2024-12-27
聖誕節有好多聚會,亦都因為節日氣氛要食好啲,咁早排食過呢間蒸海鮮,所以唔諗啦直接揀返呢間,順便帶朋友試下。海鮮套餐真係好豐富,最鍾意就係有專人負責蒸,唔洗驚唔識較時間同熱親隻手。職員話海鮮由淡味食到濃味,所以蒸的次序都有講究,有職員搞掂就唔洗煩。韓國釜山鳗魚好新鮮又高質,同平時餐廳食嗰啲淋好哂汁擺左成日嗰啲完全唔同,真係有驚喜。北海道鳳趾蠔亦係一樣好新穎嘅食材,朋友都話未聽過,朋友其實麻麻地食蠔,話覺得腥,但呢款蠔只得海水的鮮味而唔會腥。罕有藻食綠膏蟹,職員話有啲客想訂貨都未必有,因為唔係想訂就訂到,一人半隻已經非常夠,因為真係好多膏,蟹蓋都係,而且蟹拑同蟹腳都有好多肉,綠膏帶回甘甜味。野生琵琶龍蝦啖啖肉,非常新鮮,肉質爽口彈牙。有機蔬菜,近年個個都講求健康,聽到有機呢2個字已經覺得好吸引,蔬菜好新鮮,唔老,粟米冇渣。呢晚嘅精華就係吸收哂海鮮精華的粥,職員會問我地要不要菜脯和蔥,我地全部都要,非常美味。我地亦額外點左竹蔗茅根雪梨,冬天飲夠哂滋潤。
我地亦額外點左竹蔗茅根雪梨,冬天飲夠哂滋潤。