2020-12-10 1123 浏览
最高享受一向愛食蠔。呢日去隱世餐廳食「最後的晚餐」,超級驚喜❤️一入到去,就覺得環境幽靜素雅,每枱都有點點燭光,好有情調,座位都好舒服。黎到oyster king當然要叫蠔啦,但我地都唔太識揀😂老細即刻為我地推介左每人三隻蠔,由清甜creamy到海水味濃郁。啲蠔上到黎,每隻都超新鮮,肥嘟嘟,基本上塞滿成個殼🦪要分幾啖先食得曬。我最愛鮮甜嘅法國gillardeau,加埋檸檬汁🍋超享受。主食方面,我地叫左一份扒嘅set,同埋一碟鴨肝松葉蟹意粉。首先上左Set入面嘅黑糖面包,同埋粒粒蘑菇湯,超級香。我好驚訝,佢地連呢啲普通野都做得咁好食。牛扒上到黎,香氣撲鼻,竟然有兩大塊。七成熟,火候啱啱好:外面煎到有少少焦香,入面啲肉係仲粉紅色。一啖咬落去,肉質柔軟,肉汁出曬黎,好juicy,滿口肉香。老細特別準備左一小碟黑胡椒鹽,將牛肉點一點佢,更加惹味。鵝肝松葉蟹意粉都好有驚喜!差唔多手掌心咁大塊厚切鵝肝,放喺啖啖有蟹肉嘅意粉上面,真係震撼,先$158就食到咁好。鵝肝好creamy,入口即溶,脂香四溢。意粉被濃厚嘅蟹肉同忌廉包住,入口又鮮又醇又甜,超級好味!食多左會比較膩,女仔食半個就飽了~但我都係超級
最高享受

一向愛食蠔。呢日去隱世餐廳食「最後的晚餐」,超級驚喜❤️

主食方面,我地叫左一份扒嘅set,同埋一碟鴨肝松葉蟹意粉。

鵝肝松葉蟹意粉都好有驚喜!差唔多手掌心咁大塊厚切鵝肝,放喺啖啖有蟹肉嘅意粉上面,真係震撼,先$158就食到咁好。鵝肝好creamy,入口即溶,脂香四溢。意粉被濃厚嘅蟹肉同忌廉包住,入口又鮮又醇又甜,超級好味!食多左會比較膩,女仔食半個就飽了~但我都係超級愛呢碟野。

特別想話俾老細聽,我好欣賞你嘅熱誠❤️你好細心,好專業,將每件事情做到極緻:

1. 我地只叫左一個set,你幫我地將餐湯分成兩杯
2. 全程不斷留意我地嘅水杯,及時加水
3. 我唔小心跌左張紙巾,你九秒九拎張新嘅俾我

小店貼心又溫暖嘅服務,超高質素嘅食物,無得輸😊遲啲有機會,我一定會帶埋朋友再返黎😉

2020-12-08
2020-11-27 750 浏览
住在大埔的我終於黎到朝一朝聖,加上經朋友推介,所以一定要來試試!由於不是太肚餓,我們兩個人點了一個set dinner, 包括有餐湯、包、肉眼扒及雪糕,再加上半打蠔。餐湯選擇了羅宋湯,可以說不過不失,而餐包則選用了黑糖包,加上軟身,本人十分滿意。而主菜便是肉眼扒,我們選了7成熟,真是十分好味,火喉控制剛剛好,加上燒汁,真是完美配搭。而因為太多款蠔,因此交比店長發板,特地為我們選擇了3種蠔,由開頭是清清的味道到第3隻食到鹹鹹的海水味,從沒有吃過這麼肥美、鮮味的蠔,所以再點多2隻,分別是貴族及玫瑰,兩種也是清清甜甜,真是一流享受。最後還有石榴味的雪糕,十分特別。而環境經過特別佈置,很有浪漫氣氛,加上店長也十分幽默有趣,整體來說十二分滿意這次的體驗,返到屋企已經開始掛住咁鮮美的蠔了。
2020-11-20
2020-11-09 941 浏览
大埔親民餐廳,朋友介紹黎食。首先,叫咗個羊架,但我接受唔到個味,朋友話好好食。牛扒好好食,7成熟,啱啱好,味道好正,好香,有牛味。黑椒德國腸,好好正,好香。仲有忌簾湯,好好飲
大埔親民餐廳,朋友介紹黎食。
首先,叫咗個羊架,但我接受唔到個味,朋友話好好食。
牛扒好好食,7成熟,啱啱好,味道好正,好香,有牛味。
黑椒德國腸,好好正,好香。
仲有忌簾湯,好好飲
久聞大埔oysterking有新鮮生蠔🦪今日終於有緣黎到食😋餐廳環境非常適合聚餐!💛💛💛一入黎除咗見到兩邊牆身放滿酒樽🍾仲有一條大banner💛💛💛💛當日好彩剛好趕上落場前可以食到lunch!兩個人叫咗兩個餐,每人加咗兩隻生蠔🤤餐湯可以揀蘑菇忌廉湯或者意式雜菜湯🍲忌廉湯食得出係用蘑菇打成蓉,入口口感豐富,但依然creamy😋絕不敷衍👍🏻雜菜湯就辣辣地,好開胃!餐包熱辣辣,咬落唔會乾柴/好淋冇咬口,包內超軟熟!😋Lunch set 加幾十蚊就有兩隻生蠔🦪!!呢個價真係超抵食!🤤生蠔超肥美又creamy😍蠔肉有我一隻手掌大,唔會係薄薄冇肉蠔😋但sorry我唔記得咗產地😂印象中有愛爾蘭?🙈冇記錯當日係叫咗肉眼😋肉質夠哂稔,絕對唔係用鬆肉粉乸出黎的稔😋😋羊架有兩支😋烤得剛好離骨,香氣撲鼻,充滿油花☺️☺️好滿意!兩份肉都點了七成熟,雖然睇落好似冇七成熟,但肉眼呢個熟度剛剛好😋不會韌,不會柴🤤p.s. 生蠔真係超大隻呀!🦪

p.s. 生蠔真係超大隻呀!🦪
  • 羊架
2020-07-14 1708 浏览
—訂位分咗兩輪: 1800 同 1930去到d枱都隔得幾疏落 坐得好舒服變相容納嘅人少咗 walkin大機會冇位老闆話有幾款生蠔唔靚冇入貨問我哋想要咩味道或質感從而推介水中花 // Fleur De Eaux($45)爽口鮮甜白珍珠 // White Pearl($45)肉質潔白鮮甜愛爾蘭貴族 // Ostra Regal($45)蠔味柔和餐湯可以揀蘑菇忌廉湯 / 意大利雜菜湯D菇打成蓉 聞蓉都好香菇味亦令個湯變得濃郁creamy美國極黑豬伴意大利飯($148)肉質柔軟富彈性 油脂分佈均勻而且有飽滿肉汁Risotto本身已經有嚼勁加上彩椒同菇粒 多咗層次感炭燒紐西蘭肉眼扒($148)偷食咗嚿牛 軟腍幾香炭燒味魽魚柳拼虎蝦($148)———————————————蠔王 Oyster King大埔安慈路2號八號花園地下4號舖

訂位分咗兩輪: 1800 同 1930

愛爾蘭貴族 // Ostra Regal($45)蠔味柔和
餐湯可以揀蘑菇忌廉湯 / 意大利雜菜湯
D菇打成蓉 聞蓉都好香菇味
亦令個湯變得濃郁creamy
美國極黑豬伴意大利飯($148)
肉質柔軟富彈性 油脂分佈均勻
而且有飽滿肉汁
Risotto本身已經有嚼勁
加上彩椒同菇粒 多咗層次感
炭燒紐西蘭肉眼扒($148)
偷食咗嚿牛 軟腍幾香炭燒味
魽魚柳拼虎蝦($148)
蠔王 Oyster King
大埔安慈路2號八號花園地下4號舖
2020-07-05 1002 浏览
✨大埔高質西餐小店🥰✨———————————————🔸#littlefatwest良心小店 .冇左良心app其實自己搵食都多左難度😭好在仲有啲存貨 會繼續推介俾大家💕有岩既餐廳就save低啦😛———————————————餐廳環境幾好 店員又nice主打食蠔🦪但果日太早去就冇叫到😂套餐包湯 麵包 及飲品 忌廉湯幾好飲飲得出唔係罐頭湯🤣.🥓煙鴨胸意大利飯 $80 (8/10)大大塊煙鴨胸!有五塊 油脂幾香意大利飯幾有驚喜🥰飯粒軟硬適中每粒飯都包住醬汁 好creamy亦有切細既香菇 蘆荀係飯入面 增加口感.🥗巴馬火腿哈密瓜沙律 $78 (7.5/10)Parma ham咸香 哈密瓜好甜沙律既醬汁好fresh 但價錢稍貴 下次都係食番飯/意粉會抵啲😂———————————————📍 蠔王 (大埔) @oysterking117047 大埔安慈路2號八號花園地下4號舖.🔺#littlefatwest大埔 🔺#littlefatwest大埔黃店 🔺#littlefatwest西餐
✨大埔高質西餐小店🥰✨
餐廳環境幾好 店員又nice
主打食蠔🦪但果日太早去就冇叫到😂
套餐包湯 麵包 及飲品 忌廉湯幾好飲
飲得出唔係罐頭湯🤣
🥓煙鴨胸意大利飯 $80 (8/10)
大大塊煙鴨胸!有五塊 油脂幾香
意大利飯幾有驚喜🥰飯粒軟硬適中
每粒飯都包住醬汁 好creamy
亦有切細既香菇 蘆荀係飯入面 增加口感
🥗巴馬火腿哈密瓜沙律 $78 (7.5/10)
Parma ham咸香 哈密瓜好甜
沙律既醬汁好fresh
但價錢稍貴 下次都係食番飯/意粉會抵啲😂
📍 蠔王 (大埔) @oysterking117047
大埔安慈路2號八號花園地下4號舖
🔺#littlefatwest西餐
2020-06-30 854 浏览
想食呢間黃到金嘅店好耐啦,但係一直都full booking🥺今次早咗一個星期whatsapp book父親節同屋企人食😎一入到間舖頭就知道冇揀錯了, 無限喪loop 榮光😍防疫同防藍既措施亦做得非常之足😏提醒大家,最好係同同路人一齊先好食呢間店,如果唔係真係後果自負呀🤫成間舖頭都係文宣, 裝修亦非常之decent但其實鋪頭唔係好大,員工亦得幾個,但係絕對唔會怠慢每一個客人🥺👍🏻同行嘅家人都揀曬牛扒餐,而我就揀咗豬扒意大利飯餐🤔本身想試埋佢啲生蠔,但呢排身體唔係好舒服,所以留返下次先試🥺首先上嘅蘑菇湯非常之creamy,好濃郁嘅菇味, 絕對唔係罐頭湯嘅質素👍🏻喺牛扒上枱之前老闆放咗啲即磨黑胡椒喺隻碟上面畀我哋, 原來係畀我哋食牛嘅時候點,非常貼心牛扒嗌咗五成熟,大大塊,好重牛味,口感啱啱好, 而佢嘅配菜薯蓉係好滑好有香濃嘅牛油味家人覺得就咁食塊牛扒點黑胡椒已經好好味,其實唔太需要點佢嘅汁👍🏻而我嘅豬扒意大利飯出奇地好受大家歡迎😎一開始以為咁大塊豬扒要煮到熟,啲肉都應該會好鞋但佢嘅豬扒大塊得黎亦都好稔滑, 而且仲可以保持到佢嘅肉汁😍不過始終食豬肉食得多都會有啲肥膩嘅感覺,喺呢個時候點佢嘅
一入到間舖頭就知道冇揀錯了, 無限喪loop 榮光😍
防疫同防藍既措施亦做得非常之足😏

成間舖頭都係文宣, 裝修亦非常之decent

同行嘅家人都揀曬牛扒餐,而我就揀咗豬扒意大利飯餐🤔

但佢嘅豬扒大塊得黎亦都好稔滑, 而且仲可以保持到佢嘅肉汁😍
不過始終食豬肉食得多都會有啲肥膩嘅感覺,喺呢個時候點佢嘅汁就最岩岩好啦😛
另外一提係佢嘅意大利飯,好creamy,米飯粒粒分明唔會太硬,但係亦都保持到意大利飯嘅煙韌感覺👍🏻

最後到家人極度推介嘅心太軟, 一上枱我就知道冇嗌錯了😍
小小一個心太軟,除咗有舊雪糕 ,佢側邊嘅畫仲畫到成個碟都滿曬, 仲要超級有意義, 簡直係成晚嘅點綴, 鍾意食甜品嘅一定唔可以錯過

成餐飯每個家人都好滿意,我都食得好開心

最開心嘅係有個黃到金既老闆一直解答我哋嘅問題, 同照顧我哋嘅需要, 我地好快一定會再幫襯!

2020-06-21
庆祝纪念
父亲节
2020-05-29 885 浏览
嚟到蠔王當然要試下啲蠔!生蠔價錢HK$45-52不等,餐牌同餐枱紙都有介紹每款蠔嘅味道同口感,十分貼心。兩款自己揀+兩款老闆介紹-Namibia係南非蠔,大隻又creamy;其他三款都係法國蠔,Roumegous爽口有少許礦物味,Fleur des Eaux水中花入口鮮甜,最多人識嘅Gillardeau就海水味重啲,四款蠔都好滿意。另外嗌咗個set dinner,肉眼扒燒得好靚好香炭燒味,叫咗medium啱啱好,薯蓉亦都好綿滑,跟餐有餐包餐湯同咖啡/茶添。老闆好nice用餐期間會同客人傾下計,成個氣氛好casual又食得舒服,有興趣嘅記得book定位~

Namibia  &  Roumegous
Fleur des Eaux  &  Gillardeau

忌廉蘑菇湯
Namibia  &  Roumegous
Fleur des Eaux  &  Gillardeau
忌廉蘑菇湯
2020-04-26 774 浏览
見今日晴天就諗住去太埔食個靚午餐再去郊遊,見到呢間午餐都有生蠔食,就俾佢吸引左入去。首先上頭盤生蠔,跟餐(兩隻)+$59,非常鮮味,如果平時單點,肯定唔只30蚊一隻,所以係必食之選,難怪佢舖頭名都用生蠔做招牌。朋友加錢飲龍蝦湯,話好味,我自己飲跟餐嘅蔬菜湯,夠足料。要提下佢個餐包,有蜜糖味😋。另一個重點就係牛扒同豬扒,係用炭爐燒,好香炭燒味,仲要夠大份,無欺場,仲要唔刃。當然仲有餐飲,我哋叫左咖啡,唔使講都估到,小店用咖啡機,好飲。建議先訂位。
建議先訂位。
2020-04-26
2020-03-03 858 浏览
呢間餐廳一向都好full,估唔到今次可以俾我地walk-in有位!餐紙竟然介紹蠔的產地和分別!連儂牆下嘅係一列酒樽,加上黃色嘅燈光令室內感覺變得温和。枱面仲有「燭光」,加上成個餐廳setting係咪好似好適合情侣撐枱腳咁呢,是日餐湯係南瓜湯,質地唔會太水或太「傑」,飲落嘅時候食到南瓜蓉嘅質地,係幾有心機的餐場。全菜要嚟啦,燒焗紐西蘭羊扒 ($148),老細幫我揸主義整咗個6成熟左右,雖然表皮有微微焦,但熟落入面嘅熟度係啱啱好,煮得好淋,加上羊肉帶有肥膏,食落口嘅口感軟綿綿唔會韌。老細另外俾咗薄荷醬我,搭配起羊扒嘅口感就冇咁油膩。相比起隔離八號餐廳嘅羊扒,呢到就好食好多啦!男朋友的炭燒紐西蘭肉眼扒($148),佢就覺得一般,因為燒得熟咗少少。雖則位置唔多,但老細都冇催我地走,呢餐晚飯食起舒服~

餐紙竟然介紹蠔的產地和分別!

連儂牆下嘅係一列酒樽,加上黃色嘅燈光令室內感覺變得温和。

雖則位置唔多,但老細都冇催我地走,呢餐晚飯食起舒服~
2020-02-24 561 浏览
在這裏吃過一次晚飯,那一次是吃羊扒,配上龍蝦湯,及甜品作心太軟。特別一提的是,那天的龍蝦湯,我發現喝起來的時候,跟以前的很不一樣,細問之下,才知道原來餐廳把龍蝦湯煲焦了,令我有點失望。
2020-02-21 3250 浏览
好友提早為我慶祝生日預先book了這家餐廳幸好朋友先book了,因為見有些客想walk in都沒位呢!點了兩份set dinner,包餐湯﹑主菜及餐茶朋友加錢要了蟹肉龍蝦濃湯主菜分別是炭燒紐西蘭肉眼扒及燒焗紐西蘭羊扒額外點了兩款蠔,每人各兩隻!甜品也是加錢,選了朱古力心太軟生蠔有多款選擇,其中一款選了我喜愛的white pearl另一款就請店主為我們介紹,是北非突尼西亞生蠔 (Tunisie)喜歡white pearl的那種鮮甜味,細嫩又滑又飽滿,海水味不會好重!至於tunisie,第一次試,蠔肉偏爽脆,蠔味相對地略略濃一點!之後奉上餐湯及餐包黑糖麵包微暖又軟熟~餐湯是蘑菇湯,香氣十足,啖啖蘑菇蓉,正!!嚐了一口朋友的蟹肉龍蝦濃湯,龍蝦味幾濃郁~~~燒焗紐西蘭羊扒一上桌就見到羊架粉嫩粉嫩的,肉質嫩滑,味道不會太羶!軟稔易咬,好味!伴碟還有一大舊薯蓉,質感細滑creamy~炭燒紐西蘭肉眼扒,賣相是經炭燒的網紋,帶略略的炭燒香雖然不太厚,但都算大塊朋友說味道都不錯~嚐了一小塊,沒有overcooked,帶點肉汁,略有牛味~都不錯啊!朱古力心太軟,加$35食都算抵去甜品店吃,已遠超這個價錢!
好友提早為我慶祝生日
預先book了這家餐廳

點了兩份set dinner,包餐湯﹑主菜及餐茶
朋友加錢要了蟹肉龍蝦濃湯
主菜分別是炭燒紐西蘭肉眼扒及燒焗紐西蘭羊扒
額外點了兩款蠔,每人各兩隻!
甜品也是加錢,選了朱古力心太軟

生蠔
生蠔有多款選擇,其中一款選了我喜愛的white pearl

之後奉上餐湯及餐包
黑糖麵包微暖又軟熟~
蘑菇湯
餐湯是蘑菇湯,香氣十足,啖啖蘑菇蓉,正!!
蟹肉龍蝦濃湯
嚐了一口朋友的蟹肉龍蝦濃湯,龍蝦味幾濃郁~~~
燒焗紐西蘭羊扒
一上桌就見到羊架粉嫩粉嫩的,肉質嫩滑,味道不會太羶!
軟稔易咬,好味!
伴碟還有一大舊薯蓉,質感細滑creamy~
炭燒紐西蘭肉眼扒
炭燒紐西蘭肉眼扒,賣相是經炭燒的網紋,帶略略的炭燒香
雖然不太厚,但都算大塊
朋友說味道都不錯~
朱古力心太軟
朱古力心太軟,加$35食都算抵
甜品店吃,已遠超這個價錢!
甜品碟上可加字,可隨意要求啊!!
朱古力醬夠多夠流心~~熱呼呼的朱古力,香濃而不過甜!
意想不到的是甜品也做得不錯呢
!!

Oyster King的店主較為casual,樂意與食客聊天
食物質素都對得住這個價錢~~
每一樣食物都好食!
是一頓不俗的生日飯啊

2019-11-24
生蠔
蘑菇湯
蟹肉龍蝦濃湯
朱古力心太軟
2020-02-09 583 浏览
早排見有個fd黎左食呢間舖頭,好似好吸引咁。今日就同朋友一齊黎左試下。注意返,依家非常時期,冇戴口罩係唔准入內。保障自己保障其他人,出街記得戴口罩呀。估唔到呢d時間都咁多人黎幫襯,好彩我同朋友黎得早,仲有位。好多位都比人book左。我哋叫左炭燒澳洲肉眼扒、炭燒美國豬扒、然後加左蘋菓撻。今日係南瓜忌廉湯。Lunch menu南瓜忌廉湯+黑糖餐包南瓜忌廉湯︰南瓜味ok,幾好飲黑糖餐包︰本身都唔知佢係黑糖餐包,食落就發現黑糖味,幾唔錯食物合照炭燒澳洲肉眼扒︰炭燒味好重,熟成度控制得好好。我哋叫既係7成,好腍,燒得好香,好正。薯蓉幾特別,配住牛扒食感覺冇咁油,冇咁heavy。炭燒美國豬扒︰好大塊!炭燒味都好重,咬落好腍,肉味都好突出。炭燒澳洲肉眼扒蘋菓撻蘋菓撻︰超脆身!蘋果都幾甜,上面既雲呢拿雪糕都幾滑。仲有隻護士連豬,超得意。上菜果陣附近d人都比隻連豬吸引左,即刻問老細仲有冇。原來佢哋既蘋菓撻係早一日整落既,所以唔一定有。其他甜品都係同樣既情況,所以如果有興趣就盡早落單啦。店入面環境幾好,好舒服好好坐,老細都好有禮貌。野食非常高質,推介炭燒系列,超香超好食。
Lunch menu
南瓜忌廉湯+黑糖餐包
南瓜忌廉湯︰南瓜味ok,幾好飲
黑糖餐包︰本身都唔知佢係黑糖餐包,食落就發現黑糖味,幾唔錯
食物合照

炭燒澳洲肉眼扒
2020-02-08
午餐
  • 炭燒澳洲肉眼扒
  • 炭燒美國豬扒
2020-01-31 353 浏览
食物非常美味,高質!!價錢合理!!環境舒適,格調優雅!!很適合朋友聚餐,暢談之餘又可以慢慢品嘗食物的味道!!食物以外,也要欣賞老闆的用心,良心小店的堅持和行動!!!!
食物非常美味,高質!!
價錢合理!!
環境舒適,格調優雅!!

很適合朋友聚餐,暢談之餘又可以慢慢品嘗食物的味道!!

食物以外,也要欣賞老闆的用心,良心小店的堅持和行動!!!!

1K
2020-01-11 2037 浏览
記得某日下午經過Oyster king,因知黃店係門面即睇下餐牌同有冇位,發覺竟然冇人?!疑惑之際見到老闆娘出來話唔好意思今日比人大大力懲罰到賣晒!提議book位好點,實在太勁了!言談之間感覺老闆娘好nice,良心小店必支持!book了平日晚上8:00。 餐廳裝潢簡約,昏暗的燈光帶點浪漫之感,牆上貼有不少文宣,鮮明的立場。 張餐紙都好型。 餐牌,餐廳主打生蠔,想食,但都係留待下次假日先,要了Set dinner D。 蘆筍忌廉湯,有淡淡的蘆筍味。 蒜蓉包。 炭燒紐西蘭肉眼扒,$148。 好大塊肉牛扒,要了5成熟,肉質軟嫩,牛肉味濃富肉汁,有炭燒的香味,薯蓉香滑,幾美味呢。 牛扒伴食的調味料。 朱古力心太軟,跟餐+$35。 甜品好緊絀,食到太好了,好觸目的甜品,講出大家心願,有心思之作,微熱的心太軟,澎湃的朱古力漿,濃郁的黑朱古力味,好味。 熱咖啡,嘆啡吹下水。 隋機送的鎖匙扣。食物好味,而且好抵食,坐得幾舒服,老闆感覺有點霸氣同時又幾隨和(見撩街坊吹水),下次一定要來食蠔呢。
張餐紙都好型。
蘆筍忌廉湯
蘆筍忌廉湯,有淡淡的蘆筍味。
蒜蓉包
蒜蓉包。
炭燒紐西蘭肉眼扒
炭燒紐西蘭肉眼扒,$148。
牛扒伴食的調味料。
朱古力心太軟,跟餐價
朱古力心太軟,跟餐+$35。
熱咖啡
熱咖啡,嘆啡吹下水。
隋機送的鎖匙扣。

蘆筍忌廉湯
蒜蓉包