餐厅: 蟹慶
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-14 3352 浏览
早經網上訂座了「蟹慶」,它在網上評價非常不錯,在銅鑼灣港鐵站SOGO旁邊的出口,非常方便,餐廳環境以日系地道的和式傳統風格,以原木為主調,燈光溫暖柔和,座位舒適,裝置擺設頗同樣走日本風情,十分有情調,連餐具用品也很精緻。餐牌食物款式繁多,主打日式蟹料理,採用日本直送的時令活蟹,另有刺身、壽司、海鮮,小食、鍋物及清酒等。我們選了晚市套餐,套餐有前菜,各式主食,汁物和甜品,十分豐富。前菜是牛油果蟹肉豆腐麻醬,豆腐入口細滑,牛油果新鮮,蟹肉絲滿滿。刺身兩點,有三文魚及吞拿魚刺身,賣相精緻,擺盤吸睛,其中我的至愛吞拿魚,肉質鮮甜爽滑。蟹肉蒸蛋,每口都是滑嫩蛋香,茶碗蒸材料十足,蟹肉加上三文魚子!燒黃金帝王蟹腳,蟹腳肉質飽滿,經過浜燒後更提升了蟹肉的鮮味,份量大件,每口盡是鮮甜蟹肉!蟹甲羅味噌燒,賣相吸引,充滿蟹籽、蟹肉及蔥粒,將其加入濃郁蟹膏與脆米通一起吃,口感層次十足!月見松葉蟹肉免治棒,蟹肉免治也可以肉味香濃,微甜醬汁烤香配上日本蛋,混合蛋漿一起吃口感更細滑,蟹肉味香濃!蟹皇瀑布飯,大量的蟹膏超級滿足,加上蟹肉絲,放在飯上面,每一口盡是色香味俱全!汁物是海鮮蟹肉清湯,湯頭足料,有各式菌類,
餐牌食物款式繁多,主打日式蟹料理,採用日本直送的時令活蟹,另有刺身壽司、海鮮,小食、鍋物及清酒等。

汁物是海鮮蟹肉清湯,湯頭足料,有各式菌類,松葉蟹肉,鮮甜可口,解油脂感一流。

最後甜品是抹茶奶凍口感爽滑,加上清甜紅豆,中和了甜度,非常滿足。

整體來說,食物質素不錯,值得一讚是店員十分友善和專業,上每道食物時,都會介紹食材,加上環境舒適,有日式居酒屋的氣氛,十分滿意這晚飯!
  • 蟹肉蒸蛋
  • 燒黃金帝王蟹腳
  • 蟹皇瀑布飯
2024-11-18 389 浏览
中午黎食lunch叫左兩個$268套戲份量真心少😖附送既茶 無茶味面鼓湯無面鼓味蟹無蟹味🦀🦀🦀烏冬個湯同白滾水無分別個蟹蓋圖片係成條蟹柳 結果碎上加少左一半份量…好想問個侍應姐姐係唔係有呢一個蟹蓋未上個天婦羅點解可以炸到咁硬 最過得去係個蒸蛋 因為夠熱服務麻麻 間店話可以儲Asia Miles但埋單時話要指定套餐…但個餐牌一個都無 呢點係真心呃人呢間鋪擺明晾遊客錢 係openrice勁多好評 應該係打手黎嘅
中午黎食lunch
呢間鋪擺明晾遊客錢
係openrice勁多好評 應該係打手黎嘅
2024-11-18
2024-11-05 1260 浏览
訂位食之前唔記得睇負評,同老婆两個人去食,食完就感同身受,一落樓真系有陣味,去埋個厠所就知咩事,野食唔多想講睇圖就知普通,全部都系個人感受,自己去唔去食自己諗,因為每個人口味唔通,可能人地鐘意食唔等同自己都岩食嘅,餐牌寫系拖羅,味道系普通,和牛我唔知系咩牛冇牛味,如果咁嘅價錢大把選擇唔洗揀佢,A5和牛套餐大把有得揀,千幾蚊又好食多的是,两個字 形容 後悔 ,我仲要俾人鬧嘥錢食呢個套餐,唔值 好在有得減返4舊水 ,唔系埋單成2千3
好在有得減返4舊水 ,唔系埋單成2千3
2024-11-02
用餐优惠
優惠券
2024-11-01 910 浏览
蟹慶是一家專注於海鮮的餐廳,以新鮮的食材和精緻的料理聞名。這裡的招牌菜品讓人垂涎欲滴,特別推薦他們的蟹肉蒸蛋,口感滑嫩,蟹肉的鮮甜與蛋香完美結合,令人一試成主顧。蟹肉濃湯素麵則是冬季的最佳選擇,湯底濃郁,蟹肉的鮮美融合進湯中,讓人感受到暖意與幸福。大蝦沙律色彩豐富,蝦肉彈牙,搭配新鮮蔬菜和特製醬汁,口感清新而不油膩,讓人感受到海洋的味道。鹽焗活蟹則是餐廳的一大亮點,蟹肉鮮嫩多汁,鹽焗的方式保留了海鮮的原汁原味,令人回味無窮。整體而言,蟹慶不僅菜品種類多樣,且每一道菜都展現了對食材的用心,無論是家庭聚餐還是約會都非常合適。強烈推薦來這裡享受一頓美味的海鮮盛宴!

2024-08-26
2024-10-03 1963 浏览
跟朋友想試很久的餐廳,主打日式蟹料理,有日本直送的時令活蟹,多款和食及清酒,環境舒適。點了「晚市套餐」,套餐有前菜,多款蟹肉主食,甜品!牛油果蟹肉豆腐麻醬新鮮牛油果配絲絲蟹肉加麻醬,十分開胃。刺身兩點賣相新鮮,擺盤有心思。三文魚和吞拿魚厚切新鮮,肉質爽甜彈牙!蟹肉蒸蛋茶碗蒸材料十足,滿滿的蟹肉配有香濃魚子,口感嫩滑!月見松葉蟹肉免治棒香脆外皮加上日本雞蛋和醬汁,松葉蟹肉肉汁豐富帶嫩滑口感。蟹甲羅味噌燒蟹籽、蟹肉及蔥粒放進蟹蓋,賣相吸引,加上脆米塊配濃濃蟹膏,濃郁美味!燒黃金帝王蟹腳⭐️份量十足鱈場蟹腳,浜燒後更突出蟹肉鮮味,蟹腳啖啖肉,好滋味!蟹皇瀑布飯⭐️大大碗蟹膏伴入日本米飯中,蟹肉絲加上米香及膏香,人間極品,香味撲鼻。汁物 海鮮蟹肉清湯,貝柱同大蝦加菌類,足料鮮甜。搽茶紅豆奶凍口感好滑,甜度恰到好處,非常滿足!食物水準相當高,店員專業有禮,上菜會詳細介紹食材,環境舒適,像置身於日本,值得一試!💯🐱🐱推介度(4.78/5)

點了「晚市套餐」,套餐有前菜,多款蟹肉主食,甜品

牛油果蟹肉豆腐麻醬
新鮮牛油果配絲絲蟹肉加麻醬,十分開胃。

蟹肉蒸蛋
茶碗蒸材料十足,滿滿的蟹肉配有香濃魚子,口感嫩滑!

月見松葉蟹肉免治棒
香脆外皮加上日本雞蛋和醬汁,松葉蟹肉肉汁豐富帶嫩滑口感。

蟹甲羅味噌燒

燒黃金帝王蟹腳⭐️

蟹皇瀑布飯⭐️

汁物
海鮮蟹肉清湯,貝柱同大蝦加菌類,足料鮮甜。

搽茶紅豆奶凍
口感好滑,甜度恰到好處,非常滿足!

🐱🐱推介度(4.78/5)

• 浜燒鱈場蟹腳
  • 蟹甲羅味噌燒
我發覺現在喺香港搵一間好味嘅餐廳,非常困難!朋友介紹吓,今晚就去試呢一間專門食蟹的餐廳。我哋二人同樣order咗呢一個超值套餐,$410一位,絕對食到你唔停口!呢個套餐嘅每一道菜都系蟹,全蟹宴!🦀🦀🥢大蝦沙拉:新鮮嘅大蝦,肉質鮮嫩,加埋啲清爽蔬菜,口感鮮脆,開胃得來又清新🥢季節刺身:每一片切得正好,鮮美無比👍🥢松萊蟹肉三文魚杼茶碗蒸:蟹肉細膩柔滑,配埋三文魚嘅鮮香,蒸出嚟口感綿軟滑嫩,一口接一口,完全停唔到🥢鹽焗活蟹🦀:呢個真系經典,蟹肉鮮甜,鹽焗味道啱啱好,保留住蟹嘅原汁原味,仲加添咗獨特風味🥢龍蝦天婦羅:外皮酥脆,龍蝦肉鮮美,沾上特製醬汁,絕對系絕配🥢鯛魚白湯: 就系清淡中帶著濃郁魚香,湯底鮮美🥢松萊蟹肉濃湯素麵:湯汁濃郁,蟹肉鮮香融入每根麵條,食上一口,真系過癮最後還有甜品,超級滿足的一餐👍呢間店嘅地理位置極佳,由銅鑼灣地鐵站步行1分鐘就到,店內服務超級好,服務員熱情周到,值得再去。

🥢季節刺身:每一片切得正好,鮮美無比👍

🥢鯛魚白湯: 就系清淡中帶著濃郁魚香,湯底鮮美

最後還有甜品,超級滿足的一餐👍

2024-09-24 1697 浏览
早前購買二百多元的一人預付套餐,抱著可以一試的心態前去,不料,是滿有驚喜的。餐廳小小的,但擺設很精緻,有蟹的咕𠱸。而即使我是一人享用午餐,仍安排一人卡位給我,能自成一角,很開心。有前菜沙律、湯、刺身,水準不錯。蒸蛋很美味。甲罹燒的份量亦不少。鹽焗蟹的蟹膏不多,但肉很新鮮,size亦不少。釜飯味道略淡,但很熱騰騰,吃後也很飽足。此外,侍應非常周到,頻頻主動添茶,更換乾淨餐具,又附上足夠的清潔用品。雖然套餐價格不高,但他們的服務態度依然很好,值得讚賞。

鹽焗蟹的蟹膏不多,但肉很新鮮,size亦不少。

釜飯味道略淡,但很熱騰騰,吃後也很飽足。

2024-09-23 1351 浏览
同好友聚餐,來咗我哋至愛嘅蟹慶,呢度環境清靜,好適合2個人小聚,可以好好地咁傾下計。我哋揀咗398餐😉叫得蟹慶,當然係以蟹做主角啦,佢哋每一個菜都同蟹有關咖~~牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬豆腐嘅豆香同牛油果嘅清甜夾埋一齊,更加襯托出蟹肉嘅鮮味蟹肉三文魚籽蒸蛋蒸蛋吸收咗蟹湯嘅精華,每一口都有滿滿嘅蟹香,口感層次豐富蟹肉甲羅燒甲羅燒嘅配搭非常特別,一般都係配梳打餅或吐司,而佢哋係用米通。炸到又香又脆米通伴埋甲羅燒一齊食,令焦香感更突出蟹皇月見免治雞肉棒外皮酥脆內裡嫩滑多汁嘅雞肉棒,同蟹皇蟹肉一齊食原來都可以好夾,當然唔少得無菌蛋啦,呢個一直都係雞肉棒嘅靈魂黃金燒鱈場蟹腳蟹腳燒到金黃色,真係好誘人🤤🤤🤤 蟹腳肉質飽滿結實,好有咬口蟹皇瀑布飯飯如其名,濃郁嘅蟹皇醬汁就好似瀑布咁覆蓋係飯上面,醬汁同飯撈埋一齊食,蟹香味濃郁又唔會太咸,味道啱啱好吸汁(湯)食完碗飯,再飲返個暖暖嘅湯,真係好舒服,濃濃蟹湯中加入魚肉同豆腐,好鮮甜

牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬
豆腐嘅豆香同牛油果嘅清甜夾埋一齊,更加襯托出蟹肉嘅鮮味

蟹肉三文魚籽蒸蛋
蒸蛋吸收咗蟹湯嘅精華,每一口都有滿滿嘅蟹香,口感層次豐富

蟹皇月見免治雞肉棒

吸汁(湯)
一直都Bookmark想食「蟹慶」好耐,今次終於都約到朋友嚟食,突竟有冇超出期望定係失望呢?蟹慶位於銅鑼灣Sogo附近的澳門逸園中心地庫,交通方便,地點非常好找。這裡主打蟹料理採用日本直送的時令活蟹,更有多款套餐提供,今次揀咗Dinner Menu $398/每位✨牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬蟹肉味道鮮甜,嫩滑嘅豆腐再加牛油果配上日式麻醬味道好夾,酸酸地幾開胃✨刺身兩點有三文魚和金目鯛,兩款刺身都切得厚身,味道新鮮✨蟹肉三文魚籽蒸蛋鮮甜嘅蟹肉和帶鹹香嘅三文魚籽,配上蛋香味濃嘅蒸蛋,每一啖都充滿鮮味✨蟹肉甲羅燒有香蔥、脆脆嘅蟹籽,鮮甜蟹肉和大量蟹膏嘅甲羅燒,蟹膏味道鹹鮮味濃,搭配卜卜脆嘅鍋巴更能增添口感✨蟹皇月見免冶雞肉棒免冶雞肉餡料足,加上香滑嘅蛋汁和鮮味嘅蟹皇,每一啖口感都非常豐富✨黃金燒鱈場蟹腳蟹腳已經預先剪好,等大家吃起來更方便,再經過黃金炙燒,蟹腳仍然保持鮮甜嘅味道✨蟹皇瀑布飯大大碗蟹皇非常邪惡,將其慢慢倒入原先放有海膽、蟹肉和蟹籽嘅白米飯上,整碗飯都吃到鹹鮮嘅味道充滿幸福感✨吸汁呈奶白色嘅鯛魚湯,只有鮮味完全沒有腥味,飲完暖笠笠✨甜品最後食埋甜品,是日嘅甜品係紅豆抹茶布甸,紅豆
這裡主打蟹料理採用日本直送的時令活蟹,
更有多款套餐提供,今次揀咗
Dinner Menu $398/每位

✨牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬

刺身兩點
有三文魚和金目鯛,兩款刺身都切得厚身,味道新鮮

✨蟹肉三文魚籽蒸蛋

✨蟹肉甲羅燒

✨蟹皇月見免冶雞肉棒
蟹皇月見免冶雞肉棒

✨黃金燒鱈場蟹腳

✨蟹皇瀑布飯

✨吸汁
呈奶白色嘅鯛魚湯,只有鮮味完全沒有腥味,飲完暖笠笠

甜品
最後食埋甜品,是日嘅甜品係紅豆抹茶布甸,紅豆香甜,布甸嫩滑入口即溶,絕對甜而不膩,不是抹茶控的我們都覺得好好味
紅豆抹茶布甸

整餐飯都食得很滿足,店員服務都好有禮貌,環境舒適,果然沒有令我失望,值得再嚟

蟹皇月見免冶雞肉棒
紅豆抹茶布甸
2024-09-12 1715 浏览
拎住$500可以食蟹宴,仲有龍蝦🦞食!真心正蟹慶而家做緊「蟹·愉」優惠套餐,$500有找!頭盤同前菜分別有🥗大蝦沙津、刺身3點同埋松莱蟹肉三文魚籽茶碗蒸!刺身分別係三文魚、油甘魚及金目鯛,都幾新鮮!茶碗蒸上面有鮮味蟹肉,加上三文魚籽鮮味提升!估唔到有原隻鹽焗活蟹,仲有龍蝦天婦羅!個活蟹都算大隻,龍蝦天婦羅啖啖肉!最後就有鯛魚白湯、松葉蟹肉濃湯素麵同埋甜品!濃湯素麵個汁仲有蟹羔,味道濃郁,真係幾正!
拎住$500可以食蟹宴,仲有龍蝦🦞食!真心正
蟹慶而家做緊「蟹·愉」優惠套餐,$500有找!

茶碗蒸上面有鮮味蟹肉,加上三文魚籽鮮味提升!

估唔到有原隻鹽焗活蟹,仲有龍蝦天婦羅!
個活蟹都算大隻,龍蝦天婦羅啖啖肉!

2024-09-11 1167 浏览
最近我去咗銅鑼灣一間好有格調嘅高級居酒屋,專做蟹料理。嗰度燈光低調,木質裝潢,好有溫馨感。我提前喺OpenRice訂咗餐,仲有個蟹料理嘅特價。首先上嚟係大蝦沙律,鮮蝦肉質彈牙,配埋清新嘅沙律菜,食一口,海鮮嘅甘甜味同清脆口感真係好正。跟住就係季節刺身,入面有深海池魚、三文魚同赤身。刺身刀工好講究,色澤鮮艷。切得剛剛好,入口即化,海水味道喺嘴入面爆開,回味無窮。再嚟係松葉蟹三文魚子茶碗蒸,質感滑溜,蟹肉同三文魚子真係絕配,蟹香濃郁,魚子嘅鹹香,食一口接一口隨之而來係鹽焗蟹,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶住海鹽嘅香氣,令蟹肉本身味道更加突出,重口味嘅吃法真係好深刻。然後係龍蝦天婦羅,外脆內嫩,輕輕一咬,龍蝦肉同薄脆外皮真係搭得好好。再嚟就係鯛魚白湯,湯底清澈但好濃郁。鯛魚嘅甘甜同湯水融和,真係好nice。最後係松葉蟹肉濃湯素麵,呢道真係一個驚喜!濃湯香氣撲鼻,滑順嘅素麵吸埋湯汁再加上蟹肉,口感豐滿甜品就係抹茶奶凍,外觀清新,入口綿柔,微苦嘅抹茶味同奶凍嘅甜味完美平衡,真係一個完美嘅結尾!

成日經過澳門逸園中心,蟹慶系地庫,會見到佢招牌,海鮮控既我心思思想食好耐😁朋友咁啱又系好中意食蟹,一於試試蟹慶。✿ 牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬凍豆腐系日本菜常見前菜,牛油果同蟹肉新鮮🥑牛油果食材健康💚豆腐配麻醬向來系吾錯嘅搭配🤍✿ 刺身二點系虹鱒魚同劍魚腩,兩款刺身同樣新鮮🐟✿ 蟹肉三文魚籽蒸蛋茶碗蒸真系食日本菜必備🥚茶碗蒸亦可以不平凡。加入大量蟹肉同三文魚籽,蟹肉熱食同上一道菜式對比系另一番風味,有埋三文魚籽風味更佳🧡✿ 蟹肉甲羅燒甲羅燒真系正😻有蟹籽 蟹肉同蟹膏,撈勻後可放上脆米餅一齊食,甲羅燒一啲都吾腥,鮮味非常,同脆米餅一齊食亦好夾🦀✿ 蟹皇月見免治雞肉棒日式串燒店常見月見免治雞肉棒🐔免治雞肉棒食到一粒粒雞軟骨,口感爽脆,加入蟹肉好新穎,未試過呢個配搭,感覺錦上添花🌸✿ 黃金燒鱈場蟹腳蟹腳食材矜貴,平時去食buffet拎好多黎食!呢度已經事先幫客人剥埋殼,剥殼嘅時間都慳番👍🏼蟹腳系黃金燒所以格外入味💛蟹腳鮮甜,鮮味十足,數量比想像中多🦀✿ 蟹皇瀑布飯蟹黃果然吾講得笑,好大碗蟹黃🤩本身白飯表面亦有蟹肉,撈飯啖啖食到好濃蟹黃味🧡✿ 鯛魚湯魚湯呈奶白色🤍即鯛魚夠足料🐟鯛魚肉軟稔,湯品

✿ 牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬

刺身二點
系虹鱒魚同劍魚腩,兩款刺身同樣新鮮🐟

✿ 蟹肉三文魚籽蒸蛋

✿ 蟹肉甲羅燒

✿ 蟹皇月見免治雞肉棒

✿ 黃金燒鱈場蟹腳

✿ 蟹皇瀑布飯

✿ 鯛魚湯
魚湯呈奶白色🤍即鯛魚夠足料🐟鯛魚肉軟稔,湯品裡面又有小元貝,材料豐富。

2024-09-04
  • 蟹肉蒸蛋
  • 燒鱈場蟹腳
  • 鯛魚白湯
2024-09-10 750 浏览
朋友知我好中意食海鮮約我dinner帶左我去食蟹宴牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬牛油果奶油軟滑既口感配上滑嘟嘟既凍豆腐,口感清新。刺身二點虹鱒魚肉質鮮嫩甜美,帶有嚼口。劍魚腩肉質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩。蟹肉三文魚籽蒸蛋茶碗蒸口感滑嫩綿密,用料十足! 加入蟹肉絲、三文魚籽、白果、菇等,令鮮甜味大大提高!蟹肉甲羅燒蟹殼裡滿滿濃厚既蟹膏,香氣滿滿,咸香適中,而且仲好鮮味!第一次搭配脆米餅餅一齊食,估唔到咁夾,我同朋友都好中意。蟹膏香令人回味,諗起都想再食呀🤤!蟹皇免治月見雞肉棒雞肉棒內裡鮮嫩多汁,加入蟹肉真係第一次食!肉質軟腍但又帶點爽口,沾上原粒日本蛋黃,極之黏滑,同時亦富有蛋香,層次豐富。黃金燒鱈場蟹腳鱈場蟹肉質較結實而且肉汁滿滿!蟹腳肉經過燒炙,金黃色既海膽醬完美滲入蟹肉,非常香口。師傅仲要預先幫客人剝埋殼,真正食到啖啖肉,超滿足🤩!蟹皇瀑布飯蟹味濃郁,好似瀑布咁滿瀉,啖啖都係蟹皇醬,好邪惡。吸汁鯛魚湯,煲到奶白色,好鮮甜,仲有魚片食!甜品係抹茶布丁,抹茶味都幾甘香濃郁。HSBC信用卡做緊優惠,人均都係~$450
朋友知我好中意食海鮮
約我dinner
帶左我去食蟹宴

牛油果蟹肉凍豆腐配日式麻醬
牛油果奶油軟滑既口感配上滑嘟嘟既凍豆腐,口感清新。

刺身二點
虹鱒魚肉質鮮嫩甜美,帶有嚼口。
劍魚腩肉質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩。

蟹皇免治月見雞肉棒

蟹皇瀑布飯
蟹味濃郁,好似瀑布咁滿瀉,啖啖都係蟹皇醬,好邪惡。

吸汁
鯛魚湯,煲到奶白色,好鮮甜,仲有魚片食!

甜品係抹茶布丁,抹茶味都幾甘香濃郁。

HSBC信用卡做緊優惠,人均都係~$450

2024-09-09 859 浏览
又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個小週末。 蟹慶位於銅鑼灣澳門逸園中心,地鐵站出發大約五分鐘便到達,地點方便就腳。餐廳裝修有心思,到處也是蟹的裝飾品。我們一行二人叫了二人餐一起分享。 大蝦沙律(⭐⭐⭐⭐💢) 沙律菜新鮮而爽口,海蝦大隻,而且肉質結實。味道鮮甜。簡單的配合酸汁已經十分開胃,令人食慾大增。 刺身拼盤(⭐⭐⭐⭐💢) 這個刺身拼盤包括了三文魚,鯛魚和帶子。魚類刺身都是厚切的,吃起來啖啖肉。特別一讚的是三文魚脂肪分佈平均,十分肥美,有油脂感。 茶碗蒸(⭐⭐⭐⭐⭐) 日式蒸蛋十分嫩滑,吸收了高湯的精華,吃起來十分嫩口。配上三文魚子,蟹肉。等等不同配料,味道層次感豐富。 鹽焗活蟹(⭐⭐⭐⭐⭐) 終於到今晚最期待的主菜。日本蟹大隻,而且新鮮,配上鹽焗的烹調方式。更能夠突顯出蟹肉的鮮甜。令人停不了口。 龍蝦天婦羅(⭐⭐⭐⭐⭐) 天婦羅即叫即炸,上臺時還是熱辣辣。吃起來表面香脆,龍蝦新鮮,而且肉質結實。一份,大約5至6件。2個人分享剛剛好。 魚湯(⭐⭐⭐⭐💢) 魚湯喝起來鮮味十足,配上帶子和豆腐等等,吃起來味道豐富。松葉蟹肉濃湯素

大蝦沙律(⭐⭐⭐⭐💢)

刺身拼盤(⭐⭐⭐⭐💢)

茶碗蒸(⭐⭐⭐⭐⭐)

鹽焗活蟹(⭐⭐⭐⭐⭐)

龍蝦天婦羅(⭐⭐⭐⭐⭐)

魚湯(⭐⭐⭐⭐💢)

魚湯喝起來鮮味十足,配上帶子和豆腐等等,吃起來味道豐富。

松葉蟹肉濃湯素麵(⭐⭐⭐⭐⭐)
最後還加了個素麵。吃點澱粉質才飽肚。松葉蟹肉香露。而且有濃郁的蟹膏味。配上味道清淡的素面。更能突顯出下松葉蟹的鮮味。

甜品(⭐⭐⭐⭐⭐)
甜品是自家制奶凍,不太甜,而且味口感嫩滑。為這天的晚餐劃上完美的句號。

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且地點方便。下次經過也會再來。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
蟹慶 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
推介菜式:時令蟹
👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2024-09-08 801 浏览
睇到朋友介紹呢間位於銅鑼灣既蟹慶🙌一去到就有隻蟹歡迎我地🦀木系為主既日系裝修😊座位之間亦夠闊落☺️今晚我地食呢個 $ 398餐抵食又滿足蟹迷胃口🥳刺身兩點係赤身及三文魚🤗新鮮美味😋🥗牛油果🥑加上柔滑豆腐配上鮮美的蟹肉🦀簡單以香濃日式麻醬調味口感豐富🤩🥚蟹肉三文魚籽茶碗蒸蛋香嫩滑茶碗蒸上係鮮甜蟹肉🦀而三文魚籽增添了海鮮味道☺️底層仲有白果添🤩🦀️ 黃金燒鱈場蟹腳所有蟹腳已預先剪好🤤鱈場蟹腳用左沙律芝士漿經過燒烤外焦內嫩🙌肉質仲好鮮甜😍🦀️ 蟹肉甲羅燒將蟹肉🦀蟹膏及味噌混合後燒烤😊蟹膏濃郁且香氣四溢😬搭配脆口鍋巴口感度大提升😋🦀蟹皇月見免治雞肉棒將雞肉及蟹肉絞成肉餡🤩燒到啱啱好再點埋附帶既日本蛋黃☺️口感咸香滑嫩😊🦀蟹皇瀑布飯呢碗飯真係超級邪惡😂成碗蟹膏混合咗蟹肉造成嘅配料😍將佢倒入口感黏糯既日本🇯🇵珍珠米飯中🥰每一啖都食到濃郁蟹膏、蟹肉和蟹籽既鮮味🤩食到停唔到口呀😍🦀️蟹湯入面有魚肉豆腐做配料混合提鮮🤗熱辣辣飲落好暖胃👍甜品係香濃軟滑紅豆抹茶奶凍及黑糖蕨餅🤩
睇到朋友介紹呢間位於銅鑼灣既蟹慶🙌一去到就有隻蟹歡迎我地🦀

刺身兩點係赤身及三文魚🤗新鮮美味😋

🥚蟹肉三文魚籽茶碗蒸

🦀️ 黃金燒鱈場蟹腳

🦀蟹皇月見免治雞肉棒

🦀蟹皇瀑布飯

每一啖都食到濃郁蟹膏、蟹肉和蟹籽既鮮味🤩食到停唔到口呀😍

🦀️蟹湯入面有魚肉豆腐做配料混合提鮮🤗熱辣辣飲落好暖胃👍

甜品係香濃軟滑紅豆抹茶奶凍及黑糖蕨餅🤩