2024-10-17 684 浏览
平時最鐘意約朋友打邊爐🔥 餐廳裝潢以港式街頭風枱為主調,型格又有特色✨ 店舖門口牆壁貼滿明星合照,食物質素有所保證☺️❀ 湯底 🥘打邊爐最鍾意雙拼湯底😍 今次揀咗花膠濃雞湯及喜勝沙爹萵筍湯~先品嘗一碗花膠雞湯,味道鮮香濃稠,每啖都充滿骨膠原,入面仲有唔少花膠,好足料呀👍🏻❀ 本地手切牛 🐮成碟手切牛肉望落好新鮮😍 肉質鮮嫩且有彈性,食落牛味好濃厚呢~❀ 茅台新鮮牛頸脊抓邊 🐮鍾意飲酒嘅朋友必點✨ 上枱後由店員將一小杯茅台倒入牛肉再攪拌,口感爽彈亦散發陣陣酒香,好吸引呀😝❀ 極品第一刀 🐷第一刀係指劏豬時嘅第一刀,即豬頸椎及頭下部分✨ 肉質軟腍爽嫩,油花分佈均勻,唔會太油膩❀ 梅菜豬肉丸 🐷❀ 蝦丸 🦐❀ 墨魚丸 🦑打邊爐當然唔少得叫丸類啦!每款都係大大粒,新鮮又彈牙,份量十足😍❀ 新鮮雞子 🐥有別於平時見到嘅偏白色急凍雞子,依款係新鮮且帶光澤,口感好特別呢😝❀ 黑柏葉 🥢新鮮爽脆帶嚼勁❀ 咖喱魚旦 🥢❀ 懷舊魚肉燒賣 🥢❀ 豉油王猪大腸 🥢除咗火鍋配料,仲叫咗幾款港式街頭小食迎合返餐廳主題😝 ❀ 炸品三寶 🥢有齊豆卜、炸魚皮及魚腐😍 輕輕碌下就食得,脆卜卜好正!

❀ 湯底 🥘

新鮮爽脆帶嚼勁

❀ 咖喱魚旦 🥢
❀ 懷舊魚肉燒賣 🥢
❀ 豉油王猪大腸 🥢
除咗火鍋配料,仲叫咗幾款港式街頭小食迎合返餐廳主題😝

❀ 炸品三寶 🥢
有齊豆卜、炸魚皮及魚腐😍 輕輕碌下就食得,脆卜卜好正!

香港人一年四季都咁中意打邊爐, 今晚同幾個朋友仔都突然邊爐癮起, 去左位於銅鑼灣嘅街頭火鍋!!!原來E間火鍋店有唔少明星幫襯過, 就連周董JJ周興哲等等都係座上客, 真係坐坐下分分鐘都撞到巨星!!!餐廳環境乾淨企理, 街頭風裝潢相當有特色, 車車最喜歡就係地盤果個area, 打卡幾正嫁!!食物方面, 用料新鮮, 而且大大碟好有誠意, 今次點左雙拼湯底花膠雞湯拼喜勝沙爹湯, 唔係講笑, 一嚟先整番碗花膠雞濃湯是常識吧, 鮮味十足, 膠質豐富好滋補! 喜勝沙爹係一個混合多種醬料既湯底, 沙嗲味道濃郁, 但又唔會好辣!佢地嘅火鍋配料選擇十分多, 而且有d更係出面無嘅, 最正仲有平時出面嘅街頭小食好似豬大腸/燒賣/魚蛋!!! ✨️本地手切牛打邊爐必點嘅手切牛, 今次食左牛頸脊同抓邊, 牛味香濃, 口感肥嫩而有彈性✨️茅台新鮮牛頸脊抓邊店員會先將一杯茅台倒入牛肉再攪拌, 就咁睇住都已經覺得好奢侈!!! 牛肉肉質爽口, 食落仲帶啖啖酒香好好味!✨️極品第一刀梅頭第一刀係車車最愛嘅部分, 無論點煮都係無得輸! 肉質腍軟, 脂肪均勻無筋, 爽口煙韌, 肉味香濃✨️梅菜豬肉丸拼蝦丸自家製嘅手打丸大大粒好足料,

✨️本地手切牛

✨️茅台新鮮牛頸脊抓邊

✨️極品第一刀

✨️梅菜豬肉丸拼蝦丸
自家製嘅手打丸大大粒好足料, 梅菜豬肉丸食落鮮香帶梅菜甜味, 真係好似食緊梅菜蒸肉餅咁, 重點係一d都唔咸好好食, 蝦丸爽彈甘甜好出色
✨️墨魚丸
平時少食丸嘅車車, 今晚都算食得幾多, 墨魚丸同樣肉質爽嫩, 足料彈牙, 配沙嗲鍋一流

✨️新鮮雞子
質地相當柔軟, 一咬即破, q彈味美

✨️炸品三寶(豆卜/炸魚皮/魚腐)

✨️什菇拼盤

✨️黑柏葉

✨️豉油王豬大腸

✨️懷舊魚肉燒賣/咖哩魚蛋
最近去咗銅鑼灣嘅街頭火鍋,真係有啲驚喜!呢度嘅「牛皇莫牛五寶」真係唔簡單,茅台新鮮牛頸脊抓邊,🍶茅台酒醃製3分鐘左右,單係睇住都已經覺得好奢侈!🥩牛肉放入湯底淥一淥就食得,食落仲帶啖啖酒香,真係好好味🤤.另外,佢哋嘅新鮮牛件、金錢肚、牛胸爽、封門柳同黑柏業都係一流,質感同味道都非常出色。.至於湯底方面,建議揀鴛鴦湯底,可以同一時間至試哂兩個唔同湯底🤓🐥花膠濃雞湯同🐷胡椒豬肚鮮粉腸湯底各有特色,花膠濃雞湯鮮甜濃郁,雞件同花膠件都唔吝嗇,起碼各有4-5件;而胡椒豬肚鮮粉腸湯底則帶有微辣嘅胡椒香👅,食完成身㷫烚烚,好舒服😌淥埋其他邊爐配料,都好夾,夠新鮮
至於湯底方面,建議揀鴛鴦湯底,可以同一時間至
試哂兩個唔同湯底🤓
淥埋其他邊爐配料,都好夾,夠新鮮
2024-09-18
  • 茅台新鮮牛頸脊抓邊
秋風起又是打邊爐的季節🍲 最近到訪了有「港式火鍋天花板」之稱的街頭火鍋確實有驚喜!火鍋店環境走街頭風格、闊落舒適,食材矜貴高質,難怪有這麼多明星光顧✨湯底選了花膠濃雞湯拼喜勝沙爹萵笋,一定一定要先品嘗湯底再打邊爐!花膠雞湯底濃郁鮮甜,配上大大片花膠非常滋補!食材方面我是真的有被驚艷到,肉類和丸類都相當出色😳 本地手切牛看賣相已知非常新鮮,牛味濃郁、口感一流!想更特別的可試茅台新鮮牛頸脊抓邊,員工即席將茅台倒入牛肉內,吃起來酒味相當突出🍶丸類我們是次點了梅菜豬肉丸、蝦丸和安利墨魚丸,粒粒都巨型足料,吃蝦丸時感覺在吃海量蝦肉🦐 而且他們可以半份的形式下單,實在太友善了😆 特別一提這裏的雞子!有別於平時常見大大粒的急凍雞子,這裏的雞子新鮮有光澤,雞子愛好者千萬不要錯過😳 除了火鍋料,這裏也有各款街頭小食,例如咖喱魚旦、懷舊魚肉燒賣、豉油王猪大腸等等,滿滿風味!

2024-10-13 427 浏览
銅鑼灣呢間火鍋店有唔少明星幫襯❤️佢都舖頭門口就見到大量明星嘅合照貼滿牆壁🙌唔少天王巨星都係座上客😍就連周杰倫同林俊傑都曾經喺度打個邊爐🤣食物質素方面當然都有保證用料新鮮 價錢公道⭐️湯底今次我哋揀咗雙拼嘅花膠雞湯底拼喜勝沙嗲萵筍湯尤其推薦佢哋嘅花膠雞湯底淥嘢食前飲咗一碗🥹非常濃郁足料🥺中間加咗幾次湯 都仲係非常夠味沙嗲湯底都好香口 用嚟淥蔬菜就一流❤️⭐️茅台新鮮牛頸脊抓邊上菜嘅時候 職員會即場倒入茅台拌匀酒味香濃🙌🙌⭐️本地手切牛非常新鮮嘅本地手切牛肉而且份量比我想像中多😍肉質都非常好⭐️極品第一刀口感夠爽 肉味一流⭐️梅菜豬肉丸、蝦丸、墨魚丸手打丸非常彈牙😍蝦丸啖啖蝦肉 超級出色⭐️新鮮雞子店員強烈推介之下第一次試食雞子同出面嘅雞子唔同呢度嘅雞子並非急凍貨食落口感好得意🤣🤣完全消除咗我對雞子嘅抗拒🫰⭐️黑柏葉⭐️咖喱魚旦&懷舊魚肉燒賣⭐️豉油王豬大腸話明街頭火鍋,當然唔少得街頭小食魚蛋燒賣豬大腸🤣🤣⭐️炸品三寶(豆卜/炸魚皮/魚腐)📍: 街頭火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場2樓

銅鑼灣呢間火鍋店有唔少明星幫襯❤️

而且份量比我想像中多😍
肉質都非常好

⭐️極品第一刀
口感夠爽 肉味一流

⭐️梅菜豬肉丸、蝦丸、墨魚丸
手打丸非常彈牙😍

完全消除咗我對雞子嘅抗拒🫰

⭐️黑柏葉
⭐️咖喱魚旦&懷舊魚肉燒賣
⭐️豉油王豬大腸
話明街頭火鍋,當然唔少得街頭小食
魚蛋燒賣豬大腸🤣🤣

⭐️炸品三寶(豆卜/炸魚皮/魚腐)

📍: 街頭火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場2樓
2024-10-04 303 浏览
來到這家火鍋店,對於這次用餐的感受非常滿意。這裡的牛肉選擇讓我印象深刻,因為我最怕吃到肥的牛肉,而這裡的牛肉正好不肥,肉質鮮嫩,讓我可以放心享用。湯底方面,濃郁的味道令人驚喜,無論是搭配牛肉還是各種蔬菜,都能充分吸收湯底的香氣。這樣的湯底在火鍋中算是相當不錯的選擇。

2024-08-01 2467 浏览
這明星火鍋店,吸引了不少知名藝人光顧。餐廳裝潢別具特色,營造出時尚街頭風格。等朋友期間,不妨點幾碟小食,如咖哩魚旦、魚肉燒賣、豉油王豬大腸等~湯底推介*花膠雞及*喜勝沙爹萵筍,前者濃郁鮮美,滋補養生,雞肉仍然好嫩滑;後者香濃但不太辣,惹味香口必試*茅台新鮮牛頸脊抓邊,即席將茅台倒入牛中攪拌,牛肉爽彈,想不到酒味如此突出,每一啖都是奢華享受! 還有鎮店*本地手切牛,分別有今牛頸脊及抓邊,牛味的確香濃,軟嫩有嚼勁除了牛肉,極品第一刀亦很受歡迎! 是豬頸椎及頭下的部分,半肥瘦,肉質軟腍,口感爽彈,一試難忘~這裡還有自家製的手打丸類,大大粒的,*梅菜豬肉丸鬆軟多汁,梅菜香而帶甜;而*蝦丸就爽彈鮮味。
這明星火鍋店,吸引了不少知名藝人光顧。
餐廳裝潢別具特色,營造出時尚街頭風格。
等朋友期間,不妨點幾碟小食,
如咖哩魚旦、魚肉燒賣、豉油王豬大腸等~

除了牛肉,極品第一刀亦很受歡迎!
是豬頸椎及頭下的部分,半肥瘦,肉質軟腍,
口感爽彈,一試難忘~

✒懶人先睇總結.❀食物:用料新鮮高質🤤 必試花膠雞湯,仲有多款火鍋配料包括自家製手打丸、本地手切牛、港式街頭小食‼️❀服務:正常❀環境:街頭風裝修,有好多大枱❀價錢:4人埋單 $2,156.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐.🎈雙拼湯底 ($253)👉 花膠濃雞湯👉 喜勝沙爹萵筍花膠雞湯是店裏的人氣必點湯底,事關味道非常濃厚!開始打邊爐前可以先飲多碗雞湯,再加入清湯打邊爐。花膠同雞肉的分量都非常有誠意,絕對係百搭湯底。而沙爹湯味道會再重口少少,去到後期加個公仔麵真係超正!.🎈本地手切牛 ($438)火鍋必備牛肉🐮 店内的是新鮮的本地手切牛,肉質更為結實香濃,非常適合打邊爐。當天雙拼的兩款牛肉分別是牛頸脊及抓邊。.🎈茅台新鮮牛頸脊抓邊 ($288)另一款推薦的牛肉!花雕肉比較常見,加入茅台比較少見。一枝上千元的茅台加入拌入牛肉,非常奢華🤣 加入茅台的牛肉香氣更加long lasting,即使煮熟後依然帶有豐富的酒香🍶.🎈極品第一刀 ($138)第一刀顧名思義就係劏豬時的第一刀,屬於頸椎、豬頭下的一小部份。肉片看起來有很大一部分白色,但絕對唔係脂肪。口感帶爽,肉味香濃。.

✒懶人先睇總結
❀服務:正常
❀環境:街頭風裝修,有好多大枱

❀價錢:4人埋單 $2,156

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
🎈雙拼湯底 ($253)

👉 花膠濃雞湯
👉 喜勝沙爹萵筍

🎈本地手切牛 ($438)

🎈茅台新鮮牛頸脊抓邊 ($288)

🎈極品第一刀 ($138)
🎈梅菜豬肉丸拼蝦丸 ($98)

店裏自家製的手打丸,蝦丸亦係我當晚比較難忘的一道。入口非常彈牙,份量都唔少,一粒超大!
🎈小食

👉 咖喱魚旦 半份 ($29)
👉 懷舊魚肉燒賣 半份 ($29)
👉 豉油王猪大腸 ($58)
講到街頭美食,當然唔少得港式小吃🤤 非常惹味~
🎈墨魚丸 半份 ($49)
🎈炸品三寶 ($88) 包括豆卜/炸魚皮/魚腐

🎈什菇拼盤 ($78)
🎈時令什菜 ($88)
🎈新鮮雞子 ($148)

🎈黑柏葉 ($98)
🎈醬油 ($20/位)

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking
👉優惠:🈚️
2024-03-05 2384 浏览
一人一鍋 in one of the private rooms (with max 14 pots) with karaoke.Many 湯底s to choose from. I ordered the 花膠雞 and she ordered 芫荽皮蛋. Mine wasn’t bad; chicken was tender and 花膠 was acceptable.Loved the creative way of storing soy sauce in wine bottles.Recognized server from oysterC.Here’s some of what we had. (Not an exhaustive list, as was too busy applauding the karaoke contestants).Cooked items whilst waiting for latecomers: 魚蛋,燒賣,炸魚片頭,臭豆腐象拔蚌牛頸脊抓邊頂級粉紅牛展極品第一刀 粉腸 etc梅菜豬肉丸,蝦丸,墨魚丸,餃響鈴,鮮腐竹,凍豆腐,竹笙No de

象拔蚌

牛頸脊
抓邊
頂級粉紅牛展

極品第一刀

粉腸 etc

梅菜豬肉丸,蝦丸,墨魚丸,餃
響鈴,鮮腐竹,凍豆腐,竹笙

No desserts available, so Grumpy ordered 外賣 from the neighboring dessert shops.
In summary: good quality ingredients albeit portions were not big. (Someone said they sourced the beef from Mr Mok.)
2024-03-02 3476 浏览
朋友回港相約火鍋,由於就大家方便,決定地點在銅鑼灣⋯⋯筆者記起依間一直想試,於是一行四人相約在此。按電梯2字,門口已有多張明星照片,依間食店都幾多明星撐塲⋯⋯進入食店,左右兩邊分別有四人卡位,中間部份是圓枱,四個人可以靜靜地坐卡位,三五知己坐中央部分的圓枱,店長告知,還有包房,更有卡拉OK房。醬汁的豉油樽認真犀利,一看全是名酒酒樽,非常有氣勢。可以選擇鴛鴦火鍋湯底,將兩個價錢除二,相當有彈性。魚片頭及魚腐~筆者當晚很喜歡這個魚腐,即叫即做,送上來熱騰騰,微甜,煙煙韌韌,作為一個下酒小吃,相當不錯。雙拼本地牛切牛$438~牛肉可以選雙拼兩種部位食法。新鮮雞腸$88~筆者看見點餐紙竟然有新鮮雞腸,即時呈現麻甩性格,爽呀⋯⋯豬天梯~黑柏葉~脆肉鯇~整體來說:地點鄰近地鐵站,四個人有卡位坐,平日到來坐得舒服傾下講下,食物方面,有筆者喜歡的麻甩系列,雞腸、鵝腸、豬天梯、豬爽喉、黑柏葉等⋯⋯原來還有卡拉OK房,下次可以試吓,朋友相聚又多一個好地方選擇。

朋友回港相約火鍋,由於就大家方便,決定地點在銅鑼灣⋯⋯
筆者記起依間一直想試,於是一行四人相約在此。

醬汁的豉油樽認真犀利,一看全是名酒酒樽,非常有氣勢。

可以選擇鴛鴦火鍋湯底,將兩個價錢除二,相當有彈性。

魚片頭及魚腐~

雙拼本地牛切牛$438~
牛肉可以選雙拼兩種部位食法。

新鮮雞腸$88~
筆者看見點餐紙竟然有新鮮雞腸,即時呈現麻甩性格,爽呀⋯⋯

豬天梯~

黑柏葉~
脆肉鯇~

整體來說:

2024-02-21
  • 魚腐
  • 新鮮雞腸
2023-11-30 3493 浏览
幾星期前訂位,book咗最大的房,話要比$1000deposit, 即比,點知前-晚,先打來話只可以食到11點,原因係仲有下一場有人book咗,你唔好下年先講,sorry ,我訂場嘅時候,並冇說明,去到當晚,10:45就被轉到細房,點知未到1點,竟然趕客走,我都係消費者,我有咩唔符合貴餐廳要求先,但當時大廳仍有很多人,如果你真係被人包左場,一開始就唔好接我預訂啦,今時今日咁樣做生意,我祝你生意興隆,但唔會有下次!
2023-11-15 2790 浏览
🗯️忽然好想打邊爐,比我係銅鑼灣搵到叫做街頭火鍋,主要以台式打邊爐,睇到佢用料同湯底上都比較獨特,所以試下食一次🗯️幾個人一齊食,咁岩我地都口味差唔多,呢個時侯都幾多人,我地都等左一陣位就入得,我地已經決定好食邊個湯底台式麻辣新鮮雞紅冰豆腐💬◼️睇佢個名已經非常吸引,好有麻辣口味,佢既豆腐都吸晒麻辣味,仲有雞紅係入面,湯料真係好豐富,仲辣得好刺激添茅台新鮮牛頸脊抓邊💬◼️佢比埋一杯茅台,原來係倒係牛肉度,好特別,佢既牛頸脊真係好新鮮,全部都唔會雪到硬,質地好嫩滑又爽口,一下倒晒落鍋度,好爽阿特級金錢牛展💬◼️我地真係好大食,每一次都係全部放晒入去,等到熟果陣幾秒就無晒,呢個金錢牛展都一樣,好有口感,仲包著好多湯汁,又麻又辣,好好食潮州靚魚蛋💬◼️呢度既魚旦好正宗,好彈牙又有口感,粒粒都好均勻適中,真係好好食龍躉片💬◼️哇!好厚身,好好食好有魚味,呢個湯底好食,佢係愈滾都會愈有味,咁樣食都唔錯時令什菜💬◼️最後食咁多肉,都要食返菜既,呢度既菜好新鮮,吸好多辣汁,好刺激

台式麻辣新鮮雞紅冰豆腐💬
茅台新鮮牛頸脊抓邊💬
特級金錢牛展💬

潮州靚魚蛋💬
龍躉片💬
時令什菜💬
2023-11-13 2040 浏览
呢間銅鑼灣既街頭火鍋bino店之前一直都聽過,今日特登同朋友仔過黎試下🤤聽講仲有好多明星都嚟過呢間打卡㗎,等我都跟風下先🫣🫣花膠濃雞湯🐔湯底揀左花膠濃雞湯,唔係講笑,湯底入面望到勁濃郁,好多花膠同雞😋跟蔬菜勁夾!建議大家可以飲咗碗湯先。極品第一刀🐷係豬肉嚟㗎😗係咪好好奇第一刀係豬嘅邊個部位呢?建議你哋嚟問員工🤣🤣豬肉冇豬臊味👍👍份量夠🥰狀元及第豬什平時好少打邊爐食豬什,呢到既豬什好新鮮,就算朋友仔唔係好鍾意食內臟佢都接受到,願意try炸牛丸好好食😋炸粉一啲都唔厚😂炸到外面好脆,入面牛丸餡好厚實呢間真係幾驚喜😂食材高質得嚟又新鮮😉最緊要環境坐得舒服😌Mark實下次再同朋友仔黎先!
花膠濃雞湯🐔
極品第一刀🐷
狀元及第豬什
炸牛丸
好好食😋炸粉一啲都唔厚😂炸到外面好脆,入面牛丸餡好厚實

2023-11-10 1503 浏览
今次想同大家分享嘅呢一間火鍋店叫做「街頭火鍋」,位於銅鑼灣金利文廣場2樓🤩!⭐️杏汁新鮮豬肺奶白色嘅湯底飲落去非常之清甜,杏汁嘅味道令到成個喉嚨都好滋潤好舒服!⭐️手切霜降肥牛肥牛賣相超吸引,打邊爐必叫,肥牛每一塊肥瘦都適中,勁快就比我清晒成碟!⭐️極品第一刀呢一款極品第一都同樣吸引,豬肉食落特別鬆軟,好少食到咁高級嘅豚肉!⭐️超脆炸魚皮炸魚皮好香脆,用嚟打邊爐就一流!⭐️龍躉片切好晒一塊塊嘅龍躉片無骨,食嘅時候好放心,魚肉質素實在太正啦!
⭐️杏汁新鮮豬肺
⭐️手切霜降肥牛
⭐️極品第一刀
⭐️超脆炸魚皮
炸魚皮好香脆,用嚟打邊爐就一流!
⭐️龍躉片
2023-11-08 1360 浏览
❤️茅台新鮮牛頸脊抓邊店員會先喺客人面前倒一杯茅台出嚟,再倒入牛肉中,茅台既香味同牛肉撈勻,已經吸收晒入牛肉入面,牛頸脊本身既油花唔太多,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁,加上茅台既酒味,牛味更加滲晒出黎,出色既牛肉!🩷新鮮牛舌芯牛舌芯係牛舌最最最中心既位置,新鮮既更加係極罕有,牛舌芯質感好鮮嫩,好嫩滑,柔軟既牛舌芯充滿濃郁既牛味,一定要試!🧡新鮮雞腸好少鋪頭會用雞腸黎打邊爐,原來又幾鮮味,雞腸口感好爽脆,好彈牙,雞味濃,唔會腥臭,好食!💛丸招牌三寶丸(梅菜豬肉丸,蝦丸,安利墨魚丸)同潮州靚魚蛋。梅菜豬肉丸口感豐富,琳琳地幾好食,蝦丸真係有啲蝦肉係入邊,充滿鮮蝦味,墨魚丸都好彈牙好濃墨魚味,另外魚蛋都係手打嘅,魚味濃郁,全部都彈牙爽甜!
❤️茅台新鮮牛頸脊抓邊
🩷新鮮牛舌芯