餐厅: 螢雪
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-21 243 浏览
老板公報了業績,今年已經到數,就同老婆食這間預先慶祝。北海道白粟米:多汁清甜,油漬海螺 :螺肉味突出 ;燒煙肉雪李片 :煙肉煙燻味更香口。泣貝壽司 : 爽甜泣貝拖羅壽司:濃濃魚油香味充滿口腔😍😍鯛魚加海膽 :鯛魚清淡魚香襯托鮮甜海膽。美味🥰🥰墨魚壽司 :墨魚煙靭鱸魚壽司加柚子皮 :入口就有清香柚子味。感覺清新。秋刀魚壽司 :秋刀魚特有的魚味帶來多元的味感白海膽壽司 :我的最愛。濃味海膽而家且大大份,超滿足😇😇😇拖羅壽司 :高質拖羅食多幾次都唔厭牡丹𧎚蝦膏積 :𧎚肉厚而鮮甜,𧎚膏更將蝦味帶到頂點😋😋😋拖羅溶根子飯 :同樣絕配的係拖羅加根子。夾埋一齊食飯果種魚香真係不得了。炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚 : 鰻魚即燒,香港口。份量夠,好滿足。👏🏻👏🏻👏🏻午餐好好,有機會同老婆食吓晚餐先。期待。
老板公報了業績,今年已經到數,就同老婆食這間預先慶祝。

泣貝壽司 : 爽甜泣貝
拖羅壽司:濃濃魚油香味充滿口腔😍😍

鯛魚加海膽 :鯛魚清淡魚香襯托鮮甜海膽。美味🥰🥰

墨魚壽司 :墨魚煙靭

鱸魚壽司加柚子皮 :入口就有清香柚子味。感覺清新。

秋刀魚壽司 :秋刀魚特有的魚味帶來多元的味感

白海膽壽司 :我的最愛。濃味海膽而家且大大份,超滿足😇😇😇

拖羅壽司 :高質拖羅食多幾次都唔厭
牡丹𧎚蝦膏積 :𧎚肉厚而鮮甜,𧎚膏更將蝦味帶到頂點😋😋😋

午餐好好,有機會同老婆食吓晚餐先。期待。
  • 牡丹蝦膏漬
  • 海膽壽司
  • 炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚
2024-09-15 255 浏览
上次來覺得吃不飽,今次見到個套餐價錢竟然減咗一半,食物仲竟然驚喜連連。值得推介! !👍🏻👍🏻前菜最鍾意北海道白粟米🌽🍣🍣刺身三款款款新鮮,鮮甜味美!其中最正就係真雕刺身配海膽😋😋😋🍣🍣款款美味壽司立貝、白拖羅、墨魚壽司、鱸魚配柚子皮、秋刀魚、白海膽壽、拖羅、牡丹蝦蝦膏漬各款壽司真係好精緻😍😍😍有的加啲柚子皮,有的油脂分泌好好,蝦漬簡直比蝦仲濃郁,海膽比我去到日本積丹食嘅重要甜😍😍😍🍣🍣拖羅筋子飯好少飯,多多嘅筋子,拖羅有好Creamy😋😋😋🍣🍣和牛壽喜燒好薄和牛,壽喜燒嘅味加埋獨有嘅好味壽司飯😋😋😋🍣🍣甘物最近好喜歡食呢種益力多雪糕😋整餐飯吃了大概90分鐘,全程看着壽司師傅認真專注地一件件做出來, 好enjoy🤣

前菜最鍾意北海道白粟米🌽

🍣🍣刺身三款
款款新鮮,鮮甜味美!其中最正就係真雕刺身配海膽😋😋😋

🍣🍣款款美味壽司

🍣🍣拖羅筋子飯
好少飯,多多嘅筋子,拖羅有好Creamy😋😋😋

🍣🍣和牛壽喜燒
好薄和牛,壽喜燒嘅味加埋獨有嘅好味壽司飯😋😋😋

🍣🍣甘物
最近好喜歡食呢種益力多雪糕😋

2024-09-14 207 浏览
今日同小姪女去食好野,日本菜不一定要係日本食,這類都有高質素的🤗每樣都係精心的結作,食到我地👅👅先來個前菜- 就像福畫一樣,「慢煮螺肉」好入味,咬口適中,「煙肉配雪梨」有fresh配搭感😋,「北海道白粟米」估不到的清甜☺️「天然吞拿魚腩&活貝&季節魚配海膽」 每件都十分新鮮,啖啖魚油在口內😍「牡丹蝦膏漬」特別的喜歡這個,蝦肉肥大撈上蝦膏漬🥹 好想食多一件呀😂「蔥吞拿魚腩•三文魚籽杯」 份量剛好,魚肉碎上再加上三文魚子😝👍🏻👍🏻主菜來了,我們各叫了不同的「和牛壽喜燒」 塊和牛看上普通,咬上後一流呀🤤 如果配上白飯更正「炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚」 真的好長呀,要分段先可上碟呀😜 曼魚肉好厚,唔多骨👍🏻最後緊係唔少得甜品,是兩球雪糕,「益力多雪糕」 令我有驚喜,益力多冰感❤️備註:🔺每樣食物都有精心制造,就似藝術🔺服務員會先為我介紹食物,再讓我食

備註:
🔺每樣食物都有精心制造,就似藝術
🔺服務員會先為我介紹食物,再讓我食

2024-08-22 412 浏览
瑩雪銅鑼灣真係大顯神通,搞出一啲好特別同精緻嘅創意菜式,真係令人眼界大開!首先,啱啱開始嘅小吃幾乎樣樣都好吸引人。「煙肉夾雪梨」呢個超好食,咸香滑順嘅煙肉配埋清甜多汁嘅翠綠雪梨,簡直完美配襯到冇得輸!另一道「北海道白粟米」好飽滿彈牙 好清甜至於生魚類,最令我驚嘆嘅肯定係「真鯛加海膽」呢個,肥厚鮮嫩嘅真鯛魚配埋重香濃郁嘅海膽醬,層次感十足!而「粒貝」就完全展現出新鮮海味,一啖下去馬上溶化咗口中,實在好食到停唔到筷。仲有「拖羅」,肉質彈牙可口講到壽司,佢哋出品嘅「盧魚壽司 柚子皮調味」真係超有特式,原材料絕對新鮮,再加埋柚子皮嘅清新酸甜,簡直令人欲罷不能!另一道「赤身茶漬吞拿魚背 介未子」,吞拿魚嫩滑好入味,再配埋秘製嘅醬汁,真係百吃不厭。最後嘅「炭燒巨型30 cm蒲燒鰻魚」就實至名歸,鰻魚肥美香滑,加埋佢哋特製嘅甜酸汁,好威呀!不過個餐盤設計有啲簡單,可以再加啲特色。再提另外兩款我超愛嘅,「拖羅筋」軟滑有勁,特製醬汁更添香味;而「牡丹蝦膏漬」外脆內嫩多汁,實在太正啦!另外一提 如果廚師可以再多一點對食材介紹就會更加顯得專業總之,瑩雪銅鑼灣真係無可挑剔,絕對係其他頂級日料餐廳嘅好對手。雖然

另一道「北海道白粟米」好飽滿彈牙 好清甜

另外一提 如果廚師可以再多一點對食材介紹
就會更加顯得專業

總之,瑩雪銅鑼灣真係無可挑剔,絕對係其他頂級日料餐廳嘅好對手。雖然仲有少少細節需要改進,但我相信佢哋一定會繼續精益求精,令食客們越嚐越愛!

2024-08-22 431 浏览
原價$1480特價$728包括前菜、刺身3點、壽司7貫、燒物、湯及甜品客人若坐吧枱位置更可邊品嘗美食,邊欣賞師傅精湛手藝,絕對係一種高級享受午市Omakase Set($728/位+1)Appetizers慢煮黑梅貝|煙肉雪梨|北海道白粟米Sashimi 3 Kinds天然吞拿魚腩| 粒貝 | 季節魚配海膽Sushi 7 Types天然吞拿魚腩 | 赤雲丹|牡丹蝦膏漬 | 蔥吞拿魚腩三文魚籽杯 | 季節食材三貫燒物(三選一)Grilled Dish和牛舌文化燒Soup海鮮蜆肉湯Dessert豆腐雪糕

午市Omakase Set($728/位+1)
Appetizers

海鮮蜆肉湯
Dessert
豆腐雪糕
2024-08-15 412 浏览
❄️【 螢 雪 】 ❄️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄朋友大力推介「螢雪」嘅午市omakase set,$728有勁多野食:前菜、刺身、壽司、燒物、湯及甜品,豐富到不得了,實在超值‼️呢間放心衝就對了😍▪️◾️午市𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐭◾️▪️ ($𝟕𝟐𝟖/位)◤八寸𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫𝐬 ◢前菜先來個慢煮黑梅貝+煙肉雪梨+北海道白粟米🌽 鹹與甜、濃味中夾雜清新食材,互相中和,配搭得宜👍🏻◤刺身三點 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝟑 𝐊𝐢𝐧𝐝𝐬 ◢包括:天然吞拿魚腩、粒貝、鯛魚配海膽🌊 吞拿魚腩質素非常好,冇筋冇渣,口感一絕💯◤壽司七貫 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝟕 𝐓𝐲𝐩𝐞𝐬◢到我最期待嘅部份,食壽司🍣 每款都好吸引:鰤魚、石垣貝、醬油吞拿魚、赤雲丹海膽、吞拿魚、牡丹蝦膏漬、蔥吞拿魚腩 • 三文魚籽杯🤤當中最喜歡「醬油吞拿魚」,屬魚的位置背脊🐟上面鋪有芥菜種子,增加風味☺️◤燒物(三選一)𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐃𝐢𝐬𝐡◢在「和牛壽喜燒」、「和牛舌文化燒」、「炭燒巨型𝟑𝟎𝐜𝐦蒲燒鰻魚」之中,我揀咗鰻魚🫶🏻 真係非常肥美,燒得香噴噴,份量仲好多,食到呢度已經好飽😂◤吸物𝐒𝐨𝐮𝐩◢有肥美嘅蜆肉、香菇、海帶,湯頭鮮味😋◤甘物𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
❄️【 螢 雪 】 ❄️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

朋友大力推介「螢雪」嘅午市omakase set,$728有勁多野食:前菜、刺身壽司、燒物、湯及甜品,豐富到不得了,實在超值‼️呢間放心衝就對了😍

◤八寸𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫𝐬 ◢
刺身三點 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝟑 𝐊𝐢𝐧𝐝𝐬 ◢
壽司七貫 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝟕 𝐓𝐲𝐩𝐞𝐬◢
到我最期待嘅部份,食壽司🍣
◤燒物(三選一)𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐃𝐢𝐬𝐡◢
真係非常肥美,燒得香噴噴,份量仲好多,食到呢度已經好飽😂
◤吸物𝐒𝐨𝐮𝐩◢
有肥美嘅蜆肉、香菇、海帶,湯頭鮮味😋
◤甘物𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭◢
有「焙茶味雪糕」、「柚子味雪葩」,兩款都好味,呢餐非常圓滿🍦❣️
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:螢雪 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓
2024-08-05
2024-08-10 321 浏览
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼誠意推介銅鑼灣日本料理餐廳「螢雪」‼️一人前午市套餐性價比高,$728包括前菜、刺身3點、壽司7貫、燒物、湯及甜品🎉客人若坐吧枱位置更可邊品嘗美食,邊欣賞師傅精湛手藝,絕對係一種高級享受😋👑午市Omakase Set($728/位)⚜️八寸 Appetizers慢煮黑梅貝|煙肉雪梨|北海道白粟米由左上角開始順時針品嘗,黑梅貝鮮甜味美、煙肉雪梨鹹香清新、白粟米香甜飽滿,每款都別具特色💓⚜️刺身三點 Sashimi 3 Kinds 天然吞拿魚腩|粒貝|季節魚配海膽吞拿魚腩入口即融,粒貝爽口清甜,帶淡淡海水味🌊鯛魚配上赤海膽,味道及口感層次相當豐富💋⚜️壽司七貫 Sushi 7 Types天然吞拿魚腩|赤雲丹|牡丹蝦膏漬|蔥吞拿魚腩 • 三文魚籽杯|季節食材三貫先由味道較淡嘅鰤魚展開味蕾體驗之旅✨之後送上口感爽脆嘅石垣貝,醬油吞拿魚嚴選魚背部位,再以芥菜種子點綴👍🏻赤海膽味道濃郁,吞拿魚帶柚子香味,牡丹蝦甘甜鮮爽🙆🏻‍♀️最後則有拖羅三文魚籽杯,飽肚感十足😻⚜️燒物(三選一)Grilled Dish和牛壽喜燒和牛口感軟嫩,油脂豐腴而不膩🎊沾上日

👑午市Omakase Set($728/位)

⚜️八寸 Appetizers
慢煮黑梅貝|煙肉雪梨|北海道白粟米

⚜️刺身三點 Sashimi 3 Kinds
天然吞拿魚腩|粒貝|季節魚配海膽

⚜️壽司七貫 Sushi 7 Types

⚜️燒物(三選一)Grilled Dish
和牛壽喜燒
和牛口感軟嫩,油脂豐腴而不膩🎊沾上日本太陽蛋蛋汁後更顯牛肉鮮香味🐮

⚜️吸物 Soup
海鮮蜆肉湯
湯品清甜富鮮味,熱焫焫呈上暖一暖胃🔥

⚜️甘物 Dessert
柚子味雪葩
甜品帶清新果香,酸甜度平衡得宜,值得一讚💫

▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
2024-08-07 273 浏览
來到了深受饕客推崇的螢雪日料餐廳,我迫不及待想一嚐主廚精心炮製的饕餌。打開菜單,眼前的菜色令我躍躍欲試。首先上桌的是八寸刺身拼盤,三種新鮮食材完美排列。天然吞拿魚腩肉質細膩,在口中化開,散發出濃郁的海洋鮮味;活貝肉彈牙鮮甜,入口即化;季節魚配上海膽,柔軟的肉質與海膽濃郁鮮美的滋味交織,令人回味無窮。這份刺身拼盤集海鮮之精華於一身,是開胃佳餚。接下來是七款精選壽司拼盤。天然吞拿魚腩、赤霎丹,再加上牡丹蝦膏漬,各具特色,入口即化。蔥吞拿魚腩與三文魚籽杯,食材新鮮,搭配恰到好處。深海池魚以及橡木煙燻間白魚,肉質細膩,散發出迷人的香氣。備長炭燒喜之次口感彈牙,別有風味。這份壽司拼盤可謂應有盡有,讓人目不暇給。接下來是三款燒物選擇。我哋選擇了和牛壽喜燒肉質鮮嫩多汁,入口即化;炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚,肉質柔軟,帶有微微的焦香;吸物湯頭鮮美,海帶清香撲鼻。最後是柚子雪糕,清新爽口,為這頓豪華日式大餐畫上完美句號。這家螢雪日料餐廳,無論從食材的新鮮度、烹飪技藝到擺盤,無一不讓人驚艷。這裡融合了傳統日料的精髓,締造出味蕾的極致饗宴,實在是一次難忘的用餐體驗。

蔥吞拿魚腩與三文魚籽杯,食材新鮮,搭配恰到好處。

• 八寸
  • 赤身醬油漬
2024-08-06 285 浏览
放假就係要食好西!呢日同朋友來到銅鑼灣嘆omakase,lunch set已經好豐富,飽到食唔晒!.🌟omakase lunch set $728/1位.✨前菜:➡️慢煮黑梅貝,煙韌鮮味➡️煙肉雪梨,十分解膩➡️北海道白粟米,好清甜.✨刺身➡️ 鱸魚刺身,配鹽水紫海膽好滿足😌➡️帆立貝,有少少柚子汁,好清新➡️拖羅超肥美!.✨壽司全部都好肥美新鮮!師傅即做即食,勁開心🥳➡️ 石垣鯛➡️深海池魚➡️伊左目➡️北海道白海膽➡️備長炭燒拖羅➡️牡丹蝦膏漬➡️拖羅蓉魚子杯.✨燒物➡️ 和牛舌文化燒造型好似件壽司,牛舌好厚身勁正!滿滿的蒜味道濃厚👍🏻.✨吸物湯好鮮味,勁大粒蜆😍.✨甜品兩款雪糕都好清甜滑身💕

🌟omakase lunch set $728/1位
✨前菜:
➡️慢煮黑梅貝,煙韌鮮味
➡️煙肉雪梨,十分解膩
➡️北海道白粟米,好清甜

刺身
➡️ 鱸魚刺身,配鹽水紫海膽好滿足😌
➡️帆立貝,有少少柚子汁,好清新
➡️拖羅超肥美!

壽司
全部都好肥美新鮮!師傅即做即食,勁開心🥳
➡️ 石垣鯛
➡️牡丹蝦膏漬
➡️拖羅蓉魚子杯

✨燒物
➡️ 和牛舌文化燒
造型好似件壽司,牛舌好厚身勁正!滿滿的蒜味道濃厚👍🏻

✨吸物
湯好鮮味,勁大粒蜆😍

甜品
兩款雪糕都好清甜滑身💕
2024-08-04 335 浏览
銅鑼灣螢雪一人前推介,會有精美前菜,黑梅貝、煙肉雪梨、白粟米,然後刺身三款好驚艷,有真鯛配上赤海膽、時令貝類有粒貝、以及最愛嘅拖羅🥰壽司方面又淡到濃,鱸魚配青柚子皮清新,煙燻平政夠晒特別。備長炭燒bb銀鱈魚好夠香又有魚油,再嚟白海膽大大塊淡味清甜,然後濃郁牡丹蝦撈埋蝦膏。而備長炭燒拖羅筋趁熱食,油香滿溢,沒有過多的調味已充分感受到拖羅油脂香。最後則有蔥吞拿魚腩拌三文魚籽杯一人前仲包咗一份主食,最受歡迎的應該就係炭燒巨型30cm蒲燒鰻魚,鰻魚入味而香脆,即使有少少骨都唔驚。

2024-08-02 264 浏览
呢間連午市都要做2輪嘅人氣日本餐廳螢雪,差啲因為book遲咗位而食唔到,因為午市嘅一款omakase set做緊近乎半價優惠,$7xx就食到。🥹首先有前菜以及刺身:分別係真鯛配赤海膽、粒貝爽口帶鮮甜味、拖羅俾得一啲都唔客氣,俾夠3片魚油極足嘅拖羅!🥹壽司環節有7款,其中幾款招牌會定死咗一定有,例如海膽、牡丹蝦蝦膏,用燒過蝦頭膏mix埋落牡丹蝦入面,口感更細緻。另一款拖羅用上筋位以備長炭燒過,依然肥到滴油仲好香口🥰蔥吞拿魚腩•三文魚籽杯份量大方亦好靚。而時令3款壽司則有鱸魚,用青柚子皮吊味、煙燻平政、備長炭燒bb銀鱈魚,用上較高溫嘅備長炭能短時間令魚皮辣熟而不會過火。主食可3揀1,我就叫咗和牛舌文化燒,係日本傳統手法,以毛豆蓉加蒜辣椒等調成放上牛舌上面一齊燒,入口時蔬菜香同辣味為主,再之後就係牛舌嘅爽彈口感,好特別的一道菜😀最後加埋湯同甜品,係一餐好豐富嘅lunch🙂‍↕️

午餐
2024-07-28 320 浏览
早前又約了好姊妹吃了頓豐富午餐性價比再高一人前Omakase 原價$1480,現在$728就是位於銅鑼灣 螢雪環境乾淨又坐得舒服,傾計又不會太嘈吵😆🔸️前菜八寸擺盤精美慢煮黑梅貝是用慢煮,軟棉有咬口煙肉雪梨很清甜北海道白粟米 吃落很香很爽口🔸️刺身三點盧魚刺身鹽水鮨配海膽帆立貝配柚子汁很清新大拖羅 新鮮肥美甘香🔸️壽司七石垣鯛深海池魚伊左木北海道赤海膽備長炭燒大拖羅牡丹蝦 蝦膏漬拖羅蓉魚籽杯每樣刺身都很出色肥美甘香最愛當然北海道赤海膽,口感滑溜備長炭燒大拖羅 油脂香濃拖羅蓉魚籽杯 一啲都唔腥 很鮮味添🔸️燒物我選了🐟炭燒巨型30cm蒲燒鳗魚外層焦香內裡肉質軟滑鮮嫩🔸️吸物 🔸️甘物最後飲埋暖粒粒 海鮮蜆肉湯 及 甜品柚子雪糕😋師傅認真製作每道菜式,食物高質,食材新鮮,氣氛也很好,哩個午餐很美味又滿足😋會再來幫襯👍
早前又約了好姊妹吃了頓豐富午餐
性價比再高一人前Omakase
原價$1480,現在$728
就是位於銅鑼灣 螢雪
環境乾淨又坐得舒服,傾計又不會太嘈吵😆

🔸️前菜
八寸擺盤精美
慢煮黑梅貝是用慢煮,軟棉有咬口
煙肉雪梨很清甜

備長炭燒大拖羅
牡丹蝦 蝦膏漬
拖羅蓉魚籽杯

每樣刺身都很出色肥美甘香
最愛當然北海道赤海膽,口感滑溜
備長炭燒大拖羅 油脂香濃

🔸️吸物
🔸️甘物
最後飲埋暖粒粒 海鮮蜆肉湯 及 甜品柚子雪糕😋

2024-07-16
11貫手握壽司加手卷 配前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸右口魚 油脂豐富,配上肝醬和葱花,令鮮味得以提升石垣鯛肉質爽脆彈牙,配上青柚子皮,感覺清新,魚肉清甜真鯛肉質細緻有彈性,味道清新淡雅,配上香口魚春,更添鮮味魷魚配赤海膽非常匹配既組合,海膽鮮味十足,整體爽甜鮮味銀鱈魚 以備長碳燒將銀鱈魚燒香,入口魚香四溢,倍添香口惹味煙燻平目魚魚肉較結實,魚油非常豐富,煙燻過後,更加惹味馬糞海膽超鮮甜!海膽非常新鮮,入口即溶,鮮味遍布每個味蕾右口魚裙邊伴紫菜火炙過後既右口魚肥美萬分,配上紫菜,不油不膩吞拿魚漬配芥末子嶄新配搭,芥末子更加了口感牡丹蝦伴蝦膏 蝦味濃郁,蝦肉鮮甜無比,配上香濃蝦膏,美味拖羅手卷紫蘇葉捲著吞拿魚蓉,肥美甘香最後甜品以柚子雪芭作結螢雪📍銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓

11貫手握壽司加手卷
配前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸

右口魚
油脂豐富,配上肝醬和葱花,令鮮味得以提升

石垣鯛
肉質爽脆彈牙,配上青柚子皮,感覺清新,魚肉清甜

真鯛
肉質細緻有彈性,味道清新淡雅,配上香口魚春,更添鮮味

魷魚配赤海膽
非常匹配既組合,海膽鮮味十足,整體爽甜鮮味

銀鱈魚
以備長碳燒將銀鱈魚燒香,入口魚香四溢,倍添香口惹味

煙燻平目魚
魚肉較結實,魚油非常豐富,煙燻過後,更加惹味

馬糞海膽
超鮮甜!海膽非常新鮮,入口即溶,鮮味遍布每個味蕾

右口魚裙邊伴紫菜
火炙過後既右口魚肥美萬分,配上紫菜,不油不膩

吞拿魚漬配芥末子
嶄新配搭,芥末子更加了口感

牡丹蝦伴蝦膏
蝦味濃郁,蝦肉鮮甜無比,配上香濃蝦膏,美味

拖羅手卷
紫蘇葉捲著吞拿魚蓉,肥美甘香

最後甜品以柚子雪芭作結

螢雪
📍銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓
2024-07-23 281 浏览
美食當前不可錯過,這個超值的師傅發板就要去品嚐一下。八寸的擺盤很漂亮,黑梅貝是用味淋慢煮而成,肉質綿滑有咬口;雪梨煙肉,梨的清甜爽脆跟煙肉的油分很配合;北海道白粟米,這個像水果一樣爽口。刺身三點,真鯛魚配北海道白海膽,鯛魚是白身魚,魚肉味道清雅,海膽是水潤質地,味道鮮甜;活粒貝配青檸汁,貝肉爽口,味道加上酸味很清新;天然拖羅,腩肉燒過油脂充分地走出來,肉的質地軟得來較結實,味道有焦香。壽司七貫,鱸魚壽司,師傅加了青檸皮就如畫龍點睛一樣,味道很有清新感覺。深海池魚壽司,池魚很肥美,油脂非常豐富,肉質爽口彈牙。伊佐木壽司,這個魚肉的油脂也不少,肉質有咬口比較像雞肉,魚皮是異常有彈性,魚的味道較濃郁。赤雲丹,北海道白海膽味道清甜,配上日本芥辣使味道進一步提升。牡丹蝦壽司,師傅把蝦肉跟蝦膏及蛋黃混在一起,口感可吃到蝦的爽,同時吃到滑身的質地,味道有蝦膏的香濃,整體做得出色。拖羅筋壽司,師傅用備長炭燒過的,使拖羅獨有的酸味減輕了,味道的鮮味更強。葱吞拿魚腩配三文魚子杯,三文魚子是鮮甜的還帶有柚子的香味,魚腩加上葱的味道很清新,還有芝麻的香味。和牛壽喜燒,和牛肉質嫩滑,在口內慢慢融化使人有滿口幸福
美食當前不可錯過,這個超值的師傅發板就要去品嚐一下。
深海池魚壽司,池魚很肥美,油脂非常豐富,肉質爽口彈牙。
和牛壽喜燒,和牛肉質嫩滑,在口內慢慢融化使人有滿口幸福感,牛的油脂豐富而不油膩,配上蛋汁更是順滑。
吸物是蜆湯,湯頭清甜,蜆肉鮮味。.
甜品是蜜瓜雪糕,蜜瓜的味道很濃。
味道: 值得一試
環境: 企理
服務: 殷勤
衛生: 整潔
價錢: 超值
2024-07-22 313 浏览
假日當然是要好好的休息,睡好更要吃好,所以約了朋友來到這裡,吃個午餐開展美好的一天。 我們叫了一個Lunch Set, 很快前菜就上來了。很喜歡裡面的煙肉配雪梨,清爽又不失煙肉香,而且日本甜粟是真的很清甜,很好吃。接著就上來了三款刺身: 真鯛刺身、粒貝、厚厚的拖羅。 真鯛配上海膽真是滿滿的感動,刺身吃出層次感。粒貝和拖羅當然也是很鮮。隨後有鱸魚、帆立貝、赤身配芥末籽、拖羅筋壽司等。我最喜歡的是帆立貝壽司,又鮮又大。而赤身配芥末籽壽司能給我驚喜呢,肉質柔軟,芥末籽帶給味蕾新的感受。主食我選了和牛舌文化燒,牛舌很彈牙! 而朋友選了巨型30cm蒲燒鰻魚,十分出色,外脆內軟味道足。最後還有海鮮湯和柚子雪糕,很滿足~😌差不多一點的時候店裡已經很熱鬧,有不少熟客,和店員、廚師有說有笑,氣氛很好我很喜歡。總的來說十分推薦給喜歡日本菜的朋友呢!

總的來說十分推薦給喜歡日本菜的朋友呢!