刺身
🍣鮮帶子:肉質鮮嫩,自然甜味,真係好正。
🍣衣藏木:脆嫩,味道好清新。
🍣炭燒劍魚腩:外焦內嫩,油脂豐富。
🍣深海池魚:肉質緊實,味道鮮美。
🍣獅魚:口感彈牙,味道真係好好。
🍣吞拿魚:鮮甜又滑順,油脂夠。

🍣櫻花蝦魚湯蒸蛋:更加滑,有魚味。
🍣麵豉湯:唔係普通嘅,有海鮮,味道豐富。

🍣柚子雪糕:清新可口,完美收尾!

這頓午餐真係好滿足,飽晒 (๑´>᎑<)~*
2010 浏览

#螢雪 #亨環 #香港 #香港美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食
#廚師發辦 #日式料理 #壽司 #刺身 #omakase
2024-12-08
午餐
2024-11-23 364 浏览
🍊Tangerine‘s visit🍊—————————————————————🍜 Keisetsu (Causeway Bay)7/F, Aura on Pennington, 66 Jardine‘s Bazaar, Causeway BayTel:+852 9473 8875—————————————————————🌟Appetizers Among the three appetizers, the caramelized fig was the most surprising. I initially thought the combination of fig and caramel would be too sweet, but it turned out to be refreshingly elegant, making it quite appetizing.🌟SashimiThe freshness, sweetness, and oiliness were acceptable, with an average quality.🌟Sushi The stando
🍊Tangerine‘s visit🍊
—————————————————————
🍜 Keisetsu (Causeway Bay)
Tel:+852 9473 8875
—————————————————————
🌟Appetizers

🌟Sashimi

🌟Sushi
The standout dish was undoubtedly the red sea urchin. The Hokkaido sea urchin used by the restaurant was incredibly fresh and the sweetest I’ve tasted recently. The seared tuna belly also had an excellent texture; the fish oil aroma was rich, bursting with flavor at the first bite, melting beautifully in the mouth. The flavors of the sole and silver cod were particularly intense.

The only area for improvement would be the chef‘s technique in forming the hand-pressed sushi. Some pieces were not compact enough, making them fall apart when picked up.

🌟Wagyu Sukiyaki
There were two thin slices of wagyu, which were quite tender, but the onions were a bit overwhelming. It would be better to increase the vegetables and reduce the amount of onion.

😋Overall Rating
Taste: 🌟🌟🌟🌟🌟
CP Ratio: 🌟🌟🌟🌟🌟
Ambience: 🌟🌟🌟🌟
Service: 🌟🌟🌟🌟
2024-11-02 443 浏览
多年無見移左民的老朋友回港探親,當然要帶佢去食餐好,選左呢間日本菜餐廳,中午一人前廚師發辦性價比非常高!🌟限定秋日一人前商務 Omakase 套餐🌟$728(原價$1120)八寸~燒墨魚、牛胸和果實蕃茄刺身三點~左口魚刺身配北海道赤海膽、帆立貝和拖羅壽司7貫~真鯛配烏魚子 / 墨魚壽司 / 大溝貝 / 北海道海膽壽司 / 燒拖羅 / 牡丹蝦膏漬 / 蔥吞拿魚腩,三文魚籽杯燒物~和牛壽喜燒吸物~蜆肉湯甘物~柚子雪葩套餐主打時令刺身及七貫季節壽司,刺身全部厚切又鮮甜!北海道赤海膽味道濃郁甘香,非常鮮甜!另外燒物仲可以三選一自由選擇,我就揀左和牛壽喜燒。日本和牛肉的油香,加上日本蛋的滑溜簡直讓人欲罷不能!最後再配上湯品及甜品,甜品係柚子雪葩口感好清新,呢個新推出秋日商務Omakase性價比極高啊!甘抵食好full架,記得提早訂座!

🌟限定秋日一人前商務 Omakase 套餐🌟
$728(原價$1120)

八寸~燒墨魚、牛胸和果實蕃茄

刺身三點~左口魚刺身配北海道赤海膽、帆立貝和拖羅

燒物~和牛壽喜燒

吸物~蜆肉湯

甘物~柚子雪葩

套餐主打時令刺身及七貫季節壽司刺身全部厚切又鮮甜!
北海道赤海膽味道濃郁甘香,非常鮮甜!另外燒物仲可以三選一自由選擇,我就揀左和牛壽喜燒。日本和牛肉的油香,加上日本蛋的滑溜簡直讓人欲罷不能!最後再配上湯品及甜品甜品係柚子雪葩口感好清新,呢個新推出秋日商務Omakase性價比極高啊!甘抵食好full架,記得提早訂座!
2024-11-02 374 浏览
朋友仔報料呢間日本菜餐廳的一人前廚師發辦做緊大優惠,甘抵食即刻訂位去試試!八寸擺盤好靚! 有燒墨魚、牛胸和果實蕃茄。燒墨魚新鮮有嚼勁,藍莓醬牛胸有創意,果實蕃茄好鮮甜!刺身三點左口魚刺身配北海道赤海膽、帆立貝和拖羅。最愛北海道赤海膽,口感幼滑,味道鮮甜而無澀味; 左口魚刺身魚味清淡,油脂豐富,甘甜魚油會緩緩滲出,層次豐富。帆立貝爽口彈牙,帶青檸清香。拖羅厚切口感軟滑帶油香。壽司7貫真鯛配烏魚子口感爽彈的真鯛加上微鹹香的烏魚子,吃落沒有腥味,鮮味十足呢!墨魚壽司唔單止肉質厚實,口感仲要爽口彈牙! 大溝貝北海道產,口感柔軟味道鮮甜!北海道海膽壽司橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,吃一口好味到難以形容!燒拖羅拖羅用備長炭燒過,拖羅入口即化,油分爆晒出黎!牡丹蝦膏漬先將蝦頭的膏燒香,再跟蛋黃撈埋,口感軟糯又甘香!蔥吞拿魚腩,三文魚籽杯靚靚的三文魚籽杯,新鮮的吞拿魚腩無筋幼滑,晶瑩剔透的三文魚籽讓人回味無窮!燒物炭燒巨型30cm 蒲燒鰻魚陣陣炭燒香味,超級巨型的蒲燒鰻魚,好肥美好香口!吸物蜆肉湯味道清甜。甘物焙茶雪糕採用宇治焙茶,經烘焙後之茶香濃郁,味道出色,茶迷一定要試試!

八寸

刺身三點

左口魚刺身配北海道赤海膽、帆立貝和拖羅。

壽司7貫
真鯛配烏魚子

墨魚壽司

唔單止肉質厚實,口感仲要爽口彈牙!
大溝貝

北海道產,口感柔軟味道鮮甜!
北海道海膽壽司

燒拖羅

拖羅用備長炭燒過,拖羅入口即化,油分爆晒出黎!
牡丹蝦膏漬

先將蝦頭的膏燒香,再跟蛋黃撈埋,口感軟糯又甘香!
蔥吞拿魚腩,三文魚籽杯

燒物
炭燒巨型30cm 蒲燒鰻魚

陣陣炭燒香味,超級巨型的蒲燒鰻魚,好肥美好香口!

吸物

蜆肉湯味道清甜。

甘物

2024-11-01 315 浏览
難得一個假期約埋友人去銅鑼灣享受Omakase, 我哋就揀咗$798嘅lunch set,擺盤非常之精緻有心思,而且食材非常新鮮,餐廳亦非常受歡迎,人客幾乎爆滿~|前菜|黑梅貝:肉質非常爽口,甘甘甜甜好開胃煙鴨胸:鴨胸非常入味,有咬口~日本白粟米:特別清甜~去除油膩感一流~|刺身|海膽真鯛:海膽配魚口感特別豐富,海膽嘅甘香同鯛魚嘅清爽,合起嚟味道層次提升不少~醬燒帆立貝:我鍾意燒過嘅帆立貝,食到外面半熟同亞華嘅口感~拖羅:夠肥美同埋油香充斥着口腔嘅口感好正~|壽司|煙薰獅魚:質感細緻,煙燻過所以有種特別嘅木香味~粒貝:貝肉彈牙,味道與非常清甜~備長炭燒劍魚:炭燒過嘅劍魚味道更加突出,齒頰留香~白海膽壽司:海膽非常肥美,口感豐盈好甘香~燒吞拿魚魚鮫:燒過嘅吞拿魚香味特別濃,魚油爆曬出嚟~牡丹蝦蝦膏漬:牡丹蝦蝦肉特別爽口鮮甜~食完一件仲想食多件!我哋揀咗牛舌同埋巨型蒲燒鰻魚~牛舌香口入邊又唔會煮到過乾,食落非常有嚼頭~鰻魚係足足30 cm,好厚肉好肥美,再加埋個湯暖下胃簡直絕配~蔥吞拿魚腩、三文魚籽杯,呢個配搭亦都係完美~份量啱啱好,總之好味到我都唔知點形容啦😂最尾仲有個曲奇雪糕,好完滿~

|前菜|
黑梅貝:肉質非常爽口,甘甘甜甜好開胃
煙鴨胸:鴨胸非常入味,有咬口~
日本白粟米:特別清甜~去除油膩感一流~

刺身
醬燒帆立貝:我鍾意燒過嘅帆立貝,食到外面半熟同亞華嘅口感~
拖羅:夠肥美同埋油香充斥着口腔嘅口感好正~

壽司
煙薰獅魚:質感細緻,煙燻過所以有種特別嘅木香味~

粒貝:貝肉彈牙,味道與非常清甜~

備長炭燒劍魚:炭燒過嘅劍魚味道更加突出,齒頰留香~

白海膽壽司:海膽非常肥美,口感豐盈好甘香~

燒吞拿魚魚鮫:燒過嘅吞拿魚香味特別濃,魚油爆曬出嚟~

牡丹蝦蝦膏漬:牡丹蝦蝦肉特別爽口鮮甜~食完一件仲想食多件!

我哋揀咗牛舌同埋巨型蒲燒鰻魚~

最尾仲有個曲奇雪糕,好完滿~開心滿足
一入到鋪頭,已經覺得好腥好腥🥲🥲比起好多Omakase 餐廳,呢間既裝修絕對係似普通餐廳多d.‼️‼️‼️重點係,食到其中一件刺身,咬咬下發現有幾塊魚鱗,真心未試過食Omakase食到有魚鱗😭😭😭到最後埋單,比Asiamile會員QR code儲里數啦,員工話已經冇同Asiamile合作好耐,所以冇得儲分,但係不論OpenRice或者Asiamile個網站合作夥伴仍然有呢間餐廳,算啦,少少里數都要呃個客。總結:以餐廳嘅裝修環境食物和服務,絕對稱不上係高級餐廳,真係去過嘅就會明,唔知點解有評論話係「高級餐廳」囉,究竟啲好評係點樣嚟㗎?其實Lunch加埋10%$800/人,銅鑼灣已經好多好多質素高好多選擇,呢間真係冇下次。
一入到鋪頭,已經覺得好腥好腥🥲🥲

🍱餐廳:螢雪 (銅鑼灣)🍽️類別:日本菜💯推薦指數:6.5/10💯回頭率:6/10.是次到訪與友人各點了一份午市套餐。這是小編首次於午間時段品嚐廚師發辦,份量確實有點多,吃完肚子都走出來了。🥗前菜▪️汁煮黑梅貝 ▪️慢著鴨胸配梅子醬▪️焦糖無花果三款前菜中,焦糖無花果最有驚喜。起初以為無花果搭配焦糖會過於甜膩,實際上卻不然,反而呈現出清新而雅致的甜味,相當開胃。🐟季節魚配海膽▪️鰹魚海膽 ▪️活貝 ▪️天然吞拿魚腩新鮮度、甜度和油脂感適中,質素中等。🍣壽司▪️左口魚 ▪️石援鯛 ▪️銀鱈魚▪️赤雲丹 ▪️火炙吞拿魚腩 ▪️蔥吞拿魚腩·三文魚籽杯最令人驚艷的菜品無疑是赤雲丹,餐廳選用的北海道海膽鮮美無比,是小編近期品嚐過的最甜美的一款;火炙吞拿魚腩的質感也非常出色,入口時魚油的香氣四溢,咬下去後油脂瞬間爆發,隨即在口中融化,吃筆齒頰留香;而左口魚和銀鱈魚的魚味則特別濃郁。唯一需要改進的地方是師傅在手壓壽司時的技巧,部分壽司在夾取時米飯不夠緊實,容易掉落。.🥩燒物▪️和牛壽喜燒一共有2片薄薄的和牛,口感頗柔軟,但洋蔥則略嫌有點多,若能增加蔬菜,減少洋蔥的份量會更好。🥣🍨其他▪️麵豉湯 ▪️益力多雪糕💰價錢:$749 p.
🍱餐廳:螢雪 (銅鑼灣)
🍽️類別:日本菜
💯推薦指數:6.5/10
💯回頭率:6/10

🥗前菜
▪️汁煮黑梅貝 ▪️慢著鴨胸配梅子醬
▪️焦糖無花果

🐟季節魚配海膽
▪️鰹魚海膽 ▪️活貝 ▪️天然吞拿魚腩
新鮮度、甜度和油脂感適中,質素中等。

🍣壽司

服務態度:🌟🌟🌟🌟
赤雲丹
1K
2024-10-16 343 浏览
今天放假同朋友約了在銅鑼灣先食個午餐出了去行街街,朋友就推薦了這裡,因為近排做緊優惠十分抵食,以這個價錢可以享受到omakase 嘅質素,絕對超值前菜八寸,分別有肉質飽滿彈牙,頭部清甜帶嚼口,尾部甘香黏口,齒頰留香嘅黑梅貝、藍莓醬配上粉嫩嫩嘅燒鴨胸,無花果風味清甜與焦糖苦甜口感均勻融合嘅焦糖無花果,作為開胃前菜感覺十分出色接住刺身三點天然吞拿魚腩,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶活貝味道鮮甜濃郁,帶有獨特的濃厚海洋氣息,口感外層爽脆,貝肉柔軟而幼嫩,加青檸汁口感配合十分巧妙鱸魚刺身配赤海膽,鱸魚多肉無骨,肉質鮮嫩,配上味道濃郁口感嘅赤海膽,簡直冇得頂跟住就壽司七貫師傅以季節食材三貫先上枱墨魚壽司,口感出奇地有咬動,咬起來十分驒牙,口感嫩中帶脆,加上醬油份外鮮味鰤魚肥美、口感紮實又爽脆銀雪魚配上山葵漬,銀鱈魚肉厚而甜滑,入口即溶,口感豐富,經炙燒後充分發揮出魚油份的脂香更濃郁赤雲丹,用上一個精緻器皿再在壽司飯上放滿了味道甘甜清淡,入口即溶赤海膽,十分滿足天然吞拿魚腩,以火炙後嘅拖羅筋,富天然魚油脂甘香,入口即溶牡丹蝦膏漬,豐腴甘香的蝦膏味道濃郁混埋,甜美肥碩的蝦肉,極富彈
前菜八寸,
藍莓醬配上粉嫩嫩嘅燒鴨胸,
無花果風味清甜與焦糖苦甜口感均勻融合嘅焦糖無花果,
作為開胃前菜感覺十分出色

接住刺身三點
跟住就壽司七貫
師傅以季節食材三貫先上枱
鰤魚肥美、口感紮實又爽脆
天然吞拿魚腩,以火炙後嘅拖羅筋,富天然魚油脂甘香,入口即溶
牡丹蝦膏漬,豐腴甘香的蝦膏味道濃郁混埋,甜美肥碩的蝦肉,極富彈性,清爽無比,以兩隻隻份量嘅牡丹蝦肉混埋香濃蝦膏而成,感覺份外滿足
蔥吞拿魚腩•三文魚籽杯,碎吞拿魚腩幼細香滑,口感軟綿綿,加上晶瑩剔透,味道鮮甜之外,還摻透著淡淡的醬油香味,口感一流
燒物就點了份炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚,鰻魚表面塗上蒲燒醬,呈現誘人的焦糖色,每片鰻魚肥美豐富的油脂,使得肉質更加軟嫩滑順好入口,如加埋個白飯更加不得了!
吸物
海鮮清湯,入口甘醇清美
甘物
最後就係柚子雪糕,酸酸甜甜的感覺喚醒味蕾,將今餐食得滿足足嘅午餐畫上休止符
午餐
2024-10-09 367 浏览
.生日🎂月緊係要約埋朋友👫去食我最鐘意既日本🇯🇵菜omakase 啦💓今次去左銅鑼灣地段既高質omakase 🍣🙆🏻‍♀️🥢八寸頭盤好岩打卡✨好靚😍先食螺肉..用醬汁醃完味道唔錯好重味‼️然後再食鴨胸有層次口感👐🏻最尾食無花果..用焦糖去烤幾特別🐠刺身三點帆立貝好鮮甜新鮮拖羅入口即溶海膽施魚🐠新鮮鮮甜施魚有少少爽口🍣壽司七貫左口魚壽司拖羅壽司施魚壽司海膽壽司牡丹版壽司三文魚籽杯🐠❤️‍🔥炭燒巨型蒲燒鰻魚30cm碳香十足,肉質超細膩‼️🍲海鮮蜆湯柚子雪糕🍧是日omakase 句號🙆🏻‍♀️📍 螢雪 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓

🥢八寸

海膽壽司
牡丹版壽司
三文魚籽杯

🐠❤️‍🔥炭燒巨型蒲燒鰻魚30cm
碳香十足,肉質超細膩‼️

🍲海鮮蜆湯

柚子雪糕🍧
是日omakase 句號🙆🏻‍♀️

📍 螢雪 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓

2024-10-06 291 浏览
去咗銅鑼灣亨環搵嘢食,做嘢咁辛苦weekend梗係要食好啲,所以就去咗食omakase lunch set$728一人前,好多嘢食又高質飽到癲咗🙈*八寸*食嘅次序係螺肉、鴨胸、焦糖無花果,無花果最後會有少少清味蕾嘅作用。*刺身*-天然吞拿魚腩燒過之後有油香,活貝質感煙靭似魷魚,鯛魚配海膽好新鮮。*壽司七貫*-秋刀魚-鰤魚-赤雪丹海膽好creamy似食緊蛋黃,師傅俾份量好多唔會手軟。-炭燒喜知次好有炭香又油份重,我自己就最鍾意食呢個。-天然吞拿魚腩-牡丹蝦加入蝦頭膏再燒香好濃郁蝦味。-蔥吞拿魚腩三文魚籽杯好多三文魚籽好豐富。*燒物*-和牛舌文化燒-炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚揀咗兩款同朋友share,和牛舌文化燒係有少少麵包糠加上枝豆蓉,口感好特別。燒鰻魚好大條皮脆肉嫩,炭香味好重。*吸物*蜆肉海鮮湯好清甜。*甘物*紅豆綠茶雪糕好多紅豆同埋柚子雪糕好清新。

*八寸*

*刺身*

*壽司七貫*
-秋刀魚
-鰤魚
-赤雪丹海膽
好creamy似食緊蛋黃,師傅俾份量好多唔會手軟。
-炭燒喜知次
好有炭香又油份重,我自己就最鍾意食呢個。
-天然吞拿魚腩
-牡丹蝦
加入蝦頭膏再燒香好濃郁蝦味。
-蔥吞拿魚腩三文魚籽杯
好多三文魚籽好豐富。

*燒物*
-和牛舌文化燒
-炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚

*吸物*
蜆肉海鮮湯好清甜。

*甘物*
紅豆綠茶雪糕好多紅豆同埋柚子雪糕好清新。
2024-10-03 294 浏览
今次揀左螢雪食lunch omakse,一人前只需$728,幾高性價比。餐廳環境開揚舒適,可以慢慢食,慢慢傾,服務唔錯,亦會主動加茶。前菜黑梅貝:爽口帶鮮甜。煙鴨胸藍莓醬:煙燻鴨胸的濃郁搭配藍莓的酸甜,增添層次感。日本白粟米:甜美清脆,作為前菜帶來一種清新的口感。刺身三點真鯛海膽:真鯛的鮮味配上海膽的creamy濃郁,正。醬油漬帆立貝:帆立貝的滑嫩與醬油的鹹香完美結合。拖羅:肥美的脂肪令口感豐富,入口即化。壽司煙薰獅魚:獨特的煙燻香氣,提升了魚的風味。粒貝柚子味:粒貝的鮮甜配上柚子的清香,清新怡人。備長炭燒劍魚:炭燒的香氣加強了劍魚的細膩口感。白海膽壽司:白海膽的清甜讓壽司更加細膩。牡丹蝦蝦膏漬:鮮甜的蝦肉配合濃郁的蝦膏冇得輸蔥吞拿魚腩•三文魚籽杯:魚腩的油脂配合三文魚籽的鹹香,層次豐富。燒物和牛舌文化燒:和牛舌的嫩滑與燒製香氣完美融合。30cm蒲燒鰻魚鰻魚上枱嗰陣已經聞到陣陣香氣,蒲燒汁嘅甜香味真係令人垂涎欲滴。鰻魚燒得啱啱好,外層微微焦脆,咬落去都充滿鰻魚本身嘅油脂香味味噌湯有蜆:蜆的鮮味提升了味噌湯的鮮美。甜品Cookie and cream雪糕為整餐畫上完美句號。
前菜
黑梅貝:爽口帶鮮甜。
煙鴨胸藍莓醬:煙燻鴨胸的濃郁搭配藍莓的酸甜,增添層次感。
日本白粟米:甜美清脆,作為前菜帶來一種清新的口感。
刺身三點
真鯛海膽:真鯛的鮮味配上海膽的creamy濃郁,正。
醬油漬帆立貝:帆立貝的滑嫩與醬油的鹹香完美結合。
拖羅:肥美的脂肪令口感豐富,入口即化。
壽司
煙薰獅魚:獨特的煙燻香氣,提升了魚的風味。
粒貝柚子味:粒貝的鮮甜配上柚子的清香,清新怡人。
備長炭燒劍魚:炭燒的香氣加強了劍魚的細膩口感。
白海膽壽司:白海膽的清甜讓壽司更加細膩。
牡丹蝦蝦膏漬:鮮甜的蝦肉配合濃郁的蝦膏冇得輸
燒物
和牛舌文化燒:和牛舌的嫩滑與燒製香氣完美融合。
30cm蒲燒鰻魚鰻魚
味噌湯有蜆:蜆的鮮味提升了味噌湯的鮮美。
甜品
Cookie and cream雪糕為整餐畫上完美句號。
2024-10-02 286 浏览
.生日月🙆🏻‍♀️🩷同朋友去左銅鑼灣食生日lunch🫶🏻聽講綠茶餐廳係深圳開咗嚟香港😋期待左好耐終於都開喇🙌🏻必食‼️地點喺銅鑼灣希慎廣場🙆🏻‍♀️環境舒適頗大,空間闊落,係度同朋友享受小菜打下卡一流黑松露牛肉炒飯🍚超香超濃既黑松露加埋牛肉炒飯,飯粒分明而且牛肉味好香好濃粉絲裏蝦🦐有驚喜嘅一個菜式👍🏻砂鍋上再用火爐加熱,即場加熱到粉絲帶d焦香,香濃鮮蝦味龍井烤雞🍗必試嘅招牌菜,用上龍井茶葉煙燻嘅烤雞,店員仲會幫你將原隻烤雞剪開,唔洗食到勁污糟,雞肉多汁💦肉質都幾嫩滑,雞皮又薄雪菜酸湯魚片配上金湯嘅酸菜魚🐠味道唔夠辣,但都好味!酸菜好入味..魚肉好腍無骨🫧海苔松仁麻球 炸得金黃香脆,有少少似煎堆但煙煙韌韌既再加上中間一層海苔軟心好特別📍綠茶餐廳 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖

黑松露牛肉炒飯🍚
超香超濃既黑松露加埋牛肉炒飯,飯粒分明而且牛肉味好香好濃

粉絲裏蝦🦐

龍井烤雞🍗

雪菜酸湯魚片配上金湯嘅酸菜魚🐠
味道唔夠辣,但都好味!酸菜好入味..魚肉好腍無骨

🫧海苔松仁麻球

📍綠茶餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖
2024-09-30 322 浏览
好久沒和閨蜜聚餐了,今天約在瑩雪見面,這也是我們兩個都很喜歡的一家日料店。這裡的一人前套餐很是出名,我們肯定要嘗一下啦!🥢八寸這道前菜很有特點,慢煮黑梅貝肉質Q彈,微微有一些辣,很適合作為開胃菜。煙熏鴨肉,配上酸梅醬,口感軟嫩。最驚艷的是北海道粟米,第一次吃生的粟米,超級甜美,一口下去滿嘴爆汁,大大的讚!🥢刺身三點🎊金槍魚刺身,煙熏味濃重,表面炙燒後口感很好,是我喜歡的味道;🎊尼貝刺身,肉質勁斗,味道鮮美;🎊白海膽鯛魚刺身,搭配起來相得益彰。🥢壽司七貫🎊鰤魚,配上酸汁,肉質鮮滑;🎊劍魚腩,經過炙燒的魚腩別有一番風味;🎊海膽壽司,新鮮的海膽,一口下去,大大的滿足;🎊金槍魚背,用醬油泡製,配上微辣的芥末籽,很特別的口感,值得一試;🎊托羅魚,熟成1-2周後的托羅魚,肉質更加軟嫩,很好吃;🎊牡丹蝦,蝦肉鮮甜,令人讚不絕口;🎊蔥吞拿魚腩.三文魚籽杯,新鮮的魚腩配合著蔥香,晶瑩剔透的三文魚籽讓人回味無窮,配上漂亮的水晶杯,色香味俱佳。🥢和牛舌文化燒和牛舌配上枝豆蓉一起燒製,牛舌鮮嫩,豆蓉軟糯,真是很驚艷的一道料理。🥢炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚超級大的一條鰻魚,表面燒製的恰到好處,炭香味十足,肉質很鮮

🥢八寸

🥢刺身三點

🎊尼貝刺身,肉質勁斗,味道鮮美;
🎊白海膽鯛魚刺身,搭配起來相得益彰。

🥢壽司七貫

🎊鰤魚,配上酸汁,肉質鮮滑;
🎊劍魚腩,經過炙燒的魚腩別有一番風味;
🎊海膽壽司,新鮮的海膽,一口下去,大大的滿足;
🎊托羅魚,熟成1-2周後的托羅魚,肉質更加軟嫩,很好吃;
🎊牡丹蝦,蝦肉鮮甜,令人讚不絕口;

🥢和牛舌文化燒

🥢炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚

超級大的一條鰻魚,表面燒製的恰到好處,炭香味十足,肉質很鮮嫩,還有富含骨膠原的魚膠,回味無窮。

🥢海鮮湯

一碗暖暖的海鮮湯中和了刺身的膩感,很適合作為收尾的一道。

🥢柚子雪糕

最後總免不了來一道清清涼涼的雪糕甜品,雖然個人對柚子口味一般般,但這個雪糕的確給這一餐畫上了完美的句號。

和閨蜜一邊聊天,一邊品嘗這樣的料理,真是一種享受!

2024-09-28 240 浏览
侄女真係超級鍾意食日本野,咁啱上個禮拜得閒帶佢去銅鑼灣呢間螢雪~我哋就揀咗$728/1嘅呢個set,首先前菜就有慢煮螺肉,煙肉配雪梨同埋北海道白粟米,螺肉煙靭,有淡淡嘅醬油味,煙肉配雪梨,可以中和煙肉嘅肥膩,食落去好清爽,北海道白粟米爽甜😍😍😍而下一個係刺身三點,分別係螺肉、真鯛配海膽、野生拖羅,螺肉超級爽,而真雕配海膽海膽帶出魚嘅鮮甜,超級好味,野生拖羅就更加唔使講,超級肥美下一個係壽司七貫,鱸魚,魷魚,Bb銀鱈魚,野生拖羅,野生牡丹蝦配蝦膏,我嘅one pick一定係牡丹蝦配蝦膏,蝦膏好濃郁同牡丹蝦好來啊,其他魚都好新鮮,魷魚都好煙un,正!!!!!食到呢度已經有啲飽,但後面陸續有嚟🤣🤣野生三文魚子配拖羅,好fresh啊,啲三文魚子係嘴入面爆開而拖羅又好肥美,呢一杯真係食到我念念不忘。但係!!!食到呢到仲有。。。我哋分別叫咗炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚,和牛壽喜燒,條鰻魚好巨型啊!!!!雖然食到呢度已經飽到上心口,但都令我一啖接一啖食晒,和牛壽喜燒甜甜哋,有豆腐,靚和牛,好滿足啊。真係最後嘅最後,揀咗益力多雪糕,紅豆配抹茶,好似真係一個完美嘅句號,食得好幸福啊💓💓💓

下一個係壽司七貫,鱸魚,魷魚,Bb銀鱈魚
食到呢度已經有啲飽,但後面陸續有嚟🤣🤣