2024-11-20 613 浏览
對於唔鍾意食飯嘅我嚟講,餃子係一個飽得嚟又冇碳水嘅最佳選擇。聽講呢間內地嘅餃子猛店嚟咗香港,主打即叫即包即煮,最得意嘅係你可以望住佢包,成個環境乾淨企,睇得開心食得放心。喺進入正題之前,我見到佢呢度都有我最鍾意嘅魚皮,佢呢個魚皮係好正宗,超爽脆,再加埋個滕椒麻辣味,香多過辣,連平時食唔到辣嘅朋友都話好味。我見呢度嘅雲吞同普通嘅雲吞有啲唔同,因為佢加咗蟹籽,令到食落去更多爽脆嘅感覺。佢每一粒都係一啖嘅size,大細啱啱好。咬開仲有兩粒蝦㖭,真係超足料。另外我哋叫咗個招牌煎餃,佢都有20種咁多俾你揀,煎餃我哋就揀咗粟米味,見到佢都煎得金黃色之餘都好乾身。咬開仲有粒粒粟米,超鮮甜。除咗普通食到嘅湯餃同埋煎餃之外,佢哋呢度仲有一種叫做拌餃,連撈嘅味道除咗平時食到嘅紅油抄手味之外仲有五六種俾你揀,但係因為朋友唔食辣,所以我哋揀咗個蒜香。呢一款係冬菇馬蹄餃,全部都好足料夠晒香甜。而除咗普通嘅豆漿之外,呢度仲有一款好特別嘅嘢,係鮮榨粟米汁,佢真係用新鮮嘅粟米去榨汁完全冇落堂,係飲到粟米嘅香味。

咬開仲有兩粒蝦㖭,真係超足料。

咬開仲有粒粒粟米,超鮮甜。

呢一款係冬菇馬蹄餃,全部都好足料夠晒香甜。

2024-11-20
2025-01-29 0 浏览
袁記雲餃位於荃灣 以前只有生餃買 而家開到有舖頭望住職員 即整即煮即食餐牌餃子好多花款 湯底都有唔同 有乾有濕韭菜鮮肉餃 蒜香乾拌一上枱 蒜蓉味撲鼻 雖然餡料傳統但係滿滿餡料 韭菜味濃郁啱晒鍾意食韭菜餃既我鮮蝦蟹籽雲吞 網紅混醬幹拌上台顏色已經好吸引 芽菜半邊 聞到一陣麻醬我有辣椒辣椒油 將雲吞混醬撈起雲吞咬開肉質彈牙 一粒一隻蝦 仲會有啲蟹籽口感滿足得來又好食 而且辣得有刺激 但啱我紫菜鮮肉餃 平時喺舖頭必買返屋企食嘅一種口味 因為啲紫菜比較多 好啱打邊爐蒜汁生菜同樣都係蒜蓉滿滿 生菜綠油油均衡飲食必點飲品 兩杯豆漿
袁記雲餃位於荃灣

同樣都係蒜蓉滿滿 生菜綠油油
均衡飲食必點

飲品 兩杯豆漿
2025-01-28 0 浏览
🥟訓醒去屋企附近食啲嘢😍經過見到呢度有好多餃子好吸引🤩就入去試吓🥳🍤 鮮蝦蟹籽雲吞套餐鮮蝦蟹籽雲吞:一份已經有十粒大大粒嘅雲吞😍最特別係佢入面仲有好多蟹籽😍咬入口卜卜脆❤️好正呀🥳🥟 餃子套餐冬菇木耳鮮肉餃:餡料好豐富✅粒粒鮮肉餃都脹卜卜😍入面有好香嘅冬菇同爽口嘅木耳😋加多個麵一齊食就啱啱好喇💯🌽鮮榨粟米汁:一定要飲呢個鮮榨粟米汁味道真係好清甜呀❤️😋爽口秋耳:微微香香辣辣😜做小食都唔錯👍🥬蒜汁生菜:新鮮又爽口✅健康之選💯🥤香濃豆漿:有凍又有熱😋新鮮嘅味道呀🥳🐷和味豬手:真係好和味旰💯豬手炆得好夠林呀👍唔錯唔錯✅

🌽鮮榨粟米汁:一定要飲呢個鮮榨粟米汁味道真係好清甜呀❤️

😋爽口秋耳:微微香香辣辣😜做小食都唔錯👍

🥬蒜汁生菜:新鮮又爽口✅健康之選💯

🥤香濃豆漿:有凍又有熱😋新鮮嘅味道呀🥳

🐷和味豬手:真係好和味旰💯豬手炆得好夠林呀👍唔錯唔錯✅
2025-01-28 33 浏览
今日同家人行完千色店,夠鐘食晚飯,我地就去左街市街附近既袁記雲餃食晚飯。我地點左餃子套餐(西洋菜鮮肉餃,香茜芹菜鮮肉餃)紅油幹拌+鮮榨玉米汁+裙帶菜鮮蝦蟹籽雲吞套餐(鮮蝦蟹籽雲吞廣式鮮湯+爽口秋耳+香濃豆漿招牌煎餃(韭菜鮮肉餃)+醬骨架西洋菜鮮肉餃,香茜芹菜鮮肉餃紅油幹拌:西洋菜同香茜芹菜都各自獨有自己清香味道。辣油仲有芽菜,辣辣地味道更為醒胃。鮮榨玉米汁:熱辣辣,除左有口感外仲要係非常香玉米味道。飲落唔似加糖的感覺。裙帶菜:口感幾好,味道都好。鮮蝦蟹籽雲吞廣式鮮湯:大大粒蝦入面再加上蟹籽連埋鮮肉味非常好味道。爽口秋耳:爽口秋耳,有口感。香濃豆漿:豆漿夠香濃,唔會太甜。招牌煎餃(韭菜鮮肉餃):韭菜味夠晒出,煎到金黃色,香味更強。醬骨架:肉質好,醬汁完全融入肉之間。肉煮得夠淋非常好味道。店員俾埋手套可以成舊肉手持來吃。

鮮蝦蟹籽雲吞套餐(鮮蝦蟹籽雲吞廣式鮮湯+爽口秋耳+香濃豆漿
招牌煎餃(韭菜鮮肉餃)+醬骨架

裙帶菜:口感幾好,味道都好。

爽口秋耳:爽口秋耳,有口感。

香濃豆漿:豆漿夠香濃,唔會太甜。

2025-01-23
2025-01-26 0 浏览
之前在國內光顧過發覺很合自己口味, 近日原在公司附近荃灣也開了分店, 實在不能錯過, 它的即場表演新鮮現包餃子又超多料, 皮薄肉厚, 一口咬下去超滿足, 它主打「即包即煮」的鮮餃, 有逾20款雲吞餃子, 尤其推薦鮮蝦蟹子雲吞 (我公司曾有外國客人到香港公幹, 住在附近熊貓酒店, 他竟每天都到此店指明要食這個鮮蝦蟹子雲吞, 而我個人就較喜歡它的招牌煎餃和鮮榨玉米汁, 特別一提這新店的環境, 有很多招牌字畫及相片, 據說是香港一個很有名山水畫家所題。

2025-01-19
2025-01-22 81 浏览
今日嚟到位於荃灣嘅楊記雲搞食飯,呢間餐廳係國內品牌,一共有成3000間分店咁多。餐廳其中一個好特別嘅地方,就係可以很餐廳入邊觀察到員工包餃子嘅情況,所以感覺好衛生。鮮蝦蟹籽雲吞麵鮮蝦雲吞好足料,蝦肉彈牙爽口,仲有唔少蟹籽。麵條方面,入口亦都好彈牙,唔會有好大浸鹼水味。牛腩腩湯麵牛腩份量都幾多,煮得夠入味,價錢亦都唔算貴。招牌煎餃餃子外皮煎得香脆,入邊有唔少韭菜,令到每一啖都有韭菜香。鮮榨玉米汁呢個玉米汁都幾特別,有清甜嘅粟米香,感覺都幾新鮮。除咗單點之外,仲有唔少套餐可以選擇,不過套餐嘅自由度就唔係太多,所以我今次都係單點。整體嚟講,餐廳嘅環境衛生,價錢亦都幾親民。

鮮蝦蟹籽雲吞麵

牛腩腩湯麵
牛腩份量都幾多,煮得夠入味,價錢亦都唔算貴。

招牌煎餃
餃子外皮煎得香脆,入邊有唔少韭菜,令到每一啖都有韭菜香。

鮮榨玉米汁
呢個玉米汁都幾特別,有清甜嘅粟米香,感覺都幾新鮮。

整體嚟講,餐廳嘅環境衛生,價錢亦都幾親民。
🍤 袁記雲餃🍤今日去咗袁記雲餃,睇下佢哋嚟到香港有啲咩好食嘢!原來有蝦籽鮮蝦雲吞,真係一試難忘。招牌字畫係香港有名山水畫家何百里所題,嶺南山水畫派第一人。🍤 蟹子鮮蝦雲吞:我揀咗蒜蓉撈,唔揀湯上。味道好香,撈埋蒜蓉,真係非常開胃。🥟 全家福餃子:裏面有韭菜餃、粟米餃、冬菇豬肉餃等等,款式超多,粒粒都唔同,真係超滿足。❗️原汁牛腩: 唔會太肥 炆得腍滑💯 小食裙帶菜: 清新爽口酸酸甜甜超好味呀🥤 飲品:飲咗鮮炸粟米汁同豆漿,特別係鮮榨粟米汁,好香甜,非常好飲。袁記雲餃新鮮現包,皮薄肉厚,非常足料,一口咬落去真係超滿足。香港有10多家分店,全中國有3000多家分店。而家荃灣分店都可以食到呢啲鮮餃,真係好方便!📍 袁記雲餃(荃灣街市街)地址:荃灣街市街154號#香港美食 #香港探店 #袁記雲餃香港 #荃灣袁記雲餃袁記雲餃真係好好食,新鮮現包,值得一試!大家快啲嚟試下吧!🥟😊✨
🍤 袁記雲餃🍤

招牌字畫係香港有名山水畫家何百里所題,嶺南山水畫派第一人。

❗️原汁牛腩: 唔會太肥 炆得腍滑

💯 小食裙帶菜: 清新爽口酸酸甜甜超好味呀

📍 袁記雲餃(荃灣街市街)地址:荃灣街市街154號

#香港美食 #香港探店 #袁記雲餃香港 #荃灣袁記雲餃

2025-01-21 62 浏览
今日同朋友約左去荃灣行下街,行完都晚飯時間了,咁就去左袁記食晚飯。點左鮮蝦蟹籽雲吞(10個)廣式湯再加麵,招牌煎餃韭菜再加杯鮮榨玉米汁。有自助調味料可以自己選擇,想要咩口味自己選擇。鮮蝦蟹籽雲吞(10個)廣式湯再加麵:鮮蝦蟹籽雲吞的皮不厚,內裏的餡料也非常足,蟹籽吃下來有著爽脆感覺。而麵個軟硬度岩岩好。招牌煎餃韭菜:煎餃完美鎖住啲豬肉嘅汁,煎得金黃色夠晒香口。而個豬肉同韭菜個比例都好好,食得唔會好油膩感覺。鮮榨玉米汁:新鮮粟米來榨汁,有著粟米甜香又唔似係加左糖個隻,仲有口感非常之好。
有自助調味料可以自己選擇,想要咩口味自己選擇。

2025-01-09
2025-01-17 72 浏览
呢間近經濟實惠嘅餐廳🥳 一樣都得出心思 ❤️‍🔥 不論味道定擺盤 都令人感受到廚師用心 👨‍🍳 下次一定要再嚟試 =====================Food list📌鮮蝦蟹籽雲吞麵 🍜🦐✨ 雲吞皮薄餅 入面包住鮮蝦同蟹籽 😋 咬落去口感滑溜 😍 配上清湯 味道清新 🍃 一口接一口全家福餃子 🥟🥢 餃子拼盤真係有誠意 🍽️ 各種餡料都有 🎉 肉菜海鮮都有 🍖🥕🐟 皮薄餡多 煮得剛剛好 👍 每一口都驚喜 🎊醬骨架 🍖🌟 味道濃郁 🎈 肉質軟嫩 😍 醬汁渗透入肉裡 😋 食落去香 🍚 配飯一齊食更加好味 🍽️蒜汁西蘭花 🥦🧄 蒜味十足 💪 西蘭花煮得剛好 👍 保持脆口感 ✨ 味道簡單但好滋味 😋 係好嘅配菜 🌱藤椒豆腐絲 🌶️🍽️ 帶有微辣 🔥 口感滑 😍 配合藤椒香味 🌿 令人一試成主顧 😋 係開胃小菜 🍽️韮菜煎餃 🥟💚 外脆內嫩 🎉 韮菜香味濃 😍 搭配醬油食 🍜 令人忍唔住想再叫多一客 🙌
Food list📌

2025-01-15 82 浏览
每次經過都見到櫥窗放滿很多不同的雲吞餃子,仲要主打即包即食,感覺很新鮮。款式有十多款,另有煎餃,湯麵及小食的選擇。最想食鮮蝦蟹籽雲吞,套餐就比較抵食。10 隻的鮮蝦蟹籽雲吞,粒粒都包得大小均勻,內邊的蝦仁及蟹籽令口感增加,湯底有點驚喜,似一些魚湯味道。西洋菜鮮肉餃子套餐,配上網紅混醬幹拌,混醬是花生醬及紅油,味道微辣惹味,食到有淡淡花生醬味,餃子的菜肉比例一半半,西洋菜爽脆清香。小食有藤椒豆腐絲及裙帶菜,仲有餐飲,都很夠飽。

最想食鮮蝦蟹籽雲吞,

小食有藤椒豆腐絲及裙帶菜,仲有餐飲,都很夠飽。
2025-01-12
2025-01-14 71 浏览
今日經開荃灣朋友介紹呢間袁記雲餃話啲雲吞主打即叫即煮香港都有10幾間分店🧐佢食過話好好食所以就入咗嚟試吓鮮蝦蟹子雲吞🦀雲吞皮薄 入邊嘅蟹籽令到咬口爽脆而且鮮蝦彈牙🍤一口咬落去超滿足招牌煎餃🥟原來煎餃有兩款 一款係鮮蝦 一款係韭菜個人喜歡韭菜味 特別香口🥬即使係煎餃都唔會油膩 十分可口套餐包咗一款嘢飲同一款小菜我哋叫咗藤椒豆腐絲🥗有蘿蔔同豆腐絲 清爽唔肥膩唔辣得嚟 豆香味足 蒜汁西蘭花🥦蒜味十足 有啲蒜粒喺面 西蘭花更加入味🧄鮮榨玉米汁🌽佢就好似清甜版嘅粟米湯咁 好有粟米味 好特別 好少見 有幾好飲店入邊有個大玻璃見到個廚房可以一路食一路見到店員包餃子同雲吞透明度十足👩🏻‍🍳而且環境光猛 一入去見到大大隻招牌 山水字非常有氣勢✍🏼價錢抵食 可以再三幫襯!
今日經開荃灣

可以一路食一路見到店員包餃子同雲吞
透明度十足👩🏻‍🍳
而且環境光猛 一入去見到大大隻招牌
山水字非常有氣勢✍🏼
價錢抵食 可以再三幫襯!
2025-01-14 57 浏览
竟然荃灣都開左分店就來一試!餃子方面叫左鮮蝦蟹籽雲吞麵,三鮮蝦仁餃同招牌煎餃。太為食仲叫左兩款小吃,裙帶菜同爽口雲耳加奶茶同豆漿全部餃子都新鮮現包,皮薄餡靚,好足料,咬落爆餡,好滿足!煎餃都唔會好膩!至於小吃方面就不過不失,口㾗想食下都可以一試。之前係大陸食過,估唔到咁勁黎到香港都開埋分店,好方便,所以鐘意食餃子既朋友又有口福了,多一間餐廳的選擇。店員都幾有禮貌,餐廳都算寬敞舒服。所以值得推介!!!
竟然荃灣都開左分店就來一試!

放工落車位置經過見到有店員即場包餃子, 即場製作, 入去醫下肚子先🥟三鮮蝦仁餃 (網紅混醬幹拌)見到餐牌 *三鮮蝦仁餃* 係推介, 就試呢個, 餡料有蝦仁、豬肉同蔬菜, 口感鮮美多汁, 再搭配香辣嘅紅油辣椒醬, 增添咗層次感同風, 皮夠薄, 唔會好厚實, 好粉嘅感覺👍👍👍🥟冬菇馬蹄鮮肉餃, 白菜鮮肉餃 (蒜香幹拌)馬蹄係精髓所在,佢嘅特色令到鮮肉餃子更豐富同埋多層次嘅爽脆口感, 冬菇嘅香味滲入咗鮮肉裡面, 配上蒜蓉同蔥花, 味道更加濃郁, 湯底嘅清湯清淡爽口, 十隻唔覺唔覺好快就食哂😆🥟招牌煎餃招牌煎餃外皮煎得金黃酥脆, 表面微微焦脆, 內餡的豬肉鮮嫩多汁, 火喉控制得極好, 煎後仍然保持外脆內嫩, 完全唔乾身🥟😋💫和味牛腩牛腩燉得夠哂入味, 散發出濃郁嘅肉香, 牛腩嫩滑多汁, 入口軟嫩, 呢個雖然係二人份量, 但絕對可以一人食一碗都唔過份😂😂😂

🥟三鮮蝦仁餃 (網紅混醬幹拌)

🥟冬菇馬蹄鮮肉餃, 白菜鮮肉餃 (蒜香幹拌)

🥟招牌煎餃

💫和味牛腩

2025-01-09 104 浏览
袁記雲餃在香港有10多家分店,全中國有3000多家分店。店內嘅餃子都係由員工親自包好,店面有一個玻璃廚房,可以透過玻璃見到員工包餃子嘅過程,環境衛生,過程又透明,令食客更有信心。網紅混醬幹拌冬菇木耳鮮肉餃網紅混醬係將花生醬同埋辣椒油一齊拌餃子。餃子皮薄肉厚、新鮮現包和非常足料。冬菇木耳都比較爽口,配一個濃味的醬料比較合適。蒜香幹拌西洋菜鮮肉餃蒜蓉煮熟咗,味道濃烈,配上一啲豉油更好。餃子新鮮包好,餃子皮煙韌,又包得穩陣。西洋菜鮮肉都好新鮮。裙帶菜又稱中華沙律,係一個爽口嘅冷盤,而且份量都好大份。藤椒豆腐絲豆腐絲上面有紅油,豆香味相當濃郁,味道小辣,幾過癮。蒜汁生菜🥬鮮榨粟米汁鮮榨粟米汁比較少見,不過真材實料而幼滑,增加進食的纖維。香濃豆漿 / 凍奶茶

網紅混醬幹拌冬菇木耳鮮肉餃

蒜香幹拌西洋菜鮮肉餃

裙帶菜
又稱中華沙律,係一個爽口嘅冷盤,而且份量都好大份。

藤椒豆腐絲
豆腐絲上面有紅油,豆香味相當濃郁,味道小辣,幾過癮。

蒜汁生菜🥬

鮮榨粟米汁
鮮榨粟米汁比較少見,不過真材實料而幼滑,增加進食的纖維。

香濃豆漿 / 凍奶茶
2025-01-09 84 浏览
聽講呢間鋪頭喺大陸有3000幾間分店,喺香港都越嚟越多分店,所以今次一於去試試佢🤣 泡椒魚皮 🐟🌶️呢個真係好驚喜!🤩魚皮夠彈牙,酸酸辣辣嘅,超級開胃~泡椒嘅香味啱啱好,唔會太勁,但又好有層次感!💯醬骨架 🦴🔥醬骨架好入味,肉質夠嫩,食到嗰啲骨髓啜得好爽~😚如果鍾意重口味,記得去嗰個配料區加啲蒜泥或者辣椒醬,保證更加過癮!😋廣式鮮湯白菜鮮肉餃 🥬🥟湯底清甜得嚟又有層次,好似飲緊阿媽煲嘅湯咁舒服~😌餃子皮薄餡多,白菜同鮮肉嘅組合啱啱好,食完暖晒個心,真係有種家嘅感覺!🥰紅油乾拌鮮蝦蟹籽雲吞 🦐🦀🌶️必食!雲吞皮超薄,蝦餡又新鮮又彈,蟹籽嘅脆感真係一絕~紅油嘅辣味香而唔霸道,底下鋪咗啲芽菜,清爽又有口感,整體平衡得好好,呢個一碟已經滿足!🔥飲品檸檬茶 🍋🫖:檸檬茶清爽解膩,解辣一流!香濃豆漿 🥛✨:豆漿唔會甜到漏,飲得出係健康嗰種!📸小配料區 🧄🌶️🧅特別想講佢哋嗰個小配料區,有蔥花、蒜泥、辣椒油同辣椒醬,全部自己加,可以調配返適合自己的味道❤️

泡椒魚皮 🐟🌶️

醬骨架 🦴🔥

廣式鮮湯白菜鮮肉餃 🥬🥟

紅油乾拌鮮蝦蟹籽雲吞 🦐🦀🌶️

飲品
檸檬茶 🍋🫖:檸檬茶清爽解膩,解辣一流!
香濃豆漿 🥛✨:豆漿唔會甜到漏,飲得出係健康嗰種!📸
小配料區 🧄🌶️🧅