2024-07-05 405 浏览
I recently tried a few interesting dishes that left quite an impression on me. Grilled Cheeseburger Steak with Seaweed and Pork Floss The cheeseburger steak 🍔melded perfectly with the unique, salty touch of seaweed and the light, fluffy pork floss. I loved each bite😋One Juice and Three VegetablesThis was a refreshing and healthy combo. The juice was vibrant and fresh, complementing the three perfectly cooked vegetables🥗. Feeling good...One Juice and Three Dishes BentoThis bento was a neat little
This bento was a neat little package of deliciousness. The juice🧃 was refreshing, and the three dishes provided a balanced mix of flavors and textures. Perfect for tasty meal
Each dish brought something special to the table, making this a memorable culinary experience.😍
2024-06-11
2024-07-01 5851 浏览
亞女學校考試後,突然有一日放假,所以同佢出街活動下,去咗平時好小去嘅地方 - - 旺角😅發現一座活化唐樓,位於上海街618號,都幾特別,順便去搵食,發現一間唔錯嘅餐廳:Poach蟲二環境以木系顏色為主調,小小日式風,仲有室內室外嘅位置,在鬧市中竟有這樣的設計,真係好少有。食品都好特別,唔係一般西式或日式餐廳,係中日式家庭料理,我哋叫咗左兩款主食🔸味噌豆腐慢煮蛋🥚豆乳湯烏冬🍜味噌和豆乳味道恰到好處,互相襯托,豆腐好滑,雞蛋半生熟狀態剛剛好,烏冬軟硬度適中。餐飲半價點咗杯凍朱古力🍫🥤,面頭有可可粉、忌廉,下面有冰凍嘅朱古力,亞女超鍾意❤️。🔸一汁三菜:烤芝士🧀漢堡扒伴海苔肉鬆一汁三菜係招牌菜,必食之選,職員送餐時附上一個木牌,介紹如何以最佳嘅方法品嘗此餐,真係好細心體貼🥰杞子醬油飯味道唔太鹹,亦有陣陣杞子香,感覺好健康,配上鰹魚昆布茶高湯、慢煮雞蛋,味道及口感再提升一級。主菜我選了烤芝士漢堡扒伴海苔肉碎,烤芝士半溶,漢堡好juicy,芝士和漢堡永遠都係「好朋友」- - 非常夾🥰。主餐仲奉送一杯焙茶🍵,非常貼心,可以一解肉類嘅油脂感。最後加咗一個甜品:🔸黃豆粉蕨餅紅豆🫘配雪糕🍨黃豆粉蕨餅好煙韌

🔸味噌豆腐慢煮蛋🥚豆乳湯烏冬🍜

🔸一汁三菜:烤芝士🧀漢堡扒伴海苔肉鬆

主餐仲奉送一杯焙茶🍵,非常貼心,可以一解肉類嘅油脂感。

最後加咗一個甜品
🔸黃豆粉蕨餅紅豆🫘配雪糕🍨
黃豆粉蕨餅好煙韌,紅豆軟糯,雪糕幼滑,三種不同口感,完滿的一餐,好滿足🥰
2024-06-25 532 浏览
之前去過 @poach_hongkong 嘅餐廳🍽️ 食完覺得好好食🤤今次第二次去,決定同大家介紹下🤪佢哋嘅招牌菜「十小麻辣花椒豚肉燒薯餅」係用真薯仔做,而非薯粉🥔 辣辣嘅味道好適合我🌶️🔥我仲試咗佢哋嘅招牌菜「半湯烤五花腩片配蒟蒻拉麵」🍲 湯底鮮甜,五花腩片好嫩滑,超好味!🐷甜品就食左肉桂朱古力蟲二西多🍞,係用肉桂蛋漿浸泡過嘅黑啤吐司,再配上邪惡HERSHEY朱古力!🍫,太美味喇💕飲品係柚肉檸檬蜜梳打同熱mocha☕️ 清新又香濃,解渴又提神!🍹整體黎講,呢間「蟲二」餐廳真係好有創意,食物質素唔錯👏服務態度都好好,一定會再去!🌟

由戰前二級歷史建築活化而成的618上海街蟲二位於上海街618頂樓天台全層鬧市中的空中花園 , 很多自然光,打卡靚, 環境寬敞舒服,日本的感覺 ! 華田麻糬傳統班戟 $118班戟是餐廳的招牌甜品斑㦸表面輕脆, 裏面鬆軟有彈性 , 斑㦸內有煙韌 Q彈麻糬 ,班戟上面有香蕉和牛乳雪糕 , 一冷一熱 , 醬汁由阿華田加入麥芽脆片煮成, 班戟配上阿華田忌廉醬 非常好味甜品有小紙條教客人吃法 , 跟住教學吃真是很好味💕必食👍👍👍👍👍燒豚肉片慢煮蛋杞子飯 $110選用半肥瘦的豚肉片, 豚肉片外層帶焦香, 內裏軟滑 ,豚肉油脂味香濃 , 豚肉油香滲透杞子飯好好味最後可以加入茶湯 , 造成茶渣飯 💕櫻花忌廉草莓泡泡啤 $65有三層分別有𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 ,𝐒𝐨𝐝𝐚 ,士多啤梨果醬桂花忌廉泡沫扮啤酒的泡泡,沒有酒精,微酸 ,啖啖果肉,非常開胃 ,賣相靚飲之前記得要攪拌環境 9/10味道 9/10服務 9/10衛生 9/10性價比 9/10人均消費$100-$200店名: 蟲二 Poach 旺角上海街618號頂樓...........
由戰前二級歷史建築活化而成的618上海街
蟲二位於上海街618頂樓天台全層

華田麻糬傳統班戟 $118
班戟是餐廳的招牌甜品
非常好味
甜品有小紙條教客人吃法 , 跟住教學吃真是很好味💕
必食👍👍👍👍👍

燒豚肉片慢煮蛋杞子飯 $110
好好味
最後可以加入茶湯 , 造成茶渣飯 💕

櫻花忌廉草莓泡泡啤 $65
有三層分別有𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 ,𝐒𝐨𝐝𝐚 ,士多啤梨果醬
飲之前記得要攪拌

性價比 9/10

人均消費$100-$200

店名: 蟲二 Poach
旺角上海街618號頂樓
又去旺角覓食 今日嚟試下上海街呢間蟲二 餐廳主打日式家庭料理 位於頂樓仲有室外座位餐廳環境乾淨闊落 店員友善有禮貌一汁三菜便當 - 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊 $150一汁係鰹魚昆布茶高湯三菜包括有副菜 慢煮蛋同主食餐廳仲提供埋最佳食用步驟 今次跟足嚟試下首先食一啖日本殼米杞子醬油炊飯 面頭落咗啲飯素 仲見到有唔少杞子 飯粒煙煙靭靭然後將高湯到一半落飯度 加入副菜享用蔬菜糕好特別 食落好似啫哩咁 入面仲有西蘭花 粟米筍 秋葵同甘筍 成個感覺好健康食完再將日本慢煮蛋倒落啲飯度 忌廉狀嘅蛋黃撈埋啲飯一齊食好creamy再將淨低嘅高湯倒晒落飯度配搭主食 鏗魚湯味道好香夠鮮甜主食揀咗烤雞塊 面頭有大量嘅柴魚同醬汁雞塊外皮烤得好香脆 咬落去好Juicy 底下仲伴野菜薯仔薄班戟 蛋味好香濃 班戟入面仲有菇同菜好特別熱焙茶飲落好香好清爽一汁三菜便當 - 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 $150另外一款揀咗漢堡扒 有足足兩大塊漢堡扒表面嘅芝士半溶 咬落去勁厚肉芝士味好香濃 肉質嫩滑底下仲有海苔同肉鬆 一齊食口感層次好豐富紐約芝士蛋糕 +40估唔到芝士蛋糕都咁高質 食曬成個都唔會覺得膩 面頭有焦糖 芝士味好香濃 食

又去旺角覓食 今日嚟試下上海街呢間蟲二

漢堡扒表面嘅芝士半溶 咬落去勁厚肉芝士味好香濃 肉質嫩滑
底下仲有海苔同肉鬆 一齊食口感層次好豐富

紐約芝士蛋糕 +40
估唔到芝士蛋糕都咁高質 食曬成個都唔會覺得膩
面頭有焦糖 芝士味好香濃 食落去口感綿密細滑 餅底軟硬適中 鍾意食cheesecake嘅就唔好錯過喇
2024-06-20 296 浏览
📍 蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓👉 一汁三菜 (C餐) - 鰹魚湯 + 溫泉蛋 + 高湯蔬菜凍 + 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 + 熱焙茶💰$150😋😋😋😋.8/5這套餐無疑是一份豐盛的日式風味套餐。首先,鰹魚湯湯頭濃郁鮮甜,湯底清澈透亮,散發著海鮮的清新氣息。溫泉蛋煮制恰到好處,蛋黃流溢,蛋白細膩嫩滑,與湯頭相得益彰。高湯蔬菜凍清爽可口,清新的蔬菜風味與湯頭遙相呼應。烤芝士漢堡扒作為主食,同樣展現了出色的口感。漢堡餅質地紮實,表面微焦化帶來的酥脆感,配上濃郁的芝士,再加上海苔肉鬆的鹹香,整個漢堡扒層次豐富,口感層次分明。 最後,這一套餐的搭配飲品是一款香醇濃郁的熱焙茶,完美平衡了套餐整體的口感。茶香與蔬菜、海鮮的鮮甜交織,為這份日式風味套餐增添了更多層次👉 一汁三菜 (D餐) - 鰹魚湯 + 溫泉蛋 + 高湯蔬菜凍 + 清酒蒲燒鰻魚 + 熱焙茶💰$165😋😋😋😋.7/5這一套餐延續了前一份套餐的日式風格,同樣以鰹魚湯、溫泉蛋和高湯蔬菜凍作為前菜。作為主菜的清酒蒲燒鰻魚堪稱是這一套餐的亮點。鰻魚肉質細膩軟嫩,表面焦香酥脆,淋灑其上的清爽醬汁恰到好處,沒有蓋過鰻魚本身的鮮美風味。搭配
📍 蟲二 (旺角)

💰$150
😋😋😋😋.8/5

💰$165
😋😋😋😋.7/5

作為主菜的清酒蒲燒鰻魚堪稱是這一套餐的亮點。鰻魚肉質細膩軟嫩,表面焦香酥脆,淋灑其上的清爽醬汁恰到好處,沒有蓋過鰻魚本身的鮮美風味。搭配清香濃郁的熱焙茶,整體口感清新而又不失層次。

與前一套餐相比,這份套餐在選擇主菜上更加注重養生健康。鰻魚富含Ω-3脂肪酸,對身體很有益處。加上前菜部分的清爽清淡,整個套餐在營養搭配上做到了很好的平衡

回頭: yesyes,整體來看,套餐在選材、烹飪工藝和搭配上都做到了出色的均衡,體現了日式料理講究的精髓。無論是營養均衡還是味覺享受,兩份一汁三菜套餐都展現了出色的烹飪功夫和精心設計,讓用餐者能夠在品嚐美味的同時,也獲得了營養均衡的滿足感👍🏻👍🏻❤️
2024-06-19 270 浏览
呢間cafe係天台!好岩同朋友去放鬆一下最多人推薦係一汁三菜套餐$150汁鰹魚昆布茶高湯副菜,慢煮蛋,主食一汁三菜最佳食用步驟吃一口杞子醬油飯感受一下飯的香氣將高湯倒一半進飯內加入本期自製副菜享用將日本慢煮蛋倒入飯內CREAMY蛋黄更香濃餘下的高湯倒準飯內配以主菜享用煮食我地揀咗燒鯖魚同埋大阪燒黑胡椒雞扒個人十分推薦雞扒好好食,下面仲有pancake成個餐都好飽!我哋仲加咗前菜豆腐同埋甜品芝士蛋糕也很推薦這個焦糖芝士蛋糕好好食!蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓
呢間cafe係天台!好岩同朋友去放鬆一下

將日本慢煮蛋倒入飯內
CREAMY蛋黄更香濃
餘下的高湯倒準飯內配以主菜享用

煮食我地揀咗燒鯖魚同埋大阪燒黑胡椒雞扒
個人十分推薦雞扒好好食,下面仲有pancake
成個餐都好飽!
我哋仲加咗前菜豆腐同埋甜品芝士蛋糕
也很推薦這個焦糖芝士蛋糕好好食!

蟲二 (旺角)
2024-06-07 696 浏览
📍蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓@wherecafe101 在煩囂旺角中揾到一片寧靜。高質日式cafe ,在上海街頂層,可以網上訂枱,環境優雅,有室外室內環境,今次坐室內,同朋友享受美好午餐,慢活一下☁️一汁三菜烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆焙茶(熱)$150成set 便當上枱好靚🍱主菜選了烤芝士漢堡扒,芝士炙燒過,半溶狀態,好邪惡。茶漬飯上面有飯素,加上温泉蛋,撈飯一流,前菜是蔬菜冷糕,將雜菜整正啫喱,味道好特別,整體好好食😋☁️半湯豚肉冷烏冬$135夏日炎炎,冷烏冬正合我心意,豚肉一大片,半肥瘦,肉質香軟,再配上燒汁,味道濃郁香口,下面有隻温泉蛋加上芥茉醬和秘製醬汁,好爽口#旺角#旺角美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cafe#coffee#咖啡店#輕食#甜品#cake#蛋糕#定食#冷麵#一汁三菜#drinks #tea
📍蟲二 (旺角)
@wherecafe101
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

在煩囂旺角中揾到一片寧靜。

☁️一汁三菜

#drinks #tea
  • 一汁三菜
  • 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
2024-06-05 236 浏览
最近很想支持返一些默默耕耘小店,呢間都係新店時嚟過,今次再嚟拜訪。這間小店面積一點也不少,位於上海街活化咗嘅大廈空中樓層,空間感極大,有室內室外,周邊種植了很多植物,繁忙中有一點恬靜餐單選擇蠻多的,小食,主菜,甜品飲品都有很多選擇,而一汁三菜套餐是店內主打。一個餐有湯,小食,主菜,飲品也可以優惠價追加甜品,如果同檯全部點這套餐,飯和湯更可以免費追加。餐廳很細心,特製了一張小木牌,教你食用嘅步驟,我地點了兩個套餐。烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆兩件大大的漢堡扒被濃郁的芝士蓋上,Juicy 度爆燈。大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒雜菜個烤雞超嫩滑,似慢煮過的肉地,班戟底吃落又有另一番口感。雜菜也不簡單,連埋小姑一齊炒,香噴噴又健康紅豆雪糕雪糕底好幼滑,甜度低,紅豆晶瑩,食落唔會有罪惡感總括兩個餐的性價比都非常高,加上無限添加飯底,食到捧住個肚滿足地離開。

烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
兩件大大的漢堡扒被濃郁的芝士蓋上,Juicy 度爆燈。

大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒雜菜

紅豆雪糕
雪糕底好幼滑,甜度低,紅豆晶瑩,食落唔會有罪惡感

2024-06-03 145 浏览
這間主打日本家庭料理的蟲二就開在這橦618上海街的歷史建築物的頂樓上,有室內及室外的空中花園,環境頗有氣氛的。餐廳招牌是一汁三菜的便當,一汁是用清酒壺盛上的鰹魚昆布茶高湯。三菜有是日副菜,慢煮蛋及主食。細心地附上食用步驟。湯飯可以盡情添加。主菜有六款選擇,當中的大阪燒風味黑椒烤雞塊,雞塊大件惹味,配上野菜薯仔pancake, 配撘特別。小食點了十小麻辣花椒豚肉燒薯餅,頗大份,可以2-3人享用,薯餅用上真薯仔混入惹味麻辣花椒及豚肉來燒,味道麻香,如果多一點脆口感會更好,面頭有隻太陽蛋,跟半流心蛋黃汁同食,味道更多層次。雞軟骨棒棒餃子,煎得外皮卜卜脆,內邊有爽脆雞軟骨及軟滑豬肉,肉汁滿滿。飲品的柚肉檸檬蜜梳打十分清新,當中的syrup 都是自家煮的。
1990 浏览
2024-05-30
2024-06-03 138 浏览
Comfort Food with a Global Flair I remember that when this restaurant first opened a fewyears ago, my friend and I immediately tried it. Then this time, after walkingaround Mong Kok with my friend, we couldn’t think of what to eat, so we tookhim to our restaurantCinnamon Chocolate Toast Osmanthus Honey Soda , This drink is a match made in heaven. Warm cinnamon and rich chocolate mingle with the delicate sweetness of osmanthus honey . Roselle Lime Purple Soda , Calling all soda lovers .This vibr

him to our restaurant
 Roselle Lime Purple Soda , Calling all soda lovers .This vibrant drink boasts a beautiful purple hue and a refreshing blend of tart roselle and zesty lime.
Okonomiyaki Style Black Pepper Grilled Chicken Nuggets ,These aren't your average nuggets Inspired by the Japanese savory pancake, these bite-sized pieces are packed with flavor and a touch of heat.
Seaweed Chips , Crunchy, salty, and oh-so-addictive, these seaweed chips are the perfect healthy snack to munch on while you browse the menu.
Earl Gray Tea Traditional Pancake: Craving a comforting classic? This fluffy pancake infused with the delicate aroma of Earl Grey tea is a delightful choice.
2024-05-22
用餐优惠
試食活動
🍚餐廳分為室內和室外花園位置,呢排成日都落雨只可以揀到室內座位。蟲二最出名當然係一汁三菜,我地兩個人都叫左一汁三菜咁可以試多兩款主菜。🐟一汁係鰹魚昆布高湯,三菜包括副菜、慢煮蛋同自選主菜,飯都比較特別,係日本穀米杞子醬油炊飯,香氣十足。🥦副菜:蟲二高湯蔬菜凍,賣相好靚嘅蔬菜湯,食落爽口,呢個好啱整俾啱鍾意食菜嘅朋友63度慢煮蛋:用上日本蛋加入醬油。將蛋倒入飯中,加埋高湯,飯好滑好creamy🍱主菜有六款款式,會不定時更換,我地揀左1.烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆賣相好吸引,漢堡扒juicy唔乾生,上面鋪有烤芝士令漢煲扒更惹味。海苔肉鬆嘅配搭好新穎,肉鬆香口,海苔墊係漢堡扒下就比較不脆2.櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷另一個選擇了比較清新嘅主菜,爽脆嘅高麗菜包住豚肉,另外仲有年糕福袋和高野豆腐,高野豆腐口感彈牙。配料浸係濃香豆乳味湯之中,健康得黎又好食。店主會細心附上一張小木牌教一汁三菜嘅最佳食用步驟。🍨無晒tiramisu,追加左黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕,蕨餅Q彈煙韌,紅豆加雪糕唔會太甜,食埋呢個日系滿滿嘅甜品好滿足

2.櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷

店主會細心附上一張小木牌教一汁三菜嘅最佳食用步驟。

黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕

2024-06-01 118 浏览
呢間日式🇯🇵 cafe 係喺天台嘅,可以揀坐室內或者室外,我嗰次天氣幾好就坐左室外幾有feel 😙 一汁三菜 ($150): 是日前菜 + 溫泉蛋 + 主食 + 鰹魚昆布高湯 + 糙米飯 + 熱焙茶 主食有6款選擇,我哋揀咗西京箱漬燒鯖魚🐟 同烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 🥩,成個set幾打卡able 😛 野食上就比較普通冇乜特別🙈 如果好似幾他一汁幾菜嘅餐廳可以揀多幾款冷熱盤會開心啲豐富啲😉📍蟲二 旺角上海街618號頂樓🍽️ 7.4/10

📍蟲二
🍽️ 7.4/10
2024-05-28 111 浏览
最近去咗位於上海街618頂樓嘅蟲二🐞呢間餐廳開業嘅時候已經俾我bookmark咗因為餐廳有室外嘅空中花園 好適合影相而且食物方面主打日式家庭料理 非常適合同朋友小聚🙋🏻‍♀️🔸一汁三菜便當 HKD150成set便當擺得靚靚仲會有個木牌仔講解食用步驟 超有儀式感(。・ω・。)ノ·開胃前菜 將雜菜整成啫喱形態 口感特別·63 ℃慢煮溫泉蛋·主食(有6種 )今次揀咗:🍱 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆兩塊厚厚嘅漢堡扒用上新鮮牛肉手打咬落軟熟帶肉汁 調味剛好 就算加咗芝士喺面頭都唔會好咸本身以為海苔肉鬆包住喺漢堡扒入面原來喺低 夾少少放上漢堡扒再撈飯食一流!🍱大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅雞肉用上黑胡椒調味後再烤焗肉質依然嫩滑多汁炒野菜加上pancake粉變成野菜餅有啲似食緊大阪燒重點係加咗牛油令成個野菜餅昇華好香而且入口軟綿又有蔬菜嘅爽口 好味!·日本醬油焰飯•鰹魚昆布高湯🍚只要叫一汁三菜便當 就可以免費添湯同飯🥣•熱焙茶🔹炸池魚仔 HKD78除咗主食我哋仲叫咗款小食經過油炸嘅池魚仔非常酥脆可以原條連骨吞落肚配埋明太子沙律醬更加出色🐟🚩蟲二 旺角上海街618號頂樓
最近去咗位於上海街618頂樓嘅蟲二🐞
呢間餐廳開業嘅時候已經俾我bookmark咗
因為餐廳有室外嘅空中花園 好適合影相
而且食物方面主打日式家庭料理
非常適合同朋友小聚🙋🏻‍♀️

🔸一汁三菜便當 HKD150
成set便當擺得靚靚
仲會有個木牌仔講解食用步驟
超有儀式感(。・ω・。)ノ

·開胃前菜

兩塊厚厚嘅漢堡扒用上新鮮牛肉手打
咬落軟熟帶肉汁 調味剛好
就算加咗芝士喺面頭都唔會好咸
本身以為海苔肉鬆包住喺漢堡扒入面
原來喺低 夾少少放上漢堡扒再撈飯食一流!

🍱大阪燒風味黑胡椒烤雞塊
配鐵板牛油炒野菜餅
雞肉用上黑胡椒調味後再烤焗
肉質依然嫩滑多汁
炒野菜加上pancake粉變成野菜餅
有啲似食緊大阪燒
重點係加咗牛油令成個野菜餅昇華
好香而且入口軟綿又有蔬菜嘅爽口 好味!

·日本醬油焰飯

配埋明太子沙律醬更加出色🐟

🚩蟲二
  • 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
2024-05-26 193 浏览
今次再嚟「蟲二」其實係想試吓佢其他嘅食物。可能大家對佢個一汁三菜套餐以及中日家庭料理有印象啲,但係其實佢哋嘅首本名菜係pancake 。食Pancake之前食咗Lunch先,叫咗一個唐揚茶漬杞子飯木魚湯配上加入杞子啲飯做茶漬飯的確新鮮,唐揚炸雞係鮮榨,粒粒又脆又爆汁。Lunch 有跟一杯焙茶,或者半價加購其他非酒精飲品。之後就今日嘅重點。原來蟲二係2014年做Pancake起家,所以呢度個pancake已經有10年歷史。我呢個伯爵茶麻薯もち傳統班戟,首先班戟好重伯爵茶味,中間有啲黑糖麻薯做餡料,熱辣辣,味道係咸咸地,因為要配返上面嗰球雲呢拿雪糕。雪糕溶咗就造成pancake嘅醬汁 。又冷又熱,超級好食。味道比起pancake專賣店更加好食。